Gästskribent Christer Hanefalk: På vänt hos polisen

Häromkvällen var jag och min fru nere vid Väsby station för att inhandla lite kinamat. Klockan var halv sex. Utanför den gamla stationsbyggnaden – som numera inte är station utan en lokal som hyser en Pressbyrå-butik och en trevlig kinarestaurang – finns ett promenadstråk, ett mindre torg och en bred gångbro över Väsby-ån. I anslutning finns en busshållplats. Praktiskt för alla tågresenärer.

Utanför före detta stationsbyggnaden uppehåller sig rätt många människor på väg till och från pendeltågen. Samt två unga män på en motorcykel. Två unga män som inom miljöpartiet med stor sannolikhet skulle definieras som viktiga för Sveriges förnyelse. Andra kanske skulle definiera dem som ”potentiella” för något annat – om man nu väljer att fokusera på de svarta ansiktsmasker som täcker deras ansikten. De kör sin motorcykel – som de uppenbarligen lyckats finansiera på något sätt – i hög fart bland människorna som rör sig i stationens närhet.

Ibland gör de en lov ut i samhället – på vägar kring Väsby Nya Gymnasium i Messingen-området – och då ökar farten och ljudet ordentligt. Farten kan uppskattas till någonstans mellan 70 och 90 kilometer i timmen. De återvänder gång på gång – av för oss okänd anledning – till stationsområdet.

Vi hinner under tiden vi väntar på vår kinamat, cirka 15 minuter, bevittna tre motorcykelvarv i hög fart. Vi åker hem. Vi bor cirka 600 meter fågelvägen från stationsområdet. Ljudet från motorcykeln hörs med jämna mellanrum. Till slut enas vi om att ringa polisen.

112 kan ju inte vara aktuellt. Visserligen är det ett pågående brott – men det är ju ingen som håller på att bli mördad. De kör på gångväg, de riskerar människor till fots och de kör för fort. Men i dagens Sverige är detta enbart ”vardagsmat”, så det får bli 11414 istället. Mot bättre vetande. Man vet ju från början att det inte kommer att fungera.

Klockan 20.45 ringer jag i alla fall. Jag kommer fram. Får tala med en telefonsvarare. Får frågan: ”Vad gäller ditt ärende?” Jag frågar mig själv vad jag ska svara. Det lär ju inte fungera med ”…jo det är två idioter i IS-masker som kör som dårar i området kring Väsby Station…” så jag drar till med ”Vårdslöshet i trafiken”. Varpå telefonsvararen tolkar detta som ”Menar du trafikproblem” och därefter får jag reda hur jag ska göra för att via andra telefonsvarare ska kunna få information om trafikproblem av olika slag. Till min stora lycka säger dock rösten i telefonsvararen efter uppräkningen av alla potentiella telefonsvarare att ”Du bli strax kopplad till en telefonist”.

Puuuh – jag kommer att få tala med en människa som jobbar inom polisen, tänker jag. Jag får strax reda på att ”Du är placerad i kö och du har just nu plats 44.” Motorljuden hörs fortfarande klockan 21.15 och jag undrar om jag kommer att hinna tala med någon innan de maskerade unga männen kommer att ägna sig åt någon annan sysselsättning. Då kommer rösten från polisens växel in igen med de uppmuntrande orden ”Du är placerad i kö och du har just nu plats 41”. Som följs av det glada tillropet ”Det är fortfarande kö, men vi gör allt vi kan för att besvara ditt samtal. Du har just nu köplats 41”.

Motorcykelljudet hörs nu lite mindre – förmodligen blir man trött av att cirkla runt Väsby Station på kvällen – och efter 49 minuter och 45 sekunder kommer ett lovande budskap: ”Alla våra handläggare är fortfarande upptagna men du behåller din plats i kön. Du har just nu köplats 9”.

Jag börjar på allvar fundera på om jag ska ge upp, men nu börjar det bli intressant att se hur lång tid det tar att komma fram och inte minst vilket bemötande jag kommer att få. Målet för mig är självklart inte att få någon polis att komma till Väsby denna kväll – målet är nu att förmå någon att komma i morgon kväll eller dagen efter. Min utgångspunkt är att de unga maskerade männen i vår framtida arbetskraftsreserv kommer att fortsätta cirkulera kring Väsby station i väldigt hög fart fler kvällar – det verkar ju vara något som de upplever som rätt roligt.

Det hela får mig att fundera kring det man gjorde i New York när polisen började prioritera även insatser mot små brott. Effekten blev att även grövre brottslighet minskade radikalt. Vidare funderar jag på vad som händer i huvudet på människor som ser vad som händer – och inte händer. Signalvärdet på de svarta ansiktsmaskerna är ganska högt – ingen har undgått filmer från avrättningar och PR-filmer från Syrien och Irak där huvudrollsinnehavarna har samma chica utstyrsel. Arrogansen mot omgivningen är total – man visar vem som bestämmer.

Klockan är nu 21.57 och jag har väntat i en timme och två minuter – det låter mer positivt nu: ”Du har just nu köplats tre”. Yippee! Jag ska snart få tala med en människa. Undrar hur det kommer att gå? Man kommer tillbaka gång på gång och säger att man jobbar så fort man kan, men fyra minuter senare har jag fortfarande plats ”tre”. Ytterligare tre minuter senare kommer ”Det gäller fortfarande kö, men vi arbetar för att ta ditt samtal så snabbt vi kan. Du har just nu köplats tre”. Jag börjar nu undra om det är så att många som svarar i telefon slutar klockan 22.00 och då kan det bli lite krisigt. Tänk om jag tappas bort om de byter handläggare!

Det verkar nu som om köplats ”tre” är min slutstation. Och jag tänker vidare: ”Låt oss tänka tanken att jag är en riktig surgubbe som är medlem i en skytteklubb och att jag har en pistol. Och jag blir så förbannad att jag skjuter mot den motorcykelförsedda begåvningsreserven och därmed skadar dem. Hur lång tid skulle det då ta för polisen att ta sig till platsen? Fem minuter? Tio minuter? Längre tid? Knappast – det skulle nog rätt snabbt.”

Håll i er nu! Efter en timma och 22 minuter kommer jag fram. Och får tala med Veronica som låter väldigt trevlig, men som förklarar för mig att hon inte kan göra något. Inte ens meddela poliserna som på deltid bemannar poliskontoret några få timmar på eftermiddagar och som ligger 20 – 30 meter från motorcykelynglingarnas vänsterkurva när de lämnat gångbron över Väsby-ån. I själva verket är Veronica av regelverket förhindrad att hjälpa mig på något sätt överhuvudtaget. Hon avslutar med att ge mig rådet att ringa 112 och rapportera nästa motorcykelfärd, som de maskerade unga gentlemännen gör, som ett pågående brott istället. Vilket jag faktiskt tänker testa – bara som ett experiment.

Det jag varit med om får mig att tänka på Hasse Alfredssons lösning på försvarets problem med att försvara landet. Hans lösning var att sätta upp ett antal telefonkiosker längs hela östra gränsen som – när fiende ”röd” hade landstigit – skulle ringas upp samtidigt. Varpå de invaderande soldaterna förväntades gå in i telefonkiosken och lyfta luren. Och då skulle en inspelad kvinnoröst säga på ryska: ”Det är mamma. Kom hem!”.

Kanske kan man göra något liknande inom polisen. Möjligen är det bättre att få ett snabbt svar direkt från 11414. Ett svar som är något i stil med detta: ”Vi omorganiserar och hinner inte med att vara ute i samhället. Gå hem och lås dörren istället.”

”There is something rotten in the state of Denmark”, sade Marcellus i pjäsen Hamlet. Kanske kan ”state of Denmark” bytas ut mot ”Swedish Police Force” i nästa uppsättning av nämnda pjäs?

Christer Hanefalk är framförallt känd som retoriker. Författare till Sveriges enda handbok och lexikon i retorik och ofta anlitad föreläsare. Många har, via DI, DN, Dagens Samhälle och TV4, kommit i kontakt med Christers texter i samband med hans analyser av talen i Almedalen under åren 2006 till och med 2014. Idag bor han i Upplands Väsby och har hunnit bli 71 år. Jobbar dock fortfarande omkring 50 timmar i veckan – framförallt med utveckling av interaktiva kommunikationsstöd för yrkeslivet. Christer är också medförfattare till mat-och-dryck-boken Carl Jans Klassiker (2013) och skriver för närvarande på en bok tillsammans med Ulf Lindberg (Enhancer) med titeln The Art of Leadership som blir färdig under 2018.

66 reaktioner på ”Gästskribent Christer Hanefalk: På vänt hos polisen

  • Christer Hanefalk skriver:

   Märklig fråga? Om jag är bekymrad över två unga maskerade män på en motorcykel som körs bland människor som riskerar att skadas – har det med politik att göra? Är man mer eller mindre bekymrad om man är vänsterpartist? Eller moderat?? Vad jag vet finns det väl inget parti som uppmuntrar det jag beskriver….

   Gillad av 2 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    Ditt svar bekräftar läget för den svenska befokningen idag.
    Var så god och skölj!
    Min reflektion är att Du verkar i alla fall inte ha läst den här sajten de senaste åren. Jag hänvisar Dig gärna till Ledarsidorna och Katerinas magasin för mer information om tillståndet i Riket. Det kan även vara upplyftande som en retorisk lektion!
    Bo Adolfsson, Hjo
    Internflykting och dissident sedan 2009

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Du beskrev ett fenomen till: polisens televerksstatus. Den är sjuklöverpartierna skyldiga till. (De är skyldiga till att vi har så trevligt besök också, men låt oss för argumentets skull bortse från det.)

    Gillad av 3 personer

   • Jvk skriver:

    Hanefalk är antingen dum (eller naiv på pk-språk) men den troligare förklaringen är att hans in-grind och botten är en hycklare. Ja vad har väl att unga invandrade män gasar runt på motorcykel (eller kör ihjäl folk) och att polißen inte dyker upp men ens politiska position att göra, ingen är väl för att köra trafikfarligt eller att polisen inte kommer??!! Svaret säger långt mer än inägget om den svenska mentaliteten. Våldtäkter, …Moi?

    Gillad av 4 personer

   • Elof H skriver:

    Märkligt svar.

    ”Är man mer eller mindre bekymrad om man är vänsterpartist? Eller moderat?? Vad jag vet finns det väl inget parti som uppmuntrar det jag beskriver….”

    Självklart vill de politiker som bestämt de senaste decennierna ha det precis så här. Det skulle ju vara väldigt märkligt om de inte vill ha det så här men ändå inte gör något åt det. Snarare har de gjort nästan allt för att det ska bli så här. Blir väldigt krystade förklaringar om man skall komma fram till att de inte vill ha det så här men ändå inte gjort något för att avhjälpa situationen och dessutom under många aktivt genomfört massor av beslut som förvärrar läget. Heller hur?

    Gillad av 6 personer

   • Linden skriver:

    Du duckar.
    Inte oväntat.
    En typisk svensk reaktion.
    Därför har vi det samhälle vi har.
    Gjort är gjort.
    Den stora frågan är om vi någonsin kommer att räta på ryggen och sätta klacken i backen eller stillatigande låta förintas.

    Gillad av 3 personer

   • Magnus skriver:

    ”Om jag är bekymrad över två unga maskerade män på en motorcykel som körs bland människor som riskerar att skadas – har det med politik att göra?” Du ställer en märklig fråga.
    Självklart har det med politik att göra eftersom det är politikerna som bestämmer över hur skattepengarna ska fördelas och därmed vilka resurser polisen har, eller inte har. Att sitta i en telefonkö till polisen för att rapportera om ett buskörande som uppenbarligen även är fara för annans liv är helt oacceptabelt.

    Gillad av 3 personer

  • Erik skriver:

   Den retoriska (!) frågan skall nog tolkas som ett försiktigt försök till frågeställning huruvida Hanefalk har röstat för en invandringspolitik som givit detta märkliga utfall i Väsby eller om han har röstat på ett odemokratiskt och oanständigt parti?

   Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   synnerligen relevant som svaret också visar. Det verkar som de flesta i Sverige alltid vill vara för allt gott och leker dumma när orsakssambanden skall läggas i daga och förnekar allt ansvar.

   Gillad av 4 personer

   • Jvk skriver:

    Han menar att om man inte röstat på SD så är man skyldig till våldtäkter, galna motorcyklister och att polisen inte kommer så att komma och gnälla nu är hyckleri.
    Det är Hanefalks fel.

    Gilla

 1. Laggar skriver:

  Situationen som beskrivs är samtidigt en beskrivning på hur maffian får sin början. Man får inte kontakt med polisen, men man kan ta kontakt med någon fixare eller alternativet att se bort och inte blanda sig i situationen utan ta hand om sig själv. Civilsamhällets maktkamp.

  Gillad av 4 personer

 2. oppti skriver:

  Gissar att det inte var aktuellt att tilltala gossarna direkt!
  Vi behöver oftast nån som står mellan oss och buset för att inte själv bli offer.

  Gillad av 1 person

 3. Egon skriver:

  Det är få saker som bringar sådan glädje som att få veta att de som i sin osjälviskhet tidigare låtit andra få njuta frukterna av mångkulturen nu själva kan få ta del av den. Jag gläds verkligen med Hanefalk. Och hoppas kinamaten smakade!

  Gillad av 3 personer

 4. uppstigersolen skriver:

  Jag utgår ifrån att du tog numret på motorcykeln ifråga. Då kan man kolla vem som är ägare och var han bor. Är den stulen så kan man rapportera till ägaren var den kör omkring. Är den inte stulen och ägaren kanske ställer upp den på gatan utanför bostaden så kan man göra ett besök. När ägaren förhoppningsvis sover. Sen kanske det tar ett tag innan just den hojen kör mer.

  Gillad av 2 personer

 5. KristinaF. skriver:

  Tack för berättelsen. Ett konkret exempel på otryggheten i vår vardag. Att den finns på riktigt. En del hävdar ju fortfarande att samhället är tryggare än någonsin. Jag är numera mycket mer på min vakt när jag är ute och rör mig i samhället. Jag undviker Invandrargängen, jag kollar vem jag sätter mig bredvid i bussen, jag går omvägar förbi tiggarna osv. Det offentliga rummet har minskat betydligt, andra har tagit över.

  Gillad av 5 personer

   • Jvk skriver:

    Hemma nu kan man fan inte släppa sin 12-årliga dotter för det hänger gäng med ensamkommande överallt. Detta är oförlåtligt, det är tufft att leva med att man hatar 87% av Sveriges befolkning, hoppas talet krymper i höst, annars så får man beväpna sig.

    Gillad av 1 person

 6. Brännande frågor skriver:

  I går beskrev en krönikör möten med det mer otäcka, som lätt sätter emotionella spår. Tänkte då själv på en händelse jag råkade ut för på väg hem från arbetet en sen kväll vid en tunnelbaneuppgång. Jag gick helt ensam. Upp ur T-baneuppgången välde plötsligt ett gäng tonårsynglingar, alla svarthåriga och snabba i steget, och utseendemässigt lika. Det gick på några få sekunder.

  Kanske var de runt 30 stycken. De spred snabbt ut sig i en gles flock, som på jakt. Alla mycket målmedvetna. Mitt ibland dem hamnade jag själv. Instinktivt kände jag hur nackhåren resa sig. Mer utsatt har jag sällan känt mig. En rent instinktiv reaktion på ett upplevt hot.

  Vi människor är extremt bra på att läsa av människors ansikten och kroppsspråk och via dem ledas till snabba instinktiva bedömningar. En stor grupp av människor hinner man inte läsa av enskilt. Gruppen i sig upplevs därför lätt som ett hot.

  Vi läser ständigt av även samhällets uppträdande och reaktioner, eller brist på reaktioner, och drar av det egna slutsatser. Blir nötningen av det hotfulla alltför stor tappar vi lätt i förtroende. Vi befinner oss då på det klassiska sluttande planet.

  Nu hände inget den där kvällen, men en stark upplevelse av egen sårbarhet brände sig in i minnet. Och den ökade sårbarheten påminns jag alltmer av – dagligen. Och för den upplevelsen, av ökad sårbarheten, finns ett politiskt ansvar. För runt varje statistisk siffra finns en sfär av det icke rapporterade.
  Man måste multiplicera alla statistiskt vederlagda siffror flerfaldigt, för att även fånga in de upplevda hoten, de som tär på sinnet.

  Det är så känslan av otrygghet och sårbarhet växer och sprider sig. Som brandrisken i en torr skog, där det knappast är brandkåren som utgör svaret på det lättantändliga. För det är den ökade brandrisken som utgör det politiska. Ett bränsle som politiker tycks stå helt handfallna inför.

  Gillad av 5 personer

  • Björn skriver:

   Det är just den där rädslan och känslan av utsatthet du beskriver, som vi vanliga människor upplever i vardagslivet! I vartenda samhälle i Sverige idag, härskar flockar med ”Centrum-apor”, som stimmar, skräpar ner och hotar de som ev vågar säja ifrån! Att uppkomsten av detta ”fenomen”, INTE skulle vara orsakat av en galen migrationspolitik, kan endast en som själv är galen, påstå!

   Gillad av 5 personer

 7. Jvk skriver:

  Ett förslag på lösning kan vara lokala sheriffkontor med stort självstyre där man kan rösta på sheriffen i lokalval, han får på så sätt skinn i potten och kommer nära människorna som han skall skydda.

  Gillad av 2 personer

  • Mässkalle skriver:

   @JVK, Polisens resurser räcker till att skydda makten , demonstrationer, evanemang och utreda grova brott. För brottsförbyggande åtgärder finns inget förutom dialogpoliser. För lokala insatser behövs inte ”överkvalificerad” personal jmf ordningsvakter. Det räcker med om de får polisens våldsmonopol och får en boss (sheriff) samt lokala jourdomstolar som kan placera odågan i arrest omgående. Kanske såg jag för många Wild West-movies i min ungdom men NewYork-metoden gav/ger resultat.

   Gilla

 8. Björn skriver:

  Här på ”min” lilla ort, när jag växte upp under 50 och 60-talen, fanns dygnetruntbemannad polisstation med 5-6 poliser och flera bilar i ständig beredskap! Numera återstår bara en liten ”expedition”, med nån timmes öppethållande nån enstaka dag i veckan! Behöver man polishjälp får man ringa 112 och hoppas att ”Värmlandspatrullen” inte är upptagen med annat, eller har allt för många timmars resa hit! Så har resultatet av Polismyndighetens ”modernisering”, blivit för oss här! Numera kan vår del av Sverige bäst beskrivas som ett totalt laglöst ”Vilda västern”!

  Gillad av 5 personer

  • Igor skriver:

   Hur många poliser fanns det ute i verkligheten på 60-talet och hur många finns det ute idag?
   Hur många människor fanns det på 60-talet och hur många finns det idag? För jämförelsens skull.

   Gillad av 2 personer

 9. susanne ihre skriver:

  Utmärkt skrivet!
  Jag förstår precis frustrationen och får direkt hjärtklappning av upphetsning! Tyvärr hjälper det inte ett dugg….Det enda man kan göra är att rösta bort sossarna!

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Rösta bort sossarna? Det räcker inte långt. Hela sjuklövern ska röstas bort. Minns du Fredrik Reinfeldt? Hans protegé, Ulf Kristersson sitter nu vid spakarna på moderaterna. Han är samma andas barn som Fredrik, om inte värre.

   Gillad av 3 personer

  • Christer L skriver:

   11414 tycks vara ett sätt för polisen att isolera sig från allmänheten. Polisledningen är antipopulistisk politiserad, det vill säga vill inte se allmänhetens perspektiv på problemen. Avskeda polisledningen uppifrån och neråt och ersätt med poliser med erfarenhet från ”verkstadsgolvet” och engagemang för populasens simpla behov av ordning och rättvisa!

   Gillad av 6 personer

 10. Cecilia skriver:

  Jag är ledsen, men du agerade fel. Du skulle ha tagit regnumret, fotat eller filmat dem och ringt 112. Pågående brott. Nu spelar du bara dum och vill skapa negativitet mot polisen på grund av din egen passivitet och dumhet. Gör om och gör rätt nästa gång.

  Gillad av 4 personer

  • Christer Hanefalk skriver:

   Cecilia! Du har naturligtvis helt rätt. Jag gjorde fel – det vet jag nu. Men, jag vet också att man inte vill att vi ska använda 112 vid småbrott. Mitt mål var inte heller att polisen skulle komma direkt – det tror jag är svårt eftersom polisen bara har 4.000 polismän i så kallad ‘yttre tjänst’. Resterande, cirka 16.000, jobbar med andra saker som säkert också är allvarliga på något sätt. Och – självklart skulle jag ha fotograferat. Men, det får bli nästa gång (…och jag är osäker i skrivande stund om jag faktiskt såg en regskylt – det var en motocrosscykel man färdades på…). En sak till: jag är definitivt inte ute efter att smutskasta polisen – de som har yttre tjänst gör enligt min åsikt ett otroligt jobb. Men om vi räknar på hur många poliser vi har i förhållande till folkmängden, så ligger vi ganska lågt med strax under 200 poliser per 100.000 innevånare. Tyskland har 296 och Frankrike 356 för att nu nämna två andra länder. Men ser vi enbart till poliser i yttre tjänst så har vi bara 40 poliser per 100.000 innevånare. Dessa gör självklart allt de kan för att skapa trygghet, men deras jobb är i praktiken omöjligt. Och – eftersom jag känner till det här, så var kanske valet att ringa 11414 ändå kanske förståeligt. För i relation till skjutningar, bilbränder, misshandel, droglangning, etcetera, så var det jag var med om ett litet brott i jämförelse med det polisen har att ta hand om i vårt samhälle.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Jag är fascinerad av din berättelse; inte för att jag inte redan vet att din berättelse är sann utan för att det gör så ont att lyssna till den.

    Det som smärtar är samhällets inställning till sina medborgare. Man skiter i dem helt enkelt.

    Det smärtar också att du får så många negativa kommentarer. Du är inte ensam om att trots allt ha trott på rättssamhället. Som gammal domare och advokat har jag gärna velat göra det..

    Jag kan inte låta bli att jämföra med Bangkok där jag bor nu. Jag ser aldrig en enda polis patrullera men… inträffar något är tio-tjugo poliser på plats inom några minuter! De jobbar enormt effektivt och snabbt. Alla vet det och håller sig i skinnet!

    Gillad av 2 personer

   • Mässkalle skriver:

    Christer du gjorde helt rätt. Din krönika blev till en dialog om hur det svenska samhället har förändras på grund av mångkulturen inte är god när inte alla är lika. Först när du blev vittne till en händelse insåg du konsekvensenserna av polisens förmåga. Du blev drabbad. Med förhoppning att din erfarenhet blir en retorisk lextion för fler pk-ister.

    Gillad av 2 personer

  • Paul skriver:

   Och ditt hurtiga förslag skulle lösa vad? För det första kan ligisterna bli fly förbannade för att du filmar dom och dom kanske rusar bort till dig och innan du vet riktigt vad som hänt ligger du på marken, knivstucken och blödande till döds. Och om du lyckas filma dom utan att bli upptäckt, överlämnar materialet till polisen så vad tror du händer då? Ingenting, eftersom åklagaren tar inte upp sådana här, i hans tycke, skitmål.

   Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    ”Cecilia” är antagligen en kvinna, och verkar haft liten eller ingen kontakt med det invandrade buset! Du och jag, skulle ALDRIG utsätta oss för ett sånt ”självmordsuppdrag” som att öppet fota eller filma möjliga IS-anhängare!

    Gillad av 1 person

 11. Stig Palm skriver:

  Rösta bort Sossar hjälper men ta bort oljudet från dessa motorcyklister kräver diskreta och ljuddämpade vapen.

  Gilla

 12. Egon skriver:

  Det kanske kan vara intressant för Hanefalk att veta att Migrationsverket hittills i år beviljat 55 000 nya uppehållstillstånd. Det lär bli runt 130 000 när året är slut, och kommer säkert att generera ytterligare ett antal guldägg. Har Hanefalk tur kan det bli en hel getingsvärm av motorcyklar som s(n)urrar runt hans villakvarter. Men som retorikexpert borda han ju kunna tala dem tillrätta.

  Gillad av 3 personer

 13. Jvk skriver:

  Jag lade in en länk till en händelse där en 3-barns mamma blev ihjälkörd av en invandrare på motorcykel i hög fart på en gångväg, kom inte med av någon anledning. I Järva, det blir allt vanligare, i Malmö när invandrare leker och släpar folk efter bilar så tycker polisen inte det är så allvarligt. Lite skoj bara. GW hävdar att över hälften av poliserna röstar SD men varför gör de inte intern revolt då för fan, polisen, även fotfolket, börjar få mycket att bevisa vad gäller vems sida de står på. Varför inte dela upp polisen, en pk-styrka med genusdagis utbildade på Södertörn i korvgrillning, en annan styrka som lär sig knacka busar i skallen, skjuta skarpt och med gummikulor, och leta bevis och läsa och skriva och fokusera på att sätta skurkar i fängelse eller utvisa dem? Så kan pk-poliserna patrullera på Söder och Östermalm och bevaka statsministern med regnbågsbatonger förvarade på lämpligt ställe.

  Gillad av 5 personer

 14. Christer Hanefalk skriver:

  Kul idé! Problemet är väl bara det att jag inte behärskar språket. Därtill är nog också tyvärr så att retoriken inte bara förutsätter att jag kan formulera mig – retoriken behöver också mottagare som har referensramar som möjliggör förståelsen av argument, bevis och fångande formuleringar. Ordet ”expert” som du (Egon) använder i ditt inlägg är för övrigt ett väldigt intressant ord. Det kommer från latinets ‘expertus’ som är bildat till verbet ‘expiriri’ som betyder ‘försöka’ eller ‘pröva’. En ‘expert’ är således en som prövat sig fram till sin kunskap. Men – det kanske blir läge någon gång i framtiden att pröva argumentation mot ‘getingsvärmen av motorcyklar’. Vem vet?
  PS. För övrigt bor jag i en lägenhet, men det kanske är av mindre intresse./DS

  Gillad av 2 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Författare till Sveriges enda handbok och lexikon i retorik …”

  Jaså, räknas inte C. J. Lénströms handbok från 1847, via Kurt Johannessons Svensk retorik från 1983, till Vältalaren – en handbok i retorik (Liber 2013 tredje upplagan)?

  Gillad av 2 personer

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  ”…enda handbok…”? Verkligen. Min bokhylla håller inte med, men nu skall vi inte fastna i att gnöta om hur man definierar handbok, vilket annars blir fallet.

  Men du, hr retorikexperten – vad har du röstat på de senaste tre-fyra valen?

  Jag tillåter mig tvivla på att skribenten röstar SD, eller någonsin gjort det.

  Däremot tillåter jag mig att fundera över om det inte är så att skribenten varit rätt nöjd med att Sverige till avsevärd humanitär och ekonomisk kostnad importerar hundratusentals män i vapenför ålder från världens sämsta, mest barbariska och allmänt vidriga kulturer – så länge dessa inte bott i skribentens närhet. Jag misstänker, men vill inte anklaga öppet – att tror att en så bildad och lärd man inte skulle kunna göra så enkla orsak/verkansammanhang som vad som händer om en stor mängd MENA-folk tillåts kolonisera ett område vill vi inte göra, för vad skulle det säga om övriga med samma höga bildningsgrad?

  Det vore intressant att höra vad en retorikexpert har att komma med för förslag.

  Desto mer intressant ändå vore retorikexpertens ord om jag berättar att för sådana som jag, som tills nyligen sedan tjugofem år levt i Sveriges ghetton, så är den i inlägget dramatiserade händelsen vardagsmat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

  • Jvk skriver:

   Ja fy fan vilka hycklare, man häpnar över den låga självinsikten förutom den usla samhällsanalysen, liksom Heimerson, förstår de inte att de framstår som debila om de skriver här för att nå fram,,det finns forum för indoktrinerade jag föreslår dessa, DN SvD eller liknande, det är inte intressant längre att läsa vad motståndarsidan tänker. De är passé, de har bara inte fattat det.

   Gillad av 1 person

  • Christer Hanefalk skriver:

   Hej Rikard!
   En del i det du skriver (om mig) stämmer. En del stämmer inte alls. Om man ser på den ”kulturkarta” som finns som skildrar hur människor tänker kring sådant som ‘själförverkligande’ och ‘sekularisering’ med mera, så ligger (som du garanterat vet) de nordiska länderna i övre högra hörnet, medan de som kommer från MENA-länderna ligger i nedre vänstra hörnet. Så långt från oss nordbor som det bara går med andra ord. Personligen tror jag att en majoritet av våra folkvalda lever i tron att människor som kommer till vårt land från andra kulturer har en djup önskan att bli som vi – vilket de naturligtvis inte alls vill. De vill ta med sig sin kultur hit – vilket är naturligt om man levt i klansamhällen som går tusentals år tillbaka. Så påståendet att jag skulle vara ‘nöjd’ är ungefär så långt från sanningen som man kan komma.
   En annan sak som jag funderat en hel del på är hur man bygger ett samhälle. Om man exempelvis har cirka 100.000 som avlider varje år och 120.000 som föds, så planerar man för en stadig men långsam tillväxt. Vilken man utgår från när man planerar för skolor, sjukvård, äldrevård, infrastruktur, med (mycket) mera. Om man i det läget istället börjar växa med 100.000-150.000 per år, säger det sig själv att systemen brakar ihop. Därtill får vi en väldigt märklig befolkningspyramid i en del avseenden – exempelvis tror jag att det för närvarande går cirka 120 unga män på 100 unga kvinnor i åldrarna 17-21 (= kvalificerad gissning). Vad det kommer att leda till i förlängningen vet jag inte, men min ‘magkänsla’ är allt annat än bra. Och jag kan fortsätta beskriva onda ‘aningar’, men då blir det för många tecken i mitt svar….

   Gillad av 3 personer

 17. Gunnar Strandell skriver:

  Tiderna förändras.
  När jag växte upp kom polisbilen medan vi pallade äpplen i en trädgård.
  Någon hade ringt efter dem.

  Gilla

 18. Fredrk skriver:

  Jag tycker det är många kommentatorer som är dryga och beter sig som elaka ”översittare” i sina kommentarer till Christer.
  Det är tråkigt och beklämmande att allt fler medborgare upplever de negativa följderna av det djupa diket som skapats i vårt samhälle. Förändringen hat gått sakta till en början men har accelererat exponentiellt de sista tio åren. Alla blir drabbade i det ”nya” PK-samhället, men att skriva en inlaga med namn och bostadsort är det inga av oss som vågar… modigt av dig, och välkommen Christer! Hoppas du fortsätter dela dina erfarenheter från norra betongen… (norra förorterna i Stockholm)

  Gillad av 5 personer

  • Jvk skriver:

   Jaha, själv så tycker jag det är allvarligare att 12-åringar våldtas och våldtäktsmännen går kvar på skolan. Det är ditt fel om du inte röstat SD. Men du har rätt till din åsikt, be mig bara inte att respektera den.

   Gillad av 2 personer

   • Gunnar Karlén skriver:

    JVK, jag undrar vilka konstruktiva effekter som du (och en del andra här) förväntar av att föra debatten i en otrevlig och osympatisk ton? Risken är uppenbar att detta snarast försvagar de egna argumenten, även om de skulle vara rätt! Dessutom går det att respektera någon utan att dela vederbörandes åsikter.

    Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Hej Patrik,
    jag försökte kommentera personagreppen på Christer Hanefalk med ett resonemang om att man måste använda bägge hjärnhalvorna för att kunna föra konstruktiva diskussioner.

    Det kom upp ett svar: ”Sorry, this comment could not be posted”.

    Kommentaren innehöll inga som helst personer utan var endast allmänt resonerande.

    Vad är det som händer? Det var inte första gången heller, som du vet.

    Går det att få ett svar?

    Gilla

  • .Anders skriver:

   Jovisst är många kommentarer elaka, eller snarare sarkastiska (vilket verkar gå Hanefalk förbi), men de återspeglar det enorma raseri som hos stora grupper finns mot den förda invandringspolitiken. Liksom många andra verkar Hanefalk inte klara av/vilja förstå sammanhangen. Han klagar på ett specifikt problem (att nå fram till polisen), medan andra fokuserar på köerna till sjukvården/tandvården, de för stora barngrupperna inom barnomsorgen, oordningen i skolan etc., men man vägrar inse att den situation man beskriver är en konsekvens av invandringen. Hanefalk och hans likar är nyttiga idioter, för de fortsätter att rösta på partier som är ansvariga för eländet. Man kan tycka att Hanefalks inlägg hade kunnat få passera under barmhärtig tystnad, men den tiden är förbi. Alla, inbegripet Hanefalk, är ansvariga för att de, genom sitt röstande, i alla fall passivt givit sitt stöd till förstörelsen av landet.

   Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    ”vilket verkar gå Hanefalk förbi”.

    Det gör det nog knappast, men som den retorikexpert han är vet Hanefalk att ingen övertygas av förolämpningar. Hanefalk handlar föredömligt när han svarar sakligt och hövligt på personangreppen och skall ha en eloge för det.

    Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    Jag kan inte alls se att Hanefalk vägrar inse situationen. Han redogör själv för ett av symptomen.

    Att skuldbelägga någon för att inte ha röstat på ett visst parti är knappast en övertygande eller respektabel ståndpunkt.

    Det är inte konstruktivt eller meningsfullt om vi ägnar utrymmet på DGS till att kasta invektiv på varandra.

    Gillad av 2 personer

 19. Hanna skriver:

  Håller med ovanstående att det är onödigt att attackera insändarskribenten som beskriver polisens organisatoriska förfall på ett intressant sätt. Rapporteringen ökar från samtliga myndigheters område hur förfallet ser ut. Snart finns bara resurser kvar till ”värdegrundsarbete” hos polis, sjukvård, skola mm. Hoppas du och andra fortsätter posta insändare!

  Gillad av 4 personer

 20. Lars skriver:

  Upplands Väsby är inte en ort utan en hållplats på vägen mot Arlanda. Förvisso borde det vara lämpligt att bygga ut Södertälje på södersidan och Upplands Väsby på norrsidan för att avlasta trafiken mot Stockholm med två centralorter tre mil därifrån (vända trafiken) och på lagom avstånd från Uppsala regionen respektive Mälardalen, men så långt har inte politikerna tänkt, så nu får du nöja di med en korvkiosk och en Kina restaurang i centrum av ödeläggelsen

  Om du nu får lite MC bus på nära håll så kan du trösta dig med att det är likadant i varenda förort till Stockholms kommun och. vi talar då om 1.4 miljoner människor som inte har förmånen att bo nära Globen och Slottet.

  Simma lugnt. Vad begär du? Jag fick svar från vårdcentralen på tio minuter. Förvisso hade de glömt skicka kallelse och instruktion i tid, men jag fick en ny tid, så jag hinner ta prover. Vad begär du?

  Sjukhusvården i Sverige får högsta betyg, det är bara lite svårt komma till och bli bedömd. Så polisen är väl något liknande, de är bra när det är på plats (även om jag undrar över de senaste kravallerna. Så om du dör i kön så är det väl inget med et?

  Vad har du gjort för ont för att hamna i Upplands Väsby egentligen? Har du inte varit produktivt? Slutat jobba innan 75? Brann granen ned i jul? Fanns det inget brännvin på bordet?
  Simma lugnt. Pensionen kommer, lite liten kanske men det finns många goda ändamål att fylla.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.