Skribenter

 

Widar Anderssons skrivande styrs i huvudsak av tre premisser: 1. I görligaste mån undvika ordet ”måste”. 2. Änglakörer är vackra att lyssna på i fem minuter; annars outhärdliga. 3. Om något verkligen vill skrivas så bör det skrivas. Annars är Widar som folk är mest.

Läs Widars inlägg

Nils LundgrenNils Lundgren ser sig som en mossig liberal som vill påminna sig själv och andra om att frihet medför ansvar. Men han ser också sig själv som kulturkonservativ, kristen och patriot och är instinktivt skeptisk till synsätt som är inne.

Läs Nils inlägg

Render.ashx
När Lorentz Lyttkens för 25 år sedan var en relativt flitig författare och opinionsbildare var han mer av en Berlinsk igelkott än en räv. Han trodde att en stor idé (teori) som kunde förklara samhällets dynamik och framtid väntade på sin upptäckt. Nu är han en räv som söker sig från den ena idén till den andra. Ibland tror han att mänsklighetens stora intellektuella svaghet är oförmågan att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.

Läs Lorentz inlägg

Mohamed Omar (Eddie Råbock) är poet och samhällsdebattör, född och uppvuxen i Uppsala. Han blev ett kontroversiellt namn 2009 när han började kalla sig själv islamist. Efter ungefär två år tänkte han dock om och tog avstånd från tidigare uttalanden. Han publicerat flera självkritiska texter och har sedan dess utmärkt sig som sekularist och kritiker av islamismen. Omars podd ”Tankar från framtiden” hittar man här, och YouTube-kanalen ”Antikalifen” här

Läs Mohameds inlägg

KristerKrister Thelin är domare med internationell bakgrund  i bland annat  Jugoslavientribunalen i Haag och i FNs kommitté för mänskliga rättigheter. Statssekreterare i justitiedepartementet under regeringen Bildt 1991-1994. Liberal i somt och konservativ i annat. Inbillar sig att fransk hemvist under vinterhalvåret ger klarsyn när det gäller de många gånger oroande utvecklingstendenserna i framför allt Sverige och Europa. Men det brukar gå över vid apéritiftid. En stark tro, trots allt, på Alliansen har lett till medlemskap i alla fyra partierna. Väntar på vem som först ska ta initiativ till uteslutning: se http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=2092#.VSanhUv-tuY

Läs Kristers inlägg

LenaLena Adelsohn Liljeroth är en inbiten föreningsräv. Varit samhällsengagerad sedan 14-årsåldern: elevrådet, moderaterna, Fryhuset, kvinnojouren, Anorexi-Bulimistödförening…  Studerade sociologi och statskunskap vid Stockholms universitet under det röda, slappa och intoleranta 1970-talet och fortsatte sedan på (lika röda) Journalisthögskolan. Verksam som journalist under 20 år för att därefter övergå till politik på heltid, först riksdagsledamot, sedan kultur-och idrottsminister. Har nu lämnat den aktiva politiken. Njuter av att få tycka ”fritt” och ha tid för barnbarn.

 Läs Lenas inlägg

IMG_0121Ilan Sadé är chefsjurist på en affärsjuridisk byrå i Malmö med småföretag som huvudsaklig målgrupp. Född i Israel, uppvuxen i Skanör och har sedan hållit sig i Skåne, med ett par längre vistelser i Israel som avbrott. Han har ett gediget förflutet inom Centerpartiet, men har nu blivit ordförande för det nybildade partiet Medborgerlig Samling. Debuterade som författare år 2014 med debattboken ”Frommare kan ingen vara – texter om blågul renlärighet och ett land på glid”. Han bloggar på http://ilansade.com

Läs Ilans inlägg

UlfUlf Larsson är fil dr i nordiska språk. Efter 15 år inom den svenska högskolan jobbar han sedan 2012 som utlandsprofessor i Osaka, Japan. Mer om Ulf

Läs Ulfs inlägg

 

Mats Tunehag

Mats Tunehag är skribent, entreprenör, konsult och föreläsare som har bott, studerat och arbetat i cirka 100 länder. Han har startat dussintals organisationer runt om i världen, en tidning i Sverige, och en global tankesmedja om holistiskt företagande. Att bygga det goda samhället är en livspassion, och därför finns både demokrati, mänskliga rättigheter, religionsfrihet och företagsutveckling i fokus. Hans alster på svenska och sjutton andra språk finns på http://www.matstunehag.com/.

Läs Mats inlägg

LOTTA GRONINGLotta Gröning är som folk är mest, men kanske lite argare. Som historiker har hon blivit nyfiken på framtiden, som journalist och egen företagare har hon blivit ifrågasättande. Hon kan uppfattas som gnällig av alla som inte tycker vi har några stora problem. Annars älskar hon hästar har 10 islandshästar och tycker det är underbart att få arbeta hårt i stallet.

Läs Lottas inlägg

Helena Edlund

Helena Edlund beslutade sig under högstadiet för att bli antingen officer eller nunna. Av denna målsättning blev det en avancerad kompromiss, och hon är nu präst i Svenska kyrkan. Under förra millenniet gjorde hon militärtjänst som artillerist och har tjänstgjort i Utlandsstyrkan, både i Kosovo och i Afghanistan. Som kuriosa är hon en fena på att rida dromedarer, när en faiblesse för byggnadsvård och är väl medveten om att hon, för några tusen år sedan och med en annan kromosomuppsättning, förmodligen hade livnärt sig som domedagsprofet.

Läs Helenas inlägg

Bitte Assarmo är journalist och debattör och har arbetat som chefredaktör för Katolskt magasin. Hon bor i Stockholm men har rötterna i Värmlands bergslag. Bitte brinner för det fria ordet och önskae mer av förnuft, sans och konsekvent tänkande i samhällsdebatten.

Läs Bittes inlägg

IMG_5315 - version 2Merit Wager är förläggare, författare, skribent och översättare. Hon harvarit ombud åt asylsökande i 14 år samt skrivit om asyl- och migration på sin blogg sedan maj 2005 och i bland annat Svenska Dagbladet sedan juni 2006, först som kolumnist på ledarsidan i fem år, därefter i sporadiska OP ED-artiklar på samma sida. Hon har skrivit och gett ut egna och andras böcker – och översatt två av dem – på sitt eget Mummelförlaget.

Läs Merits texter
 

Stefan


Stefan Hedlund
är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet. Han har följt utvecklingen i Ryssland sedan Leonid Brezjnevs sista dagar, och har sedan länge upphört att förvånas över vad Kremls herrar kan hitta på och ställa till. När han sliter sig från det ryska gillar han att segla och att lyssna på opera.

Läs Stefans texter

Nils-Eric

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i Dagens Nyheter. Frilansskribent i ekonomiska och filosofiska ämnen. Skrivit åtta egna böcker, medförfattare till cirka 75.

Läs Nils-Erics texter



2014-08-03 14.40.30Henric Ankarcrona är civilekonom och har en MSc från Stanford. Efter uppgifter inom Saléns med kyltransporter, olja och flygtrafik ägnar han sig numera huvudsakligen åt kapitalförvaltning för stiftelser och olika styrelseuppdrag. Ett politiskt engagemang från 1970-talet lever vidare.

Läs Henrics texter

LB juli 16

Lennart Bengtsson har vid sidan av sitt vetenskapliga arbete i atmosfärforskning alltid varit intresserad och engagerad i samhällsfrågor. Större delen av hans vetenskapliga karriär har skett utanför Sverige, dels internationellt eller i tyska och brittiska befattningar. Detta har haft fördelen att kunna spegla dagens svenska verklighet i vad som sker i vår omvärld. Denna erfarenhet och denna insikt hoppas han skall kunna vidga och bidra till dagens viktiga samhälls- och kulturdebatt.

Läs Lennarts texter

Anders Leion har sedan barndomen, uppvuxen i ett arbetarhem med en fackligt aktiv far, alltid varit intresserad av politik. Numera har intresset för sakfrågor minskat till förmån för ett ständigt pågående försök att förstå hur politiska beslut formas i olika miljöer. Intresset för språk och andra länders kulturer kan ibland ge insikter om läget i det egna landet.

Läs Anders’ texter

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet. Hon har skrivit en rad böcker om spansk och latinamerikansk kultur, t.ex. Att förstå Vargas Llosa (2014) och Latinamerikanska ikoner (2010). Hennes andra fokus är utbildningsfrågor där hon publicerat De svenska skolreformerna  1962 – 1985 och personerna bakom dem (2016) och God utbildning och dålig. Internationella exempel (2013). Inger Enkvist medverkar regelbundet som krönikör i olika svenska tidningar.

Läs Ingers texter

Jan-Olof Sandgren är yogalärare, boende i Angered utanför Göteborg. Från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare mm. Har legat i politisk träda sedan 80-talet, men har nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvar av västerländsk kultur.

Läs Jan-Olofs texter

Gunnar Sandelin är socionom, journalist och författare. Under sjuttiotalet arbetade han som socialarbetare och familjebehandlare i Stockholm. Sedan blev det Journalisthögskolan och åtta år som samhällsreporter på Sveriges Television, bland annat Aktuellt. Därefter fotbollsreporter för TV4 i Tyskland under en säsong och slutligen tolv år som presschef på barnrättsorganisationen Bris (Barnens rätt i samhället).

Under 2000-talets senare del har han skrivit tre böcker om migrationens konsekvenser för Sverige tillsammans med etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg (Invandring och Mörkläggning del 1 & 2 samt Nötskalet). Tillsammans har de också drivit bloggen Invandring och Mörkläggning.

Idag är Sandelin en frilanslansande pensionär som verkar som debattör i frågor som rör Sveriges asyl- och migrationspolitik, men också sådant som knyter an till den oroande utvecklingen i vårt land, som genus och feminism.

I antologin Priset (Debattförlaget 2017) berättar han sin personliga historia om svensk repression.

Läs Gunnar Sandelins texter

Lars HässlerLars Hässler är jur.kand. med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Genève.

Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen, då han känt att Sverige är på väg åt fel håll.

Läs Lars Hässlers texter

Richard SörmanRichard Sörman är docent i romanska språk och arbetade i tjugo år som forskare och universitetslärare i franska. Han ser sig gärna som sprungen ur en konservativt sinnad arbetarklass där man tror på sunt förnuft och tänker själv. Han är född och uppvuxen i Östergötland men bor sedan många år i Uppsala. Det akademiska arbetet har framför allt behandlat det franska 1600-talet och vad han själv anser att han lärt sig är framför allt att hysa respekt för de värden och mekanismer som höll ihop det förmoderna samhället.

Läs Richard Sörmans texter

Katerina Janouch är författare, journalist och Sveriges mest kända samlevnadsexpert. Hon har skrivit en lång rad böcker om relationer för människor i alla åldrar och tar sig nu an ämnet hos Det Goda Samhället. Har du frågor som rör vänskap, familj, kollegor, partners eller annat som kan vara svårt att prata om, mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.se

Läs Katerinas texter

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Läs Birgittas texter

Steven Jörsäter är docent i astronomi och var verksam som forskare i 15 år och jobbade bland annat med Hubble Space Telescope som instrument scientist. Han blev senare IT konsult i ett stort svenskt konsultbolag och startade så småningom eget.

Han har alltid varit intresserad av forskning och har ett särskilt stort intresse för klimat och meteorologi. Redan för 20 år sedan då det stod klart att klimatrörelsen började leva ett eget liv bortom forskningen började han bli aktiv i vad som kan kallas en motståndsrörelse.

Sedan 2018 är han engagerad i kommunalpolitiken i Täby för SD. Han ser med stor oro på det pågående förfallet i samhället och i akademin och är en aktiv skribent. Steven är en naturälskare med särskilt intresse för isar och långfärdsskridskor.

Läs Stevens texter