Bitte Assarmo: Vill vi ha ett samhälle där vi inte får skämta?

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Genom åren har jag deltagit i en hel del debatter av olika slag, och ofta har de blivit ganska livliga. Men även de mest hetsiga debatterna har ofta följts av något som faktiskt blivit till respekt och vänskap, och idag räknar jag många av mina meningsmotståndare som goda vänner. En fruktbar debatt, som faktiskt kan leda till något bra, är inte särskilt svår att få till om man bara försöker vara öppen för meningsmotståndarens argument. Ibland kan man hitta både en och flera gemensamma nämnare och därför har jag idag vänner i de flesta politiska grupperingar och även bland utövande av olika religioner.

De enda tillfällena då jag upplevt att det varit totalt omöjligt att resonera har varit då jag försökt debattera med personer från den yttersta vänsterkanten – eller rättare sagt den egendomliga kant som kallar sig vänster men som har ytterst lite med traditionell vänsterideologi att göra. På den kanten befinner sig människor från de flesta politiska grupperingar, de förenas inte av någon politisk ideologi utan av en vag värdegrund som de egentligen aldrig behöver redogöra särskilt noga för. Det som förenar dem verkar främst vara att de tror sig sitta inne med Sanningen och därför inte behöver lyssna till andras argument. De är, om man ska vara ärlig, inte helt olika religiösa fanatiker även om de tillber något annat än den traditionella gudsbilden. Den som tror sig sitta inne med den absoluta Sanningen tar sig dessutom gärna rätten att förvanska vad meningsmotståndaren säger, för att det ska passa in i den egna världsbilden.

2014 gjorde Stefan Löfvens ett uttalande på sin Facebooksida, i samband med Hamas raketbeskjutningar av Israel. Hans budskap var att Israel har rätt att försvara sig, men att det måste ske proportionerligt, något som enligt medierna orsakade en ”kritikstorm”. Men när jag började granska Facebooksidan upptäckte jag ganska snabbt att det inte riktigt var med sanningen överensstämmande. Många var de som instämde i Löfvens åsikt, och det som medierna kallade kritikstorm bestod till största delen av antisemitiska och nazistiska kommentarer.

När jag skrev om detta i en debattartikel i Folkbladet blev jag utsatt för en smutskastning utan like. Att jag hade mängder med skärmdumpar som bevisade det jag skrivit var ointressant eftersom jag hade avslöjat något som inte passade in i den rådande värdegrunden. Allt var plötsligt tillåtet, från samtal till vänner och bekanta till upprörda krav till olika publikationer om att jag inte skulle tillåtas skriva mer.

Jag ska villigt erkänna att det besinningslösa hatet både chockade och skrämde mig. Jag var inte förberedd på exakt hur illvilliga vissa människor blir när de jagar i flock. Men allt går över, även skitstormar, och när man väl kommer ut på andra sidan inser man att livet finns kvar och väntar. Jag trodde också att jag blivit mer eller mindre immun mot förvåningen över att det finns människor som faktiskt strävar efter att missförstå.

Riktigt så var det inte, upptäckte jag nyligen, då jag tog mig för att skoja lite med en väderrapport där man utmålade åska som ett symtom på klimatförändringarna och per omgående blev kallad för ”förnekare” och ”skithög” av en bekant. Då infann sig förvåningen på nytt. Jag hade faktiskt trott – jag ville tro – att det fortfarande var möjligt att skämta om sensationsjournalistik och absurda överdrifter. Men så är det inte. Inte i Sverige 2019. I Sverige 2019 blir man kallad för en skithög om man skämtar om fel sak.

Det är inte särskilt längesen man kunde skämta om det mesta i Sverige och övriga västvärlden. Om nyhetsrapportering och väderrapporter, om vetenskap och religion, om små och stora samhällsfenomen och trender och – inte minst – om just de heliga korna. Det blir allt tydligare att vi är på väg bort från det samhällsklimatet. Men de samhällen där man inte får skämta om de heliga korna kännetecknas generellt av totalitarism i högre eller mindre grad. Är det verkligen dit vi vill?

29 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Vill vi ha ett samhälle där vi inte får skämta?

 1. A skriver:

  Ju mer dina ”vänner” hycklar och fördömer dig Bitte, desto mer bör du fråga dig vad de döljer. De BEHÖVER hycklieriet för att väga upp något, det tycks nästan aldrig slå fel. Ha tvärtomverktyget nära till hands, det levererar.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

  • Putte P skriver:

   Min ”vän i nöden” arga blatten – Angry foreigner -tycks ha fått alla videor borttagna?!? Han har humor, blev det plötsligt för mycket för vissa lättkränkta???

   Gillad av 1 person

 2. Tritonen skriver:

  Skulle Brita Borgs dråpliga sång, ”Fat mamy Brown” , kunna framföras idag? Skulle inte tro det!
  Idag är det bara tillåtet med svenskt självplågeri, främst från ståuppscenen. Föga kul.

  Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Tritonen,Brita Borg sminkad i ”blackface” sjungande ”Fat mammy Brown” ? Oj, hon hade blivit bränd på bål idag. Evert Taube har också flera numera ”opassande” rader i sina verser. Och han, som för några år sedan kallades vår nationalskald, spelas ju heller aldrig idag ,tyvärr. Ja, kulturen är så arm och påver idag. Med multikulti utarmades den alltså. Jag kräks av svenskt ståupperi, hur kan människor betala för att höra och se sådant hatiskt, snuskigt, gräsligt, lågt-stående skräp ? Du har rätt, det är ett slags självplågeri. Herregud, herr och fru Svensson, räta på ryggen, res er upp och gå .

   Gillad av 2 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    Finns andra exempel som det du nämner.

    1) Bert Kaempfert hade en landsplåga tror det var 1956 med titeln Zambesi.

    Det gjordes en svensk text till denna om hur en *kung i en *by skulle gifta bort sin dotter vilket då ställde till huvudbry för pappan.
    ”Uppåt Zambezifloden finns en *by där stammens hövding Fula Bula bor”
    Denna svenska text hittar jag bara bakom vad jag tror är en betalvägg.

    2) Arne Hegerfors i mina ögon klassiska kommentar under fotbolls VM 1994:
    ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”.

    3) Rudolf ”Putte” Kocks refererande av en match med Benfica 1962 där Putte glömde namnet på Eusebio som också hade smeknamnet ”Den svarta pärlan” (han var född i Mocambique.)
    Så varje gång E får bollen säger Putte Kock: Och nu har *n bollen. Efter ett tag säger Putte: ”Ursäkta ett ögonblick. Stockholm har något att säga”. Sen hör man ”ja, ja, ja”. Och så tillbaka som reporter: ”Stockholm säger att *n heter Eusebio”.
    Min reflektion av detta är att det som var oförskämt i Puttes kommenterande var att han glömde namnet på Benficas bäste spelare. Inte det andra. 1962 var detta ord inte laddat som det är idag.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Putte kallade hela tiden Eusebio för ”ne_rn”. Han fick en åtsägning, men det var svårt att höra, så de bokstaverade. Putte sade då: ”De säger här att ne_rn heter Niklas Erik Gustav, men det tror jag inte ett ögonblick på.”

    Gilla

   • urkweb skriver:

    Det intressanta är att det verkar ytterst osäkert om Arne Hegerfors sade det där om Kameruns avbytarbänk. Många är säkra på att det är sant, men ingen verkar kunna finna något bevis för det.
    https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/906902-10-felcitat
    Jag har letat på Youtube och andra ställen men inget tyder på att Arne faktiskt sagt det. Hittar någon bevis för det vore det förstås intressant.

    Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Nej, det är inte dit vi vill, inte ens de som fortfarande sover politiskt eller tror på det som sägs på SVT. Tydligen har MSB med Dan Eliasson som generaldirektör gett ut en skrift om informationspåverkan riktad till svenska hushåll. Den innehåller bl a en varning för satir och humor för att detta kan vilseleda från statsmaktens ”sanning”, så de är väl medvetna om kraften i humor och räds att regimkritiker skulle få inflytande via humor. Alltså är det verkligen något att uppmuntra. Dessutom behövs en liten välgörande distans till alla dystra fakta och statistik och pk-förvrängningar. Stundvis blir allt färgat av den destruktiva politiken och utvecklingen, tungt och pessimistiskt, trots den vackra sommaren och allt som kan finnas att glädjas åt i vardagen egentligen. Som är själva anledningen till att man inte kan, inte får, ge upp hoppet om en vändning. Men några nya varianter av MontePythons m fl skulle behövas, som törs driva med globalistfascisterna, identitetspolitiken, islam och klimatfrälsningen. Och A:s tvärtom-lexikon, enligt föregående inlägg, är också bra att alltid ha till hands i bakhuvudet.

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja, visst har sommaren varit, det man förr kallade, vacker. Ljuvlig. Får man säga vackert väder, vacker sommar nuförtiden ? Det är nog inte riktigt PK, Det verkar som man ständigt bör jämra sig över att det är fel på vädret på grund av klimatförändringarna. Det är ett dystert prästerskap som styr. Men strunt i det, jag vill gärna ha sådana temperaturer som gör att jag kan odla min oliv och citron på friland. Redan nu trivs mina fikonträd, druvstockar och rosmarin finfint på friland. Och jag också.

   Gillad av 2 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Hur mycket humor har sekter?
  Sektledaren styr med totalitär hand, humorn försvagar styret, därför finns özz Schyffert med flera. Dom ska visa rätt humor.
  Världens högsta skatter typ får mig att hålla mig för skratt.

  Gillad av 1 person

 5. miketheviking skriver:

  Strypsnaran dras åt mer och mer.
  Satir, ironi, ren humor och bitande kritik kamoflerade som skämtbilder kommer vi se mindre och mindre av i takt med att Google och Facebook stryper flödet i sina appar.
  Journalister i MSM odlar ju också kränkthetens oavisliga evangelium så ingenting kan längre gå säkert från anklagelser om hatbrott, trollning m.m.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Nu senast var det tydligen någon tysk fotbollsledare som skulle sparkas för rasism och för att ha kränkt en hel kontinent!

   Han ansåg, med tanke på klimatförändringarna, att man skulle bygga mer elkraftverk i Afrika; så att man slapp hugga ned skogarna. Befolkningstillväxten är ju de facto ett problem, så där ”skojade” han om att mer elbelysning skulle kanske minska kelandet i mörkret och leda till minskad överbefolkning.

   Afrikanerna verkar vara väldigt lättkränkta – om de nu är så himla duktiga och bra kanske det är dags att visa det genom handlingar och lösa sina egna problem utan vitingarnas inblandning.

   Gillad av 1 person

   • Benjamin Dhover skriver:

    Märkligt nog tycks de faktiska svarta betydligt mindre tunnhudade än ”upplysta” vitingar som godhetsmarkerar genom att föra de förtryckta och tydligen hjälplösas talan.

    Gillad av 1 person

 6. Aurora skriver:

  Satir är redan idag knappast möjligt längre. Flera satiriska bilder och inlägg (t.ex) har redan straffdömts under det politiskt vida begreppet hets mot folkgrupp (som täcker all kritik som inte gillas av makten). Kritik mot religion (viss) och profet (viss) faller under nyåtervänd lag om hädelse (fastän den inte finns i lagboken). Men då rättfärdigad det med att yttrande,-och tryckfriheten begränsad av (vederbörlig?!) respekt (för viss religion och troende såsom bestånd av viss intressesfär). Däremot är det, som vi vet, helt fritt att kritisera och förolämpa kristendomen och Jesus (som i utställningen Ecco homo). Dessutom bygger hela vår yttrande,-och åsiktsfrihet och demokrati på just rätten till satir där Frankrike med sin tradition varit främst. Vårt västerländska demokratiska system är i fara.

  Gillad av 2 personer

 7. Jonas Bohman skriver:

  Håller med dig, Bitte. Har också blivit kallad klimatförnekare på jobbet av en ”vänstermänniska/politruk”, bara för att jag har en annan uppfattning i klimatfrågan. Allt verkar vara antigen svart eller vitt (blått/rött). Ja, vad säga. Webtips: http://www.contra.nu

  Gilla

 8. Elisabeth skriver:

  Du frågar : är det verkligen dit vi vill ? Nej, givetvis inte – inte vi – men det är dit de andra, de mörka krafterna, vill med alla metoder. De vill ha Makt. Så fortsätt skämta ,löjet är ett starkt vapen.

  Gillad av 2 personer

 9. Stefan Sewall skriver:

  Detta är bland det viktigaste för mig. Man måste kunna skämta om allt. Det har jag varit van vid. Jag och alla omkring mig har skojat om allt. Det är ju livets mening. Inget har varit heligt tidigare. Vi svenskar är ju egentligen sådana. Engelsk humor som ex.v. Monte Python har ju varit extremt populär just i Sverige så det är desto mer onaturligt och konstigt att det nu vuxit upp totalt humorbefriade generationer med idioter som kan liknas vid ayatollor eller politiska kommisarier eller medeltida kardinaler.
  Helt sjukt. Man kan inte bo i ett land där man inte kan prata fritt.
  Jag hörde talas om hädelslagars upphörande och förstod inte riktigt vad det var när jag var helt liten och hörde på nyheterna. Sedan läste jag om det och förstod att det tidigare hade funnits hädelselagar men som togs bort. Mitt på 60-talet började allt bli frigjort. Sex var inte så tabu längre. Det kom porriga filmer på bio under täckmantel ”upplysning”.
  Det började sväras också i radio och TV, men var först fult och sedan snabbt accepterat.
  Det blev fritt att säga vad som helst. Man började skymfa alla auktoriteter, inkl. kyrkan och gud.
  Allt var tillåtet 1968-69 och sedan på 70-talet. Ett progggggggband hette Gudibrallan t.ex. Där var vänstern snabb att häda hej vilt. Den gamla kyrkan spottade vänstern på. Nu MÅSTE vänstern i konsekvensens namn spotta på islam och allah också, som de tidigare spottat på den kristne guden.
  Jag kan aldrig acceptera att vi ska tillbaka till medeltiden eller förmedeltiden. Jag är beredd att döda för att försvara yttrandefriheten och rätten att häda alla slags gudar

  Glöm inte dödsdomarna för bagatellblasfemi i Pakistan och Bangladesh!
  Låt aldrig islam få makten!

  Gillad av 6 personer

 10. Stefan Sewall skriver:

  Humor är självdistans.
  Humor är intelligens.
  Den som inte kan skoja är korkad. Det kan man gott säga rakt i ansiktet på den högdraget humorlöse. Till en sådan stropp skulle jag säga ett riktigt kärnfullt kraftuttryck med västlig accent: Öh döh, ta du och kamma dig, döh!
  Den som bott i Göteborg hela livet vet att humorn sitter i folksjälen på alla riktiga änglar och makrillar. Osborn, Kal och Ada hette de förr. Nu heter alla Glenn.
  I stan där alla heter Glenn, där skojar man om allt, alltid. Det blir en livsstil att alltid vränga till det. Jag älskar det och saknar det. Det fattar de inte i Skåne, i alla fall inte en del töntiga högdragna dryga stadsbor. De riktigt bonniga Skåningarna långt ute på landet däremot är kul, och skojar och skrattar hela tiden. Jag känner några riktiga bönder vars dialekt faktiskt är svår att förstå, men skrattar gör de hela tiden och när man dechiffrerat diftongerna skrattar man gott själv.

  Gillad av 3 personer

 11. GWI skriver:

  Under ett samtal i Wien fick jag höra från en ung jurist, ungrare dessutom: ”Never regard your opponent as your enemy”. Jag häpnade, grabben var alldeles för ung för att ha denna insikt. Så mindes jag de lyckliga åren kring 1968, lyckliga för oss som inte fastnade i Maos lilla röda. Vi reste i Europa och diskuterade med samma entusiasm Sartres existentialism och Samelsons Foundations of economic analysis. Vi hade läst Homeros i skolan, målet var biblioteket i Alexandria med de där bokrullarna som de romerska soldaterna eldade upp efter slaget vid Actium. Ja, just det Bitte samhällsklimatet är viktigt, det är vägen som är mödan värd.

  Gilla

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Idag hade Lars Ekborg satts i fängelse. ”Den där Fatima Ekman, hon är ju hottentott!”.

  Och den allt större krets av halaltänkande du beskriver hade jublat och ansett det vara en seger för friheten.

  Johnny Bode hade väl steglats på Kornhamnstorg…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Lars Ekborg var ju skälmskt ironisk, liksom när han i en sketch ville vända upp och ner på kärringar och använda som sparbössa. Han förordade också att man skulle bunta ihop och slå ihjäl en massa olika kategorier av människor. Då var det inte alla som riktigt förstod ironin.
   Även när Helmer Bryds Eminent Five Quartet sjöng Norgevisan var det inte alla som förstod ironin, särskilt inte en del norrmän som blev förtörnade.
   Då kunde man skoja ostraffat, och så fick folk diskutera hur det var menat.
   Sten Ardenstam var svensklärare i en sketch ”ormet kruper”. Det skulle det inte skrattas åt idag utan att åsiktsförtryckarna skulle anmäla.

   Gillad av 3 personer

  • Fiat Lux skriver:

   Om jag inte minns alldeles fel så var det den närmast helgonförklarade Beppe Wolgers som hade skrivit texten. Möjligen att Yngve Gamlin var inblandad.

   Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Bittert Bitte, att vår frimodiga humor blir bannlyst, men enär ett gott skratt sägs förlänga livet, som i dagens absurda Sverige stadigt blir allt plågsammare att uthärda, kanske det är gott så?

  Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Grundproblemet är — och här upprepar jag mig på ett för många irriterande sätt — socialismen, nämligen den del av socialismen som säger att alla socialister själva är felfria, alltigenom goda, åtminstone i den mån de är socialister, åtminstone i sin socialism. En person som är alltigenom god är en person som i sin själ är död. Det finns inget mer att säga, inget mer att göra. Det är en ytterligare perversion av den redan perversa predestinationsläran inom Kalvinismen. Det slutgiltiga i socialistens godhet gör honom känslig för anklagelser för hyckleri, ty hyckleri av en alltigenom god person gör honom i ett svep till en oupprättbart ond person, det gör honom till en förrädare och svikare som hotar hela rörelsen och som sår misstänksamhet, eftersom förekomsten av en hycklare i gruppen alltigenom goda leder till misstanke om fler. Genom denna mekanism uppstod terrorväldet under revolutionen i Frankrike och många revolutionärer — alltigenom goda! — avrättades och mördades. Och humor som går i riktning satir eller sarkasm bygger i grunden på anklagelser eller antydningar om hyckleri.

  Det finns ingen utväg ur detta dilemma så länge man håller fast vid uppfattningen att man är alltigenom god, och utan denna uppfattning blir hela den socialistiska livslögnen meningslös, innehållslös, verkningslös.

  Gillad av 4 personer

 15. Josefin skriver:

  För att kunna delta i en debatt måste man ju kunna lyssna på den andre, och kunna ta in den andres sakargument. Som jag ser det måste man inte vilja förstå den andre (ibland kanske det inte går att förstå), men man måste vara beredd att lyssna och överväga argumenten utifrån saklighet. Den som inte kan lyssna eller ta emot det som sägs, går det ju inte att ha en debatt med; det är dödfött.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.