Kafkas värld har överträffat sig själv

Lennart Bengtsson

I Kafkas roman Processen häktas huvudpersonen Josef K utan att veta varför. På detta sätt beskriver Kafka ett av det allra kusligaste som kan hända nämligen att bli anklagad för något som man inte känner till, kanske glömt bort eller som kanske aldrig har hänt. Det finns domstolar på alla vindar säger Josef K i romanen för att på detta beskriva den allsmäktiga makten som alltid finns närvarande och som ingen kan skydda sig emot. Företeelsen finns i alla totalitära samhällen. Människor som försvinner, människor som får hembesök klockan fem på morgonen av några uniformerade eller civilklädda tjänstepersoner och tas till någon plats för att aldrig återkomma. Nacht und Nebel-aktioner kallades det i Nazityskland. I vår tid har det andra namn och det händer varje dag året runt. År ut och år in. Oskyldiga anklagas och elimineras.

Det moderna ”demokratiska” samhället behöver inga anklagelsevindar eller hemliga källarvåningar eller tidiga morgonbesök. Här sköts processen via sociala medier. Fallet Fredrik Virtanen skildrades på onsdagskvällen i Uppdrag Granskning. För så där 10-15 år sedan levde Fredrik V ett aktivt socialt liv i Stockholms innerstad där sex, sprit och droger hörde till vanligheterna. Mycket händer säkert i en sådan miljö där aktiva unga människor söker spänning och utlevelse. Tjejerna söker spännande killar och killarna söker attraktiva och sexiga tjejer.

Allt blir inte som man tänkt sig men de flesta glömmer bort det mesta och går vidare. Alkohol har ju inte minst egenskapen att försvaga minnet. Det är ju därför många super. De flesta har säkert varit med om upplevelser som är så svaga i minnet att man kanske inte ens vet om man har upplevt det, drömt det eller bara läst det i en roman.

Så händer något långt senare i ett annat liv. De sociala sajterna har spridit den för länge sedan bortglömda händelsen med samma hastighet som neutronerna i en uranbomb. På några timmar finns berättelsen överallt i alla mobiler och datorer. En händelse som ingen kan bevisa eller bekräfta eftersom den redan är delvis bortglömd eller kanske aldrig ens har hänt.

Kafkas hemska roman har dykt upp i ny gestalt under det allmänna mottot: #metoo. I Virtanens värld liksom i andra olyckliga eller oförsiktiga och glömska mäns tillvaro faller allt samman. De drabbas inte av ett civiliserat rättssamhälle utan av Josef Ks hemliga domstolsvindar där alla är dömda på förhand ty media har sin alldeles egen rättsordning. Där behöver ingen skuld bevisas utan det är i stället den anklagade som skall bevisa sin oskuld som han för länge sedan glömt bort eftersom han aldrig betraktade det som ett brott.

I så måtto tror jag faktiskt at #metoo-rörelsen överträffat Kafka. Inte ens Kafka skulle ha kunnat föreställa sig en mer utstuderad perfiditet.

32 reaktioner på ”Kafkas värld har överträffat sig själv

  • Jvk skriver:

   Tror också att ett glas kallt vatten är på sin plats, jag tycker analysen siktar precis. Precis utanför måltavlan. Det #metoo är framförallt är ett vänster och pk hat-projekt som försöker göra gällande att alla män, från alla kulturer, är lika goda kålsupare. Egentligen så vill vi alla droga kvinnor (som Virtanen anklagas för) och våldta småflickor i grupp på kyrkogårdar och tafsa och ta flickor mellan benen på konserter. Genom att hänga ut några få exempel som bondeoffer (som slående ofta, alltid i stort sett, är vänster) så hoppas man kunna smutsa ner alla västerländska män: se ni är minsann inte bättre än invandrarna, män är svin.

   Man kan ju inte veta vad Virtanen gjort, jag vet inte ens om han är dömd (och det svenska rättsystemet idag dömer ju efter ras och politisk hemvist, dvs man blir frikänd i högre grad om man är muslim eller vänsteraktivist), men rent allmänt så är det min personliga känsla att flera av de som hängts ut har gjort det för att de är skyldiga i någon mening, att förfarandet är det av en pöbel förvånar väl inte, vi styrs ju av en.

   Gillad av 6 personer

  • Björn skriver:

   JAG har också blivit uthängd och ”dömd”! Av Virtanen själv och hans kumpaner på AB! Mitt ”brott” består i att jag vill bevara Sverige svenskt och därför röstar på SD!

   Gilla

   • Björn skriver:

    Olle, det är du som har fel! ALLA(alltså även jag då!) som röstar på SD, har hängts ut och dömts, i nån mening! Och blivit liknade vid nazister, brunråttor, lågpannade lantisar m.m m.m! Inte var och en för sig, men som kollektiv! Vilket är betydligt mer skadligt för demokratin och rättsmedvetandet, än ”Virtanen-fallet”!

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Björn, det är en himmelsvid skillnad mellan att vara utpekad som grupp och att vara det som individ.

    Hela det västerländska rättssystemet utgår från att det är individen som har ansvar för sina gärningar. Har du deltagit i en lynchmobb som drivit en människa till självmord blir du inte dömd för något brott. Om en grupp som du deltar i har hängt honom i ett träd blir du dock dömd för medverkan.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Ja ja Olle, självklart håller jag med dej om allt du skriver! När det gäller individer, som du säjer! När det gäller just Virtanen, har jag inte en aning om vad han sysslat med på fritiden, eller om han är skyldig till våldtäkt eller inte, men jag VET vad han skrivit i AB! Och det är DETTA jag anser att han och även resten av ledarredaktionen, borde doppas i tjära och rullas i fjädrar för!

    Gilla

 1. Göran Fredriksson skriver:

  Omvänd bevisbörda tillämpas av media oavsett vad det handlar om. I rättssystemet tillämpas det företrädesvis mot skattebetalare när skatteverket misstänker att någon inte har betalat in rätt skatt.

  Att lura till sig bidrag från skattebetalarna är ett mindre allvarligt brott än att undanhålla motsvarande belopp i skatt, det skall åklagaren bevisa. Att slösa bort inbetalade skatter på knäppa projekt och ineffektiva verksamheter är inte ens straffbart, det är mer av att vara en kul grej för politiker.

  Gillad av 6 personer

 2. MartinA skriver:

  Jag tror Kafkas bok handlar om hur han själv inte passar in i grupper, processen är att andra pratar bakom ryggen på honom, han förstår dem inte men fruktar deras domslut.

  Det har skett hundratals om inte tusentals uthängningar och drev och lögner mot människor som försökt stå upp för att det ska finnas svenskar i framtiden. Lennart Bengtsson har valt att inte försvara en enda av dem. Men han väljer att försvara just PKs överinkvisitor, svenskhataren par excellence, Virtanen. Säger allt vi behöver veta om Lennart Bengtsson.

  Gillad av 1 person

 3. Aurora skriver:

  Metoo-rörelsen, ledd av rabiatfeminismen, i Sverige fick det enorma genomslag som den fick med benägen hjälp av media,-och politikeretablissemanget. En del journalister kanske heller inte hade något emot att eliminera en ’kollega’ konkurrent. Men vad gäller den rättsväsenskandal denna häxjakt utgjorde så uttryckte t.o.m advokatsamfundets ordförande det (till hennes heder).

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Din inställning är den mest skrämmande av allt!

   ”Visa mig mannen och jag ska finna brottet” är en attityd mot rättssamhället som är förödande. Lynchjustis är vad vi ska frukta mest.

   Jim Engellau; gå hem, läs på och tänk efter!

   Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  ”ett aktivt socialt liv i Stockholms innerstad där sex, sprit och droger hörde till vanligheterna”

  Jag tycker inte att ordet ”aktivt” ät lämpligt att använda när unga människor kastar bort sina livsdagar. Ordet aktiv vill jag spara för dem som söker en vuxen permanent plats i samhället, ökar sin kunskap och sitt (värdefulla) sociala nätverk.

  För de som tillbringar sin tid berusade på olika nöjesetablissemang vill jag använda ordet ”destruktivt”.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det han anklagas för är emellertid att ha sövt ned en kvinna och våldtagit henne i hennes sömn. Det är knappast något som i något sammanhang kan anses vara en av vanligheterna eller en del av det spel alla på eget bevåg deltager i. Åskådningsexemplet är illa valt.

   Gillad av 2 personer

 5. Richard skriver:

  Men just när det gäller Virtanen får man väl se det som en slags poetisk orättvisa? Han har väl själv brunsmetat och ljugit på värsta öststatsmanér? I så fall är det ju ganska passande att han drabbas av ett liknande öde.

  Sen tycker jag att man ska ha en vettig rättsordning och ordentligt balanserad makt (utan mediamonopol) så att varken brunsmetning och annan ärekränkning ska kunna ske utan straff för förövaren och upprättelse för offret. Men i dessa onda tider får man vara glad åt att skurkarna får någon slags straff i alla fall.

  Gillad av 6 personer

 6. Jvk skriver:

  Trots allt, säger det inte allt om vilka vi styrs av att vi har en tidigare finansminister som visar snoppen på tillställningar. Det kan väl inte hända med nuvarande finansminister, fast man vet aldrig.

  Gillad av 3 personer

 7. olle holmqvist skriver:

  ”Man behöver inte heta Johan Munck eller Stefan Lindskog (tidigare och nuvarande ordförande för Högsta domstolen. red:s anm.) för att begripa att detta lindriga straff inte alls står i proportion till det sociala straff som den falskt anklagade mannen drabbades av. Anklagelsen fick allvarliga konsekvenser. Han förlorade sitt arbete och fick flytta ifrån sin hemort. Kvinnan förblev anonym och fick betala 3 500 kronor i dagsböter och fortsätta sitt liv som tidigare”.
  http://www.dagensjuridik.se/2016/12/den-som-ljuger-om-valdtakt-borde-alltid-domas-till-fangelse-skarp-straffen-falsk-tillvitelse

  Scenkonstens folk är speciella. De gillar att bli sedda. Att det bland kvinnfolk finns hela skalan från dem som oraliserar eller ännu mer till rollen, liksom det finns goda familjemödrar som sköter både yrke och familj, det tror jag. Att det finns manfolk som sätter det i system, liksom ordinära familjefäder, det tror jag. Och däremellan alla schatteringar.

  Saknas vittnen och teknisk bevisning, ord mot ord, och det är länge sedan, droger,
  sprit…Ett tillfälle blir verklighet, kanske men hur, vem tyckte vad före händelsen.Då borde det bara finnas ett val för lagmannen: fria.

  Men som citatet ovan visar, om den anklagande kvinnan förlorar, så förlorar hon inte
  mycket, förutom den svidande förlusten. 3 500 kronor och fortsatt anonymitet.
  Den ”vinnande” mannen däremot..

  Kanske bör Mannen dagen efter Händelsen, kolla med Kvinnan per mobil,
  Och banda. Fast det känns inte som naturenlig samvaro.

  Gillad av 1 person

 8. Anders skriver:

  Hyser inget som helst medlidande med Virtanen. Han är en av dem som genom sina skriverier skapat det samhällsklimat som möjliggjort Metoo. Men Lennart Bengtsson kanske tycker att det var synd om Robespierre också?

  Gilla

  • Erik skriver:

   Men det handlar väl inte så mycket i detta fall om man gillar en person eller inte. Politiskt står jag inte Virtanen särskilt nära. #Meetoo medförde dock att flera mycket tveksamma publiceringar skedde i svenska medier. Saker som inte borde avhandlas i medierna utan hanteras av rättsväsendet började helt plötsligt att avhandlas i tidningar och tv.

   Det är skrämmande. Medierna har en mycket stor makt och ett mycket stort genomslag. Det kan vara värre att få publicitet för något omoraliskt, men inte olagligt, som man gjort än att bli dömd till ett straff av en domstol för ett brott man begått. Därför bör mediemakten användas med stor återhållsamhet och i huvudsak för att granska makthavare. Mediernas roll bör vara att granska makten och inte att trampa in på rättsväsendets domäner och spekulera i människors skuld.

   Gillad av 2 personer

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag känner inte Virtanen och är knappast intresserad av honom. Men det rättfärdigar inte domar utan rättegång. Framför allt inte av gatans parlament.

  Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   En mycket obehglig mobbinställning har uppstått på senare tid här på DGS. först mot Staffan Heimerson; nu mot Lennart Bengtsson.

   Nu får ni skärpa er och tänka till lite!

   Den sociala uthängning är för personer som Virtanen sju resor värre än någon fängelsedom hade kunnat vara. Titta på exemplet Benny Fredriksson.

   Virtanen må vara en skitstövel. Men den som gläds åt att han potentiellt begår självmord är själv en inkvisitor som vi alla har anledning att frukta.

   Jag trodde inte er om detta!

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men i Sverige har all moralisk indignation, all privat uppfattning om andra personers heder, undertryckts eller rent av förbjudits. Vi har uppfostrats att acceptera allt, att tolerera allt. Det svenska ”rättsväsendet” angriper den rättmätige bilägaren som släpar en biltjyv inför rätta hårdare än biltjyven. (I vissa stater i USA kan man döda inbrottstjuvar utan att det ens blir en rättegång. Det är en utmärkt ordning, rakt motsatt den svenska.) Det svenska ”rättväsendet” hatar bonus pater familias över allt annat. Så det är inte svårt att förstå nu när konsekvenserna av denna slappa inställning till faktisk brottslighet för hederligt folk blir kännbara in på bara skinnet att reaktionen blir hård och okontrollerad.

    Ge oss vår moral tillbaka! Låt oss var och en få tycka riktigt, riktigt illa om dåliga människor så länge vi inte går över gränsen till faktisk brottslighet! Låt oss få välja med vem vi vill umgås med, åka buss med och göra affärer med, vem som skall få uppehålla sig i vårt hus. Låt oss som motprestation åter lära oss att bete oss socialt, att visa upp en social fasad ägnad att skydda oss mot andras fördomsfullhet. Staten skall inte och kan inte ersätta dessa elementära mellanmänskliga funktioner.

    Etiken och det sociala samspelet är allvarligt skadat och underhållet eftersatt i Sverige. Det kommer att leda till överreaktioner och konflikter. Det är inget nytt fenomen, vi känner t.ex. till memen ”die dummen Schweden” från Söndagsnisse-Strix, som riktar uppmärksamheten just på svenskarnas önskan att inte behöva lära sig, och agera efter, sociala koder.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Givetvis har man rätt att tycka illa om andra och att i adekvata sammanhang ge uttryck för sina känslor.

    En helt annan sak är att hänga med i lynchmobben vare sig den sker på det verbala eller fysiska planet. Då bidrar vi endast till att öka lutningen på det sluttande planet.

    Gillad av 1 person

 10. Erik skriver:

  Det centrala i dessa sammanhang är att bevisbördan som åvilar en åklagare i brottmål ligger väldigt högt. Det ska vara ställt bortom varje rimligt tvivel att en person är skyldig till ett brott för att denne ska fällas och dömas till en påföljd för brottet. Jag tror inte att människor i allmänhet förstår hur högt ställda beviskraven i ett brottmål är. En underliggande rättsprincip säger att en domstol ”hellre ska fria än fälla”. Om vi som privatpersoner skulle börja begära ut diverse domar i brottmål och läsa vilka utsagor som lämnats av målsägande samt av den eller de tilltalade skulle det leda till en chockerande upptäckt för många.

  I väldigt många mål där en person frias är den tilltalades beskrivning av vad som skett inte särskilt övertygande då den ställs mot den beskrivning som lämnats av den målsägande och åklagaren. Ändå friar domstolen i många fall den tilltalade. Det går tillbaka på de stränga beviskraven. Om det finns ett minsta litet tvivel hos domstolen om att den tilltalade är skyldig så ska den fria istället för att fälla. Det tvivlet behöver inte vara stort. Det räcker bara med att tvivlet inte är helt orimligt.

  De fall som nu fått medial belysning skiljer sig inte mycket från hundratals andra brottmål. Medierna brukar dock ytterst sällan överpröva och ifrågasätta domslut eller att en åklagare lagt ned ett mål i brist på bevisning. Det har inte ansetts vara pressetiskt riktigt att spekulera i en friad persons eventuella skuld efter att saken prövats av rättsväsendet. Medierna har respekterat att rättsväsendet hanterar dessa frågor korrekt och rättssäkert. Om medierna slutar att ha den utgångspunkten, då befinner vi oss i en riktigt tråkig situation. Då kommer människor som friats av rättsväsendet att kunna dömas av en mediedomstol. Påföljden blir då inte ett fängelsestraff eller vård utan istället något slags skamstraff som den mediala publiciteten medför.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Till grund för en rättegång i brottmål ligger polisutredningen. Polisutredningen leds av en åklagare som ska se till att den innehåller så mycket uppgifter att det kan räcka till fällande dom.

   En åklagare ska lägga ner åtalet om det inte finns tillräckligt med bevis.

   I de flesta fall leder ett åtal i brottmål till fällande dom; beroende på just detta förhållande.

   Ingår motstridiga eller vaga vittnesuppgifter kan rättegången bli mer besvärlig. Det kan t.ex. gälla våldtäktsmål. Polisutredningen får i dessa fall mycket stor betydelse.

   På senare tid har man kunnat spåra en viss polisbrist som lett till att vissa brottmål inte har blivit lika väl utredda som man som medborgare har anledning att förvänta sig. Komplicerade brottmål har därför kanske inte utretts tillräckligt väl och förklarar en del av allmänhetens missnöje med rättsväsendet.

   Tilltron till rättsväsendets effektivitet och oväld är helt central för samhället. Börjar detta knaka i fogarna och man kan ana politiska orsaker som en del av rättsväsendets problem är det fara å färde.

   Gilla

 11. Enar skriver:

  Mycket bra text – det handlar inte om att tycka bra om eller illa om t ex Virtanen – utan om det otäcka nya fenomenet att döma människor genom aktivistgrupper på nätet, den genom århundraden utvecklade rättstraditionen, med möjlighet för den anklagade att försvara sig, har plötsligt satts ur spel, precis som Lennart Bengtsson skriver med träffsäker anspelning på Kafkas ”Processen”.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.