Jan-Olof Sandgren: Hur skulle Gandhi ha gjort?

Jan-Olof Sandgren

För något år sen framförde Patrik Engelau här på DGS misstanken att det plastavfall vi sorterar i svenska bostadsområden, inte alls återvinns så effektivt som vi tror. Kanske hamnar det rent av i Sydostasiens floder och så småningom i magen på havets fiskar, till men för ekosystemet. Regeringens utredare Åsa Stenmarck bekräftar här att Sverige 2017 exporterade 30 000 ton plastsopor, varav närmare hälften hamnade i Asien. Sortering av återvunnen plast är en tidsödande, manuell hantering som inte passar svensk arbetsmarknad och därför lokaliseras till låglöneländer med okvalificerad arbetskraft. Kanske passar det inte heller den asiatiska arbetsmarknaden särskilt väl, eftersom så mycket ändå hamnar i havet.

En lösning på problemet vore förstås att bara tillåta plaster som kan brännas i vanliga värmekraftverk. Det låter i alla fall klimatsmartare än att frakta våra uttjänta petflaskor tvärs över jordklotet.

Tycker man ändå det är en fin idé att gamla sugrör blir till nya sugrör, kan det här förslaget från Stefan Löfven vara intressant. Efter att ha upptäckt att det finns lågkvalificerad arbetskraft även i Sverige menar Stefan att den bör utnyttjas för okvalificerade arbetsuppgifter. Som exempel nämner han städning av vandringsleder eller rensning av stränder, men sortering av plastavfall borde ligga helt i linje med förslaget.

”Sverige är byggt på plikt och rätt”, förklarar statsministern. Därför är det rimligt att kräva av nyanlända utan utbildning att de bidrar till samhället.

Nu hör det till saken att rotande bland andra människors sopor är en mycket snuskig och otrevlig hantering, ett jobb som få eller inga svenskar vill ha. Att reservera den uppgiften för outbildade migranter från exempelvis Afrika, skulle rentav kunna uppfattas som rasism. Därför kanske regeringen även i fortsättningen väljer att låta jobbet skötas av outbildade asiater.

Gandhi stötte en gång på ett liknande problem och löste det på ett sätt som anstår en vis man. Han lanserade idén att ”det mest hedervärda av alla arbeten är att ta hand om andra människors avfall”. Och för att visa att han menade allvar envisades han med att själv tömma latrintunnan på ett av sina ashram. Signalpolitik kan man tycka, men en signalpolitik som väcker sympati. Som att se Mikael Damberg kavla upp skjortärmarna och sticka händerna i en soptunna.

Enkla jobb bör vara låglönejobb, annars tar pengarna förr eller senare slut och alla får det sämre. Vad man bör eftersträva är att ge enkla arbeten hög status, utan att behöva betala mer i lön. För det behövs riktad propaganda, framför allt till barn. Precis som man under 90-talet lyckades göra en hel generation positivt inställd till migranter från tredje världen, kunde man lära en ny generation att högakta enkla arbetare, som städare, diskare, vårdbiträden, vaktmästare, tidningsbud, plastsorterare och parkeringsvakter. De kunde göras till moraliska föredömen, som för en blygsam ersättning får samhället att fungera. I motsvarande grad måste statusen sänkas rejält för alla former av bidragstagande – inte för att hämnas på arbetslösa och långtidssjuka, utan för att det ska bli ett märkbart statuslyft när man går från understödstagare till soptömmare. Den som säger att detta är omöjligt, kan ju erinra sig hur relativt lätt det gick att sänka statusen för pojkar i skolan (och för maskulint beteende i allmänhet). Allt som behövdes var lite målmedveten feministisk propaganda.

Ungefär så tror jag Mahatma Gandhi skulle ha resonerat, för att angripa problemet. Men just när det gäller plastsopor är det kanske enklast att bränna skiten.

36 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Hur skulle Gandhi ha gjort?

 1. Laura skriver:

  Om vi redan sorterar plastsopor så är det ju bara att förbränna dem enligt konstens alla regler med rätt temperaturer och skorstenar o d. Varför exporterar vi något alls vad gäller sopor? För att fjäska för miljömuppar eller av annat skäl?
  Hushållsplast är vanligtvis polyeten, som om jag har förstått rätt bara blir vattenånga o koldioxid vid förbränning. Inget negativt alls, inga giftigheter.
  Men de politiska krafter, som vill förstöra västvärldens kulturella och ekonomiska överlägsenhet, drar sig inte för att dyka i skiten och missunna folk bra förpackningar och ett gott samvete. Får man inte svenskar att känna sig skyldiga för ”den vite mannens kolonialism”, så kan man kanske få oss att känna skuld över plastsugrör och plastpåsar.
  Tips: handla på Dollarstore som öppet vägrar pk-istlinjen och som har många bra plastvaror och engångsmaterial.

  Gillad av 6 personer

  • Håkan skriver:

   Nja, det finns väl en bra idé i att återvinna plast om möjligt. Etengasen som används i dagens polyetentillverkning är en ändlig resurs, så det är ju inte dumt om den räcker lite längre. Uppeldad är den ju borta för alltid.

   Gilla

  • Markus skriver:

   Är så trött på ”nyspråket”. När det gäller miljö så blir människor som inte köper Greta-hysterin kallade ”klimatförnekare” som låter väldigt likt ”förintelseförnekare”. Alla som inte köper allt om Greta ska liksom associeras med antisemitism!

   (Och den nu aktuella historien om Kajsa Klein – googla om ni inte känner till och se SWEBBTV på Vimeo – så anklagar Kajsa Klein sin motståndare för att vara antisemit trots att det inte har med saken att göra. Kajsa Klein och hennes organisation jagärhär har hindrat en forskare att hjälpa människor som är offer för gruppvåldtäkter genom att försöka distrahera debatten med icke-aktuell antisemitism.)

   Och så alla dessa vaga ord: ”hat och hot” när det vore mer sakligt kalla det ”kritik”.

   Den här typen av ”nyspråk” är miljöförstöring – den förstör miljön omkring oss, samhället och våra hjärnor. Nyspråk som att blanda ihop lycksökande icke-flyktingar och riktiga flyktingar i gruppen ”nyanlända” gör vårt gemensamma svenska diskussionsklimat geggigt och flummigt. Vad är till exempel ”värdegrund” ens?

   Vägra nyspråk! Tala klarspråk!

   Gillad av 9 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Instämmer till 100 %, Markus!

    Kan bara tillägga att vi lever i en värld med tvärtomspråk. När PK-etablissemanget säger något ska man tolka det med ett motsatsord, så blir det rätt.

    Gillad av 1 person

   • Peter skriver:

    @MARKUS. Apropå detta med Kajsa Klein och nyspråk. Har du sett swebbtv:s Q@A med Uno Fors på Stockholms Universitet. Uno Fors menar sig ha avbrutit Bilyana Martinovskis forskning då hon, enligt honom, har åsikter (dvs twittrat) som inte stämmer med institutionens ”VÄRDEGRUND”.

    När Uno Fors – med rätta – får KRITIK för sitt agerande har han mage att kalla detta för en HATKAMPANJ!

    Man baxnar!

    Att jagärhär-extremister härjar fritt på universitetet är tydligen helt ok?!? Jagärhär ska bestämma agendan? Vilka de övriga personer som påstås ha reagerat på Martinovskis tweet är får man inte reda på. Gissningsvis är dock dessa också med i jagärhär-extremisternas skara.

    Det är våra skattepengar som används på detta sätt! Till aktivism på arbetstid.

    Martinovski kan nu inte fortsätta det projekt som skulle kunnat hjälpa våldtagna att bearbeta sina upplevelser och må bättre.

    För att vara ”mediaforskare” och ”internetforskare” verkar Kajsa Klein vara en sällsynt lättkränkt person, som reagerar så starkt på en fråga i en tweet. Då hon håller på med kommunikation kan man undra varför Klein inte kontaktade Martinovski direkt istället för att skicka hotfulla mejl bakom hennes rygg.

    Men hur kan anställda på våra universitet vara så lättskrämda att de agerar så snabbt? Förmodligen för att Jagärhär och Klein har mäktigt kontaktnät, bl a inom Sossarna.

    https://www.swebbtv.se/images/pdf/QA_Stockholms_Universitet_med_anledning_av_Lo%CC%88rdagsintervju_66_med_Bilyana_Martinovski.pdf

    Gilla

  • Sofia skriver:

   Intressant i miljöfrågan är att MSM aldrig tar upp detta med PAPPERSTIDNINGAR. Vad kostar oss all denna tillverkning av onödiga propagandaorgan i stil med DN och Aftonbladet miljömässigt? Och distributionen? Och bortforslingen av slängda MSM-papperstidningar ?

   Tänk på miljön! Sluta köp Expressen!

   Gillad av 2 personer

  • Sven _Schough skriver:

   Bränn alla plast och gummi – varje kilo ger energi motsvarande ca 0,7 liter olja. Går idag att bränna utan negativa miljö konsekvenser.

   Gilla

 2. Jari Norvanto skriver:

  ”HUR SKULLE GANDHI HA GJORT?”

  Ingen aning. Vänt andra kinden till?

  ”Som att se Mikael Damberg kavla upp skjortärmarna och sticka händerna i en soptunna.”

  Och det var väl här dildon kom in i bilden.

  Gillad av 1 person

 3. Aha skriver:

  Om jag invandrade till säg Tyskland skulle a) känna stor tacksamhet för att tyskarna försörjer mig och ger mig bostad 2) gärna arbeta för de pengar jag får så att jag inte ligger tyskarna till last.

  För det senare finns det mängder med jobb att utföra i Sverige och annorstädes. Ideella föreningar som golfklubbar behöver handfast stöd för att inte tala om Sveriges skolgårdar. Är det någon som sett en ansad skolgård?
  Städernas grönområden är eftersatta alltefter man kommer ifrån stadskärnan. Vården, äldreomsorg behöver handräckning. Mer maskulina invandrare kan hålla ordning i Sveriges stökiga skolklasser.

  FN skulle naturligtvis ha lagt till i konventionen för flyktingar att man skulle göra rätt för sig för de pengar man får. Ett stort misstag.

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   AHA: efter vad jag har förstått om de konventioner som Sverige hänsyftar till för att motivera sitt invandrarvurmande så finns ingenting tvingande till den ”lyxtillvaro” som drar så många till Sverige! Alla andra länder lyder under samma konventioner, men dessa ”godhetstolkar” inte dessa regler så som svenska regimer gjort från början! Dessutom ”godhetstolkar” de Barcelonadeklarationen från 1995, eftersom regimerna också vill ha hit muslimer i massinvandringskollektivet! Denna deklaration var nämligen påtvingad väst av det muslimska kollektivet för fortsatta oljeleveranser! Det tog lång tid innan man skrev på, förhandlingar ända från 1973 till 1995. Vissa av er minns kanske hotet om oljekris 1973?
   Vad gäller denna deklaration, andra länder bryr sig inte på samma sätt i de regler man skriver under! Sverige är i svensk anda övernitisk.
   Sjupartierna har ända sedan Palmes och deras mångkulturbeslut 1975 bestämt att invandrarna de lockar hit inte ska behöva arbeta, ty då skulle de kunna konkurrera med svenska arbetares löner! Sverige ville inte ha ett låglönepatrask, därför har vi blivit tvingade och är fortfarande tvingade av våra regimer att Med svenskars blod och med våldtäkter offra oss på deras mångkulturaltare!
   Men, runt 80% av oss vill ju ha det så här, de röstar på de regimer som bestämt så! Denna väldiga okunnighet bland större delen av den svenska befolkningen är ett resultat av den mycket stora och verkningsfulla indoktrinering som staten och deras stödjande medier med sina journalister består oss med. Främst från SVT, SR och TV4.

   Gillad av 4 personer

 4. Håkan skriver:

  Bra idé! Har själv undrat i årtionden hur vi kan ha 100 000-tals arbetslösa bidragstagare och ändå massor av jobb som skulle kunna utföras; en del med tillfälligt importerad arbetskraft (bär- och svampplockning, skogsplantering, ärtplockning) och annat som skulle kunna utföras men inte görs (skolgårdsvakter, nattpatrullerare, strand- och dikesrensstädare, vårdbiträden på äldreboenden).

  Alla offentliga bidrag till arbetsföra skulle vara villkorade. Det skulle få effekten att lyxmigranter inte skulle flytta till Sverige, många lyxmigranter i Sverige skulle flytta från Sverige och resten skulle skaffa sig ett riktigt, mer väbetalt arbete eller en utbildning. Förutom de som faktiskt skulle gilla de enkla jobbe. Samtidigt skulle man avskaffa barnbidraget efter 2:a eller 3:e barnet så att alla ”hucklen” skulle tvingas ut på arbetsmarknaden och göra rätt för sig.

  Hursomhelst, plastsortering är ett mycket bra arbete inom denna kategori.

  För övrigt är dina (Jan-Olof) artiklar/inlägg de som jag mest ser fram emot. Alltid något nytt.

  Gillad av 2 personer

  • Margareta skriver:

   Att erhålla socialbidrag/försörjningsstöd borde vara villkorat. T.ex. minst 20 timmars insats/vecka i form av ovan exemplifierade sysselsättningar. De som inte accepterar villkoren har bara att dra. Håller också helt med om att avskaffa barnbidraget efter 2:a eller 3:e barnet, vill man unna sig den lyxen får man bekosta den själv.

   Gillad av 1 person

 5. Dandersan skriver:

  Vi har unika möjligheter att återvinna plast i sopor.
  Åtminstone energiinnehållet.
  Fjärrvärme och sopförbränning.
  Kanske borde vi importera plastavfall från Asien i stället!

  Gilla

 6. Alexander Svensson skriver:

  Hehe jag skulle vilja se folk från tredje världen som betalt smugglare för att komma hit och leva gott på bidrag rota i svenska papperskorgar!

  Gilla

 7. Elisabeth G skriver:

  ”Som att se Mikael Damberg kavla upp skjortärmarna och sticka händerna i en soptunna.”

  Underbart! Ge sedan Johansson och Löfven varsin tunna också, så gör de någon nytta.

  Gilla

 8. gmiksche skriver:

  Håller med. Enklast att bränna skiten. Med undantag för plastförpackningar vars kemiska sammansättning lätt kan identifieras på grund av märkning vid deras produktion. Visserligen inte det enda, men ett av de få sätten som står till buds att med säkerhet visuellt kunna identifiera vilken typ av plast det rör sig om i det enskilda fallet.

  Gilla

 9. Den där Fredrik Östman skriver:

  ”Nu hör det till saken att rotande bland andra människors sopor är en mycket snuskig och otrevlig hantering, ett jobb som få eller inga svenskar vill ha.”

  Nu är det likväl så att det är precis denna hantering som svenskarna mangrant valde ut åt sig själva när de bestämde sig för att importera en ny majoritetsbefolkning av muselmaner. Det är precis för att hållas med denna hantering som kopterna i Egypten — som en gång gick igenom samma islamiseringsprocess, om än ofrivilligt, kan man tänka — med nöd och näppe hålls vid liv och utrotas endast lite grand i taget i lustiga pogromer firade med samfällt godisätande.

  Kopternas situation är vår! Varför vara en stolt och fri industrination när man kan bli en eländig folksspillra?

  Gillad av 5 personer

 10. Ivar skriver:

  Stefan har kanske en strand-vandringsledsmyndgihet i bakfickan där oanvändbara proffspolitiker/myndighetspersoner kan beredas jobb mot försörjningsstöd.

  Gilla

 11. tom crean skriver:

  Det är ju inget kanske, hela vårt samhälle idag kan karakteriseras som att röra sig mot motsatsen av det som byggt västvärlden, fria självständigt tänkande människor och i fallet ovan, den vetenskapliga metoden DVM. Vad betyder DVM? I fallet ovan så betyder det att man inte kan tycka sig fram till vad som är bäst sophantering, och känslor måste hållas ute. Den metod som idag används är en optimering efter egentligen bara en sak, aktivisters makt och pengar, detta förklarar nästan allt, man kan bryta ner detta i åtgärder som sopsortering vilka är känslo och kontrollbaserade. Detta betyder att man inte optimerar efter vad som faktiskt är bäst för miljön. En känd japansk professor har räknat på sopcykeln och allt som oftast då är det mest miljövänliga att bränna skiten, använda värmeenergin och rena utsläppen.

  Alla som sysslar med optimering vet vad som händer om för mycket vikt läggs på en felaktig faktor i ekvationen, det blir alltid värre än att inte göra någonting, i vårt fall så var det nog mer miljövänligt då vi slängde allt på soptippen, sköldpaddor i Indiska oceanen åt då åtminstone inte våra plastpåsar. När vi inte skulle köra på etanol så höggs ingen regnskog ner för att plantera sockerrör, och idag så blir ju effekten av CO2-hysterin märkligt nog att man lägger ner kärnkraft, bygger vindkraft, upptäcker att det inte räcker och sedan eldar kol, vilket jag anser vara bra för CO2 är bra för planeten men knappast vad miljöhysterikerna avsåg.

  Gillad av 4 personer

 12. Hovs_klipphällar skriver:

  Jodå, även jag har insett vilket förbannat hyckleri det är när man uppmanas sortera olika sorters plastförpackningar — och inser att materialen kanske exporteras till Kina och slutligen dumpas i något vattendrag där!

  Vansinne. Det enda vettiga är att eländet bränns i något kraftvärmeverk för att ge användbar värmeenergi. Men miljömupparna påstår att skiten ska ”återvinnas”…

  I praktiken leder detta bara till enorma utsläpp.

  Gillad av 3 personer

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Det tidigare systemet att bränna plastavfall i värmecentralerna hade kanske sina brister men fungerade bra. Det infördes på sin tid ( så vitt jag minns) efter rekommendation av Valfrid Paulsson naturvårdsverket förste chef 1967-1991. Det var förstås under en tid då man fortfarande befordrade generaldirektörer baserat på kompetens och inte på politiska kontakter.

  Idén att medborgarna skall samla in och sortera plast fungerar bristfälligt på grund av praktiska problem eftersom det finns mängder av olika plaster som får behandlas separat. Dessutom är en mängd plastavfall nersolkat med matrester och liknande. Enklast är det därför mot en mindre summa överlåta det till något internationellt företag. Sannolikt dumpas avfallet i något utvecklingsland där det hamnar i soptipp, i en flod eller senare i havet. Det fina miljölandet kan förstås stoltsera att man gjort sig av med sitt plastavfall och fortsätter minska sina CO2 utsläpp

  Gillad av 1 person

 14. Bo Svensson skriver:

  Du är här inne på de centrala drivkrafterna som håller oss igång: Jakten efter rang och vinning. – Saboterar man dem, pyser ekonomin ihop som en punkterad ballong.

  Floskeln ”allas lika värde” eller ”värdighet” kan inte betyda något annat än allas lika rang om den alls har någon innebörd och skulle alltså vara ett grundskott som sabbar allt, om den togs på allvar.

  Men det är ju bara floskler. – Att tvinga fram ett erkännande av deras giltighet, är som att tvinga en att skriva under ett formulär ”in blanco”, där den förpliktigande texten kan skrivas in i efterhand.

  Det som får en att välja ett jobb framför ett annat, är väl vad det ger en i utbyte för vad man bidrar med. – Av nettolön, prestige och känsla av att göra något meningsfullt. – Vem du är, beror på vad du gör.

  Skall arbetsmarknaden fungera väl, skall det vara minst att vinna – i pengar, rang och känsla av mening, – med att slöa och parasitera och löna sig bättre med att göra en produktiv insats och löna sig allt bättre ju mera nytta man gör.

  Det finns säkert felaktiga bedömningar av hur viktiga olika jobb är som borde rättas till, men lättskötta jobb som kan utföras av vem som helst, behöver ju ingen omvärdering. – Handlar det om att de inte ger sina utövare tillräckligt med erkännande för att bli gjorda, är det för att det inte känns tillräckligt föraktligt att parasitera. –

  Gilla

 15. "Svenskarna är galna!".Anders Fogh Rasmussen skriver:

  Gandhi som ju var glödande indisk nationalist skulle om han levde i det nutida Sverige sannolikt för länge vara uthängd i Expressen och smutskastad och karaktärsmördad i den likriktade svenska statstelevisionen.Efter det att den svenske Gandhi på vanligt svensk manér även mist sin plats i det svenska advokatsamfundet-Gandhi var advokat-kanske,kanske han skulle kunna få arbete på en svensk avfallshanteringsstation,men detta är knappast troligt då ju som bekant likriktningen i det nutida svenska samhället är total.Vad skulle den svenske Gandhi så göra?Ta färjan över till Helsingör såklart och där ansöka om medlemskap i det danska advokatsamfundet-en begäran som sannolikt skulle beviljas.Den svenske Gandhi skulle sannolikt även kunna intervjuas i dansk TV och radio där han kunde upplysa och varna danskarna för det totalitära ovärdiga vansinne som styr dårhuset Sverige.Han kunde då även varna danskarna för den danska motsvarigheten till miljöpartiet-ett parti finansierat av de internationella finansoligarkerna för att säkerställa att miljöförstöringen inte endast kan fortgå obehindrat men även fås att accelerera.Det enda det svenska miljöpartiet gjort praktiskt för att som det heter ”rädda miljön” är -kunde den landsflyktige Gandhi påpeka- att det som enda svenska politiska partiet har motionerat om en undersökning av och ett slut på de sk chemtrail-besprutningarna av befolkningscentra inte bara i Sverige utan även som det förefaller globalt.Chemtrailbesprutningar som enligt den svenska överheten inte existerar utan endast är en synvilla.Trots flera tusen bildbevis och videos på att detta fenomen verkligen existerar.

  Gilla

 16. Gunnar Strandell skriver:

  Jan-Olov!
  Pantamera provar Gandhis metod och låter Robert Gustafsson vara föredömet.
  Länk:
  https://pantamera.nu/rolandz/

  När det gäller plasten finns en motsättning mellan Sverige och EU i frågan om det är OK att bränna plasten eller om den måste återanvändas.

  Containrar och båtar åker tillbaka till Kina och fraktar plasten till låg kostnad och har inget emot att stanna till längs Afrikas kuster för omlastning. Situationen utnyttjas av samvetslösa individer och företag som dumpar det som inte betalar sig att återanvända.

  Gilla

 17. Wille Börlin skriver:

  Mycket märkligt att vi skickar plast till Asien !
  I Slites cementfabrik på Gotland bränner man plastsopor som jag tror kommer från Italien ursprungligen !
  I båda fallen kanske vi kan räkna med transportstöd från EU ?

  Gillad av 1 person

 18. Leif Stern skriver:

  Jag arbetade med plastförpackningar i Tyskland för ungefär 40 år sedan. Då förbjöds bränning av plat i sopor. Alla sopor sorterades manuellt för att avlägsna plast och metall-
  Utsorterad plast exporterades som bränsle till norrköping sör förbränning i värmeverk.
  Tyskarnas sopförbränning förlorade massor av energi varför förbränningen skedde vid för låg temperatur och dioxin bildades. Problemet löstes genom att ersätta plastens energi med lätt eldningsolja

  en stor del av plastsopor är livsmedelsförpackningar. Dessa kan återvinnas men får inte användas i kontakt med livsmedel som återvunna. Återvunnen plast har okänt ursprung och därmed okända egenskaper så ingen tillverkare kan garantera hållbarheten av föremål tllverkade av återvunnen plast. Leksaker funkar men vilka föräldrar vill att barnen ska hantera okända plaster som kanske varit säckar för bekämpningsmedel.

  Gilla

 19. Lars skriver:

  Mahatma Ghandi vände sig nog mot kastsystemet och de oberörbara, Daria, som var hänvisade till arbeten som latrintömmare od. Vad du talar om är motsatsen, att införa ett kastsystem. Status kan väl ordnas med en fin titel? Förste latrintömmare, andre vice latrintömmare, senior latrintömmare eller måste vi hitta omskrivningar? Director (LT), Senior (LT). Frågan förstås vad vi ska låta (LT) stå för? Lateral Transparens kanske?

  Problemet med Löfven är naturligtvis att han inte har en susning om hur yrkeslivet idag i Sverige ser ut och att antalet som saknar kompetens är vida större än vad arbetsmarknaden efterfrågar och att man inte kan kommendera fram ny livskraftig verksamhet.

  Gilla

  • Gerhard Miksche skriver:

   Förste latrinist o s v borde räcka. Latrinista som femininum. Alternativet, även det taget från latinet, blir kloakör resp kloakörska. Löfven saknar tyvärr arbetslivserfarenhet även i det yrket, å andra sidan är han kompetent i att sk-ta ner lite varstans, vilket ju genererar arbetstillfällen. Helt i linje med den politik han säger sig stå för.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.