Ny podd! Politisk korrekthet

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” (inspelat 26 april) försöker jag och Patrik Engellau förstå begreppet ”politisk korrekthet”. Den 18 april publicerade Engellau artikeln ”Det politiskt korrekta” här på Det Goda Samhället. Engellau ville ta reda på vilken som var den gemensamma nämnaren för alla idéer som kallas politiskt korrekta. Han läste någonstans att begreppet uppfunnits i Sovjetunionen:

”Till slut läste jag någonstans att begreppet uppfunnits i Sovjetunionen. Jag vet inte om det är sant, men det är lätt att föreställa sig. Typ att ledningen för ett stålverk i Sverdlovsk resonerar kring hur många ton stål de ska rapportera att stålverket producerade förra månaden och en diskussion utspinner sig om vilket svar som ska anges, det korrekta eller det politiskt korrekta, till exempel att man i verkligheten producerat femtusen ton, medan det politiskt korrekta svaret var hundratusen ton.”

Det är ungefär samma sak hos oss idag, menar Engellau. Det politiskt korrekta är det som makten gillar att höra, till skillnad från det korrekta, som den ogillar. Och det rör sig alltså inte bara om åsikter, utan även om fakta.

Vi tar även upp en annan fråga i avsnittet – den så kallade ”tvärvändningen”. Det finns en utbredd föreställning om att regeringen, efter asylkaoset hösten 2015, vidtog åtgärder för att minska den extrema invandringen. I en artikel här på Det Goda Samhället den 19 april, ”Ord och verklighet är inte nödvändigtvis samma sak”, visade Engellau att invandringen fortfarande inte är rimlig och att pratet om en ”tvärvändning” bara är propaganda.

6 reaktioner på ”Ny podd! Politisk korrekthet

 1. Samhällsvetare skriver:

  Ett tänkvärt resonemang att ta del av denna morgon.

  Avgörande för ett samhälles stabilitet är en god ekonomisk utveckling.
  Att människor har jobb

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Lars, människor har ”haft ett jobb” under en cirka hundraårig undantagstid i den mänskliga historien. Det kan inte vara ett grundläggande mänskligt eller samhälleligt behov. Karl Marx ställde sina ondsinta lögner på en fullkomligt falsk grund.

   Gilla

 2. Dr Pepe skriver:

  Hypotesen om att det är det ”värlfärdsindustirella komplexet” som gör att vi har massinvandring är inte övertygande och avslöjar Engelaus marxistiska bakgrund, där han försöker hitta materiella förklaringar till varför vi har massinvandring.

  Jag skulle vilja höra Engelau bemöta endast en invänding, som jag menar helt omkullkastar denna hypotes.
  1. Varför håller vita, som på 1960-talets början utgjorde ca 90 % av USA befolkning på att bli minoritet i sitt land och är nu omkring 60 % (detta inräknat folk från mellanöstern som räknas som vita av historiska orsaker) detta till stor del till följd av en migrationslag som antogs mot folkets vilja och med hjälp av lögner år 1965, den sk Hart-Cellar Act och därefter flera amnestier för latinamerikaner samt en alltmer eskalerande invadring. USA har t ex tagit emot fler muslimer de 15 åren efter 9/11 än alla år innan 9/11.

  Vidare, varför upplever Storbritannien stor utomeuropeisk invandring sedan 1950-talet, som accelererat sedan Blairs regering?
  Varför upplever Frankrike en enorm invandring sedan 1960-talet?
  Varför upplever Nederländerna och Belgien en enorm invandring?
  Och så vidare.

  Faktum är att Norge och Danmark är några av de länder i Europa som har minst andel utomeuropéer, trots att som jag förstår det Danmark har en relativt liknande välfärdsmodell som Sverige.

  Hypotesen om att det ”välfärdsindustriella komplexet” är det som driver den utomeuropeiska invandringen, blir i ljuset av att folkutbytet är ett västerländskt och inte Svenskt fenomen, närmast löjeväckande.

  Man måste titta på vilka idéer som vänstern och socialliberaler (Som också infekterats av marxistiskt tankegods), som blev hegemona kring millenniumskiftet i hela västerlandet när det gäller allt utom ekonomiska idéer, håller för att förstå det här.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Jag har aldrig sagt att Sverige är ensamt om att ha ett politikervälde med vidhängande välfärdsindustriellt komplex, bara att vi har det i mer förädlad och förtätad form än i andra länder. I de flesta andra länder finns starkare konkurrerande maktcentra än här, till exempel relativt stridslystna näringslivsorganisationer.

   Den stora frågan i det här sammanhanget är inte varför utomeuropéer i närtid börjat flytta till Europa. (Och när de flyttade så skedde det framför allt till den kolonialmakt som tidigare kontrollerat dem; där ser man varför länder som Storbritannien och Frankrike har många utomeuropéer medan Norge och Danmark färre.) Den stora frågan är varför de europeiska länderna inte gjort motstånd mot processen. Det hade gått – och går – att göra, se på Östeuropa. Men ett land som Sverige har inte velat begränsa migrationen. Varför har vi välkomnat den i stället för att reglera och kontrollera den? Det är den frågan som måste besvaras.

   Det självgoda standardsvaret är att vi i Sverige är så goda, en humanitär stormakt. Det tror inte jag på. Min teori går ut på att den svenska politiken bestäms av ett särintresse – VIK – som lyckats ta kontroll över staten. Motsvarande företeelse finns även, men i mer utspädd form, i andra europeiska länder samt USA.

   De idéer som används av intressenterna för att stötta sin verksamhet är naturligtvis PK-ismen som uppfunnits vid amerikanska universitet och sedan spritts över världen (och fått fenomenal grogrund i Sverige eftersom de så väl gynnar VIKs intressen). För mig är det en smaksak om man vill argumentera att det är intressena som väljer sin ideologi efter vad som gynnar dem eller om man föredrar att hävda att idéerna har någon sorts inneboende invasiv kraft som gör att de kan bemäktiga sig kontrollen över folks tänkande. Det förra synsättet är marxistiskt inspirerat och känns rätt hemtamt för mig. Kommentatorn verkar föredra det senare synsättet. Jag gjorde nyligen en övning i det synsättet mest på kul. Se här:

   https://detgodasamhallet.com/2018/04/09/om-du-vill-kan-jag-vanda-pa-analysen/#more-11777

   Patrik

   Gillad av 1 person

 3. Ulf45 skriver:

  This is Priceless!

  What is meant by the modern term referred to as ‘POLITICAL CORRECTNESS’..
  The definition is found in 4 telegrams at the Truman Library and Museum
  in Independence, Missouri. The following are copies of four telegrams between
  President Harry Truman and Gen Douglas MacArthur on the day before the actual
  signing of the WWII Surrender Agreement in September 1945.. The contents of
  those four telegrams below are exactly as received at the end of the war – not a
  word has been added or deleted!

  (1) Tokyo, Japan
  0800-September 1,1945
  To: President Harry S Truman
  From: General D A MacArthur
  Tomorrow we meet with those yellow-bellied bastards and sign the Surrender
  Documents, any last minute instructions?

  (2) Washington, D C
  1300-September 1, 1945
  To: D A MacArthur
  From: H S Truman
  Congratulations, job well done, but you must tone down your obvious dislike
  of the Japanese when discussing the terms of the surrender with the press, because
  some of your remarks are fundamentally not politically correct!

  (3) Tokyo, Japan
  1630-September 1, 1945
  To: H S Truman
  From: D A MacArthur and C H Nimitz
  Wilco Sir, but both Chester and I are somewhat confused, exactly what does
  the term politically correct mean?

  (4) Washington, D C
  2120-September 1, 1945
  To: D A MacArthur/C H Nimitz
  From: H S Truman
  Political Correctness is a doctrine, recently fostered by a delusional, illogical
  minority and promoted by a sick mainstream media, which holds forth the
  proposition that it is entirely possible to pick up a piece of shit by the clean end!

  Now, with special thanks to the Truman Museum and Harry himself, you and I finally have a full understanding of what ‘POLITICAL CORRECTNESS’ really means…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.