Staffan Heimersons utrikes ärenden: Italiens via fiasko

Staffan Heimerson

”Italienare”, säger vi och ler menande, ”är som de är, och Italien klarar sig alltid.”

Snack. Det är romantiska vanföreställningar. Den finlandssvenske konstnären Henrik Tikkanens ord är sannare än någonsin: ”Det är inte tornet i Pisa som lutar, det är Italien som kommit på sned.”

Basta!

Alla bedåras vi av Italien, dess högljudda charm, dess konst och mat och inbillar oss att italienarna alltid kommer ner på fötterna.

Det gör dom inte. Inte nu, när landet befinner sig i en parlamentarisk kris. Inte heller i historien. Bara i undantagsfall har det gått Italien väl.

Italien grundades 1861 och var sedan genom årtiondena mycket fattigt. Det bytte sida mitt under första världskriget, övergav Österrike / Tyskland och anslöt sig till ententen (Storbritannien / Frankrike). Det blev en segermakt men demokratin skakades strax av politiska oroligheter, ekonomiska problem och nationalism. Ex-socialisten Benito Mussolinis fasciströrelse stod för sociala krav och italienska drömmar om besittningar i Afrika.

Mussolini grep makten 1922 (alltså tio år innan Hitler gjorde samma sak i Tyskland). Det var inte lyckliga år för Italien. Det krigade i andra världskriget på Hitler sida. När Mussolini sparkats anslöt det sig – än en gång – till den segrande motståndarsidan, de allierade. Mussolini hängdes i en lyktstolpe i april 1945 vid Como.

Att än en gång rädda sig över till segrarsidan gjorde inte landet rikare. Italien, som av CIA, räddats undan ett kommunistiskt maktövertagande, var fortfarande under femtiotalet fattigt som att land i tredje världen.

Från 1947 till slutet av 1980-talet var Italien ett fungerande demokratiskt land. Men de dominerande kristdemokraterna lät hela det politiska systemet korrumperas. Alla skodde sig. Det var då som Orson Welles sa: ”Italien består av 50 miljoner skådespelare. De sämsta står på scenen.”

Jag hade en kollega, Anders Ehnmark, som tog över Expressens korrespondentskap för sin tidning i Rom. Han frågade sin företrädare: ”Och var har du arkivet…?” Den eminente företrädaren Gunnar Nilsson pekade på tre mappar: Påven. Maffian. Sophia Loren. ”Det är vad som behövs.”

Men samtidigt hade en väldig bygg-boom dragit igång. På 70-talet kokade Italien av industriell aktivitet. Tre miljoner små och medelstora företag drog igång. Det syddes slipsar. Det tillverkades kylskåp och tvättmaskiner. Fiat rullade. Italien tog sin plats som Europas tredje största ekonomi, större än Storbritannien, mindre bara än Tysklands och Frankrikes.

Det jobbades. Det skattesmets. Italien dansade och log. Men statsskulden växte till nästan oöverblickbara 132 procent. Mellan det ordentliga och innovativa norr (främst Piemonte, Lombardiet, Emiglia-Romagna och Veneto) och halvan söder om Rom växer klyftorna i levnadsstandard.

I tjugo år har tillväxten var otillfredsställande, i snitt 0,3 procent per år. Efter två förlorade decennier ligger arbetslösheten på 11 procent, för ungdomar på 25. Kreditvärdigheten har av Moody nedgraderats.

”Italien klarar sig alltid” klingar ihåligt. Det var bara 70- och 80-talen som stod för ett italienskt under. Berlusconi-åren stod för politisk stabilitet men väckte löje i omvärlden.

Jag bilade för några månader sedan genom Italien och 20 mil söder om Rom suckade jag: ”… och nu är jag framme i Calcutta …” (det stod Napoli på stadsskylten).

Krisen syns inte i de norditalienska städerna. Elegansen och livsnjutandet är påtagligt. Men sanningen är: Italien är på dekis.

I tre månader var landet utan regering tills en absurd koalition bildades och kunde se sina ministrar sväras in i fredags. Resultatet bäddar för kaos.

Italienarna har gemensamt drabbats av en politisk variant av Stockholmssyndromet: De gillar dem som kapat dem.

Största partiet är Femstjärnerörelsen, populister på yttersta vänsterkanten med bas huvudsakligen i södra Italien. Partiet vill – i ett land med brist i statskassan – införa en medborgarlön om 8 000 kr i månaden per person. Redan tanken får det skälva i hela eurozonen.

Näst största partiet är Lega, populister på yttersta högerkanten med sin bas i Norditalien. Partiet vill att regeringen ska slänga ut 500 000 invandrare – och sedan fixar sig allt.

Partierna är varandras motpoler och ense bara i sin vurm för Putin och Ryssland.

Den traditionella vänstern är bortsopad, den traditionella högern reducerad.

Den brittiske förre utrikesministern Lord Hague har fattat någonting, när han nyligen sa: ”I Storbritannien är det svårt ett regera. I Italien är det meningslöst.”

Den italienske presidenten, normalt nästan maktlös, som kallar in regeringsbildarna men också enligt landets konstitution har rätten – och plikten – att förkasta föreslagna ministrar underkände ekonomiministern därför att dennes program strider mot Italiens skriftliga EU-överenskommelser.

Akut kris. Nya försök som alltså resulterat i en ”godkänd” regering. Alternativet hade varit ett nyval i vilket populisterna sannolikt ytterligare stärkt sin ställning.

Ett land, som var en av sex grundare till EU, är nu inte främmande för tanken på ett Italexit. Veckorna av regeringsbildande har förstärkt det populistiska motståndet, ungefär som i Grekland för några år sedan: Allt är tyskarnas fel och EU kör över demokratin.

Tyskarna tar inte den italienska hätskheten utan att svara. Tidskriften Der Spiegel säger: ”Vanliga tiggare visar i alla fall tacksamhet mot givare.”

På det kan en italofil svara med ett italienskt ordspråk: ”Akta dig för en man som ingenting har att förlora.”

45 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Italiens via fiasko

 1. kvellulvblog skriver:

  Det har länge talats om Italiens många problem, vilket säkert är sant, Men när jag för några år sedan for som turist till Florens, slogs jag av hur perfekt tågen fungerade, och att de höll tidtabellen, trots välfyllda vagnar. Svenska tågtrafiken är ett rent skämt i jämförelse. I.ö. fungerade allt också som det skulle, liksom vid flera tidigare italiensemestrar genom åren. Men jag kanske bara har haft tur?

  Gillad av 3 people

   • MartinA skriver:

    Fast jag var nyfiken på vad andra hade kommenterat. Hursomhelst får jag väl hoppas att han lockar nya sorters människor att delta i diskussionen.

    Gilla

 2. Turid Ulven skriver:

  Kanskje ikke så dumt alternativ i alle fall – for oss som er EU-motstandere! To ganger har nordmenn stemt nei til EU, men til tross for det har politikerne tvunget oss inn bakveien gjennom EØS. Håper på en ItalExit!

  Gillad av 3 people

 3. Jan Andersson skriver:

  Hallå?
  Norra Italien har Europas högsta levnadsstandard. De är världsledande på ny teknik inom många områden. De håller på att slå ut vissa delar av stålmanufakturbranschen i Skandinavien.
  Det finns en stor risk att bli av med plånbok och dator för en oförsiktig svensk, och de kan salta restaurangnotor som inga andra. Men de kan passa tiden, och ge mycket god service också.
  Välj själv vad som är att föredra.

  Gillad av 8 people

   • Kronblom skriver:

    Lyckan kan för vissa vara att äga en Ferrari eller två. Olyckan är om man inte är tillräckligt tekniskt kunnig för att kunna reparera den själv och att veta var reservdelarna inhandlas till bästa pris.

    @Jan
    Man är bara oförsiktig en gång även i centrala Milano.

    De flesta italienare jag har haft några längre samtal med är av åsikten att landet borde delas i två med gräns strax söder om Rom och låta morerna ha den södra delen för sig själva.

    För övrigt sköts Mussolini 28/4 i Giulini de Mezzegra nära Como. Dagen efter hängdes liken upp och ner på en bensinstation i närheten av centralstationen i Milano.

    Gilla

 4. uppstigersolen skriver:

  Heimerson gillar Frankrike. Jag gillar Italien. Italien är ett ytterst välfungerande land. God mat, kultur överallt, ofta bra väder. Sen har man lite problem. Det finns några no-go zoner. Problemen är mindre än Sveriges. Statsskulden är hög skriver Heimerson. Hur hög blir Sveriges skuld om vi räknar in alla lån som stat, kommun, landsting och svenska folket har?
  Italienarna kommer att klara sig bra. Hur bra kommer svenskar att klara sig? För att inte tala om fransmännen?

  Gillad av 6 people

 5. Aha skriver:

  Heimersson skriver att partierna är populistiska – ett negativt epitet. Det ställer frågan vad populism är.
  Är det populism att tycka att det är absurt fel att kammarrätten ger en sjuttonårig afrikan av levnadsnivåskäl rätt att få sin familj till Sverige samtidigt som nittioåringar nekas plats på äldreboenden?
  Självklart inte. Det är uppenbart att samhällssystemet gått amok.

  Om populistiska partier rättar till sådana absurditeter är det inte populism utan realism.

  Gillad av 1 person

 6. Jvk skriver:

  Då frågar jag mig, precis som i Sverige, vad har de som har haft makten sysslat med, alla de fantastiska i den kloka politiska mitten som haft alla resurser, all makt och all media, vad har de gjort för att lyckas få sådana idioter som Staffan beskriver att komma till makten, för där som här så rör vi oss i samma riktning. Etablissemanget som Staffan företräder har haft oinskränkt makt, alltid, fram tills nu, man kan tycka att lite introspektion skulle vara på sin plats?

  Sen när jag läser om de tre mapparna, jag gissar att det var nog för en svensk publik? Jag tänker ofta samma när det rapporteras om Dutertes knarkkrig eller fattigdom i Nepal…, från vår korrespondent i Bangkok. En-två minuters rapport från det fina hotellrummet. Min fråga är hur lite jobbar en utrikeskorrespondent? Mitt intryck är att man jobbar en 3-4 timmar i veckan, resten är betald glidartid? Staffan hur förhåller det sig? Skall man skola om sig till utrikeskorrespondent? Det kommer att finnas ett behov för till sist när så kallade populister är i majoritet världen över så kommer läsarna att tröttna på att läsa om på hur många sätt Trump är en idiot. Vi behöver rensa ut bland utrikeskorrespondenterna också, ut med de sociala lögnhalsarna!

  Gillad av 6 people

  • Jan Bengtsson skriver:

   Carina Bergfeldt utrikeskorre i USA har nog mindre än tre pärmar?
   Dags att plocka hem denna fd Helinprotége!

   Aftonbladets ensidiga världsbild är kanske ej den enda vi vill matas med?

   Gillad av 2 people

  • Bo Adolfsson skriver:

   Jag hoppas att DGS inte har betalat Heimersson med mina 3 000 kr som jag donerade för att DGS skulle granska de islamistiska rörelsernas indoktrinering i Sverige!
   Snart skriver väl t o m Wolfgang Hansson här.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Stafan Heimerson har en mycket omfarttande kunskap och erfarenhet av olika delar av Europa.

   När det gäller Italien vet man att den aldrig varit en fungerande statsbildning utan mer som ett varumärke för allsköns kreativitet; på gott och ont.

   Italierna förväntar sig inte särskilt mycket från sin nationella regering. Det har också gjort att man lärt sig att fixa saker på egen hand. Sverige har gått den rakt motsatta vägen. Effekten ser vi nu.
   Italienarna klarar sig alltid. Varumärket kommer att bestå. Däremot är den blågula fanan numera GRBRGR som färgen på våra lumparuniformer.

   Trump är ingen idiot. Precis tvärtom. En utomordentligt klok italenare!

   Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Så mycket värre, han har kunskaper men använder dem till pk-ism, han är en fiende helt enkelt som förstör mina barns framtid.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Artikeln handlade om Italien och då är det väl det sakliga innehållet i den man ska diskutera i stället för personen Staffan Heimerson. Men eftersom du drog in en annan person i diskussionen också fär jag förmoda att du hade boxhandskarna på när du skrev och passade på att slugga lite extra.

    Gilla

 7. Elof H skriver:

  ”Partiet vill att regeringen ska slänga ut 500 000 invandrare ”

  500.000 illegala migranter. Varför skulle inte dessa utvisas? Det är ju en helt helt normal
  och sund position. De skulle aldrig släppts in i första taget. Staffan verkar ha väldigt konstiga uppfattningar om vad som är normalt och inte.

  Gillad av 4 people

 8. Maria skriver:

  Ja jag glömmer inte de första orden jag hörde på italienskt territorium: Skorna på golvet (Scarpe a terra tror jag han sa), sagt av en tågkonduktör till en ung dam som inte hade hyfs nog att sitta ordentligt. Har någon någonsin hört en svensk konduktör läxa upp det yngre släktet så?

  Gillad av 1 person

 9. lendon skriver:

  Tja, det blir till att svara kvällstidningsjournalister på kvällstidningsjournaisters vis:

  I norra Italien har det varit en ekonomisk boom sedan 900-talet. I den södra delen snarast omvänt. Är väl finfint att femstjärnerörelsen som i huvudsak får sina röster från söder lierat sig med Lega med bas i norr. Kan gynna hela Italien för första gången sedan dess tillblivelse. Att det skrämmer etablissemangsslickare i EU får ses som ett extra stort plus.

  Gillad av 1 person

  • Å skriver:

   Och sedan Italien enades på 1800-talet har den norra delen skicket stödpengar till den södra delen. Och i norr väntar man väl fortfarande på en redogörelse, för vad som skedde med de första stödpengarna.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tycker inte att det är läge för oss svenskar att moralisera över tillståndet i södra Italien. Vad är nämligen orsaken till den stora skillnaden i arbetsmoral, samhällelig tillförlit och korruption mellan norra, mellersta och södra Italien?

   Det är den muselmanska ockupationen och de muselmanska angreppen under tusen år tills spanjorer och österrikare till slut drev ut moren.

   Skulle Sverige om tusen år ha den goda turen att få bli befriade från moren av något främmande men välvilligt inställt land, så är det ett samhälle som det sicilianska som väntar. En förbättring, förvisso, men inte något civilisatoriskt paradis.

   Gillad av 2 people

 10. Steven Jörsäter skriver:

  Italien är ett svårbedömt land. Säkert finns det mycket som kunde vara bättre. Men det är ett allvarligt misstag att tro att officiella siffror säger särskilt mycket om hur den enskilde medborgaren har det, särskilt just i Italien. Samtidigt är det två mycket olika länder i ett. Norra delen av landet förefaller mig vid mina besök som välmående. Kanske borde de överväga att dela på sig igen, något som ju Lega Norte har förespråkat.

  På samma sätt är de nya politiska makthavarna svårbedömda. Men du tycks döma dem på förhand. Allvarligt talat – tror du att more of the same skulle kunna förbättra landet? Sannolikheten verkar mycket liten, tycker jag. De traditionella politikerna tycks ha havererat. Låt oss ge de nya en chans.

  Att de vill återställa lag och ordning genom att utvisa illegala immigranter trodde jag var något som skulle tilltala dig.

  Slutligen något om relationen till EU. Är det några länder som borde ha en rejäl känga så är det väl Sverige och Tyskland. Genom sina brutala brott mot Dublinförordningen har de ju försatt hela unionen under stor press. Där kunde faktiskt en rejäl reprimand med krav att de måste lösa upp röran vara förlösande.

  Men annars är det mästrande perspektiv som EU har börjat driva gentemot Polen och Ungern och nu senast Italien förfärande. Särskilt från Tyskland har det kommit osannolikt dumma uttalanden. Inget kunde gagna EU-motståndarna mer. Fortsätter det så kommer unionen att vara upplöst inom en snar framtid.

  Gillad av 4 people

 11. Ulf Bergström skriver:

  Politiker och politiskt korrekta journalister har inte fattat att ett systemskifte är på gång I Europa. Populisterna, d..s. de folknära, tar över ett korrupt system.

  Gillad av 3 people

 12. phnordin skriver:

  Problemet med Italien är att Statens Lag inte efterföljs. Ingen har förtroende annat än till de inofficiella levnadsregler som medborgarna inbördes respekterar. Tyvärr inte tillräckligt för att skapa en effektiv nation

  Gillad av 1 person

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  I kommentaren till Futuristiska manifestet, skrivet av den italienske poeten Filippo Tommaso Marinetti och publicerat första gången den 5 februari 1909, står det; ”Già per troppo tempo l’Italia è stata un mercato di rigattieri” [vilket t.ex. har översatts till; ”Italy has been too long the great second-hand market”], eller som svenskan skulle formulera det: ”Italien har alltför länge varit en lumpbod”.

  Den stora frågan nu är om det är slut på lumpbodens era, och om Italien äntligen lyckas att svinga sig upp till romerska höjder?

  Frågan är också om Staffan Heimerson helt har missat att det är ett helt nytt Italien vi betraktar idag. Ironiskt nog är EU:s ende vän i Italien idag Silvio Berlusconi, som ju tidigare kraftigt sågs över axeln av det europeiska PK-etablissemanget som Heimerson vördar. Idag välkomnas Silvio Berlusconi av alla i Bryssel med Jean-Claude ”Fyllot” Juncker i spetsen. Det har på kort tid nu varit val i Österrike, Ungern (den gamla kära dubbelmonarkin), Tyskland och senast igår i Slovenien. I samtliga val har de nationellt sinnade partierna gått mycket starkt framåt. Kanske det är dags för Heimerson att ta på sig glasögonen och se det nya Europa torna upp sig.

  Gillad av 3 people

 14. oppti skriver:

  Det finns nån rättvisa i världen.
  Italien har klimat och matkultur vi saknar.

  En annan lysande analys av Italiens inträde i EUR familjen gjordes idag på SVD näringsliv.
  Den slösaktiga Italienskan gifter sig då med den tråkige Tysken. Resten är historia med eller utan skilsmässa.

  Gilla

 15. Magnus skriver:

  ”Näst största partiet är Lega, populister på yttersta högerkanten med sin bas i Norditalien. Partiet vill att regeringen ska slänga ut 500 000 invandrare – och sedan fixar sig allt.”

  500 000 är ju inte så många men det är ju i alla fall en början för att lösa problemet. Det behövs ju att betydligt fler invandrare och utlänningar som rest till Italien utan giltiga skyddsskäl tvingas återvända till sin riktiga hemländer.

  Gillad av 2 people

 16. Ersman skriver:

  Det är svårt att förstå sig på hur Italien fungerar det vet jag efter snart 30 år i landet…(av och till) inte ens CIA begrep begriper sig på…men de yviga rallarsvingarna från Helmersson är fördomsfulla…
  Skulden 130 % av BNP stämmer men är en internskuld ej extern dessutomlägre än Japans.
  Italien har dålig skatteindrivning ja.men en blomstrande marknad (grå.svart) som många lever gott av…
  Italien har av humanitära skäl räddat fler afrikaner /båtflyktingar än ngt annat EU land…utan direkt ha fått credit…
  Italien har kreativitet snabbhet och fingertoppskänsla i sin norditalienska industriella del.
  Och i Italien ställs höga krav på skolan lärarna och eleverna…
  Viva Italia…
  Ps Tysklands. Det Spiegel oc frankfurter allgemeines hånfulla artiklar för ett par dagar sedan bidrar bara till att Italien- en gång de mest EU vänliga landet nu är än mer skeptiska…
  En ordlek:Tyskarna älskar Italien men respekterar inte Italienare-
  Italien respekterar Tyskland men älskar inte direkt tyskar…
  Ds

  Gillad av 2 people

 17. Lars skriver:

  Italiens tillväxt tog slut är man gick in i Euro samarbetet. Sedan har man stått och stampat med stigande statlig skuldsättning (inte privat som i Sverige). Man gick in med för hög växelkurs och man klarar inte de europeiska bytesobalanserna aka Tyskland. Italien är delat i Nord och Syd med olika ekonomi. Delvis kulturella rötter eftersom Nord tillhörde Österrike och även hade en lång tradition sedan medeltiden av framgångsrika stadsstater. Italienska banker är i kris…Arbetslösheten hög. osv. osv. osv. Var det något mer som jag glömde bort? Måste ha med Påven att göra….men visst, nog finns det interna problem, det finns det ju i Sverige med…har jag hört, jag har ju aldrig sett några, inte de senaste trettiofem åren…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.