LARS HÄSSLER: Arabvärldens senaste diktator – kronprins Mohammed bin Salman, MBS

 

Av arabvärldens alla diktatorer är den 36-åria Mohammed bin Salman, MBS kallad, den senaste och kanske den mest maktfullkomliga, hänsynslösa och rikaste. Tidningen The Economist har i en lång artikel beskrivit honom, en ingående och skrämmande text. Hans far, kung Salman, 86 år, har valt ut MBS att efterträda honom på tronen, och MBS är nu i praktiken kung. Salman själv är yngste sonen till Saudiarabiens grundare, kung Abdul Aziz Ibn Saud (1875-1953) som USA:s president Franklin Roosevelt gjorde  deal med under 1940-talet: militärt skydd mot olja. Salman har fem andra söner, framför allt i sitt första äktenskap med en kvinna från den saudiska eliten, medan Salmans tredje hustru, MBS:s mor, är en enkel beduinkvinna. Medan MBS:s äldre bröder skickades till elituniversitet i USA och England, fick MBS nöja sig med att studera hemma i Saudiarabien. MBS behandlades styvmoderligt av sina äldre halvbröder, mer som en ärendepojke. Så hur kom han till makten, med alla dessa odds emot sig? Så här gick det till. 

När den nuvarande kungen Salman blev kung 2012 förväntades han utse en av sina västutbildade engelsktalande söner i första äktenskapet till stabschef. Men istället valde han MBS, som talade flytande beduinska (med “lantlig” brytning). Salman är en mycket disciplinerad och hårt arbetande man och såg något av sig själv i MBS. Men det var långt till makten från att vara stabschef. Hans främste rival var då den 57-årige kusinen Muhammad bin Nayef, kronprins och tillika spionchef och kontaktman till amerikanska CIA. 2017 kallades bin Nayef till ett möte med kung Salman i Mekka. Vid ankomsten möttes han av MBS:s agenter, fråntogs vapen och mobil och meddelades att han avskedats av kungen. Han låstes in i ett rum och flera timmar senare syntes han i en video bli kysst på kinden av sin yngre kusin och därpå acceptera sin abdikation som kronprins (varpå MBS blev kronprins). Under hela “cermonin” höll sig kung Salman i bakgrunden.  
 
Men detta var bara en uppvärmning till makten. 2017 höll MBS en internationell investeringsmässa i Riyadh på lyxhotellet Ritz-Carlton, ett typ “Davos i öknen”. Bland annat presenterades ett nytt projekt; en helt ny USD 500 miljarders smart stad i öknen, Neom (mer nedan). När de internationella gästerna rest hem slog MBS till. Flera hundra av prinsarna och saudiska förmögna affärsmän låstes in på hotellet under flera veckor och deras mobiler konfiskerades. Många torterades eller nekades sömn tills de överlämnade en lista på alla sina ägodelar varpå en stor del av dessa konfiskerades; de uppgick till över 1 000 miljarder kronor. Även de mäktigaste prinsarna – de som troligtvis trodde de var oantastliga – gick samma öde till mötes. De övriga prinsarna, till exempel Alwaleed bin Talal med en förmögenhet på 170 miljarder kronor, inklusive halvbröderna, som inte var närvarande på Ritz-Carlton, insåg vart vinden blåste och sålde av stora delar av sina tillgångar som enorma yachter och villor på franska Rivieran och “överlämnade” dessa till statskassan. Alla “förhören” genomfördes av MBS:s handgångne “assistant” Saud al-Qahtani, som rapporterade direkt till MBS när någon av de inlåsta fångarna “knäcktes” och avslöjade sina förmögenheter. Men MBS tog även kontroll över de olika säkerhetstjänsterna, oljebolaget Aramco samt den rika oljefonden, The Public Investment Fund. Enligt en diplomat så knäckte han alla de mäktiga familjerna i Saudiarabien. 

Men 2018 gjorde MBS ett misstag. Han lät sina underhuggare, under ledning av ovannämnde Saud al-Qahtani, mörda och stycka den saudiska Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Det blev ett ramaskri i den västerländska pressen. MSB var förvånad, han hade dödat, fängslat, torterat mängder av personer, varför denna kritik av mordet på en enkel journalist? Sensmoralen blev att “man” rör inte en journalist, oavsett nationalitet, som dagligen lunchar med amerikanska kongressledamöter. 
 
MBS synes vara besatt av lojalitet. Han utser bara unga prinsar (ibland prinsessor) eller utlänningar till viktiga poster eller personer som han redan “knäckt”. En högre chef på ett byggföretag hade blivit torterad, upphängd naken, slagen och förlorat all sin egendom och sedan “fått ett job”. Alla är livrädda för honom enligt artikelförfattaren i The Economist.

Så, finns det något positivt att nämna om MBS? Ja, faktiskt. Den 36–åriga prinsen uppskattas mycket av den yngre befolkningen, 70 procent är under 30 år och arbetslösheten är hög. Hälften av de arbetslösa har universitetsexamen men många av de kvalificerade jobben utförs fortfarande av expats, det vill säga utlänningar. 
 

MSB har kraftigt minskat den religiösa polisens makt, “The Committee for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice”. De brukade piska kvinnors fotknölar om de visade för mycket hår eller mäns ben om de bar shorts. Han har kriminaliserat stening till döds och tvångsgifte. Han tog även bort männens (fäders och bröders) förmyndarskap över kvinnorna som hindrade dessa att arbeta, resa, äga pass, starta företag eller begära skilsmässa. Dessa reformer möter dock fortfarande motstånd men efter att några imamer fängslats har de flesta andra imamer (och män) accepterat förändringarna. Han har även tillåtit diskussion om homosexualitet, appen Tinder, boxning, motorsport, kortspel etc. “He’s a fucking rock-star,” sade en amerikan som såg MBS få en stående ovation på en Formel 1-tävling i Jeddah. Kvinnor fick 2018 rätt att köra bil. Men trots allt detta har han låtit en av de kvinnor som vågade protestera, Loujain al-Hathloul, bli kvar i fängelse och blivit “waterboarded” och el-torterad. Saud al-Qahtani, som var närvarande, hotade “att våldta, lösa upp henne i syra och spola ner henne i toaletten”. 

Av MBS grandiosa projekt om den nya staden Neom, har det inte blivit mycket (ännu). Staden skulle bli “a civilisational leap for humanity”, klar 2020 och få sin energi från världens största gröna vätedrivna kraftstation. Dess planerade yta är lika stort som Belgien. Bland de få byggnaderna, förutom ett palats, finns ett hotell som, när artikelförfattaren var där, var fullt av utländska konsulter. Många av dessa tjänar upp till 400 000 kr i månaden men de är alltför många, lite blir gjort och en del ger upp efter en tid (och cashar in). Den ansvarige saudiern lär vara vettskrämd inför avsaknaden av framgång.

MBS är officiellt gift med en glamourös prinsessa, Sara bint Mashour, som han har flera barn med, men rykten säger att det finns minst en fru till. Han äger en av världens största yachter, den 134 meter långa och sex våningar höga Serene (bilden). 
 
Sammanfattningsvis verkar det, enligt artikeln, som om MBS inte bara är en “vanlig” diktator, utan en synnerligen hänsynslös och driven despot som manipulerar och skrämmer släkt och medarbetare och inte drar sig för att tortera, plundra och knäcka människor för att sedan ge dem arbete (då de är helt beroende av MBS). Samtidigt kan man inte bortse från att han försöker modernisera sitt konservativa och strängt religiösa muslimska land. Han tillåter dock inte någon som helst kritik mot sin politik och inte bara dissidenter utan även delar av prästerskapet fängslas. Hans land sitter på världens största oljetillgångar, hans åldrande far kung Salman är snart död och MBS blir då kung. Han är bara 36 år och vi kommer att få leva med honom i kanske ett halvt århundrade – like it or not.  

Lars Hässler