Jan-Olof Sandgren: Politiskt käbbel bör tas på blodigt allvar

Jan-Olof Sandgren

Än en gång har Hanif Bali placerats vid skampålen, denna gång för att i en tweet ha brutit mot moderaternas blasfemilagar och kritiserat Carl Bildt. Även om många moderater höll med och tyckte att kritiken av Bildt var befogad, bidrog tweeten till att splittra partiet. Eller synliggöra den splittring som redan fanns.

Inte bara moderaterna, utan de flesta svenska organisationer verkar befinna sig i ett tillstånd av inre konflikt. Här följer en kort sammanfattning:

Socialdemokraterna är splittrade. Å ena sidan har vi traditionella sossar ur arbetarklassen som skapar mervärde, å andra sidan moderna bidragsberoende sossar som lever på detta mervärde.

Liberalerna är splittrade. Å ena sidan finns liberaler som vill ha största möjliga frihet och minsta möjliga förmynderi, å andra sidan liberaler som brinner för mera förmynderi från den Europeiska unionen.

Centerpartiet är splittrat. På ena flanken rotfasta bönder i glesbygden som älskar sitt land, och på andra flanken smarta, urbana globetrotters som vill ha alla kulturer (utom möjligtvis den svenska) inom bekvämt räckhåll.

Vänsterpartiet är splittrat. Mellan dem som menar att kampen står mellan den globala monopolkapitalismen och folket, och dem som menar att den verkliga fienden är gruppen medelålders heterosexuella män av vit hudfärg. (Monopolkapitalet är ok så länge de säger sig kämpa för hållbarhet).

Miljöpartiet är splittrat. En del miljöpartister vägrar ge upp kampen för en fin miljö åt sina barn, andra tycker att vad kampen än handlar om så är alla välkomna att delta, särskilt islamister.

Kristdemokraterna är splittrade. Å ena sidan vill man sätta ner foten i invandrarfrågan. Å andra sidan vill man sätta ner den så mjukt att det inte drabbar någon enskild, något barn, någon familjemedlem, någon… man är ju ändå humanister.

Sverigedemokraterna hade nog varit mera splittrade än dom är ifall dom inte svetsats samman av att alla andra hatar dom (utom en växande andel av svenska folket).

Feministerna är splittrade. För vissa betyder feminism att byta ut alla högavlönade män mot högavlönade kvinnor. För andra handlar det om rätten att få visa sitt ansikte, sitt hår eller tillåtas gå utanför dörren.

HBT-rörelsen är splittrad. Mellan dem som kämpar för homosexuellas rättigheter och det nya gardet som vill rensa ut bögar som inte röstar på 7-klövern. Är du varken bög, bi eller trans men ändå har rätt värdegrund, kan du identifiera dig som Queer. Ingen vet vad det betyder, men det låter coolt.

Miljörörelsen är splittrad. I en pragmatisk gren som vill påverka politiken och skapa opinion mot miljöförstöring, och en religiös gren som vill störta demokratin, bryta mot lagen och följa Greta mot ljuset.

Polisen är splittrad. Fortfarande finns det snutar i gatuplanet som kan tänka sig att använda våld mot brottslingar, men polisledningen i toppen verkar vilja något annat, oklart vad.

Försvarsmakten är splittrad. En genusfalang vill öka den militära slagkraften med fler balettdansöser, en mer grabbig falang vill ha fler stridsvagnar.

Kyrkan är splittrad. Mellan dem som tycker att Mohammed i stort sett är OK, och dem som tycker att Mohammed inte är OK.

Migrationsverket är splittrat. Läs Merit Wager, den som tvivlar.

PK eller inte PK? Det är frågan. Den rådande ideologins krav på hegemoni har knappast bidragit till att ena nationen, utan tvärtom triggat igång en motreaktion som skär tvärs igenom partier, familjer, arbetsplatser, skolor och universitet. Till och med Svenska Akademin är splittrad. Knytblus eller inte knytblus.

Det kan vara frestande att avfärda allt detta som politiskt käbbel, något som intelligenta människor borde sätta sig över. Vad kan man göra annat än luta sig tillbaka, äta popcorn och invänta att galenskapen går över? Det kan möjligtvis förklara den intellektuella lättja och ”rycka-på-axlarna-mentalitet” som präglat Sverige. Nästan vad som helst kan passera och det är i stort sett bara Joakim Lamotte som blir förbannad.

Historien talar dock emot den strategin. Jag minns hur jag under skoltiden förbryllades över hur några skeppslaster spanjorer kunde betvinga den mäktiga Mayakulturen och det väldiga Inkariket, enbart beväpnade med några muskedunder. Och hur kunde några skeppslaster engelsmän på kort tid lägga under sig den indiska subkontinenten, som måste ha befolkats av åtskilliga miljoner relativt kultiverade hinduer? Det hade naturligtvis varit omöjligt om inte samma kulturer just då genomgått en period av förfall, uppslitande motsättningar, maktkamp och rivalitet… ungefär det vi idag kallar ”politiskt käbbel”. När splittringen gått tillräckligt långt, finns alltid risk att det dyker upp några skeppslaster av ett mer målmedvetet folk, som är beredda att ta över.

42 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Politiskt käbbel bör tas på blodigt allvar

 1. Tomas skriver:

  Trösterika slutord som jag hoppas stämmer men ju längre galenskaperna fortgår ju svårare och smärtsammare blir det.Börjar dessutom själv hålla med de som tycker att man skall ha en tribunal mot de som orsakat vansinnet, inkl. s.k. justitieministern vilken likt alla motvallskärringar vill fortsätta massinvasionen.

  Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Varför är två tredjedelar av migranterna från MENA män under fyrtiofem års ålder? Man kan se följande som en konspirationsteori eller en rimlig slutledning och delförklaring: Stater eller korrupta politiker ger dömda förbrytare migration som alternativ till straff i hemlandet och betalar resan. Man kan även dra slutsatser om kopplingar till den så kallade människosmugglingen, det vill säga logistiken i samband med migrationen (smuggling är annars att oförmärkt föra in varor över nationsgränser). När flyktingpolitiken övergår i korruption tvår de nyttiga idioterna sina händer.

   Gillad av 2 personer

   • O.T. skriver:

    https://samnytt.se/antalet-illegala-migranter-som-tar-sig-mellan-turkiet-och-grekland-har-tredubblats/
    Nu kommer nya siffror från UNHCR som visar att Grekland pendlar mellan ett mottagande av dubbelt och tredubbelt så många illegala migranter som kommer båtvägen från Turkiet jämfört med samma period förra året.

    Medan mediaetablissemanget i Sverige är tyst om utvecklingen rapporterar den brittiska tidningen The Sun att Grekland närmar sig bristningsgränsen för vad landet klarar av att hantera.

    Över 20 000 migranter på väg in i Europa: ”vill till Skandinavien”

    Enligt tidningen hanterar Grekland i dagsläget omkring 90 000 illegala migranter i 50 olika migrantläger och att siffran snart kommer att passera 100 000 med rådande utveckling.

    Gillad av 1 person

 2. V för Vndetta skriver:

  SD hittade du ingen splittring på men det var tydligen ändå viktigt att ge dem en skopa splittring i alla fall. Lite röd tråd i denna bloggen, man ropar efter lösningar men det parti som har dem sätter aldrig på pränt.

  Gillad av 1 person

  • Mv skriver:

   SD befinner sig ju i huvudfrågan på rätt sida men har ju redan splittrats, de som ser klart på den enda tänkbara lösningen är AfS. Splittringen ligger dock hitom pk. Det är väl talande för den större ärlighet och integritet detta partis företrädare visar, folk blir ju uteslutna stup i kvarten.

   Gillad av 1 person

 3. V för Vendetta skriver:

  SD hittade du ingen splittring på men det var tydligen ändå viktigt att ge dem en skopa splittring i alla fall. Lite röd tråd i denna bloggen, man ropar efter lösningar men det parti som har dem sätter aldrig på pränt.

  Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  Som väljare har jag alltid varit splittrad. Inget parti har haft alla de punkter på agendan som jag ville ha genomförda. Vilket i stort sett har kvittat eftersom de ändå inte genomfört något av de bra förslagen. Bara de korttänkta idéerna har befunnits värda att genomföra. Jag kan på rak arm inte erinra mig en enda vettig reform under femtio år. Sverige är unikt och extremt i sin tro att det går att såga av alla grenar som medborgarna sitter på.

  Gillad av 4 personer

 5. olle holmqvist skriver:

  Låt oss starta Stora Splittringspartiet som är splittrat i frågan vilka frågor som prioriteras för splittring.
  Först svennar. I akademiatteister mot ceremonikristna – (dop& begravning). – bägge mot kristkristna (http://salt.efs.nu/wp-content/uploads/2007/01/Lausannedeklarationen.pdf) och dessa mot högkyrkliga.Demokrater mot Nordisk Motståndsrörelsen. AIK mot Djurgårn. Salafister mot Shia mot Sunni. Stockholm mot Landet. Trans mot HBTQ. Aktuellt mot Rapport. SvD mot DN. Kvinnor mot män.
  Barn mot föräldrar.Expo mot ”extremism” Samer mot norrlandsbönder. Norrlandsbönder mot övriga bönder.Bönder mot bönder. LRF som självsnöpningsorganisation. Advokatsamfundet mot hela folket.
  Nyaanlända mot gammelanlända. Kända skådespelare mot Rättvisa. Storstadsakademiker mot vargens hemortsrätt på Södermalm.
  Och alla mot SD….nä då blir de ju ingen splittring…

  Gillad av 1 person

 6. Lars Bernhoff skriver:

  En liten ljuspunkt finns. Tobias Billström (M) får nu med stöd av sin partiledare prata volymer. Splittringen hos alla partier när inget parti har tydlig majoritet innebär att inga kloka förslag som kan förväntas ändra vår uppenbart negativa samhällsutveckling I en bättre riktning får majoritet.
  Att L och C är utklädda socialdemokrater gör det inte lättare. Eftersom S inte vet vad de vill mer än att behålla makten till nästan vilket pris som helst så blir färdriktningen vinglig.
  I det läget ökar Åkessons trovärdighet eftersom han står stadigt med många av sina förutsägelser har varit bättre än alla de andras.
  Att vara vuxen (i rummet) räcker inte, eftersom alla vuxna är inte automatiskt kloka. Det behövs kunskap och mod att driva opinionen mot ansvar med rättigheter och skyldigheter. Det verkar finnas många i alla partier som förväntar sig att rättigheterna ska lösa deras tillvaro. Så enkelt är det inte.

  Gillad av 3 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Västvärlden och därmed Sverige befinner sig i en period av förvandling. Att förutsäga framtiden är för tillfället närmast omöjligt. Huvudorsaken är framväxten av nya kulturer eller gamla kulturer som håller på att återfå ett inflytande som varit borta i några hundra år.

  Tyvärr är det inte så att Sverige, svenska värderingar och svenska kändisar kommer att påverka vad Xie Jinpeng prioriterar och vad som kommer att hända i Kina de kommande decennierna eller för den delen i resten av Asien eller Afrika.

  Gillad av 4 personer

 8. Mitt vykort skriver:

  Splittrade möjligen men det kan ju inte gå någon förbi vem som bestämmer och har gjort så länge i varenda gruppering som nämns. Det kan ju absolut inte gå de mytiska som Sandgren omtalar som är EMOT rådande riktning och doktrin förbi, ändå bli de i sina konstellationer och VILL DÄRMED HA DET SÅ HÄR. Alla de som påstås befinna sig på andra sidan argumentet prioriterar ändå sin egen välgång över våldtäkter, mord och spridandet av kultur x, så att sätta sin lit till dessa, som verkar vara HALMSTRÅET för många ger jag inte mycket för. Bali känner alla till för han nästan ensam säger saker rakt ut, men en paranoiker som jag kan inte undgå att misstänka att Bali gör, eller tillåts göra, exakt det han gör så att sådana artiklar som Sandgrens kan skrivas. Det gäller att hålla bina vid bikupan.

  Jag tycker en bättre modell är att klargöra att det som sker är förräderi, byt sida nu eller gå under. Det är inget litet banalt misstag. Att tro på reform inifrån ter sig för mig som det ultimata beviset på Einsteinskt vansinne: att göra samma sak hela tiden men förvänta sig ett annat utfall.

  Gillad av 10 personer

 9. NETTANN skriver:

  Skulle Centern ha ”smarta, globala globetrotters”?

  Träffar fortlöpande folk från Södermalm i Stockholm som verkar bekänna sig till Centern (och MP).

  Efter sådana möten är inte ”smarta” det första jag kommer att tänka på.

  Gillad av 5 personer

 10. lenam skriver:

  Det där mer målmedvetna folket som kommer att ta över, är det verkligen svenskarna själva som kommer att göra det och vara detta folk? Vår utrikesminister tycker att det är väldigt fult att vara alltför nationalistiska. Det ska inte vår befolkning vara. Det ska bara de som inte har något riktigt land vara. Tex kurder och palestinier.

  Gilla

 11. Södermalmsrealisten skriver:

  Baronen Bildt har ju faktiskt misslyckats med allting. först studier, han saknar utbildning, så äktenskap vilket inte är så ovanligt, så inrikespolitik, i bostadsfattiga Sverige stod bostadsmarknaden stilla, bostadsrätter och villor gick inte att sälja trots skriande efterfrågan,
  så utrikespolitik, när han fick fingret i SydSlavien så levererades massavrättning på massavrättning.
  Men medelålders kvinnliga journalister blir fuktiga – i ögonvrån förstås – och låter honom säga vad som helst hur som helst utan kritisk motfråga..
  Men han har inte misslyckats på att göra millar…50 ? 100 ? mer ?

  Gillad av 7 personer

 12. Östrahult skriver:

  Kul skrivet och med många bra iakttagelser. Så ser det ut, men även om det finns splittring i alla grupperingar så följer man PK-spåret när man hamnar i rampljuset, Och där hamnar man om man är en pålitlig PKist som ÖB eller ärkebiskopen t ex, eller ny partiledare i liberalerna.
  Det parti som i mina ögon är märkligast är Centerpartiet som ständigt för Åsa-Nisse marxismen till nya höjder. För mig framstår partiet som humlan, obegripligt hur det kan flyga med den märkliga sammansättning av ståndpunkter och sympatisörer som finns. Dagens centerparti är en brokig samling av bonderörelse (mera bidrag till bönderna), HBTQ, invandring och söderromantik (miljö). Allt under en stenhård kontroll av en extremt dominant partiledare med psykopatiska drag.

  Gillad av 9 personer

 13. MartinA skriver:

  SD är inte splittrade därför att höjden för egna åsikter i partiet går jämsmed fotknölarna och de utesluter alla som på något sätt tänker själv i partiet. De enda som har rätt att tänka själva i partiet är den yttersta partiledningen. Och det enda de tänker på är hur de ska eliminera de som försöker tänka själva i partiet. Det är ett fullständigt tomt och handlingsförlamat parti.

  Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Martina: Din beskrivning är hård men troligen rättvis. Bakgrunden till den strama interna disciplinen verkar dock som jag ser det bero på den kompakta fiendskap, som partiet mött genom åren. Detta dels från media, dels från de övriga riksdagspartiernas sida (kom t.ex. ihåg Reinfeldts uttalande om att han inte ville ta i dem med tång – det satte en nivå). Jag menar inte det förväntade mothållet från konkurrerande partier utan hat och oförsonlighet.
   I det läget är det naturligt att partiet anstränger sig till det yttersta att inte öppna upp för angrepp, som kan bli följden om man inte visar upp en enad front. Risken är dock den du pekar på: att man driver detta så långt att en vital intern debatt inte får tillfälle att frodas.
   Min förhoppning är att partiet i takt med sakta men säkert stigande opinionssiffror får en så stabil bas att man kan tillåta ett större spelrum för idédebatt internt. Gärna för mig också framgångar för AfS. Såg en färsk Sentio-undersökning där SD gått om S som största parti – en enskild mätning förvisso, men kanske ändå ett tecken på vart trenden är på väg.

   Gillad av 6 personer

   • MartinA skriver:

    Nej, anledningen till attityden är att obegåvade halvmessyrer från nittiotalet klamrar sig fast vid positioner långt långt över deras kompetensnivå. Jag har som sagt stor respekt för de som blev nationalister på nittiotalet. Men de hade ingen särskilt stor kompetenspol att rekrytera från, om man säger så.
    Dessutom, har du läst SDs partiprogram? Det är ett fruktansvärt otäckt och Svenskfientligt parti. Jag skulle hellre se nuvarande regim snubbla vidare än en SD regim. SD planerar att målmedvetet använda staten för att utrota den Svenska etniciteten i statsfascismens namn.

    Gillad av 1 person

   • Monica Eliasson skriver:

    ” …att utrota den svenska etniciteten i statsfascismens namn.”

    Hur har du kunnat tolka SD:s Principprogram som i citatet ovan? Jag har läst Principprogrammet och kan inte minnas några avsnitt, som skulle kunna tolkas som utrotning av svens etnicitet.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    Martina: Kan du hänvisa till vilka skrivningar i programmet, som motiverar ditt drastiska språkbruk?
    https://sd.se/wp-content/uploads/2013/08/principprogrammet2014_webb.pdf
    Monica Eliassons fråga är motiverad.
    Är SD och deras företrädare idealiska? Mitt svar är nej, men allting är relativt. I jämförelse med ledande företrädare för S, V, Mp och C är de helt klart att föredra enligt min mening. Framför allt vågar de ta sig an verkliga problem i st f att ägna sig åt Bagdad Bob-liknande beskrivningar av verkligheten.

    Gillad av 1 person

   • Milo skriver:

    Martina är en hätsk SD hatare. Tar alla tillfällen i akt att kasta skit på partiet och dess företrädare.
    Man måste undra om signaturen har blivit utesluten?

    Gillad av 1 person

 14. Göran Holmström skriver:

  Den enda splittring jag vill se.
  Är mina fienders skallar av min stridsyxa.
  Helt allvarligt, vi kan analysera oss till döds varför det vart som det vart.
  Det hjälper inte!
  Lösningar,lösningar,lösningar är det enda som kan vända skutan till bättre farvatten.
  Dom som ställt till detta har tjänat på det,
  Varför ursäkta eller förklara ?
  Hur stoppar vi dom?
  Mvh Göran.
  Ps skojade om stridsyxan har ju ingen,
  Bara fem svärd 😉

  Gillad av 7 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  J-O. S. redogör för Moderata Samlingspartiets Bali-inbördeskrig, men redogör inte riktigt för resten av deras falangisering. Balifalangen eller Wykmanfalangen – kärt barn har många namn, slåss för att ge Moderaterna mer frimodighet och skinn på näsan, Kristersson/Billströmfalangen vill att M:et med cirklarna ska stå för Mellanmjölk. En falang som inte har någon frontfigur eller något namn vill att M ska samverka med Sd för att åstadkomma ett regimskifte i landet. En falang som utgör en majoritet i riksdagsgruppen vill inte att man ska samverka med Sd. Flera personer anser sig leda denna falang. En liten turkos falang biter sig envist kvar och fortsätter förfäkta Reinfeldts PK-flum. En museifalang utgörs av de fisförnäma och självgoda som tillber Carl Bildt.

  Som om inte denna flora vore tillräcklig finns det också en relativt stor falang som inte får vare sig nämnas eller erkännas. Det är den gamla, ursprungliga och genuint mörkblå falangen, som i sak utgör partiets själva existensberättigande. En företrädare för denna riktning framträdde i dagarna vid utgivningen av sin nya bok – Lars Tobisson, fil. dr. född 1938. En gedigen och äkta högerman, liksom framlidne prof. Staffan Burenstam-Linder. Tänk vilka tillgångar partiet hade förr i världen.

  Den som idag får sägas symbolisera den mörkblå falangen är förre talmannen, tidigare försvarsministern, landshövdingen och ikonen Anders Björck, född 1944.

  Vi får väl se om svenska folket kommer ha någon nytta av detta parti framöver.

  Gilla

 16. Magnus Rosensparr skriver:

  Reblogga detta på Magni Värld och kommenterade:
  J-O. S. redogör för Moderata Samlingspartiets Bali-inbördeskrig, men redogör inte riktigt för resten av deras falangisering. Balifalangen eller Wykmanfalangen – kärt barn har många namn, slåss för att ge Moderaterna mer frimodighet och skinn på näsan, Kristersson/Billströmfalangen vill att M:et med cirklarna ska stå för Mellanmjölk. En falang som inte har någon frontfigur eller något namn vill att M ska samverka med Sd för att åstadkomma ett regimskifte i landet. En falang som utgör en majoritet i riksdagsgruppen vill inte att man ska samverka med Sd. Flera personer anser sig leda denna falang. En liten turkos falang biter sig envist kvar och fortsätter förfäkta Reinfeldts PK-flum. En museifalang utgörs av de fisförnäma och självgoda som tillber Carl Bildt.

  Som om inte denna flora vore tillräcklig finns det också en relativt stor falang som inte får vare sig nämnas eller erkännas. Det är den gamla, ursprungliga och genuint mörkblå falangen, som i sak utgör partiets själva existensberättigande. En företrädare för denna riktning framträdde i dagarna vid utgivningen av sin nya bok – Lars Tobisson, fil. dr. född 1938. En gedigen och äkta högerman, liksom framlidne prof. Staffan Burenstam-Linder. Tänk vilka tillgångar partiet hade förr i världen.

  Den som idag får sägas symbolisera den mörkblå falangen är förre talmannen, tidigare försvarsministern, landshövdingen och ikonen Anders Björck, född 1944.

  Vi får väl se om svenska folket kommer ha någon nytta av detta parti framöver.

  Gilla

  • Palle9 skriver:

   Magnus Rosensparr: Den nuvarande M-ledaren framträdde i dagens SvT Morgonstudion och intervjuades med anledning av M-förslaget om stramare invandringspolitik. Han medgav att SD har rätt i att en sådan politik är 10 år för sent framlagd – vi har varit ”naiva” var förklaringen.
   https://www.svtplay.se/video/20312982/morgonstudion/morgonstudion-30-aug-06-00-2?start=auto
   Intervjun börjar ca 07:24 dvs 1:24 in i programmet.
   Det ska alltså behöva visas upp övertydliga exempel som Filipstad (UG) för att våra högsta politiska makthavare ska uppleva att polletten trillar ner … För övrigt kan exemplen mångfaldigas, se t.ex. Hässleholms kommun:
   http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/satter-all-tilltro-till-staten-i-ekonomiskt-krislage/
   Om man inte har förmågan att ens uppskattningsvis kunna bedöma konsekvenserna av den politik man för, då är man ö.h.t. inte kvalificerad att inneha ens en riksdagsplats, långt mindre en ministerpost. När man redan för 10 år sedan förde en politik, som totalt avvek från jämförbara länders, då borde väl någon liten klocka ha ringt – kan det vi håller på med vara vettigt?
   Då talar vi ändå om ett parti, som nu börjar skönja någon form av omprövning på området – vad ska vi säga om S, Mp, V, C och L, som vill ÖKA invandringen genom ”generösare” anhöriginvandringsregler?! Förhandlingar med syfte att eventuellt få till stånd någon överenskommelse på området inleds nästa vecka.

   Gillad av 4 personer

   • Mv skriver:

    Kanske är det så att varje gång någon skriver något regimkritiskt så resulterar det i ytterligare någon invandrare från kultur x som är de enda man kan vara helt säkra på inte delar dissidenters åsikter så att röstbalansen kan vridas ytterligare till etablissemangets fördel. Kanske är det vårt nettobidrag?

    God Helg.

    Gillad av 1 person

 17. Åke Sundström skriver:

  Grattis J-O till en underbart rolig och träffande utskåpning av politikerklassen. De självgoda och inbilska kanske bara går att angripa med humorn som vapen. När medborgarna början håna och förlöjliga partiapparaterna och deras frontfigurer är nog vändpunkten nära. Ett nyval – sen är säkert farsen över. Väljarna är inte fullt så korkade och lättlurade som invånarna på Helgeandsholmen tycks tro.

  Gilla

 18. olle reimers skriver:

  Den moderna välfärdsmänniskan har en tendens att snarast möjligt söka viloläge; d.v.s. undvika konflikt; om möjligt. I själva verket ligger konflikten mycket närmare ytan än man är villig att medge.

  Inom vissa grupper och kulturer är konflikten ständigt närvarande. I de flesta fall löses den konflikten genom maktutövning; mjuk eller hård.

  Svensken är det mest lättfångade bytet eftersom han inte är beredd att ta den nödvändiga konflikten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.