#metoo

Patrik Engellau

Med förundran betraktar jag den storm av ilska och upprördhet som internetkampanjen #metoo har släppt loss hos kvinnor. De tycks allihop ha utsatts för fasansfulla våldtäkter och tvingats fördra oändliga och kränkande sexuella trakasserier. Statsminister Löfven säger att det är ”bedrövligt” och kräver lagstiftning. Utrikesminister Wallström säger att hon ”sett hur det här kan ta de mest våldsamma och vidrigaste uttryck”.

Jaså minsann, tänker jag och undrar vad det egentligen handlar om mer konkret. Vad har dessa kvinnor råkat ut för? Herr Google kommer som vanligt till hjälp. Jag frågar honom om #metoo och får 25 miljoner tips varav ett leder till tekniksajten Breakit, som redovisar vad 23 unga kvinnor i teknikföretag har för vittnesbörd om lidna oförrätter. Här kommer de tolv första i ordningen.

Så här vittnar Louise:

När jag först såg kraften i #metoo-kampanjen så tänkte jag att mina erfarenheter inte var ”tillräckligt allvarliga” för att dela. Men jag har tänkt tillbaka och kommit på situationer som jag har blivit utsatt för som inte alls har varit okej. Det handlar om att ha händer som gör intrång på mitt personliga space, män som blockerar vägen framför mig och närmar sig på ett obehagligt sätt, att ha affärspartners som i smyg ger mig sin hotellnyckel och att gå på vad man tror är ett investerarmöte – för att bli bjuden på vin…

Jag har skrivit till dem direkt och sagt att det var riktigt grisigt gjort, och att jag säger det till dem så att de kan bättra sig.

Jag gör en mental notering att aldrig bjuda kvinnor på vin. Framför allt inte efter att i smyg ha gett dem min hotellnyckel och erfarit dem utnyttja den.

Maria berättar:

Min kollega, en man i 55-årsåldern, kom bakifrån och började gosa med min hästsvans. Jag mådde dåligt efteråt, och drömde mardrömmar om att han våldtog mig. Det var jag som fick be honom att säga förlåt, men fick veta att det egentligen låg på mig – jag hade ju inte sagt ifrån.

Efter att jag pratat med vårt arbetsmiljöombud och min chef – båda kvinnor – valde mannen själv att flytta så att vi inte jobbade ihop. Egentligen skulle han behövt en genomgång i vad samtycke betyder.

Jag vet inte vad gosa betyder, men jag förstår vinken. Man ska inte nudda en kvinnas hästsvans utan föregående samtycke.

Lena har en lite annorlunda vinkel:

En sak jag kommer ihåg är styrelserummet på 90-talet. Jag var nybörjare men hade läst på väl och förberett några relevanta frågor. Jag räckte försynt upp handen men ordförande “såg inte”. Jag viftade mer och mer frenetiskt men inget hände.

Till slut tog jag ordet själv och ställde mina frågor – och blev totalt negligerad…

Det var totalt mörker och förödmjukelse.

Nu, 25 år senare, kan jag dyka upp var som helst, ibland dåligt förberedd och utan relevanta frågor. Men i maktposition och med makt även över pengarna. Nu lyssnar minsann alla uppmärksamt och nickar och vill prata både före, efter och i pausen.

Jag har insett att makt plus kapital är lika med respekt. Det är den heliga graalen. Kompetens är inte alltid hårdvaluta. Mitt råd till andra kvinnor är att agera som om ni har makt och kapital. Då får ni den där respekten – och kan skaffa makten och kapitalet!

Jag tror att sensmoralen är att man aldrig ska vara ung och oerfaren, troligen varken som man eller kvinna.

Bonnie redogör för mycket förnedrande attityder:

Jag har frågat dem (manliga kollegor) om de också brukar få frågor om sitt sexliv och sin sexuella läggning i möten med investerare. Eller om de får frågan om hur de får sitt livspussel att gå ihop. Ingen av mina manliga entreprenörer får såna frågor. Och jag får dem av både kvinnor och män.

Nu 2017, ska vi expandera till flera länder. Jag satt i London häromveckan hos en investerare som sa ”Så, vem hjälper dig?” En svensk riskkapitalist sa nyligen ”Men hur ska du klara det här? Helt själv?” Jag blir alltid lika häpen, arg, förödmjukad och ledsen när jag får såna frågor.

Jag förstår nu att ”livspussel” är något mycket intimt som det anses kränkande att tala om. Vidare ska jag aldrig mer uttrycka min häpnad och beundran när folk lyckas med grejor som jag inte förväntat mig.

Lise, som jobbar på en reklambyrå blir antastad av en kund:

Han blev berusad. Han erbjöd, väldigt enträget, att jag skulle ha sex med honom i utbyte mot att han skulle ge stora uppdrag till byrån. Jag sa nej, men var tvungen att både be män i min omgivning om hjälp, och slutligen med våld sätta honom i en taxi.

Män är djur, som Roks-chefen Ireen von Wachenfeldt så riktigt påpekat. Det är bra att de fulla djuren låter sig sättas i taxibilar av beslutsamma kvinns när de gjort bort sig. Troligen ansätts de av förfärlig ånger och skam nästa morgon.

Charlotta:

En gång var det en av våra partners som kom över, och det slutade med att jag skulle ta med honom ut. Ingen annan kunde, så det var bara han och jag som skulle ut och äta middag. Vid slutet av middagen började han uppföra sig illa. Han lade armen om mig, och visade tydligt att han hade helt andra tankar om var kvällen skulle ta vägen. Det var väldigt opassande, oprofessionellt och den enda gången i min karriär som jag varit med om något som liknar sexuella trakasserier.

Dito.

Tuva berättar:

En gång avslöjades det av en slump att mina manliga kollegor tjänade ungefär 20 000 kronor mer i månaden än vad jag gjorde. Alla i teamet, även killarna, blev väldigt illa berörda av det. Det var tydligt för alla att löneskillnaden inte berodde på kompetens eller yrkesroll. Det justerades väldigt fort, men kändes olustigt för oss alla.

Killarna blev väldigt illa berörda och det justerades väldigt fort.  Är detta inte mer en solskenshistoria än ett exempel på vidrigt skändande av kvinnor?

Fredrika:

Att vara typecastad som “kvinnlig entreprenör” eller “kvinnlig vd” är det värsta jag kan tänka mig.

Ursäkta, men en kvinna som inte kan komma på något värre än att bli kallad för kvinna är, enligt min ringa uppfattning, fantasilös på gränsen till mentalt handikappad. Jag spikar upp en skylt med fjortisvarning.

Siri ”fick jag kommentaren ’du är ganska självsäker va?’” och tror inte ”att en man hade fått samma kommentar”. Sophia har ”även blivit misstagen för att vara cateringpersonal på väg in i ett styrelsemöte”. Elina har grundat ett techbolag och söker kapital: ”Det jag ser som en stor nackdel är att de flesta investerarna är män. Det är inte så att det är en nackdel att vara kvinnlig grundare, ibland letar folk aktivt efter det eftersom de har tagit åt sig av debatten. Men eftersom de flesta investerare är män blir det lätt att investeringarna går till produkter som löser manliga problem”. Kajsa säger att folk ”tror ofta att vi bara råkat få in en massa användare och förutsätter att vi inte är tekniskt kunniga. De ger oss tips på så otroligt basic nivå, vilket är lite av ett skämt. Någon säger ’oj, ni använder Mixpanel’. Den kommentaren tror jag inte en man skulle få”.

Jag kan tala om att vad damerna råkat ut för inte är sexuellt förtryck, utan livet. Hade de räknat med ett liv utan något som helst obehag? Vad är det för madrasserad tillvaro deras uppväxt har förberett dem för?

Det här påminner om de ”säkra rum” fulla med teddybjörnar och färgkritor som inreds på amerikanska universitet dit de kvinnliga studenterna kan fly om de ser eller hör något som stöter deras känsliga sinnen. PK-samhällets barn regredierar till barndomen vid första törn med verkligheten.

Alla varningslampor bör tändas.

135 reaktioner på ”#metoo

 1. Jaxel skriver:

  Även om man kan ha nån synpunkt på det som sägs i denna krönika så är det oerhört befriande att det finns någon som törs opponera mot den samstämmiga mobben som hörs i PK-media.

  Och här på DGS förekommer det en civiliserad diskussion om saken.

  Liked by 4 people

  • MikEl Donner skriver:

   Hej! Har de senaste månaderna följt en programserie på dansk TV som heter ”Danmarkshistorien”. Kom till 1600- talet och reformationen. Det var då man började med Häxbränning. Som jag tänker att bränna häxor för att förstärka reformationsprocessen. Dagens diskussion bär många likheter med häxprocesserna. Ingen rättegång, personer blir dömda på hörsägen. Och den feministiska rörelsen förstärks. Vi vet ju inte vad som hänt i de olika fallen, Virtanen(tvi) Timell. Hade jag varit någon av dem hade jag också erkänt under galgen, pudlat och blivit förlåten och återkommit till min karriär. Häxorna på 1600-talet erkände under galgen efter lång tid i fängelse och mkt tortyr. Timell et al kanske erkänner under galgen, de vet att de aldrig får rätt om så blivit friad i domstol. Liksom häxorna. Skillnaden mellan 1600-talet och idag är att man inte blir bränd men likheten är att man blir utkastad ur samhället och sällan/aldrig kan återkomma. På sakliga/osakliga grunder vi får aldrig veta.

   Tror att denna diskussion , Metoo, är till för att sprida dimmor kring det verkliga problemet- ökning av våldtäkter , gruppvåldtäkter som alla är relaterade till invandringen.” Vi vanliga svenskar är inte bättre än invandrarna”. Och alltid skall man ta kända svenskar som exempel. Minns Sven Melanders kommentar till ökningen
   av våldtäkter-vi män måste skärpa oss! Och så är det ju invandrarna som våldtar/gruppvåldtar! Jag säger, OK Sven Melander, känner du dig delaktig så gå hem och skäms men gör dig inte till talesman för oss andra svenska män

   Liked by 1 person

   • Bo Adolfsson skriver:

    Det har också en likhet med den kinesiska kulturrevolutionen. Den som Mao satte igång för att behålla sin makt, när hans samhällssystem kommunismen hade gjort bankrutt. Det är otäckt med alla former av masspsykos.
    När det gäller övergrepp av mindre art. Vart tog den gamla hederliga örfilen vägen? Jag tycker att den är bättre att ta till än att som Margot Wallström och skådespelerskor komma åratal efter och klaga. Markera direkt om inviten är oönskad. För det är väl inte så att alla inviter är oönskade? Då har vi fått ett tråkigt och könlöst samhälle och hur skall vi då föröka oss? Då kanske det bara blir de som klär in sina kvinnor i tält som förökar sig!?

    Gilla

 2. 77711n skriver:

  Märkligt att vuxna kvinnor beter sig som värnlösa barn. Själv har jag under ett långt liv egentligen aldrig råkat ut för vad jag skulle vilja kalla sextrakasserier, ändå har jag både under skolgång, studier och jobb rört mig i manliga miljöer till 99 procent. En flyktig kyss på bar axel, en gång av en förbipasserande? En professor som lätt ryckte mig i hästsvansen när jag fördjupad redogjorde för ett projekt – bemöttes med en dundrande moralkaka, där professorn hoppades att vårt gemensamma projekt inte skulle påverkas (vilket det förstås gjorde), en några år äldre chef som efter ett glas vin på lunchen försökte kyssa mig (vilket diskret avvärjdes) på arbetsrummet. Resulterade i att han därefter hade svårt att se mig i ögonen. En galen man som jag en regnig kväll hoppade in i en bil för lift (jobbade på en tidning, inga kommunikationer) – körde rakt in i skogen (som jag upptäckte hade helt galna, brinnande ögon, som jag tvingade stoppa bilen ögonblickligen med hot om att vrida om startnyckeln i farten. En annan galning, 27 år, som lurade in mig som 17-åring, aningslös familjeflicka i ett studentrum o låste in mig. Fick tag på en förskärare och bevakade situationen 18 timmar tills han gav upp (jag kan vara vaken både 36 -45 timmar i streck om så behövs. Ett vad med hög kontantinsats visade sig ligga bakom). Så de två sistnämnda var verkliga svin, och inget jag på den tiden hade möjlighet att göra något åt. Några men för min personliga del har händelserna inte lett till, andra än att vara mindre risktagande. F öv tillät jag mig att hämnas på dansgolvet när jag var på det humöret, så det har jämnat ut sig med råge vad gäller könsojämlikheter i det långa loppet.

  Liked by 4 people

 3. Sixten Johansson skriver:

  Alla vi ”riktiga” nordiska män vill sparka ut de manliga svinen ur vår krets, lika väl som de nordiska kriminella föraktar sexualsvinen, som står lägst i rang och måste isoleras på anstalterna. (Ursäkta liknelsen, kära trynsläkte!).

  Bara en del av berättelserna handlar om verkliga övergrepp begångna av nordiska män och de spänner över många decennier. Feministaktivisterna söker även hämnd och mer makt. Den stora massan av kvinnor och pungkäringar utnyttjas, betingas att reagera på känslostimuli, tränas i att mobba och utesluta alla balanserade. Ännu kan regimmedia också driva på, men via direktmedia kan aktivisterna allt effektivare angripa även makteliten och slå ut konkurrenter.

  Den värsta samhällsbölden skapas av falskheten, självbedrägeriet och hyckleriet. Kvinnans sexualitet är så kraftfull, så tveeggad, så skrämmande nära förbunden med livets njutning och smärta, lidelse och hopp, att den ständigt exploateras och beljugs.

  Kvinnor borde också oftare berätta att flickor / kvinnor mobbar grymmare än pojkar / män, aldrig glömmer oförrätter, utövar makt infernaliskt skickligt, ser varje blotta för nålstick och knivhugg. Och redan ser vi att käringiserade makteliter skapar en förljugen, kunskapslös, totalitär och självdestruktiv värld.

  Allt fler unga män sägs välja det tomma livet utan kvinna, tröstar sig med robot-, visual- och taktilsex. Och unga kvinnor söker desperat det omöjliga, en magisk formel, som tros kunna förena ett friskt familjeliv med livet i ett sjukt samhälle.

  Liked by 6 people

  • larslindblog skriver:

   Minns Du ” Stureplansprofilerna” ? Det handlade om en tjej som flera gånger följt med två grabbar till en lägenhet för kärlekslöst och hårdhänt sex.
   Nåväl..flickan ångrade sig efter en tid . Hon kände sig utnyttjad och anmälde våldtäkt.
   Grabbarna friades i tingsrätten , eftersom flickan varit med på ”övningarna” , men efter en formlig storm i kvällspress och demonstrationer på stan vek sig Hovrätten och dömde grabbarna till 4 års fängelse och att betala 155 000 :- i skadestånd till tjejen.
   Grabben med ett ovanligare efternamn bytte namn men fotografierna finns ju för evigt på nätet för alla som googlar.
   Konstigt nog ser vi inga rasande skaror av kvinnor demonstrera mot dagens situation .
   Kan det bero på dubbla måttstockar..??

   Gilla

 4. bossebuss skriver:

  Jag kan inte komma förbi att sexuella trakasserier nog missbrukas och utnyttjas i många fall? För det kan väl inte vara att så oerhört många kvinnor/flickor faktiskt och verkligt blivit utsatt för vad normalt ska ses som sexuellt utnyttjande?
  Vi har i vårt land upprörande rättsfall när det kvinnliga ”offret” anklagat och förtalat en man för sexuellt ofredande, men vid en rättslig prövning visade det sig vara en ren lögn, Men då hade mannen redan utsatts för en total social och ekonomisk katastrof.
  Vi måste se #Metoo för vad det är och därför ta allt med stor urskiljning.

  Liked by 3 people

  • Bosse skriver:

   Jag tycker att alla svenska hederliga män ska flytta till Sydamerika och lämna dessa #metoo kvinnor med dom som blir kvar och som dom inte nämnt i kampanjen(grova våldtäktsmän).Där blir dom inte i alla fall kallade för våldtäktsmän.Idag säger en undersökning att 95.6 % av alla grova våldtäkter görs av invandrare.Då inser dom nog att den svenske mannen inte är så hemsk. Men naturligtvis så finns det rötägg bland dom också. Men jag menar att bli bjuden på ett glas vin eller en klapp i stjärten är inte så farligt.

   Gilla

 5. O.T. skriver:

  Vi har just nu fem afghaner i 30-årsåldern hos oss som vill bli barn. Personerna ifråga är ännu under utredning men hos som mottagning. Samtliga har grått hår och när jag frågade varför de vill bli sända till Rättsmedicinalverket för åldersbedömning svarade de utan att blinka: ”För att vi är barn”.

  Dessa afghaner hånar det svenska systemet och miggorna tvingas spela med i ett förnedrande, sinnessjukt spel.

  Dessa fem män har nu levt här, fått bostad, skolgång, sjukvård, tandvård, gymkort, busskort, gode män, juridiska ombud med mera betalt i två år à i genomsnitt cirka 1,5 miljoner kronor/person/år (också polis- och rättegångskostnader för den här gruppen måste räknas med).

  Fem afghanska ålders- och med viss sannolikhet även asylbedragare har således hittills kostat svenska skattebetalare ca 15 miljoner kronor! Läs meningen en gång till och ta in vidden av detta:

  Den summan är vad cirka 455 svenska fattigpensionärer får brutto (räknat på 11.000 kr/mån), det vill säga innan skatten ens är dragen.
  Här står sannerligen grupp mot grupp:
  http://meritwager.nu/allmant/en-migga-vi-har-just-nu-fem-afghaner-i-30-arsaldern-hos-oss-som-vill-bli-barn/

  Liked by 2 people

 6. weasel skriver:

  Även jag har råkat ut för att folk inte bryr sig om att jag räcker upp handen.
  Jag har även varit med om att få frågan ”hur ska du klara det helt själv?”
  Dessutom har jag varit med om att kvinnor blockerar vägen framför mig.
  Och som om allt detta inte vore nog har jag upplevt hur en påtagligt berusad kvinnlig kollega har lagt armen om mig på en julfest.
  Alltså…me too!!!!
  Jag förstår nu att jag har blivit sexuellt ofredad oerhört många gånger i mitt liv.

  Meningen ”Jag kan tala om att vad damerna råkat ut för inte är sexuellt förtryck, utan livet.” är väldigt bra och säger allt.

  Men det är oerhört synd att så många kvinnor väljer att dela med sig av sina helt normala livserfarenheter under metoo-rubriken eftersom det riskerar att dra ett löjets skimmer över diskussionen om RIKTIGA sexuella övergrepp .
  😦

  Liked by 1 person

 7. Mjölner skriver:

  Har läst en del av inläggen i den här debatten. Måste meddela att jag som man aldrig råkat ut för problem vid sexuell invit till en kvinna. Skrytmåns, säger några. Metoden är enkel nästan hundra % säker. Om en invit besvarats positivt genom att hon börjar ”putsa fjädrarna” är saken klar. Om inte, ge dig till tåls eller avbryt omedelbart. Det är alltid kvinnan som väljer. Envis eller efterhängsen taktik lönar sig sällan. Min nuvarande hustru raggade mig. Vi är fortfarande gifta efter 37 år. och älskar varann. Du som man och jägare måste kalkylera vilka chanser som är värda en invit och om fortsättning följer vara uppriktig och ärlig.

  Gilla

  • weasel skriver:

   Såvida du inte är polygam eller otrogen har du ju inte gjort några sexuella inviter till en kvinna sedan 1980 , Mjölner.
   Och där kanske förklaringen till att du aldrig har råkat ut för några problem kan ligga …?

   (Och om du nu skulle vara polygam eller otrogen så räknas det enligt metoo-propagandan som en form av sexuella trakasserier )

   Gilla

   • Mjölner skriver:

    Det har hänt en del innan 1980 har varit gift en gång före nuvarande äktenskap.
    År född 1936 och var under sjuttiotalet musiker i dansband. Där fanns tillfälle att
    praktisera.

    Gilla

 8. lookslikeanangel skriver:

  Att flytta perspektivet lite – är det att “vinkla”?

  Kanske inte…….

  Vår västerländska livsstil; gå på barer och nattklubbar, jobba ihop män och kvinnor och kunna umgås fritt, är väl vad vi vill ha?

  Vad som då är bra med #MeToo-uppropet är att man visar att livsstilen så lätt kan “kannibaliseras” av en alkohol- och drogkultur, sexuella trakasserier och naturligtvis verkligt (sexuellt) våld.

  Här får vi nog se upp! Det kan användas till att peka på den västerländska tillvaron som “dekadent”. Det är viktigt att hålla fast vid etik och civiliserade umgängesregler och att också lagföra svår brottslighet.

  Ta t.ex. att någon lägger en drog i det man dricker och sedan våldför sig! Att inte kunna röra sig fritt sent på kvällen för risken för rån och våldtäkt tär på vår frihet. Vårt sätt att leva.

  Ska vi stänga in oss? Köra bil med låsta dörrar? Separera oss. No-Go-zoner. Känns det för otryggt annars?

  Gilla

 9. Eva skriver:

  De flesta kvinnor har utsatts av något slags sexueltt missbruk. Det är inte alltid så stora grejer, t.ex. en äldre man som sitter bredvid en 15 årig flicka och greppar henne om hälen. En utveclingsstörd kille som greppar, samma 15 åriga flicka på bröstet. En klasskompis som greppar bröstet. En äldre man som i rusningstrafik gnuggar sig mot den 16 åriga flickan. Det mesta händer nog snarast mot ganska unga tjejer, åtminstone enligt min erfarenhet.

  Gilla

 10. Lisa skriver:

  Länge leve härskarteknikerna!

  Istället för att gå in på spelplanen och ta del av debatten väljer du att kommentera hur några specifika kvinnor formulerar sig.

  Vilken fråga anser du är viktigast? Sexuella övergrepp eller hur kvinnor formulerar sig i facebook-statusar? Eftersom du skrev en artikel om bara det ena så har vi kanske redan svaret.

  Jag tar gärna en fika med dig om du är i Göteborg och jag kan ta med mig många kvinnor som gärna berättar i detalj om våra upplevelser. Skulle du ha svårt att förstå våra formuleringar så har du då en unik chans att be oss utveckla våra berättelser. Du kan få varenda detalj av de övergrepp jagv själv varit med om, om du tycker att det här är ett otydligt och svårt ämne.

  Mvh Lisa
  (Nästan färdigutbildad)
  Civilingenjör i maskinteknik
  Chalmers tekniska högskola

  Liked by 1 person

 11. Sixten Johansson skriver:

  Övergrepp är fruktansvärda, offret är i ett underläge och det är svårt att skipa rättvisa efteråt. Alla vill att brottslingar bestraffas och få beklagar att mobbande kändisar själva får stryk i media. Men kampanjerna utnyttjas cyniskt och girigt. De förstärker en förljugen, skev, felfokuserad verklighetsbild, ger olämpliga personer mer makt och lägger en skuldbörda på relativt oskyldiga.

  Du läsande kvinna, ta nu inte åt dig personligen! Jag kan bara snudda vid det förnekade och tabuerade, och tvingas här generalisera:

  Hårdast drabbas de miljoner pojkar och unga män i väst som mentalt kastrerar sig. De är redan nu i ett totalt underläge inför varje kvinna som med sexualitetens hjälp lätt kan binda och straffa dem för livet. Miljoner kvinnor ges ännu skarpare maktverktyg, som kommer att missbrukas. På längre sikt skadar kvinnorna sig själva.

  I väst har kvinnor nästan obegränsad möjlighet att använda sin sexuella makt på alla nivåer. Ofattbart nog tycks många tro att ordmagi kan släcka ut hundratusentals år av biologi och tusentals år av kollektiv kultur. En halvnaken kvinna signalerar att hon är brunstig. Mamman som klär sin lilla dotter sexigt skapar ett sexobjekt. En publikt ammande mammas bröst är sexobjekt. Det spelar ingen roll vad hon tänker eller vems blick hon bara vill fånga. Hon signalerar – och missbrukar! – sin egen och sin dotters sexuella makt. Eftersom sexualiteten i sig är kluven och pendlar mellan erövring och underkastelse kan signalerna alltid tolkas tvetydigt.

  Gilla

 12. Björn K skriver:

  Människor är däggdjur och fortplantar sig genom parning i samband med det uppstår sexuell åtrå och njutning, detta är grunden för människans fortlevnad.Kring sexualiteten finns också ett rollspel och en spänning mellan man och kvinna.
  Detta jag just skrev är naturligtvis ytterst kontroversiellt och strider mot alla i den intellektuella världen etablerade genusperspektiv. Sådant kan endast publiceras i alternativa medier som detta. Skönt att de finns för oss som fortfarande ser verkligheten som den är.
  För övrigt är det min uppfattning att #METOO passar perfekt in i den förtvivlade relativisering som etablissemanget ägnar sig åt när det gäller de medeltida uppfattningar om kvinnans roll som börjar tränga in i vårt samhälle.

  Gilla

  • Björn K skriver:

   Ett tillägg, jag försvarar naturligtvis inte sexuella övergrepp som har substans och sådana verkar det bli fler och fler av. Men det uppstår lätt en häxjakt i sådana här sammanhang där ibland bagateller blåses upp. Vi har ju fått moderna varianter av häxjakterna.

   Gilla

   • Sara skriver:

    Men samtidigt är det varken upp till dig, mig eller någon annan att bestämma vad som är en bagatell. Vi reagerar olika på situationer. Om någon känner sig utnyttjad eller nedtryckt så har dem rätten att känna så. Alla övergrepp eller trakasserier måste inte vara en rättssak.

    Gilla

 13. En röst söder om landsvägen skriver:

  Jag tänker på Münchenbryggeriet. Där klagades det på de som bygger murar och det deklarerades högtidligt att vi inte bygger några murar. Sedan kom verkligheten ikapp dessa verklighetsfrånvända idealister.
  Jag tror dagens verklighet kommer ikapp ”#MeToo” ganska snart.
  Vi får inte glömma alla som går sängvägen till förmåner. Borde inte detta jämställas med givande/tagande av muta? Är sexköpslagen tillämplig? Vi måste ju förstå att det finns de som letar upp liderliga beslutsfattare för att skaffa sig förmåner, på samma sätt finns det de som utan att själva ta första steget ser möjligheten att få förmåner när de blir uppvaktade av rätt sorts person.
  Hur många tjejer frågar inte en kille on hur hög lön han har redan efter första dansen?
  Hade de kända skådespelerskor som klagat på filmbolagschefen varit kända idag om de inte spelat med?
  Sedan har vi alla som flirtar i skolor, på jobb och andra platser och där flirten är oväntad/oönskad. År det fel att flirta? Alla tycker ju inte om alla och om flirten är oönskad får de flirtande lägga sina krafter på någon annan, förutsatt att de blir upplysta om att flirten är oönskad.
  Vad skall vi säga till alla som vill bli uppvaktade? Ska det vara förbjudet att uppvakta en människa som man är attraherad av? Skall man be sin advokat att upprätta kontakten på ett korrekt sätt?
  Jag tycker att många aktuella ”#MeToo-klagomål” egentligen är en del av normala vardagliga beteenden som förgyller tillvaron för de flesta av oss och att då klaga över dessa gör ju att de som verkligen blivit utsatta för sexuellt våld eller trakasseri inte blir trodda eftersom det finns så många som utan rimlig anledning sjunger klagovisor.

  Gilla

 14. Joel Janzon skriver:

  IDÉ

  Det Goda Samhället är en opinionsbildande sajt som består av olika röster som undersöker, avslöjar och borrar i de brännande samhällsfrågorna. Här skapas samtidens självförståelse.

  Vart då?

  När jag läser och begrundar din ”undersökande, avslöjande och borrande” analys över metoo så ser jag en syn som brukar var vanligt förekommande hos rika gamla 40-talister från Blåhyllan på Östermalm. Som kör vanligt körs ett koncentrerat maktspråk och ett förminskande av kvinnor. Men att du som driver en website och påstår sig stå för en s.k nyanserat och verklighetsgrundat forum verkar nu blivit ett ytterliggare hål för populismen (per definition av grekerna för 2300 år sedan = lurendrejeri) och åsiktsretardering.

  Givetvis respekterar vi att du har en åsikt för vi bor ju i en demokrati (än så länge) men att du förminskar alla de kvinnor som pratar om gubbslemmet är hemskt. Vi vet ju att du är en ”typisk” 40-talist från Öster-landet som vet bäst, har pengar, kan bäst, alltid har svar när du är förvirrad men du borde faktskt skärpa till dig och ta detta på allvar. Vi pratar om faktiska problem i Sverige och du är svensk oavsett vad du tror och borde stå upp för Sverige.

  Att du gillar att man river ner välfärden vet vi ju alla som bekant men att du hopppar på kvinnor och ser ner på dessa är inte vad jag kallar en svenskt beteende, snarare något annat.

  Min fråga till Patrik är , vem är du egentligen och vad står du för? I din ”artikel” står du ju för att trycka ner människor som uttrycker en åsikt. jag kan misstänka att du ”kan” mena att man ibland får man tåla lite. Men Patrik, vi pratar faktiskt om 51% av mänskligheten och där är förtrycket enormt stort. Sen att du tror att det inte förekommer sexuella trakaserier, tvång och våldtäkter i sverige är ju lite märkligt. Men du är ju lite til åren och då blir det lätt att man tycker sig ha rätt på andras beskostnad utan någon koll på fakta.

  Nämen, körde jag med maktspråk och förminskning nu?
  – ”äh” Patrik, som du själv pekar på , lite får man tåla, eller blev du kränkt nu, buuu…

  Skäms Patrik, stå nu upp för kvinnor och emot förtryck, eller flytta till ett annat land typ Ryssland där man tycker att förtryck och diktatur är ok.

  Joel Janzon, en borgerlig 70-talist

  Gilla

  • Bosse skriver:

   Och du Joel! Stå upp för alla kvinnor som blir gruppvåldtagen eller dom som blir tafsade på vid festivaler. Inte ett ord om dessa kvinnor av denna kampanj. Är det för att man vet ursprunget och vad dom kommer ifrån? Det är lättare att klandra ALLA svenska vita män än ta tag i ett problem som är oändligt mycket större än vad #metoo gör. Dom skrapar lite på ytan där man inte riskerar några rasistkort. Jag tycker dom och du ska skämmas.Ni är så jävla fega.

   Liked by 1 person

 15. Arvid skriver:

  Men nu var ju det här en undersökning som gjordes före metoo-kampanjen och med en annan frågeställning (Hur är det att vara kvinna i tech-världen)…
  Ganska magstarkt att leta efter vittnesmål om sexuella övergrepp när det inte efterfrågas specifikt om det, när intervjuobjekten inte är anonyma och som det visat sig: att skammen gör att många hållet sig tysta.

  Gilla

 16. Ewa skriver:

  Jag är säker på att alla män och kvinnor – förutom förövarna – fördömer övergrepp, våldtäkt, misshandel, hedersmord etc. Men om orkanen #metoo skall innehålla gosande med hästsvans då förlorar #metoo hela sin seriositet.

  Gilla

 17. 77711n skriver:

  Angående #metoo, kom jag att tänka på följande händelse som stadigt upprepades varje månad vid ett besök av en bekant på ett äldreboende. Mannen, 80-årsåldern, rullstolsburen och dement, var uppenbart mycket förtjust i mig. Så fort han fick syn på mig satte han igång att jaga mig med rullstolen på högsta fart i boendets korridorer.

  Många av de trakasserier som anförs både tio och femton år efter att de hänt påminner om den relaterade situationen. Är det då något fel på mig, som det uppenbart jagade offret, som tycker att det är helt fantastiskt och ganska så roande och rörande att notera hur stark könsdriften tycks vara, trots att nästan alla övriga sinnesfunktioner saknas hos en människa?

  Gilla

 18. Roger skriver:

  Tycker det är på tiden att vi män går samman och slutar uppvakta kvinnor för sakens skull. Det är förlegat…
  Om vi öppnat dörren så gör vi det i 1a hand för äldre och av ren artighet, Inte för en kvinna för hennes skönhets skull.

  Gilla

 19. Sokrates skriver:

  Det viktiga här är att skilja ut sådant som kan betraktas som övergrepp på riktigt och sådant som är pjosk. Vissa berättelser handlar om våldtäkt och trakasserier, andra om oönskade raggningsförsök.
  Det är inte fel att försöka skilja på dessa kategorier.
  En annan viktig aspekt är sanningshalten i anklagelserna. Själv tror jag de flesta anklagelserna är riktiga men att använda internet som en sorts domstol torde vara mycket olämpligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.