Gästskribent ROBIN ERIKSSON: När Memphis skulle integreras blev staden mer segregerad 

I Stockholm bor det mest vita och rika människor rätt centralt medan det finns förorter där det bor många minoriteter som ofta är fattiga. I USA fungerar det tvärt om i många storstäder. År 1860 utgjorde vita 83 procent av befolkningen i Memphis, Tennessee. Elvis Presley bodde i Memphis och gick i skolan där som ung. Han fick ett C i musik och tjejerna hatade och hånade honom tills han blev en kändis. I samband med 68-revolutionen blev det viktigt att USA:s skolor skulle ha en rättvis etnisk sammansättning. Exempelvis skulle minoriteter bussas till vita skolor och vita skulle bussas till minoritetsskolor. Detta skulle hjälpa afroamerikaner att tjäna lika många dollar och att få lika låg brottslighet som vita.   

Vad som hände då var att de vita checkade ut från storstäderna. De skapade sina egna förorter där det bodde en kraftfull majoritet vita och då var de ej längre en del av exempelvis Memphis. De kunde skicka sina barn till vita skolor då de bodde i något mindre samhälle utanför Memphis. Nästan alla vita i Tennessee är kristna och politiskt inkorrekta.  

När skolorna skulle integreras i Memphis blev de mer segregerade då afroamerikanerna bodde kvar i Memphis medan de vita åkte och köpte flyttkartonger. År 2018 publicerades en artikel som sa att då var skolorna mer segregerade i Memphis än 50 år tidigare. Idag finns sju procent vita elever i Memphis skolor jämfört med 46 procent 50 år tidigare. Afroamerikanerna har på 50 år ökat sin procentandel av eleverna från 54 till 79 procent.  

År 2021 rankades Memphis som USA:s farligaste stad. En arvtagerska som var ute och morgonjoggade blev indragen i en bil och mördad av en man. En man i Memphis sände live på Facebook när han gick runt och sköt folk. Exempelvis gick han in i en affär och sköt en handlande tant. Någon dag senare sände en man i Memphis online och sa att han skulle skjuta ”vita horor” och ”en vit tant när hennes barnbarn väntar i bilen”. Han greps innan han hann börja skjuta folk.  

Utanför Memphis ligger Germantown. Det är ett av världens bästa samhällen. Det är som Djursholm fast i södra USA. I princip alla har bra med pengar och de har bättre väder och trevligare människor än i Sverige. Om man tar en promenad i Germantown och ej ser farlig ut stannar nästan alla med bilen och frågar ”Vill du hänga med till kyrkan?” eller ”Vill du ha skjuts?” Då jag tar promenader i Sverige stannar nästan ingen med bilen och vill skapa kontakt med mig eller ge mig skjuts. I Germantown bor två procent afroamerikaner och 90 procent vita.  

30 procent av barn i Memphis är fattiga jämfört med tre procent av barn i Germantown. En normal familj i Germantown tjänar 1,84 miljoner kronor per år.  

Även i städer som New York och Chicago där de flesta vita är troende PK-ister vill de vita bo i rätt vita samhällen. I stadsdelen Bronx i New York bor få vita. År 1950 hade Bronx 93 procent vita jämfört med 14 procent idag. De vita har skapat sina egna samhällen på Long Island eller i en kommun utanför storstaden som heter Westchester. I Nassau County på Long Island bor 71 procent vita. I Suffolk County på Long Island bor 81 procent vita.  

I Chicagos område South Side bor 93 procent afroamerikaner. I stadsdelen Edison Park i norra Chicago bor 87 procent vita och en procent afroamerikaner.  

Många amerikanska politiker (exempelvis Ted Kennedy och George McGovern), journalister och domare som brann för att skolorna skulle integreras genom bussning skickade sina barn till privata skolor.  

De flesta etniska svenskar är PK-ister men de vill ej skicka sina barn till skolan i Rinkeby eller Rosengård. 

Det kommer nog bli svårt för politikerna att integrera Sveriges skolor och bostadsområden. Om minoritetsbarn börjar bussas till svenska skolor kommer nog många svenskar att flytta till småstäder och skicka sina barn till svenska skolor där. Om politikerna börjar bussa dit minoritetsbarn kommer nog många svenskar att flytta till USA, Portugal, Spanien och Thailand. 

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744. 

Gästskribent