JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS DEL 11: ”30-40 ÅR OCH CIRKA 170 CM LÅNG”

Ulf Larsson

Östersund skakas sedan ett par dagar av två brutala överfallsvåldtäkter, varav den första ägde rum natten mot söndagen den 16 juli. Då blev en 18-årig flicka insläpad på en gård och därefter våldtagen. SVT rapporterar:

– Hon anmälde i natt att hon blivit indragen på en innergård och där blivit våldtagen av en okänd man, säger Ewa Posner-Storm, jourhavande förundersökningsledare vid polisområdet Jämtland till TT.

Kvinnan kunde i förhör med polisen ge tydliga signalement på mannen, men polisen vill i nuläget inte lämna några detaljer och ingen person har gripits, uppger TT.

Signalementet publicerades på polisens hemsida och lyder som följer:

Gärningsmannen var mellan 30-40 år, ca 170 cm lång, ”såg stark ut”. Han var mörkhyad och hade kort välansat skägg samt en mustasch som var kraftig och som längst ut, pekade uppåt. Håret var kort och mörkt och ögonen var mörka. Ögonbrynen var buskiga. Mannen pratade svenska med brytning men även något annat språk som målsägaren inte förstod.

Gärningsmannen bar militärgröna kläder, en lång tröja eller jacka som i så fall var knäppt samt byxor i samma färg och bars ”nedhasade”. Mannen hade en mössa på sig eller en bakåtvänd keps.

Men i SVT:s rapportering har detta detaljerade signalement reducerats till den här i stort sett helt intetsägande beskrivningen:

Gärningspersonen ska vara en man i 30-årsåldern och vara cirka 170 cm lång.

Vem är behjälpt av dessa uppgifter, undrar man. Knappast någon överhuvudtaget, är min bedömning – utom gärningsmannen.

Det här var alltså våldtäkt nummer ett. Redan natten därpå är det dags igen. SVT rapporterar:

Tidigt på måndagsmorgonen ska ytterligare en överfallsvåldtäkt ha inträffat i Östersund. Det är den andra på drygt ett dygn. Uppdatering: Den här gången rör det sig om flera gärningsmän uppger polisen under måndagskvällen.

Våldtäkten som anmäldes i morse, ska ha skett på Storgatan någon gång mellan klockan 02:00 och 05:00 natten till måndagen. Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning och kvinnan som våldtogs har gett signalement på gärningsmannen.

– Mannen ska vara mellan 30 och 40 år och cirka 170 cm lång, säger Suss Braunerhielm, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Östersund.

Bortsett från att artikeln pratar om en ensam gärningsman samtidigt som man har uppdaterad information om tre gärningsmän, så skiljer sig SVT:s signalementsversion återigen åtskilligt från den man hittar på polisens hemsida. Där berättar man med semantisk fyllighet att:

Signalement:

Man 1 – mellan 175 -180 cm, skallig och med normal kroppsbyggnad

Man 2 – mellan 175 – 180 cm, stort burrigt skägg, mörkt hår och kraftig kroppsbyggnad

Man 3 – Mörkt kort hår på sidorna och längre hår uppe på huvudet, atletisk kroppsbyggnad

De tre männen är lätt mörkhyade och de pratade ett främmande spårk [sic] sinsemellan. De var klädda i mörka byxor (jeans eller kinos) och hade mörka tröjor.

Polisen vill givetvis gripa förövarna så snabbt som möjligt innan fler kvinnor drabbas, men hittills (den 18 juli) har det gått trögt, säger förundersökningsledare Maria Olofsson:

Enligt Olofsson har ingen kontaktat polisen med tips under dagen.

– Vi är väldigt måna om att komma åt rätt person, säger hon.

Hur ska man då kunna hitta förövarna? Ja, ett sätt är rimligen att sprida signalementet så mycket det någonsin går, exempelvis via TV och internet. Men av SVT:s signalementshantering att döma verkar intresset för detta inte vara på topp, för att uttrycka det milt. Hur kommer det sig att man plockar bort i stort sett all signifikant information och landar i rena signalementspekoralen, med en beskrivning som är så allmängiltig och innehållstunn att den passar in på hundratusentalsmän i Sverige? Är SVT inte intresserade av att hjälpa polisen och därigenom försöka bidra till att inte ännu fler kvinnor får sina liv förstörda? Frågan kan tyckas överflödig, men SVT:s agerande får en att undra.

Eftersom jag i dagarna ska ha ett seminarium om bland annat svensk massmedia för några masterstudenter på Osaka universitet, och eftersom jag finner SVT:s agerande både ytterst stötande och fullständigt obegripligt, kontaktade jag idag (tisdag 18 juli) SVT Västernorrland för att försöka få några klargörande svar. Här återger jag nu några valda delar av de svar jag fick – frågeställningen var alltså av vilken anledning SVT inte publicerade polisens signalement. Läs och begrunda:

Vi är generellt försiktiga med signalement, det är polisens roll att jaga misstänkta.
Det finns såklart undantagsfall men jag bedömde inte att detta är ett sånt.
Vi hoppas kunna gå vidare med bevakningen av detta idag.

Jag nämner i korrespondensen att jag ska ha ett seminarium om svensk massmedia om några dagar, där vi ska diskutera bland annat svensk medias signalementspolicy. Det uppmuntrande svaret på detta blir:

Så intressant, berätta gärna hur resonemanget går.

Men tillbaka till våldtäkterna och polisjakten:

På SVT nyheter resonerar vi kring hur stor fara personen/erna är för allmänheten innan vi går ut med signalement. I det aktuella fallet vill vi prata med polisen innan vi fattar nya beslut kring signalement eller inte.

Något prat med polisen tycks åtminstone inte ha ägt rum i skrivande stund (på eftermiddagen den 18 juli svensk tid). Huruvida de fyra gärningsmännen utgör en fara ”för allmänheten” eller inte är väl uppenbart, förutsatt att man räknar helt oskyldiga kvinnor till denna allmänhet.

Och så en liten utveckling av tidigare formuleringar:

Polisen jagar misstänkta, vi är journalsiter [sic!]. Olika roller.

Dags att börja knyta ihop signalementssäcken på SVT:

Men det här är en het fråga och den är inte enkel. För oss på SVT så handlar det också om att våra tv-sändningar har ett enormt genomslag. Vilket är en styrka men det innebär också ett stort ansvar.

Därför är det viktigt att tänka till.

Så låter alltså några av direktrapporterna från SVT:s etiskt-praktiska verkstad. Vad ska man då säga om denna inblick i hur SVT – och bevisligen även många andra aktörer på samma marknad – resonerar kring publiceringen av signalement? Några saker verkar uppenbara, till exempel att man på fullaste allvar anser att man inte självklart ska hjälpa polisen att få fatt i brottslingar – det är polisens jobb medan ”vi är journalsiter”. Noteras bör kanske att ingen väl har menat att journalisterna ska bege sig ut på några konkreta banditjakter på gator och torg, utan att hjälpa polisen handlar om att till exempel publicera polisens egna signalement. Ett annat rätt frapperande faktum är hur man tycks se på vad ”fara för allmänheten” betyder. Om två helt oskyldiga kvinnor inom loppet av två dygn i samma lilla stad utsatts för brutala överfallsvåldtäkter varav den ena innefattar tre gärningsmän, är detta då inte ”fara för allmänheten”? Eller ingår inte unga kvinnor i allmänheten? En tredje fundering gäller på vilket vis frågan är ”het” – och för vem? För offren? För SVT:s politiska självbild? För debattklimatet i Sverige?

Medan journalisterna funderar på dessa spörsmål spatserar våldtäktsmännen omkring fria och lediga på Östersunds gator. I bästa fall innebär detta att stadens kvinnor inte vågar sig ut ensamma på kvällar och nätter innan förövarna skakar galler på någon lämplig inrättning. I sämsta fall kommer fler kvinnor att drabbas av dessa ”män” – eller vad man nu ska kalla den här sortens monumentala ynkryggar för.

All tragik till trots ska det bli intressant att om ett par dagar få höra några japanska synpunkter på hur svensk massmedia titt som tätt agerar på signalementsfronten, och vilkas intressen detta agerande gagnar.

56 reaktioner på ”JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS DEL 11: ”30-40 ÅR OCH CIRKA 170 CM LÅNG”

 1. Ulf Larsson skriver:

  Under de 12 timmar som gått sedan jag skickade in krönikan till redaktionen har SVT plockat bort två av de artiklar som länkas till. Som ett resultat av detta finns nu inte ens signalementet ”mellan 30 och 40 år och cirka 170 cm lång” kvar – nu presenterar SVT inget signalement
  överhuvudtaget. För närvarande finns följande två artiklar om våldtäkterna på SVT Jämtlands hemsida:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/kvinna-overfallen-och-valdtagen-pa-innergard

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/intressanta-tips-i-valdtaktsutredning

  Gillad av 2 personer

 2. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det här är bara ett exempel på en illaluktande soppa som vi dagligen serveras i svenska MSM. Jag har själv vid några tillfällen frågat tidningar varför man inte informerar om etnicitet och svaret är att det inte är relevant.

  Dina studenter har ett annat bra case i SVD idag där man gör allt för att få bort åldersbestämningar av skäggbarn. Rättsosäkert, forskningsresultat, bristande kunskaper i statistik, matematiker, bla bla …

  Slutsatsen är att det handlar om ett lågintensivt krig som delvis förs via media. Det handlar alltså inte om journalistik.

  Gillad av 5 personer

 3. Agneta Berglöw skriver:

  Åter igen vidriga händelser av våldtäkt.SVT är som en skyddad verkstad med fd chefredaktören på Aftonblaskan Jan Melin som högste chef.Hur kan en så knallröd person bli chef på SVT?Ja det följer väl den normala linjen i detta röd/gröna illa styrda land.
  Det är klart att massmedia på alla sätt skall hjälpa till på att få fast dessa vidriga element som begår våld o våldtäkt inte skydda dem.
  Att man som medborgare inte skall kunna vistas utomhus i de få varma sommarkvällarna som vi får, för rädslan för att bli utsatt för vidriga övergrepp vars fysiska o psykiska skador aldrig någonsin läker är fullständigt oacceptabelt.
  För övrigt måtte massmedia speciellt TV/Radio göra sig av med sin beröringsångest.Vem skyddar dom?

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Den högste, STJÄRNEn själv, är ännu illrödare!

   Programchefen HELIN handplockades av henne som programchef,
   så indoktrineringen skulle bli än starkare, åsiktsmässigt!

   Lena Melin sitter kvar på AB!

   Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  Eftersom identitetspolitiken inte räknar med individen utan utgår från grupper, så är det lätt att se att vit kvinna tillhör den privilegierade gruppen som är lika med den förtryckande gruppen. Även när hon är ett brottsoffer. Och icke-vit invandrad man tillhör en icke-privilegierad grupp, lika med en grupp av offer. Även när han är en brottsling.
  Det postmoderna identitetspolitiska synsättet genomsyrar vårt land, via framför allt vänsterblocket men via hela pk-väldet, intill varje enskild yrkesutövande inom alla myndigheter. Så uppstår ett dilemma för polisen. De ska visserligen utföra sitt uppdrag på individnivå, men är indoktinerade i att akta sig för att utsätta representanter för de ”förtryckta” för mer förtryck från den vita, privilegierade förtryckarklassen. Och de åker dessutom själva på olika repressalier om de är för frispråkiga. (Som t ex Peter Springare).

  Om de våldtagna kvinnorna hade varit invandrarkvinnor och förövarna detsamma, hade kanske fler fakta framkommit, när båda tillhör de förtryckta klassen. Men om kvinnorna hade varit invandrare och förövarna från en privilegierad förtryckargrupp, dvs vita ”svennar”, så hade signalementen redovisats detaljerat, utan tvekan.

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Men om kvinnorna hade varit invandrare och förövarna från en privilegierad förtryckargrupp, dvs vita ”svennar”, så hade signalementen redovisats detaljerat, utan tvekan.”

   I så fall hade hela samhällets mobiliserats. Statsministern hade hållit tal på medborgarplatsen, regeringen hade besökt offret, alla släktingar i hemlandet hade fått PUT och flugits hit i regeringsplanet, för att inte tala om alla oändliga manifestationer mot våld och rasism som hade direktsänts i SVT.

   Gillad av 2 personer

   • Hortensia skriver:

    Precis – och med rätta! – för ”… om kvinnorna hade varit invandrare och förövarna från en privilegierad förtryckargrupp, dvs vita ‘svennar’, så hade…” …

    … det ju varit fråga om en exceptionellt ovanlig, totalt oväntad, kulturellt oförklarlig och oacceptabel händelse, istället för påbjuden ”kulturberikning”… 😉

    Gilla

 5. Thomas Ek skriver:

  Måtte djävulen ta vårt Public Service
  Den här artikeln av Ulf Larsson är oerhört viktig Situationen är akut! Här är några fler exempel på hur vårt Public Service gör när de lurar medborgarna.

  ”You want Collusion”? – Titta då på ”Climate change” journalistiken! – Hur många svenskar känner till att Ted Kennedy Konspirerade med ryssarnas KGB för att underminera den sittande republikanske presidenten i nästkommande presidentval? Inte ett ord om detta från vare sig MSM eller vårt Public Service, ingenting. Oförtrutet fortsätter de ändå med att tjata om Trump juniors fruktlösa möte med en rysk ful kvinnlig advokat.

  President Obamas 8 år av laglöshet, ignorerande av domstolsbeslut och konstitutionen har inte nämnts av vårt Public Service. Ingenting av Obama administrationens jätte skandaler har heller inte nämnts av vårt Public Service, INGENTING! Jeremiah Wright skandalen , Benghazi skandalen, IRS skandalen, Obamacare skandalen, Bowe Bergdahl skandalen, Fast and Furious skandalen. Var och en av dessa är allvarligare än Watergate skandalen och vårt Public Service undanhåller alltihop! Om en vanlig medborgare hade genomfört t.ex. Obamacare skandalen hade denne ställts inför rätta och dömts till fängelse för bedrägeri.

  Skadorna som president Obama orsakat är ohyggliga. Katastroferna väntar nu runt hörnet. Förslag på åtgärder finns inte att uppbringa från Demokraternas sida. Social försärsäkrings programmet är borta om några år, det är bankrutt. Förslag från Demokraterna står icke att uppbringa. Medicaid som är till stöd för låginkomsttagare och deras familjer är borta om 11,5 år! De nationella studielånen som nått trillion dollars går mot stupets rand. Obama har samtidigt lånat mer pengar än vad alla tidigare presidenter lånat tillsammans. Statsskulden är nu så stor att den aldrig någonsin går att betala tillbaka.

  Islam-nazisterna i Teheran bryter som väntat nu mot kärnenergiöverenskommelsen som sattes upp av president Obama. Nu bygger Iran ICBMs som kan avfyras från ubåtar, (interkontinentala kärnvapenbestyckade missiler) som är riktat mot oss här i Europa och USA. Demokraterna röstade för den här överenskommelsen.

  Detta betyder att risken för en återupprepning av judeutrotningen och ett tredje världskrig kommer att ske om tio år nu är överhängande. Så ligger det till.

  Att vårt Public Service med så stor framgång klarat av att undanhålla medborgarna allt detta är inte bara obegripligt, det är så brottsligt och ohederligt det bara kan bli. – Och medierna har fortfarande mage att tjata om vad som diskuterades under mötet med Trump junior och den ryska advokaten?

  Alla Obamas närmsta initierade rådgivare spände ögonen i Obama och förklarade för honom att om han drog tillbaka trupperna från Irak så som han gjorde så skulle det bli EXAKT så som det blivit. Dvs. att Obama därmed skulle tända eld på hela mellanöstern. Obama drog ändå tillbaka trupperna. Och med mediernas hjälp tilläts han falskeligen påstå att Han(!) avslutade kriget i Irak. Och med hjälp av detta lurendrejeri vinna presidentvalet. Vårt Public Service har MEDVETET undanhållit SANNINGEN . – lurat hela svenska folket och helt felaktigt målat ut Georg W. Bush som den stora skurken.

  Obama har medvetet blundat så att Nord-Korea i lugn och ro kunnat framställa sitt kärnvapen. Inte en enda minsta lilla idé eller tanke från Demokraterna om vad som nu behöver göras åt problemet. Amerikanerna som är smartare än vi européer är ur-trötta på att få höra tjafset om Trump juniors möte med den ryska advokaten. Amerikanerna som bl.a. har Fox News är till skillnad mot svenskarna mer väl informerade än alla dessa MSM ”journalister”.

  Mördar statistiken i Chicago slår alla rekord, i Baltimore likaså. Demokraterna förstör USA, de förstör ekonomin, finanserna, pensionerna, sjukvården, rättsapparaten och försvarsmakten.

  Under Obamas presidentskap låg USAs ekonomiska tillväxt på 1,5 – 2,5 %/år. Antalet människor som levde på matkuponger slog också genom taket. Under Reagan åren låg tillväxten på 7 % år. Demokraterna, MSM och vårt Public Service sitter bara nu tysta och hoppas på att något riktigt illa skall hända med USA. De vill fördärva den amerikanska kulturen genom att hålla gränserna vidöppna. De vill att USA ska formas om till den Europeiska mardrömmen. När dom föst oss allihopa rakt in i helvetet kommer vi höra dem ropa – Nää, de va Bushs fel!

  Vårt Public Service måste snarast bytas ut mot något som fungerar som det är tänkt annars kommer vi aldrig, aldrig någonsin få någon rätsida på vårt samhälle.

  Thomas Ek

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Läs gärna detta sena genmäle avs Putin o det Amerikanska Presidentvalet!

   Annars blir det lätt förbisett!
   Beklagar att det är på engelska, men använd Google vid behov)

   Madelaine!

   An entity called Fusion GPS,
   was behind the publishing of a famous Trump Russian file of dangerous connections,
   assembled by a former MI 6 agent in London Christoffer Steele,
   turned up to be totally Fake News!

   Now the TRUTH starts to reveal…

   This Russian Lawyer has interesting ties…
   Not to the Kremlin primarily, as stated by Democrats)

   Fusion GPS, with obvious financial ties to Democratic DONORS (SOROS, as always)
   has ties to BAKERHOSTETLER LAW FIRM

   So has also THE Lawyer in question,
   Natalia Veselnitskaya!!!

   So You don’t have to be too suspicious,
   to smell a huge conspiracy!

   Apparently a set up?

   Another Red Herring, a delusion, an illusion, a collusion!

   Natalia got her Security Clearance from no other than Loretta Lynch,
   the Handy Woman for Obama/Clinton herself,
   by the way, also the superior of COMEY…

   The FUSE is lit, you might say…
   It will most likely BACKFIRE!!!

   Yet another foul attempt to discredit the President?

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vid belopp använd gärna svenska begrepp!

   En Triljon dollars är på svenska en BILJON, dvs 1000 Miljarder!

   Lite mindre än hela vår statsbudget, tror jag)

   Gilla

  • gmiksche skriver:

   ”Måtte djävulen ta vårt Public Service”. Har du en länk till djävulen så man kan ge honom lite tips?

   Förresten inte honom, hen bör det vara. Djävulen har blivit jämställd.

   Gilla

 6. B skriver:

  Intressant vinkel att unga kvinnor kanske inte anses ingå i allmänheten och att våldtäktsmän som härjar därför inte utgör en fara för allmänheten. Var ska det sluta?

  Gillad av 1 person

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Inte ens Sherlock Holmes i sina bästa dagar skulle klara att få fast en våldsman med ett sådant signalement. Man kan fråga sig vad som är orsaken till en sådan medial enfald eller är det kanske frågan om en hemlig agenda? Måhända är målet att bara påskynda samhällets sönderfall?

  Efter att tagit del av liberalernas mångpunktsprogram där äktenskap skall bli möjligt mellan tre eller fler, tillåten tidelag eller fritt fram för HIV-smittade börjar man undra. Kanske vill man också göra våldtäkter och stölder tillåtna och därmed straffria eftersom detta bara ju är en följd av otillfredsställda behov som inte kan tillåtas finna? Det är ju samtidigt ett elegant sätt att med ett trollslag förbättra brottstatistiken.Egendom är ju stöld som anarkisten Proudhon predikade på 1800-talet.

  I samma anda är ju tanken hos många att fördela det svenska välståndet på resten av jordens befolkning. Precis som hos Bröderna Grimm i ”bord duka dig” förvandlar man således raskt en promille till en etta!

  Gilla

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Signalementssäcken???

  SignalementssKRäcken snarare!

  Av utländsk härkomst vore väl ytterst relevant i detta sammanhang?
  Då blev alla svenska män avskrivna direkt!

  Tjejerna kunde fokusera på ”riskgruppen”,
  om de vill undvika att bli berikade!

  Detektiven Allmänheten brukar polisen behöva hjälp av!

  Det var ju inte polisspaning, poliseffektivitet,
  som löste ”Lastbilsolyckan” på Drottninggatan!!!

  Gillad av 1 person

 9. malinkim skriver:

  SVT:s allmänna inställning avspeglar det politiska klimatet till fullo: Skydda våldtäktsmän genom att mörka deras signalement, häng ut en undersköterska som skriver negativt om sjukvården.

  Gillad av 6 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  För intresserad allmänhet finns Flashback. Där ges ofta korrekt information. Men gemene man och kvinna brukar inte kolla där. Men polisen gör det och ibland finns några duktiga poliser som på egen hand lyckas fånga buset. Strax är dock batikhäxorna och deras ledare Anne Ramberg där och ser till att de släpps ut. Eventuellt får de också några tusen för besväret.

  Gillad av 2 personer

 11. Bengt skriver:

  Hade vi haft en rikspolischef som gjorde skäl för titeln skulle han, eller möjligen hon, rutit till ordentligt. Hade vi haft en inrikesminister som gjorde skäl för namnet hade vi vi haft en dylik rikspolischef!

  Gillad av 3 personer

 12. Lilla fröken PK skriver:

  Public service och MSM sitter fast i sin självförvållade godhetsbubbla. T.ex. publicerar man i vår lokaltidning stolta annonser/tillkännagivanden med rubriken ”vi avpixlar inte!” Det må så vara i tveksamma fall för att inte skada någon oskyldig, men att mörka polisens signalement är i mitt tycke oförsvarligt. Men man får väl vara glad att polisen i alla fall går ut med signalement i strid mot kod 291.

  Gilla

 13. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Att gärningsmännen är mörkhyade ger dessa journalister Stora Skälvan.
  Sanningen får helt enkelt inte komma ut, för då solkas myten om Mångkulturen — den för tillfället härskande religiösa dogmen här i landet.

  Om tvivel skulle uppstå:
  blunda, håll för öronen och upprepa mantrat

  ”Mångkultur BRA — mångkultur BRA — mångkultur BRA…”

  — fortsätt tills du faktiskt börjar tro på denna giftiga LÖGN.

  Gillad av 5 personer

 14. MartinA skriver:

  Vi svenskar får helt enkelt ändra vårt beteende. En fördel med det nya sverige är att det finns mycket färre poliser så risken att lagföras om man skaffar sig effektiv beväpning har minskat betydligt.

  Gillad av 3 personer

 15. Moab skriver:

  Detta är ju allmängods om något på en sida som denna, men det är kanske svårt att fullt ut ta in från Japan. Massmedia är kvinnors fiender. De har fått unga kvinnor att skriva artiklar som en jag läste i GP om att Bråvalla är mer än sexuella övergrepp. Nog sant, men för de som får en hand upp i underlivet så minns man det mer än Mando Diao. Ett minne för livet.

  Jag hoppas vidare att Ulf inte lever i villfarelsen att polisen går ut med signalement i alla fall. Ofta döljer polisen också förövarnas identitet och ovan verkar det uppenbart att förövarna var araber, det skrivs ju självklart ut i normala länder.

  Detta ovan var ju det uppenbara faktum som ligger till grund för avpixlat osv.. detta är Sveriges rikshemlighet, att massinvadring av araber och nu afrikaner med god fart börjat göra kvinnor här lika osäkra som där, att invandrarna står för nästan alla våldsbrott. Att en och annan alibi-artikel helt nyligen publicerats om detta ändrar inte sakförhållandet att det kvinnor i Sverige behöver för sin säkerhet är att beväpna sig med en rejäl dos rasism.

  Gillad av 1 person

  • camiry skriver:

   Nja, det är ju inte så att Sverige var befriat från våldtäkter innan massinvandringen satte fart.
   Den tjej som inbillar sig att alla svenska män är änglar, oförmögna att begå sexuella övergrepp, lever inte i säkerhet.

   Visst, statistiskt sett må den svenske mannen kollektivt sett vara godare mot kvinnor. Men ser man bortom generaliseringarna så gör nog kvinnan klokt i att inte avskriva svenska män som potentiella förövare/frihetsberövare, baserat på att det finns andra grupper som är värre. Att se verkligheten så som den är, är nog bäst.

   Gilla

 16. Hortensia skriver:

  Hmmm… Ulf, jag misstänker att knappt ingen svensk längre räknas till ”allmänheten” i Sverige.

  Det måste vara tröstlöst för normalt empatiska och sunt förnuftiga poliser, att ständigt motarbetas – från flera håll – i sina faktiska försök att värna även den stadigt krympande, inhemska befolkningen mot barbarisk ”berikning”.

  http://www.friatider.se/valdtog-doende-kvinna-far-stanna-i-sverige

  ”När Fria Tider frågar Jonsson om han, mot bakgrund av risken för att 34-åringen begår fler våldtäkter i Sverige, ändå inte känner att han har ett ansvar att försöka få mannen utvisad, svarar han nej.

  –– Jag förstår inte varför en somalisk kvinna i så fall skulle vara mindre värd än en svensk kvinna i det här sammanhanget. Han kan ju lika väl begå brott där nere om han skulle bli utvisad, så där känner inte jag någon skillnad på människor på det viset, säger Jonsson.”

  Ja, vad säger man om ett sådant, fullkomligt imbecillt, resonemang? ***#&%!!!!!!!!!!

  Gillad av 2 personer

 17. camiry skriver:

  Vidrigt. Både händelserna och rapporteringen därav. Skulle även vilja kalla dessa journalister för ynkryggar, de är för fega för att ens vara empatiska. Att skydda gruppen som förövarna tillhör, de sk ”svaga i samhället”, är inte empati. Det är ideologi som löpt amok.

  Kanske deras vilja att publicera signalement, i syfte att få fast förövarna, skulle vara större om deras nära eller kära drabbats av ondskan?

  Gillad av 1 person

 18. bengtakewennberg skriver:

  Att media skall publicera uppgifter som underlättar efterspanandet av olika gärningsmän är förstås en rimlig ståndpunkt. Vi har samtidigt ett rättssystem som skall motverka godtycke i rättssaker och hindra att enskilda människor anklagas och förnedras på olämpliga grunder – exempelvis ras, kön, sexuell läggning, utseende, handikapp, ekonomiska förhållanden etc.

  Det är således varken medias, allmänhetens eller en enskild bloggares sak att ge sig på personer och grupper av sådana skäl. Det räcker emellertid med att läsa kommentarer och bloggar från DGS för att förstå att sådan hets nu blivit regel snarare än undantag. Det är därför begripligt men inte förlåtligt att massmedia vill undvika att sådana stämningar skapas. Att detta är en realistisk risk i vårt samhälle är tydligt utifrån kommentarerna till Ulf Larssons blogg. Problemet är vad vi gemensamt kan göra istället för att hålla på att anklaga och skuldbelägga varandra.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Vad du menar är att grova brottslingar ska hellre gå fria för at kunna fortsätta med sin brottliga verksamhet än att de avslöjas genom att deras personbeskrivning genom polisen offentliggörs och de eventuellt identifieras som migranter.

   Att de flesta som kommenterar på denna blogg delar denna uppfattning betecknar du som hets.

   Ditt recept är att ”problemet är vad vi gemensamt kan göra istället för att hålla på att anklaga och skuldbelägga varandra.” Det är en till ingenting förpliktande fras som vi fått höra i åratal från media och ansvariga politiker. Jag lägger tonvikt på ”gemensamt”. På samma sätt som ansvariga politiker försöka du smeta du ut ansvaret från de ansvariga till oss andra. Efter att samma politiker inför varje val bett oss att lämna över ansvaret till dem.

   Den främsta uppgiften för en regering är att sörja för befolkningens säkerhet och rättssäkerhet. Det faktum att chefen för polisen nu vädjar till allmänheten om hjälp mot brottslingar visar med önskvärd tydlighet regeringens kapitala misslyckande. Fortsätter det så här är det risk för att allmänheten tar saken i egna händer.

   Gillad av 5 personer

   • gmiksche skriver:

    Jag har uttryckt mig otydligt. Vad jag menar är att de flesta som kommenterar på denna blogg delar Ulf Larssons uppfattning.

    Gilla

  • Mjölner skriver:

   ”Vad vi gemensamt kan göra”? Givetvis skall vi som inte är PK hålla käft. Om man i sin naivitet hänvisar till ett korrumperat rättssystem med dubbla måttstockar, med advokatsamfundets sekt Ruben och Hilda, med domare som inte har en aning om hur man dömer i skadeståndsmål, att i en del fall döma efter indicier och i en del efter bevis, med det politiska avskrapet kallade nämndemän fallande i sömn mitt under förhandlingar i rätten. Att detta fått ske och kontinuerligt får pågå anser jag vara mer är förnedrande och kränkande. Jag är förmodligen en brunråtta som borde gasas enligt Rambergs recept.

   Gillad av 1 person

  • Thomas Ek skriver:

   @bengtakewennberg
   Du menar alltså alla förbrytare som är mörkhyade, bögar, lesbiska, och fula skall slippa få sina uppgifterna publicerade med motiveringen att de annars riskerar anklagas och förnedras på olämpliga grunder? Av vilken anledning begriper du inte att ditt synsätt är kontraproduktivt? Folk blir ju med rätta förbannade när dessa grupper ideligen erhåller olika specialskydd och gräddfiler i vårt samhälle. Ditt synsätt göder ju rasism, ser du inte det? Varför vill du inte förstå att ditt synsätt är fullständigt åt helve… ?

   Thomas Ek

   Gillad av 1 person

 19. dolf skriver:

  Jodå, SVT arbetar ju med skriftliga språkråd för hur man skall förmedla nyheter, se t.ex. SVT har påbörjat arbetet med svesocs B-lista*.

  Sen är ju hyckleriet monumentalt när man hänger ut privatpersoner för tanklösa uttalanden på twitter eller i kommentarsfält. Tänker bl.a. på när #Expressen och sveriges vidrigaste man vann mot pensionären. Och vi vet ju alla att hade en stadgad sverigedemokrat råkat nysa bakom en kvinna så att hon fick en eller två baskelusker i nacken så hade drevet varit obarmhärtigt och sverigemokraten hade kunnat se fram mot en framtid som allmänt hatad hemlös och arbeslös man som tvingas leva på vad han hittar i sopcontainrar.

  Gilla

 20. Willy Lindqvist skriver:

  Har SVT överhuvudtaget någon annan roll än att vara husbondens röst? Att vara till nytta för sina kunder som betalar deras löner tycks inte föresväva ledning och medarbetare.

  Gilla

 21. Stefan skriver:

  Exakt samma typ av censur som Sydsvenskan sysslar med. Det var anledningen till att jag sade upp prenumerationen efter drygt 30 år. Varken ansvarig utgivare eller deras kundservice behagade svara när jag undrade varför man gjorde så. I det fallet handlade det om en grov överfallsvåldtäkt för nästan exakt ett år sedan, på Husiegårdens IP i Malmö mitt på dagen, flickan var endast 14 år gammal.

  Signalementet som polisen gick ut med på sin hemsida var mycket detaljerat och utpekande, gärningsmannen hade säregna drag som kunde bidragit till igenkännelse och uppklarning. Det ville alltså inte SDS bidra till. Tragiskt när de visar mer omsorg om ett sånt svin till ynkrygg än ett stackars oskyldigt barn!

  Gilla

   • Anna skriver:

    Jag gjorde detsamma med UNT, en av ledarskribenterna där har tydligen en somalisk svärson, ni kan tänka er de floskelfyllda ledartexterna! Jag försökte i några år bortse från ledarsidorna men mådde till slut bara dåligt av att se tidningen så för tre år sedan sade jag upp den. Sörjer för barnens skull, de bör vänja sig att ta till sig nyheter, men jag kunde bara inte stödja den totala pk-indoktrineringen längre!

    Gillad av 1 person

 22. Karl skriver:

  Hur var det han sa Heidenstam om journalister, ”Detta andens tattarfölje”.
  Ingenting har visst blivit bättre på hundra år.

  Gilla

 23. Gösta Johnsson skriver:

  Det är uppenbart att det är dags att allvarligt fundera på Public Service i statlig regi. Det är snarare dags att allvarligt besluta om att skrota SR/SVT i nuvarande form och starta ett nytt fristående betydligt mer slimmat TV och Radiobolag. Ägarformen bör diskuteras och sändningstillståndet likaså. Det som har pågått under senaste decenniet med en alltmer politiserad och myndighetsanpassad statlig media är inte rätt väg. Det lutar därmed mer och mer åt ”öststatsmedia” som är en megafon för staten med en sorts folkuppfostrande roll där fakta döljs eller förvanskas så att det passar in i en icke konsensusneutral nyhetsförmedling.
  Det är en allvarlig utveckling. Rapporteringen i Jämtland som denna artikel förmedlar är ett bevis på att något håller på att gå helt galet.
  Tur att så kallad alternativmedia finns. Den kommer att växa sig starkare för varje dag som denna bristande objektiva nyhetsförmedling i SR/SVT pågår.

  Gillad av 1 person

 24. Mjölner skriver:

  Har försökt föreställa mig tongångarna på SVT ifall en eller flera kvinnor i Hannas rödgardistkompani skulle bli grovt och brutalt våldtagna. Skulle mörkandet brytas tillfälligt eller? Nej Hanna, byt agenda sluta att gynna de mörka krafterna och dra upp gardinen, släpp in lite ljus!

  Gilla

 25. T Bertilsson skriver:

  Sveriges Television har sedan slutet av 1960-talet varit ett näste för vänsteranhängare. Vänstermetoderna för nyhetsförmedling är i huvudsak tvenne:

  (1) Om nyheten tas upp, vinkla densamma genom att enbart beskåda den utifrån vänsterperspektivet.

  (2) Om nyheten är skadlig för socialismens sak och om den utan för stort rabalder kan utelämnas, utelämna densamma.

  Nu vet vi att vänsteranhängare, och då i synnerhet kommunistiskt patrask, är lögnare. En av kommunismens fäder, folk- och barnamördaren Lenin, omhuldade lögnen som politisk metod. Således inget att förvånas över.

  Gilla

  • Anna skriver:

   Japp, kom ihåg att föräldrarna vägrade att titta på Rapport som på 70-talet verkligen var totalt vänstervridet i enlighet med 68-doktriner. Aktuellt ansågs något mera vettigt, men mest som det minst onda av två onda ting!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.