Ord och verklighet är inte nödvändigtvis samma sak

Patrik Engellau

Jag skäms å den svenska samhällsdebattens vägnar för att jag ska behöva känna mig föranledd att skriva den här texten (och det är inte första gången jag framför budskapet). Gång på gång hör jag även omdömesgilla människor tala om en ”tvärvändning” i svensk migrationspolitik sedan hösten 2015. Från september till november det året ändrades politiken, påstås det, från ”mitt Europa bygger inga murar” till ”Europas lägsta nivåer”, båda uttalanden från statsministern med ungefär två månaders mellanrum.

Men det där är inte sant. Det har aldrig inträffat någon ”tvärvändning” i svensk migrationspolitik. Det är visserligen sant att antalet asylsökande minskat från 163 000 år 2015 till 29 000 respektive 26 000 de följande två åren. Det beror emellertid inte på någon ”tvärvändning” i den svenska migrationspolitiken, utan på att tillfartsvägarna, framför allt över Medelhavet, har täppts till. Turkiet är mutat av EU att stänga överfarten till Grekland. Italien patrullerar vattnen utanför Libyen för att stoppa migranter. För de migranter som ändå lyckas ta sig till Europa har vidarefärden norrut försvårats, inte för att Europa byggt murar utan för att länder som Ungern byggt stängsel. Antalet ankomster över Medelhavet sjönk med åttio procent från rekordåret 2015 till år 2017. Det är ungefär samma minskning som för Sveriges del.

Om man ska studera effekterna av den svenska politiken kan man i stället undersöka antalet beviljade uppehållstillstånd under olika år. Antalet beviljade uppehållstillstånd styrs mer direkt av svenska beslut än antalet asylsökande. Så här har det sett ut, statistiken är hämtad från Migrationsverket.

De asylsökandes andel av antalet givna tillstånd är som framgår rätt litet. Jag tycker inte det går att skönja någon trendförändring annat än möjligen att lite fler uppehållstillstånd beviljades år 2016 vilket nog berodde på att det kom många asylsökande året innan. Kanske kan detta även förklara uppgången i antalet uppehållstillstånd till anhöriga ett år senare. I varje fall syns ingen ”tvärvändning”.

Att det skulle gå så här var uppenbart redan för två och ett halvt år sedan, den 24 november 2015, när regeringen deklarerade sina nya, tuffa tag . Sverige skulle, påstods det, införa ”minikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten”, en formulering som kan betyda vad som helst, men antagligen var avsedd att motsvara ”Europas lägsta nivåer”, även detta en i och för sig oklar formulering. Tog man då bort bidragen till islamistiska föreningar? Sänkte man bidragsnivåerna? Vägrade man inresa för asylsökande för vilka Sverige inte var första asylland i enlighet med de internationella konventionerna? Införde man stopp för ekonomiska migranter? Nej. Vad gjorde man då?

Man övergick från att ge permanent uppehållstillstånd redan från början till att ge tillfälligt uppehållstillstånd. Jag kan inte se att det skulle göra så mycket skillnad för en migrant.

Man sa att man skulle börja ställa försörjningskrav vid anhöriginvandring, vilket i verkligheten kanske betydde att man skulle sluta ge så många dispenser från de försörjningskrav som lagen stipulerar. Fast skärpningen skulle inte gälla migrant som ansöker om familjeåterförening inom tre månader efter beviljat uppehållstillstånd.

Man skulle införa medicinsk åldersbestämning. Huruvida detta beslut ännu fått något praktiskt resultat kan jag inte bedöma.

Man skulle införa ID-kontroller vid Öresundsbron och på färjor till Sverige. Visst, men vad jag fattat så behöver asylsökande inga ID-handlingar utan visas direkt till Migrationsverkets mottagningscentraler.

”Tvärvändningen” var bara ord, inte verklighet. Konstigt att så många annars kloka människor gått på denna, som det verkar, propagandabluff.

72 reaktioner på ”Ord och verklighet är inte nödvändigtvis samma sak

 1. Mats skriver:

  Kejsarens nya kläder men Kejsaren är fortfarande naken. Folkutbytet fortgår med med sjuklövern s goda minne. Sverige fientliga ondskefulla människor.
  Mats

  Gillad av 4 personer

 2. svenne skriver:

  ´Tvärvändningen”var bara ord, inte verklighet. Konstigt att så många annars kloka människor gått på denna, som det verkar, propagandabluff”.

  Med tanke på hur situationen nu ser ut så är det obegripligt att politikerna inte sätter ett tvärstopp för fortsatt invandring.

  Vi klarar bevisligen inte av de ”volymer” som redan finns här. Det vistas människor här som sannolikt är terrorbenägna. Man ser redan nu att möjligheterna att försörja personer som inte bidrar med skatteinkomster är på väg att sina. Det krävs inte invandring av lågutbildade människor för att ”säkra den framtida välfärden”, utan det är tvärtom välfärden äventyras i stället genom detta.

  För att det inte helt skall gå åt pipan så krävs det en ”tvärvändning” som är värd namnet, men det är nog omöjligt att genomföra av de virrpannor som nu styr landet.

  Gillad av 12 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Använd i detta sammanhang enbart ordet FLYKTINGINVANDRING!

   I realiteten från TREDJE VÄRLDEN,
   just där ligger den gravade hunden a la Refaat…

   Outbildad, ofta nästan analfabetisk,
   Muslimsk, därmed i princip kulturellt omöjlig att integrera!

   (Arbetskraftsbaserad) KUNSKAPSINVANDRING sker under ordnade former,
   med väntande jobb/bostad!!!

   Gillad av 3 personer

  • Richard skriver:

   ”välfärden äventyras i stället genom detta”

   Det är det som är syftet. Det är en enda stor plundring av våra tillgångar. ”Flyktingarna” får det vi betalar in i skatt och konsumerar upp det. På så sätt får oligarkerna duktiga konsumenter som köper det de låter producera i sina fabriker i Kina. Våra politiker får del av kakan genom VIK.

   Gillad av 3 personer

  • Björn G skriver:

   En berättelse från en fågelskådares observationer.

   Göken är nu på väg till Sverige för att lägga sina ägg. Naturen har i göken skapat en storbedragare och parasit, som inte vill arbeta själv utan låter andra jobba för att försörja sin avkomma. Den lurar nämligen betydligt mindre och inte ont anande småfåglar att slita, genom att lägga sitt ägg i deras bo.

   Göken väntar tills värdfågeln lagt några egna ägg och har börjat ruva, innan den lägger sitt eget ägg i boet. Naturen har sedan gjort det så listigt att gökägget kläcks efter 12 dagars ruvande, medan värdfamiljens egna ägg kläcks efter 14 dagar.

   När gökägget då kläckts, blir ungen först/störst och kan därmed tränga ut de andra äggen och ungarna, för att den vet att resurserna är begränsade, värdfamiljen kan ju inte försörja hur många som helst.

   Värdfamiljen sliter sedan häcken av sig för att försörja göken, som är omättligt hungrig och bara kräver mer och mer, utan hänsyn till sina fostersyskon.

   Gillad av 3 personer

  • Gub skriver:

   Det är talande att den enda opposition på denna sida kommer från Troll. Hade varit kul om någon som inte alls håller med hade försökt formulera sig men det kan man väl glömma, varför skall de formulera sig, de bestämmer ju?

   Gillad av 6 personer

  • oppti skriver:

   Vi är många som vill se en ordning i invandrartäta områden-men också många som förvånas över hur generösa vi är mot invandrare.

   Gilla

  • Svenne skriver:

   Johan Karlsson

   Går det överhuvudtaget att ens tänka på en ”ordnad – men också generös invandring över tid” innan vi har fått ordning på det kaos som nu råder?

   Vad innebär ordet ”generös”?

   – Är det att alla ”nyanlända” – utan krav – skall innefattas i det välfärdssystem som under decennier har byggts upp av skattebetalande ”pursvenskar?

   – Skall vem som helst få bo här utan att ha legitimerat sig på ett säkert sätt och oavsett vad som kan finnas för obehagligheter i bagaget?

   Det finns fler uppenbara frågetecken angående begreppet ”generös invandring”, men jag orkar inte räkna upp flera än de ovanstående.

   Gilla

  • Östen med rösten skriver:

   Är inte detta den återkommande ”Johan från Småland dom tycker det är trevligt med alla invandrare i byn och inte ser några problem alls”? Jag tror det, ett lite slappt troll, vad är livets mening för troll egentligen?

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Många i förhållande till vad Johan? Du har aldrig funderat på att utvandra, så du får allt på en gång? Garanterat svenskfritt, det vore väl fint. Johan?

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

 3. Cynism skriver:

  Om jag vore en rå taktikiserande kreatör verksam inom politikområdet, som måste röstmaximera, skulle jag marknadsföra en bild utåt, och en annan inåt. Den yttre fylld av falsk radikalitet, den inre som, fortsätt som vanligt.
  Man kan då behålla de traditionella väljarna, men samtidigt stjäla från gruppen potentiella SD-röstare. De som ser allvarligt på de fria migrationsrörelserna.

  Signalpolitik och verklig politik är två skilda ting. S-MP-regeringen äter i dag kakan, samtidigt som de behåller den. Man slipper då ta myndigheter i örat. Cynismen ligger i den kluvna tungan. Att utnyttja tveksamhet hos väljare som är påväg att rösta SD, genom att låtsas att man nu för en restriktiv migrationspolitik.

  Man förstärker även denna klyvenhet genom att fortsatt demonisera SD. Inte ens i synen på snabbtåg får de vara med. Istället för att samtala i sak väljer man att dehumanisera enskilda människor och dess representanter. Framställer dem som farliga och ondskefulla. Slår in kilar i samhällsgemenskapen, bara för att vinna röster.

  En extremt farlig politik. I mina ögon en direkt draksådd. För samtidigt för man en inkluderande multikulturell politik, vilande på en stor tolerans för främmande kulturer. Men ger sig ändå på den vanlige svenske medborgaren. Varav en stor grupp är invalda i Riksdagen.

  Hur tänker man sig då att humanitet och inkludering skall fungera? När man i taktikens och cynismens kalla val hellre väljer att så splittring inom svenskheten, samtidigt som man kramar all migrerande olikhet?

  Det handlar inte om någon tvärvändning. Bara om fräckhet och rå kalkylerande känslokyla manifesterad som politik.

  Gillad av 6 personer

 4. Björn G skriver:

  I skärningspunkten mellan medias och politikers klichéer och våra egna upplevelser finns en skärande dissonans, en dissonans som uppstår när sanning och verklighet bryts mot politisk korrekthet och verklighetsförfalskning.

  För att skona min sinnesfrid undviker jag media, i synnerhet allt som public service och de stora mediahusen försöker proppa i oss.

  Vi vet att den offerdramaturgi som media slentrianmässigt bygger upp kring invandrare kolliderar med svensk arbetarhistoria och våra egna minnen av fattigdom, bostadsbrist och trångboddhet innan Sverige blev ett välfärdsland.

  Nu inför valet har ju SVT Rapport och Mediahusen avsevärt trappat upp striden om vilken verklighetsbeskrivning som ska gälla i dagens Sverige – vi vet sanningen!

  Gillad av 2 personer

  • Julia Caesar skriver:

   Var läste eller hörde du det här, Björn G?

   För att skona min sinnesfrid undviker jag media, i synnerhet allt som public service och de stora mediahusen försöker proppa i oss.

   Var det möjligen här?

   Eftersom du gärna vill citera mig då och då vore det anständigt att ge källhänvisning.

   Julia Caesar

   Gilla

   • Östen med rösten skriver:

    Jag också Julia, min totala mängd svensk MSM består av ca 3 min när jag skannar rubriker i SvD och GPs ledarsidor, sedan ibland första minuten på nyheterna i ring P1 men också det har jag nästan slutat med. Till sist så försöker jag sitta med när barnen ser Lilla Aktuellt så att man kan kommentera den värsta indoktrineringen.

    Annars räcker det med internationella nyheter, alternativa sidor och möjligen DI.

    För mig är det inte bara sinnesfrid utan jag blir rent fysiskt sjuk av svensk media.

    Gilla

 5. Gub skriver:

  Den stora frågan för mig är var alla dessa ”annars kloka” befinner sig? Jag hittar dem ,utom några få vänner, bland personal på macken eller när man lyssnar på hantverkare. Alla högutbildade svenskar verkar vara jubelåsnor. Det må väl vara hänt att folk är åsnor om de inte var på väg att förstöra ett helt land och varje dag ser till så att fler svenska flickor blir våldtagna.

  Jag skrev igår att jag tycker det skulle vara intressant om Patrik applicerade sitt intellekt på hur nazi-Tyskland kunde växa fram. Jag tycker det slående med vår tid är hur etablissemanget gör allt de kan för att gräva fram folks ondska, det är därför de tar så lätt på sitt ansvar för att de dödar folk genom att lurar ut dem på Medelhavet eller att antalet våldtagna ständigt stiger. Att åldringar dör och kommer att dö börjar man allt mera öppet nämna som något positivt. De röstar ju fel, det är de unga som är framtiden. De som röstar på SD skall inte få bli lärare säger etablissemangspolitiker helt öppet utan att bli uteslutna, vad mer skall inte de som stöder SD få göra, hur skall man ta reda på vem som är vem? Kanske en liten stjärna, eller grodan Pepe på alla kläder? Jag tycker det är så uppenbart att det som sker varken längre handlar om pengar och VIK eller makt och kontroll, utan man har börjat gräva fram den mest okontrollerbara drivkraften av alla, och som alltid så är taktiken att man har så självklart rätt att alla åtgärder för att komma tillrätta med felen i samhället är motiverade.

  Gillad av 9 personer

  • kaj jakobsson skriver:

   Håller med mina högt utbildade kompisar
   Är likadana. De säger:Dom kan väl inte ljuga oss
   Rätt i ansiktet… Dessa personer har viktiga
   Arbeten på höga poster. Men de bor i välmående
   Områden ser kanske någon zigenare vid ICA.
   De vaknar inte förrän det är för sent. Tråkigt
   För ett land som arbetat sig upp från fattigdom
   Till välstånd

   Gilla

  • Rune skriver:

   ” Alla högutbildade svenskar verkar vara jubelåsnor.”
   ————————
   Inte så konstigt! De blir ju hjärntvättade på universiteten.

   Gillad av 1 person

  • stefan schiller skriver:

   GUB – Du skriver ”… utan man har börjat gräva fram den mest okontrollerbara drivkraften av alla, och som alltid så är taktiken att man har så självklart rätt att alla åtgärder för att komma tillrätta med felen i samhället är motiverade.” Frågan är vem är ”man”? (Koppling till makt).

   Det kan finnas en paralleller mellan den växande synliga ondskan i Tyskland på 30-talet och en växande synlig ondska i Sverige på 2010-talet. Det kan i båda fallen handla, åtminstone till en viss grad, om ett behov av att få revansch. I Tyskland på 30-talet för att Tyskland dels hade förlorat första världskriget genom ett påstått ”knivhugg i ryggen”, dels för de hårda villkoren i Versaillesfreden.

   I Sverige på 2010-talet har vi aktivister som bygger makt genom mångkulturalism, identitetspolitik, etc. Syftet är att skapa det perfekta socialistiska/marxistiska/globala samhället (vilket tidigare alltid har misslyckats). Aktivisterna tar revansch för tidigare misslyckanden. Ändamålet helgar medlen.

   Gillad av 3 personer

   • Östen med rösten skriver:

    Hm ja, men jag tycker mig se att etablissemanget är driven av rasism och grund och botten, de hatar den vita rasen och vill utrota den med alla medel, det tror jag är kärnan.

    Gilla

 6. Karl Oskar skriver:

  Tack Patrik,
  Mycket bra text.

  Så här ser jag på ledamöterna i riksdagens partier:
  V & MP består av 100 % aktivister.
  S, C & L består av dominerande antal aktivister.
  M & KD består av stor andel aktivister.

  Lägg till MSM med nära 100% aktivister.

  Härmed blir vad du beskriver logiskt.

  Som många skriver här på DGS: De vill ha det så här.

  Gilla

  • Östen med rösten skriver:

   Nu har vi också meta-aktivisterna, nämligen de som inser att Täppas och Pascalidou med sin mästrande hysteri och dogmatism kanske skapar fler SD-väljare istället för färre. Regelbundna lyssnare av Ring P1 ser nog mönstret där samhällskritik snoppas av och invandringssnyft premieras. Så det nya verkar vara meta-aktivister på SR som sitter och doserar hur mycket pk som är det optimala för att minimera SD-rösterna.

   Gillad av 3 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Vi är nog ändå rätt många som inte har trott på propagandan, men det är väldigt bra att få sifferbevis. Och vi är många som är väldigt arga på politikerväldet för allt som rör detta . Bl a också att det tvingar fram reaktioner av cynism och snålhet. Med en rimlig och reglerad invandring i volym och takt i förhållande till vår folkmängd, så hade vi alla i stället kunnat få känna oss generösa och positiva till fortsatt invandring.
  Nu måste det bara bli totalstopp för asyl- och anhöriginvandring för lång tid framåt.

  Till slut blir irritationen stor mot de människor som har tagit sig hit. Inte bara adekvat ilska mot de kriminella utan även irritation mot de aningslösa. Som inte förstår att deras nya välstånd betalas bl a av oss svenskar och av allt som inte blir av i samhället, alternativkostnaderna.

  Ilskan mot de ansvarslösa politikerna skäms jag inte ett dugg för. De som avsiktligt förstört vårt land och våra barnbarns framtid. De borde straffas hårt.

  Men det är obehagligt att inte längre kunna le ärligt mot den beslöjade kvinnan jag möter på trottoaren. Trots att de oftast ler tillbaka.

  Pengar går att skaffa fram igen med arbete och påhittighet. Men tillförsikt och harmoni är svårare. Och blir rentav omöjligt om man låter islamiseringen av landet fortsätta ostört.
  S och Tro och solidaritet och det bidragsregn de öser över islamistföreningarna måste stoppas. Svenska kyrkans smygkonvertering till islam behöver stoppas. Och påbörja återvandring och förstås utvisa ”afghanerna” omgående. Det finns mycket att ta tag i direkt för en ny regering.

  Gillad av 15 personer

  • SD och stigmatisering skriver:

   Bra Eva!

   Den verkliga skiljelinjen inom migrationspolitiken går alltjämt mellan 7-klövern och SD. Varje gång politiker uttalar och uppträder antagonistiskt gentemot SD, tar jag det personligt. För det är mig ni dömmer ut och stigmatiserar. Utan att veta vem jag är. Eller vad jag gjort här i livet. Vilken erfarenheter och kunskaper jag bär på. Eller ens vilket yrke, kön eller samhällsansvar jag företräder. Ändå väljer ni att demoniserar mig. Brännmärka mig som en avvikare. Något atypisk, annorlunda, onormalt och udda, skilt från alla övriga. Ni tillskriver mig rentav ondska. Utan att någonsin ha mött mig. Så ni kan hålla mig borta från normaliteten och all övrig samhällsgemenskap.

   I samma andetag predikar ni, samma politiker, världslig tolerans, över alla kulturella och religiösa gränser. Ni säger er vilja bygga broar mellan människor, som kan förena. Talar om inkluderingens välsignelser inom en mer global värld. Ni sjunger rentav mångfaldens lovsång. Men utan att bjuda in mig…

   Gillad av 4 personer

  • Livet är en fest, fast jag är inte bjuden... skriver:

   Till politikerna. Den exkluderingspolitik, som bedrivs gentemot SD och dess väljare, är en extremt farlig politik att följa. För hur vill politiker att jag skall uppfatta er, om ni förvandlar er till mina mobbare. Ni sår faktiskt en farlig sådd. Ni öppnar upp sprickor, där de tidigare inte fanns. Och vidgar dem i ett retoriskt tyranneri.
   Ni följer inte era egna uttalade humanitära principer. Inte ens er egen påstådda värdegrund. Ni väljer att åsamka den gemensamma samhällskroppen skador, som riskerar att permanentas. Ni sätter delar av befolkningen på undantag. Bara för att de räds en migrationspolitik politikerna själv inte vet följderna av. Något som Riksrevisionen påtalat och även kritiserat er politiker för.

   Ärligt talat så känner jag mig kränkt när ni politiker vill reducera mig till något jag inte är. Något intellektuellt lägre stående. Någon man inte ska, kan eller behöver ta någon hänsyn till. Ett direkt cyniskt avståndstagande och fördömelse, bara för att en samhällsmedborgare vill hävda en försiktighetsprincip. Där samhället hinner med i svängar och kurvor, av orsak och verkan, och konsekvenser. Jag känner mig alltmer uteslutet ur den samhällsgemenskap jag en gång i tiden föddes in i. Kränkt är ett alldeles för snällt ord för hur jag egentligen känner mig. När skall mobbningen sluta…

   Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  Över 600 000 uppehållstillstånd de fem sista åren. Det motsvarar ett storGöteborg. Svenska etablissemanget har gått amok.
  Formellt sett saknar alla dessa asylrätt då de passerat säkra länder eller så kommer de från krigsläger där skyddsvärdet är tillgodosett eller, vilket är vanligast, så är de ekonomiska migranter.

  De svenska etablissemanget har låtit detta ske för att det ger personliga godhetspoäng, för att inte tala om jobb som Engellau så vältaligt har påpekat med det s.k. välfärdsindustriella komplexet.

  Som alla förstår, utom kulturradikalerna, ska dessa 600 000 nu dela välfärden med alla övriga, drygt 5% ska klämmas in i befintlig välfärd. Men det räcker inte, migranterna är mer välfärdskrävande inom skola, vård och rättsväsende, så det handlar mer om 10% utspädning av välfärden. Lägg därtill tidigare kontingenter av migranter så kanske det handlar om en 20% utspädning av välfärden.

  Svenskarna, finansiärerna, har alltså fått se sin välfärd gå ner med ca 20% eller annorlunda uttryck; svenskarna har gått miste om en 20% förbättring av välfärden. Detta yttrar sig i en kaotisk skola, folk som dör i cancerköer, åldringar som lever ångestfyllda liv hemmavid samt gigantiska vårdköer, Europas längsta.
  Hur det verkligen förhåller sig är något för nationalekonomer att räkna på.

  Gillad av 15 personer

 9. Conlon skriver:

  Postmarxismens strategier tickar på lika stadigt som en schweizisk klocka. Nedbrytandet av nationalstaten sker inte med hjälp av en revolterande arbetarklass utan med massmigration. Försök att inse att ”Sverige” finns inte längre. Däremot finns en politikerelit som har renons på lojalitet med de man hårt beskattar för att få leka global godhetsapostel. Sker inget dramatiskt med väljarsympatierna i höstens val blir man nog tvungen att ge Reinfeldt rätt om ”det sovande folket”…

  Gillad av 13 personer

 10. oppti skriver:

  Invandring från konfliktområden ger oss många nya medborgare. Dessa nya medborgare får allt möjligt stöd för att kunna etablera sig här. Kostnaden är säkert motiverad.
  Men hela migrationen ifrågasätts som en lösning för flyktingsituationer.
  Om resurser är en begränsande faktor så ger insatser i närområdet mycket större hjälp.
  Om vi är intresserade av att ensamkommande skall vara barn bör vi satsa mer på åldersbestämning. Men vad blir följden av detta. Allt yngre ensamkommande?

  Gillad av 1 person

  • Gub skriver:

   Ta bort hela begreppet ensamkommande och särbehandling för barn, som vanligt så har det fått rakt motsatt effekt, istället för en hjälp till de mest utsatta så har det satts i system av flyktingsmugglare att ta hit vuxna män, som så i alla led missbrukar systemet och kostar långt mer än ett barn, så både barn och barnfamiljer blir lämnade i sticket, och som vanligt i synnerhet flickorna.

   Hade det faktiskt rört sig om barn så rekommenderar till och med FN att man inte skall skilja barn och deras föräldrar, så för de få fall det faktiskt rör sig om barn så är ankarbarn en bättre benämning där barnen utnyttjas och skickas iväg för att familjen skall få vad de tror är ett bättre liv, och som vanligt så får stora pengar till flyktingsmugglare så att de verkligt fattiga och medellösa inte göre sig besvär.

   För de extremt sällsynta fall där föräldrarna saknas så verkar det ytterligare grymt att skilja barnen från överlevande släktingar och kanske kan föräldrarna finnas igen? Detta antal är hursomhelst försvinnande litet, och även dessa kan man hjälpa många fler av på plats.

   Vi har då inte ens gått in på de verkliga själen till engagemanget för de ensamkommande som inte så sällan verkar vara sexuellt, och eftersom det verkar råda totalt kaos i hanteringen så är det kanske tur att det främst är vuxna pojkar som kommer, annars hade kanske alla världens pedofiler öppnat HVB-hem i Sverige, ungefär som OXFAM och andra NGOer har attraherat pedofiler i lång tid.

   Gillad av 5 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   OPPTI – Denna invandring kommer alls inte från några ”konfliktområden” annat än i undantagsfall. Och alldeles oavsett detta, så är det inte någon klok politik att släppa in dessa människor i Sverige.
   Istället borde resurser satsas på att hjälpa personer med akuta behov i deras närområden, dvs. i flyktinglägren.

   Följden av att släppa in migranter i Sverige har vi kunnat se i flera decennier. Redan på 1980-talet stod det klart att hela denna politik var ett fiasko, och helt följdriktigt skedde ett avbrott i asylmottagandet i och med Luciabeslutet 1989. Men bara några år senare återupptogs vanvettet efter ett borgerligt regeringsskifte, och har rullat på sedan dess.

   ”Yngre ensamkommande?” undrar du. Enkelt och pedagogiskt måste jag då förklara för dig att verkliga ”barn” inte skulle kunna ta sig hit ensamma utan hjälp från någon vuxen. De som utger sig för att vara ”barn” är därför åtminstone i övre tonåren, oftast äldre, och brukar påstå sig vara ”17 år”!

   Hela denna ruljans är en GIGANTISK kafka-artad bluff, som kostar oss skattebetalare flera tiotals miljarder kronor årligen — mera än HELA UNHCR:s budget för att hjälpa ALLA akut behövande i flyktinglägren!

   För övrigt är det uppenbart ingen bra idé att öka folkmängden om ökningen till stor del består av folk som inte kan försörja sig själva…
   Man måste nog vara politiker för att inte fatta något så självklart.

   Gillad av 9 personer

 11. Carin Moseson skriver:

  Vi är många som vill se en ordnad situation inom vård, skola omsorg inom nuvarande Sverige. Lugna barn, lugna pensionärer, trygga medelålders. När vi fått grepp om vår situation och lever anständiga liv, hälsar vi behövande välkomna in i systemet, men inte alla på en gång!

  Gilla

 12. Jaxel skriver:

  Tabellen i krönikan väcker några frågor.

  Vad utgör skillnaden mellan den översta raden och de två undre? Är det utomeuropeisk arbetskraftsinvandring? (Som behöver uppehållstillstånd!?). Inkluderar ”asylsökande” sådana som fått uppehållstillstånd på grund av att de är ”skyddsbehövande”?

  (Det är som bekant inte bara flyktingar som har rätt till uppehållstillstånd enligt svensk lag. Notera exempelvis att en person som inte kan återvända till sitt ursprung på grund av miljökatastrof inkluderas i kategorin övriga skyddsbehövande som har rätt till uppehållstillstånd. SFS 2005:716)

  Är anhöriginvandring endast kopplat till asylsökande eller kan det även gälla anhöriga till arbetskraftsinvandrare?

  Är det inte summan av rad två och tre som är det intressanta om man diskuterar flyktinginvandring? (Snarare än totalen.)

  Gillad av 1 person

   • Jaxel skriver:

    Har nu kollat länken och fått svar på mina frågor. Och krönikans tabell innehöll de siffror som borde stå där, möjligen kunde det gjorts något tydligare.

    En av kommentarerna ovan talar om 600 000 uppehållstillstånd för den aktuella perioden. Om vi pratar om invandring relaterad till ”flyktingskäl” är det väl snarare drygt 400 000.

    För övrigt bör man väl beakta att bedömning i enskilda fall väl görs i enligt med den lagstiftning som gällde när ansökan inlämnades. Här finns alltså en betydande eftersläpning innan en ändrad lagstiftning får genomslag.

    En iakttagelse efter att ha tittat på siffrorna för ett enskilt år (2015).

    Gillad av 1 person

 13. Hovs_hällar skriver:

  Exakt, Patrik. Detta ÄR inget annat än EN REN PROPAGANDABLUFF!

  PK-sekten, som för närvarande styr och ställer här i landet, är fast besluten att fortsätta med vansinnet och låter sig inte hejdas av en folkopinion.

  Sekten har bara blivit mer förslagen, och försöker nu aktivt dölja vad den egentligen håller på med.

  ID-kontrollerna vid gränsen mot Danmark är bara en meningslös gest, ett spel för gallerierna.

  Gillad av 3 personer

 14. Gösta Johnsson skriver:

  Det är dags att sätta totalstopp för inflödet av nya migranter och definitivt också av anhöriginvandringen. Tabellerna ovan som PE redovisar visar ju på ett fortsatt allvarligt inflöde som vi inte har kapacitet och möjlighet att klara av. Det som måste ta fart är återsändningen av alla de som inte har fått uppehållstillstånd samt de som på felaktiga grunder erhållit tillfälliga eller permanenta dito.
  Tyvärr alltför sakta har regeringar och ansvariga politiker agerat. Nu inför valet lyfter de dessa frågor men bara halvhjärtat och flummar fortfarande för att vilseleda allmänheten och kunna fortsätta på ”låt-gå-linjen” till dess de viktiga samhällsverksamheterna kollapsar mer eller mindre.
  Valet i höst blir en verklig kraftmätning mellan de som realistiskt ser vad som kommer att hända med vårt land och de som likt strutsen sticker huvudet i ”sanden” för att slippa se verklighetens besvärande ansikte. Heja verkligheten. Du kommer att segra till slut!

  Gillad av 4 personer

  • Gub skriver:

   Det är konstigt men när jag rör mig ute, exempelvis på köpcentret så tycker jag mig se uppåtpekande strutsrövar överallt.

   Gilla

 15. Jaxel skriver:

  En iakttagelse efter att ha tittat på siffrorna för ett enskilt år (2015), se länk i krönikan.

  I debatten sägs ofta att vi inte har något val. Internationella konventioner tvingar oss att ta emot de ”flyktingar” som vi tar emot.

  För 2015 var konventionsflyktingar drygt 13 tusen. Om vi lägger till knappt två tusen kvotflyktingar så får vi cirka 15 tusen av cirka 36 tusen som fått asyl. Det är således mindre än hälften av dem som fått asyl som kan sägas ha fått det på grund av internationella konventioner och åtaganden.

  Har inte tid att gå igenom övriga år. Om jag inte missförstått något så är det således betydligt mindre än hälften av dem som fått asyl 2015 som fått det med anledning av internationella konventioner.

  Till detta skall läggas att de internationella åtagandena till stor del är föremål för bedömningar som inte är solklara, bedömningar som i många fall utgör resultat av en rent svensk praxis. En praxis som mycket väl skulle kunna ändras utan att för den skull bryta mot några internationell åtaganden.

  Att Sverige inte har något annat val än att ta emot flyktingar i den omfattning som skett de senaste åren framstår som en ren och skär lögn.

  Dessutom går det, såvitt jag förstått, att avträda flyktingkonventionen.

  Gillad av 4 personer

 16. Vo skriver:

  Alla som utövar offentlig makt, och i synnerhet de som avger domar eller fattar myndighetsbeslut mot enskild, borde avge en ed om att vara trogna konungariket Sverige och dess grundlagar. Detsamma borde gälla för dem som önskar bli svenska medborgare.

  Det var kanske inte bättre förr, men det är definitivt sämre nu. Det lustiga talesättet dyker upp i huvudet vid en förnyad genomläsning av Magnus Erikssons Landslag (Magnus Erikssons landslag i nusvensk tolkning, Holmbäck och Wessén, Lund 1962).

  https://samtiden.nu/2018/04/lardomar-av-magnus-erikssons-landslag-fran-1300-talet/

  Gillad av 1 person

 17. Glen Lester skriver:

  Jag skulle vilja ifrågasätt själva rubriken. Min erfarenhet är att det är nödvändigt att ord och verklighet inte är samma sak. Verkligheten kan ju vilken sociolog som helst beskriva med lite statistik. Därför förtalar man systematiskt dem som beskriver verkligheten med ord som allt för mycket liknar den verklighet som omger oss.

  Om man beskriver verkligheten som den är så finns det ingen konfliktlinje. Det är omöjligt att föra någon som helst politik utan att en konfliktlinje Ju längre ifrån verkligheten man är desto mer konfliktlinjer finner man i förhjållande till verkligheten.

  Planerar man berättelsen i förväg, fullt medveten om att man inte beskriver verkligheten med nämnda berättelse, så har man övertaget över dem som försöker beskriva verkligheten som den är.

  Tekniken är välkänd från Goebbels som gjorde den till regel. Nazisterna precis som dagens vänster, tillsammans med islamisterna, vet detta mycket väl. Nazisterna föll på eget grepp, en felaktig beskrivning av verkligheten är förödande i krigföring. Att amerikanarna hade en bättre verklighetsbeskrivning var en orsak till att de lyckades befria Europa. Därmed inte sagt att deras var bra, de gjorde vissa enorma misstag med enorma förluster i både manskap och material, men den var bättre än någon av de europeiska statenas berättelse. Vilken av de europeiska staterna som hade sämst berättelse är inte längre särskilt intressant annat än för historieforskare.

  Gilla

 18. Glen Lester skriver:

  forts.

  När man då har berättelsen klar, då vet man alltså vilka motargument som de, som vill beskriva verkligheten som den är, har. Dessas argument kategoriserar man så att de lätt går att kasta dem i en påse (med brunskjortor) där menigheten inte vågar titta av rädlsa för att ramla i.

  Successivt minskar då motståndet och den verklighetsbeskrivning som inte beskriver den aktuella verkligheten blir med tiden upplevd som sannare än än tillochmed aktuella vetenskapliga undersökningar. Vetenskap görs till en åsikt genom att man ifrågasätter vetenskapsmannens ideologiska orsaker till at göra nämnda uindersökning.

  Men, precis som nazisterna, så kommer de att falla på eget grepp. Sverige är den svagaste länken i den europeiska kedjan, enligt Muslimska Bröderskapet själva. Tillika är svenskar ett litet folk, som det är lätt att få i minoritet genom massiv invandring, och känt tålmodigt, så det dröjer länge innan man vaknar.

  Frågan är om folk har vaknat vid nästa val. Regeringens utportionerande av nyanlända är fullt medvetet ganska sparsam i förhållande till dem som väntar. Många placeras där det redan är mycket problem så skillnaden är upplevs som marginell, men föväntad.

  Alla vet att det redan har gått åt fanders. Den som ännu finns kvar har vi på nåder. Frpgan är vem som ska administrera katastrofen. Kanske multikultimaffian inte ens vill regera den katastrof de har förorsakat. M och S i regering leder obönhörligen till bägges undergång då konfliktlinjerna blir för få.

  Gilla

 19. phnordin skriver:

  Svenska politiker i maktställning är experter på att dränka fiskar. De officiella utsagorna om begränsad invandring är tydligen ren och skär lögn. Återigen ett exempel på hur flummiga åtgärder skall ge sken av tydliga ställningstaganden.

  Gillad av 1 person

 20. AH skriver:

  En kunskapssyn för nepotism och korruption
  MERITOKRATI | Sveriges framgång under 1900-talet skapades av människor som gått i en skola byggd på en traditionell kunskapssyn. Dagens skola vilar tvärtom på postmoderna idéer om att det inte finns sann och viktig kunskap – vilket gör det svårt att belöna den som är ambitiös och begåvad. Men ett fungerande meritokratiskt belöningssystem är inte bara viktigt för individen, utan för hela samhället. Transparenta meritokratiska mekanismer är den enda effektiva metoden för att förhindra korruption, klientelism och nepotism, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

  https://kvartal.se/

  Gillad av 1 person

 21. Lars skriver:

  Sekter finns det gott om t.ex. den nyliberala. Utmanar härmed Stefan Schiller, ekonomidocent och sossehatare, vad har du för belägg för dina åsikter förutom religiös iver?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.