LARS HÄSSLER: Vad har USA:s internet/data-miljardärer, ryska oligarker och arabiska prinsar gemensamt? 

Det finns ett antal ofattbart förmögna personer i världen som är miljardärer (i USA dollar). De amerikanska internet- och data företagens grundare och tillika ägare som Jeff Bezos (Amazon), Sergey Brin och Larry Page (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Paul Allen, Bill Gates och Charles Simonyi, (Microsoft), den nu avlidne Steve Jobs (Apple), Larry Ellison (Oracle) och Elon Musk (Tesla) hör till dessa. Alla dessa startade och drev upp företag som inte funnits förut och blev oerhört framgångsrika.  

De ryska oligarkerna, däremot, tog över – eller lade vantarna på – redan etablerade företag, nästan alla i råvarubranscher som olja, gas, gruvor/mineraler och skaffade sig därmed ofattbara förmögenheter. De är inte lika namnkunniga som de amerikanska teknologi-miljardärerna, men figurerar ibland i media som till exempel Roman Abramovich, den förre ägaren till den engelska fotbollsklubben Chelsea,  olje- och gasmiljardären Gennady Timchenko och metalmagnaten Alisher Usmanov.  

De arabiska kungarna och prinsarna, som till exempel den saudiska kronprinsen Muhammed bin Salman, MBS kallad (som jag skrivit om här på DGS) har alla fått sina enorma rikedomar tack vare tillgångarna av olja och gas i Mellanöstern. De, liksom vår egen kung Gustav Vasa på sin tid, har svårt att skilja på egna och statens tillgångar och tar rikligen för sig av de ofantliga inkomsterna.  

Trots sina olikheter har de en sak gemensamt; de äger väldens största privata superyachter.  

Vi talar här om fartyg, inte båtar, mellan 70 och160 meter långa med upp till sextio besättningsmedlemmar, pooler, biografer, basketplaner, ubåtar, spas, helikoptrar, bilar och en uppsjö av minde båtar, så kallade tenders.  

Vad de inte har gemensamt är, att medan de amerikanska miljardärerna för det mesta nöjer sig med en superyacht, har de ryska oligarkerna ofta två, tre stora yachter. En annan olikhet är att, efter Rysslands invasion av Ukraina, USA/EU har infört sanktioner mot inte bara Ryssland utan även mot de oligarker som anse stå president Putin nära. Upp till 36 av de ryska superyachterna, som alltid ägs via skatteparadis, är nu beslagtagna.
 
Jag skall här nämna några av dessa ofattbara förmögna personer och deras yachter.  
 
Amazon grundare Jeff Bezos har beställt en nytt enormt segelfartyg , 127 meter långt, som nu blir världens största tre-mastade skonare, se bilden, code named Y721. Hon är så stor att det var tal om att riva en av de fina gamla broarna I Rotterdam för att få ut fartyget från varvet till Nordsjön (masterna togs dock av efter starka protester). Den tidigare största tremastade skonaren, 92 meter långa Eos, ägs av modedesignern Diane von Fürstenberg och hennes man Barry Diller, ordföranden för IAC/InterActiveCorp, 
 
Databolaget Oracles grundare och huvudägare Larry Ellison beställde 2004 den 138 meter långa superyachten Rising Sun, som fortfarande är en av de absolut största yachterna i världen. Hon har en militärfartygs profil, lite som en jagare, och har en boyta på 800 kvadratmeter med bland annat en vinkällare och basketbollplan och en besättning på 45 personer. Vi mötte henne i Mallorca nu i somras. Ellison har nu sålt henne till mediamogulen David Geffen och stora delar av Holywoodkändisarna har varit gäster på Rising Sun. Ellison har nu “taggat ner” och köpt en yacht som “bara” är 88 meter, Musashi. Hans problem var att Rising Sun aldrig fick plats varken i Antigua, Palma eller Porto Chervo eller de andra berömda hamnarna, så han fick ligga på redden och ta helikoptern in till land. 
 
Den nu avlidna Microsoftgrundaren Paul Allan (tillsammans med Bill Gates, som inte äger någon yacht, men gärna chartrar sådana ibland) lät bygga en av de mest omtalade superyachterna, den 126 meter långa Octopus. Hon är isklassad och byggd för långa passager runt jorden och har helicoptergarage, drive-in tender, biograf, inspelningsstudio, basketbollplan och en ubåt. 
 
En annan Microsoft grundare är Charles Simonyi, som ledde teamet som skapade Microsoft Office. Han är ägare till den 71 meter långa Skat, byggd 2002 som har ett krigsfartygsliknande grått skrov. Hon har hissar, helikopter etc och är ofta I Skandinavien. Han är nämligen gift med en svenska, Lisa Persdotter. Simonyi är en av de första rymdturisterna, två gånger har han besökt den internationella rymdstationen. 
 
Apples grundare Steve Jobs lät bygga den 78 meter långa Venus, ett fartyg olikt många andra. Hon har stora ytor av glas och ett stram, lite kantigt utseende, bland annat ett falskt toppdäck som skymmer alla kommunikationsantenner och en landgång, som när den öppnas liknar laddningsporten på en iPhone. Tyvärr avled Jobs innan fartyget blev klart 2012. Vi träffade Venus i Västindien i vintras.

 
Googles två grundare har varsin superyacht. Sergey Brin äger den snabba 73 meter långa Dragonfly byggd 2009. Hon lär vara extremt bränslesnål, drar “bara” 360 liter/timme i 18 knops fart. Hon är utrustad med bland annat utomhusbio- och dansgolv. Den andre Google grundaren Larry Page äger den 60 meter långa Senses. Här kan ägaren njuta av en gyråstabiliserad säng förutom alla de vanliga “leksakerna” som stora yachter har. 
 
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg äger naturligtvis också en superyacht, den 107 meter långa Andromeda byggd 2016. Hon har sex våningar (däck) och naturligtvis helikopter ombord. Facebooks talesman har dock förnekat att Zuckerberg är ägare.  
 
Världens kanske rikaste person, Elon Musk, grundaren av Tesla och rymdbolaget SpaceX, skiljer sig här från mängden. Han äger inte någon yacht och lär heller inte ha tid med semestrar.  

Det finns även ett fåtal kinesiska internetmiljardärer till exempel Alibabas (Kinas motsvarighet till Amazon) grundare och ägare Jack Ma som äger en stor megayacht Zen, 88 meter lång, som vi mötte i somras på Mallorca. 
 
Med de ryska oligarkernas yachter är det annorlunda. Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera av deras stora superyachter konfiskerats och det är Italien, med sin finansiella välutbildade specialpolis Guardia Finanza, som leder denna process.  
 
Redan två veckor efter Rysslands invasion beslagtog Guardia Finanza olja- och gasmiljardären Gennady Timchenkos superyacht Lena som låg förtöjd i San Remo, Italien, och en av världens största yachter, Scheherazade, värd sju miljarder kronor med bland annat två helikopterlandningsplatser. De tyska myndigheterna beslagtog den ryska metallmagnaten Alisher Usmanovs 6 miljarders megayacht Dilbar medan de franska myndigheterna beslagtog Rosnefts chef Igor Sechins superyacht, Amore Vero. Även Roman Abramovichs superyacht Eclipse, 162 meter lång, är beslagtagen. 
 
Den ryska miljardären och stålmagnaten Alexey Mordashov, ägare till den 141 meter långa och sex våningar höga femmiljardersyachten Nord, lyckades få sitt fartyg att segla till Vladivostok i Ryssland. En annan oligark, Andrey Melnichenko, äger den 143 meter långa Sailing Yacht A, byggd 2017, med 54 mans besättning. Hon är världens största och mest spektakulära segelfartyg och värd sex miljarder kronor. Hon är bland annat utrustad med ett undervattenobservatorium och har tre enorma master. Vi mötte henne i Korfu, Grekland 2018. Melnichenko äger även två andra enorma yachter som har beslagtagits.  
 
Den ryska presidenten Putin lär ha flyttat tre? av sina stora yachter (ryktet säger att han även äger Scheherazade) till Ryssland strax före invasionen, kanske hade han “inside information”? I dagarna har det första konfiskerade fartyget börjat säljas på exekutiv auktion. Det gäller superyachten Axioma, ägd av oligarken Dmitry Pumpyansky, som anses värd en miljard kronor. Då han har ett obetalt lån till amerikanska JP Morgan förväntas intäkterna gå till banken. 
 
Det kan vara intressant att här nämna lite om Guardia Finanza. Det är en militärliknande organisation bestående av 60 000 officerare som specialiserar sig på finansiell kriminalitet och lyder under finansdepartementet (normalt lyder militära och polisiära enheter under försvars- respektive inrikesdepartementen). Det är ett synnerligen komplicerat arbeta att spåra företag och personer eftersom de gömmer sina tillgångar i svårspårade kedjor av offshore-bolag i skatteparadisen runt om i världen.

På grund av Guardia Finanzas framgångar förvaltar den italienska regeringen nu ett stort antal av de ryska oligarkernas lyxvillor och yachter. Italien har till och med en särskild myndighet, Agenzia del Demanio, för detta ändamål. “Maffian är inte rädd att gå i fängelse, det är en fjäder i hatten för dem”, säger brigadgeneralen Salvatore Russo. “Vad de är rädda för att få sina tillgångar konfiskerade. Det första vi gör är därför att lägga beslag på deras tillgångar”. 
 
Så varför skaffar sig tekmiljardärer, oligarker och arabiska prinsar superyachter? Det finns tre skäl. För det första ger en superyacht “privacy”, ett priviligium med ofattbar lyx utan insyn från paparazzi eller snokande privatdetektiver. För det andra ger det prestige. Att äga ett privat jetplan eller stor villa på franska rivieran är natuligtvis bekvämt, men hur många ser det? Att backa in med sin megayacht på franska rivieran, Sardinien eller någon grekisk marina och frottera sig med andra superrika med likaledes stora yachter, kopplat med “populasens” beundrade blickar, kan kännas självförverkligande (läs om en klassresenärs karriär i yachtvärlden)

Det tredje skälet är att de KAN, att de har råd att köpa världens största yachter. Detta är en värld av ofattbart förmögna människor och deras enorma superyachts som vanliga människor bara kan drömma om. 

Lars Hässler