LARS HÄSSLER: Steve Jobs – ”Apple-mannen” som förändrade världen

Det finns personer genom historien som har förändrat världen och hur vi människor lever och verkar. I modern tid har vi uppfinningar som ångmaskinen av James Watt, elektriciteten av Thomas Edison, bilen av Henry Ford, flyget av bröderna Wright, radion av Guglielmo Marconi och den personliga datorn av Bill Gates. Även Elon Musk, som nu förändrar bilindustrin, kommer nog att räknas hit. Men det finns en person som på ett avgörande sätt förändrat hur vi människor lever och agerar idag; nämligen Steve Jobs (1955-2011), den karismatiska pionjären, entreprenören och grundaren till bland annat Apple. På varje tunnelbana, flygplats, torg eller krog ser man människor djupt försjunkna i sina mobiler, många av dem iPhones. Och det är likadant över hela världen, i i-land som u-land.

Jobs har en intressant historia. Han var född i San Francisco. Steves biologiska föräldrar var ogifta unga doktorander, fadern syrier och modern amerikan med tyska rötter. De adopterade bort honom till Paul och Clara Jobs. På frågan om hans ”adoptivföräldrar” svarade Jobs med eftertryck att Paul och Clara Jobs ”var mina föräldrar till 1 000 procent” När han talade om sina biologiska föräldrar å andra sidan var han brysk: ”De var spermier och äggbank. Det är inte hårt, det är bara som det var, en spermabank, inget mer”.

Fadern Paul var maskinist till yrket, arbetade hårt och var ”ett geni med händerna.” När Steve var fem eller sex delade Paul av en bit av sin arbetsbänk och gav den till den unge Jobs och sa ”Steve, det här är din arbetsbänk nu. Han tillbringade mycket tid med mig… lärde mig hur man byggde saker, hur man tog isär saker, och satte ihop saker igen. Han visade mig grunderna i elektronik och jag blev mycket intresserad av det.” Steve Jobs mor Clara var revisor och lärde honom att läsa innan han började skolan.

1972 skrevs Jobs in på Reed College i Portland, Oregon men hoppade av efter en termin. Dock var en av hans viktigaste kurser var den i kalligrafi: ”Om jag inte hade kommit in på den, skulle Mac aldrig haft flera typsnitt eller proportionellt fördelade teckensnitt.”

Hösten 1974 började Jobs gå på ”Homebrew Computer Clubs” och mötte Steve Wozniak. De arbetade sedan som spelkonstruktörer för datorspelstillverkaren Atari, bland annat i Tyskland. Det var här som Jobs upptäckte att en modifierad leksaksvisselpipa, som medföljde flingorna Cap’n Crunch, kunde avge övervakningstonen (med frekvensen 2 600 Hz) för AT&T:s telesystem för långdistanssamtal. Jobs och Wozniak började bygga och sälja ”blåa lådor” vilka gjorde det möjligt att illegalt ringa gratis långdistanssamtal.

År 1976 fick Jobs syn på en dator som Wozniak hade designat för eget bruk. Steve Jobs övertalade Wozniak att de skulle starta ett företag tillsammans och lansera datorn. Sagt och gjort. De var båda i tjugoårsåldern och Apple Computer bildades i Jobs föräldrars garage. Första datorn var Apple I som följdes av Apple II och blev en stor succé. 1980 blev Apple börsnoterat och Jobs övertalade John Sculley, en av Pepsi-Colas chefer, att bli VD för Apple, med den berömda frågan: ”Vill du sälja sockrat vatten resten av livet, eller vill du förändra världen?” Samma år släppte Apple den tekniskt avancerade Apple Lisa (döpt efter Jobs dotter) som emellertid floppade. År 1984 introducerades Macintosh, som var den första kommersiellt gångbara datorn med ett grafiskt gränssnitt med den numera välanvända musen.

Efter en intern maktkamp år 1985 fick Jobs sparken av John Sculley och tvingades lämna Apple. Nu grundade Jobs databolaget NeXT, vars datorer var tekniskt avancerade och blev populära inom vetenskap och forskning. World Wide Webb, WWW, utvecklades på en NeXT dator. Jobs förvärvade senare Lucasfilm Animation Studios, sedermera Pixar, av Georg Lucas. Pixar producerade sedan världens första datoranimerade film, Toy Story, och är nu världens främsta animeringstudio. När Walt Disney köpte Pixar 2006 blev Jobs Disneys största enskilda aktieägare med sju procent (förra VD:n Michael Eisner hade 1,7 procent och familjemedlemmen Roy Disney en procent) och blev medlem i Disneys styrelse.

År 1996 hade Apple köpt NeXT för en halv miljard kronor och Jobs var tillbaka till sin ursprungliga skapelse och blev så småningom VD igen. I och med köpet av NeXT kom Apple över operativsystemet Mac OS. Nu introducerades flera av Apples banbrytande och framgångsrika uppfinningar som iPod, iPhone, iPad, iTunes, iMac, Apple TV och Apple Store. iPoden konkurrerade snabbt ut den populära Walkman och iPhonen världens då största mobiltillverkare Nokia. Det revolutionära med dessa produkter är att de är synkroniserade och att programutvecklare världen över fått möjlighet att bygga applikationer, appar. De som lyckades med så kallade killerapps, blev snart förmögna.

Apples produktstrategi har kretsat kring tilltalande formgivning och med få undantag visade Jobs själv upp Apples nya produkter under sina populära introduktioner. Tillställningarna föregicks av mycket hemlighetsmakeri vilket väckte stort intresse i media. En av de mest berömda reklamfilmerna i historien förevisades under Super Bowl 1984 då Macintoshdatorn skulle presenteras. Till lanseringen av datorn gjordes en påkostad reklamfilm, inspirerad av George Orwells dystopiska bok 1984. Reklamfilmen sändes endast en gång och har blivit en klassiker.

Jobs hade i flera år en lön från Apple på en dollar per år. Det gav honom en plats i Guinness rekordbok som ”lägst avlönade vd”. Jobs beundrades av många för sin övertalnings- och säljförmåga men samtidigt har hans missionslika iver och ibland arrogans skadat honom och företaget. Ett av Jobs misstag anses ha varit hans vägran att låta andra tillverka Mac-datorer och lämna ut sitt operativsystem. Det ledde till att datortillverkare och programutvecklare började använda IBM:s PC-plattform och Microsofts operativsystem MS-DOS och Windows.

2003 diagnostiseras Jobs med en ovanlig form av bukspottkörtelcancer. Trots prognosen valde Jobs att inte följa läkarnas råd om operation utan testade att använda sig av alternativmedicin och specialdiet. Jobs genomgick till slut en operation 2004 och återvände till arbetet redan påföljande månad. 2011 meddelade han att han lämnade VD-posten på Apple, dock kvarstod han som företagets styrelseordförande. 2005 höll Jobs ett mycket gripande tal på Stanforduniversitetet i Kalifornien. Den är väl värd att lyssna på.

Utdrag ur talet:

I didn’t see it then, but it turned out getting fired from Apple was the best thing that could have ever happened to me. The heaviness of being successful was replaced by the lightness of being a beginner again, less sure about everything. It freed me to enter one of the most creative periods of my life.

Jobs var gift med Laurene Powell från 1991 till sin död, och de hade tre barn tillsammans. Han hade även en dotter, Lisa, utom äktenskapet med Chrisann Brennan, som han länge förnekade.

Jobs hade beställt en spektakulär megayacht, Venus, 256 feet eller 78 meter lång, med 14 hytter och en besättning på 22 personer till en kostnad av drygt en miljard kronor. Lustjakten blev tyvärr klar först ett år efter Jobs död, 2012; han hann aldrig njuta av den. Änkan Laurene äger fartyget idag.

Nästa gång du ser ner i din mobil, skänk en tanke till denne briljante och visionära man, utan honom hade du kanske bara kunnat ringa i din mobil.

Lars Hässler