BITTE ASSARMO: Folket lät sig inte skrämmas – rösterna gick till Israel

De samlade Eurovision-juryerna må ha varit påverkade av de skräniga anti-Israelaktivister som fått oproportionerligt utrymme i medierna senaste tiden. Men Europas folk lät sig inte skrämmas. Israels Eden Golan fick flest 12-poängare och hela 323 poäng när folket fick säga sitt och slutade därmed, trots juryrösternas ynka 52 poäng, på en femte plats.

Den svenska juryn – bestående av trendkänsliga artister och programledare – gav Israels bidrag 0 poäng. Från svenska folket kom en rungande 12:a. Det innebär framför allt tre saker:

  1. En majoritet av den svenska Eurovisionpubliken ansåg att Israels bidrag var bäst.
  2. Folket satte upp ett kollektivt långfinger mot de grupper som under så lång tid försökt diktera hur de ska tycka, tänka och agera.
  3. De har också satt ner foten mot main stream-medierna, som hårdvinklat alla nyheter till förmån för anti-Israeldemonstranterna.

Under de senaste månaderna har de så kallade ”palestinavännerna” ägnat sig åt att hänga ut artister, som skulle medverka i Eurovision, som ”folkmördare”. Så sent som under finalveckan tvingades en ung entreprenör, som skulle servera mat från sin foodtruck på Malmö arena, packa ihop och lämna på grund av allt hat hon utsattes för.

Det här har medierna bara rapporterat pliktskyldigast om och att de alls har gjort det beror förmodligen enbart på att sådana här saker alltid kommer ut nu för tiden, visa sociala medier och alternativa nyhetssajter.

Däremot har de, på ett synnerligen ohederligt vis, hela tiden framhållit hur ”kontroversiell” Israels medverkan var – trots att den endast varit kontroversiell för en ytterligt liten minoritet, varav merparten överhuvudtaget inte tillhör Eurovisionpubliken.

Det som förenar demonstranterna är inte omsorg om Gazaborna, eller en längtan efter fred. Det som förenar dem är att de vill tala om för andra människor vad de ska tycka, tänka och göra. Och visst, det finns många som har en liknande besserwisserattityd, men hur många av oss är beredda att ta till så drastiska åtgärder som hat och hot för att försöka övertyga andra om att vår ståndpunkt är den enda rätta?

Frågan som alla borde ställa sig idag är vad som skulle ha hänt om aktivisterna hade lyckats forcera Malmö arena igår. I de här grupperna är det inte bara islamisterna som har ett våldskapital – det finns i stor utsträckning även hos vänstern och hos alla yrkesaktivister. Som alla andra sekter anser de att de har rätt, ser det som självklart att de ska sätta agendan, det är det som förenar religiösa och politiska aktivister.

Månaderna av stöveltramp och hatfyllda slagord hjälpte dock inte. Under Eurovisionfinalen tog majoriteten till orda utan vare sig hot, hat eller slagord, och visade att de inte låter sig skrämmas.

Samtidigt lockade de anti-Israeliska demonstrationerna oändligt många färre under lördagskvällen än aktivisterna räknat med.

En väninna sa i morse:
– Jag är stolt över Europas befolkning som inte låter sig dikteras av det här.

Jag kan bara hålla med.

Foto: Svenska folkets röst i Eurovision 2024

Bitte Assarmo