Gästskribent Lennart Rendik: Vem är svensk?

logo­DGSJag har funderat mycket över vad som är svenskt eller vem som är svensk. Jag är andra generationens invandrare av ungerskt ursprung. Mina föräldrar kom till Sverige 1947, en ren arbetsinvandring. Efter tre veckor placerades de ut till att jobba inom jordbruket. Den svenska staten åkte ner till Ungern och handplockade flera tusen ungrare och tog dem till Sverige. Mina föräldrar förband sig att jobba inom jordbruket, kontraktet var på fem år. Som barn på landsbygden upplevde jag inte att jag var annorlunda. Vi barn lekte tillsammans som barn gör.

När jag började första klass 1959 så hade min far börjat jobba på Scania som gjutare. Jag minns en dag när jag hade gjort mina matteläxor och kommit på att om jag lägger ihop 5 och  6 så blir det 11. Denna nya vetskap gjorde mig upprymd då jag var ett nyfiket barn som de flesta barn är. En hel helg satt jag och räknade och fyllde ett helt räknehäfte. Jag var stolt när jag kom till skolan och visade mitt jobb för fröken och väntade på att få beröm. Men så besviken jag blev, jag hade gjort fel. Det var inte fel avseende uträkningarna men jag hade lagt in två siffror i en ruta i stället för två rutor. Min fröken sa du kunde väl ha frågat dina föräldrar, de kan väl svenska? Mina föräldrar hade aldrig fått gå på en svensk undervisning, deras svenska var självlärd. Jag hade märkt att mina klasskompisars föräldrar talade bra svenska vilket var självklart då de var svenskar. Men mina var det inte. Jag skämdes för att mina föräldrar talade dålig svenska.

Januari 1960 flyttade vi in till Södertälje och jag började på en ny skola. Fröken berättade för klassen att jag och en pojke till var nya i klassen. När fröken berättade att mina föräldrar kom från Ungern. Hon sa att Ungern är ett fint land som ligger mitt i Europa och har god mat och spelar fin zigenarmusik och att ungrarna är mycket musikaliska. Första rasten fick jag stryk av tre, fyra pojkar som kallade mig zigenarunge. När jag kom hem efter skolan berättade jag för mina föräldrar vad som hade hänt. Min far sa: barn är inte elaka, de vet bara så lite och de vuxna är också okunniga. Min mor sa: innanför våra väggar så lever vi Ungern och Sverige men så fort vi går utanför ytterdörren så är det Sverige vi lever i. Mina föräldrar hade sammanlagt tolv års utbildning. Min far hade fyra års folkskola. Min mor hade folkskola samt skola hos nunnor i sammanlagt åtta år. De behövde ingen akademisk utbildning för att förstå.

Min första fru kom från Ungern. Våra barn räknas som andra generationens invandrare då det är modern var invandare och det är från modern som man räknar generationer. Mina barns huvudspråk är svenska. Mina barnbarn räknas däremot inte som invandrare. Vem är svensk egentligen? Eller vi kan omformulera frågan, vem avgör vem som är svensk? Jag är svensk och ungrare. Det tog mig många år att acceptera det, men när jag så väl gjorde det så infann sig lugnet och harmonin. Min far, om han hade levt, skulle utbrista var stolt över Sverige som har gett dig och oss ett bra hem! Jag är stolt.

Dagens debatt om invandring har blivit så polariserad att ingendera sidan accepterar fakta. Några rent utav drar till med alternativa fakta för att få rätt. Båda sidors supporterskaror driver på hatretoriken. Mitt emellan finns individerna/invandrarna som inte vet vad de ska tro på. De söker trygghet inom gruppen och många vill inte i det läget integreras in i det svenska samhället för att de är rädda för det okända. Tryggheten står då religiösa ledare för men det är en falsk trygghet. Samhället har dragit sitt strå till stacken för att stärka segregationen genom att bland annat tillåta friskolor där olika religiösa samfund är huvudmän.

Jag hade tur som inte hade ett ungerskt gäng att ansluta mig till samt att mina föräldrar hade en bra syn på hur vi skulle anpassa oss in i Sverige. I dagens Sverige så klumpar vi ihop invandrare i så kallade utanförskapsområden. Den främsta orsaken till detta är EBO, lagen om eget boende. Många som kommer till Sverige söker en trygghet i sin egen grupp och då står i många fall den egna gruppen som värd och religiös ledare. Kom ihåg att det oftast inte är fel på individen som kommer till Sverige. Men det blir fel när mottagandet inte fungerar. Förlorarna är barnen. Resultatet vi ser är utanförskapsområdena.

När ska en tillnyktring ske? Jag vet inte. Men så mycket vet jag att jag aldrig kommer att hata den ene eller den andra för att de har en åsikt, ty hatet förblindar, de som hatar förmår inte se de vackra blomsterängar som finns runt oss med tusen olika blommor som vi kan njuta av.

Lennart Rendik är kommunalrådssekreterare (v) i Södertälje kommun.

56 reaktioner på ”Gästskribent Lennart Rendik: Vem är svensk?

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Unna er privilegiet att lyssna på detta! Jag fick tårar i ögonen. Efter lyssningen måste man fråga sig varför denna sång är vekar vara omöjlig för oss svenskar.

   Gilla

  • FDL skriver:

   Ängsvindan är vacker, men den kväver sin värd.

   När svensken förstår att hans fortsatta existens hotas i Sverige kommer han inte böja sig för alla de nya blommorna som sprungit upp på ängen, hur granna de än må vara.

   Gilla

 1. BjörnS skriver:

  ”Kom ihåg att det oftast inte är fel på individen som kommer till Sverige. Men det blir fel när mottagandet inte fungerar. Förlorarna är barnen. Resultatet vi ser är utanförskapsområdena.”

  Citatet speglar ett underliggande och outtalat antagande: att alla som kommer hit verkligen vill integrera sig, ta till sig svensk kultur, kvinnlig frigörelse osv. I en del fall stämmer det, i en del är jag övertygad om att det inte stämmer. Omar skrev igår en text om huruvida det är möjligt att vara troende muslim och samtidigt svensk. Slutsatsen var inte så munter. Jag tycker att det är fel att lägga skulden på samhället. Få samhällen erbjuder så många möjligheter som det svenska, men – som alltid – kan det bara fungera om den enskilde individen vill och bjuder till. Man har ett eget ansvar. Hur kan man t.ex leva i Sverige under många år men inte kunna mer än enstaka ord? Är det samhällets ansvar? Nej, den personen har under många år nogsamt undvikit varje ansträngning att bli en integrerad del av samhället. Listan kan göras längre.

  Detta sagt har politikerna och övrigt etablissemang en skuld: att främja invandring av lågutbildade personer till ett land där sådana endast har små chanser att hitta ett arbete samtidigt som man stolt vägrar reformera arbetsmarknaden.

  Liked by 6 people

 2. 77711n skriver:

  Det går inte att jämföra europeiska invandrare från europeiska kulturer, som är lutheraner/katoliker, även om de har föga skolning med invandrare från Mellanöstern med hederskulturer och som är muslimer och i många fall är analfabeter eller näst intill. De senare har dessutom i motsats till arbetskraftsinvandrare också föreställningarna om guld och manna, dvs bidrag istället för jobb i tankarna, förväntan att få det mesta av det nya livet ordnat för sig. iInvandrare förr, som din familj hade inställningen att man skapar sitt liv själv efter de grundförutsättningar som finns och och bygger upp sitt liv. Det är avgrunder mellan dessa båda inställningar. Europas alla folk har visat sig ha en kapacitet att bygga samhällen som inte finns hos de folkslag som nu migrerar.

  Liked by 8 people

 3. Lars Nordgren skriver:

  Paul Simon (från Simon & Garfunkel) är om jag minns rätt, född i USA som son till ungerska invandrare. Aldrig har jag läst eller hört att han, Paul Simon refererat till sig själv som ungrare eller invandrare. Paul Simon är amerikan. Hans föräldrar är födda i Ungern. Jaha. Låt oss konstatera detta faktum och lägga det till handlingarna. Paul Simon äter och lever amerikansk kultur och är väl så vitt jag kan förstå ett utmärkt exempel på assimilation.
  Jag ser Lennart Rendiks och hans föräldrars exempel som assimilation också.
  Någonstans i den svenska debatten har svenska debattörer, de vilka också lyckats sätta standarden så att säga, bestämt att assimilation, det är något mycket fult det, närmast något som omständigheterna påtvingat dem som blivit det – och dessförinnan mer eller mindre tvingats till det – medan integration, varken mer eller mindre än beskrivet som ett slags permanent gästroll, samvetsgrant överantvardad till framtida generationer dessutom, är vad som skall föreskrivas och verkas för av alla, inte minst det institutionella samhället.
  Jag tycker att detta är en total felsyn.
  Jag kan inte se annat än att invandringen under efterkrigstiden, italienarna runt 1950 och lite därefter, ungrarna i samband med den sovjetiska invasionen 1956, tjeckoslovakerna 1968 och några år efter det, alla är mer än dess motsats, exempel på assimilering i det svenska samhället. Men sedan händer något under 1970-talet när chilenarna kommer. Då drar den stora omhändertagaradministrationen igång. Invandrarverket, med sin start 1969 (med reservation för exakt år; jag skriver spontant här) hade börjat komma igång och får nu praktisera de nya teorierna. Allt sedan dess har vi fortsatt i samma spår, integration och alla förutsättningar för ”ghettoskapande” ja, men fy för assimilation!
  Och vi har fått, om inte ghetton så nära nog något slags inhemsk variant av de hela.
  De som ser assimilation som något fult, och uppmuntran till detta som rentav kulturellt våldtagande, föraktar de människor som inte kan ses som annat än praktexempel på assimilation? Det finns ju några sådana, kända personer såsom Teodor Kallifatides, Salvatore Grimaldi, Amelia Adamo för att exemplifiera.

  Liked by 2 people

  • Hedvig skriver:

   @ Lars Nordgren 25 februari, 2017 kl 05:27

   Ger dig i förstone rätt, men jag kan också direkt komma på några kända och välintegrerade svenskar med ursprung i Mellanöstern: den iranskkurdisksvenska nationalekonomen Tino Sanandaji , den iransksvenska statsvetaren Trita Parsi m fl

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Skilj på Mellersta Östern, ökenländerna med beduinkultur,
    och ett betydligt högre kulturellt stående land som Iran!

    Oerhört stor skillnad!

    Gilla

   • JL skriver:

    Som föregående talare sa. Iran skiljer sig mycket från omkringliggande länder. Urvalet vi får därifrån gissar jag också är skevt? De som flyr är nog ofta skarpare hjärnorna, och de som avskyr den totalitära staten/religionen. Är inte krig och fattigdom som gör att de drar till sverige. Har själv kollegor och bekanta från Iran. Assimilerade och framgångsrika i Sverige.

    Gilla

 4. MartinA skriver:

  Jag blir rasande när jag hittar utomeuropeer i svenska byar och småstäder. Då vet jag att ni politiker hatar oss svenskar och tänker utrota oss. Ni har spritt ut invandrarna som ett täcke över hela sverige så att vi svenskar inte ska ha en fristad någonstans alls. Så känns det när jag tittar. Och att du vill ha ännu mer av detta, du vill ju ta alla från invandrarförorterna och trycka dem på oss ännu värre. Ja, jag behöver väl inte säga mer vad jag tycker om dig?

  Liked by 1 person

  • Min gåsapåg från skåne skriver:

   Jag håller med, det som sker i Sverige nu är precis det som man förr gick i krig för att slippa. Det som sker i Sverige har aldrig tidigare skett i världshistorien, ledarna ger bort landet de styr till folk med en helt främmande kultur.

   Liked by 5 people

   • Min gåsapåg från skåne skriver:

    Vi har gått från 8miljoner till 10 miljoner invånare på kort tid. Antag istället att Sovjet invaderat oss får 30 år sedan, hur många ryssar hade bott här då? Sannolikt färre,

    Liked by 3 people

  • Anna skriver:

   Problemet är att det har kommit för många! Om det bara var någon enstaka mellanöstenfamilj i en by så skulle assimilationen verkligen ha en chans. Jag blir också upprörd när jag ser mängder med folk från mellanöstern och afrika i svenska små byar och samhällen, men det är för att jag vet att det inte blir assimilation-de kommer att hålla ihop i en stor klump och aldrig integreras utan hålla på sin kvinnoföraktande kultur där få lär sig svenska och försöker komma in i det svenska samhället. Kanske jag skulle göra detsamma om jag och en stor klump svenskar hamnade i ett helt okänt land ( fast jag tror nog att vi skulle vara så pass välutbildade att vi skulle försöka lära oss språk o seder). Därför är jag beredd att på sätt och vis hålla med om att det är lika bra att alla mellanöstern/afrikainvandrare samlas i de stora getton som finns i våra stora städer-dessa är ändå ”förlorad”mark. Hellre det än att förfallet med getton sprids över hela landet. Hade invandringen varit sansad i antalet som kom, då hade assimilationen verkligen haft en chans, som läget nu är så är loppet kört. Därför bättre med några helt förlorade städer än att hela landet förstörs! Hemskt men sant.
   Detta gäller förstås inte de som kommer från de europeiska länder där det finns en vettig samhällsstruktur och kristen grundsyn, dessa har av förklarliga skäl betydligt lättare att assimileras utan att samtidigt förkasta sitt ursprung. Så jag tycker nog att Lennarts berättelse är intressant, jag har haft många skolkamrater vars föräldrar kom från olika europeiska länder och det gick alldeles utmärkt. Däremot om halva klassen kommit från ett annat land, då hade det nog blivit grupper och stök. Så några i taget spridda över landet, då är det inget problem för samhället. Men den invasion som skett de senaste trettio åren-gud bevare!!!

   Liked by 2 people

   • camiry skriver:

    Anna, jag håller delvis med. Du skrev att hellre offra några redan förlorade storstäder, men det är detta som håller på att ske. Om våra storstäder, inkl huvudstaden, går förlorade får det väl rimligen rikstäckande konsekvenser?

    Våldet och kriminaliteten sprider sig som ringar på vattnet. När grupperna blir för starka vågar inte längre politikerna stå emot. Vi har redan i dagsläget kusliga kopplingar mellan ex socialdemokraterna och islamister. Vi har lokalpolitiker från vissa partier som inte vågar gå emot politiker från andra, om dessa har vissa grupperingar bakom sig. Att släppa denna utveckling lös tror jag vore förödande.

    Samtidigt, pga den otäcka snedfördelningen mellan män och kvinnor som kommer hit kan man inte heller placera dem i alltför små orter, vilket talar för det du säger. Riskerna ett samhälle med överrepresentation av män står inför börjar tack och lov så smått att diskuteras. Med Kina och Indien som skräckexempel vet vi vad som väntar när männen blir för många: ökad kriminalitet, trafficking, sexuella övergrepp, kidnappningar mm. Politiker ger små orter en dödsstöt när de skickar dit många män. Men detsamma händer om de placeras i de förlorade förorterna. Finns ingen lösning på överskott av män.

    Skulle vi inte ära diverse konventioner även om vi säger att framgent är endast kvinnliga flyktingar och barn välkomna? Om vi parallellt driver en mer självreglerande politik baserad på att stöd kräver motprestation, kriminalitet möts med utvisning mm torde väl det sålla fram de med äkta skyddsbehov? De som attackerar poliser med stenar får stå sitt kast och utvisas. Utan pardon.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Att bejaka utplånandet av sitt eget folk är det lägsta och sämsta någon person kan göra. Hur jag än bläddrar i historieböckerna så hittar jag ingenting värre än det. Jag läser om hur Gaius dödade och förslavade miljoner galler. Endast för att gynna den egna politiska karriären hemmavid. Jag läser om hur Genghis Kahns krig dödade 10% av mänskligheten, hur hans armeer dödade alla i en stad de erövrat och byggde enorma pyramider av huvuden. Och jag läser om Kejsar Tiberius och anledningen till att Capricious har blivit ett adjektiv på engelska. Men ingenting är värre än att bejaka utplången av de som hade kunnat förvänta sig lojalitet av dig.

    Liked by 4 people

  • P I Persson skriver:

   ”Bejaka utplånandet av sitt eget folk” … Så du menar att det är det som sker ? Att det som sker i Sverige är värre än att förslava miljoner, döda 10% av mänskligheten och bygga pyramider av halshuggna medmänniskors huvuden.

   Sådant bemöter jag inte. Det är värre än oseriöst.

   Gilla

  • csaba43 skriver:

   Nej Martina! Inte alla. Är själv ungrare och när jag kom till Sverige 1966 som sk arbetskraftinvandrare skulle mina sk landsmän ”ta hand om mig” De ville bara ha gratis arbetskraft. Nå jag flydde dem och tog vara på de fantastiska möjligheter det nya landet bjöd på. Att försöka bli en del av det nya landet var en självklarhet. Det jag inte förstår och har aldrig förstått att alla de som FRIVILLIGT söker sig till Sverige inte omgående blir upplysta om att DU är själv ansvarig för ditt eget liv!!!!!!!!!!!!! Avskaffa alla dessa ombudsmän. Ingen dj–l blir svensk bara för att man lyckats passera gränsen.

   Liked by 1 person

 5. Lars Nordgren skriver:

  Ett tillägg till mitt inlägg om detta med assimilation kontra integration. Det finns grupper av invandrare vi knappt märker av i det svenska samhället på grund av att de så väl passar in i det svenska samhället. Jag tänker på tyskar, österrikare och holländare nu och givetvis skandinaver och finnar. Och kanske skall jag tillägga de jugoslaver och turkar som kom som arbetskraftsinvandrare redan på tidigaste 1960-tal. Jag har själv mött folk från dessa grupper under min uppväxt i ett brukssamhälle med stark industriproduktion. Man kan tänka på sådan invandring och reflektera över dagens dito. Kärnan till lyckad invandring är jobb och självförsörjning. Detta leder också till en ökad grad av assimilation, hur illa integrationsförespråkarna än må tycka om det.

  Liked by 7 people

 6. camiry skriver:

  Håller med, men varför fortsätter man då klumpa ihop nyanlända granne med utanförskapsområden? I brist på förklaringar från de själva kanske du, som politiker, har lust att ge din syn?

  I Stockholm pågår ett ”projekt” som ligger till grund för politiken på många (alla) områden samt i budgeten, ”Ett socialt hållbart Stockholm” i syfte att minska segregationen. De ”oberoende” forskarnas rapporter (vilka för tankarna till Nordkorea), som i sin tur ligger till grund för kommissionens arbete, har förklarat att principen ”lika barn leka bäst” alls inte enbart är av godo. Tvärtom, ur ett samhällsperspektiv anser de att detta måste brytas. Därför vill man styra föreningsbidrag till de med uttalat etnicitetsarbete/brobyggande, inte ”medelklassens idrottsföreningar”.

  Man konstaterar även det du tar upp, att förr gick vägen in i samhället via arbete. Med dagens invandrargrupper, där många är analfabeter, är denna väg stängd. Alltså måste de ta sig in via kontakter. De kontakter de må ha som nyanlända är till nära och kära eller andra landsmän. Alltså vill man placera dessa i närhet till miljonprogrammen.

  Detta är i sig vansinne, men värre är att det från Centerns sida har uttryckts en önskan om flerspråkiga ”språkutvecklande” förskolor i dessa områden. Nu är man ute på minfält. Dels, finns inget fog (vad jag funnit) för påståendet att det skulle vara språkutvecklande med flerspråkiga förskolor. Tvärtom har jag fått berättat för mig, av personal från ett av dessa områden, att hela verksamheten kretsar kring att lösa konflikter mellan barn som inte ens kan kommunicera. Dels, varför i hela fridens namn vill man dra undan mattan för dessa små barns möjligheter till integration genom att låta de växa upp i utanförskapsområden där de inte ens ges MÖJLIGHETEN att lära sig svenska? Snacka om björntjänst.

  Vidare konstaterar man att folk ofta flyttar inom sitt närområde, där man har sina nära och kära. Dvs när de i Tensta gör sin bostadskarriär, och med den en social dito, tar man små steg bortåt i närliggande områden. För att underlätta denna process vill man från kommunens sida skapa flyttkedjor, så långa som möjligt vilka därmed ska börja med dyrare bostäder, för att i slutändan frigöra en billig lägenhet i ett miljonprogram. Man har till och med i dokument skrivit att man bör skapa ”incitament” för att sparka igång dessa flyttkedjor. Kommunens eminenta företrädare vill alltså styra såväl var vi ska bo som med vem vi ska leka. Vi ska inte leka med varandra, men för att nyanlända ska integreras ska de leka med varandra. Är detta integration?

  Det finns ju de som anser att integration ska vara helt bilateral, dvs även vi måste ändra oss för att integreras med dem. Om detta är målet är deras plan lika utmärkt som skrämmande.

  Liked by 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Camiry, du beskriver precis de typer av ”progressiv” social ingenjörskonst som har tillämpats i decennier i oräkneliga projekt i det flumvänsterliberala Sverige. Intentionerna må vara goda, men logiken ligger sannerligen inte på ingenjörsnivå, motsvarar inte ens mellanstadiets matematik: Ett infantilt och okunnigt tänkande om hur människor och grupper fungerar, rent linjärt, orsak – verkan. Det är som att stå inför ett vildvuxet grönsaksland med ett spadskaft som enda redskap. Man sticker ett hål i marken, häller ner pengar i hålet, trampar till, dansar en regndans med infödingarna, skriver en besvärjelserapport och föreslår en utredning om förslag till nya besvärjelseparagrafer. Halleluja, Welcome Integration!

   Liked by 3 people

   • camiry skriver:

    Sixten, instämmer i din beskrivning. Men jag är dessvärre inte längre säker på att deras intentioner är goda.
    Den med goda intentioner stannar väl rimligen upp och reflekterar när det barkar åt skogen, eller?
    Politikerna trycker istället plattan i botten, struntar i all collateral damage, med siktet inställt på, ja på vad? Såväl agenda som intentioner är för mig högst oklara.

    Liked by 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Camiry, i dagsläget har ingen i etablissemanget några realistiska lösningar, därav låsningen, verklighetsförnekandet och handlingsförlamningen. Sverige driver utan styrning eller rullar allt fortare utan bromsar i en lång utförsbacke. Men retrospektivt är det nog trots allt bara ett ytterst litet fåtal högt uppe i makteliten som är eller har varit köpta eller haft onda intentioner av personliga skäl. Beslutsfattarna och verkställarna i välfärdsapparaten drivs förstås av det som gynnar dem själva, men även om de är okunniga, så är säkert deras rent humana intentioner goda. Men anslagna pengar och arbetsinsatser försvinner som i svarta hål, för att de inte förstår hur människor och grupper fungerar psykologiskt, socialt, kulturellt. De missleds också av själva vänstertänkandet: kollektivism, förtryckare – offer, ren materialism osv. De kan därför inte göra realistiska konsekvensanalyser, och utvärderingarna blir intetsägande eller begravs och därför lär man sig inget av misstagen. Allt detta är logiska följder av det ideologibaserade linjära eller unipolära PK-tänkandet: man viftar med sitt ”goda” jämlikhetsskapande verktygsskaft, men det finns inget verktyg i skaftändan att gräva, hamra, karva eller fila i verklighetsmassan med.

    Gilla

  • Asta skriver:

   Och Svenska kyrkan bidrar på sin kant, samlar in pengar – för moskébygge
   Sedan ett antal år driver Svenska kyrkans församling i Nacka ett projekt för att bygga en moské i anslutning till den befintliga kyrkan i Fisksätra i Stockholm. Den planerade gemensamma byggnaden går under namnet ”Guds hus” och beräknas kosta 39 miljoner kronor, ett belopp som kyrkan nu försöker samla in via en stiftelse. Kritiker har ifrågasatt om kyrkan verkligen ska bygga moskéer och om den inte istället borde fokusera på den kristna tron.

   Kyrkans kalkyl för att uppföra den nya byggnationen uppgår till 39 miljoner kronor, ett belopp som alltså ska samlas in genom bidrag. När insamlingsstiftelsen bildades satt bland andra den nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) och LO:s före detta ordförande Wanja Lundby-Wedin i styrelsen. Nacka församling, där Fisksätra ingår, ansökte också hos Stockholms stift om 1,5 miljoner som delfinansiering av de 3,2 miljoner man ville satsa på att marknadsföra projektet och insamlingen

   http://nyatider.nu/svenska-kyrkan-samlar-in-pengar-for-moskebygge/

   Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Helt rätt!

  Tillåt inga religiösa friskolor, speciellt inte Muslimska,
  som är en anti-integrerande faktor!

  EBO är ett stort o desperat feltänk!

  Men ett sätt att tillfälligt försöka lösa bostadsbristen, utan att bry sig!

  Liked by 2 people

 8. gmiksche skriver:

  Mycket klokt i detta. Men.

  En av mina bästa vänner flydde som tonåring från Ungern 1956 i samband med Ungernkrisen. Efter ett par år i Österrike kom han till Sverige. Hans äldre bror som var läkare kom samtidigt. Föräldrarna fick utresetillstånd något år senare. Familjen upprätthöll kontakterna med kvarvarande släktingar i Ungern i den mån det gick Under första hälften av 60-talet gifte han sig med en flicka från Dalsland. Deras fem barn och X-barnbarn finns utspridda över landet. De upprätthåller på var sitt sätt kontakt med landet där far och farfar kom ifrån, men en kontakt som tynar bort med tiden. De har aldrig försökt att ha närmare kontakt med den ungerska diasporan som finns här i landet. Som, förmodar, jag de flesta andra som tillhör denna diaspora. Deras första lägenhet låg i ett då nybyggt bostadsområde i Göteborg. Där det var kolugnt då. Idag hör skjutningar och bränder till vardagen i det området och fyller löpsedlarna. Skjutningar och bränder iscensatt av en diaspora som till betydande del inte vill spridas och integreras. Det är inte mottagandet det är fel på. Det är en billig ursäkt som inte längre håller. Felet ligger hos de som tagits emot och hos de som stryker den inställningen till samhället medhårs.

  Liked by 4 people

 9. Min gåsapåg från skåne skriver:

  Det är väl tydligt att du som stöder V är starkt bidragande till att förstöra Sverige, en förtrupp kan sägas till vad som kommer att ske med de stora mängder muslimer som kommer.

  Med det sagt så kunde det svenska samhället tidigare rymma hycklande utopister som V utan att gå i sönder för ni var i minoritet, med den massiva invandringen som började med kriget i Jugoslavien så har detta raserats, din familj jobbade åtminstone, ni var Europeer.

  Alla annan invandring måste vara minimal för att inte bryta sönder samhället och att sticka det land som tog emot dina föräldrar i ryggen på det sätt du gör genom att stödja V och massinvadring är skamligt.

  Liked by 2 people

 10. Jimmy skriver:

  Hej Lennart! Håller inte med dig gällande hatretorik. Att det bedrivs från båda hållen. Vänstern bedriver hatretorik mot oliktänkare och presentationen av motståndare är att de också bedriver hatretorik. Som många av oss vet så är media åt vänster därav så får man inte en opartisk bild av läget. Vi som då är motståndare till vänstern vill bara få ordning och reda. Dessutom för min egen del så tror jag inte på vänsterretorik om ett samhälle ska utvecklas. Man behöver drivkrafter för detta.

  Liked by 1 person

 11. JL skriver:

  Satte mig själv och läste 1975:26 för första gången nyligen:

  http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/regeringens-proposition-om-riktlinjer-for_FY0326/html

  ”Invandrarna och minorite­terna bör ges möjlighet att välja i vilken mån de vill gå upp ien svensk kulturell identitet eller bibehålla och utveckla den ursprungliga identi­teten.”

  ”Invandrar- och minoritetsorganisationer, som är att anse som riks­organisationer, föreslås få statsbidrag för sin verksamhet. Vidare föreslås att statsbidrag bör kunna utgå tlll invandrar- och minoritetsorganisatio­ner, trossamfund och svenska organisationer för avgränsade projekt, som främjar invandrarnas sociala och kulturella situation”

  Inte undra på att det går rakt åt h-e. Statsfinansierad polarisering senaste 42 åren.

  Liked by 3 people

 12. MartinA skriver:

  Här är antropologen Kristen Hawkes som håller en föreläsning som presenterar Mormors-teorin om mänsklig evolution. Hon är ansluten till CARTA projektet som producerar så fantastiskt mycket tänkvärt om människans natur. Hawkes är inte bara briljant, hon är dessutom en underhållande föreläsare! (för övrigt verkar det som jag hade litet fel i min kommentar ovan, klimateriet beror mer på ekonomi än på intellekt)

  Liked by 1 person

 13. kim skriver:

  Nej, jag kan inte hålla med om att det är mottagandet i Sverige som är det stora problemet. Sverige har gjort enorma uppoffringar och sträckt sig utanför alla rimliga gränser för att erbjuda invandrare ett bra liv och goda möjligheter. Tyvärr har alla dessa kostsamma försök att skapa ”integration” varit verkningslösa.

  Problemen ligger på en helt annan nivå. För det första är volymerna för stora för att samhället ska kunna svälja dem. För det andra består dagens invandringsvåg av individer vars värderingar, tankesätt och sedvänjor skiljer sig mycket kraftigt från Sveriges, vilket gör att de inte vill bli en del av det svenska samhället. För det tredje har den stora majoriteten av dagens migranter en utbildning vars nivå eller innehåll gör det omöjligt för dem att komma in på den kunskapsintensiva svenska arbetsmarknaden. För det fjärde saknas incitament att anstränga sig för att skaffa en egen försörjning på grund av ett alldeles för generöst bidragssystem.

  Liked by 4 people

  • Miss Tro skriver:

   Och hur många säkra länder har dessa ”flyktingar” inte flytt igenom för att komma tilll Sverige? Tyskland, Danmark och andra fredliga EU-länder? Hur trovärdIga som flyktingar kan de vara när de når Sverige?
   Vad vi inte i Sverige/Europa förstår är att det handlar om en islamisering av hela Europa. Dét handlar inte om enskilda invidider utan om hur islam breder ut sig på demokratins bekostnad. Vi betalar för vår egen undérgång, men det fåratår vi inte….

   Gilla

 14. Semantikens förvillelse skriver:

  Förlåt, men analysen är grund. Antropologi försöker fånga det komplexa, men även där blir det svårt. Och så fort man själv börjar blanda in egna värderingar, kör man i diket. Dessutom ställer semantiken till problem för oss. Att fånga svensk och ungersk i semantiska burar, blockerar ytterst den egna öppenheten. Texten gav mig föga.

  Gilla

  • BCCDR skriver:

   Håller med dig! Lennart Rendik skriver i fjärde stycket följande:”Vem är svensk egentligen? Eller vi kan omformulera frågan, vem avgör vem som är svensk?” Jag kan inte finna att författaren ens försöker besvara sin fråga. Det hela är pratigt utan säga något. Kanske något som är naturligt hos den framgångsrike kommunalrådssekreteraren?

   Liked by 1 person

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Inlägget ger säkert en riktig bild av hur det kunde gå till men det blir fel om man överför detta till dagens Sverige. Om det nu skulle vara så att alla individer som kommer hit är bra, vad är det då som får dessa att göra sådant som de inte borde göra? Jag har svårt att se att det finns någon faktor i det svenska samhället som driver fram hedersvåld och bilbränder eller gör att man inte arbetar. Läs t ex ”Därför lämnar jag Husby” av Zeliha Dagli i Expressen, så kan man se hur saker och ting hänger ihop.

  Om det nu går att vända denna utveckling annat än med synnerligen drastiska åtgärder så är ett första steg av våga se sanningen i vitögat – och dit är det långt. Så länge som gamla moderatledare och regeringen ylar på om att Sverige är bäst i världen eller så länge Aftonbladet använder termen ”nyanlända svenskar” om alla som passerat gränsen så händer ingenting.

  Bildt säger att Trump ska skippa en golfhelg och komma hit för att se hur fint vi har det, jag tycker Bildt kan maka sig bort från Östermalm någon dag och ta tuben till Husby.

  Liked by 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Om Trump följer Calles råd och kommer hit och besöker valfritt utanförskapsområde utan sin arme så tror jag att Amerikas vicepresident strax får ett nytt uppdrag. Calle borde göra ett besök själv valfri eftermiddag så får vi se vad som händer. Kanske kan han ta med sig Schyffert också så slipper vi honom framöver.

   Liked by 1 person

 16. Staffan Berg skriver:

  Ja Redniks tankar är rimliga. Den enkla definitionen är att den är svensk dom själv anser sig vara det. Det officiella Sverige är tröttsamt med pratet om invandrare. Aldrig är någon invandrad. Inte ens i andra generationen? Verkar som statsmakterna älskar att klassificera folk efter ursprung.

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Etablissemanget börjar få allt svårare att förneka de problem, exempelvis brottsligheten, som uppstått med den hittillsvarande flyktinginvandringen. Det tycks inte vara möjligt att förneka verkligheten mycket längre. Dock, istället för att dra den naturliga slutsatsen så menar man att problemen skall lösas genom att vi tar bättre hand om de nyanlända.

  Fast ingen presenterar något som ens liknar några praktiskt möjliga förslag om hur detta skall gå till. Det blir hela tiden extremt luddigt. Det blir bara besvärjelser.

  Om man ändå skall försöka karaktärisera de extremt luddiga förslagen, det är inte helt lätt, så blir det väl något i stil med följande:

  Vänstern vill att det offentliga Sverige skall vara generösare med bidrag med mera till de nyanlända. Även den som tror att detta skulle leda till en fungerande integrering måste ju inse att det finns inget ymningshetshorn att ösa hur mycket pengar som helst ur.

  Från högern, typ Stureplanscentern, tycks man anse att lösningen är att minska bidrag och ställa krav på egenförsörjning. Jo, det kunde kanske fungera om de som utsätts för kraven har möjlighet att uppfylla dessa, exempelvis försörja sig själva i dagens svenska samhälle. Om inte kommer detta förslag till lösning bara att öka de nyanländas sociala stigmatisering och öka de problem, exempelvis brottslighet, som man säger sig vilja lösa.

  När ska våra makthavare se (hela) sanningen i vitögat.

  Liked by 1 person

 18. Jaxel skriver:

  Tillägg till ovan: När det gäller vänsterns förslag är det mer eller mindre obegripligt att en tänkande människa kan tro att metoden att fortsätta på i princip samma väg som tidigare på något mirakulöst sätt plötsligt skulle lösa upp problemen.

  Gilla

 19. Jörgen Richter skriver:

  Dina föräldrar kommer ifrån sina hemstäder och hemländer. Du själv kommer från där du är född.
  Det här ras- och etnicitets-svamlet har fått mig att inte längre vara medlem i V.

  ”Flyktingar” från Danmark (om de påstår sig ha rätt etnicitet).
  Stöd för att män och kvinnor inte ska få bada tillsammans.
  Krav att ta bort yttrandefriheten (riva ner info från SD på ÖSTERMALM!), där partiledaren bor.
  Partiledaren påstår att det är fascister och rasister som i UK röstat för utträde ur EU. I så fall har majoriteten av de valda ledamöterna på V:s kongresser varit fascister och rasister
  Dinamarka, det räcker väl.

  Liked by 3 people

 20. Hedvig skriver:

  Tack Lennart Rendik för din tankeväckande artikel, som väcker många frågor hos mig!
  Precis som du har jag funderat väldigt mycket på vad som är svenskt och vem som är svensk.För min del beror det på min mångåriga yrkesverksamhet inom svensk offentlig sjukvård, där jag mötte och behandlade hundratals patienter från hela världen, med eller utan tolk.
  För mig var det viktigt att vara professionell och fundera väldigt noga över min yrkesroll. I vilken utsträckning skulle jag t ex inom ramen för svensk sjukvårdslagstiftning och övriga svenska lagar, informera mina patienter vilka regler de hade att rätta sig efter? Hur mycket skulle jag ge efter för de patienter som krävde särbehandling? Och då vet du precis som jag, att det inte handlade om försagda och aggressionshämmade svenskars milda sätt att ställa krav.
  Exempel: Migranter som ställde ohemula krav på att få läkarintyg för förtursbostad inne i Stockholm. Eller migranter som vägrade att flytta till t ex Gävle, eftersom det på 90-talet fanns lediga bostäder där. Där var jag tuff och följde regelverket. Omänsklig tyckte några. Det fanns kollegor som gav efter för de sydländska krävande temperamenten – stick i stäv med det svenska regelverket.

  Sammanfattningsvis kom jag fram till, att alla som skulle ges svenskt medborgarskap, borde avkrävas grundläggande kunskaper i svenska, kunskaper om svenska lagar och det svenska samhället, anpassning till svenska förhållanden och uppvisad ansträngning att skaffa sig arbete/utbildning. Ställer du upp de här – enligt min mening – rimliga villkoren?

  Du är svensk – precis som jag. Begreppet ”andra generationens invandrare” håller väl på att avskaffas? Länk nedan fr allt sid 9

  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=3410868&fileOId=3410871

  Liked by 1 person

 21. Petter skriver:

  Jag har aldrig hört talats om att europeiska invandrargrupper ställer till med problem i de länder de valt att bosätta sig i. De bidrar stort till respektive lands utveckling.
  Har arbetat i ett flertal länder och mina erfarenheter är att vi européer har väldigt lätt att kommunicera med varandra, visst så existerar smärre kulturella skillnader mellan länderna men de är inte större än att man löser de problem som uppstår på ett civiliserat sätt. Vi diskuterar, argumenterar, kompromissar och så går vi vidare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.