Patrik Engellau: Maktens drifter

Patrik Engellau

I Sovjetunionen fick man inte starta ens en frimärkssamlarklubb utan att bli misstänkt för att vara statsfiende. Kommunistpartiet bevakade svartsjukt sitt maktmonopol och kunde inte tåla någon som helst självorganisation i det civila samhället. Om folk började med att samla frimärken tillsammans så kunde ju vad som helst hända. Nästa steg skulle väl bli att de startade företag och därifrån var det inte långt till att bilda partifientliga väpnade kårer. Bäst strypa allt sådant i dess linda. (Vår Herre var inne på ett liknande spår när han i sitt första bud på stentavlorna deklarerade att ”du skall inga andra gudar hava jämte mig”. Det är kanske intressant men det är överkurs.)

Av detta kan man lära sig att makten inte gillar att folk utanför staten, det vill säga i det civila samhället, tar initiativ. Om det råkar finnas gamla organisationer i det civila samhället så tycker staten, ett ord som jag just här använder synonymt med härskarna, inte om det. Varje slags organisation som uppstått spontant är ett hot som bör knusas. Att förhindra att potentiella motståndare organiserar sig och därmed eventuellt blir verkliga motståndare är en grundregel för makten. Principen söndra och härska – divide et impera – har i alla tider varit en gärna brukad norm för makthavare.

Det svenska politikerväldet har konsoliderat sig under det senaste halvseklet vilket jag tror beror på att politikerna genom partistödet blev oberoende av sina väljare. De olika partiernas politiker blev därmed mer lika varandra än de tidigare hade varit sina medlemmar och väljare. Huvudmotsättningen gick inte längre mellan olika partier utan mellan politiker från samtliga partier och, ungefär, alla väljare.

Därmed är grunden lagd för att det konsoliderade politikerväldet ska kunna börja analyseras med samma intellektuella verktyg som det sovjetiska kommunistpartiet. Det som numera inträffar är att makten försöker förstöra eller ta kontrollen över det civila samhällets självorganisation. En metod är att staten finansierar organisationer den vill ta kontroll över. Men ibland räcker det med att lägga en matta av regler över det civila samhället som hämmar dess handlingskraft. Detta har särskilt drabbat de professionella kårerna, exempelvis läkarna och lärarna. Lärarna är särskilt hårt rammade och har förlorat såväl status som lön och självaktning. Tidigare gick inte det eftersom lärarna hade beskydd genom sin direktrepresentation i folkpartiet. Polisen är en annan hunsad grupp som visserligen alltid tillhört staten men vägrat att underkasta sig den moderna politiskt korrekta socialsekreterarstaten (vilket jag skrev om här), något som ståndaktiga gammaldags poliser i våra daga får vederfaras medan buset bjuds på grillad korv på initiativ av förre polischefen Dan Eliasson.

Men här upptornar sig ett problem för politikerväldet. Det går liksom inte att bottentråla hela det civila samhället och ta död på all levande självorganisation. Framför allt går det inte om härskarna vill dressera det civila samhällets organisationer och inlemma dem i sitt eget organisationssystem och sitt eget tänkande.

Lösningen för politikerväldet är att identifiera personer som är lojala mot makten och ge sådana personer kontroll över det civila samhället. Men hur går det till? Hur ska makten veta vem den ska lita på?

Som vanligt är detta ett gammalt problem för makthavare. I tolvte kapitlet Domarboken beskrivs kampen mellan gileaditerna och efraimiterna. Gileaditerna hade slagit efraimiterna i krig. Många efraimiter ville fly över Jordanfloden och låtsades att de var någon annan sorts flyktingar än efraimiter. Gileads män frågade en flykting om han var efraimit och om han förnekade detta testades han genom att tvingas uttala ordet ”schibbolet”. Om han misslyckades med detta och i stället sa ”sibbolet” förstod Gileads män att han var efraimit och slog ihjäl honom. ”På detta sätt föllo vid det tillfället fyrtiotvå tusen efraimiter.”

Det är inte ovanligt att sociala grupper som vill kontrollera om de ska kunna lita på okända individer använder likartade tricks. På 1980-talet när det fortfarande fanns en svensk flotta och när denna flotta ägnade sig åt att jaga ryska miniubåtar i Stockholms skärgård kunde man känna igen en riktig flottist på att han uttalade ordet ”ubåtsjakt” med tonvikt på sista stavelsen i stället för på de första två som vanliga civilister.

PK-istiska bekännelser är vår tids motsvarighet till ordet schibbolet. Folk som tillkännager sin tro på den statliga Värdegrunden och förkunnar sin övertygelse att jorden kommer att dö värmedöden om de fossila koldioxidutsläppen åtminstone inte halverats till år 2030 är pålitligt folk. Dem kan betros positioner. Gamla sturiga snutar som inte begriper sig på den sortens budskap kan man inte ha kvar. Man kanske inte behöver slå ihjäl dem som efraimiterna men man får ersätta dem med nyanställda, lydigare polisaspiranter.

72 reaktioner på ”Patrik Engellau: Maktens drifter

 1. V för Vendetta skriver:

  Regimen måste ha koll på sina underlydande, det är enda sättet att kunna behålla makten. Nu senast är det tal om att SÄPO skall få fri tillgång till information som dels via 5G-nätet för att förhindra främmande makt att spionera. Min känsla är att det även kommer att användas för att hålla koll på undersåtar så de inte kommer idén att starta rörelser som motverkar regimens intressen. Tänk om någon skulle dela information om att klimatet är i ordning och att invandringen inte är lönsam…. så kan vi inte ha det.

  Gillad av 6 personer

 2. A skriver:

  Bra P.E, det är därför jag tycker att man bör ta sig enkla lättvindiga anledningar att ses. Sälj nåt till mig, eller precis vad som helst. 🙂 Jag nappar på allt.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Bravo, vi närmar oss facit,eller kanske slutet på denna elaka saga vi alla har en liten roll i.
  Frågan är om Patrik får sin önskade staty,
  Och Göran får sitt krig och ge igen på alla idioter.
  Fredrik kanske får rätt i att socialdemokraterna är en dödskult, Min strand kanske slutar att vara arg. Eva får rollen att styra upp landet, A blir utvecklingsninister med uppdraget att bygga upp svensk industri igen.
  Uppstiger solen får skattefri bensin och en sportbil till.
  Dock finner jag det slutet tveksamt!
  Skulle jag satsa mina sista usla korvöron,
  på något slut, så blir det antingen totalitärt Miljö fascist kaos.
  Eller ett helt vanligt kaos där den starke styr
  Sin enklav.
  Oavsett så närmar vi oss slutspel,
  Vässa vapnen 😉

  Gillad av 7 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Lysande! och samtidigt en tröst därför att människorna har redan tidigare varit med om vad vi just nu genomlever och tagit sig igenom eländet. Det är intet att förundra varför bibeln är en sådan märklig bok.

  Gillad av 8 personer

  • Kalle skriver:

   Den invandrade kulturen har lärt oss Svennar att skall man få något gjort så gäller våld mot våld.
   Politikerna våldför sig på oss etniska svennar med kraft. Gör som vi säger,, annars!! (skattar vi ihjäl er dumskallar)
   Det duger inte att erbjuda mer och mer tokigheter till oss medelklassare.
   Sverige blir mer och mer krigiskt, jag är redo att kriga för det jag tror på.

   Gillad av 6 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  ”Subsidiaritetsprincipen är en princip som innebär att beslut ska fattas på den lägsta ändamålsenliga nivån. —- Principen är grundläggande för Europeiska unionens funktionssätt.”

  För alla systems funktionssätt kanske. – Jag försöker sprida insikten om hur folkviljans effektiva förverkligande beträffande skattemedlens användning numera kan ordnas på ett avsevärt mindre långsökt sätt än via partipolitik.

  Om vi tog den direkta makten över våra skattemedels fördelning över skattefinansierade ändamål, kunde de folkvalda använda sin begränsade kompetens och motivation till rättsordningens perfektion och slapp bekymra sig längre med utövandet av godtycklig makt. – Och alla myndigheter med uppgiften att kontrollera producenterna av de skattefinansierade tjänsterna kunde sparas in. – Dessa aktörer fick ju då samma villkor som näringslivet i stort, att intäkterna beror på vår bedömning av kvalitén och angelägenhetsgraden i utbudet.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Någon hemlighet beträffande hur man fördelar sina pengar, har ingen plats i den ordningen, – tvärtom kan det vara en poäng med att, när någon efterfrågar en samhällstjänst, det går att kolla hur mycket den bidragit med till just detta ändamål och att skattebetalarna har detta i tankarna när de gör sin fördelningsplan.

   Gillad av 1 person

 6. miketheviking skriver:

  Bra Patrik.
  Helt enig med att vi har en repressiv politisk korrekthet som nämar sig bibliska proportioner och med närmast episka konsekvenser för vårt samhälle.
  Det är en historiskt intressant tid att leva i, reflektera och förfasas över.
  Som historieintresserad så märker man hur vissa saker går igen och annat som tillfört helt nya dimensioner.
  Det som kan göra en beklämd är att dagens människor inte ser att de är mentalt bojade – lika mycket nu som tidigare men mer försåtligt och frihetskränkande.
  Du är t.ex helt ”fri” att resa vart du vill och konsumera turism, lyxartiklar, nöjen eller helt enkelt spela bort pengarna. Du kan med tillräckligt mycket pengar köpa dig slott, 12-rummare på Manhattan, villor i Schweiz och materiellt leva bättre än forna tiders kungar. Du kan tillhöra 1% av Jordens befolkning men äga 50% av dess tillgångar. Media framställer ”lyckade” och fria personer som de med lyxyachter på över 100 foot. Du kan m a o göra av med 69 000 ggr mer resurser än vad du behöver.

  Men gud nåde dig om du luggar en afghan som skriker okvädingsord till ditt barn, försöker sätta in 10000 kr i kontanter på banken, göra en internationell pengaöverföring eller köra utan bilbälte. Försök bygga ett minivattenkraftverk i din egen bäck, en trädkoja i ditt eget träd, slå upp taket och göra ett utsiktstorn. Försök undvik betala skatt (för vad f-n får vi för pengarna).
  Försök som barn att opponera dig mot fanatiska genuspedagoger, försök att som förälder tala om att din pojke minsann ska leka med bilar och inget annat.
  Du kommer snart märka att det finns 69 000 regler som talar om att du inte får göra de mest triviala sakerna.

  Gillad av 17 personer

 7. Mitt vykort skriver:

  Först vill jag säga detta, ett av mina tillkortakommanden är att jag bara ser fel och är återhållsam med beröm, men att jag och flera andra skriver här är ju för att man uppskattar det som skrivs, och vad gäller Patrik så är jag full av beundran, man hoppas att det gömmer sig en Trump i honom. Att klaga förnuftigt är inte så lätt som folk tror men att verkligen bygga något är svårare, så hatten av för Patrik.

  Sedan så tillhör jag de forna flottisterna men betoningen hamnade fel, kanske för att jag är skåning? Jag har jagat ubåt, det gick ett larm när vi låg förtöjda vid Skeppsholmen, ubåt inne i Stockholm. Besättningen var full i parken, befälen var fulla i mässen (rejält på båda hållen) jag hade vakten och var den enda nyktra. Men kaptenen dök upp, Mitt Vykort kaffe och mackor till alla, hämta mannarna! Så vi skulle ut med stupfull besättning för vi var närmsta båt antar jag. Det hela blåstes av, tur för sjunkbomberna var stora, kanske vi hade kunnat få bevis men missade det, whisky och vodka hade kanske gjort susen för lusten att fälla? Detta är väl preskriberat hoppas jag.

  Observationen är mycket bra, det är precis vad som pågår i politiken men det är mycket värre än så, de har precis som i forna Östeuropa fått vanliga svenskar att delta i detta spel, en mening räcker för att placera sig på ena eller andra sidan. Det är ju uppenbarligen så att vill man uppåt så måste man godhetssignalera och om man VERKLIGEN vill uppåt så räcker ju inte detta, utan för att verkligen visa sin lojalitet så måste man göra sig till talesman för rena galenskaper, som massinvandring, identitetspolitik, kultur x, transoperationer på barn, klimatet och det ryska hotet mot världen.

  Det har blivit som en initiationsrit som de kriminella gängen använder, första nivån är att du skall löpa gatlopp och tåla stryk men för de innersta nivåerna i politiken, advokatsamfund och administration så måste du göra motsvarande att mörda någon och det är ju det vi ser, folk blir skjutna på öppen gata, det sprängs och vi har en epidemi med våldtäkter. Gängen är ju mycket ärligare, de har åtminstone skin-in-the-game, våra fega ledare mördar och våldtar via proxy.

  Gillad av 15 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Om en äkta buddhist söker efterlikna Buddha i sitt varande, söker han då inte låtsats vara Buddha, och är i så fall inte en låtsatsbuddhist just en äkta buddhist?

    Inte riktigt en koan, kanske, men i minnet ekar nån fras om att den som tror sig vara Buddha inte är Buddha eller nåt sånt.

    Helt av banan jämfört med vad PE skriver om idag, men det kan ju vara omväxlande att försöka skriva något positivt också.

    Tror de flesta börjat bli rädda nu. Det är bra. Steget efter rädsla är vrede, och vrede är en aktivt, uppsökande känsla. Nästa steg är hat, för hat får oss att agera mot det som väckt rädslan, vreden och hatet om vi inte själva skall förgås. Ur detta kommer styrka, och med styrka rister och river man sina bojor, och finner frihet, om inte frid.

    Även buddhister kunde dela ut däng vid behov, förr som nu.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare
    PS Kika på Ranelids – Österlens Trump! – krönika i Kvp idag fredag. Det rör sig på parnassen, minsann. DS

    Gillad av 8 personer

   • Richard skriver:

    ”DGS är räddningen i ett galet land”

    Håller med. DGS är ett vattenhål. Tack för att ni finns! (inte minst kommentatorerna – DGS har de bästa internet skådat)

    Gillad av 2 personer

 8. Henric Ankarcrona skriver:

  Anne Applebaum har i sin bok om The Iron Curtain
  (här på ripfjället minns jag inte titeln exakt) beskrivit hur kommunisterna i Östeuropa genomförde det Patrik beskriver. De rev civilsamhället.
  Den erfarenheten tror jag spelar roll i Polens och Ungerns förhållningssätt gentemot immigration.
  De vill undvika nya hot mot det som byggts upp de senaste 30 åren.

  Gillad av 7 personer

  • MartinA skriver:

   Anne Applebaum skrever väldigt bra, jag läste hennes bok Gulag. Men man ska vara misstänksam mot Applebaum, hon tillhör maktklassen i USA och hon har säkerligen en agenda i vad hon skriver.

   Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    När man läser Applebaum framstår hon som objektiv, stilistiskt skicklig, torr humor. Men när man läser henne delta i debatten är hon en av de värre globalisterna och neocon krigshetsarna. När jag ser henne som en politisk varelse blir det omöjligt för mig att tro att hennes böcker inte är extremt manipulativa också. Så jag skulle kunna rekommendera någon annan att läsa Gulag, för det är en mycket välskriven bok. Men med misstänksamhet.

    Gillad av 4 personer

   • A skriver:

    Handlar det inte om att hon/de vill distansiera sig från kommunismens förbrytelser då det är ganska uppenbart vart de är på väg, Martin A?

    Mvh A

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag kan inte spekulera om Applebaums motiv. Hon skriver bra, hon tar upp spektakulär information om USSR. Men, vad jag tagit del av från henne i det nuvarande politiska samtalet är så otäckt att jag börjar ifrågasätta vad hon skrev om USSR.
    Nåja, hursomhelst, hon har kollaborerat med globalister i Sverige för att angripa alternativmedia i Sverige. Hon har agerat fientligt mot Svenskarnas existens.

    Gillad av 1 person

 9. Aha skriver:

  ”Huvudmotsättningen gick inte längre mellan olika partier utan mellan politiker från samtliga partier och, ungefär, alla väljare.”

  Låter drastiskt men det blir tydligt när det gäller migration, rättsväsende och skola. Migrationen har skett genom dupering. Rättsväsendet dömer inte enligt folkviljan. Brottslingar går före äldre. Skolan får inte disciplinera sig, liksom bidragssystemet i sin jakt på bidragsfusk. Inom dessa områden går politikerna bevisligen mot väljarna. Lägg därtill en public service och media i övrigt som ställt sig på politikernas sida i mångt och mycket och Engellaus tes får alltmer realism.
  Mest syns väl ändå konflikten i hur politikerna fördelar skattemedlen som sannolikt avviker kraftigt från om folket själva fick välja – ett kärt ämne för Bo Svensson i hans kommentarer här på bloggen.

  Många med skattefinansierade jobb skulle sitta pyrt till om folket fick bestämma.

  Gillad av 8 personer

 10. Härskartekniker skriver:

  Tack, Patrik, för att du tappert kämpar vidare mot fast mark i PK-träsket.

  Pajasregimens intention att söndra och härska fungerar, men bara tills den (bokstavligen) söndrade ursprungsbefolkningen härsknar till och sluter sig samman igen.

  Gillad av 5 personer

 11. Östrahult skriver:

  De senaste dagarnas debatt om kommunernas ekonomi visar på det enorma gapet som finns mellan tyckarna och verkligheten. I Opinion Live sade Shekarabi att lösningen på Filipstads problem är utbildning och jobb samtidigt som lokala representanter förklarat att många är icke anställningsbara, t ex 50 årig man som har två års skolgång och kan ingen svenska. I samma program fanns en moderat som bara vill ha mera bidrag och skattehöjningar.
  Det som händer nu är nog ändå att flera får upp ögonen för detta jätteproblem. Man börjar ana vidden av vad detta betyder i pengar och indragen service till behövande. Allt mera öppet sägs att många av dem som kommit till Sverige har ett livslångt socialbidragsberoende. Vad detta betyder i pengar kan jag inte räkna ut någorlunda exakt men min gissning är att det rör sig om cirka 1,5 gånger biståndsbudgeten eller cirka 1,75 gånger försvarsbudgeten. Ansenliga belopp således, Tyvärr finns inte något parti, inte ens SD, som har en trovärdig lösning på detta. En del partier vill inte ens erkänna att partiet finns.
  Lösningen blir sannolikt den enkla vägen med mera upplåning, det kostar ju inget tror man.

  Gillad av 4 personer

  • Dandersan skriver:

   I samma program satt en kirurg och rullade tummarna.
   Han fick inte jobba trots brister i bemanning inom sjukvården som var hårt belastad av hans landsmän. Det är inte hans fel.

   i byggsvängen är svenska sällsynt-men det är mer Ryska än syriska som talas.
   Jobb finns!

   Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Till Erik P. Han vill inte. Varför arbeta om pengarna ändå ramlar in på kontot varje månad? Kommer man från en kultur där kaffedrickande med kompisar är det som gäller så har han ju nu all tid i världen. Dessutom han skyllde ju ifrån sig. Inte hans fel. Nånannans.

    Gillad av 1 person

   • Erik P skriver:

    Uppstigersolen
    Sannolikt så. Skulle gissa att riktigt fint folk i MENA försöker arbeta så lite möjligt och en variant på det är att jobba statligt, begränsat med arbete, korrupt och säkert. med månatlig ersättning.
    Från Sverige meddelar utmaningarna kanske hemlandet att de har befunnits som så viktiga för Sverige att staten betalar för dem.
    Högstatus.

    Gillad av 2 personer

 12. Thor skriver:

  ”Lärarna har förlorat såväl status som lön” skriver Patrik. Statusen kan jag håla med om men jag känner en mellanstadielärare som har 40 000 i månadslön. Så dåligt är väl ändå inte det?

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   I den kommun jag bor i, randkommun till Stockholm, har flera lärare mer än 50 000 kr i månaden. En bra lärare säger till rektorn att jag har blivit erbjuden högre lön av kommun X. Vad gör du? Så det är ett kraftigt tapp av lärare och nya som ska ersätta får bra ingångslön. Skolan tar mer än hälften av kommunens budget och det är många som klagar ändå.

   Gillad av 4 personer

 13. Christer H skriver:

  Skarpsynt analys och bra liknelse med det gamla sovjetsamhället.
  Politikerväldet modell Sverige utövar makten lite mera subtilt än i
  gamla Sovjet men i grunden är det samma infiltration och behov av kontroll.
  När Leif Östlingi en intervju yttrade ” Vad fan får jag för pengarna” så drog
  politikerväldet och dess medlöpare i kulisserna i några trådar så var skicklige
  men obekväme Leif Östling avsatt.
  ”Motståndarsidan” Svenskt Näringsliv är ett gott exempel på politisk infiltration
  och den lyhördhet till Makten som är så utmärkande för dagens svenska
  organisationer.

  Gillad av 3 personer

 14. Jan Andersson skriver:

  För hundra år sedan sa man om Tyskland: ”Där är allting förbjudet utom det som uttryckligen är tillåtet” och om Frankrike: Där är allting tillåtet som inte uttryckligen är förbjudet”.

  Om Sverige idag kan man säga: Där är allting tillåtet som borde vara förbjudet och allting som är förbjudet borde vara tillåtet”.

  Gillad av 14 personer

 15. MartinA skriver:

  En artikel jag i stort sett håller med. Men jag kan inte låta bli att fundera på hur det verkligen fungerade i USSR. I Ryssland finns en folkmusiktrupp som heter ungefär Kubanska Kosackkören. (Kuban flod i Ryssland). Kosackerna var nära förknippade med Tsarryssland och slogs främst/helt mot kommunisterna. De utgjorde på vissa håll en fogdeklass. Så urprungligen inte en av USSRs favoritetniciteter. Men ändå hade den Sovjetiska staten en skiftande relation till Kubanska Kosackkören:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kuban_Cossack_Choir#Soviet_Union

  Det är svårt att förstå samhällen. Om det ens går.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Här till exempel är en traditionell sång som framförs efter 1989, Bittert är mitt hemland.
   Sångens och föreställningens dramatik handlar om statens ondska och samtidigt behovet av en stat. En sorts passionerad patriotism trots att utövaren av patriotismen är cynisk till statens natur. I Rysslands, eller för all del, Tysklands, geografiska läge är den här attityden idealisk. Ja, man måste underkasta sig centrum, annars får mongolerna, tyskarna, napoleon, svenskarna, någon annan, fritt spelrum att massmörda alla. Att centralmakten består av korrupta arroganta tjuvar. Eller mordiska dårar. Är någonting man får stå ut med. Alternativet är värre. ”Nej, jag måste tro” är en återkommande rad i visan. Symptomatiskt har Youtube tagit bort alla versioner som har engelsk översättning. Men för den med litet lyhördhet och empati så kan man förstå vad sången handlar om i vilket fall.

   Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Jag rörs djupt av den Ryska nationalismen, romantiken, vemodet och tryggheten i den fast förankrade folksjälen, härdad i krig, svält, elände och förtryck.
    Den kulturella gemenskap som aldrig kan kuvas.
    Ju hårdare förtryck desto starkare kultur.
    Vi har en liknande kultur i Norden, en kultur Sverige nu lämnar.

    Gillad av 1 person

 16. ERROL skriver:

  Civilsamhället betyder på svenskt nyspråk inte sällan huvudsakligen gbidragsfinansierad verksamhet med heltidsanställda förtroendemän som dessutom inte sällan påstår sig företräda ideella organisationer. ”Ideell verksamhet” är ett annat ord som genom socialdemokratiskt bidragskonfetti och medveten kooptering av civilsamhället, idag i praktiken betyder någonting helt annat. Som exempel kan anföras kriminologen och vulgärfeministen Nina Rung som tillsammans med sin B-kändis-make under varumärket Rung och Rung som bidragsentreprenörer startat en ”ideell förening”; denna bidragsfinansierade verksamhet säljer i sin tur pseudoföredrag om bostadskontrakt för anmälan av kvinnomisshandel gentemot bostadsbolag och kommuner.

  Rung och Rung gick som bekant ut i media och begrät det svenska damlandslagets villkor i förhållande till herrlandslaget. I samma debattartikel så framgick med önskvärd tydlighet att
  komikerparet Rung och Rung överhuvudtaget inte förstod att amatörsport länge bedrivits utan att få bidrag eller betalt, utöver att de naturligtvis ej heller inser herrfotbollens kommersiella villkor och intäktskällor. En infantil syn på samhällsekonomi underlättar naturligtvis för att kunna verka som bidragsentreprenör och kalla sig ”ideellt” verkande. Nu är det ju dessutom så välordnat för kreativa bidragsentreprenörer att den totala och bottenlösa naiviteten finns väl representerad på högsta nivå. Lena Nyberg (s) Generaldirektör för MUCF har demonstrativt visat att hon överhuvudtaget inte ser några som helst problem med att kasta skattemedel efter vem som helst, på godtyckliga grunder och med obefintlig revision – sällan har någon agerat så arrogant som Nyberg inför alla de vansinniga utbetalningar och förslösande av skattemedel som avslöjats inom MUCF:s verksamhet. Lena Nyberg har dessutom, som inbilsk representant för den allomfattande partistaten, visat sig helt oförmögen att förstå innebörden av ett reellt och vitalt civilsamhälle.

  Gillad av 5 personer

 17. rolfholmen skriver:

  Apropå detta att Makten tar makten över civilsamhället, så har man misslyckats i åtminstone ett avseende. Det gäller statsbidrag till en typ av religiösa organisationer, Nämligen islamiska. Ibn Rushd mfl. får generöst med skattepengar, trots att vi skall föreställa ett sekulärt samhälle. Resultatet tycks vara att dessa organisationer istället infiltrerar svenska politiska partier. De häller fast vid sin agenda och ger fullkomligt katten i civilsamhället i övrigt. I detta avseende verkar det som om Makten har missbedömt och hamnat i ”det blå skåpet”.

  Gillad av 2 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  En fundering för PE, om han ar tid och lust.

  På vilket sätt var det annorlunda före den korporativa hegemoni vi kallar socialdemokratin cementerade sig som makten under andra världskriget och dess efterspel?

  Du kan knappast mena att kyrka, skrån, skola, stat, föreningar och förbund tidigare inte utövade en social kontroll över individen. Inte heller kan man säga att det inte fanns en gemensam värdegrund under artonhundratalet.

  Bara en fundering. Du kan ju kika på kontroverserna kring Strindberg, Heidenstam, och Larsson och så vidare – hade där inte funnits en rådande maktordning för dem att utmana hade heller ingen kontrovers kunnat finnas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 19. Tritonen skriver:

  På tal om Shibolet: I Halmstad testades smålänningar förr på uttalet av 40. ”Fötti” dög inte. ”Fäati” heter det ju!

  Gilla

 20. GWI skriver:

  Att vara människa betyder inte att man äger hela mänskligheten.

  Exempel. Att vara kvinna betyder inte att man äger alla andra kvinnor, inte heller sina barn, inte sin man. I bästa fall äger man sig själv.

  Gilla

 21. lookslikeanangel skriver:

  SPRÅKETS BETYDELSE

  En iransk vän till mig säger ”folket” och inte ”folk”.
  Kanske är det rätt. Folket är bestämd form och ska
  tas på allvar!

  Jag anser att folket, människorna, i det här fallet
  svenskarna (och förstås alla pigga wanna-be’s;
  man möter en hel del invandrare, som absolut
  vill bli riktigt svenska.) Med en internationell twist.
  Hanif Bali mer eller mindre.

  Vilket dream team egentligen!
  Kanske var det så vi tänkte en gång?

  Innan det började gå så snett så snett….

  Gillad av 1 person

 22. Sixten Johansson skriver:

  Jag tror att tiden är mogen för hårdare agitation i tillgängliga fora för att tvinga härskarklassen och de PK-lojala på defensiven. Förklarande bitar bör också alltid finnas med i bilden, dels för att upplysa de nyväckta, dels för att motverka PK-smittans spridning ut i världen, när de långsvansade lämnar skeppet.

  Det finns många förklaringsmodeller, som helt eller delvis kan förklara tillståndet i Sverige och de är inte motstridiga. Alla har sina för- och nackdelar. Bäst är att kombinera de tre kraftfullaste, vilka också hänger ihop som sidorna i en triangel. De flesta PK-fenomen kan härledas ur den mycket starka triaden:

  A. Godhetsreligion; utopisk, materialistisk, antikristen, fariseisk; selektiv kravlöshet, antirasistisk rasism.
  B. Vänsterism; socialismens väsen, verklighetsupprorets antilogik, staten som gudssurrogat, mobbkollektivism, totalitarism.
  C. Hegemonisk härskarklass; egenintressen, oduglighet, solipsistisk egoism, grandios självbild, elitärt övernationell identifikation och lojalitet.

  (Universalverktyget är babbelism + ett förljuget, feminfantiliserat magiskt tänkande).

  Fiendens svaga punkter framträder tydligt, om PK-fenomenen analyseras utifrån A, B respektive C. Vi väljer den mest lämpade modellen och för attack kan vi då osökt använda det språk och moraltänkande som faller sig naturligt inom ramen för respektive modell.

  Detta om agitation i teorin. För praktiken: studera Katerina Janouchs suveräna och äkta, skarpa men hårt tyglade texter på katerinamagasin.se!

  Gilla

 23. kaphorn57 skriver:

  Hej

  Så många kommentarer med många nya deltagare…har dammen äntligen brustit?

  PE, ditt och alla andra
  deltagarnas och kommentarernas idoga arbete kanske börjar bära frukt…

  Hoppet finns kvar tack vare er!

  Gillad av 1 person

 24. Henric Ankarcrona skriver:

  I min bokhylla: Iron Curtain, the crushing of Eastern Europe 1944 – 1956 av Anne Applebaum. Jag har likaledes läst hennes Gulag.
  De är utomordentligt väl underbyggda böcker med en stark kritik mot de vedervärdiga former av förtryck som utan undantag blir resultatet när kommunism ska förverkligas.
  Jag vänder mig resonemanget att Applebaum ska avfärdas eftersom hon även uttryckt uppfattningar i andra frågor. Då närmar vi oss identitetspolitikens elände.
  Läs hennes böcker och fundera!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.