Gästskribent Paul Lillrank: Vi behöver humanister

I kampen om universitetens resurser har samhällsvetare och humanister tvingats argumentera för sin existens. De har inte varit övertygande.

Alla civiliserade länder bör ha lärosäten i humaniora, liksom det hör till saken att det skall finnas ett nationalmuseum, en nationell operascen och ryttarstatyer. Utöver detta, gör humanisterna någon nytta? Många blir arga när man frågar och är förbannade över att man ens talar om dokumenterbara prestationer. De tycker att humanisterna skall få sitta i sina elfenbenstorn och läsa Schopenhauer och Spinoza utan att dela med sig.

Humanisternas viktigaste uppgift borde vara att skapa, utbilda och förnya intelligentsian. Med detta menas bildade människor med ett intresse för och kapacitet att påverka det offentliga samtalet. De bör ha förmågan att kritiskt läsa både text och statistik, viljan att söka sanningen, tålamodet att lyssna, bemöta och vidareutveckla argument. Till intelligentsian räknas inte politrukerna med sina monologer, inte heller superspecialisterna, vars debatt är ogenomtränglig för allmänheten.

Intelligentsians plikt är att värna om det intelligenta samtalet, motverka demagogi, dumheter, lättsinnighet, okunnighet och felaktig argumentation. En bildad allmänhet ställer höga krav på medierna.

I Finland är intelligentsia för liten för att påverka den offentliga debatten. Några jourhavande docenter räcker inte, det måste finnas bredd och djup för att kunna reagera snabbt och kraftfullt, att kunna inte endast kritisera, utan också häckla och förlöjliga.

Ta som exempel den förvirrade debatten om det fria ordet efter Charlie Hebdo. Nu får ni rätta mej om jag missat något, men ingen humanist klev upp i podiet för att referera vad John Stuart Mill har skrivit om saken och hur debatten för över hundra år sedan redde ut begreppen. Det fria ordet kan begränsas om det orsakar skador. Men skada och kränkning är två olika saker. En skada kan verifieras av en tredje part, medan vem som helst kan tycka sig kränkt av vad som helst. Att någon tar till våld på grund av en kränkning är inte ett bevis för att kränkningen är verklig. Det fria ordet finns till för att man inte på subjektiva grunder med våld kan tysta samtalet. Här kunde humanisterna ha dragit en lans. Men nej, fältet lämnades fri för olärda töntar.

Efter upprörande våldsdåd kliver en minister fram och föreslår förebyggande åtgärder. Intelligentsian borde trä ministern på grillspettet: har vi någon teori om orsakerna till våldsdåden, finns det en metod att förutsäga dem, har vi medel att minska dem och så vidare? Om samhällsvetarna hade gjort sin plikt, borde alla bildade människor förstå frågorna, kräva svar, och bua ut den minister som inte kan svara klokt och begripligt.

Världens bästa ingenjörer är till ingen nytta om humanisterna inte gör sitt jobb. Då får vi en obildad allmänhet som röstar fram destruktiv politik.

Paul Lillrank är professor vid Aalto-universitetet i Helsingfors, och kan även ses i veckans avsnitt av DGS-TV. Se avsnittet här.

25 reaktioner på ”Gästskribent Paul Lillrank: Vi behöver humanister

 1. Lilla fröken PK skriver:

  ”Efter upprörande våldsdåd kliver en minister fram och föreslår förebyggande åtgärder.”
  Inte bara det. Vi ska inte låta oss påverkas, vi ska visa terroristerna, att de kan inte få oss ur balans, för ”DET ÄR JUST DET SOM TERRORISTERNA VILL !” Handhjärtan, handhjärtan, handhjärtan…

  Gillad av 4 personer

 2. Kuckeliku skriver:

  Man skall nog inte vänta för mycket av humanister som inte också är filosofer, psykologer, naturvetare, teknister, statsvetare och ekonomer. Vi behöver generalister. Enda sättet att skaffa sig en generalistutbildning är genom att sy ihop en själv. Eller genom att använda mycket av sin fritid åt att läsa in sig på saker som inte har så mycket med ens profession att göra.

  Gillad av 2 personer

 3. svenne skriver:

  ”Efter upprörande våldsdåd kliver en minister fram och föreslår förebyggande åtgärder”.

  Det är kanske så att Finland inte är ett lika lyckligt lottat land som Sverige då det gäller att förebygga brott. Här har vi ju Brottsförebyggande rådet (Brå) som stämmer olagligheter redan i bäcken. Förvisso har vi en hög brottslighet i det här landet men man vågar knappt tänka tanken om hur det skulle ha sett ut om inte Brå:s förebyggande insatser hade bidragit till en drastisk minskning av kriminaliteten.

  Gillad av 5 personer

 4. Hortensia skriver:

  Intelligentia, vilket vackert ord, Paul Lillrank, men nästan bortglömt i Sverige. Här satsar vi våra återstående resurser på ointelligentian. Min kommun lät i sin påkostade informationsfolder meddela, att särskolan byggs ut… och man behöver inte vara Einstein, för att förstå varför. Det ser riktigt mörkt ut.

  Gillad av 6 personer

 5. Kungskobran skriver:

  DE LÄTTKRÄNKTAS FÖRENING

  De lättkränktas förening är grupp
  som borde sättas under lupp
  dom stör sig på allt
  varmt som kallt

  Att stå upp för sin sak
  och inte bli spak
  är en annan sak
  än att bli kränkt för minsta sak

  Att bli kränkta var dag
  av människor av annat slag
  är föreningens främsta mått
  då har dom målet nått

  Gilla

 6. L skriver:

  Det märkliga är att riksdagsförvaltningen inte bryr sig det minsta om riksdagsledamöter har flera medborgarskap. Inte ens i länder som i Sverige anses vara rena ”skurkstater”. Det är inte bara märkligt, det är minst sagt anmärkningsvärt eller helt galet!

  Aktieinnehav i svenska företag är viktigare än medborgarskap i odemokratiska och rena skurkstater.

  Varför är riksdagsledamöter inte tvungna att också uppge andra medborgarskap än det svenska? Varför finns ingen lag som kräver detta?

  En socialdemokratisk riksdagsledamot vid namn, Jamal El-Haj har skrivit en motion med rubriken Nakba.
  Motion 2017/18:1355
  av Jamal El-Haj (S)
  Motivering
  Nakba, Al Nakba eller Nakbadagen, ”Den stora katastrofen”, var flykten och fördrivningen av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel under 1948 års arab-israeliska krig. Området hade tilldelats palestinierna i samband med FN:s delningsplan.
  Motionen har också en personlig bakgrund eftersom mina egna föräldrar tillhörde de som fördrevs.”

  Motionen andas en viss antisemitism. Något som inte en enda svensk journalist kommer ta upp. En palestinier och socialdemokrat i Sveriges riksdag kan ju givetvis inte vara antisemit i det goda rödgröna Sverige.

  Hör denna motion hemma i Sveriges riksdag?

  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/

  Gilla

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Mina dogmer: Det går inte att kränka en religiös symbol. Det är inte möjligt att kränka en ideologi. Det är vidare lika omöjligt att kränka en teologisk inriktning. En fördom känns igen på att den är instinktiv och bäraren redo för inre bearbetning mer än yttre påverkan. Den kloke fördomsfulle korrigerar fördomen med en efterdom. Alla är fördomsfulla till en början.

  Gillad av 1 person

 8. Oberoendekonservativ skriver:

  Humanister är mycket riktigt underrepresenterade när det gäller att ta del av det offentliga samtalet i Sverige. Förutom Dick Harrison och Åsa Lindeborg är det t.ex. svårt att komma på några utbildade historiker som brukar figurera i media. Det är inte det att man aldrig belyser frågor historiskt (fast även det i mindre utsträckning än utomlands, då vi inte har några större historiska stridsfrågor i Sverige), men det sköts ofta av populär/hobbyhistoriker som Henrik Arnstad, Jan Guillou, Herman Lindqvist etc. Jag vet av egen erfarenhet att det finns mycket kompetenta historiker på svenska universitet. Anledningen till att dessa inte gör sig hörda mer är väl att de sällan har läggningen och karisman för att klara av klimatet i media. Det finns förhållandevis lite vuxenmedia i Sverige.

  Överhuvudtaget är väl klyftan mellan svensk mediedebatt och forskningsdebatt väldigt bred. Det finns en och annan statsvetare (Peter Esaiasson, Andreas Johansson Heinö) och sociolog (Göran Adamson) som klarar av båda scenerna, men sen är det inte så mycket mer. Man kan jämföra med Tyskland. Historikerstreit pågick väl i dagspressen på 80-talet. Det är svårt att tänka sig något liknande utspela sig på svenska debattsidor.

  Gillad av 1 person

 9. Steven Jörsäter skriver:

  I Sverige är det numera bland folket man kan hitta det enda vett som finns kvar. De som borde utgöra en intelligentsia har istället blivit okunnighetens sagesmän och de fungerar som demagoger och politruker. Några upplysta humanister som du skriver om finns inte kvar. Allraminst på universiteten.

  Gillad av 1 person

 10. Macavity skriver:

  Tack Paul Lillrank!
  Det är så välgörande för själen att få läsa klara verba! Jag minns fortfarande med välbehag när i finsk radio eller TV (minns inte vilket) en politiker med osviklig finsk enkel verbal precision karaktäriserade ett presidentförslag med orden ”ett ovanligt korkat förslag”. Hade det gått för sig i Sverige? Knappast!

  Gillad av 1 person

  • Kuckeliku skriver:

   Sverige är en intellektuell öken, alldeles klart. Samhällsfablerna har blivit viktigare än verkligheten. De ”intellektuella” pratar blott på kommando från politikerna.

   Gilla

 11. MartinA skriver:

  På DGS finns en tråkig tendens att kräva ansvar av de som är maktlösa. Så ock här.
  Det förekommer massor med doktorer och professorer i den allmänna debatten. Men de väljs ut av media. Och media är de som har haft större inflytande för att skapa dagens situation än någon annan. De väljer naturligtvis de som ger stöd till medias agenda.

  Personligen anser jag att humaniora och samhälls ”vetenskaperna” har straffat ut sig. De har visat sig alldeles för lätta att köpa och korrumpera. Just därför skall skattepengar inte ha någonting alls med dessa skojare att göra längre. Låt samhällsvetare leva på sitt rykte, snarare än på skattepengar.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jo, men i ett bättre samhälle hade vi som Paul Lillrank säger haft ett humanistiskt prästerskap för värdegrunden, för vår sekulära europeiska civilisation. Mina söner pluggar latin på gymnasiet. Det med studentexamen, ni vet. Som avskaffades för femtio år sedan i Sverige, dårarnas land. Utan församlingsmedlemmar ingen kyrka, inga präster, ingen värdegrund. Att komma med propåer om vad professorer borde göra är att börja i fel ända. Vi kommer alltid tillbaka till skolan när vi skall förklara hur Sverige gick sönder. Lär barnen latin! Sedan kan vi tala med lärde män.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag tycker hela den samhällsmodellen ser ut som en återvändsgränd. Den som vill återupprätta den måste först förklara hur den ledde hit.
    Min slutsats är att deras värdegrund var kass.

    Gilla

 12. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  ”Outrage fatigue” pratade man om under Bush åren i USA, då regimen kastade fram den ena absurda åsikten eller dekretet efter det andra. Intelligentian orkade helt enkelt inte stå emot. Ofta levererades också dumheterna två och två, där den ena dumheten var så urbota dum att den bara måste bemötas direkt, vilket gjorde att den andra dumheten kunde passera obemärkt rakt in i diskursen.
  Enligt mitt förmenande så jobbar sossarna i dagens Sverige ungefär likadant…

  Gillad av 5 personer

 13. olle holmqvist skriver:

  Nej, vi behöver ingen humanism på samma sätt som vi behöver naturvetenskap och teknik.
  Tillspetsat ? Bara lite. Tankexperiment: tänk bort allt det som brukar kalla för kultur. Ingen har sett våra stora, Zorn, Cezanne, eller hört ja ni…vet själva. Tänk bort en fungerande del av medicinen, t ex anaestesi eller tandvård, tänk bort elektricitet och dynamit, tänk bort livsmedelsbevarande kyltransporten från bonden hem till kylskåpet.

  Skillnaden är att naturvetenskap kan läras på bara ett sätt: av lärare.Men det går bra att sitta
  framför skärmen och sätta ihop dikt, som ingen annan kommer att läsa. Vi vill ha kultur och konst som något tillfredställande, men icke överlevnadsrekvisitum, som fördjupning av tillvaron. Kvalificerad – ja mycket kvalificerad – underhållning. Antagligen har vi en medfödd längtan efter att höra berättelser som barn inför det annalkande vuxenlivet. Småbarnsföräldrar läser samma saga om och om igen, och den får inte ändras.Stackars det barn som växer upp det förutan. Dock även det barnet överlever.

  När snart den första snön över huvuden och under fötter- Samma överraskning varje år.
  Krönikören kan ju göra tankeexperimentet att han ställer sig till förfogande som snöskottare
  och sandare de där kritiska timmarna, när akutmottagningarna överbelastas, istället för att humaniorisera framför skärmen.

  Gilla

 14. Lars skriver:

  Generellt tycker jag universitetsfolk borde skriva mer för allmänheten, men jag undrar hur det står till med forskning och kursutbud och metodologisk inriktning och vem, antagligen universitetsstyrelser, som kan och borde rensa upp i en vad som synes vara en alltmer vidlyftig djungel med tvivelaktigt vetenskapligt värde.

  Web tidningen ekonomiskas startades av ekonomer, men ämnena avser ofta inte en bevakning av samhällsutveckling och ekonomi, vilket intresserar, utan är mer internt intressant (kanske). Undantag finns definitivt som när Katarina Ekholm skriver eller Vlachos om utbildning och fler finns. I andra fall så kan man se Harry Flam förneka att det finns en prisbubbla på bostäder! och hänvisa till bostadsbrist och ökade inkomster (men prisbubblor är självgenererande och drivs av billiga krediter och förväntan om ökande priser) eller att risken för att riksbanken skulle få svårt att låna vid en finanskris inte finns eller Lars Svensson hävda att riksbanken fört fel politik. Både Flam och Svensson tycker att Ingves borde blivit ersatt. Men vad jag kan se (och IMF) så har Ingves styr rätt bra tillsammans med sina vice chefer. Ingen centralbank är fri från misstag och framtiden går inte att förutsäga. När han dessutom har en gedigen meritlista av hantering av finanskriser i Sverige och hos IMF sår förefaller det svårt att se att man kan hitta bättre riksbankschef i dessa tider. Men olika författare har självklart rätt till olika åsikter och då blir det möjligt bedöma, förutsatt viss kunskap.

  Jag tror media i högre utsträckning skulle utveckla en löpande bevakning av omvärlden med hjälp av professionella akademiker som har det fortgående arbetsuppgifter på sina institutioner, en målstyrd bevakning för att fånga trender i samhället här och utomlands med ‘den bildade medborgaren’ i fokus. Kanske och troligen helt utanför de gängse media kanalerna med medel från väsentliga institutioner utanför universitetsvärlden som KI, Riksbank, UD, Läkemedelsverk, HD osv. Media behöver konkurrens.

  Gilla

   • Chili skriver:

    Håller med om att media behöver konkurrens. Idag är DN inte trovärdig som opolitisk, utan är klart vänster med gott om pkister bland journalisterna. Journalisterna har fått för vana att lägga in sina egna värderingar i nyhetsrapporteringen, vilket de ska låta bli.
    Det som vuxit fram är sociala medias bloggar som Det goda samhället, Katerina Janouch magasin m fl. där samhällsutvecklingen beskrivs och diskuteras, vilket är intressant att ta del av. Men som du skriver vore det på sin plats att debatten också skulle föras från universiteten där forskningen bedrivs inom olika fakultet och som skulle ge en breddning och höjd på argumenten för samhällsförändringar i stor skala, då vi står inför stora problem och det är en skriande brist på lösningar från de obildade politrukerna. Som politiskt intresserad samhällsmedborgare vill jag se en förändring med mer fakta på bordet som öppet redovisas.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Intressant att du uppfattar DN som vänster, jags er den sedan 20 år som nyliberal och höger typ Rheinfellt och Alliansen. Förvisso parat med postmodernism och pro-invandring och förnekande av problemen. Och förvisso är den post-moderna vänstern mest skikig, plakatvänster, men nyliberalismen, nedmontering av välfärden, det står nyliberaler för. Vi har exempel på detta i moderaternas och centerpartiets uttalade politik och vad man genomfört som Allians i regeringsställning.

    Roligt du ser samma behov som jag med att akademiker deltar i debatten, men jag skulle vilja se ett media alster som inte fokuserar på debatt utan redovisar väsentliga, aktuella händelser och ger bakgrund och olika synsätt på det från akademiskt håll. Behöver hållas samman med kontinuerlig bevakning av t.ex. geostrategi och de olika kontinenterna, EU, USA, centralbanker, konjunktur, militär utveckling, svensk politik, kommuner, skola, polis osv. Debattsidor hör naturligtvis till, men jag vill se en vederhäftig bevakning av aktuell utveckling i världen så jag och andra kan bygga kunskap och jag vill inte se en enda journalist på anställningslistan! Inget journalistiskt tillrättalagt alster för ‘Nisse i Hökarängen’ utan välskrivna akademiskt orienterad text, kortfattad, löpande som vänder sig till ‘den bildade allmänheten’ som söker överblick och förståelse utan den vanliga, torra akademiska retoriken som passar artiklar för akademiska organ.

    Gilla

 15. O.T. skriver:

  Lördagen den 7 oktober samlades Football Lads Alliance (FLA) i London för att protestera mot islamistisk terrorism och sharia i Storbritannien. Demonstrationen lockade tiotusentals människor, men systemmedias enda rapportering av manifestationen var att kalla den ”rasistisk” och ”extremhöger”. Verkligheten motsäger dock medias beskrivning, då det rörde sig om människor från alla delar av landet med skiftande bakgrund.

  När Tommy Robinson, en av deltagarna, frågade en BBC-journalist hur han skulle rapportera om demonstrationen, medgav journalisten öppet att om de skulle rapportera något, skulle de beskriva FLA ”som högerextrema” som kräver kontrollerad invandring. Robinson, som är före detta ledare för English Defence League, anklagade då BBC för att demonisera många oskyldiga människor som med all rätt känner en oro för den framväxande jihadismen. Han kallade BBC:s rapportering för ”lögnaktiga falska nyheter”.

  https://www.nyatider.nu/stor-manifestation-mot-islam-i-london-uppmarksammas-nastan-inte-alls-i-media/

  Gillad av 1 person

 16. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Betydelsebärande för den intellektuella dynamiken är just inläggets belysande och korrekta påstående att ”En bildad allmänhet ställer höga krav på medierna” – alltså det diametralt motsatta till dagens inhemska förhållanden, där olika eliter strävar efter att hålla den oinitierade och manipulerbara menigheten i strama tyglar medelst en osalig blandning av desinformation, faktaförnekelse och mentala distraktionsmanövrar.

  Etablissemanget har inget som helst intresse av en själsligt förkovrad och intellektuellt kapaciterad befolkning, då en sådan förädlingsprocess skulle hota makthavarnas positioner via oönskad kritik och ifrågasättanden, och använder därför med förtjusning sitt för syftet konstruerade och genomfalska värdegrundsevangelium som effektivt påtryckningsmedel.
  Intelligentians etiska betydelse och vägledande uppgifter har åsidosatts för en mer friktionsfri, profitabel och politiserad propaganda, där man framför ett resonemang som löper i enlighet med regimens önskemål.
  Andreas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.