Mohamed Omar: att peka ut oliktänkare

Mohamed Omar

Tidigare i augusti tilldelades klimatprofeten Greta Thunberg utmärkelsen ”The game changer of the year” – årets nyskapare – av det brittiska herrmagasinet Gentleman’s Quarterly. Priset skapades för Greta och hon är den första som får det.

Greta äras också genom att få pryda magasinets omslag. På bilden ser hon sträng ut, pekar mot betraktaren med en dömande gest stirrar med kall blick. På hennes svarta kavaj står skrivet ”Can you hear me?”

Vad Gentleman’s Quarterly är för slags magasin har jag ingen aning om. Jag har aldrig hört talas om det innan de bestämde sig för att dela ut ett pris till Greta. En Facebookvän gjorde mig uppmärksam på likheten mellan dessa omslagsbilder och en scen ur filmen Invasion of the Body Snatchers från 1978.

Det var intressant att Facebookvännen gjorde mig uppmärksam på just denna scen eftersom den har berört mig på ett speciellt sätt alltsedan barndomen. Jag nämner scenen ur Invasion of the Body Snatchers i min dikt ”Den kommande omänniskan” i diktsamlingen Skymning öfver Upsala från 2013. Man kan lyssna på dikten på YouTube här

Orsaken att scenen berörde mig beror nog på att den påminner om de mardrömmar där alla andra är likadana och man själv, drömmaren, är den enda avvikaren. Den påminner också om mardrömmar där människor man känner och står nära förvandas så att man inte längre känner igen dem.

Klimatprofeten Greta:

I filmen invaderas jorden av en utomjordisk art. Men trots detta så är filmen mer en skräckfilm än en science fiction-film. Utomjordingarna tar över jorden genom att ersätta människorna med dubbelgångare. De ser ut som originalet men har förlorat sin personlighet.

I slutet av filmen återstår bara två riktiga människor. Det är då den ene, som spelas av Donald Sutherland, lyfter sin arm och pekar på den andre samtidigt som han ger ifrån sig ett fasansfullt skrik. Han är inte längre människa, utan en utomjording som bara liknar den han en gång var.

På samma sätt som utomjordingen i filmen pekar ut den riktiga, den levande människan, pekar den politiskt korrekte ut den oliktänkande med avvikande, egna åsikter. Och i stället för att resonera så ”skriker” han eller hon, det vill säga upprepar sina inövade floskler och skanderar sina slagord.

Dr. Matthew Bennell (Donald Sutherland) i filmen Invasion of the Body Snatchers:

På så sätt finns det en likhet med bilden av den pekande klimatprofeten Greta. Hon pekar på dig och kräver att du inordnar dig i klimatetablissemangets tänkande. Det finns inget utrymme för diskussioner eller argument. Där finns endast det pekande fingret och ”skriket”.

Och ”skriket” är inte bara en varning riktad till dig som kritiskt tänkande individ utan den är också riktad till alla runtom omkring dig: ”Här är en politiskt inkorrekt person”. I Sverige betyder det att man ska hålla sig borta från honom eller henne. I diktaturer kan det betyda värre saker. Det är båda fallen en skrämmande upplevelse att bli utpekad.

Slutscenen i Invasion of the Body Snatchers:

Frågan ”Can you hear me?” på hennes kavaj antyder att Gretas meningsmotståndare inte kan eller inte vill lyssna. De är okunniga eller illvilliga. Det är liksom otänkbart att förnuftiga och kunniga människor av god vilja lyssnar på Greta, men inte håller med.

53 reaktioner på ”Mohamed Omar: att peka ut oliktänkare

 1. Tomas skriver:

  Som seriös pappa kan jag bara hålla med R Uvell, hoppas någon klok släkting tar emot när fallet kommer. Alla ”vuxna” oseriösa narcissister runt henne borde skämmas att exploatera hennes naivitet.

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Kan bara instämma, Tomas. Det är sorgligt att se denna grundlurade och utnyttjade flicka. Man undrar hur hon kommer att klara sig när hennes ”15 min. of fame” är över. Jag är rädd för att det kommer att gå mycket illa.

   Märkligt är också att aspergers lyfts fram som något positivt. En oförmåga att se nyanser kan aldrig vara positiv eftersom det är en del av att vara människa att just kunna se nyanser.

   Gillad av 11 personer

   • Tomas skriver:

    Instämmer, det är tragiskt. Hoppas inte andra kopierar. Men vissa är galna. Läste igår om en ung kvinna som föll mot sin död när hon ville ta en cool selfie vid ett stup, det tog bara timmar innan andra idioter ville göra likadant

    Gillad av 4 personer

   • Bad autist skriver:

    Finns positiva aspekter med Aspergers Syndrom (numera kallad högfunktionerande autism). Bra minne är inte ovanligt. En teknisk läggning mer fokuserade på föremål än människor som säkert kan vara till gagn om inte sociala egenheterna är i vägen för mycket. I bland kan det nog finnas en tendens att inte uppfatta allt på djupet och då blir det en papegoj/floskel effekt. Dom kostympåklädda fekalierna bakom henne har väl upptäckt att floskler inte räcker länge så nu har dom hittat någon som kan memorera klimatinformation från en och endast en källa(IPCC) och dess anhängare. Kan inte föreställa mig att hon läst något från motståndarsidan. Problemet med en sån som Greta kanske är OCD(m.m) + en familj som verkar störd i övrigt. Och i stället för att äta sin SSRI-medicin och ev lågdos-antipsykotiskt preparat som normala icke privilegierade individer som inte tillhör övre medelklassens champagnevänster tvingas inta, så ska samhället -genom massmedia och bankhorande politiker, stå till förfogande som någon slags arena för terapi och mottagliga hysteriker med liknande patologi vevas i gång.

    Gillad av 1 person

 2. Mitt vykort skriver:

  Stalin, Mao, Hitler och PolPot vrider sig i sina gravar att de inte kom på Greta för att sprida sina socialistiska totalitära visioner.

  Jag tycker den tid vi lever i präglas allt mer av eskapism, jag gör så själv för att tänka över samhällsutvecklingen är så deprimerande. Det var säkerligen många gånger värre i Sovjet men det som verkligen är deprimerande det är att folk, via demokrati och indoktrinering, fåtts att vilja detta själva, att avskaffa sig själv. Även på dessa sidor härskar förvirringen, både bland skribenter och kommentarer då man tror sig kunna stöpa om 1400år gamla kulturer med 1.6 miljarder följare utan världskrig.

  Gillad av 7 personer

 3. Ga Ort skriver:

  Min uppfattning är att Greta är ett ideal för unga människor.
  Hon är inte trivial och banal konsument. Hon är ingen bimbo. Inte ett våp.
  Hon är inte anpasslig. Hon är inte stereotyp.
  Hon tror på något, hon studerar frågan, hon inte bara engagerar sig, utan hon tar sitt engagemang vidare till aktion.

  Just en sån ungdom som jag som förälder skulle vara oändligt s t o l t över. Oavsett om jag inte höll med om hennes åsikter.

  Men här liknas hon vid en u t o m j o r d i n g . . .

  Gillad av 1 person

  • L. N. Fredrik Östman skriver:

   Självsuggestion fungerar uppenbarligen bäst när lögnen är raka motsatsen till sanning och verklighet.

   Hon är trivial och banal konsument. Hon är en bimbo, ett våp.
   Hon är anpasslig. Hon är stereotyp. Titta en gång till på omslagsbilden från Gentleman’s Quarterly! Hon är hårt sminkad. Hon är hårt stylad. Hon har anpassat sig till sensationspressens och modevärldens konsumtionsinrkktade bildvärld. Det hela är trivialitet på högsta nivå, anpasslighet, försäljning av en själv, våpighet.

   Greta tror inte på något, hon studerar inte frågan, ty hon skolstrejkar ju i stället, hon engagerar sig inte. Hon agerar i samma bemärkelse som en skådespelare agerar, och detta visar vad hon är, den ursprungliga grekiska betydelsen av ordet hypochritos, hycklare.

   Gillad av 7 personer

  • miketheviking skriver:

   Bra uttryckt.
   Greta gör något hon tror på. Hon gör det ärligt och okonstlat.
   Hon är ännu en mycket ung människa och honnhar blivit påverkat av sin vuxna omgivning.
   Man ska inte hacka på henne. Det kommer man ångra senare.

   Det man kan ifrågasätta är de runt omkring. De som gör det hela till ett,spektakel.
   Omar pekar på att tidningen GQ tagit ett foto som faktiskt ser ut som en anklagelse till oss andra. Och man kan inte missta sig på att det faktiskt liknar budskapet i Body Snatchers filmen där orginalet från 1956 (av legendaren Don Siegel) är den bästa.

   Själv såg jag den filmen som en varning för kommunism och fanatism och där det löskiga var att om du inte var ”en av dom” så började de peka och skrika som dårar.
   Och det är ju exakt det som händer idag. Omar har rätt; alarmisterna om jordens klimat är Body Snatchers.

   Men för den skull ska han inte racka ner på Greta och påstå att hon har kalla ögon…och eventuellt är en utomjording.

   Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Ja den första från 1956 är den bästa. Jag är inget fan av sci-fi men den var intressant. Regissören Don Siegel skämtade om att kokongerna egentligen innehöll filmbolagsdirektörer.

    Den fanns nån komediversion av den. 2 män står vid en lastbil, lastad med kokosbollar som har kört av vägen och vält. Det kommer en bil med 2 män som stannar och ser vad som har hänt. De i bilen kliver ut och en börjar trampa sönder kokosbollarna när den andre frågar vad han gör. – Hjälp till istället, ser du inte att 2 av dem har redan kläckts!

    Gilla

   • Ga Ort skriver:

    97 procent av forskare, dvs i praktiken hela forskarvärlden tycker som bekant annorlunda och kan dessutom med mycket stor sannolikhet påvisa att klimathotet är högst reellt.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Nej, GA ORT, de 97 procenten är rent hittepå av IPCC.

    ”Nästan alla studier med påstått 97-98 procent eniga klimatforskare är gjorda av samhälls- och beteendevetare, som inte ifrågasätter grundtesen att ökande halt av koldioxid i atmosfären skulle driva Jordens klimat mot farlig uppvärmning.

    Samhälls- och beteendevetare vet inget om klimatet och dess processer och drivkrafter. Men media och opinion tar dem för insatta forskare och experter. ”

    Citat från sida där du kan läsa mer: https://klimatsans.com/2019/06/19/pahittade-97-procent-eniga-klimatforskare/

    Det finns hur mycket information som helst för den som vill lära sig. Men det finns också otroligt mycket forskningsfusk, här som inom andra områden, så det är lätt att gå vilse. Follow the Money, är en bra princip. När du ska bedöma en utsaga så ställ dig frågan vem påstår detta, vad har han för kompetens i frågan och tjänar han några pengar på att påstå det han gör. Det är en god början. Gör du så lär du också genomskåda klimatbluffen.

    Gillad av 3 personer

   • Ga Ort skriver:

    Elisabeth G.
    97 procent siffran kommer inte från IPCC, utan från en omfattande metastudie av cirka 10 000 forskningsartiklar gjord av oberoende forskare. Jag har tidigare länkat till den här på DGS.
    Men du menar alltså att 97 procent av klimatforskarna FUSKAR eller är MUTADE av sina anslagsgivare?! wow… säger jag, som är f.d. forskare och fil.dr. vid svenskt universitet.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Det är väl belagt att siffran 97 % är fejk. Vidare har jag själv erfarenhet från andra forskningsområden och känner mycket väl igen mönstret. Är du fil.dr. och f.d. forskare borde du veta bättre än att lita på en okunnig tonåring.

    Gillad av 1 person

   • Ga Ort skriver:

    Elisabeth G.
    Tyvärr, det är inte tonåringen som är okunnig här. Och det är inte heller henne jag har som källa för att säga att klimathotet är högst reellt.
    Din och de flesta andras inställning här på DGS är synnerligen märklig!
    Både vad gäller klimathotet, och vad gäller Greta.
    1. Klimathotet: Att vara konservativ implicerar inte att man inte ska tro på forskning. Att komma med argument som att forskarna fuskar och är korrupta är bara dumt och straffar sig i längden. Drar ner hela det konservativa budskapet i en förnekelseivran, en nejsägarattityd. Inte bra.
    2. Greta: Alla med lite hjärta och hjärna förstår direkt att hon är en fantastisk tjej, någon att vara stolt över. Men eftersom den konservativa rörelsen här på DGS bestämt sig för att sticka huvudet i sanden och inte tro på forskningen om klimatet, så blir slutsatsen att man även ska ta heder och ära av Greta. Patetiskt.

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Jag citerar Sir Winston Churchill; är du inte radikal som ung, har du inget hjärta, fortsätter du som vuxen, då inget huvud. I detta fallet är det föräldrarna som är huvudlösa. Greta är okunnig och, som jag skrivit tidigare, en nyttig idiot till föräldrar och det kommunistiska etablissemanget.

    Gillad av 2 personer

 4. Magnus Rosensparr skriver:

  Oavsett vad Greta personligen tänker när hon är ensam på kammaren, är den officiella bilden av henne 100 % yta, 100 % PR-byråprodukt, 100 % fake och 100 % propaganda. Det gör också att hon till 100 % är ett offer. Slutligen visar det att hennes föräldrar är 100 % cyniska politiska aktivister.

  Gillad av 14 personer

 5. Liam skriver:

  Fler konservativa journaliströster har drabbats av censur och permanent nedsläckning av konton hos plattformar som Facebook, Instagram, YouTube och Twitter. Samtidigt som Robinson blev nedstängd twittrade den tidigare Europaredaktören för den konservativa tidningen Breitbart, Raheem Kassam, att Facebook stängt av även honom.

  Gillad av 1 person

  • Tomas skriver:

   Därför höjer jag min bägare för Patrik som har det goda omdömet, till skillnad från s.k …, att låta ordet vara maximalt fritt. Mitt goda omdöme gjorde att jag redan som företagare stöttade hans eskapader (men det berodde huvudsakligen på den äldre kvinna som fungerade framgångsrikt likt en honungsfälla)

   Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Tack Eddie för dagens skratt.
  Undrar om Gretas bajs luktar blommor?
  Då hon är tydligen heligare än moder Theresa själv.
  Jag ser dock endast en störd ung människa , som borde få hjälp.
  Vilket hennes två föräldrar misslyckas med.

  Gillad av 3 personer

 7. olle holmqvist skriver:

  Vi hade ett liknande fall för sju år sedan, bortglömt eftersom ”mannaminnet” (som väl heter
  hen-minnet, numera ? inte henne-minnet det blir ju tvärtomfel. Våra språkbegåvade PK-journalister får gripa in OT) Hur som mannaminnet är fyra år. Alltså bruna lucian i Uppsala var tydligen mogen nog själv att inse att hon var plockad med finpincetten av Rättfärdigheten
  för att provocera/tillrätta visa de orättfärdiga. Omdömesgill familjeomgivning. Ingen
  PR-byrå som ryckte i trådarna.

  Gilla

 8. Kristina von Heland skriver:

  De sv medierna tjatar om Greta. Det blir lite Grönköping över det hela-Sverige som världens mittpunkt.
  Jag kollade på bilderna. FN har avlönat 17 segelbåtar att eskortera henne i hamn. På kajen står en skara på ett hundratal, inkl kameramän, funktionärer. Det är som då vi räknade folket i förstamajdemonstrationerna i byn. Min företrädare räknade. 17 inkl fanbäraren och trumpetaren. De var nere i 9 st-de andra hade dött av naturliga skäl.Då la de ner.
  NY består av 20 mille människor, hundra dök upp. Världsnyhet skriver svenskarna, vilket mottagande. Det mesta för en svenska och då säger jag bara Greta… Garbo.
  Flickebarnet har nu haft sina 15 minutes of fame som Warhol sa. Flogging a dead horse som vi hästmänniskor säger.
  Ska socialtjänsten ta hand om Greta efter att strålkastarna slocknat?

  Gillad av 7 personer

 9. Göran Gustafsson skriver:

  Citat från Wikipedia:

  Världsrymden anfaller (org.titel Invasion of the Body Snatchers) är en amerikansk science fiction-film från 1956 i regi av Don Siegel.[1] Filmen är baserad på boken The Body Snatchers av Jack Finney. Huvudrollerna spelas av bland andra Kevin McCarthy och Dana Wynter.

  Vad boken, som filmen bygger på, egentligen skildrar är hur kommunister arbetar för att vinna proselyter. I 1950-talets USA var kommunistskräcken stark, och boken må ses mot den bakgrunden. 1978 års version såg jag på en biograf i London, och något märkligt inträffade. En i publiken började fnissa när de till utomjordingar förvandlade människorna började peka och skrika. Fnisset spred sig småningom, och när Donald Sutherland i slutscenen visar sig vara förvandlad även han, gapskrattade alla. Filmen från 1956 gick på TV för många år sedan, och den var faktiskt mycket bättre.

  Men åt dagens klimathysteri skrattar ingen. Tråkigt nog. FN:s klimatpanel ägnar sig åt bekräftelseforskning, dvs. spänner kärran för hästen, och detta gagnar i slutänden ingen utan leder bara till oändligt stora summor bortslösat kapital. Debatten ägs av förutvarande rödvinsvänstern, som nu bytt färg till grönt.

  Gillad av 2 personer

 10. Anna Lindén skriver:

  Att Greta är ärlig och tror på det hon gör är uppenbart. Grundproblemet, som jag ser det, är de vuxnas rousseauanska dyrkan av det oförstörda barnet. Det oförfalskade barnet anses ha en omedelbar tillgång till sanningen som den vuxne saknar, men i själva verket är barns uppfattning av saker och ting i mycket hög grad betingade av vuxenvärldens värderingar. Greta återspeglar sina föräldrars och lärares åsikter i konsekvent och renodlad form och dessa blir hänförda över den ”sanning” som kommer ur barnamun.

  Gillad av 3 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Ser att jag fått med ett e för mycket: ”men i själva verket är barns uppfattning av saker och ting i mycket hög grad betingad av vuxenvärldens värderingar”, skall det stå.

   Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Personligen anser jag dock att den mediala kulten av barnet Greta är att föredra framför den tidigare kulten av Fatemeh Khavari, som nu hamnat helt i skuggan av Greta.

   Gillad av 2 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Är det verkligen uppenbart ? Jag tycker att Gräta efter ha läst ramsan varje gång, ser sig lite oroligt runt omkring, som om hon undrar – det här blev väl rätt, väl ?

   Gillad av 2 personer

 11. Anna Lindén skriver:

  Ser att jag fått med ett e för mycket: ”men i själva verket är barns uppfattning av saker och ting i mycket hög grad betingad av vuxenvärldens värderingar”, skall det stå.

  Gilla

 12. Thomas skriver:

  Det sorgliga är att masspsykosen Greta sprider sig till andra delar av världen.
  I Tyskland t ex är Greta lika omhuldad som här hemma.
  Ett barn med funktionshinder blir vår tids Jim Jones.
  Och minns hur det slutade..

  Gillad av 2 personer

 13. bullstomper skriver:

  Greta är, som det har påpekats, en mänsklig sköld mot kritik av människor som är ute för att tjäna en hacka på det senaste lobby organisations verksamhet, bok inkomster, eller ekonomiska vinster genom att tillhöra vänster falangen inom europeisk politik. Hon är inget mer än så.

  Som det sägs då och då: För att vara troende kommunist så måste du vara rik. Detta för att inte drabbas alltför hårt av din ideologi samt när allt brakar samman, som det alltid gör i kommunistiska eller socialistiska länder som Venezuela, kunna fly landet i minst business class till Cayman Islands eller Bahamas.

  Och detta kommer att hända som ett brev på posten. (nåja – Postnord . . .)

  När det inte längre är ekonomisk lönsam att vara klimataktivist, och när folk inser att Greta är inte kapabel till nyanserad tänkande, så kan alla ni som läser DGS sätta en stor peng på detta. Kort efter sammanfallet av klimataktivism så kommer alla vår mest rabiata klimataktivister, vissa kanske fortfarande i deras AFA t-shirts, att stå vid Arlanda Terminal 5 med deras business class eller first class flygbiljetter i högsta hugg och vänta på nästa avgång mot sol och drinkar.

  Vi som är kvar får städa upp.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.