BITTE ASSARMO: Morgan – minister av Guds nåde?

Foto:  Kristian Pohl/Regeringskansliet

På fredagskvällen skottskadades en kvinna och ett barn i en lekpark i Eskilstuna. Bara några timmar senare sköts en ordningsvakt i Bandhagens centrum. Sverige har blivit vilda västern och snart får vi alla börja förbereda oss för att vi kan bli beskjutna, när som helst och var som helst. Det spelar ingen roll om vi är måltavlor eller ej, shit happens liksom. Oftare och oftare, och allt närmare ditt kvarter.

Säkert som amen i kyrkan kom Morgan Johanssons kommentar på sociala medier kort efter skjutningen i Eskilstuna:
Ytterligare två offer för det meningslösa och urskiljningslösa våldet. Våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Den som begår dessa avskyvärda brott ska lagföras och dömas till långa fängelsestraff.”

Har du hört den förut? Klart du har. Det här är Morgan Johanssons standardreplik varenda gång det skjuts, och eftersom skjutningarna bara ökar så han får avfyra den allt oftare. Han är som en repig gammal stenkaka som hakat upp sig och som inte det inte går att få stopp på.

Det enda Morgan egentligen borde yttra efter en sån här händelse – det enda han borde ha yttrat de senaste fyra, fem åren – är: ”Jag har misslyckats med mitt uppdrag. Jag avgår med omedelbar verkan och jag ber svenska folket om ursäkt”.

Det kommer aldrig att ske. Morgan klamrar sig fast vid maktens tron som vore han ett häftplåster. Hans kombinerade tröghet och maktlystnad gör att han fullkomligt saknar insikt om hur uselt han sköter sitt jobb. Förmodligen är han blint förvissad om han att han är enastående kompetent politiker som tar ansvar när han sitter kvar år efter år. En minister av Guds nåde, som inte kan fela och som inte får kritiseras.

Dock verkar andra i socialdemokratiska partiet förstå att Morgans förtroendekapital är förbrukat. Enligt Expressen finns det inom partiet en oro för att han ska skrämma bort väljarna. När S i veckan presenterade sitt valmanifest lyste Morgan därför med sin frånvaro – trots att de lägger stort fokus på att bekämpa den brottslighet som de själva, genom sin destruktiva politik, varit med att skapa. En partikamrat, som av förklarliga skäl vill vara anonym, säger till Expressen att det är en ”katastrof” och det är sannerligen ingen överdrift.

Morgan är i gott sällskap, om man nu kan använda ordet ”gott” i samband med hans person. Även Annika Strandhäll hålls utanför det skarpaste rampljuset, av samma skäl. Tydligen finns det fortfarande socialdemokrater som inser att självgodhet och arrogans inte är de mest omtyckta egenskaperna hos en minister.

Tyvärr gäller inte detta chefen fru Andersson. Hade det varit någon ordning på henne hade hon naturligtvis inte släppt in någon av dem i sin regering från början. Beslutet skulle möjligen kunna ursäktas med att hon var lite osäker när hon först tillträdde, men eftersom hon sett mellan fingrarna med Morgans och Annikas vulgära och osmakliga framfart på Twitter kan man definitivt inte lita på hennes omdöme.

Därför är hennes och partiets beslut att gömma undan de båda oduglingarna sannolikt bara ett spel för gallerierna. Förhoppningen är förstås att väljarna ska glömma Morgan och Annika för en liten tid. Om Socialdemokraterna vinner valet är de båda snart tillbaka igen, antingen på samma poster eller med nya viktiga titlar och med ett nytt lager av floskler i bagaget.

Bitte Assarmo