GÄSTSKRIBENT JOHAN AHLIENUS: ”PREDIKOSJUKAN” OCH GRETA THUNBERG

I Adventskyrkorna i Nyhyttan och Örebro kunde man 25 – 26 maj träffa filmteamet bakom ”Barfota Rop”, en film om ”Roparrörelsen”.

”Den handlar,” enligt presentationen, ”om modet hos barn och unga som stod upp för att skapa förändring”.” Barn, unga och olärda får en ingivelse från Gud att börja ropa ut till förändring och hela samhällen förändras.”

För dem som inte har ”Predikosjukan” eller ”Roparrörelsen” riktigt aktuella följer här en liten uppdatering.

”Predikosjukan” var ett fenomen i gränsområdet mellan psykiatri och religion. Två kända utbrott är i Tornedalen 1773 – 75 och ”den småländska predikosjukan” 1839 – 1843. De drabbade var ofta pigor, barn, bonddöttrar och unga män som i lugna eller extatiska tillstånd höll skakande domspredikningar. Ofta föregicks predikandet av ett krampanfall och/eller medvetslöshet. Innehållet i den sjukes tal var ofta enahanda ”med uppmaning till bättring och afhållsamhet från all slags synd, hvarunder allt möjligt äfven av högst oskyldig art utpekades som ovillkorligt syndigt. Ofta förekommo äfven förutsägelser om världens snart förestående undergång….”(Nordisk Familjebok 2:a uppl.)

Två exempel från utbrottet i Övertorneå 1773 är Stina Larsdotter,13 år, som ”predikade om behovet av bot, bättring och syndaånger under extatiska former i efterdyningar av hennes krampanfall” och ”den 11-åriga Sophia Hast som på ett liknande sätt uppmanade till avhållsamhet från all sorts synd”. Detta var början på en epidemi som spred sig i Tornedalen och som avklingade först efter några år.

Den småländska predikosjukan 1839, som även den tycks ha börjat med två unga flickor, fick en än större omfattning och spreds till stora delar av Småland och även till Västergötland. Ett samtida liknande utbrott i Närke fick stor uppmärksamhet till dess det avklingade 1843. De skall som mest, i olika former, ha omfattat flera tusen personer, och banade väg för frikyrkoväckelsen.

När nu Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan, i en debattartikel i Kyrkans Tidning hävdar att Greta Thunberg, ”Klimat-Greta” är en profet i vår tid och ”att vi måste lyssna på budskapet, för budskapet kommer från Gud. Det krävs en radikal omvändelse till ett fossilfritt liv och samhälle”, så kan nog en och annan tycka sig se en del likheter, trots avsaknad av krampanfall och medvetslöshet, och betoningen av koldioxidutsläppen i stället för övrig synd.

Däremot skiljer sig myndigheternas och omgivningens reaktion. Predikosjukan kom av sin samtid övervägande att betraktas som en epidemi av psykisk sjukdom och tycks ha avklingat både efter sjukvård och fängelsevistelse, båda prövades. Även de drabbade tycks ofta ha sett sig som sjuka.

Bemötande av Greta Thunberg skiljer sig ju här i alla avseenden och kanske på goda grunder. Media och etablerade partier hyllar henne inte olikt de åhörarskaror de tidigare predikanterna samlade.

Johan Ahlienus arbetar inom det vårdindustriella komplexet sedan många decennier. Är gammal nog att minnas, ung nog att bli förbannad. Han arbetar inom ett område där det anses av värde att skilja på den privata och yrkesmässiga rollen och heter alltså egentligen något annat.

76 reaktioner på ”GÄSTSKRIBENT JOHAN AHLIENUS: ”PREDIKOSJUKAN” OCH GRETA THUNBERG

 1. Tomas skriver:

  Mycket intressant att få perspektiv på de infantila rörelserna. Dock är jag tacksam när artister, lågutbildade politiker, ickereligiöst kyrkofolk mfl skiftar fokus till ett mindre samhällsskadligt område. Hoppas bara att klimatrörelsen inte dränerar samhällsresurserna ännu mer om man vill inrätta Klimatpoliser, Ickeluftfartsverket, Luftförsvaret 2.0 mm

  Gillad av 5 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Ja, måtte detta okunniga och gapiga gäng få något annat att intressera sig för innan de ställer till med verklig skada. Det finns ingen anledning att ha klimatångest. Däremot kan man få ångest över vad dessa charlataner kan tänkas hitta på.

   Gillad av 10 personer

 2. olle holmqvist skriver:

  Intressant och lärorikt ur historien. Men -de historiska fallen ”anekdoterna” (i icke förklenande mening)är nog annorlunda pågående gretastyrin. Jag tror de nämnda historiska ungdomarna talade tjatigt och fantasilöst. Så icke Greta. Hon gör kompetenta retoriska figurer efter kända förebilder.

  Föreställning om retoriskt tal:
  ”Vi ser en framtid där alla kan förtjäna sitt uppehälle och få lite pengar (guld) över till en rik fritid (gröna skogar t ex ett friluftsliv, vandring i skog och fjäll, abborrmete från ekan , vi ser en framtid där våra barn alla får lika chans att utbilda sig till det de vill, drömmer om. längtar efter…
  – och nu kommer den för det historisk tillfället utvalda retoriska knorren >
  men jag lovar er icke det – jag lovar er blod, svett och tårar.

  Grätas variant efter att enligt reoriköåroboken räknat upp vad som kan göras (men inte görs)
  här kommer knorren::
  – I don t want you to be hope ful I want uoi to panic
  Snyggt jobbat Rentzhog !

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Vad Greta alias Rentzhog inte tänker på är att den som har panik inte kan fatta några vettiga beslut.

   Det är skamligt att detta får fortgå. Att inte vuxna människor sätter ner foten utan låter det här gänget sprida panik bland barn och ungdom. Det är grymt att ta ifrån barn och ungdomar deras framtidstro, och det bara för snöd vinnings skull.

   Gillad av 14 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    Politikerna är i sin tur hemsökta av Kejsarens Nya Kläder syndromet. Och då är man också panikslagen. Och lamslagen…..

    Gillad av 5 personer

   • Lars-Erik Svahn skriver:

    Det var barn som Greta som såg att kejsaren inte hade några kläder medan de vuxna tyckte att allt var okay.

    Gilla

   • Göran Nilgard skriver:

    Då får jag väl förtydliga vad ”Kejsarens nya kläder” syndromet innebär med ett exempel.
    I Nordkorea måste människorna för att inte bli utsatta för diverse nedrigheter av makten bara nicka och samtycka i ord eller handling.
    Man brukar använda uttrycket för att beskriva denna typ av händelser. För att göra en lättförklarlig modell av verkligheten. Som alla förstår. Nästan alla får jag kanske tillägga….
    Kejsarens nya kläder är ju ändå en saga.
    Så frågan är vem som har tolkningsföreträde till sagans syndrom.
    Vem tycker du har tolkningsföreträde?

    Gillad av 1 person

 3. Göran Holmström skriver:

  Ungefär samtidigt så Stod shaker rörelsen på topp, dom trodde på att domedagen var nära och fick sina budskap levererade från gud under trans där skakningar var vanliga. Sex valdes med tiden bort då det vart syndigt under Ann Lee hon kallade sig Moder Ann Lee och gruppen kunde endast växa genom adoption.
  Shakers vart kända för deras fina möbler som byggdes med krav på renhet och praktisk funktion. Under 1960 talet så förbjöds adoption under religiösa former, så idag finns vad man vet endast 2 shakers kvar.
  Dom har även uppfunnit klädnypan säger dom, samt förbättrat träsvarven.
  Hur jag fick nys på dom beror på flera slumpar, under flera år så studerade jag möbler och inredning, köpte en bok om 1000 stolar, där författarna hävdade att alla stolar var redan uppfunna och inget nytt under solen fanns att upptäcka, Shakers nämndes lite löst. Nästa var den lilla församling som drack lut och lät sig bitas av ormar till herrens ära och beviset på att gud är starkare än döden, där nämndes även shakers som ett lite mildare spår men ändå åt samma håll.
  Möbelbyggandet då? Jodå byggde en uppsättning stolar i mahogny ytterst strama, lite Rennie Mackintosh över dom, det tog över ett år innan bordet skapades i skallen,
  inte var det skapat i sann Shaker stil, tvärtom med en bröstvårta i munnen och under pågående akt med en vacker kvinna så kom uppenbarelsen till bordet (epiphany).
  Bemötande av andra? Tja dom som sett eländet säger att dom aldrig sett sådana rena raka linjer, och fick några kök att bygga som uppdrag efter.
  Men TUR och säga rätt saker väger högre i dårarnas paradis, så skomakare bliv vid din läst.
  Sverige e fantastiskt eller hur, gick inte sången så?

  Gillad av 5 personer

 4. Ulf skriver:

  I Malmö är det numera elransonering. Pågens bageri kan inte bygga ut för EON kan inte garanter elförsörjningen eftersom man lagt ner fossildribet värmeverk efter senaste vansinnes skattehöjningen ifrån miljötalibanerna..

  Gillad av 13 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Gammal nog att minnas, men det är inte de unga idag som blir förbannade, utom på de äldre som är de som blir verkligt förbannade. De flesta under 40 verkar tro blint på allt som skrivs i pressen och sägs i SVT/SR. Självklart, de har inte hunnit att skaffa sig en egen kunskapsbaserad uppfattning.

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Hunnit och hunnit. Jag är inte så säker på att de någonsin kommer att få en egen kunskapsbaserad uppfattning. Det verkar som om skolan numera är rena indoktrineringsanstalten. Ta bara en sådan sak som att man kan bli mobbad av en lärare för att man inte vill skolka.

   Sedan jag läste det har jag gått och småskrattat (även om man borde gråta) åt läraren som trodde att man nog kunde se koldioxid om man stod tillräckligt nära ett kärnkraftverk. Då kunde man nog se all den koldioxid som kärnkraftverket släppte ut. Sancta simplicitas!

   Gillad av 12 personer

   • Ms skriver:

    Jag uppmanar alla föräldrar att ta ansvar för sina barns utbildning, en bra början är att plugga med dem så man får klart för sig vad de förväntas kunna. En sak jag insåg var att de inte lär sig adekvat studieteknik, det är mycket svårare idag med alla tekniska hjälpmedel, förr så hade man sin bok och papper och penna. Fortfarande oslagbart för inlärning och förståelse framför allt .

    Gillad av 8 personer

  • Klas Göran skriver:

   De under 25 vet väl knappt vad en TV är. De får sin samhällsinformation via facebook, twitter och instagram. Det som algoritmen har valt ut åt dem: söta katter och Greta.

   Gillad av 2 personer

 6. Min strand skriver:

  Religionens försvinnande visar sig vara förödande, behovet av mening och hopp och hänförelse och absolut gott och ont blir enormt skadligt då det tar sig värdsliga uttryck, som vad gäller massinvandring, identitetspolitik, klimatet. Vår politik blir allt mer lik islam i detta.

  Det verkar uppenbart att den polarisering vi ser är oundviklig, man måste ha en satan att skylla på, och denna satan blir nu en människa, en klimatförnekare eller invandringsmotståndare, tidigare var det judar eller utvecklingsstörda i sossarnas Sverige, judarna hatas igen, när blir det åter de utvecklingsstördas tur, de belastar ju klimatet kanske MER än friska med sina rullstolar och taxiresor? Det är svårt att se en mekanism för att få stopp på detta, i synnerhet när våra etwblissemangspolitiker är de som underblåser det mest av alla, med media som medhjälpare.

  Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    Tilläggas bör, att hela Muellerutredningen mot Trumps påstådda samröre med Putin bygger på att det var ryssar som hackade demokratiska partiets server och försåg Wikileaks med förödande information som sedan ledde till Hillarys förlust.

    Denna helt avgörande förutsättningen, som tillika kommer att vara USA:s grund för åtal mot Assange, är emellertid felaktig.

    Den tidigare tekniske utvecklingschefen på NSA, William Benney, har tillsammans med andra konstaterat att den datamängd det handlar om, omöjligen hade kunnat hackas via Internet på den tid som stod till förfogande. Den måste i stället ha överförts via en intern nedladdning på en memory stick eller CD-rom av en person som hade direkt tillgång till servern. En person som hade det var den sedermera mördade Seth Rich.

    Man ska också i sammanhanget erinra om att FBI aldrig själva hade tillgång till servern och undersökt den utan i stället (mot alla regler) förlitat sig på uppgifterna från ett företag, Crowdstrike (som visat sig ha haft omfattande samarbete med DNC.

    Gillad av 3 personer

 7. gramick skriver:

  Fredrik Östman, är Du utbildad psykiatriker? Har Du i så fall haft möjlighet att undersöka och analysera Greta Thunberg?
  Hur Du kan Du? Hur har Du bara mage att kalla Greta T för ”denna psykiskt sjuka flicka”?
  Du borde skämmas. Du bör offentligt be henne om ursäkt.

  Eriksson Fred J.

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Greta och hennes mor har själva gått ut med att Greta har aspergers syndrom, vilket enligt Vårdguiden är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Apropå att skämmas.

   Gillad av 11 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Larva dig inte. Ingen har stuckit under stol med att Greta är psyksjuk. Modern har skrivit en bok om det. Det framhålls av hennes följare som ett tecken på hennes gudomliga upphöjelse. Skolan hon skolkar ifrån är en specialskola för sinnessjuka.

   Gillad av 7 personer

  • maximillianrockatansky skriver:

   Om du brydde dig om fakta istället för att låta dig (van)styras av känslor skulle du veta att Greta lider av en psykisk sjukdom.

   De enda som skall ”skämmas” är Gretas föräldrar som utnyttjar henne för att få uppmärksamhet och sprida vanföreställningar om ett fiktivt ”klimathot”

   Gillad av 9 personer

  • maximillianrockatansky skriver:

   Svanh: Att klimathotet är fiktivt var ingen fråga, det var information om hur verkligheten ser ut, om du är så svårt hjärntvättad att du inte kan ta till dig detta är det du som lider av vanföreställningar, ingen annan.

   Läs fakta, bli fri från dina vanföreställningar

   https://klimatsans.com/

   Detta är inte en diskussion, jag behöver vare sig kommentar eller svar från dig.

   Läs, förstå. bli fri från dina föreställningar.

   Gillad av 2 personer

  • Pelle skriver:

   Så var vi där igen, denna gång bäste Gramick, med krav på skam och offentlig bikt för att någon uttryckt en uppfattning som avviker från den egna. Patetiskt! Lär dig att det offentliga samtalet innehåller en mängd olika uppfattningar. Det tillhör vuxenlivet. På vilket sätt skulle klimatbarnet inte vara psyksjukt? Om så inte är fallet har väl hennes egen mor farit med osanning i den berömda boken, eller?

   Gillad av 3 personer

 8. Lars-Erik Svahn skriver:

  Men, Greta Thunberg är ett begåvat autistiskt barn vilket, som många forskare på området, är oroad över att det finns en identifierad fara som i stort sett negligeras? Att just hon, som rest sig ur en djup depression på grund av hotet, har något att säga en värld av vuxna som har fullt upp med vardagskonsumtion, kan väl vara värt att tas på allvar? Hon kan vara en tipping point, mot ett försök att göra det omöjliga eller mot ett rimligare samhälle. Farligare än så är det väl inte?

  Gillad av 1 person

  • maximillianrockatansky skriver:

   Nrj, hon är inte ”begåvad” hon lider av en svår kognitiv störning.

   Hon saknar, liksom alla barn kunskap, erfaren het, urskiljningsförmåga och omdöme, och kan därför inte tas på allvar.

   Vore hon ”begåvad” skulle hon inte tro på det fiktiva ”klimathotet”

   Gillad av 10 personer

   • Lars-Erik Svahn skriver:

    Sedan 1986 har det lagrats värmeenergi i haven motsvarande en Hiroshimabomb per person och din hänger ovanför ditt huvud.

    Gilla

   • Pelle skriver:

    Hiroshimabomb som hänger över huvudet?

    Har det brunnit i proppskåpet? Har alla säkringar gått? Finns det överhuvudtaget inga gränser för vilka bisarra saker som de klimatpaniska kan haspla ur sig?

    Gillad av 5 personer

  • Ulf skriver:

   Men är det inte bättre att ta reda på fakta? Den globala uppvärmningen är ju ytterst modest och hamnar ständigt långt under prognoserna. För övrigt hjälper det inte med skolstrejker då klimathetsen endast existerar i några västländer. Kina och Indien m fl tror inte på koldioxidteorin och forsätter sina utsläpp. Det hjälper föga att EU och USA minskar. Så om några år vet vi m a o. Det blir troligen precis som med istidshotet som hetsades om i min ungdom. Trodde inte på det heller eftersom fakta talade emot även den teorin.

   Gillad av 3 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Lars om din teori stämmer så varför tappar ingen haven på all den energin?
   Menar då är alla bekymmer lösta, och samtliga söta elcyklar och elbilar kan gå för evigt tills dom miljö-ovänliga batterierna eller kullagren går sönder. Tekniken finns, så varför är det ingen som suger ur alla atombomber kraften?
   Ja jag kan tala om varför, För att alla miljönissar har inte fattat termodynamikens lagar ett dugg.
   Det naturliga tillståndet i universum är minus 273,15 grader där stannar all aktivitet av!
   Runt en sol exempelvis våran så finns det en zon, den kallas goldielock zonen, ett uttryck från atronomin. Där anses det var förmånligt för livet att växa. Med andra ord så en bit varmare än minus 273,15 grader celsius, säkerligen så kan liv existera i sådant tillstånd med, men då det inte är vetenskapligt bevisat, så är det endast teoretiskt.
   Åter till den gyllene zonen, Livet har bevisligen funnits ex antal hundra miljoner år på vår planet, några stora massutdöenden, så har det varit kometer, vulkanutbrott kanske någon pandemi med.
   Om ni som har som jag ser det klimat panik, satte er in i energibalans, även detta ingår under termodynamikens lagar, så solinstrålning kontra avkylning, till det växthusgaser och solens styrka under vår kända historia! Utropstecknet innebär att du/ni ska tänka efter en stund,
   Vilken delta temperatur har jorden haft under cirka 500 miljoner år?
   Har det varit 250 grader plus eller 110 minus? Nix spannet har varit riktigt bra för att hysa liv,
   Mellan 12 grader och 23 grader CO2 från säg 300 till 2000 beroende på period,
   räknade bort istiderna faktiskt då dom har sin cykel.
   Men åter, ni kan varken tänka logiskt eller inse att alla scenarion och cykler har redan prövats och livet har vunnit varje gång. Greta har inte historiskt sett behövts en enda gång.
   Noah är förmodligen den närmaste, och filmen var bättre än bibelns version!
   Så slappna av och NJUT, planeten finns och överlever oavsett alla skräck och oro.
   Kanske är det mullvadarna som får chansen att bygga rymdraketer i en okänd framtid.
   Men det kan varken Greta eller hysteriska ungdomar påverka, så ta en grogg eller en veggie smothie och koppla av för tusan. Mvh Göran.

   Gillad av 3 personer

  • Klas Göran skriver:

   Problemet är inte Greta och klimatförändringen. Problemet är Gretaister som tar klimatförändringen som ursäkt för att införa diktatur.

   M a o behöver man inte tvivla på fakta för att vara oense med t ex dig om lösningen.

   Gillad av 1 person

 9. lehs4th skriver:

  Men, Greta Thunberg är ett begåvat autistiskt barn vilket, som många forskare på området, är oroad över att det finns en identifierad fara som i stort sett negligeras? Att just hon, som rest sig ur en djup depression på grund av hotet, har något att säga en värld av vuxna som har fullt upp med vardagskonsumtion, kan väl vara värt att tas på allvar? Hon kan vara en tipping point, mot ett försök att göra det omöjliga eller mot ett rimligare samhälle. Farligare än så är det väl inte?

  Gilla

 10. laogong2018 skriver:

  inkvisitionen finns redan, om du inte tror på klimathysterin kan du få fängelse. Mark Steyn (kolla hans web site) är åtalad för att inte tror på klimathysterin.

  Gillad av 3 personer

  • Christer E skriver:

   Det är viktigt att skilja på fakta (accepterade fakta) och prognoser (som ibland är baserade på ”smarta” modeller och ibland är rena spekulationer). Det heter ju, med visst fog, att förutsägelser är svåra att göra, speciellt om framtiden.

   Fakta är att CO2-halten i atmosfären och i haven har ökat (säkerligen också CH4, men jag har inga siffror just nu). Jordens medeltemperatur har ökat, men det säger inget om enskilda områden (även om Indien nu oftare lider av temperaturer över 50 grader).

   Något är på väg att hända med jordens klimat, helt uppenbart.

   När det gäller åtgärder handlar det om politik, dvs kompromisser och kohandel.
   Ska vi följa den danske statistikern Björn Lomborgs råd, att hjälpa utsatta områden tekniskt och ekonomiskt, eller i stället (till stora kostnader) sänka människans CO2-utsläpp till nivåer som fanns för flera decennier sedan?

   Om sedan Yellowstone erupterar, hjälper ju mänskliga CO2-minskningar (med nu handlar det om ren spekulation).

   Gilla

 11. Johan Karlson skriver:

  Enligt engelska bettingfirmor har Greta 50% chans att få Nobels fredspris. Det indikerar nog faktiskt att hennes rötelse defacto bedöms vara en reell maktfantor i västvärlden. Många menar ju att hennes rörelse faktiskt påverkade valutgången i såväl EU-valet som valen i bland annar Finland och Danmark liksom viktiga lokalval i Tyskland.

  Gillad av 1 person

 12. Olga Sjoeberg skriver:

  Ja
  Om nu Greta har fått påverka olika val, EU, Finland, Danmark……
  Vilka mån tro ligger bakom detta som har intresse av att påverka val?
  Globalister så klart, bankir gäng, EU rövargäng som vill fortsätta roffa på befolkningens bekostnad. Greta är enbart en nyttig idiot först och främst för ernman och thynberg som får sina kistor fyllda av globalisterna. Men det finns gott om elit överallt som driver på greta hysterin. Frågan är när Greta ska inse hur hon blir utnyttjad av sin egen familj och resten av rövargänget?

  Gillad av 2 personer

 13. unohansson skriver:

  Makalöst… att helt utan vidare kunskap kalla en mer eller mindre standardavvikelse från vad som rent statistiskt gäller för ”medelsvensson” för sjukdom är ju helt absurt!?! Möjligen skulle det gå att kalla det för någon sorts handikapp! Men den enda avvikande ”handikapp” som hon demonstrerar är ju att vara helt konsekvent välja försiktighetsprincipen… eftersom ju ingen vet mer om framtiden… än att likt vetenskapen välja att extrapolera på bästa möjliga sätt…

  Gilla

 14. Molgan skriver:

  Anna Ardin (s) tillhör de förutsägbart inbilskas skara inom Tro och solidaritet vilka är helt övertygade om att Jesus var Socialdemokrat – precis som Muhammed.

  Anna Ardin lovsjöng tidigare profeten Julian Assange, vi vet hur det gick….
  Slutade Gud att tala genom Assange?

  Gillad av 2 personer

 15. olle holmqvist skriver:

  Anekdot: ( i ordets icke förklenande betydelse) Nobelpristagaren bjöds in till sitt gamla gymnsium för att berätta. I god hade en gymnasist placerat sig snett nedanför/nära talarstolen.
  Under Nobelpristagarens tal avbröt han så hela tiden, ställde frågor, kommenterade. Efter en stund ingrep rektor och ledde honom ut. Rektor frågade: Varför, hur kunde du hålla på så där
  inget svar
  Rektor: Varför tror du alla andra var där?
  Svar: ja det undrar jag också

  Undras nu: hur klarar Gräta att sitta i panel ? Förstår hon varför de andra i panelen är där?
  Är hon regisserad att låtsas som om hon förstår ?

  Gillad av 1 person

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är självklart inte Greta Thunberg som skall klandras utan i stället alla mer eller mindre omdömeslösa och enfaldiga vuxna som har gjort flickan till något som hon inte är och inte borde vara. Människor som lider av Asbergers syndrom är inte sällan specialbegåvade ungefär som Dustin Hoffman gestaltning i Rainman men saknar ofta ett allmänt omdöme med förmågan att uppfatta sig själv realistiskt . Nu har man startat något som är lika pinsamt som stackars Chance Gardener i filmen Being there och samtidigt dragit skam och löje över en viktig vetenskap.

  Hela historien är ytterst genant och pinsam.

  Gillad av 2 personer

 17. Kronblom skriver:

  Påminner om Korpelarörelsen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Korpelar%C3%B6relsen
  Min morfar var född i samma by som en av ledarna. Han sa att de var förledda av djävulen. Det samma sa han om socialismen. När jag var en liten knodd var jag med morfar på fisketur. Under fisket fick vi inte prata men när vi stekte fångsten på brasan brukade han berätta om stolleproven som vissa ägnade sig åt och att man inte skulle vara lättlurad.

  Gillad av 2 personer

 18. laogong2018 skriver:

  Tala om predikanter (som inte gör någonting, bara predikar):
  Professor Anders Ynnerman has been invited to speak at Brilliant Minds. Among other prestigious speakers at the event are Barack Obama and Greta Thunberg. The aim of Brilliant Minds Foundation is to support creative individuals with transformative ideas within entrepreneurship, technology, fashion, health, finance and education using Swedish values and technology to advance and solve problems.

  Gilla

 19. RolfLindström skriver:

  Tråkigt att Det goda samhället, vars kommentarer jag tyckt om, förfallit till enfaldiga personangrepp på en tonåring, som dessutom verkar vara oerhört mycket intelligentare än de flesta som lämnar kommentarer till denna enfaldiga text.
  Fredrik Östman borde, om han har något vett i huvudet gå ut och offentligt be om ursäkt för sina löjliga inlägg.
  Patrick Engellau, om det är du som är moderator på dessa trådar, så tycker jag att du, vars inlägg tyder på att du är en vettig människa inte skall acceptera denna typ av kommentarer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.