Gästskribent Kaj Jacobsson: Totallurad

Mina morföräldrar var födda på 1880-talet. En ko, häst och några hönor. Vatten hämtades i källan i skogen. ”Dasset” fanns bakom vedboden. Konsumbussen passerade en gång i veckan.

Mina föräldrar, födda 1915, flyttade till Stockholm i början på 1950-talet. Vi barn föddes sent 1940-tal. Tills vi var i 10-åldern bodde vi i en omodern lägenhet på Söder. Omodern betyder endast kallt vatten, inga värmeelement samt toalett i farstun.

Ja, vi var på intet sätt ensamma att bo så här. De flesta ur arbetarklassen bodde under liknande förhållanden. Många hus på Söder i Vasastan och på Kungsholmen hade samma ”standard”. Det dröjde till långt in på1970-talet innan de sista omoderna lägenheterna försvann.

I och med flytten till Stockholm fick min far fick arbete på verkstad. Han blev senare ”försteman” i sitt lag och till slut verkstadschef. Vår Mamma var hemmafru. Hon skötte hemmet, maten och inte minst ekonomin. Pappa lämnade varje vecka sin lön till Mamma.

Vi fyra kunde klara oss rätt bra på en lön. Det är idag för de allra flesta familjer en omöjlighet. Jag vill minnas att jag sett lönebesked från Pappa på 250 kronor, vilket ger 1000 kronor i månaden. Tilläggas ska att skatten på den tiden var mycket låg, kanske tio procent.

År 1955 flyttade vi till Vällingby och fick varmvatten och badkar och egen toalett. Vilken lyx! Fyra personer i en tvåa på 62 kvadrat, vi var i himlen. Hyran var 250 kronor.

I och med flytten till Vällingby började min Mamma arbeta deltid i skolbespisningen. Vi barn var nu i tioårsåldern kunde klara oss själva några timmar på eftermiddagen.

Jag minns tydligt att våra föräldrar planerade vår gemensamma framtid, utan att lämna oss några detaljer.

År 1958, det år då Sverige skulle vara värd för Fotbolls-VM – en otrolig händelse på den tiden – hände en annan märkvärdig sak. Jag minns dagen helt klart. Efter skolan var både Pappa och Mamma hemma. På en vardag! Något mycket viktigt måste ha hänt, var farmor död eller mormor?

Nejdå. Föräldrarna visade oss stolt en tingest med två spröt. En riktig TV, svartvit och 17 tum! Tysk kvalitet, sa Pappa, en Grundig.

Pappa arbetade extra på kvällar och helger, rev biobiljetter (i tjusig uniform) på Sandrew-biograferna. Mamma städade kontor två gånger i veckan.

Det var en lördag efter skolan (just det). Pappa hade finkostymen på och Mamma hade dräkt med tillhörande hatt. Något måste vara på gång. Men vad?

Jo, vi fick en tur med nya bilen! En mintgrön Morris Minor. Vi var otroligt stolta. Det var bara en familj till som hade bil i huset. Jojo, det gick bra för oss.

Några år senare kom nästa steg. En sportstuga några mil norr om Stockholm. Stugan hade samma komfort som lägenheten på Söder, ”torrdass”, vatten i brunn 50 meter bort och en ”varmvind” som höll värmen. Men vad gjorde det? Det var ju vårt eget. Där tillbringades all ledig tid, sommar som vinter.

Min syster och jag kunde studera vidare. Våra föräldrar manade på oss: Ni ska få det ännu bättre än vi har det, och då måste man studera. De påminde oss ofta.

Min syster var den första i familjen att ta Studenten, stoltheten hos våra föräldrar visste inga gränser. När vi slutade gymnasiet, kunde vi välja och vraka bland alla arbeten som fanns att tillgå. Det hände att arbetsgivare kom till skolgården och delade ut reklamblad: Kom till oss och prova på under sommaren.

Ja det var andra tider.

Vi betalade utan (nåja) att knota allt högre skatter. Vi skulle få tillbaka en del senare i livet! Ja så sas det.

Nu förstår jag att den här resan var mycket lite värd. Det hade varit bättre att hoppa in i kön precis framför utbetalningsluckan. Jag känner mig totallurad.

Vi bor numera i Västerort. Vi sålde bostadsrätten, ”cashade in” som det heter. Detta tillsammans med eget litet sparande gör att vi kan leva på anständig nivå. Jag ser ofta i vårt lilla centrum mindre lyckosamma pensionärer. Jag ser hur de skamset plockar burkar och vittjar soptunnor.

Allra värst verkar det vara för dem som blivit ensamstående. De allra flesta har jobbat sedan 15-årsåldern. Kvinnor som valt att sköta hem och barn. De kvinnorna har ofta en pension på åtta, nio tusen kronor före skatt. Det sorgligt att se ”this happens in Sweden”.

Jag hoppas att jag har fel, men det här är nog bara början.

Kaj Jacobsson, 71, har gjort lite av varje, mestadels som småföretagare. Alltför sent, menar han, har han insett vart Sverige och svenskarna är på väg och anser sig därför totallurad.

70 reaktioner på ”Gästskribent Kaj Jacobsson: Totallurad

 1. Palle skriver:

  Kaj: känner igen mig i mångt och mycket av din beskrivning.
  Den s.k. svenska modellen hade många förtjänster och fungerade bra under en ganska lång tid. Men när makten för politikerna och det offentliga (stat, landsting, kommun) växt över en viss gräns gick det snett. Balansen mellan den enskildes inflytande över sin egen situation och det allmännas hade rubbats. Skattetrycket och inte minst marginalskatterna höjdes successivt till osunda nivåer. Jag erinrar mig hur dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt under en valrörelse kom i samspråk med en övertygad socialdemokrat – en man, som var akademiker med hög lön. Denne informerade Feldt om hur hög andel han betalade i skatt och vad det blev kvar av en lönehöjning (inte mycket). Detta exempel från verkligheten gjorde stort intryck på ministern och senare uttalade han sig också om att vårt skattesystem var ”perverst”.
  Kort sagt: det är inte en bra idé att lägga alltför stor makt hos politiker – dessa har sällan god markkontakt och deras prioriteringar gäller sällan omsorg om sina uppdragsgivare (medborgarna) utan mer den egna karriären och säkrande av sitt maktinnehav för den närmaste mandatperioden.
  För den som har några illusioner kvar därvidlag rekommenderas Patriks intervju med Ann-Marie Pålsson om det s.k. knapptryckarkompaniet.

  Gillad av 6 personer

 2. EvaBritt skriver:

  Kaj: tusen tack för bra läsning och fint skrivet! Känner igen mig i mångt och mycket och jag är en av de tusentals framtida fattigpensionärer som räknas överleva på en fattigpension och Visst är vi lurade, inte bara känslan av, utan rent konkret förda bakom ljuset!

  Gillad av 4 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Beskrivningen stämmer väl med hur det var för de flesta fram till 1960-talet. När det äntligen blev lite bättre tider i mitten på 1960-talet dök 68-vänstern omedelbart upp och hittade på en massa nya utgifter som lade beslag på det mesta. För egenföretagare höjdes skatterna så att arbetsgivaravgiften översteg 40 % som värst på 1980-talet och marginalskatten på bruttoinkomsten var 85 %. Det blev ungefär 7 kr kvar per fakturerad hundralapp på tjänster att handla för och av dessa 7 kr tog moms och punktskatter en stor del.

  Grundlurad är ett understatement för alla dem som trodde på politikerlöftena. Hade pensionssystemet utformats så som Ohlin ville ha det hade pensionskapitalet varit bättre skyddat mot klåfingriga politiker och pensionerna hade varit 2-3 gånger så höga som de nu är. Och den skillnaden växer med åren.

  Gillad av 7 personer

 4. heraldikern skriver:

  Jag är själv 75 ooch känner naturligtvis igen varenda ord av Kajs artikel här ovan! Det var som jag ser det en lycklig tid i Sverige från 40-talet när framgångarna började till slutet av 70-talet och fram till mitten av 80-talet. Då kunde man arbeta sig upp ur fattigdomen. Samhället sken av trygghet. Man var inte högt betald, men det räckte till försörjning och man kunde till och med spara en slant.

  Idag när jag ser på den unga generationen så har dom inte mycket att se fram emot. Arbetslivet blir bara hårdare och osäkrare. Det sociala livet blir mer och mer riskfyllt. Och det ekonomiska går bara neråt för de som står längst ner på samhällsstegen och ända upp till medelklassen.

  Redan idag arbetar många människor i s k timanställningar och får sova beredda med telefonen i handen för att få arbeta några timmar. I dagsläget är det rent farligt att som ung flicka eller gammal pensionär att vistas ute ensam efter mörkrets inbrott. Och några pensioner att leva på är knappast att vänta om 20-30 år.

  Det allra värsta är att det inte finns ett enda politiskt parti som ägnar sig åt att försöka skapa en rimlig framtid för människorna! De flesta tycker att vi ska ge bort allt vi gnetat ihop till främmande folk som kommer långt bortifrån och som inte har förmågan eller viljan att klara sig själva. En del av dem är förvisso flyktingar!

  De flesta av partierna lyssnar mer på internationella organisationer som är mer eller mindre självstyrande än dom lyssnar på sina väljare. Vilket resulterar i negativa effekter för folket och landet, men oändliga möjligheter för de redan rika som styr företag och banker!

  Mänskligheten är satt i baksätet och den fria företagsamheten, (för storföretag) styr färden i sin egen riktning! Varken den lilla människan eller det lilla företaget kan utnyttja nutidens framsteg till något positivt. Och dagens politiker ingår i det s k globala etablissemanget och har väldigt lite insikt hur den vanliga människan lever.

  Det är bara tragiskt!

  Gillad av 8 personer

   • Hedvig skriver:

    @ Gunnar Karlén 18 december, 2017 at 13:41
    @ Hans 18 december, 2017 at 14:04

    Ända tills jag lyssnade på den nye ordförande i MED:s Stockholmsavdelnings introduktionstal, har jag varit positiv till det nya partiet MED. Efter ”hästsvansens” ytliga och utflytande introduktionstal inser jag, att det idag inte är möjligt för mig att stödja MED.

    Jag kommer istället att ge SD min proteströst i riksdagsvalet 2018. Bedömer att den har störst påverkanskraft i SD, riksdagens enda verkliga oppositionsparti.

    Gillad av 3 personer

   • Hedvig skriver:

    @ HL 18 december, 2017 at 17:57

    Två styrelseledamöter i MED har mitt öra: partiordförande Ilan Sadé, som publicerat ett antal artiklar här i DGS och ledamoten Josefin Utas. I övrigt okända kort.

    Eftersom MED är under uppbyggnad, aldrig deltagit i ett riksdagsval, inte heller i någon opinionsundersökning, är sannolikheten att MED skulle nå upp till 4-procentsgränsen försumbar. Att slänga bort sin röst på MED i detta ödesval, betraktar jag som oansvarigt.

    Gilla

 5. Per-Anders skriver:

  Totallurad är verkligen ordet. Tänk bara på höjningen av pensionsåldern för att betala kostnaden för invandringen.

  Stefan Löfven står och beklagar sig över brottsligheten i Sverige. Nu lovar han krafttag. Vilka kommer att få betala? Vi skattebetalare. Stefan Löfven kommer inte att betala en enda krona själv; han som ställde till det.

  Har ni tänkt på hur mycket politikerna talar om ansvar? Själva tar de noll ansvar.

  Men yttersta ansvaret har alla som röstar fram dessa puckon till politiker, riksdagen och regering.

  Gillad av 4 personer

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Tyvärr är det nog så att det inte bara är landets statsminister som har varit naiv utan större delen av svenska folket som har förlitat sig på och haft tillit till sin överhet. Landets regering upptäcker mer och mer att det faktiskt är nödvändigt att ställa grupp mot grupp eftersom tillgångarna faktiskt inte är oändliga vilket man ansåg var fallet 2015. Det är precis därför som landets egna innevånare och inte minst de som betalat skatt till det allmänna ett helt liv måste prioriteras. Att inte kunna inse detta är inte bara naivt utan enfaldigt ( för de mindre begåvade politikerna och myndigheterna) och cyniskt och hårdhjärtat för de som handlat avsiktligt.

  Gillad av 6 personer

 7. G.H. skriver:

  Är i samma ålder. Från lägenhet till en SMÅA-stuga söder om Stockholm, och sedan ut i världen. Själv minns jag väl den tidens utvecklingsoptimism. Och övertron på teknikens möjligheter. Läste tidskriften Popular Mechanics. Var och en skulle i framtiden ha ett eget flygplan, kombinerad till bil. Som drevs av fissionskraft, och som stod parkerad på gårdsplan utanför den egna villan. Den amerikanska drömmen rakt in i pojkrummet. Fnulande själv med radiorör och transistorer och följde med i alla raketuppskjutningar från Cape Canaveral. Kunde namnet på alla astronauter och läste Blixt Gordon. Och fascinerades av all ny information från månen och olika sonder.

  Men det mesta i framtidstron slog fel. Inte i att utvecklingen inte fortskred. Tvärtom. Den accelererade. Men blev något annorlunda. Men tron på den bar vi dock med oss, om än något modifierad.

  Varefter tiden gick försvann andra världkrigets kvardröjande skugga. Länge växte optimismen. Om än delvis förmörkad av stormakternas pågående rustningar och vietnamkriget. Minns väl sprängningen av superbomben på ön Novaya Zemlya. En bomb på 50 megaton, inte långt från Nordkalotten. Och det radioaktiva nedfallet. Och så förstås Kubakrisen och den tvålfagre Kennedy. Och Nikita Chrusjtjov med sin dunkande näve i FN.

  Vi tidigare generationer bar på mycket överdriven optimism. Att vägen framåt enbart kunde bli bättre. Och visst blev det mycket bra. Men inte i allt. Nya generationer måste alltid bära på förhoppningar. Förhoppningar om ett något bättre liv. Men jag är numera så pass gammal och erfaren att jag även kan se naiviteten bakom all entusiasm. Och det förmörkar mitt sinne. Varje generation blir bärare av sina erfarenheter. Mina tar jag med mig i graven. Och så har det nog alltid sett ut. Min egen framtidsoptimism har försvunnit. Det är nu länge sedan jag läste Popular Mechanic.

  Gillad av 2 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Även jag känner igen mig. Skulle kunna skrivit nästan likadant. Men, mina föräldrar köpte en bostadsrätt 1967 efter att vi bott omodernt fram till dess. Jag fattade så fort jag flyttat hemifrån att man måste köpa sitt boende, inte hyra. Dessutom, inte lita på att staten skulle ge oss någon pension. Alltså arbeta i privat verksamhet. Så nu som pensionär har jag det bra ekonomiskt. Bor i ett bra område. Jag både ser och hör att många andra inte har det bra. Men jag tänker, har ni röstat på sossarna så har ni fått det som ni ville. Fattigdom fördras bäst om den delas av många.

  Gillad av 5 personer

 9. Fredrik Östman skriver:

  Arbetarrörelsen och socialdemokratin har grundlurat hela arbetarklassen att tro att de har verkat för dess bästa. De flesta utanför arbetarklassen har också gått på bluffen i stället för att syna den. I själva verket har arbetarrörelsen och socialdemokratin var ytterst skadliga för arbetarklassen. Detta var kanske inte medvetet, men det var avsikt. Man hade eventuellt och indirekt uppsåt, för man blev upplyst om hur skadlig läran var och man brydde sig inte om det.

  Socialdemokratin har med alla medel tvingat arbetarklassen att ge upp dess två viktigaste resurser: sin arbetskraft och sin familj. Man har sett till att arbetarna inte arbetar och att de skiljer sig från sin familj. Det är överklassfasoner som en arbetare inte har råd med. Varför ville arbetarrörelsen att arbetarna skulle förstöra sina liv genom att låtsas vara något slags dekadenta patroner?

  Gillad av 8 personer

 10. Reine Aronsson skriver:

  Det var förfärligt vad samtliga skribenter här är samstämmiga i sina klagovisor betr. tillståndet i landet. Jag är född 1932 i arbetarstadsdelen Majorn i Göteborg och har sannolikt mer erfarenhet än samtliga tidigare skribenter över hur tillståndet var i gamla tider. Det är troligen så att de flesta klagande har som självklarhet TV, med många kanaler, semesterresor till fråmmande lånder, barn på något universitet, ett boende som är palatslikt jämfört med 30-, 40, 50-talens trångboddhet, bil, sommarstuga. etc., etc.
  Skärp er och försök rättvist bedöma nu och då.
  Visst var mycket bättre förr men det rör mer invånarnas beteende ön politikernas åtgärder.
  Sämre har blivit solidaritet och gemenskap mönniskor emellan. Girigheten har gjort enorma ”framsteg”. Alla gnäller och öven gamla fackpampar och ”välgörenhetsivrare” använder skatteparadis för att kunna undvika att beta till välfärden. Igen: skärpning!

  Gillad av 2 personer

  • Urban Larsson skriver:

   Beklagar Reine. Flera utav de saker du nämner har inte alla som är födda efter dig. Jag är född på guldåldern – 60-talet. Aldrig haft råd att resa till Thai, reste i min ungdom för lånade pengar världen runt, men det där andra kan du slänga i väggen. Det fanns även socialfall på guldåldern. Så tänk om tänk igen tänk framför allt nytt. VIsst jag kan ha social hjälp eller annat, men vilken nivå och tror du att den räcker hela livet för alla i landet för all framtid-. tänk om

   Gilla

 11. Elisabeth skriver:

  Tack, Kaj Jacobsson, för denna beskrivning som stämmer in på så många i det ”gamla Sverige”. Som signaturen Palle skriver blev det mesta fel när politikerna lade sig i människors liv alltför mycket. Det blev klåfingrig social ingenjörskonst på höjden och tvären uppblandat med regelbundet valfläsk. Vi fick till slut ett land där staten var alla goda gåvors givare och där flit, arbetsamhet och ordentlighet inte premierades. Sjukskrivnings- och förtidspensioneringstalen nådde under perioder väldiga nivåer. Parallellt ökade förstås skatterna på allt som politikerna kunde beskatta.
  Kaj Jacobsson skriver att han känner sig lurad, han tillhörde ju de arbetssamma och skötsamma, ” det hade varit bättre att hoppa in i kön precis framför utbetalningsluckan”. Ja, det är aldrig bra att lita på politiker, och nu är det erhört påtagligt vilka grupper dessa väljer att prioritera framför svenska pensionärer. Dessa grupper har verkligen trängt sig före framför utbetalningsluckan på många sätt, de är de nya välfärdsklienterna.
  Det vore bra om 50-60 talens sparkultur återvände med sparbössan ( nåja, symbolisk idag eftersom slantar inte finns ) i hemmet och tidningen Lyckoslanten i nytryck. Vem minns inte Spara och Slösa ?

  Gillad av 2 personer

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  En bra sammanfattning. Två saker slår mig:

  Jag förstår inte hur de som röstar på (s) fortfarande kan göra det, kärntrupperna inom partiets sympatisörer är grundlurade

  För det andra: Många i vårt land är med rätta oroade över den utveckling vi ser. Hur kan vi då acceptera att debatten av dessa frågor kidnappats av journalister som Belinda Olsson och Qvarfort, eller Karin Pettersson som anställt flera av de monster som avskedats på Aftonbladet? Varför accepterar vi att lyssna på en utfrågning av Ylva J gjord av Hedenmo där den ena blåljuger och den andra är andäktigt underdånig?

  Gillad av 3 personer

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Om alla lurade i landet bestämmer sig för en vändning 180°, den 9 september nästa år, finns det fortfarande hopp.

  Alternativen som står till buds är Medborgerlig Samling, Sverigedemokraterna eller blankröst.

  Gillad av 1 person

 14. Moab skriver:

  Jag har en fråga till redaktionen. Jag kan förstå efter att ha lyssnat på KJ på Omars podd att det finns nätverk som går in och attackerar i blogg forum. Jag bli ganska ofta censurerad eller så hålls mina kommentarer tillbaka väldigt länge. Är detta slumpen eller för att man är rädd att någon ”stulit” min pseudonym då jag inte anger min mail? Det är ju en risk med pseudonymer, att vem som helst kan stjäla den,

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Här i Germanien kallas sådana fall ”Chefssache”. Patrik själv modererar dina inlägg, eftersom de unga anställda är för PK för att förstå sig på dem. Han har inte tid hela dagen. (Mina personliga förmodanden, ingen inside information.)

   Gillad av 1 person

 15. Björn skriver:

  Man kan vara ”lurad” på flera sätt! Jag och frugan har haft låglöneyrken hela livet, men levt ekonomiskt(inte snålt!) och utan ”utsvävningar”, för att varje månad kunna sätta undan några kronor inför pensionärslivet! Detta har nu visat sig vara ett stort misstag! Det hade varit bättre om vi gjort som många andra, och ”bränt” varenda intjänad krona och samtidigt tagit extralån för att kunna leva extra gott! Detta eftersom bostadstillägget, som pensionärer kan få, ändå hade ”täckt upp”! Sparkapital=uteblivet bostadstillägg! Det vore bättre om ALLA fick en rimlig pension, så att bostadstillägg och andra bidrag inte behövdes!

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men detta har vi ju vetat hela tiden om sossarna. Det har framhållits av den tidens borgerliga partier ända fram till omvändningen 2003. Har du röstat på sossarna får du skylla dig själv, detta är vad du valde. Har du inte gjort det får du också skylla dig själv, eftersom du då borde ha vetat bättre. Livet är hårt.

   Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Jag har under många år röstat för en förändring, men inget har hänt! Inte ens under de ”borgliga” åren! Så inte faan hjälpte det!! Det är fortfarande de slösaktigas ”gyllene tider”! Så visst, vi får vi skylla oss själva, men det satt liksom i ryggmärgen att vara sparsam och att skrapa ihop en liten ”buffert” inför pensionärstiden!!

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Björn, du skulle ha lyssnat på Margaret Thatcher, som väl personifierade denna attityd att vara sparsam mer än någon annan: Om du lägger dina pengar i en säck, så kommer politikerna att socialisera alla säckar.

    Socialismen uppstår spontant i alla samhällen och pågår tills alla andra människors pengar har tagit slut.

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Jag trodde att att pengarna till olika bidrag, typ bostadstillägg, skulle ta slut lagom till vår pensionering! Därför ”sparivern”! Men tydligen har INVANDRINGEN genererat nytt klirr i bidragssäcken?! Precis som Reinfeldt förutspådde!

    Gilla

 16. Jaxel skriver:

  Grundlurad? Låt mig ta ett exempel.

  Om någon kommer hit och får uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande kan vederbörande, om hen har åldern inne, efter två år ansöka om garantipension. Kravet att man skall ha bott i Sverige i 40 år för full garantipension ersätts då med ett krav att man skall ha bott lika länge i sitt gamla hemland. (Finns det någon som är aktuell för detta som inte har gjort det?)

  Har man fått garantipensionen beviljad har man sedan rätt att ta den med sig om man flyttar till annat EU-land samt några ytterligare länder. Detta är helt absurt. Man kan alltså i sådana fall komma till Sverige och efter några år flytta här ifrån och därefter vara försörjd av svenska skattebetalare.

  Fast å andra sidan kan man undra om den explicita rätten att flytta och ta med sig pensionen egentligen spelar så stor roll. Det går antagligen lika bra att ge lämpligt vald person fullmakt till det konto dit eventuell pension sätts in. Den kan sedan vidarebefordras till lämplig destination. Eventuellt mot skälig provision. Den som uppbär pensionen kan om denne så önskar flytta till Långtbortistan och försörjas av svenska skattebetalare livet ut. Och inte nog med det släktingar och vänner kan antagligen få fortsatt försörjning även efter det. Hur skall svenska myndigheter kunna hålla reda på eventuella dödsfall i Långtbortistan.

  Liknande resonemang kan tillämpas på andra bidrag. Läste för en tid sedan om barnbidrag som hade betalats ut till familj som inte längre vistades i landet.

  Såvitt jag förstår finns det ingen som har en aning om omfattningen av denna typ sv bedrägerier.

  Fast enligt våra styrande skulle det förstås vars kränkande att göra ordentliga kontroller av att denna typ av bedrägerier inte förekommer. Eller ens utreda omfattningen av sådant. Alldeles särskilt så om måltavlorna för kontrollerna särskilt skulle vara icke-svenskar. Vilket det nog framför allt skulle vara i denna typ av fall.

  Många på denne blog menar att våra styrande vill oss illa. Jag tror inte det. De struntar i oss. Våra politiker har inte längre som främsta ledstjärna att ge medborgarna ett bra liv. Deras främsta intresse är att, inför sig själv och andra framstå, som goda människor.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Bedrägerier”? ”Bedrägerier!?” Har du inte uppfattat att politikerna har definierat om reglerna och orden så att det inte alls är bedrägeri, utan att det är så systemet är avsett att fungera? De vill ha det så här. De vill betala livränta till utlänningar. De vill spara så mycket på åldringsvården att de inhemska gamla svälter ihjäl och dör i förtid och elände. De vill ha det så här! De vill ha det så här!

   Gilla

 17. oppti skriver:

  Känner igen resan med TV och bil samt hemmafru och en lön som räckte väl.
  Den resan du gjorde under 50 år gör många nu på några dagar.
  Jag tror inte tacksamheten står i proportion till den kortare restiden!

  Gillad av 1 person

 18. Hedvig skriver:

  Tack, Kaj Jacobsson för din fina livsberättelse som inleder i dur men slutar i en mer mollstämd tonart!
  En sak som du inte nämnde var den svenska kvalitetsskolans starka betydelse för vårt växande svenska välståndet efter WWII. Praktiskt taget alla svenska barn som gått ut den obligatoriska sjuåriga folkskolan kunde läsa, skriva och räkna. Och dessutom förstå vad de läste. För vår generation var den svenska kunskapsskolan en självklarhet.
  Idag är det rätt många elever som varken kan läsa, skriva eller räkna, trots att de gått ut gymnasiet.

  Jag skulle önska att våra politiker läste och gjorde skolpolitik av boken ”Kunskapssynen och pedagogiken: Varför skolan slutade att leverera och hur det kan åtgärdas”, 2017, Dialogus, en tvärvetenskaplig bok skriven av några av våra främsta professorer inom utbildning, nationalekonomi, hjärnforskning och idéhistoria.

  http://www.dialogosforlag.se/bocker/samhallsfragor/kunskapssynen-och-pedagogiken.html

  PS. Vår 40-talsgeneration kommer att inom de närmaste åren få det verkligt besvärligt med sjukvård och omsorg vid sidan av att pensionerna hela tiden krymper.
  Sverige är illa rustat för att möta alla nya infektioner och sjukdomar som tränger sig in i landet. För att inte tala om antibiotikaresistensen. Trots att det nu finns en hel del nya läkemedel, har Sverige inte längre råd att köpa in dem till de sjuka medborgare som skulle behöva dem.
  Framtiden ser inte – såvitt jag kan bedöma – särskilt ljus ut vare sig för oss äldre eller för våra efterkommande.

  Gillad av 2 personer

   • Peter skriver:

    Grovt kan man nog anta att 15% av S röster kommer från invandrarkollektivet, och att dessa röstar S är långt ifrån begåvningshandikappat, snarare tvärtom.
    De övriga procenten är nog gamla betongsossar som aldrig någonsin skulle kunna tänka sig rösta på något annat parti.
    För S är ytterligare bidragsberoende, lågutbildad invandring absolut nödvändig, utan dem faller S ner till ett marginaliserat föredettaparti.
    Med invandring kan S fortsätta sin tradition att företräda landets majoritet, de egendomslösa och avundsjuka.
    C såg tidigt sin gamla väljarbas försvinna och bytte snabbt och framgångsrikt riktning för att fånga upp den växande rörelsen, ultraliberalism, ytterligare en Allt åt alla-rörelse.
    Partierna arbetar inte för folkets eller landets bästa, de arbetar endast i eget egoistiskt intresse, det är gott, varmt och mysigt runt köttgrytan.

    Gillad av 2 personer

   • Ourgon skriver:

    Stöd för (S) beror dels på gamla vanor, dels på nya bidragstagarnas önskemål. Den gamla delen krymper men den nya delen växer snabbare. Stödet för (S) i ‘utsatta områdena’ är enorm och kommer bara att ändras när Sverige får ett riktigt islamisk parti, dvs. ett parti som är öppet islamisk istället för det dolda islamvurm som hittas i (S), (MP) och de övriga vänsterpartierna.

    Gillad av 2 personer

  • Simon skriver:

   Hälften sitter fast i gamla tankestrukturer och förmår inte ompröva de röstar av gammal vana. Andra hälften är beroende av de bidrag som partiet är så frikostigt med att betala ut – de röstar av egenintresse.

   Gillad av 1 person

 19. Astrid Maria skriver:

  Numera är bästa rådet till ungdomar att satsa på språk, främst engelska, och en utbildning som är gångbar utomlands. Även duktiga hantverkare är efterfrågade i många länder med bättre framtidsutsikter än ett Sverige, där ”allas lika värde” egentligen betyder sin motsats. De som inte bekänner sig till den politiska korrektheten och den globalistiska ideologin är lite värda, ynkligt lite. Dessutom spelar ålder roll. Åldringen blir mer och mer värdelös ju längre den lever och kostar pengar. Människovärdet försvinner till ingenting.
  Grupptillhörighet; etnisk, religiös, politisk… växer också i betydelse för hur man värderas, på bekostnad av individens egna kvaliteter. Det är en återgång till gamla tiders sortering, nu med ett politiskt adelskap högt upp som bereder väg för familjemedlemmar och vänner till attraktiva högavlönade tjänster, där kompetens träder i bakgrunden och PK blir bästa ”merit” och härkomst viktigt. Att vara välutbildad och kunnig kan vara en nackdel. Så varför kämpa med studier? Om inte för att satsa på en framtid utomlands.

  Gillad av 2 personer

 20. rudmark skriver:

  Ja kön till ”utbetalningsluckan” blir längre och längre pga allt fler som hoppar in i kön precis framför luckan. Vi ser att pengarna börjar ta slut och det ropas ut ”ni får jobba några år till innan ni får stå här” (Men det ropas endast på svenska….) Det behövs mer pengar till luckpersonalens utbetalningar. Kommunskatterna måste också snart höjas för att få det att gå runt. Kan det bero på den berömda demografin? För många (? vad är det, pengarna har ju redan betalts in?) äldre.
  För få unga (tror jag inte, men de jag ser är inte kvalificerade för jobb, men väl för bidrag)

  Gillad av 3 personer

 21. Asta skriver:

  Kronor Gruppvåldtäkterna har karaktär av krigsvåldtäkter, en typ som Sverige aldrig tidigare har haft. Ett så främmande beteende för tankarna till bestialiska våldtäkter i Kongo eller Indien.

  Ensamma sadister och psykopater har alltid funnits. Men som Lars Anders Johansson skriver i en ledare på Timbro: ”Hela kompisgäng som ägnar sig åt att fånga, tortera och våldta ensamma kvinnor är emellertid någonting helt annat”.

  Han tycker inte att det räcker med att lagföra de skyldiga.

  ”De sociala miljöer måste upplösas där det anses socialt acceptabelt att i grupp våldta och tortera unga flickor. Annars går vi en betydligt mörkare framtid till mötes.”

  Gruppvåldtäkterna har karaktär av krigsvåldtäkter, en typ som Sverige aldrig tidigare har haft. Ett så främmande beteende för tankarna till bestialiska våldtäkter i Kongo eller Indien.

  Ensamma sadister och psykopater har alltid funnits. Men som Lars Anders Johansson skriver i en ledare på Timbro: ”Hela kompisgäng som ägnar sig åt att fånga, tortera och våldta ensamma kvinnor är emellertid någonting helt annat”.

  Han tycker inte att det räcker med att lagföra de skyldiga.

  ”De sociala miljöer måste upplösas där det anses socialt acceptabelt att i grupp våldta och tortera unga flickor. Annars går vi en betydligt mörkare framtid till mötes.”

  https://samtiden.nu/2017/12/uppgifter-om-tortyrgruppvaldtakten-sprutade-tandvatska-pa-flickans-underliv-och-tande-pa/och ören är en sak, men hur värderar man trygghet. Att inte längre kunna rör sig fritt utan se sig över axeln.

  Gillad av 2 personer

 22. Hawwa skriver:

  Tack för en intressant och för många rätt representativ historia.
  Men jag kan inte låta bli att fråga mig – vem är det som har lurat vem?
  Hur villiga är vi att låta oss luras? Vi som hade privilegiet att få en hyggligt gedigen skolgång, som ännu inte var utsatt för experiment (som iofs inte så många frågat efter) kan ju faktiskt räkna och dra slutsatser. Även om nationalekonomi är gäckande för en oinvigd, verkar det ofrånkomligen vara så att en allt klenare skattebas inte bara skall försörja allt fler, den skall dessutom täcka ökade behov av polis, rättsväsende och socialt underhåll av olika slag.
  Vad gör vi med den insikten? Ska vi svälja det kommande årets valfläsk eller kan vi kräva svar på frågor om hur ekvationen skall gå ihop?
  Vilka scenarier kan vi se?
  Hur många av dagens ungdomar kommer att arbeta i 44 år?
  Vad händer om de inte gör det?
  Om de heller inte riktigt förstår att se om sitt hus, som möjligen nyheten om vad som kommer att krävas framöver var en signal om?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.