Patrik Engellau: Jag kan förklara allting

Patrik Engellau

Nästan i alla fall. Hur kommer det sig till exempel att den nyligen avhållna S-kongressen inte undsläppte sig några resonemang eller resolutioner i kontroversiella frågor? Antagligen för att det socialdemokratiska partiet är värre splittrat än något annat parti, liberalerna möjligen undantagna, mellan vår tids dominerande ideologiska tendenser: nämligen å ena sidan PK-ismen, å den andra det sunda, småborgerliga, gråsossiga förnuftet. Stefan Löfven fick försöka plåstra över den interna konflikten och ägna all kraft åt att förklara hur ruttna sverigedemokraterna är.

Varför säger Löfven och andra att sverigedemokraterna är så ruttna? Här har vi en diskurs på två nivåer. Om man frågade Stalin varför det var nödvändigt att mörda kanske 40 miljoner människor så skulle han kanske svara att det var enda sättet att skapa det kommunistiska lyckoriket som alla ville ha. Han kunde också ha sagt att det handlade om att värna om det härskande kommunistpartiets och i sista hand sin egen makt.

På liknande sätt är det nog med Löfven och sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har bruna rötter och ett nazistrasistiskt förflutet, säger Löfven, och därför kan anständiga människor inte ha något med det partiet att göra. I själva verket är Löfvens problem ett annat.

Sverigedemokraterna är det mest uttalat politiskt inkorrekta partiet i Sverige. Mellan dem och exempelvis den socialdemokratiska, muslimskt infiltrerade föreningen Tro och solidaritet, före detta Broderskapsrörelsen (där Löfvens fru Ulla jobbat), sprakar det av elektricitet. Men jag tror inte att dessa PK-sossar på allvar oroar sig för vad de antyder, nämligen att framgångar för sverigedemokraterna skulle transformeras till nazistiska stöveltramp på Stockholms gator. Det kan ingen tro på. Däremot kan man vara rätt säker på att sverigedemokraterna, om de fick något att säga till om, skulle göra processen kort med en del bidrag till muslimska föreningar med nära knytningar till det socialdemokratiska partiet. Man kan också anta att sverigedemokraterna, efter inspiration från Orbáns Ungern, skulle göra livet surt för en del PK-istiska journalister på de svenska statsägda media. En del politiskt korrekta aktivistorganisationer skulle nog också sitta löst.

Sådana farhågor från Löfven vore realistiska och därmed begripliga. De handlar om allvarliga hot mot hans och partiets egenintressen. Men detta har naturligtvis inget med nazistiskt stöveltramp att göra. Löfvens problem är att han inte offentligt kan presentera sina verkliga orosanledningar eftersom det antagligen skulle ge sverigedemokraterna fler röster.

Och varför lämnade liberalerna den borgerliga Alliansen? Om man undersöker vad det är för personer som sitter i partistyrelsen, vilket jag gjort lite slarvigt, så undrar man hur de någonsin hamnade i Alliansen (om man föreställer sig att Alliansen har något med traditionella borgerliga värderingar att göra). Med något undantag är alla yrkespolitiker som sedan åren i ungdomsförbundet sysslat med politiska uppdrag och särskilt intresserat sig för PK-frågor såsom jämställdhet, romska ärenden och HBTQ-personers rättigheter.

Att jag kan förklara nästan allting beror på att jag inte tolkar samhällets huvudmotsättning enligt den gamla skalan höger och borgerlig mot vänster och socialistisk. I stället, hävdar jag, ser vi en ny polaritet mellan två motsatta kraftfält. Å ena sidan finns politikerväldet med sitt välfärdsindustriella komplex och sin härskarideologi som är PK-ismen. Å den andra finns den nettoskattebetalande medelklassen av småborgare och gråsossar som använder sitt förnuft, snarare än etiketter, för att orientera sig i tillvaron.

Det är mycket möjligt att de före detta folkpartisterna känner sig som ”borgerliga” enligt den gamla skalan men det säger inte så mycket om var man placerar sig på den nya skalan. En bög, till exempel, kan lika gärna vara höger som vänster enligt det gamla systemet, men i det nya sällar han sig nästan säkert till PK-isterna. En industriarbetare på Scania instämmer nog snarare i förre chefen Leif Östlings morrande fråga angående skatterna – ”Vad fan får jag för pengarna?” – än i Mona Sahlins statsfromma uttalande om att det är häftigt att betala skatt.

Om du tycker att jag utstrålar den nyfrälstes innerliga sällhet över att ha upptäckt sanningen så noterar jag din skepsis. Det är inte första gången i mitt liv som dimmorna skingras och allt blir självklart. Jag minns när jag tagit en propedeutisk kurs i nationalekonomi på några veckor och plötsligt kände att samhällets grundprincip hade uppenbarat sig för mig.

Sedermera har jag förstått att det dräller av mer eller mindre välsittande förklaringar till allting och att man aldrig säkert förstår någonting alls. Man får välja den tolkning som tycks representera verkligheten bäst och ändå hela tiden räkna med att ha bedömt fel.

39 reaktioner på ”Patrik Engellau: Jag kan förklara allting

 1. A skriver:

  Det är samma gamla skala P.E, och pk-isterna vill kontrollera ALLT via staten. Fler har anslutit sig bara. Se vad de gör, inte vad de säger. Jag menar att det går att bevisa att de hatar Sverige och svenskarna, och älskar en socialistisk stat samt ett dito EU.

  Mvh A

  Gillad av 10 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Extrem vänstern (Demokraterna) i USA är på frammarsch
   Polariseringen i USA (som vårt Public Service här hemma göder allt vad de orkar) har blivit ett större problem än klimatförändringarna i USA, skriver Bernard Goldberg – Ska det verkligen ta 10 år till innan motsvarande kris uppstår här?

   Gillad av 3 personer

   • Axel skriver:

    Om Löfven har en moralisk kompass , så skulle han behöva ligga på en psykiatikers soffa dagligen och få tröst, varför hans tidigare väljarbas röstar på SD. Han har blivit en programmerad politiker som styrs av muslimdemokrater,(sossarna bör ändra till det namnet). Alla hans fördömande vid mord, vå!dtäkter, bilbränder. Blir det bättre av fördömandena?? Orden från honom har ingen makt längre. Buset ler hånfullt åt sådana uttalanden.

    Gillad av 4 personer

   • Kronblom skriver:

    A schmuck like Bernie Sanders pops out who doesn’t even know what’s going on and doesn’t care. Because to him Israel getting wiped out is no problem. Climate change is the only problem. To him, the most important thing in the world is climate change. If Israel gave up their country but they fought for climate change, he would love Israel. In ten minutes, they would be his favorite country. (Jackie Mason)

    Gilla

 2. Hans Högqvist skriver:

  ”Sedermera har jag förstått att det dräller av mer eller mindre välsittande förklaringar till allting och att man aldrig säkert förstår någonting alls. Man får välja den tolkning som tycks representera verkligheten bäst och ändå hela tiden räkna med att ha bedömt fel.”
  Det kan vi vara tämligen säkra på. I övrigt håller jag i stort sett med dig så får vi se framöver.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Åttiotalet igen. Problemet med att önska sig tillbaka några årtionden till en tid innan alla socialismens symtom hade blommat ut är att samma symtom var i knopp redan så. Socialismen är en omöjlighet. Man kan inte vara en bättre sosse än sossarna själva. Lite mer förnuft i tillämpningen av socialismen betyder bara en fördröjning av dess utbrott, inte ett förhindrande. Nej, gråsossar är inte våra allierade, är ingen uppbygglig kraft. Det finns inget ”om bara…” Möjligtvis har många av dem som tidigare var gråsossar, som klass eller personligen, nu bytt uppfattning och fjärmat sig den socialism som har svikit dem så. Men bara om de verkligen har lämnat sossetänkandet helt bakom sig kan de vara en uppbygglig kraft. Vi såg igår att även syndikerade skriventer på denna sajt kan vara mentalt grundlurade och fast i sossarnas problemformuleringsprivilegium.

  Gillad av 10 personer

  • Dnam skriver:

   Jag ser det som att det är det i folk, de rester av sunt förnuft och den vetenskapliga metoden de bär på som man kan bygga på, det är motsatsen till gråsosseriet, det är inte gråsosseriet i sig självt. Sosseriet var en nedbrytande parasit från början.

   Gillad av 5 personer

   • olle reimers skriver:

    Jag tror att många, liksom jag själv, trots att jag varit aktiv i politiken för Moderaterna och dess föregångare, ändå ville tilltro sossarna en slags välvilja, även om på fel spår. Många av dess sympatisörer, mina studentkamrater, var intelligenta och kloka men tyvärr sedan barnsben marinerade i det socialistiska giftet.

    På den tiden var det möjligt att föra mycket häftiga diskussioner men ändå förbli riktiga vänner där man kunde lägga de politiska motsättningarna åt sidan och ägna sig åt väsentligare saker som hockey och brudar med gemensamma krafter.

    Nu, när allting är så mycket klarare, finns inte den möjligheten kvar; åtminstone inte i de flesta fall. socialisterna är antingen övertygade om att motståndarna ska elimineras. även fysiskt, eller, vilket faktiskt är värre, medlöpare fr att de tror att det passar bättre i deras karriärer.

    Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  Man borde ha poliker som gör vettiga saker för skattekronorna och som ser till medborgarnas bästa. Sedan behövs inga ideologier, de är bara till för att ursäkta varför man INTE har gjort de sakerna man lovade och brann för – innan man blev vald.

  Gilla

 5. Tistlar och nässlor skriver:

  Var man än letar hittar man alltid orsakssamband – orsak och verkan. Naturen tycks hata tomrum. Även vakuum har sina energinivåer. Det ena trycker på – det andra ger vika. Så också inom samhällsutvecklingen.

  Stefan Löfven säger sig vilja göra allt för att stoppa högerextremismen. Ett slags Prio ett för honom. Ett politikens svarta hål. Med en gravitation långt utöver det vanliga.

  Det är då tanken på – orsak och verkan – poppar upp i huvudet.

  Migrationens dammluckor har i decennier stått på vid gavel. Gamla Sverige har förändrats dramatiskt. Ja, rentav revolutionärt. Händelsehorisonter har förflyttats.

  Men de som på minsta vis motsatt sig denna förändring, har stämplats som anti-PK. En slags politikens antimateria. Minsta tryck på migrationsbromsen har utlöst kraftfulla motreaktioner. Och en kaskad av vackra ord och uttalanden. Inte minst på Medborgarplatsen år 2015. Där ordet volym var tabu. Man räknar medvetet fel när man presenterar migrationsstatistik för medborgarna – än i denna dag.

  Alla som uttryckt en viss fäbless för migrationsbromsen har beskyllts för att vara nazister, fascister eller högerextrema. Man har tagit i så västen spruckit upp i sömmarna.

  Hade Stefan Löfven velar förhindra Sverigedemokraternas tillväxt hade han bara behövt tänka i termer av – orsak och verkan. Ju mer volym av frikostig migration – ju fler och större samhällsproblem får vi. Och med det växer SD. Varför skulle folk tycka om samhällsknutar och växande problem? Dessutom hårt åtdragna.

  Den politik man själv förespråkat, och i handling också fört, tillsammans med övriga partier, utom just SD, har sått de samhällsfrön Stefan Löfven inte tycker om. Nu växer plantorna upp. Tistlar och brännässlor, är det, påstår Stefan Löfven. Och sådana sticker och bränner i skinnet.

  Ändå för han en politik, som i perspektivet av orsak och verkan, lett fram till tistlar och brännässlor längd de vägar han själv dragit upp – valt att färdas fram på.

  Då känns det lite väl märkligt och banalt att beteckna det man själv inte tycker om, som ett utslag av högerextrema krafter. Som sticks och bränns.

  Den som upplever stark olust, i en öppen roddbåt, när havet piskats upp till storm, gör knappast den personen till en högerextrem. Om den skyddande viken inte tycks hittas vänsterut. Vad är det för fel på att vilja vända åter in på lugnare vatten?

  Ytliga etiketter satta på – orsak och verkan – är i min värld en dålig företeelse. Rentav en usel strategi. Varför inte vrida av migrationens kranar – till att börja med. Därefter kavla upp skjortärmarna, och ta sig an alla de ”utmaningar” man själv varit med om att skapa. Då lär både tistlar och brännässlor få mycket svårt att växa till sig.

  Så enkelt är det i en värld, uppbygd runt – orsak och verkan.

  Gillad av 7 personer

  • olle reimers skriver:

   Problemet med Löfven och hans medlöpare var att de hade anammat en medveten agenda som gick ut på att anpassa Sverige till den kommande Agenda 2030 och då handlar det bara om att i mesta möjliga mån förhindra att den snålblåsande vinden stjälper hela Vasaskeppet redan på Riddarfjärden.

   Gilla

 6. Aha skriver:

  Etablissemangens demonisering av invandringskritiska länder har i västvärlden blivit ett verksamt sätt att hålla väljarskaror borta från dessa partier. Utan den mediala och kulturella demoniseringen hade antagligen dessa partier nått egen majoritet eftersom invandringsfrågan berättigat är frågan av högsta dignitet; omgörning av hela samhällen.
  Det nationalistiska partierna reagerade först därav de nuvarande invandringskritiska partiernas bakgrund i hårdför polemik. Bakgrunden har varit tacksam att demonisera så man skulle kunna säga att det var otur att de invandringskritiska partierna hade den bakgrunden de hade. Men å andra sidan; hur lång tid skulle de ha tagit innan befintliga partier hade reagerat? De är ju ännu inte inne på att stoppa massinvandringen.

  Löfvens skällande på SD ska ses mot denna bakgrund. Han är en trogen bandhund som gör det han ska göra; skälla på den större hunden.

  Gillad av 6 personer

 7. Målare Björn Ingvar Söderstedt skriver:

  Utan ”näringslivets” välsignelse hade aldrig Hjalmar Brantings socialdemokrater kommit i någon maktposition , socialdemokraternas uppdrag var att förse ”näringslivet ” med nöjda arbetare så produktionen kunde säkras, morötterna gjorde att piskrappen inte kändes fullt så smärtsamma. Alternativet var vid tiden ” proletariatets diktatur”.

  Gillad av 6 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Grattis till ”Uppvaknandet” , övrigt så finner jag dig mycket vaken och skärpt i nätan allt du skriver.
  Minns din känsla av att förstå sambandet fullständigt, låste Boken Einsteins universum, Poff så satt tanken om tidsdilatation som en keps här behövdes inga formler för att räkna ut den, utan det hela hade ett enkelt samband ju närmare ljusets hastighet ju långsammare går tiden för den som färdas i det fiktiva rymdskeppet. Jämförelsevis med betraktaren utanför som lever efter en snabbare tidsaxel, dock så upplevs tiden i låtsasrymdskeppet som normal och vilket för deras synsätt den även är.
  Idag cirka 30 år senare så inser jag att jag visste för lite om det hela, visst enkelt i dom grova dragen, men det lite mer finstämda påvisar mycket bristande kunskaper, mestadels bestående av tråkig krånglig matematik.
  Men ska man gå på forskningen om Myoner och deras sönderfall så stämde mitt närmevärde rätt skapligt.
  Man kunde ju önska att svensk politik föll sönder snabbare än en Myon i laboratoriemiljö. Det vore ett stort framsteg.

  Gillad av 1 person

 9. Dnam eksnad skriver:

  Jo, det är det sunda förnuftet mot klabbet, sagt på annat sätt, den vetenskapliga metoden mot klabbet, sagt på annat sätt, vårt västliga kulturarv mot klabbet.

  Idag läste jag undantantagsvis en hel artikel från SvDs ledarsida, jag betalar så klart inte för eländet, den var gratis, och ännu uslare än jag förväntat mig och ni skall veta att jag förväntar mig något riktigt uselt. Det handlade om, surprise, integration, och att man måste veta vad man skall integreras in i, den svenska kulturen. Jag tror inte det var avsikten men det kom att bli som att den kultur, den västliga, som den svenska är en del av, ja, det handlar faktiskt om ekvivalenten till pizzan. Han skrev det inte, men svaret på gåtan är köttbullar, det är vår kultur, så Alice ”vill man så kan man” Teodorescu har nog planen redan klar, halalköttbullar, sen är saken biff! Det är vår kultur, och sådana töntiga saker som midsommarstången. Jag säger då det, med sådana medsvenskar så behöver man inga motsvenskar.

  Folk är så obildade och oreflekterande idag att de inte ens vet varför de är som de är, det är köttbullarna! De bildade är i nästan alla fall vänster, och de obildade har tagits ifrån sin religion som lärde dem vem de var. Därför så har en sådan som Lennart, eller som jag, eller Östman, halkat in och blivit korsriddare, för genom vår läggning och vetenskapliga träning så har vi blivit härförare, vi föddes med sunt förnuft, vi tränades i den vetenskapliga metoden och vi har därför en grund att stå på för att förstå vem vi är och hur vi har blivit vad vi har blivit.

  Sunt förnuft, den vetenskapliga metoden och vårt grekiska och judeokristna kulturarv, mot klabbet.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var en epifani, jag ser det framför mig, jag står i mitt pojkrum och ser ut genom fönstret och inser plötsligt humanismen. Samhället, vårt samhälle, det vi känner, det angenäma och framåtsträvande samhället, kan inte fungera genom våld och tvång. Hur kan alla andra ha missat detta? De hastar vidare och ser inte det som är uppenbart för ett barn om man stannar upp och tänker efter.

   Verkligheten är socialismens värsta fiende, kanske den enda.

   Gillad av 5 personer

  • A skriver:

   Visst Dnam, men nämn en period då folk varit så sädeles bildade och reflekterande om politiska ting, och inte varit i händerna på ett maktetablissemang. Jag kan inte se att det handlat om nån djupare teoretisk predikan eller så. Snarare: Gör så gott du kan och nöt på, samt bete dig som folk så vi slipper skämmas. Men det kommer man jäkligt långt på. Jag tror du idealiserar lite. 🙂
   Det hör väl heller inte till vanligheterna att ett maktetablissemang VILL HA folkvandringar medvetet, explicit från dessa områden. Det är ju skapligt sjukt och folk har inte behövt förhålla sig till det heller.

   Mvh A

   Gilla

   • Dnam skriver:

    Jag tror du missar min poäng. Min poäng är att folk visste alldeles utmärkt vem de var och vad deras kultur bestod av förr, hög som låg, det är bara i denna tid med det ständiga nötandet av etablissemanget ”vi har ingen kultur” eller ”vi är alla lika” att folk svävar på målet om rena självklarheter. Förr visste ALLA att araber eller afrikaner eller japaner inte var som svenskar, eller som fransmän, eller tyskar.

    Idealisera, jag vet inte det, jag bara noterar att om man undvikit att skolas i samhällsvetenskaper eller liknande och istället studerat områden där man bygger upp förståelse för orsak och verkan och att sanning finns, så kan man applicera detta tänkande med större självförtroende. Självklart så kan andra finna samma slutsatser men deras utbildning och omgivning stjälper istället för hjälper. I stort sett allt vi diskuterar hör har varit självklart för mig sen jag lämnade tonåren.

    Gillad av 1 person

 10. lookslikeanangel skriver:

  SWEET DREAMS are made of this

  Jag har funderat på hur man ”grafiskt” illustrerar
  idén att Sverige har så stora ekonomiska resurser.
  Barn tror att FN står för kalaset, och att vi har hur
  mycket pengar som helst…. (en del vuxna även).

  Så ser jag lösgodisdisplayen i affären. Jag tror den
  växer med minst en meter per år. Oj, vilken tillväxt!
  Bara att plocka och fylla påsarna. Räcker till alla
  och mer därtill. En MÅNGFALD färger och smaker.
  Alla möjligheter till sockerskatter.
  SaltlaKRISA notan även.

  Miljö och hälsa!

  Gilla

 11. G. Persson skriver:

  ”Can’t you see
  It all makes perfect sense
  Expressed in dollars and cents
  Pounds shillings and pence”
  R. Waters (självklart delar jag inte hans politiska uppfattning)
  Tja, jag är så krass så att jag nu menar att det mest handlar om försörjningen för Löfven och hans såssar.
  Här ska inte komma några andra j-klar och tro att de kan vara med och dela på kakan.

  Gillad av 2 personer

 12. Lars skriver:

  Då du läst Marx Patrik borde du insett att ekonomin alltid avgör ett lands utveckling och konflikter och studier i nationalekonomi borde gjort detsamma. Kampen står mellan nyliberalism och socialliberalism. Medan nyliberalismen har vingar har socialliberalismen hamnat på undantag och diverse goda idealister har koncentrerat sig på individuella frihetsfrågor, frågor kring minoriteter och kring humanitära världen, men de saknar insikt om nyliberalismen och att den inte är förenlig med socialliberalism. De sprattlar förtvivlat utan att inse hur den ekonomiska verkligheten slår. De borgerliga värderingar du anför tillhörde i huvudsak socialliberalismen fram tom 80-talet, men med Gösta Boman och moderaternas stigande inflytande var det nyliberalismen som tog över. Det handlar inte om sunt förnuft för att förstå världen, det är då man som ung tror på nationalekonomins modeller, det är då man blir marxist. Verkligheten är mycket svårare att förstå än vad man klarar med sitt lilla sunda förnuft. Du själv har valt nyliberalismen och på köpet fått dagens invandring och allmänna upplösning av samhället. PK-isterna du refererar saknar ekonomisk kunskap, de har en tro på kristna värderingar som vägleder dem i samhället. De har en syn på världen som inte är real.

  Förövrigt har du nog rätt i att socialdemokratin är splittrad. Det är en förklaring som duger (men inte att Löfven förstår det eller vet hur han ska hantera det och Sverige). Signifikant är väl att en samregering mellan M och S hade haft mer substans än den lösning man fann, men det hade naturligtvis krävt stora förändringar i politiken på båda håll och gett konvulsioner i partierna.

  Observera också att Näringslivet bekostar Timbros verksamhet och andra nyliberala tankesmedjor.

  Scania jobbare tror inte på Östling! De vet att han lever i sin egen bubbla precis som andra näringslivspampar.

  Gilla

  • A skriver:

   Skulle det vara okej för dej Lars, om du kunde undvara en liten liten del av landet (utopin) där man kunde få reda sig själv utan socialism tror du. Klara sig själv, liksom.. Få vara ifred? Finns det nån sån liten möjlighet för några stackars krakar Lars?

   Mvh A

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Det var blankt nej då…jag förstår, ja förlåt då Lars/M/Gunilla/? 🙂 Jag lovar att nöta på, riktigt ordentligt och betala överskottet till ditt system Lars/M/Gunilla/mm.. Ja det låter fantastiskt ditt system, att ingen tänkt på det förut?

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Du ångar på, Lars, helt obekymrad om den verklighet som raserar allla dina socialistiska fantasifoster. Du påminner inte så lite om Anders Lindberg, Aftonbladets politiske redaktör, när han på Almedalsveckan för något år sedan, envist vägrade delta i det samtal som resten av panelen diskuterade. Han kändes som en kombination av Don Quixote och Sancho Panza ridande i rakt motsatt riktning i förhållande till övriga deltagare.

   Du får gärna framhärda men du kan väl åtminstone uttala något som ”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras” så att man åtminstone förstår vad det är du vill.

   Gilla

 13. Christina Gustafsson skriver:

  Vi har alltså en statsminister i Sverige som öppet i alla media kallar Sverigedemokraterna – det näst största partiet i Sveriges Riksdag – för att ha sina rötter i vit-makt rörelsen. Ankommer det en statsminister att förtala och angripa ett parti i en demokratiskt vald riksdag på det sättet? Nej. skäms.

  Gillad av 3 personer

 14. A skriver:

  Ok, jag håller med om det. Men då tycks du snarast född med din logik, utbildningen kom väl senare. Jag är född med min. En skola kan slå åt olika håll, det ser vi ju. Man kan gå i skola hur länge som helst och likväl vara en imbecill idiot. 🙂

  Mvh A

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.