Mohamed Omar: Martin Luther King var inget helgon

Mohamed Omar

I början av 2017 gick ett rykte om att Donald Trump tagit bort bysten av Martin Luther King Jr. från Vita huset. Nu hade vänstern fått sitt bevis för den nye presidentens vit makt-agenda! Men ryktet visade sig vara fake news som spreds av Time Magazine.

Trump var sedan noga med att betyga sin vördnad för den svarte medborgarrättshjälten i en tweet: ”Jag firar Martin Luther King-dagen och allt det fantastiska han stod för”, skrev han.

Dock, mot bakgrund av det vi nu vet om den svarte pastorns vandel, kanske det inte hade varit helt fel att plocka bort bysten ur det Ovala rummet. Det har länge varit känt att King levde ett utsvävande liv med många otrohetsaffärer. Men nya uppgifter FBI:s arkiv visar att han också uppmuntrat och varit delaktig i våldtäkt.

King tittade på, skrattade och gav råd medan en annan pastor våldtog en kvinna på ett hotell i Washington. FBI avlyssnade King under många år. Historikern David Garrow har fått tillgång till uppgifterna. Han skrev en biografi över King 1987 och fick Pulitzerpriset för den.

Garrow hittade också uppgifter som visar att det kan ha funnits en antivit underton i Kings förhållande till kvinnor. I april 1964 befinner sig pastorn i Las Vegas. Han ringer en vän och säger:

”Ta ditt arsle och kom hit, för jag har en vacker vit brud här.”

Ett av världens mest kända tal, ”I Have a Dream”-talet, hölls av King vid en demonstration i Washington den 28 augusti 1963. Det har visat sig att stora delar av talet var plagierat från andra tal. Även hans doktorsavhandling i teologi vid Bostonuniversitetet innehöll plagiat.

I USA har vänstern kampanjat aggressivt för att förstöra statyer av vita män som den förknippar med en felaktig värdegrund. Den svenska vänstern har hängt på trenden och den 17 augusti 2017 argumenterade Expressen-krönikören Jens Liljestrand för att man borde ta ner statyerna av Karl XII.

Det är alldeles för tyst, tycker han, ”kring alla monument över de blodbesudlade massmördare och diktatorer som står staty runtom i Sveriges städer”. Han avslutar med en inlindad uppmaning om att någon ska ta det första spadtaget:

”Beror det på ointresse, bristande historiekunskaper, svensk konflikträdsla – eller är det bara en fråga om vem ska ta första spadtaget?”

Redan den 28 juni 2015, när Islamiska Staten krossade statyer i Syrien och Irak, agiterade Emma Dominguez i en krönika i vänstertidningen ETC under rubriken ”Jag hoppas att alla statyer krossas”.

Det handlar förstås inte om ”alla” statyer, utan om statyer av vita män. Emma Dominguez berättar om en semester i Barcelona där hon fick se en staty av den store upptäcktsresaren Columbus. Synen gjorde att hon fick ”ont i magen”. Hon tycks dock inte ha någonting emot statyer av kommunistdiktatorer. Hon nämner dem inte åtminstone.

I National Mall i Washington finns ett minnesmärke tillägnat medborgarrättskämpen King. Kommer vänstern kräva att det förstörs, nu när man vet att pastorn hade fel värdegrund? Jag tror inte det.

I min hemstad Uppsala finns ett monument i åminnelse av King och platsen som det står på kallas Martin Luther Kings plan. Monumentet ”Befrielsen” föreställer två händer som bryter upp ett galler.

Jag skulle bli oerhört förvånad om jag fick läsa en krönika där Jens Liljestrand – som ju brinner för den feministiska saken – argumenterar för att monumentet i Uppsala förstörs och Martin Luther Kings plan byter namn.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

20 reaktioner på ”Mohamed Omar: Martin Luther King var inget helgon

 1. miketheviking skriver:

  Tja, vandel och eftermäle brukar alltid ändras med tiden.
  Cosby, R Kelly eller Asap Rockys sångtexter bär alla tecken på djupt kvinnoförakt.
  Ändå skyddas dessa av media och upphöjs till gudars nivå medan de är som mest aktiva i avskyvärda handlingar.
  Jättekonstigt.

  Gillad av 5 personer

 2. Lars Strömberg skriver:

  Oavsett om det här med King stämmer eller ej, så vill jag säga följande:
  Varför ser vi upp till vissa människor? Varför vill vi ha idoler? Jag förstår det inte. Jag har nog aldrig haft några idoler. Däremot kan jag INTRESSERA MIG för vissa människor. Men det kan då handla om Adolf Hitler såväl som Igor Stravinsky eller Pehr Gyllenhammar. Men något behov av idoler har jag inte. Det innefattar även idrottslag och artister. Min värld raseras inte om det visar sig att någon visar sig vara annorunda än jag trodde. Klassa det gärna som någon form av socialt oberoende.
  Jag har inget behov – eller intresse – av att det MÅSTE finnas en stabilitet i vilka som skall placeras på vilken sida av ”godhets-staketet”. Ej heller har jag något behov av att vissa utsagor MÅSTE vara rätt och andra MÅSTE vara fel. Det är resonemang och rön som avgör. Inte något personligt behov av identitets-förstärkare och trygghets-stabilisering.

  Gillad av 9 personer

 3. södermalmsrealisten skriver:

  https://www.google.com/search?rlz=1C1PRFA_svSE780SE780&biw=1280&bih=881&tbm=isch&sa=1&ei=-BNJXb2vK4no6QSrk5yoBQ&q=karl+staaff+staty&oq=karl+staaff+staty&gs_l=img.3..35i39.3482.6580..8073…0.0..0.65.374.6……0….1..gws-wiz-img…….0i30j0i24.Z3-tN7QUTPY&ved=0ahUKEwi9i_enxe3jAhUJdJoKHasJB1UQ4dUDCAY&uact=5#imgrc=TGhycswjiZ96pM:

  Obs hen införde – inte – rösträtt för kvinnor !
  Statykrossarna har en del att jobba med. Jag minns 1966
  https://www.thejournal.ie/nelsons-pillar-blown-up-1966-1349361-Mar2014/

  Gilla

 4. gunnarthorell skriver:

  Nej, för Fan! låt minnesmärken vara kvar.
  Men dialogen är viktig.
  Avskyr trenden att gå in och retuschera, peta i tex i ordvalet i äldre litteratur.
  I Mark Twains klassiker, Tom Sawyer o Huckleberry Finn till exempel.
  Kalla dem ”rasistiska” därför att de i dialogen återger sin tids jargong o talspråk.
  Allt sån censur är att underskatta folks intelligens, beröva dem upplevelsen av tidstrogen autenticitet.

  Gillad av 11 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Jag läste Mark Twain som barn och minns det hemska om KKK. Man skulle ha dödat en neger för att få bli med i KKK. Jag tänkte som 9-10-åring när jag läste det, att det väl var för att belysa hur hemska KKK var, och hur hemsk rasism är. Var det inte menat av Twain för att motverka rashat mot svarta? Minns dock inte så mycket för övr.

   Gillad av 1 person

   • gunnarthorell skriver:

    Jo Mark Twain var stridbar Liberal. Läser man dessa Klassiker igen, märks Hucks vänskap med o nästan idealisering av fd slaven Jims ädelmod. Definitivt en bok mot slaveriet, trots uttryck som Nigger, i dialogen.
    Det fina med klassikerna är att de erbjuder något av en tidsresa via spraket!
    Kan rekommendera Tom Sawyer o Huckleberry Finn som ljudböcker, nu inlästa av bästa skådespelare.

    Gillad av 1 person

 5. Stefan Sewall skriver:

  Oavsett om han var sämre än han framställts så var hans idéer och person bra för både svarta och vita. Jag tycker det är synd att solka ned hans minne. Han var en bra symbol för alla att lyssna på.

  Det var även då bra för mig som vit på andra sidan havet att många svarta kunde få en imponerande klok förebild. Han har för mig och alla andra framstått som klok och lugn och civiliserad och en mkt bra representant för svarta. Icke-vålds idéerna var strålande. Jag som vit vill inte ha ett raskrig i USA som sedan smittar av sig överallt. Bättre att de svarta får rättigheter och får det bättre. Bättre för mig som vit om svart slum och misär försvinner. Om de vita, 89% i USA på den tiden hade låtit de svarta, 11% få rättigheter, och om man hade kunnat erbjuda bra skolor och sjukvård och högre utbildning och bra jobb till svarta så att motsättningarna hade kunnat minskas kraftigt vore det bra för mig. Det skulle bli mindre kriminalitet och otrygghet.
  De svarta är ändå bara 12 % av befolkningen, även nu.

  Jämför Sydafrika eller Zimbabwe idag där de svarta inte bryr sig om King. Om de hade gjort det hade det blivit en fredlig utveckling efter 1992 där vita kunnat vara säkra. Nu måste de nog lämna.

  I talet ”I have a dream..” så kommer det bästa av alla argument: ” …that one day a man will be judged by his character and not by the color of his skin.”

  Han menar att man ska bli bedömd efter sitt uppförande och sina handlingar. Just det är viktigt för oss idag då man blir hatad bara för att man är vit eller man.
  Nu tenderar man att inte ta hänsyn till uppförande utan man blir bedömd efter grupptillhörighet.
  Man får inget erkännande för att man uppför sig bra. De som uppför sig dåligt blir ostraffade om de tillhör rätt grupp. Om de som resonerar så skulle respektera King och tänka igenom hans budskap skulle de tvingas ändra sig. Rätt beteende ska löna sig. Dåligt ska straffa sig.
  Även ett argument för att man ska kunna få lön för sin möda.

  Gillad av 1 person

 6. Liam skriver:

  https://www.nyatider.nu/flera-pride-profiler-domda-for-sexbrott-mot-barn/
  Inför förra årets Pridefestival tvingades två höga chefer avgå, konstaterar Världen Idag. Den ene avgick när det kom fram att han dömts till 2,5 års fängelse för våldtäkt mot barn i januari 2011. Den andre avgick efter att ha anklagats för sexköp av en minderårig pojke. Båda fallen var kända av anställda inom Stockholm Pride, men dessa reagerade inte ens på barnvåldtäktsdomen. Det var först efter att sexbrotten uppmärksammades av media som cheferna ifråga tvingades gå.

  I två av fallen som Världen Idag hittat föll domen så sent som i juli 2019. Det ena av dessa rör en 44-årig manlig skolledare som haft uppdraget som ”RFSU-kompis” och tidigare var sambo med en före detta förbundsordförande för RFSU. Han dömdes till fängelse i två och ett halvt år för 21 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Offret var en 9-årig elev till mannen.

  I linje med liberalernas syn på tidelag och nu senast pedofili….det luktar unket om sjuklövern.

  Gilla

 7. Maria C skriver:

  Mark Twains ”Snälla gossar och stygga” innehåller flera läsvärda texter. En av de, i mitt tycke, bästa, handlar om stadens omhuldade suput, som får ta del av all den godhet samhällets stöttepelare kan uppbåda.

  Gilla

 8. Klas Göran skriver:

  Jag förstå Mohamed Omars retoriska grepp. Genom att dra motståndarens argument till sin spets skall dess absurditet påvisas.

  Ändå leder denna diskussion för mig till att slänga ut barnet med badvattnet. Exemplet avleder uppmärksamheten från det MO antagligen vill säga: att vi lever i ett samhälle med många historiska skikt och att man inte alltid kan döma tidigare tidsåldrar enligt dagens värderingar.

  Varför dra in Martin Luther King i det hela?

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Varför inte? ‘Alla ska med!’

   Vänsterns historieskrivning är revisionistisk: abolitionistisk (utplåning av arvet, ursprunget) och instrumentell (ad hoc).

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är inte så mycket att draga motståndarens argument (har han egentligen något?) till DESS spets, som att påvisa att det axiom motståndaren bygger sin retorik på, nämligen hans egen postulerade godhet, inte håller. Om vänsteristen inte är alltigenom fullkomligt god faller alla vänsterns retoriska trick och finter, för mer har ju vänsteristen inte att komma med.

   I själva verket hyllar vänstern alla historiens våldtäktsmän och massmördare av den enkla anledningen att de hyllar döden, väntar på döden, önskar allt och alla döden, ju förr desto bättre. Det är en dödskult. Detta är det som blir kvar när man skalar av alla lager av tricks, lögner och retorik. Och det som håller alla dessa lager samman är vänsteristens förmenta absoluta godhet. Denna är alltid, alltid utgångspunkten. Också din, Klas-Göran. Är du kär i mig ännu?

   Gilla

 9. lookslikeanangel skriver:

  Opulent lifestyle – nymoralistiskt budskap

  Känns nästan lite recyklat, faktiskt!

  ”Själva unnar vi oss”, men du som inte haft
  lika mycket ska ha ännu mindre.

  Hur säljer man in sånt? Titta på Sverige!

  Gilla

 10. Jari Norvanto skriver:

  ”Det handlar förstås inte om ”alla” statyer, utan om statyer av vita män. Emma Dominguez berättar om en semester i Barcelona där hon fick se en staty av den store upptäcktsresaren Columbus. Synen gjorde att hon fick ”ont i magen”.”

  Ont i magen… Kan det vara somatisering av flygskammen hon i rimlighetens namn känner?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.