Gästskribent Hans Kindstrand: Reformutrymme – Nyspråkets triumf

Med ord formar vi våra tankar. Ordet ”reformutrymme” är ett av politikens nyord – avsett att dölja vad det egentligen handlar om.

Årets politiska budskap i statsbudgeten är att ”reformutrymmet” är fyrtio miljarder kronor – det vill säga ungefär en procent av BNP motsvarande ungefär två procent av den offentliga sektorns budget – vilket innebär ungefär fyra procent av statsbudgeten.

Vad det handlar om är att nuvarande skatteregler medför att staten tar in fyrtio miljarder som inte behövs för att finansiera nuvarande statliga verksamheter i nuvarande omfattning. Det naturliga vore självfallet att sänka skatterna med fyrtio miljarder, men det är säkert roligare att kunna sätta sprätt på pengarna genom att döpa om överskottet till ”reformutrymme”.

Pensionärerna får sänkt skatt, cirka 10 procent av de fyrtio miljarderna. Bra tycker jag, med hänsyn till den kader av fattigpensionärer som bara ökar för varje undersökning som görs. Men att inte behöva betala den skatt som inte behövs för statens verksamhet, kan man kalla det för en reform? Är det statens pengar redan innan de betalats in? För övrigt: varför inte höja grundavdraget så att fler kan leva på sin inkomst? Om nu pengarna brinner i fickan på staten. Men då kommer kanske ett antal socialsekreterare att bli arbetslösa till men för statistik och BNP.

Reformutrymme? Har den nuvarande högkonjunkturen inget slut? Om jag vinner en miljon på lotto ger det en möjlighet för mig att ändra mina livsvanor. Om staten får in ”nya” fyrtio miljarder i skatteintäkter ger det möjlighet för staten att ta på sig nya kostnader. En förfärande erfarenhet är dock entydig. Det blir inte bättre, och när pengarna tagit slut väntar svångremstider.

Hans Kindstrand är advokat med stort intresse för samhällsfrågor.

31 reaktioner på ”Gästskribent Hans Kindstrand: Reformutrymme – Nyspråkets triumf

 1. Bo Svensson skriver:

  Ett osökt utrymme för reform i enlighet med vett och sans och normal mänsklig anständighet är skattefrihet för alla som har mindre intäkter från sin produktiva verksamhet än som räcker till det invandrare bjuds på utan motprestation.

  Gilla

 2. malmobon skriver:

  Reformutrymme kan kanske också kallas valfläsk. Likadant varje valår.
  Pensionärer får sänkt skatt, men sedan höjs andra avgifter s.s. hemtjänstavgift…
  Förra gången blev det ./. 50 kr.

  Varför skall pensionärer betala skatt över huvud taget, är väl bättre fråga sig? Själv arbetat in denna försäkring som jag hellre skulle vilja kalla pension.

  I Polen får pensionärer åka buss gratis. Borde vara självklart här också. Dock en kommunal fråga.

  Åter till Gunnar Sträng. ”Den som är satt i skuld är aldrig fri”. Naturligast borde vara betala av på statsskulden, tycker jag.

  När jag härom dagen stod och väntade på buss, kom det en kraftigt överviktig ung kvinna i 20 års åldern som hade kort tröja så välfärdsmagen syntes. Ryggsäck med vänsterpartiets märke.

  Frågade henne om hon tyckte på sin kommande pension? Nej. Vet du om att många migranter som kommer få vara med och dela på din pension, så när du blir gammal kommer du troligtvis inte få någon pension. Blev hon tyst. Vi hade tidigare haft annan diskussion om invandring är bra eller dålig för Sverige.

  Gäller spara i sina egna lador, och inte lita på andra. Som en klok polsk lärare sa. Kan du räkna? Räkna med dig själv.

  Gilla

 3. Christer H skriver:

  ”Är det Statens pengar redan innan de betalats in ?”
  Underbar fråga – sätter fingret på den ömma punkten.
  Vem försörjer vem och vems är pengarna?

  Gilla

 4. A skriver:

  De jag träffar tycks inte ha nån fokus på skatten alls. Ifrågasätter jag, så försvarar de den.”Det beror ju på vad man får”. Politikerna har lyckats bra med sitt folk får man väl säga.

  Mvh A

  Liked by 1 person

 5. Gert B. skriver:

  Det som slutligen fick mig att rösta på Moderaterna, 2006 bör det ha varit, var när Reinfeldt sa att löntagaren bättre vet än staten hur löntagaren ska använda sina pengar.
  Erik Almqvist, f.d. ekonomiskpolitisk talesperson för SD, har inte höga tankar om ”valfläsksbudgeten”. Kan läsas på Samhällsnytt. Ett förslag från honom är att minimera bidrag och i stället införa skatteavdrag. Ett avdrag i deklarationen i stället för barnbidrag t.ex.
  Klart arbetsbefrämjande!

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Finns ju en del som inte arbetar, varken på kort e längre sikt,
   men som verkligen LIGGER I på annat sätt…

   Då får de ju inte RÅD att skaffa barn…

   Måste vara uppenbart Rasistiskt/Islamofobiskt, eller?

   Gilla

 6. Zebulon skriver:

  Ja,jag blir alltid rasande inombords när stölden av mina pengar till syften jag hatar djupt beskrivs i dessa ordalag, dvs alltid. Men den så kallade alliansen är ännu värre, socialdemokraterna och vänstern är åtminstone ärliga om att de genom de genom kontroll av media, kyrka och allt annat vill utnyttja majoritetens diktatur och stjäla så mycket av mina pengar som möjligt. De är mina fiender. Hycklarna i Alliansen däremot har jag bara förakt för, erkänn rakt av bara, ni är också mina fiender. Tyvärr är också SD kraftigt smittat av detta men man tar vad man har.

  Liked by 2 people

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Anser att de där 40 miljarderna är intecknade för länge sedan.
  Om Sverige hade rätt antal poliser vore pengarna borta och lån krävdes.
  Om Sverige hade ett försvar värt namnet vore pengarna borta och lån krävdes.
  Om Sveriges kommuner fick statlig ersättning för de lärare som NU fordras vore pengarna borta och lån krävdes.
  Om Sveriges kommuner fick statlig ersättning för äfs och försörjsningsstöd som NU krävs vore pengarna borta och lån krävdes.
  Om landstingen äskades anslag för förstärkning på akutmottagningar och för att arbeta bort operationsköer o behandlingsprogram vore pengarna borta och lån krävdes.
  Annars tycker jag att Magdan sköter sig lika bra som helikopterBorg.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Poliser, många fler o högre betalda!

   Fler sköterskor o bättre betalt!
   Fler svenska läkare o tandläkare!

   Bättre status o högre lön för lärare!

   Då försvann nog överskottet illa kvickt?

   Gilla

   • Per Brorsson skriver:

    Det är ett vinnande koncept: Ge mer betalat till folk som inte utför sitt jobb.

    Inför då in stället ett incitament där man får betalt för det man presterar.

    Gilla

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo visst är det så att politiker ser alla pengar de kan komma åt som sina pengar. Och media hjälper till genom att förmedla bilden av en givande finansminister som tågar fram med statsbudgeten inslagen i blågula band, så skapas välfärden. Då är det inte många som tänker på att det inslagna paketet representerar alla skattebetalares engagemang på arbetsmarknaden samt det de fått avstå i form av det konsumtionsutrymme som offentlig sektor plockar av dem.

  Just den här statsbudgeten och tillhörande skönmålning av det ekonomiska läget kommer nog att ses i ett annat ljus den dag eftertankens kranka blekhet kommer ikapp.

  Ty sanningen är ju att det pågår en omfattande höjning av skatter och avgifter som blir högst kännbar för vanligt folk, inte minst när det blir sämre tider och räntan stiger, några exempel:

  • Kemikalieskatt på bl a vitvaror
  • Höjda tomträttsavgifter
  • Höjda elavgifter
  • Höjda p-avgifter
  • Höjda kollevtrafiksavgifter
  • Flygskatt
  • Höjd skatt på alkohol
  • Sänkta reseavdrag
  • Ingen ränta på skattekontot om det är Dina pengar men ränta om Du är skyldig
  • Dyrare bensinskatt
  • Höjd statlig skatt från 37 000 kr i månaden
  • Momsen på biobiljetter höjs från 6% till 25%.
  • Höjd skatt på sparande
  • Folk i Stockholm som har dieselbil äldre än två år måste köpa ny bil om de ska kunna köra överallt

  För de närmaste åren kan vi förvänta oss bl a ytterligare höjningar av beskattningen av bilismen. Största grejen blir dock då kommunerna ska fördela ut kostnaderna för invandringen, det kan röra sig om uppåt två kronors höjning av kommunalskatten.

  Värt att notera är att de som normalt kritiserat skattehöjningar nu lämnat walkover, dels de f.d. borgerliga partierna, dels näringslivets organisationer. Kvar står medelklassen med rumpan bar.

  Liked by 4 people

 9. uppstigersolen skriver:

  Nu tar ju inte pengarna slut. Men ymnighetshornet kanske börjar rinna långsammare. Då får vi dra åt svångremmen som politikerna säger. Vilka ska då dra åt svångremmen? Ja inte sjutton är det politikerna. Det brukar drabba pensionärer först.

  Liked by 1 person

 10. Lilla fröken PK skriver:

  Jag tycker att man bortser från de stora kostnader som successivt vältras över från staten till kommunerna som en följd fr a av den tanklösa migrationspolitiken. ”Gåvor” från staten kommer tyvärr att balanseras av kostnader och nedskärningar i kommunerna.

  Liked by 1 person

 11. Tora B. skriver:

  Själv tillhör jag de pensionärer som slängt ut teve:n när den gick sönder och aldrig köpte någon ny. Det räcker gott med var sin iPad i familjen.

  Såg att TV-avgiften skulle höjas efter nyår. Det blir 2400:-/ hushåll.

  2019 förvandlas TV-avgiften till en skatt, som blir beroende av inkomstnivå, med ett inbyggt tak lite högre upp.

  Skatten kommer att räknas per individ, och inte per hushåll som hittills, eftersom man deklarerar inkomst individuellt. Lägst blir skatten 1300:-/individ.

  I vår pensionärsfamilj, med mycket modesta inkomster, får vi därmed en skattehöjning på mer än 200:-/månad. Och detta trots att vi fortsatt inte kommer att ha någon teve-mottagare, och att vi mest surfar in på utländsk press, och en och annan lokaltidning.

  Kanske går min TV-skatt till att betala för SVT: s trappstädning, eller en ökad könskvotering som syns i rutan…vad vet jag… Men i min vardag får jag inget tillbaka från den nya TV-skatten.

  Liked by 5 people

  • Janne skriver:

   Skatten blir max 1300 kr per skalle och taket sätts lågt, vid ca 130 000 kr/år. Men det betyder att sänkning av pensionärsskatten delviss äts upp av TV skatten i alla fall för ett par.

   Liked by 1 person

 12. Hovs--hällar skriver:

  Trevligt med lite reformutrymme. Då kan man fortsätta köpa upp bostadsrätter för flera hundra miljoner kronor för att inhysa några ”nya svenskar”, som t.ex. en muslimsk man med tre fruar och 16 barn. Fruarna får var sin lägenhet, så att de inte bråkar.

  Och så ska de ju försörjas ståndsmässigt också. Det blir totalt ungefär 100 000 kronor i månaden i bidrag,för hela familjen. Men pengar finns ju, inga problem. Och tänk så fint att kunna göra livet lite roligare för några fattiga stackare.

  Våra egna fattigpensionärer kan gott fortsätta leta tomburkar i papperskorgarna, så de har något vettigt att göra…

  — Sedan finns det förstås annat man kunde ha reformutrymmespengarna till — som t.ex. att höja polislönerna, då en av anledningarna till att människor flyr från det yrket är de låga lönerna (även om den politiska styrningen är en annan viktig orsak). Men vad ska man ha poliser till?

  Liked by 1 person

 13. M Boberg skriver:

  Ta överskatter och dela ut dom (smulor) som valfläsk redan igång av Steffe gå inte på såssefinten läsarna här gör inte det men dom fmajoriteten (ännu) gör det och dom orkar väl inte läsa, eller överhuvudtaget se sanningen i vitögat och samtidigt fyller man på med nytt valboskap och fort svenskt pass man behöver inte vara speciellt smart för att dra den slutsatsen. Gäller för övrigt övriga partier SD får vi väl se när dom får inflytande?

  Liked by 1 person

 14. MartinA skriver:

  De tänkande inom regimen förstår att spelet är slutgiltigt slut vid nästa lågkonjunktur och att ingen kan göra någonting åt det. Så tänka på det? De icketänkande inom regimen konsumerar och roffar åt sig så gott de kan, de har en mer ur hand i mun mentalitet.

  Liked by 3 people

 15. Katarina Elsässer skriver:

  Vi alla är statens slavar!
  Att försöka undkomma är lika med noll så länge du vill bo e detta land.
  I övrigt spelar det ingen roll vem som ingår i regeringskonstellation eftetsom så gott som alla som är uppväxta och skolade i svenska skolor är socialister men har bara olika partier som aktörer.

  Liked by 3 people

 16. Lars skriver:

  Det är beklagligt med den här typen av artiklar, men visar väl på vilken nivå borgerligt sinnade befinner sig på.

  1) Pengar är en skuldsedel, staten är skyldig andra företag och medborgare
  2) Staten betalar för sin konsumtion och investeringar med skuldsedlar. Man kan tycka hur många som helst om det inte var för att inflationen då skulle ta fart
  3) Staten kräver in sina pengar, skuldsedlar i form av skatt. Eftersom man endast accepterar de egna skuldsedlarna så kommer samhället att använda dessa för transaktioner, man måste ju ha tillgång till dem för att betala skatt.
  4) När staten går med budgetunderskott så lånar man dvs man ger långa skuldsedlar med ränta. Orsaken är att man inte vill öka penningmängden för då kan man få inflation.

  Bakom skattesystemet ligger en fördelning av resurser dvs i vår parlamentariska demokrati så har riksdag och regering möjlighet att lagstifta och besluta om produktion av tjänster och varor i statens regi t.ex. skola, försvar. Dessutom tar man på sig att omfördela inkomster mellan generationer och mellan olika inkomstgrupper t.ex. pensionärer, barn, sjuka, arbetslösa.

  En balanserad budget dvs utgifter motsvarar intäkter är inte nödvändigt för ett land med egen valuta. Man behöver inte ens balansera över en konjunkturcykel utan kan gå med permanent underskott för att öka efterfrågan i en ekonomi som inte genererar tillräcklig köpkraft dvs invånare och företag sparar mer än vad som investeras. Ett statligt underskott motsvaras av ett överskott av privata sparmedel och tvärtom motsvarar ett statligt överskott ett sparandeunderskott hos invånare och företag. Olika sektorer som företag kontra hushåll kan ha olika profil. I Sverige idag har företag sparande överskott och hushållen underskott och staten har länge haft överskott, med den aktuella budgeten prognosticeras en balanserad budget.

  Man samlar alltså inte i ladorna och staten är inte beroende av skatt för att finansiera sin verksamhet utan skatten har omfördelande påverkan och används för att inte skapa inflation. Bakom pengarna finns resursanvändning.

  Idag är det självklart att stat och kommun har behov av att använda fler resurser. Rheinfeldt regeringen såg till att så var fallet med den invandring man släppte loss. Det behövs mer poliser, mer skolor, mer sjukvård, mer bostadsbyggande och det är direkt kopplat till invandringen. Vidare har man under årtionden låtit pensionärer släpa efter, investerat för litet i infrastruktur och bostäder, för litet på försvar.

  Så alla ni som röstade på Alliansen och köpte budskapet om sänkta skatter, vilka kostnader, vilken offentlig resursanvändning, trodde ni att skattesänkningarna skulle motsvara? Vad som hände var borttag av fastighetsskatt, sänkta sjukbidrag,. eftersläpande pensioner och akassa dvs det var transfereringarna, inkomstöverföringen mellan generationer och grupper som man angrep. Man angrep alltså välfärdsstaten från två håll. Man ökade påfrestningarna med invandring och man minskade omfattningen.

  Alla här som klagar på vänstern i tid och otid, väx upp och försök förstå lite grundläggande ekonomi så ni vet vad ni diskuterar.

  Liked by 1 person

 17. skorpan10 skriver:

  Har aldrig varit någon anhängare av (Mp), men det Maria Wetterstrand uttryckte för några år sedan har fastnat i mitt minne. Ungefär såhär: ”Politikerna är vårdslösa med skattebetalarnas pengar för de vet att det alltid kommer nya”. Huvud på den kvinnan.

  Liked by 1 person

 18. OT skriver:

  Tidigare i somras berättade Nyheter Idag om en socialdemokrat som öppet erkände att hon gömt Sverigedemokraternas valsedlar i förra kyrkovalet.
  Som lök på laxen i årets kyrkoval kan även nämnas att flera personer fick information om att de kan rösta i vilken röstningslokal som helst, något som skapade problem. När människor gick till vallokaler nekades de att rösta, berättar SVT

  En tipsare berättar att valsedlar för SD saknades i Göteborgs centrum, en annan berättar och skickar bild på samma sak i Bollnäs. Även i Jämtland har det, enligt tipsare, funnits en vallokal där SD-valsedlar saknades.

  Chang Frick följde riksdagsledamoten Pavel Gamov (SD) på plats i Ryssland där Gamov var inbjuden som valobservatör. Gamov fick sin resa och boende betalt av de ryska värdarna som bjöd in honom.

  ”När jag besökte vallokaler i Ryssland var det uppenbart att det fanns en stor vilja att vara transparent. Vilka kluriga och kniviga frågor jag än ställde om hur valet arrangeras, vilka kontrollmekanismer som finns, hur människor för den egna valövervakningen väljs och så vidare, fick jag alltid detaljerade svar. Jag anade till och med att de var lite stolta över att kunna redogöra för sitt valsystem.”

  Jag har ännu inte sett några andra medier än Nyheter Idag rapportera om att det exempelvis saknats valsedlar i vallokaler.
  Kanske borde vi ta våra svenska val på större allvar? Och kanske är det Sverige som istället bör bjuda in valobservatörer från Ryssland?

  Liked by 1 person

 19. Tony skriver:

  Människosmuggling är ett växande problem i Sverige. De som verkligen satsar på den här formen av smuggling tjänar storkovan eftersom varje människa betalar i genomsnitt 100 000 kronor till smugglingsnätverket

  Det finns gott om folk som yppar något för oss eller att det förekommer mycket spring av utlänningar på den här eller den här adressen. Ofta finns det många trådar att dra i, men det finns en ovilja att göra det, säger en polisman

  – Ta exemplet att någon jobbar här utan arbetstillstånd, det är ett bötesbrott och det kan man ägna resurstid åt, men den som i genomsnitt tjänar cirka 100 000 kronor per insmugglad människa, skiter man i. Det är ett brott som leder till nfängelse. Den prioriteringen görs inte och jag kan inte ge någon förklaring. Varför i helvete gör man inte detta, det är jättemärkligt, anser polismannen.
  /https://samnytt.se/det-finns-ovilja-att-utreda-manniskosmuggling

  Jodå det går så lätt att förstå maximerad invandring är vad som gäller…..

  Liked by 2 people

 20. Erik skriver:

  Reformutrymme:

  Ekonomiska medel som avtvingats medborgarna under hot om våld och till vissa delar återbärs till samma medborgare med hopp om medborgarens utbrustna klang och jubel i kombination med djup tacksamhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.