Mitt vanligaste samtal nu för tiden

Patrik Engellau

En gång, det var på den tiden när politiker fortfarande talade om migrationen som en bra affär inte bara för migranterna, utan också för svenskarna, så var jag på ett fint kalas och träffade en mycket framstående politiker som dessutom visade sig vara en klok karl. ”Du”, sa jag uppriktigt och allvarligt, ”tror ni politiker verkligen på det där ni säger, vet ni något som jag inte vet?”. Men jag fick inget svar ty värden, som inte ville chikanera den högt uppsatte gästen, såg till att avbryta konversationen.

Jag fick alltså inget svar. Jag undrar fortfarande hur våra härskare tänker när det gäller migrationen. Jodå, retoriken har gradvis skärpts sedan två och ett halvt år tillbaka, men i handling märks knappt något. Jag träffar en del kloka och i samhällsdebatten väl insatta människor och frågar om jag missuppfattat saker och ting, om det finns en sannare och verkligare verklighet därute som jag inte förmår bli varse.

Då brukar de kloka människorna tystna, tänka och sucka. De har i allmänhet samma nedstämda uppfattning som jag, nämligen att all den här förnyelsen och åtstramningen som det talas om mest är prat och retorik medan de konkreta åtgärderna i stort sett lyser med sin frånvaro.

Om det nu är på det sättet att man pratar på ett vis och handlar på ett annat, säger jag, vad kan det då bero på? Den frågan brukar landa i ett svar av innebörden att politikerna vill vänta. Just nu är inte läge att göra något som kan uppröra känslorna. Det är val inom kort. Bättre sitta still i båten.

Men tror du att något kommer att ändra sig på allvar efter valet? Nja, nej, det gör det väl inte. Det blir bara en ny sorts osäkerhet.

Jag undrar om inte den där oviljan till handling har andra orsaker än valet, säger jag. Jag tror att de politiska beslutsfattarna är rädda. Bara tanken att försöka utvisa 9 000 stridslystna afghaner ger dem byxångest. I varje fall skulle jag få byxångest. Ett sådant försök skulle leda till att folk dog. Bättre sticka svansen mellan benen och låtsas att afghanerna ska ta studenten.

Men det är ju en från början förlorad strategi! säger mitt lunchsällskap eller vad det nu är för sorts sällskap. (Förresten har jag kört den här diskussionssvängen som en gammal grammofonskiva åtskilliga gånger med min portugisiskalärarinna. Det går liksom inte att komma ur argumentationens fåra.)

Ja, säger jag, man skjuter på problemen. Och ju mer man skjuter på dem desto värre blir de. Det finns inte på kartan, i varje fall inte på min karta, att det här kan lösa sig av sig själv. Politikernas linje verkar vara att skjuta problemen på framtiden och försöka förhindra att medborgarna talar om problemen i hopp om att problemen ska försvinna. Att tvinga YouTube att införa censur är väl en närmast desperat åtgärd.

Ibland brukar mitt sällskap börja leta i historien efter överlevande misslyckanden, alltså mänskliga projekt som tillåtits fortsätta trots att de varit så uppenbart dömda till undergång av alla som lyckades hålla ögonen öppna.

Det första exemplet som brukar komma är Nazityskland under krigets sista år, då alla som tänkte själva och inte bara lyssnade på Hitler och Goebbels förstod att en tysk förlust stod nära inpå. Så skedde också ett antal tyvärr misslyckade och gruvligt bestraffade attentat mot Hitler som genomfördes av officerare som ville ha slut på det onödiga och utsiktslösa kriget. Men den nazistiska apparaten och den tyska lydnaden gav systemet en obändig kraft att fortsätta till slutet. Förändring var en större förnedring än den totala förlusten.

Den franska l´ancien régime fram till revolutionen 1789 är ett annat bra exempel. ”Efter oss syndafloden” sa Madame de Pompadour – mätress till Ludvig XV – åtminstone tjugofem år före Bastiljens stormning. Hon visste vad som skulle komma. Om hon visste så visste alla. Att faran var så uppenbar att hon till och med vågade uttrycka den i ord vid hovet visar att handskriften på väggen var tydlig. Kan man tänka sig motsvarande uppriktighet från en makthavare idag? Till exempel att finansminister Magdalena Andersson sa att ”vi nu håller på att montera ned Sverige som vi en gång känt det och har inget att sätta i stället”?

Samtalet brukar sluta med att vi enas för det första om att Sverige behöver ett oerhört starkt och målmedvetet ledarskap för att börja ta oss ur situationen och för det andra om att den sortens statsmannaskap knappt kan förväntas från några av dem som idag står på arenan.

Fast egentligen är det hela en ordning svårare än vad jag hittills antytt. Sveriges problem med migrationen beror inte i huvudsak på migrationen, utan på det svenska politiska tänkande som förmått oss att hantera ankomsten av migranter på ett så aningslöst och valhänt sätt. Jag tror inte vi kan komma till rätta med migrationens problem om vi inte gör upp med PK-ismen. Hur man åstadkommer sådan intellektuell rensning vet jag inte. Men om vi lyckades skulle vi även rädda den svenska skolan och en hel del andra problemområden vars svårigheter inte har med migrationen att göra.

54 reaktioner på ”Mitt vanligaste samtal nu för tiden

 1. Björn G skriver:

  En berättelse om vår ömma Moder.

  Moder Svea älskade sitt land, dess skogar, berg och sjöar och gröna lundar, men inte bara det hon älskade också urmänniskorna som bodde där. Och till och med de vise männen som styrde landet, och hon tyckte att de var så visa och kloka, därför hade hon troget röstat på dem varje gång det skulle väljas nya vise män.
  De där som nu hade styrt och ställt i mer än 60 år, hade ju ordnat ett så bra samhälle tyckte hon, ingen behövde vara fattig där, alla skulle ha sin bit av välfärdskakan, och Svea var så stolt över att hon själv hade kunnat bidra med sin del i kakbaket.

  Så en dag, då hon som vanligt skulle ta sin lilla promenad, upptäckte hon med fasa att hon inte längre kände igen människorna omkring sig. Hon förstod inte vad de sade eller vad de gjorde där.

  Blixtsnabbt slog henne tanken, är det verkligen de vise män som jag beundrade och vördade så högt, som har skapat detta?
  Vad är det de strävar efter att åstadkomma – ett samhälle så vrångt och omöjligt som möjligt?
  Ja du min ungdoms fina goda socialdemokrati, hur länge ska ditt rena namn missbrukas för att skydda en maktfullkomlig, byråkratisk och orättfärdig förmyndarliga?
  Hon hade nämligen trott att i ett demokratiskt land skulle allas rätt värnas, även urbefolkningens.

  Människor skulle inte straffas och förföljas bara för att de på hederligt sätt – med eller mot sin vilja – råkade vara ursvenskar. Men det var, såvitt Svea kunde förstå, vad som pågick just nu.
  Vad är det, tänkte hon, för en underligt sur och ohederlig värdegrund som har lagt sig, som en våt filt, över hela Svithiod, och varför säjer ingen ifrån så att det hörs!
  Så här kan det inte få vara, för då tar all trygghet slut i vårt land och där blir inga som vågar gå ut och jobba för att bidra till välfärdskakan, röt hon.

  Hur det gick, får vi veta efter höstens val.

  Gillad av 2 people

 2. Bo Svensson skriver:

  Det enda jag kan bjuda på, är förslag till en bättre kurs och det som leder i den riktningen är:

  Individuell makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, varvid man skall tillåtas gynna dem man känner gemenskap med. (Solidaritet)

  Skattemedel ägnade ändamålet undervisning skall man få del av i takt med att man tillgodogör sig kunnande och får då makt och resurser att skaffa sig detta kunnande på en fri marknad. (Extern betygssättning)

  Den skatt som nu mäts som andel av årsinkomsten, skall istället mätas som multiplar av timlönen och pengarna till ”arbetsgivaravgiften” som skall täcka kostnaderna för ledighetsförsörjningen skall istället fylla på individuella trygghetskapital. (Noll marginalskatt)

  Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver och konsekvenser på rätt nivå för att underlätta tillvaron för oförsäkrade som inte stannar där de skall vara.

  Utvisning skall bestå i förpassning till bevakad enklav intill flygplats varifrån man är fri att ta sig vidare hemåt.

  Outsourcing av asylverksamheten. – Asyl skall ansökas om via e-mail och automatiskt svar skall vara en uppmaning att söka sig till ett land, där deras flit och kompetens är efterfrågad så att de kan fungera som en tillgång för sina medmänniskor.

  Makten över kreditgivningen skall vara spararnas och jag återkommer till hur det kan ordnas.

  Gillad av 2 people

  • Bo Svensson skriver:

   Beskattning följer fortfarande samma mönster som från början – korpa åt sig av värdeflöden man tror sig kunna kontrollera, men måste erkännas som en del av rättsordningen och lyda under samma logik: Gynna det vi vill ha mer av och missgynna det vi vill ha mindre av.

   Vi skall inte straffa arbetsbyte eller skapandet av mervärde.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Den kontantlösa ekonomin är här inom kort och kan enkelt göras valutafri också. – Det behövs inga sedlar, – bara stabila mått på värde och sådana finns ju, annars skulle man inte ha något mått på inflationen.

   Om ens värdepappersdepå också fungerar som betalkort-tjänst som via räntan på plus och minus håller balans med automatik och om sparande hos kreditgivare är i form av aktier i verksamheten, behövs inga statliga garantier för sparandet.

   Det är dessa garantier som ger utrymme för megasvindeln. – Vet ni om förresten att om banken ”råkar” felregistrera ert aktieinnehav, inräknas dess värde i bankens kreditvärdighet och går förlorade vid en bankkrasch. – Statliga garantier ger er då kompensation upp till 250000kr medan oförtjänta tar hand om aktierna.

   Gilla

 3. svenne skriver:

  ”Så skedde också ett antal tyvärr misslyckade och gruvligt bestraffade attentat mot Hitler som genomfördes av officerare som ville ha slut på det onödiga och utsiktslösa kriget”.

  Jag läste en teori där det framfördes att det var bra att Hitler inte blev mördad därför att han saboterade krigföringen genom att lägga sig i – och fördärva – de strategier som hans fältherrar hade utarbetat. Han hade ett antal mycket kompetenta befälhavare till sitt förfogande som t.ex. Heinz Guderian (chef för en pansardivision) och Erich von Manstein (överbefälhavare för en armégrupp). Båda dessa avskedades därför att de motsatte sig den taktik som Hitler krävde skulle tillämpas, och reduceringen av antalet dugliga befälhavare gjorde att kriget blev kortvarigare än vad annars skulle ha varit fallet.

  Vi har ju en parallell i den nuvarande svenska politiken. Så länge som Stefan Löfvén går i frontlinjen för de regerande partierna, utan att någon mer slipad, vältalig och allmänbildad person får en mer framträdande position, så kommer hoppet att det kommer att ske ett regeringsskifte vid nästa val att vara väldigt levande. Inte för att jag tror att det finns några speciellt vassa knivar bland socialdemokraternas potentiella ledargarnityr som kan vända trenden för S, men det känns lugnast att Stefan Löfvén får fortsätta att taffla på i sin nuvarande stil.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Jag tror det finns mycket att lära av hur Hitler agerade, han så,att säga förskroppsligar vårt 7-klöver etablissemang, man följer en utopi och blir allt galnare, befälhavare efter befälhavare avsätts och inget antal offer är för stort, ens bland de egna, kämpa till döden, alltid, även om det är meningslöst. Det finns ingen reträtt för dem, de har passerat galenskapens gräns.

   Gillad av 8 people

  • Jan Bengtsson skriver:

   Att Stefan kan sitta på tronen säger väl bara en sak,
   det helt saknas påläggskalvar/kossor i Partiet…

   Men vore någon av Ygeman Morgan J Ylva J eller Shejk Arabi en förbättring?
   Damberg smyger i vassen, namnet duger väl…

   Maggan räknar ständigt fel…

   (S)vårt att se en framtid för det partiet…

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Vem, menar teorin, satt på såväl kunskapen om dessa sakförhållanden och övertygelsen om dennas riktighet, som förmågan att riskfritt mörda Hitler vid behov och styra utvecklingen efter detta mord på ett förutsägbart sätt? Gud? Hans mormor? Vem skulle ha fortsatt kriget längre än Hitler själv gjorde efter dennes frånfälle? Varför? Till vilket syfte?

   Gilla

 4. Alfredo skriver:

  Ett facit finns för händelsernas utveckling i ett land som för en felaktig migrationspolitik. Det finns på sidorna 140-142 i pocketutgåvan av Paul Colliers bok Exodus. Men detta facit gäller för normala länder och Sverige är ett extremt land så jag tror att vårt öde är Ragnarök. Ingen kommer att göra någonting vad som än händer. Inkompetens, brist på ledarskap, prestige, girighet och feghet kommer effektivt att hindra alla initiativ som skulle kunna vara verkningsfulla.

  Gillad av 3 people

 5. En politisk murmuration skriver:

  Djur uppträder ibland som flockar och stim. Flocken i sig utgör en trygghet från rovdjur. De får svårt att koncentrera sig på en enda enskild individ. Ensam utanför flocken förvandlas bytesdjuren lätt till offer.

  Vi har alla sett det på teve, kanske även i verklighet. Hur stora flockar med starar drar fram över himlen i stora murmurationer. Tre enkla regler får flocken att röra synkront i krumbukter och vågor.

  Ett; följ dina sju närmaste grannar. Två; vänd åt samma håll som grannarna vänder. Tre; lämna aldrig gruppen.

  Svenska politiker och myndighetsutövare söker även de skydd i flocken.
  Ingen vågar lämna flocken. Ingen vågar sticka ut. Psykologiskt omöjligt tycks det att ta första steget. Man följer tryggt alla andra i sin närhet. Alla följer varandra.

  Styrningen av flocken blir då illusorisk. Ingen styr egentligen. Alla består av följare. Likt ett drev på Twitter.

  Vad vi ser idag utgör en politisk murmuration på den politiska himlen.
  Ett flockbeteende som helt underordnar sig sin egen omgivning. Och antagligen följer minst lika enkla regler som staren gör i sin flock, och som får flocken att hålla samman även vid politiska svängar. Om än i mänsklig fjäderdräkt. Dock svart och hotfull i antal och flygriktning.

  Gillad av 3 people

  • Gunnar Strandell skriver:

   Det behövs ett eller flera rovdjur också för att det ska löna sig att gå i flock.

   Dessa utgörs av våra agendasättande journalister och deras hot om att alltid hitta någon att tycka synd om som konsekvens av ett politiskt beslut.

   För närvarande jobbar också journalisterna i flock. En vargflock som delar ut priser till varandra efter varje lyckat drev.

   Gilla

 6. MartinA skriver:

  Politiker bryr sig inte om vad som är ”sant”. De bryr sig bara om vad de skall säga för att vinna fördelar.

  Signalpolitik har en poäng. Nämligen att ge tjänstemän råg i ryggen. Lagstyre var det länge sedan vi hade, om vi nu någonsin haft det. Istället signalerar bossarnas boss Löfven och politrukerna vätter fingret och följer. Nu följer i och för sig politrukerna även vad media signalerar och hur domstolarna dömer. Och de har inte förändrats mycket. Så bossarnas boss kan signalera allt han vill, inte mycket händer i vilket fall.

  Stridslystna och stridslystna. Men dels har folken i Afgahnistan manliga och stridbara kulturer där människoliv inte värderas på samma sätt som i sverige. Och dels har de flesta därifrån många människor som tagit risker för att investera i resan som fört dem hit. ”Afgahnerna” kan ej svika sponsorerna hur som helst, för många måste ett sådant svek upplevas som värre än döden själv. ”Afgahner” har fortfarande ett förhållande till ära.

  Den svenska skolan kan dra dit pepparn växer. Den var en otäck skapelse redan på artonhundratalet. Och de senaste decennierna har den gått från synnerligen otäck till något mycket mycket värre. Skolan gör unga sämre på att förbereda sig för livet. Vilket är motsatsen till vad skola är till för.

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Signalpolitik har en poäng. Nämligen att ge tjänstemän råg i ryggen. Lagstyre var det länge sedan vi hade, om vi nu någonsin haft det. Istället signalerar bossarnas boss Löfven och politrukerna vätter fingret och följer. Nu följer i och för sig politrukerna även vad media signalerar och hur domstolarna dömer. Och de har inte förändrats mycket. Så bossarnas boss kan signalera allt han vill, inte mycket händer i vilket fall.”

   Detta är kodifierat och lärs ut i juristutbildningen. Det kallas värdenihilism och rättspositivism. Det är raka motsatsen till lagstyre och likhet inför lagen. Men det har gällt i svensk juridik så länge SAP har varit vid eller i närheten av makten. Detta system måste avskaffas.

   Gillad av 2 people

 7. MartinA skriver:

  Sen, för en ledande politiker i en ”demokrati”, den bryr sig bara om att saker inte ska rasa medan politikern vinner sin framtida sponsring från en amerikansk storbank.

  Gillad av 2 people

 8. Jvk skriver:

  Jo SL-ismen (Social Lögnaktighet) är orsaken, en felaktig världsbild, men det tydligaste symptomet är utomeuropeisk invandring och för akuta tillstånd så måste det allvarliga symptomet behandlas först, annars dör patienten. Patrik, du söker lösningar bland dina fina likar i Stockholm, liksom exempelvis Westerholm, eller Heberlein, eller Teodorescu, eller Gudmundsson. Ni söker lösningen bland de som skapat problemet, hur sannolikt är detta? Istället så är det nog så att man kan anta att alla som ni där i Stockholm känner är irrelevanta för problemens lösning, ni vägrar bara erkänna det. Vi har ännu ingen Trump, Åkesson bedömer jag inte vara hänsynslös nog men kan ta fel, han får min röst, alternativt Kasselstrand om han kan skaka fram tillräckligt med anhängare, men inte heller Kasselstrand ser jag som varande lösningen. istället behöver vi en Trump eller en Orban, en äldre man som folk vågar ge ansvaret över liv och död, som kan förklara så att kvinnorna förstår varför de och de nu dog i försvaret av ett större syfte. Det finns antagligen sådana män eller kvinnor i Sverige men de är sällsynta i bästa fall. Jag tror vi behöver det Victor Davis Hanson eskriver i sin bok ”Saviour Generals”, lite udda personer som kliver in i katastrofens ögonblick och vinner slaget och kriget, men som är mestadels missanpassade i vardagen, lite som Trump, efter fullgjort värv så röstas de bort och de ”balanserade” träder in igen och tar äran.

  Antagligen så kommer en sådan man inte in på scenen förrän vi har storskaliga upplopp och folks fysiska säkerhet är den viktigaste frågan, med nuvarande politik och mandatfördelning expost valet 2018 så verkar detta oundvikligt. Det är för många som fortfarande är hycklande fegisar och inte ens tar det minimum av ansvar som krävs och röstar mot fler våldtäkter och röstar på SD eller AFS, det är viktigare för dem att passa in än att småflickor våldtas, dessa små människor byter endast fot när de själva väldigt konkret känner sig mera hotade av invandringen än av det sociala trycket. Denna video visar vad Sverige måste bli innan det vänder, kompisar blir vi aldrig igen, och polisen tittar på:

  Gillad av 6 people

  • Jvk skriver:

   Utomeuropeisk förresten, vi verkar sakna en samlande beskrivning på just de människor som utgör problemet men alla vet exakt vilka vi talar om, det är ju inte kineser som är problemet, men man kan inte skriva kineser och indier, för då måste man börja kvalificera ytterligare. Det är inte heller enbart de av en speciell region som är hela problemet men i huvudsak så. Vi vet vilka som är problemet, ett exempel, igår var jag på stranden, mycket folk, det går en lång spång ner till stranden där folk kan köra sina barnvagnar osv, men igår så hade två yngre invandrare av typen ovan helt enkelt smällt upp sina solstolar exakt där spången slutade, de hade vänt stolarna lite lagom mot solen också. Bekvämt. Jag tror inte ens att de gjort de för att jävlas utan det är värre, deras medmänniskor är irrelevanta för dem, varför skulle de INTE smälla upp sina solstolar så att barnfamiljer inte kommer förbi. Ingen säger något så klart för vem vet, de kanske var inblandade i någon skjutning igår? Så kan vi ju inte ha det, alla förstår detta. Det som skrämmer mig lite är att utan att ha läst några dokument så har jag nog landat i samma världsbild som en viss norrman: det är meningslöst att förvänta sig att invandrarna skall ändra sig.

   Gillad av 4 people

 9. Richard skriver:

  ”…om det finns en sannare och verkligare verklighet därute som jag inte förmår bli varse…”

  Ja, det gör det. Kina växer så det knakar och kommer, om inget händer, ta över världen. De gör samma resa som Japan gjorde (och Japan var nära att ta över) men är tio gånger fler människor.

  När Kina tar över förlorar oligarkerna sin maktbas, och iom att våra politiker är så insyltade med oligarkerna förlorar även de sin maktbas.

  Genom att fylla på med en massa konsumenter som får våra pengar att shoppa för (vi är mer sparsamma så och har redan en massa saker så det blir inte samma fart på hjulen) hoppas man kunna hålla någorlunda jämna steg med Kina tills de planar ut.

  Man vill fylla västerlandet med en massa konsumenter från andra delar av världen för att parera Kina. En desperat åtgärd.

  Gillad av 2 people

  • educaremm skriver:

   Staten subventionerar konsumenter för att därmed öka produktion, vilken i sin tur ska anses kunna öka arbetstillfällen, som sedan därefter i sin tur ska kunna öka konsumtion, som i sin tur antas kunna öka produktion, med ökade arbetstillfällen, som i sin tur kan öka efterfrågan och konsumtionsförmågor osv., osv.. ….

   En äldre befolkning i ett samhälle har oftast konsumerat mer eller mindre färdigt av basvaror av olika slag…

   Däremot, en yngre, en ungdomlig befolkning, är oftast betydligt mer konsumtionslysten. Den vill konsumera allt och allting av allehanda slag av varor; typ bostäder, kläder, husgeråd, mat, elektronikutrustning, bilar, mopeder et cetera…

   Så, frågan är, är det en god investering för en nation att vilja prioritera att sponsra konsumenter och att vilja subventionera konsumtion genom att sponsra konsumenter?

   Förmodligen?

   Är det gott för en nation även om dessa konsumtionslystna och konsumtionsbehövande konsumenter kommer från andra delar av världen?…

   Antagligen, rent ekonomiskt?…

   Är det då för landet värt de problem av olika sociala slag, typ kontroverser, konflikter och missförstånd av olika allvarsgrader pga bristande begripligheter och bristande respekt eller bistande förståelse, s.k. kommunikationsproblem, grundade i fundamentalt olika kulturella, sociala och psykologiska ideal mellan en inhemsk befolkning och en befolkning som är främmande i just den nationen?…

   Är det värt det till varje pris? …

   Till varje kostnad?…

   Vem vet…

   Gilla

   • Richard skriver:

    ”Är det värt det till varje pris?”

    Jag tycker inte det. Jag tror att teorin jag framför ovan är korrekt i det att det är det som starkast driver massinvandringen. Och jag förstår riskerna med att Kina tar över. Det kan komma att innebära att vi drabbas på motsvarande sätt som många andra länder drabbats av USAs makt.

    Men jag anser ändå att vi bör motarbeta massinvandringen. En anledning är de många och stora osäkerheterna. Det går inte att veta hur framtiden kommer att gestalta sig. Hur påverkar t.ex. de stora tekniska förändringarna med AI m.m.?

    En annan anledning är att de genomfört sin massinvandringsagenda på ett oerhört odemokratiskt och oetiskt sätt, bl.a. genom att stjäla från oss och ge till de som väller in i våra länder. Oligarkerna och politikerna är helt enkelt inga bra människor. De förtjänar inte den makt de i dagsläget har. Att repatriera är ett bra sätt att straffa dem för deras oetiska agerande (de ska givetvis få hårdare straff när vi väl får möjlighet, men det är i alla fall en början).

    Slutligen finns det andra alternativ som oligarkerna inte väljer eftersom det skulle minska deras makt. Dessa alternativ förefaller lämpligare för att hantera situationen och innebär dessutom att dessa skurkars makt minskar.

    Gillad av 2 people

 10. UlfH skriver:

  Självklart finns det människor som tjänat stora pengar på invandringen, vinster som den den allmänna människan måste betala med minskad så kallad välfärd.

  Gilla

 11. Magnus Ström skriver:

  Med anledning av att 80% av eleverna blev underkända i någon skola i en av zonerna i Göteborg och 17,5% total i riket, skrev jag denna kommentar på ledarsidorna.se. Bara en av de oräkneliga fiaskon som de ”starka” individerna skall reda ut. Jag tror det är omöjligt. Lämna zonerna åt sitt öde,

  ”Jag tycker snittet bland de som går ut nian är ännu mer alarmerande. 17,5% totalt bland niondeklassare. Det är i snitt 4-5 elever i varje klass i HELA grundskolan. På den tiden jag gick ut nian(1976), fanns det kanske ett par st stolpskott, högst, i totalt 4 klasser som gick ut grundskolan. Och jag tror kraven var högre då.
  Enligt skolverkets statistik går det 111 111 elever i nian i år. Och 17,5% blir underkända. Av de krav jag ser ställas på min egen son som går ut nian om en vecka, så måste de underkända vara i stort sett analfabeter eller vara helt frånvarande i undervisningen. Nästan 20000, varje år. Skrämmande. Frågade sonen om någon i hans skola blir underkänd i år. Han tittade på mig som om jag kom från Mars. ”Skojar du?” sa han. ”Det är nästan omöjligt att bli underkänd..”.”

  Gilla

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Här kom du nog ett stycke närmare sanningen. Sveriges stora problem är inte invandringen (även om det är nog så stort). Va! kanske någon här på DGS tänker, det är väl därför vi skriver här? Nej, problemet är varför detta blev ett problem till att börja med. Och det är mycket större. Flyktingkrisen i Sverige orsakades inte av flyktingarna!

  Tänk 50 år tillbaka i tiden. Vilket var problemet då?. Invandring? Knappast. Feminismen? Nej. Men socialismen! De styrande var besatta av den ädla socialistiska tanken. Alla ska dela allt och arbeta för det gemensammas bästa. Det låter ju bra men har som vi vet många förödande brister. Folk jobbar mycket bättre åt sig själva. Vissa blir mer jämlika än andra. Och för att någon ska ta risker måste det finnas en belöning.

  Socialismen sådan den var på 70-talet är stendöd. Men den var den tidens PK-ism utmanad av få. Endast då och då av moderaterna medan mittenpartierna som vanligt balanserade mellan förnuft och avgrund. Att vi nu ibland nostalgiskt kan se tillbaka på eran beror på att socialdemokraterna i praktiken nästan aldrig följde sin egen retorik. Tvärtom lyckades de dupera väljarna på ett utomordentlig skickligt sätt genom att ha makten och vara i opposition samtidigt. De försökte driva igenom sina tankar en gång, med löntagarfonderna, men det fick för en gångs skull i svensk politik rejält mothugg.

  Socialismen försvann mycket oväntat på 90-talet och allt verkade vara frid och fröjd. Trodde vi då. Nu 20 år senare är katastrofen här med ett batteri av andra galenskaper som alla har potentialen att stjälpa landet och som får somliga att längta efter hycklande gråsossar på samma sätt som vissa ryssar längtar efter Stalin. Och vad som är än värre att ledarna nu inte bara hycklar utan tycks tro på dumheterna de häver ur sig. Invandringens problem känner vi redan alltför väl. En bokstavligen gränslös naivitet. Men feminismen med sitt hat och krigshetsande mellan kvinnor och män är lika farlig. Och klimat- och miljöreligionen som proklamerar att vi inte har rätt att ta någon plats och att vi nog egentligen borde lägga oss ned och dö är också mycket farlig med sitt destruktiva budskap.

  Så även om invandringsfrågan avgjort är den akutaste så skulle ett fokus på bara den även om vi kanske till och med skulle få till någon slags lösning inte lösa problemet, Risken är överhängande att vi då snabbt hamnar i nästa avgrundshål. Våra politiker har en lång tradition av att försöka hitta problem som de kan skapa. Vi måste förstå varför ansvarsfulla och kloka män och kvinnor inte är de som styr landet. Och ändra så att det blir så. Det är något systemfel i politiken som akut måste åtgärdas. Annars är risken enorm för återfall där man minst anar det.

  Gillad av 4 people

 13. Björn skriver:

  Åt er som fortfarande tål en blodtryckshöjning, har jag ett råd; läs dagens GP granskar: ”I religionens namn”! Handlar om hur islam fullständigt fräter sönder skolmiljön runt om i Göteborgsområdet! Och om hur handlingsförlamade och syltryggade rektorer och övrig personal, hela tiden viker ner sig för muslimerna och deras minst sagt udda krav!

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Förstår inte hur man kan beskrivs muslimers krav som udda, de är högst rimliga och vanliga om man är muslim, allt från grisfobi till slöja till burka till stening, allt finns nedskrivet. De är 1.5 miljarder, vi är 7-8 miljoner.

   Det som är märkligt är varför de är här.

   Gillad av 2 people

   • Björn skriver:

    Märklig kommentar! Ur MIN synvinkel, som ICKEMUSLIM, är kraven jävligt UDDA! Att muslimerna själva anser att de är ”rimliga”, förändrar inte MIN syn på det hela! Nåt som däremot INTE är märkligt, är svaret på frågan om varför de är här……

    Gilla

   • Björn skriver:

    ETT exempel på, i mitt tycke, rätt udda krav, var att skolan skulle filma en muslimfamiljs dotter under precis hela skoldagen och direktsända hem! Enbart för att de skulle kunna ha koll på att flickstackarens huckle satt på hela tiden! Och detta gick alltså skolans ledning, med på!!!!!

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Ja det är kanske semantik, vi håller nog med varandra i huvudsak. Det jag alltid är på utkik efter det är dock när man hoppas att det finns ”ett annat islam”, ”det normala moderata islam” som på något magiskt sätt skall passa ihop med västliga värderingar, men det gäller nog inte dig.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Nej, det gäller inte mej! Min bestämda åsikt är att det inte finns nåt ”Islam light” för västerländskt bruk! Antingen är man muslim, och då är man det fullt ut, eller inte! Däremot finns det en hel del kriminella, som utnyttjar möjligheten(som finns här i Sverige!) att glida fram och tillbaka mellan ”polerna”, beroende på vilken som för tillfället bäst gynnar deras ”verksamheter”…

    Gilla

 14. Hovs_hällar skriver:

  Jo självklart är det så. Det handlar om oerhört mycket mer än bara lite kosmetiska åtgärder här och där, som ex-vis (M) verkar hålla på med, utan om att göra upp i grunden med en elakartad cancer som bitit sig fast i samhällskroppen!

  Denna cancer utgörs av en ond och destruktiv ideologi vi har kommit att kalla för ”PK-ismen”, men som egentligen borde kallas något annat. Termen har bara kommit att bli allmänt accepterad av historiska skäl ungefär som nazisterna kallade sig för ”nationalsocialister” på sin tid.

  Oavsett vad man kallar denna sjuka tankeriktning för, så har den ostört kunnat bre ut sig i samhället genom en kombination av för oss olyckliga omständigheter, bland annat att Västerlandet inte längre har någon fast övertygelse om sin egen rätt att härska.

  Då öppnar man genast dörren på glänt för diverse destruktiva idéer som hotar att underminera själva grunden för hela samhällsbygget.
  Vilket är vad som pågår nu.

  Gilla

 15. Folke Lidén skriver:

  För mig, som under nästan fyra decennier, argumenterat mot massinvandring av lågutbildade människor från andra kulturer har det uppstått ett nytt problem.
  Tidigare fick jag kritik och avståndstagande från snart sagt alla jag diskuterade med.
  Idag håller många jag känner och även kloka, bildade krönikörer med mig om att Sverige är på väg nedåt främst p g a en från konsekvensanalys och bondförnuft befriad (migrations)politik.
  M a o, jag har haft rätt hela tiden.

  Jag hävdar nu att det gått för långt för att rätta till på ett vettigt sätt. De (drakoniska) åtgärder som i så fall skulle erfordras är inte möjliga att vidta i ett civiliserat samhälle.
  Nu har ett nytt problem infunnit sig vad avser värderingen av mina åsikter.

  Jag blir nu avfärdad som pessimist.
  Jag får höra saker som ”om man bara har negativa saker att komma med kan man lika gärna vara tyst”.
  Mina diskussionspartners tycks förutsätta att ”åtgärder” och ”skärpningar” ska fixa till saken.
  Jag tror inte på det. I mitt tycke är dylikt resonemang lika verklighetsfrånvänt som att rusta upp husen i förorten i syfte att stoppa kriminaliteten.

  Den enda tänkbara utvecklingen är segregation och succesiv nedmontering av välfärdsstaten. De som arbetar och betalar skatt kommer mycket snart att vägra finansiering av bidragstagare.

  Vi får väl se. Inom ett decennium, max två, kommer det att visa sig om jag har rätt även denna gång.

  Men valet i höst då? Så länge du inte röstar på Kommunisterna, MP eller C spelar det ingen roll då kan du lika gärna rösta på Pastor Jansson!

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   De åtgärder som 7-klövern förslår kommer självklart att misslyckas, de är inte ens i närheten av att vara relevanta, 7-klövern finns inte mer men har inte förstått det än. För de nya politiska partierna som kommer att ta över så blir det inte lätt men jag tycker att Trump visar på att alla som säger att det är komplicerat, det är svårt, det går inte, så kan man inte göra, helt enkelt har fel och som VDH ofta talar om så har han på ett år uppnått vad som brukar ta ett decennium eller inte alls bli löst. Han söker lösningar, Korea, ja om Kim tror att han personligen kan bli dödad av en bomb i skallen så kommer han till förhandlingsbordet, orättvisa tullar, ja de var helt enkelt orättvisa, varför skall USA subventionera EU eller Kina, och det var ingen som ylade om en kollapsande världsekonomi när EU skapade sina högre än USAs handelshinder. NATO, hota med att dra bort militären och se, EUs ledare skrapar i fickorna efter mynt, fler svarta i jobb än någonsin, jobbmaskinen kör som tåget, osv.. Så att det inte blir lätt betyder inte att de blir omöjligt men man måste skilja på pk-åtgärder som M eller S talar om som endast tjänar syftet att hålla dem vid makten, och reella Alexanderhugg som Trump sysslar med.

   Gillad av 4 people

 16. Jaxel skriver:

  Jag tror inte beslutet bottnar i en rädsla för vad som skulle bli följden av ett försök att utvisa 9 000 ”stridslystna” unga män. Tror inte Stefan Löfven förmår att tänka så långt.

  Beslutet hade två syften.

  Det första var att ge MP ett köttben och det andra att splittra alliansen.

  Det senare syftet uppfylldes. Vem kan idag tro på alliansen som ett regeringsalternativ. Alliansen kan inte enas i den kanske viktigaste frågan för väljarna inför valet. Alliansen har under hela den gångna mandatperioden tydligt visat att man inte ens velat försöka ta regeringsmakten. Man har tydligen tyckt att förutsättningarna varit för besvärliga. Väldigt mycket talar för att förutsättningarna blir ännu besvärligare efter valet.

  Hur skall en någorlunda förnuftig människa kunna se Alliansen som ett regeringsalternativ. Stefan Löfven vill ju i alla fall ha makten.

  Dock den seger statsministern inhöstat med beslutet kommer antagligen visa sig vara av karaktären Pyrrhus. Ingen människa kan väl längre tro på Löfvens prat om ordning och reda i migrationspolitiken. Jag tror detta beslut kommer att stå socialdemokraterna dyrt i valet. (Man kanske till och med borde applådera beslutet.)

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Enda alternativet till en denna Regering,
   lär tyvärr bli en Moderat minoritetsregering!

   I vissa delar SD-stödd?

   Men originalet är väl alltid att föredra, det som ser problemen!

   UK är inte den man helst vill se leda landet på randen till Globaliststupet…

   En Moderat som har Liberalmarxisten Trudeau som högsta ledstjärna…
   Så långt har Sverige vridits till vänster…

   Han och hans berömdare pappa hade väl i sin tur Sossarna här som sin?

   Gilla

 17. Lena M skriver:

  Det finns ju en sorts helig ko här som kallas ”asylrätten” den måste då således värnas. Märkligt nog tycks den inte vara solidariskt knuten till våra grannländer där även vi Svenskar kan tänkas få asyl i kristid. Nej asylrätten till Sverige tycks omfatta hela världen så att någon i mörkaste afrika åberopar en asylrätt i Sverige. Den som inte värnar denna asylrätt är ond och måste stämplas som Sverigedemokrat.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Arbeta för att i princip avskaffa dagens asylrätt,
   de facto delikata smörgåsbord!

   Då växer SD ännu lite snabbare)

   Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Lena M — De som likt Schyman ylar om ”asylräääätten” har inte läst hela texten, och läser den dessutom som fan läser Bibeln…

   Gilla

  • oppti skriver:

   Asylrätten bör begränsas till närmsta säkra land.
   Varför skall vi ta emot asylsökanden från länder långt bort?
   Det var pittoreskt när Palme lockade hit socialister från länder i andra utvecklingsskeden. De var angelägna om sitt land och snara att återvända. Nu kommer människor som planerar stanna här.
   Den migrationsindustri som utvecklats lever gott på vår välvilja!

   Gillad av 1 person

 18. Sixten Johansson skriver:

  Lookslikeanangel frågade sig road i går: ”Hur marknadsför man konservatismen?” Jo, först hänger allt på om ett överväldigande folkflertal faktiskt vill bli vuxna och då helst även riktiga mammor, pappor, far- och morföräldrar, eller om de vill förbli barn så länge de lever. Det senare valet leder till att det i längden aldrig fostras och mognar fram mammor och pappor och därmed inga mogna ledare i hönsgårdarna. Massor av dagens vuxna, och i synnerhet PK-isterna, är psykoinfantilt egostinna individer, bara kycklingar och kacklande hönor som hackar och leker tuppar. Höns och hönsägg blir förstås uppätna av alla som ser ett lätt byte. Så slutar den svenska hönssagan.

  Vi börjar alltså lämpligen med ärlig introspektion. Tillhör vi den evigt icke-vuxna kategorin är vi bara en belastning och fara för alla som vill restaurera eller bygga ett gott samhälle. Den som ärligt vill bli vuxen och mogen och är beredd att ta livslångt ansvar för sina barn, sin egen och sina barns och barnbarns samhällsgemenskap är konservativ. En riktig, helgjuten människa, inget kattguld.

  Nästa steg är att försöka hitta en partner som också är konservativ och andra stabilt likasinnade, inga pratkvarnar, utan pålitligt folk. I början måste det politiska och mediala babbelianväldet brytas och det värsta fjoll- och lögnhalsskiktet få bära sin egen karma. Men vår bästa marknadsföring går naturens egen väg: konservativa kvinnor och män är de enda attraktiva för alla som vill bygga ett gott samhälle och leva i det.

  Gillad av 4 people

 19. Lars skriver:

  Mycket av utvecklingen i Sverige har varit tydlig till tendensen i Sverige har varit tydlig sedan 80-talet. Jag såg den. Andra såg den. Våra politiker, ska de inte vara ”the best of the best”? Optimist som jag var så trodde jag att de kommer att agera. Bostäder, invandring, polisen, försvaret, sjukvården, skolorna, media. Oavsett politisk kulör har de inget sett och inget förstått. Ideologier – konservativa, liberala, socialdemokratiska, ekologiska, kommunistiska – ingen ideologi har fungerat för annat än att ignorera verkligheten.

  Problemen är ju konkreta? Eller är de inte det?

  Gilla

 20. lookslikeanangel skriver:

  BUSINESS AS UNUSUAL?

  Det som är bra med det här forumet är att vi är människor som har har erfarenhet
  av riktiga jobb. I Sverige, men också internationellt. Vi vet hur tufft det kan vara att
  t.ex. jobba inom exportindustrin; Du kan ha rest i många timmar med flyg, men du
  måste ändå direkt vara skärpt, fräsch, och snabbt “läsa in koderna” hos dina kunder.
  Ha superkoll på marknaden – förstå vad som krävs för att vi ska hävda oss internationellt.

  Fattas bara annat än att vi är upprörda när vi ser hur Sverige slösas bort. Som kvinna
  blir jag extra ledsen när Sveriges fjolligaste “våp” får uppmärksamheten och
  tolkningsföreträdet. Varför?

  Alla vi som gör ett seriöst jobb i infrastrukturen, jordbruket, vården, skolan, etc. alla
  de viktiga funktionerna som verkligen betyder något. Tidigare generationers slit.
  Ska det inte betyda något?

  Kanske vi ska göra en politisk “bicykleta” à la Zlatan?

  Gilla

 21. olle reimers skriver:

  Alla svenska vuxna människor har itutats uppfattningen att Sverige är ett starkt och solitt samhälle.

  Vi kanske inte trott på den ena eller andra politiken, men Sverige som sådant har vi aldrig ifrågasatt. Landet som byggts upp sedan Gustav Vasa har givetvis en stabil grund att stå på.

  När det nu börjar gå upp för svenska folket att den starka grund vi alltid tog för given, obönhörligen rinner iväg, som sanden ut i havet, är vi helt handlingsförlamade. 500 år borta på fem. Det är inte möjligt, helt enkelt!

  Men det är där vi är och åser förtvivlat hur våra främsta företrädare fumlar med redskapen respektive låtsas om att de inget ser eller vet.

  Vi har trott på Sverige, som något slags evigt skydd för oss svenskar. Nu är vi tio miljoner ensamma flyktingar på väg att spolas ut i världens hav. Utan livbåtar eller flytvästar.

  Rädde sig den som kan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.