Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Nu är Malmö en mer kriminell stad än Medellín

Det finns en statistiksida som heter Numbeo. Numbeo har nämnts i eller använts som källa av USA Today, Fox News och Forbes. Exempelvis kan man se hur dyrt det är i olika städer. Det är 42 procent billigare i San José (Costa Rica) än i Stockholm (62 procent billigare att hyra en lägenhet). I Bangkok är det 39 procent billigare än i Stockholm (lägenheter är 45 procent billigare att hyra). I Malaga är det 34 procent billigare än i Stockholm (lägenheter är 44 procent billigare att hyra). Det är 19 procent dyrare i New York än i Stockholm (lägenheter är 117 procent dyrare att hyra).

Numbeo för även statistik över hur brottsliga olika städer är. Taipei ligger på 13, Tokyo på 23, Johannesburg på 81 och Caracas på 85. 100 är totalt brottsligt. 0 är totalt obrottsligt. Många tror att sydeuropéer slår ihjäl varandra hela tiden för att de har ett hetsigt temperament. Men det verkar ej vara sant. Sydeuropéer pratar högljutt, viftar med armarna och flirtar. Men de är ofarliga. Madrid ligger på 30, Malaga på 27 och Lissabon på 28. Stockholm ligger på 45, Göteborg på 48 och Malmö på 56. Hanoi ligger på 38, Beijing på 34 och Bangkok på 41. Alltså bör svenska föräldrar ej säga åt sitt barn att vara försiktigt om det reser till Bangkok. De bör säga åt sitt barn att vara försiktigt om det reser från Bangkok till någon av Sveriges tre största städer. Ankara ligger på 40. En turkiska sa att där går poliserna runt överallt och håller ordning.  

San José ligger på 55, Panama City på 47, Asunción på 49 och Managua på 49. Managua och Asunción är säkra städer (för sin del av världen) trots att de har en låg BNP/capita. Rio de Janeiro är rikare men ligger på 78. Havanna ligger på 28. Det kommunistiska Kuba är säkert även om de har en låg BNP/capita. Medellín ansågs vara världens farligaste stad år 1990. Idag ligger Medellín på 51. Alltså är Medellín idag en mindre brottslig stad än Malmö. I Medellín ligger tryggheten på 66/100 (där 100 är totalt tryggt och 0 är totalt farligt) om man går omkring själv dagtid jämfört med 59 i Malmö. I Medellín och Malmö är det 38/100 säkert att gå omkring själv på natten. Medellín är klart säkrare än Malmö dagtid och lika farligt som Malmö nattetid. Malmö är mer kriminellt än Medellín vad gäller risk för inbrott och stölder i hemmet, bilstölder, risk att saker från bilen ska stjälas, ökande brottslighet, risk att bli attackerad, risk att bli förolämpad, risk att bli attackerad på grund av hudfärg, etnicitet, kön eller religion, vandalism och stöld.  

Malmö har 57 procent personer med invandrarbakgrund bland män 15 – 44 år, jämfört med 47 procent i Göteborg och 45 procent i Stockholm. Bland Sveriges tre största städer är den farligaste staden den som har flest invandrare, medelfarliga Göteborg har halvmånga invandrare (med svenska mått mätt) och den minst farliga staden har minst invandrare.  Warszawa ligger på 27. Polen har sagt nej till muslimska och afrikanska manliga migranter. Stefan Löfven säger att invandrarna som kommit till Sverige blir en förtjänst lite längre fram.  

Om man tittar på städer i Östeuropa ser man dessa resultat: Zagreb 22, Krakow 26, Debrecen 25, Bratislava 31, Ljubljana 21, Bukarest 28, Tallinn 23, Vilnius 28, Prag 24 och Dubrovnik 15. De mångkulturella städerna Marseille, Paris och Bryssel ligger på 61, 55 och 51.  

Det tragiska med Sverige är att det antagligen var världens säkraste land före den stora invandringen. År 1990 såg svenskar på Kroatien och Tjeckien som kaosländer. Idag ligger deras storstäder på 15 – 24 medan Sveriges storstäder ligger på 45 – 56. Det är ingen tvekan om att Sveriges storstäder hade legat runt 10 – 20 om Sverige hade haft en konservativ invandringspolitik de senaste 40 åren. I Medellín har politikerna presterat en enorm förbättring i trygghet sedan år 1990. Den tryggaste stadsdelen i Medellín är El Poblado där det bor 78 procent européer, 20 procent mestiser och 2 procent svarta.  

*Statistiken inhämtades i augusti år 2021.  

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.