GÄSTSKRIBENT JOHAN AHLIENUS: DÖDMANSGREPP*

Moderaterna under sin nuvarande ledning, har blivit ett kraftlöst, politiskt vilsegånget parti som hindrar den tillnyktring Sverige behöver, som ligger som en våt trasa över en konservativ opinion och som i grunden sviker sina väljare och det svenska samhället. Genom att motarbeta ett oppositionellt konservativt block, motarbetar man möjligheten till ett regeringsskifte, och gör sitt parti till en politiskt betydelselös figurant som lämnat sitt uppdrag. 

Förtroendet för våra styrande politiker har de senaste åren sjunkit till nya bottennivåer. De grava misstagen, den naiva snällismen har lett till ett Sverige med allt större problem – ett samhälle i stadig försämring på alla de områden som politikerna ansvarar för -  massinvandringen och i dess spår fattigpensionärerna, den försämrade sjukvården, en skola med allt större problem, utanförskapsområdena med sin stora bidragsberoende befolkning, kriminaliteten och otryggheten, kommunernas hotande ekonomiska kollaps som lär kräva höjda skatter för den strävsamma arbetande befolkning som redan snos på större delen av sin inkomst av egenmäktiga politiker med ringa respekt för andras pengar.

Den våg av missnöje med våra nuvarande makthavare som tilltagit de senaste åren, börjar därför närma sig en majoritet för M, KD och SD som skulle kunna bryta det rödgröna maktinnehavet och kanske forma en politik som stoppar de värsta misstagen. I bästa fall kanske detta skulle kunna ge Sverige en ny chans.

Moderaterna har bland sina väljare och medlemmar tillgång en grupp medborgare med stora resurser av utbildning, kunskap och erfarenhet. De är en väsentlig del av de krafter som utgör förutsättningen för att det svenska samhället fungerar. Inom partiorganisationen finns en erfarenhet av regeringsinnehav. Detta skulle kunna göra partiet till en stark politisk kraft som tillsammans med KD och SD kanske skulle kunna återvända till en politik grundad på realism och sunt förnuft.

Men istället väljer den moderata partiledningen och partiledaren Ulf Kristersson att blockera möjligheten till ett konservativt block och den kraftfulla opposition som skulle ha goda chanser att kunna vinna regeringsmakten.

Genom att i Riksdagen vägra varje form av samarbete och undvika ens samtal med Sverigedemokraterna, avstår Moderaterna från att meningsfullt utmana regeringen och gör sig till ett parti utan inflytande, ett oppositionsparti som inte vill ha makten och inte heller kommer att få den. Det vill säga, man kan tänka sig en regering med den gamla Alliansen och tvingas att anpassa sig till Annie Lööf. En väljare kan tvivla på hur mycket en sådan regering skulle skilja sig från dagens JÖK.

Hur och varför har detta kunnat ske? Hur har ett tidigare välfungerande och kraftfullt parti, med en klar politisk identitet, urartat till dagens vattvälling som är tvunget att utarbeta ett nytt idéprogram för att ta reda på vad partiet nu står för. Det gamla, inte äldre än från 2011, anses redan föråldrat.

Två möjliga förklaringar är partiledaren Ulf Kristersson och dessförinnan De Nya Moderaterna.

Reinfeldt och ledningen för De Nya Moderaterna ville ha ett parti för alla. Det krävde en toppstyrd och avideologiserad organisation. Förslag skulle gå uppifrån och ned, inte tvärtom, som tidigare, då åsikter kunde bana sig upp från gräsrötter till partiledning. Partiet förvandlades från ett folkrörelseparti till ett kaderparti, och de aktiva medlemmarna reducerades till flygbladsutdelare. På så sätt knäcktes partiets identitet och ideologiska ryggrad.

Ulf Kristersson, väl förankrad i ”De Nya Moderaterna” och minister i Reinfeldts alliansregering, har som partiledare gjort en rad felbedömningar och nogsamt undvikit alla möjligheter till att fälla den rödgröna regeringen. Hans förhoppning är att återuppliva den gamla M-C-KD-L alliansen, i vilken C lär få ett avgörande inflytande.

Moderaterna under dess nuvarande ledning och partiledare är ett dysfunktionellt parti. Ett oppositionsparti som i praktiken verkar för att nuvarande regering sitter kvar och förfallet fortsätter, ett parti som förlorat sin identitet och ideologi, ett parti med en orealistisk och svag partiledare som hindrar nytänkande, och som sannolikt står som garant för ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav åtminstone till 2026. Ett parti utan ideologi och vilja, som genom att hålla beröringsskräcken för SD vid liv hindrar en kraftfull opposition, ett parti vars politiska betydelse reducerats till att säkra Socialdemokraternas fortsatta makt med något inte olikt ett dödmansgrepp.

*Ett dödmansgrepp..[gör att] motorn antingen stannar helt eller frikopplas om användaren släpper taget (Wikipedia)

Johan Ahlienus arbetar inom det vårdindustriella komplexet sedan många decennier. Är gammal nog att minnas, ung nog att bli förbannad. Han arbetar inom ett område där det anses av värde att skilja på den privata och yrkesmässiga rollen och heter alltså egentligen något annat. 

62 reaktioner på ”GÄSTSKRIBENT JOHAN AHLIENUS: DÖDMANSGREPP*

 1. Jan Andersson skriver:

  Ung nog att bli förbannad? Tack för den, jag har aldrig varit äldre än nu och aldrig så förbannad. Om det är några i Sverige som är släta i ansiktet så är det de unga. Men jag är bra på att göra dem förbannade också. På mig, inte på invandringspolitiken. Men det är de som skall leva i landet i framtiden…

  Gillad av 6 personer

 2. Tomas skriver:

  Håller med. Tyvärr har Kristersson nyckeln till om vi skall slippa det socialdemokratiska oket. Var han en vuxen, som han ibland efterlyser, skulle han förnya partiet snarast, däribland utse en handplockad ny ledare utanför det gamla Reinfeldtgänget. När han istället tar tillbaka Philippa Reinfeldt och oftare i pressen markerar mot SD än mot C ter sig framtiden mörk. Ett lyckat Förnyade Moderaterna skulle till största del kunna bestå av handplockade välutbildade ryggradsförsedda personer gärna utan politisk erfarenhet men med stark integritet, typ Finn Bengtsson, som under en mandatperiod eller två kunde berika partiet. Men se hur han behandlades av tidigare partiledning om man vill misströsta.

  Gillad av 11 personer

  • brrr skriver:

   Kristersson har inte mer nyckel än någon annan i vilket parti som helst.
   Om MP plötsligt skulle kräva stopp för invandring, återvändarpolitik, skriva konstitution, införa så mycket demokrati som möjligt och starta en bred bildningskampanj för hela folket, så skulle jag rösta på dem, ingen tvekan.
   Släpp sargen alla som tror att vilket som helst parti är eller tänker bli något annat än de är.

   Gillad av 7 personer

  • Axel skriver:

   Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Tuffa Uffe, börja sälj begagnade bilar i stället, så blir vår skattenota lite lägre. Ditt Moderata parti har blivit ett undfallande svammelparti. Jag var tidigare medlem när det var krut i partiet, så jag vet!!

   Gilla

 3. Aurora skriver:

  Det är ju inte bara M. Det är ju alla de som tidigare normalt kallade sig opposition till vänstern. C och L ingår redan i förrädarpakt (även mot sin egen partipolitik). Och Ebba, när hon får den tydliga frågan, bedyrar att inget samarbete ska flrekomma med SD. Vi har alltså bara ett oppositionsparti i Riksdagen. Så enkelt är det.

  Gillad av 11 personer

 4. Observatör skriver:

  Under de senaste 100 åren har Sverige styrts av socialdemokrater. Det handlar inte i bara om regeringsmakten, utan även om utbildningsväsendet, statsförvaltningen, kulturlivet och medievärlden. Oppositionens enda möjlighet var att anpassa sig. Högerpartiet blev Moderata samlingspartiet som blev Nya Moderaterna. Säger socialdemokraterna att man inte skall samarbeta med SD så gör man inte det.

  Gillad av 11 personer

  • Johan Karlson skriver:

   Som centerpartist uppskattar jag Moderaterna under Reinfeldt. Det var en bra tid. Den nuvarande partiledningen vill väl och gör ett ordentligt jobb med politikutveckling men binds av en hårdhänt högerfalang. Ett Moderaterna som skulle gå än mer till höger – kommer vi behöva bekämpa. Den striden kommer vara hård.

   Gillad av 1 person

   • Mitt vykort skriver:

    Finns det något vänsterforum där du hör hemma dit vi också är välkomna och inte blir utslängda? Jag bara skojar förstås. Sådana forum finns förstås inte.

    Varför säger du inte rakt ut vad du tycker? Nämligen att vi skall hålla tyst och helst inte finnas.

    Gillad av 6 personer

   • laogong2018 skriver:

    Ved menar du med ”höger”? Menar du att värna för Sveriges framtid? Vilken framtid står du för? Vilken framtid har vi när ni är klara?

    Gilla

   • Johan Karlson skriver:

    Framtiden -som jag önskar mig den – är ett Sverige som utvecklas i den riktning vi har idag. Det är ett land med fler innevånare än idag, kanske mycket fler med stort entreprenörskap och än mer levande landsbygder än idag. Det kräver en reformerad arbetsmarknad och trygghetssystem som än mer fokuserar på att stimulera till arbete. Det är ett land som fortsatt miljöomställningen – den vi har varit duktiga på att genomföra under snart femtio år. Det är ett land som fortsätter den energiomsättning som den borgerliga energiöverenskommelsen lade grunden till – och som sätter ambitionen högt – dvs att genom intensiva investeringar faktiskt hamna i en ekologiskt och ekonomiskt hållbar energimarknad utan varesig kol eller kärnkarft. Det är ett land väl förankrat i EU som drar nyttan av de gynnsamma handelsförutsättningar som EU innebär. Det är ett liberalt humant land precis som vi länge har byggt på och önskat oss.

    Gilla

 5. brrr skriver:

  Är just MODERATERNA ett vilsegånget parti???

  För det första är samtliga riksdagspartier något HELT annat än de var under 1900-talet, möjligen med undantag för Fp/L som alltid varit liberala. Även SD har förändrats dramatiskt sedan de kom in i riksdagen, i mitt tycke till det sämre, medan andra kanske tycker tvärt om.

  För det andra kan väl ingen förvänta sig att politiska partier ska rätta sig efter vad några väljare tycker att de borde vara, utan partier är vad de är, och tycker man som väljare att de är dåliga så röstar man inte på dem, svårare än så är det inte. Man ser sig om efter ett parti som mer motsvarar ens egna idéer om hur en slipsten ska dras.

  Gillad av 8 personer

  • Christer E skriver:

   Moderaterna våndas och velar som den värsta centerpartist (!), verkar leta efter någon sorts kompassriktning.

   Måste erkänna att jag har en kluven inställning till SD, prata med dem eller beröringsförbud. Att ignorerar 18% av väljarkåren känns inte rätt, men å andra sidan står SD för sådant jag ogillar; stängda gränser, ett folkhem med knätofs och röda stugknutar (aningen överdrivet, men andemeningen går fram), hyllande av diktatoriska statschefer (Orban, m.fl.), etc. etc..
   V och SD bör behandlas lika, samhällsomstörtande partier som de är.

   Gilla

   • csaba43 skriver:

    Vist är det underbart med alla dessa självsäkra svennar som utan minsta kunskap om verkliga förhållanden kan utnämna ett lands regeringschef till diktator. Om jag inte har alldeles fel så har denna diktator – i fria val- valdes till landets regeringschef med siffror som alla liberala motsvarigheter kan bara drömma om. Att sen Orban liksom de flesta andra politiker på den nivån kan/är en skitstövel är en helt annan femma: Men å andra sidan du säkert beundrar sjuklöverns mest anständiga ledare. Grattis.

    Gilla

 6. Rune skriver:

  ”Reinfeldt och ledningen för De Nya Moderaterna ville ha ett parti för alla. Det krävde en toppstyrd och avideologiserad organisation. Förslag skulle gå uppifrån och ned, inte tvärtom, som tidigare, då åsikter kunde bana sig upp från gräsrötter till partiledning. Partiet förvandlades från ett folkrörelseparti till ett kaderparti, och de aktiva medlemmarna reducerades till flygbladsutdelare. På så sätt knäcktes partiets identitet och ideologiska ryggrad.”
  ————————-
  Men? Det är ju exakt det som också har hänt med SD. Där är det endast tre eller fyra personer som får ha någon åsikt om någonting. Om någon är för aktiv så blir denne utesluten. Så det är nog ännu värre hos SD än hos Moderaterna?

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Riktigt så illa är det inte inom SD. Men man bör ju stödja partiprogrammet till stor del. Förespråkar man nåt radikalt annorlunda så får man väl byta parti. Frivilligt eller ofrivilligt. Svårare än så är det inte.

   Gilla

   • Rune skriver:

    En av SDs mest idoga slitvargar Thoralf Alfsson förespråkade inte något radikalt annorlunda från SDs partiprogram. Men drev mycket aktivt SD-politik i sin kommun och på sin blogg. Och blev därmed utesluten efter senaste riksdagsvalet.
    Jag har för min del efter detta blivit Afs-väljare eftersom SDs partiledning inte vill vara del i en folkrörelse.

    Gillad av 5 personer

 7. miketheviking skriver:

  En god iaktagelse.
  Moderaterna a la Kristensson är lika illa som under damen som är gift med Batra.
  Moderaterna blev ett populistiskt parti under Reinfeldt, de sålde alla själar för att under 8 år ha makten. Själv insåg man bluffen 2011 då Reinfeldt pratade om faran med visioner. Han följde även upp senare när reportrar undrade om han hade någon vision för Sverige.

  På stämman sa han ordagrant:
  – Vissa ropar på visioner. Jag vill varna för det. Några säger stor vision, men glömmer att notan går på 100 miljarder för skattebetalarna. Det är inte vad svenska folket vill ha.
  – Vi kan prata om det stora språnget, femårsplanen. Men det är inte rätt väg. Vi ska vara trogna idén att sätta människan först och det ska förankras hos människor.

  https://www.svd.se/fredrik-reinfeldts-tal-pa-m-stamman

  Det intressanta är att Mannen utan visioner satte igång visionen om det mångkulturella, superberikade och ”rädda-pensionerna-genom invandring” Sverige där notan är 100 miljarder per år – utan någon som helst folklig förankring.

  Kristersson är en produkt av av Reinfeldts icke-politik (egentligen var de fiender under ungdomsåren) och saknar all karisma för att leda ett parti som ska kallas Moderaterna.
  Arbetarpartiet Det nya Moderaterna ska ju som bekant avskaffas och nu funderar de på vad en moderat är. Och jag kan konstatera att de är allt annat än konservativa, moderata, traditionsbundna eller kloka.

  Kristersson har ju den dåliga smaken att dra in Filippa och göra henne till HBTQ-samordnare med en nystartad kampanj för att införa surrogatmammamarknad i Sverige. Precis som det är DET vi behöver för att rädda landet från undergång.

  Med Kristensson vid rodret sjunker skutan så sakteliga allt medan han leendes och med trosfasta ögon talar om för dig att partiet är starkt och framgångsrikt.

  Gillad av 14 personer

  • Palle9 skriver:

   Miketheviking: Bra poänger. När hans företrädare AKB började tala om att behandla SD som vilket annat parti som helst, dvs att kunna diskutera med dem och se vad man eventuellt kan komma överens om, då fick hon respass direkt. Opinionen verkar dock att ha förflyttat sig sedan dess, när KD:s partiledare sade samma sak nyligen, blev reaktionen trots allt mindre hysterisk. Men Kristersson verkar fortfarande tveka om att uppföra sig som en vuxen i rummet, exemplet AKB avskräcker tydligen.
   M är numera, liksom S, renodlade maktpartier, dvs landets väl och ve eller det konkreta innehållet i politiken är av underordnad betydelse – allt som betyder något är att ta makten och behålla den så länge som det går. Därav det stora stödet internt för Reinfeldt på sin tid – han hade ju trots allt lyckats föra partiet till makten och köttgrytorna (de förmåner, som kan kramas ur maktinnehavet). Om försvaret behövde skrotas, så OK. Om Mp:s invandringspolitik behövde föras (dvs fritt blås), så OK osv.
   Det finns en enorm outnyttjad potential för den som kan föra en tydlig, konservativ politik – vi kunde ju bevittna den snabba tillströmningen av väljare till KD när de började låta trovärdigt konservativa, men sedan kom godkännandet av anhöriginvandringen och trovärdigheten för partiet dalade snabbt.

   Gillad av 10 personer

 8. Astrid skriver:

  Inte bara M-partiet är kraftlöst och vilsegånget – utan hela Sverige. Rörande att många fortfarande tror landet kan räddas. Det svenska politiska spelet har liten betydelse numera. Här är en insiktsfull analys signerad Peter Krabbe.

  peterkrabbe says:
  4 augusti, 2019 kl. 19:56
  Matte, kampen hårdnar mellan dem som driver det totalitära system som jag kallar globalismen och de demokratiska krafter som värnar om nationalismen. Demokrati är omöjligt utan nationalstater, det är där som närdemokratin formas. Ett globalt system är samtidigt lika självklart totalitärt och styrt av en elit som utser sig själva som makthavare. EU visar allt mer att detta totalitära system är målsättningen, man skäms inte ens för att berömma kommunismen. Brexit är ett resultat av att man uppmärksammat förlusten av demokrati. Öststaterna har plågsamma erfarenheter av totalitära system och har plötsligt insett att detta är på väg tillbaks, man hade hoppats på en utveckling mot frihet, demokrati och ekonomisk tillväxt, men ser nu tecken på motsatsen.
  De socialliberala krafter i EU som driver enstatsprincipen har fått arbeta ostört under föregående femårsperiod, men ser efter det senaste valet att marginalen krympt väsentligt, det är med en hårsmån som man behållit majoriteten. Det har man lyckats med genom att inkorporera De Gröna i sitt manifest. Dessa är fortfarande så naiva att de inte förstår att klimatrörelsen ingår i det politiska spelet om makten. Ett antal faktorer under kommande femårsperiod kommer därför att avgöra vår framtid:
  – Ett fullbordat Brexit kommer att bli en tankeväckare för övriga medlemsstater, man inser nu att EU inte längre bygger på frivillighet utan tvång – förlust av den nationella demokratin.
  – Utan britterna i EU kommer pressen att bli hårdare mot de nationalistiska staterna i Östeuropa, fascismen i EU kommer att visa sitt oförfalskade ansikte. Diskussioner kommer att ta fart i Italien, Ungern, Polen m.fl. stater om att lämna EU för att bilda ett handelsblock med Ryssland istället. Framtiden finns i österled.
  – Klimatrörelsen kommer att avslöjas för allt fler som en megabluff i syfte att införa ett globalt skattesystem och omfördela välståndet i världen.
  – Nästa EU-val år 2024 blir avgörande för Europas framtid. Om nu tillsatta galenpannor får fortsätta att driva en Europafientlig agenda med ökad invandring och urholkad ekonomi kommer resultatet att lysa i eldskrift inför nästa val. Ett nationellt inriktat styre får en sista chans att reparera skadorna. Enda hotet mot en sådan utveckling är kvalificerat valfusk, vilket då också innebär slutet för all demokrati.
  – Trump har en ny valrörelse framför sig. Om ”demokraterna” skulle vinna står vi inför ett nytt världskrig, om Trump klarar en period till går globalisterna ner för räkning. Allt utgår från USA och den politiska sionismen.
  – Macron i Frankrike sitter i tre år till. Han blir aldrig omvald. Istället kommer han att satsa på en ordförandeplats i EU efter van Leyden. Om inte globalisterna förlorar nästa EU-val och nationalisterna kan välja en egen ordförande är EU ohjälpligt förlorat. Macron är en handplockad torped för den sionistiska rörelsen och det största hotet mot demokratin i Europa. Frankrike är det första landet i EU som kommer att bli en fasciststat. Låt oss hoppas att fransmännen åtgärdar problemet.
  – Merkel skall avgå som kansler i Tyskland. Tyskarna börjar få nog av de allierades översitteri och förvanskade sanningar om 1900-talets krig. Den yngre generationen kommer att ansluta sig till Östblocket och distansera sig från ett Frankrike som alltmer blir en skuggstat till Israel.
  – Vi i Sverige är hopplöst förlorade till socialliberalerna. Till globalisterna i Sverige hör dessutom även moderaterna och KD. Det finns inget hopp för Sverige. Nästa val 2022 kommer att styras genom kvalificerat valfusk om det skulle visa sig att folket kommit till insikt och vill rädda sitt land.
  Så inom fem år kommer vi att veta om vår kultur överlever eller inte. Ja, du bad om en kommentar – här är den!

  Gillad av 11 personer

 9. Mitt vykort skriver:

  Dysfunktionellt, snällism… kan vi kalla saker vid dess rätta namn? Moderaterna är förrädare och hur sjuk måste man vara, ett nationellt Stockholmssyndrom, för att benämna skjutningar och gängvåldtäkter ”snällism”. Det intressanta med artikeln ovan är inte att den pekar på det uppenbara förräderiet av M utan att ”narrativet” ändå är från vänster, där hyckleri, eller cyklop-principen alltid är närvarande, det ligger så djupt så svenskarna tänker inte på det. Vänster definierar bort alla dåliga konsekvenser av sin politik, de finns inte, och fokuserar endast på det som kan PRESENTERAS som positivt. Så är det alltid, alltid, lögnen och cyklopet, eller snarare världen i en toalettrulle, är central, så har det alltid varit, för vänstern är en anti-kristen och anti-västlig rörelse. Det chockerande är att man inser att även de som betraktar sig som höger allt som oftast nu tänker som vänstern, och nästan alla svenskar gör detta, en kollektiv psykos där all ser världen genom de toalettrullar som media för dagen bestämmer, Alan Kurdi ena dagen, Greta andra och hata Trump tredje.

  Världen genom en toalettrulle, minderåriga som gängvåldtas blir då snällism. Istället så är det rätta och riktiga att hata och förakta våra ledare, de är gängvåldtäktsfaciliterare.

  Gillad av 15 personer

 10. Aha skriver:

  Bra beskrivning av moderaternas situation, till hundra procent självförvållad. DGS borde erbjuda krönikan till DN och SVD så många moderatläsare fick ta del av ett moderatparti som fått allvarlig pyspunka som pekar på att de röda även nästa val kommer att vara i regeringsställning.

  Vänstern och PK-ismen är full av absurditeter och verklighetsförnekelse. Dit hör beröringsskräcken med SD där man på teatermaner ser Åkesson, Söder, Karlsson och Jomshof som potentiella nazister och rasister. Till denna kör har moderaterna anslutit sig, den störste pådrivaren var väl Reinfeldt. Man låter en absurditet avgöra om det ska bli konservativ regering eller ej.

  Ur led är tiden – särskilt då moderaterna.

  Gillad av 3 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Varför bryr sig så många om moderaterna, vilka har visat sig bara vara opportuna maktmänniskor utan inre varken resning eller övertygelse? Att debattera moderaterna är som att gräma sig över utspilld mjölk. Förpassa moderaterna och andra så kallade borgerliga partier till historiens mentala skräphög.

   Framtidsinriktat är att debattera och granska de nya partierna AfS, MED med flera. De bär på löften om den nystart alla debattörer här på DGS förefaller önska och leta efter. Att söka finna begränsningar och ofullkomligheter i deras politik, och föreslå förbättringar hos dessa partier är både framtidsinriktad och konstruktiv politisk debatt. DGS kan på detta sätt bli det livgivande debattforum som grundaren troligtvis önskat sig.

   Gillad av 2 personer

 11. Östrahult skriver:

  Min allmänna bild idag är moderaterna irrar runt som en skock höns, för inte så länge sedan sa några m-riksdagsmän t ex att ”höginkomsttagare” som tjänar 60 000 inte ska ha lägre skatt. Kristersson är ute och gruffar om saker som ingen bryr sig om, han känns helt irrelevant och omogen.

  Mannen i Bryssel, Hökmark, rörde till det ordentligt i en debattartikel som visar att när det gäller globaliseringen så är det alltför många moderater som inte kan skilja på:

  • Korrupt byråkrati i Bryssel
  • Frihandel och inre marknad
  • Fri rörlighet
  • Bidragsberoende invandring
  FR och hans efterträdare har valt att ge kommunister och MP oproportionerligt inflytande hellre än att driva borgerlig politik. Många inklusive undertecknad betraktar idag FR som en landsförrädare och om partiet inte ber om ursäkt för sitt agerande så återvinns heller inte trovärdigheten.

  Moderaternas kärnväljare borde vara det man ibland kallar den ”nettoskattebetalande medelklassen”. Men så är det inte och framförallt agerar inte partiet i enlighet med detta. Snarast ser ledande personer ner på medelklassen. Man har tappat stödet från näringslivseliten, eftersom den mår mycket bra i sosse-Sverige. Men dess inflytande i partiet har inte ersatts av medelklassen utan av PR-konsulter och av folk som har politiken som levebröd.

  Gillad av 5 personer

  • Kronblom skriver:

   Hur många är näringslivseliten i Sverige? Alla får plats i en stadsbuss från Nobina och det finns ändå plats över för busschaufförens bönestunder.

   Gillad av 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Bildt, inte Reinfeldt. Annars stämmer det bra. Reinfeldt är det ruttna trädets frukt, men dess rot är Bildt och hans ägare.

  Men den som röstar moderat är i paritet med den som röstar MP eller Fi.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vilket inte skall förvåna, eftersom Bildt odlades fram som svar på Olof Palme. Gösta Bohman ville inte sänka sig till Palmes nivå, men insåg att han på det sättet hela tiden förlorade. Därför drevs Bildt fram. Förlusten i systemskiftesvalet 1985 var avgörande. Det gjorde att allt tal om systemskifte och avskaffande av socialismen avfördes från agendan och samtidigt förde det Bildt till partiledarposten.

   Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Det finns de som säger att Trump har en vänsterpersonlighet, därför kunde han slå vänstern i eget spel.

    Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Du har säkert rätt i detta. Jag utgick från en motion från 1991 där Bildt står som huvudförfattare och som bl a talar om vikten av ökad invandring samtidigt som den också argumenterar för beredskap mot Sovjet/Ryssland utifall folk där skulle börja fly mot Sverige.

    Det blir någon slags symmetri med Palme och Bildt, i hur de (de får förkroppsliga sina partier och dessas ägare här) rör sig från olika håll politiskt för att andligen förenas i mittre samverkan. Som en blodpropp från vardera ben som täpper igen både lungor och hjärta.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

 13. lookslikeanangel skriver:

  Tänk om…..
  Moderaterna var en teaterpjäs och man var
  – en stackars – kulturskribent som skulle
  försöka skriva något intressant, allmänmänskligt.
  Finns det ens en intrig?

  Tur att man inte är kulturskribent!

  Gilla

 14. Sven skriver:

  Centerpartiet under Annie Lööf byte sida för att säkra en S regering.
  Moderaterna under Kristensson kommer att låtsas vara i opposition och sedan även de byta sida för att säkra ytterligare 4 år med S regering om deras mandat behövs för detta efter valet 2022.
  Det var detta uppdrag Kristensson fick när han bjöds in till Bilderberg mötet. Han behöver inte tveka om sin belöning när uppdraget utförts. Bevis finns för detta på nära håll, minst sagt!
  Globalisterna / Frimurarna kommer aldrig att tolerera en konservativ nationalistisk regering i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 15. Arthur skriver:

  Reinfeldt började rensa ut resonerande begåvningar redan som chef för ungdomsförbundet och hindrade därmed återväxten. Moderaterna är idag intellektuellt torftigt och ett ideologiskt vacuum. Bohman lyckades på sjuttiotalet rycka upp moderaterna när de var nästan lika syfteslösa, roderlösa och förvirrade som idag men Kristersson är ingen Bohman.

  Det moderata parti som Bohman tog över hade en köl av samhällets dugligaste som medlemmar. De var väl skickade placera sitt folk både i historien och i världen. Idag kommer neofyterna från vårt havererade skolväsende och har aldrig sett något annat. Deras syfte är att försörja sig som politiker.

  Kristerssons glömska parti idag skulle fördömma Bohman, hans medlemmar och allt de stod för som FRN. Det är svårt att backa ut ur den återvändsgränden.

  Gillad av 1 person

 16. Eskil skriver:

  Moderaterna triangulerade sig sig till döds då man övergav sin migrationspolitik och övertog MPs samt då man trots 8 år med en moderat stats och justitieminister inte åstadkom något av värde i en klassisk moderat profilfråga som rättspolitiken.

  Gillad av 2 personer

 17. Sune Mangs skriver:

  Annie Lööf har pulvriserat den forna alliansen genom sina oförenliga utspel och vansinniga ställningstaganden som stödet för Gymnasieamnestin. Den monumetalt blinda självgodhet som karaktäriserar Lööfs ledarskap är grunden till den borgerliga splittringen.

  Dessvärre så har tamburmajor Björklund samtidigt lyckats förvandla ett tidigare självständigt tänkande folkparti till ett strutsliberalt, ängsligt och dysfunktionellt parti.

  Alliansen hade kunnat bilda regering om inte C och L hade föredragit att ytterligare befästa den socialdemoikratiska partistaten, då främst Lööf helt principlöst kröp upp i Löfvéns knä.
  Varken C eller L tycks drivas av någon långsiktig strategi överhuvudtaget i deras ängsliga, dagstaktiserande iver att tillhöra den ”goda” sidan. Att inte ens försökt att bilda regering med SD som passivt stöd är huvudlöst ängsligt, om man nu inte som Lööf tvärt emot all aktuell ekonomisk forskning hävdar att Sverige tjänar på immigrationen och att Sverige därför skall avvika från övriga Norden.

  Moderaterna befinner sig i ett politiskt limbo. Moderaterna vet dessutom allt för väl vilken vulgärmoraliserande storm de kommer mötas av den stund de gör närmanden till de föraktliga snart 20% av svenska befolkningen som enligt Magdalena Andersson anslutit sig till ett nyfascistiskt parti. Socialdemokraterna har verkligen lyckats att genom den mest vidriga vulgärmoraliserande demagogi förvrida huvudet på C och L och därmed lamslagit alliansen och Moderaterna, vars ledarskikt precis som övriga partiers domineras av ynkliga yrkespolitiker.

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   Fast både Lööf och Kristersson är bara partiledare, valda sådana och med stöd från sina respektive partier samt de som röstar på dem. Varken Lööf eller Kristersson är på minsta vis lurade av sossarna, de är fullt kapabla att driva den politik de önskar, och de gör det.
   Åter igen: Släpp sargen!

   Gilla

 18. Per Nilsson skriver:

  Lite OT. Jag vet inte hur det är i andra länder, men jag tycker att vi i Sverige har ett konstigt system att bilda regering. Borde det inte vara så att det parti som får flest röster utser statsministerposten. Om det partiet inte når upp till 51% av röstantalet så lägger vi bara till det näst största partiet osv tills att en majoritet nås i riksdagen! I valet 2018 skulle således S+M+SD bildat en regering med stöd av 65,6% av de röstberättigade. Fördelarna är bl a att regeringsbildningen kan sätta igång direkt efter valet och det stärker folkviljans ”fotavtryck” i regeringens sammansättning. Det har mao betydelse hur vi röstar, vilket det knappast har idag. Mot detta system kan man invända att det kan bli konstig sammansättning av regeringen men det argumentet är ganska svagt när man ser vilka partier som idag samarbetar för att S skall sitta kvar vid makten.

  Gillad av 3 personer

 19. Folke Lidén skriver:

  Vi ser några exempel, i kommunerna, på vad M skulle kunna vara, t ex i Staffanstorp.
  Om Kristersson sitter kvar kanske M faller sönder? Att Kristersson med sin tunga Reinfeldt-ryggsäck skulle ändra sig tror jag inte på.

  Gillad av 2 personer

 20. Lars Bernhoff skriver:

  Tyvärr en lysande analys. Moderaterna har ännu inte blivit ett slagkraftigt parti i sin oppositionsroll. Eftersom det mesta går åt fel håll måste gamla riktlinjer omprövas. C har målat in sig ordentligt i ett anti SD roll som allt överskuggande. Alltså måste M leta partners bland de som är tillräckligt anti S som är roten till det onda när de låter MP få bestämma i de frågor där de agerar på ömma känslor som huvudskäl inte saklighet och samhällskonsekvenser.

  Höj nivån, bli vuxen och bestäm att allt som möjliggör ett maktskifte kan vara värt ett pris eftersom ett icke byte har ett ännu högre pris. M måste göra ett val mellan Plus och Minus. Den läxan och eftertanken måste M orka med. Annars är det dags för ett nytt byte uppifrån och ned.

  Gilla

 21. MartinA skriver:

  Vare sig M eller KD och än mindre tölparna i SD skulle känna igen konservatism om man så slängde det i huvudet på dem. De är en skara opportunistiska bondfångare vars enda ambition är att klå åt sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.