BIRGITTA SPARF: Riks är ett sänke för SD

Jag förstår mig inte på SD när det gäller nyhetskanalen Riks, som SD finansierar. Vad är det egentligen de vill kommunicera genom kanalen?

Riks har två mogna och bra medarbetare, Richard Sörman och Tina von Schinkel. Resten verkar bestå av unga tjejer som håller lekstuga. Jag vet inte vad syftet är med detta. Vill SD visa unga tjejer att SD är ett parti även för dem? För att på så sätt ”locka kvinnliga väljare”?

I så fall har SD trampat rejält snett. En av frontfigurerna har varit Rebecka Fallenkvist, som nu blivit avstängd från kanalen. Fallenkvists signum har främst bestått av vulgära och osmakliga utspel. Hon tycks vilja föra fram exakt det som SD:s belackare ständigt anklagar partiet för; rasism, nazism, främlingsfientlighet och allmän dumhet.

Hennes fylleskrål om ”Helg Seger!” på valvakan står inte ensamt. Efter valet fick hon tydligen tid att läsa Anne Franks Dagbok, och uttryckte sig så vulgärt, okänsligt och okunnigt om denna litterära upplevelse som bara Fallenkvist kan.

Kanske tror Riks ansvarige utgivare Dick Erixon att Riks, genom figurer som Fallenkvist, för fram ett ungt, piggt och fräckt budskap. Jag vet inte. De har tidigare försvarat Fallenkvists osmakligheter med att det är ironi och satir. Men både ironi och satir kräver finess, intelligens och fingertoppskänsla. Något som Fallenkvist helt saknar.

I bifogade text från SVT står det att Fallenkvist, enligt TV4, blivit utesluten ur partiet. Jag vet inte om detta stämmer, har inte hittat någon bekräftelse på att så är fallet. Hon har nyligen blivit invald som ledamot i Stockholms regionfullmäktige.

Det är naturligtvis upp till SD att avgöra vilka representanter de vill se i våra politiska församlingar. Om hon inte blivit utesluten ur partiet så vet jag att hon av SD anses lämplig i mitt eget regionfullmäktige. Och hon är definitivt inte min representant, om jag säger så.

När det gäller Riks så följer jag inte kanalen, eftersom det framgår med all önskvärd tydlighet att jag inte tillhör målgruppen. Riks känns mer som en gymnasial skoltidning i Youtube-format än en seriös politisk nyhetskanal. Och som jag ser det är Riks, i sin nuvarande form, ett rejält sänke för SD.

Vill man veta varför jag tycker så är det bara att gå in på Riks FB-sida och ta del av inläggen och kommentarerna där.

Birgitta Sparf