Magiska ramsor är inte nog

Helena Edlund

Få av de medeltida kyrkobesökarna behärskade det latinska språket, men så mycket förstod man att när prästen lyfte upp brödet och rabblade en ramsa så hände ett mirakel: Brödet förvandlades till Kristi kropp. Obegripligt, javisst, men så var det. Brödet förvandlades.

Prästen ord ”hoc est corpus” betydde bokstavligen ”här är kroppen”, men det visste inte bönderna i kyrkbänkarna. När de skulle repetera den magiska ramsan blev det därför ”hokus pokus”, för så lät det i deras öron.

En liten ramsa rabblas, och ett mirakel sker.

Visst kan vi skratta åt medeltidsböndernas vidskeplighet, men skrattet fastnar lätt i halsen när man betänker att dagens samhällsdebatt uppvisar exakt samma tänkande. Nu gäller det dock inte frågan om att möjliggöra Kristi närvaro i nattvardsbrödet, utan om att hitta platser till födande kvinnor, erbjuda kvalitativ utbildning till landets skolbarn eller upprätthålla lag och ordning.

Sedan 2010 har befolkningen ökat med över en halv miljon människor, vilket skapat enorma behov inom vård, skola, omsorg och säkerhet. Redan 2015 skrev jag om polisens ohållbara situation . Under de två år som gått sedan dess har i snitt en polis om dagen lämnat sin tjänst – bara i Stockholm. Polisbristen i landet har lett till att mordutredningar blir liggande, utvisningar inte kan genomföras och till att polisen helt enkelt slår igen under semestrarna .

Lösningen? Att anställa fler poliser. Socialdemokraterna har utlovat att tio tusen polisanställda ska rekryteras till år 2024.

Hokus, pokus! Simsalabim!

Under Almedalsveckan var partiledartalen fyllda av löften om hur fler ska anställas, sjukvården räddas och skolan förbättras. Alla ville väl även om vägarna var olika. Men tyvärr är löftena inget annat än magiska ramsor i brist på verkliga lösningar, för var finns dessa personer som ska rekryteras? Tjänster kan inrättas med ett penndrag, men att hitta kompetenta och villiga personer att fylla dem med är något annat.

Antagningskraven till polishögskolan har redan sänkts, ändå har platserna gapat tomma . Samtidigt finns ett skriande behov även av exempelvis förskolelärare, lärare, sjukvårdspersonal och socialsekreterare – som politikerna också lovar ”ska rekryteras”. Dessutom ska det byggas bostäder, skolor och förskolor. Det ska ordnas med infrastruktur och satsas på försvaret.

Allt ska gå, med lite utlovade satsningar, nya skatter och riktade bidrag. Hokus, pokus! Simsalabim!

Men ekvationerna håller inte och magiska ramsor är inte nog, när verkliga problem ska lösas. Det räcker inte med att vilja rekrytera, om personerna att rekrytera inte finns. Då får man ta det man får – eller vara utan.

Sjukvård, försvar och utbildning är på riktigt och involverar verkliga människor för att kunna fungera. Finns inte de, så fungerar heller inte samhällsinstitutionerna de tjänstgör inom. Det mesta talar därför för att vi inom kort måste ställa om våra förväntningar. Vi kommer att behöva rätta munnen efter matsäcken, ge upp tanken på en bibehållen välfärd och samhällsstruktur och istället inse att de temporära kriserna sakta övergår i permanenta tillstånd.

43 reaktioner på ”Magiska ramsor är inte nog

 1. steffoth skriver:

  Det nog helt korrekt att vi måste ställa om våra förväntningar på vad det allmänna kan stå till tjänst med, det oavsett om pengar finns eller inte. Ju fler som ges möjlighet att bosätta sig i Sverige desto färre kommer det att finnas som har förmågan, kunskapen och viljan utbilda sig till de yrken som behövs – en utarmning av det intellektuella kapitalet om man så vill. Dagens bidragssystem gör att viljan att utbilda sig och arbeta inte finns.

  Som jag ser det är sannolikt den enda möjligheten för framtiden att införa ett försäkringssystem där man endast får något i retur om man har betalat in till systemet – ett system som liknar det amerikanska kanske? Alla traditionella transfereringar, såsom barnbidrag, assistansersättningar och sjukersättningar kommer att försvinna. De verkligt behövande får lita till att behoven tillgodoses via välgörenhet. Det enda staten kommer att stå för är ett försvar och ett rättsväsende. Frågan är bara när denna oundvikliga växling kommer att ske?

  Gillad av 3 personer

  • Vax skriver:

   Oavsett vilken väg som väljs (snarare: tillåts ske) så ändrar den inte den demografiska förändringen. Att araber, afghaner, somalier, zigenare, och så vidare skulle anamma svenska värderingar samt överge de avarter av sina respektive tros- och klansystem som är oförenliga inte bara med Sverige utan hela den civiliserade världen är den absolut största fantasin.
   Därmed är den realistiska utvecklingen en period av détente mellan alla partier utom ett, medan den spontana segregationen sker. Detta ger sken av att krisen är löst, och att integrationsproblemet löses av sig självt. Efter cirka en till två generationer (beroende på hur hög den fortsatta invandringen tillåts vara) är svenskarna för få för att via demokratiska metoder hävda rätten till sitt land, eller rätten att slippa islam, varpå förföljelser och pogromer blir vardagsmat. Då sker en första stor exodus av kultur-, media-, och kunniga personer till länder som eventuellt accepterar svenskar (jämför med Tyskland när många judar och andra misshagliga element flyttade före kriget – inga andra liknelser avsedda).
   Därefter ökar graden av våld och förtryck från det muslimska majoritetssamhället, och svenska väpnade grupper försöker, femtio år försent, göra motstånd. Efter ytterligare ett par generationer är procenten svenskar nere under tio av det totala invånarantalet, och samtidigt eskalerar sekteristiskt/etniskt våld mellan olika invandrargrupper – svenskarna är en irrelevant eftertanke och en bekväm syndabock.
   Jämför med Libanon, eller vilket annat muslimskt land som helst där det ännu finns icke-muslimska grupper. Sign Richard f.d. Lärare

   Gillad av 1 person

 2. Christer Carlstedt skriver:

  Helena har beskrivit något som i det närmaste är ett axiom.
  Man kan inte göra fler poliser, militärer eller sjukvårdspersonal av olika kategorier om det inte finns en stor samling villiga, kvalificerade och tillgängliga att rekrytera. Dessutom är det ju inte så att en rekrytering, om den ens vore möjlig, resulterar i en användbar yrkesverksam person. Räkna kallt med 5-10 års utbildning och praktik för att någon skall bli bra på jobbet.
  Det som nu skall betalas är de senaste femton till tjugo årens underlåtenhetssynder på utbildnings och rekryteringsområdet, för att inte tala om att man i sin dumsnikenhet inte ens lyckas behålla den kvalificerade personalen.

  Det har framkommit att man nu inom polisväsendet rekryterar civilanställda med en ingångslön som är lika med den för en polisutbildad person med tio års yrkesvana, eller högre.
  Vad sänder det för signaler?
  Den relativt höga ingångslönen är givetvis trevlig för den nyanställde. Men nästa gång är det förmodligen den nu nyanställde som kommer att få se sig omsprungen av andra nyrekryterade. På vilket sätt tror man att detta gynnar organisationen?
  Lägger man på det där kolet extra om man upplever att man betraktas som mindre värd än en person dom inget kan?

  Nu inser jag självklart att polisorganisationen inte kan trolla med knäna och få fram mer lönepengar än vad politikerna beslutar om.
  Här har vi alltså kruxet.
  Besluten om hur väl eller dåligt organisationen skall fungera fattas av personer som inte har en aning om verksamheten och dess villkor.
  Som ett exempel kan ju nämnas att när en person lagförs av polisen, så händer allt som oftast att vederbörande släpps på fri fot i avvaktan på rättegång om ett antal månader. Fri att hitta på nytt jäkelskap och förstås medförande nya polisinsatser.
  Efter rättegång skall den tilltalade i fängelse.
  När det finns plats!
  Ut på stan igen i några månader!
  Synnerligen tacksamt för en arbetsöverhopad poliskår.

  Det är ganska belysande under vilka villkor statlig verksamhet som polisen sker när ”vår” kulturminister för några dagar sedan menade att det skulle tas ordentliga tag mot hot mot media och dess personal, eftersom det de utsattes för är alldeles ”oacceptabelt”.
  Polisen skulle prioritera detta. Så det så!

  Jag tror att kulturministern möjligen precis har hört talas om ett för henne nytt ord. Prioritera. Det låter fint. Dessutom antyder det att politikern i fråga inser situationens allvar och verkligen tänker göra något åt det. Handlingskraft alltså.

  Snälla Bah-Kunke! Prioritera betyder att man gör något i stället för något annat, som bedöms som mindre viktigt. Man måste alltså välja bort något ur ärendekatalogen.

  Vilken typ av brott är det som polisen inte skall utreda nu är hon tycker att det är viktigt att media behandlas snällare?

  Varför inte försöka med ett litet ”Hokus Pokus”.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Alice, är Du medveten om att Du ställer Ditt/Ert behov,
   mot en annan grupps behov?

   Jaså inte?
   Det är faktiskt innebörden av prioritering)

   Gilla

 3. B skriver:

  Jag tycker att det var intressant det som någon kommentator skrev i ett annat sammanhang, att kultur handlar om livets innersta kärna. Befolkningen har ökat, men det är inte bara fråga om en befolkningsökning utan det är också fråga om befolkning från helt väsensskilda kulturer. Det torde väl närmast vara detta som det stora problemet är, att det inte är en befolkningsökning av människor från närliggande kulturer som snabbt hade sugits upp i allt från arbete till uppdrag i byalag och hembygdsföreningar. Det är nog väldigt svårt för gemene svensk att känna någon som helst gemenskap med de flesta av de som invandrat under senare år tyvärr.

  Gillad av 4 personer

 4. Moab skriver:

  Jag brukar alltid klaga, även på de som skriver här men det är ändå välgörande att läsa saker som inte är rent vansinne som det mesta i systemmedia. Att man själv tänkt förbi den fas som många skribenter befinner sig i, den när man upptäcker att upp är ner, vilket jag gjorde för 10 år sedan efter att ha skrivit till ledarskribenter på SvD, DN, Expressen etc och insett att de inte ville höra mina självklara slutsatser. Efter många år utomlands med Zürcher Zeitung eller Daily Telegraph så var den svenska likriktningen, eller rättare likriktningen i tystnaden en overklig upplevelse. Det var som den gamla twilight-zonen serien, man undrade om folk runt en levde i samma verklighet. Så det är välgörande att fler och fler vaknar upp. Tiden är knapp dock.

  Jag ser resan så här ur ”The Matrix”:

  Först lite flimmer, något litet verkar fel
  Sedan en reva, flimret bildar ett hål
  Efter det så börjar man pilla mer och mer och mer faller bort
  Nästa steg är att inget man pillar på håller, allt faller och avslöjar något mycket fult bakom
  Sedan tittar man runt sig och alla går runt som vanligt men i en mycket ful verklighet
  Nästa steg är, jamen se här vad jag upptäckt, vilket följs av total oförståelse av omgivningen
  Sedan kommer förvirring, är jag knäpp, knip, nej evidensbaserad analys fungerar
  Sedan kommer det stadie jag uppfattar att många befinner sig i där man krampaktigt håller fast vid det som är en kärast, nämligen att man inte vill skada andra, och i synnerhet oskyldiga, där står vi nu. Man söker goda lösningar.

  Inläggen på denna blogg och de flesta mer insiktsfulla som skriver på andra ställen snubblar ofta till sist in i en version av en dåligt målad utopi iallafall, en utopi som inte får rymma att vi gör migranterna illa. Det är nu en önskedröm, antingen gör vi dem illa, och tar makten från vänsterliberalerna, eller så kommer de tillsammans att göra oss illa. Det finns ingen bra lösning längre. Det mest angelägna nu är att tänka sig fram till sista steget och börja teckna framtiden, 10-20-30 år framåt.

  Vi behöver ett evidensbaserat (debatten i SvD med Inger Engqvist är skrämmande) icke önsketänkande framtidsinstitut.

  Gillad av 3 personer

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Tillfällig kris övergår till att bli KRONisk!

  LÅNE/LÖNE LYFTEN lär bli legio!!!

  Inflationskarusellen börjar snurra till Ingves belåtenhet!

  Gillad av 1 person

 6. P I Persson skriver:

  Jag har skrivit det förut, men jag gör det igen :

  Fler polistjänster, ytterligare satsningar på resurser mm skadar givetvis inte men har ingen avgörande betydelse. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna säga det, men jag tror nu att vad som behövs är temporära undantagstillstånd i vissa områden. Att människor inte ska kunna vistas i princip överallt utan att behöva frukta för liv och lem är fullständigt oacceptabelt, likaså att kluster med ”alternativt rättssystem” tycks få förekomma. Och att med stenkastning och våld angripa utryckningsfordon och dess personal är ojämförligt lågt.

  Gillad av 4 personer

 7. sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

  Lösningen på polisproblemet är i själva verket mycket enkel: Vi måste öka invandringen av färdigutbildade poliser!! Simsalabim!

  Gillad av 1 person

 8. Christer Holm skriver:

  Att få bröd och fiskar att räcka, att utöva ”hokus pokus” och uppnå magiska resultat, då måste nog den som håller i trollspöt ha tron. Men om det är förnekelse som styr och ett hårt motsträvigt arbete att jobba mer på att dölja sanningar, än att kärleksfullt genuint äkta agera, så blir det väl som att hin håle själv försöker praktisera som Jesus.

  Religion och godhet snällhet, vända andra kinden till. Men det fanns ock tillfällen när Jesus sades ha fått nog och rensade templet.

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Yeshua var väl så långt från snällhet någon kan komma, i dagens svenska betydelser ”vekhet” och ”mesighet”. Han var ju mycket tuffare än Rambo! Han försökte med liknelser beskriva hur stark anden i en människa faktiskt kan vara och vilken styrka kontakten med anden inom en kan ge. Han talade om fullständig hängivenhet och tro, om att leva och dö enligt den fullaste sanning man själv har funnit. Men inte med inriktning på döden – som islam – utan i vördnad för livet och i ständigt förnyat sökande efter den sanning och ande som genomströmmar livet. Yeshua-Rambo visade hur en man kan leva och dö utan att vare sig hata eller låta sin ande förnedras.

   Gillad av 2 personer

   • Christer Holm skriver:

    Tack, Sixten! Just så, att vara snäll behöver inte ha den betydelse som tyvärr blivit en feltolkningarnas norm i vårt samhälle. Tyckte väl om Yeshua-Rambo =)

    Gillad av 1 person

 9. Linnea skriver:

  De som påtalat att ”det godas politik” kan leda till ont värre, har samtliga betecknats som mer eller mindre onda människor. Och vissa har även aktivt jagats ut ur samhällsgemenskapen. Sprickor människor emellan har understötts för ”den goda sakens skull”, även om sprickor gått mellan yngre och äldre och inom enskilda familjer. De som företrätt ”de godas politik” har gjort allt som stått i deras makt för att kväsa all samhällsdebatt värt namnet. Och de har lyckats över hövan. Allt motstånd har stjälpts eller vräkts åt sidan. Och nu står vi där vi står. Känns det bra nu? Var det detta annorlunda Sverige ni kämpade så hårt och engagerat för? Ett land med allt sämre sjukvård, stora brister i försvaret och försämrade utbildningsnivåer? Ett land med ännu fler utanförskapsområden, och med stenkastning mot blåljuspersonal? Var det mer av eskalerande otrygghet och öppet våld, och allt fler överfallsvåldtäkter ni hade i sinnet? Varifrån hämtade ni allt engagemang? Ur djup och insiktsfull kunskap? Vilken målbild hade ni inne i ert huvud? Varifrån fick ni kraften och motivation? Och hur vill ni fortsätta färden mot framtiden? Mer av det Sverige vi redan välsignats med? Mer av ”den goda politiken”? Gäller fortsatt full fart framåt? Mer av samma? Mer av lika? Mer av lika värde? Och vems och vilkas intressen och värde kämpar ni så tappert för? Vilka människor står ni bakom? De äldre, de sjuka eller barnens mer nakna framtid? Bra att veta inför valet 2018. Om nu någon debatt värt namnet någonsin kommer igång? För har det inte varit just strypt debatt som gjort ”den goda politiken” så framgångsrik? En värld utan signalement, men desto mer av armband vid olika festivaler. För vem vill ändra på ett vinnande koncept? Ett nytt Sverige kan ju alltid bli nyare, och nyare, och nyare. Att tygla verkligheten med ideologier, har visat sig vara lyckosamt. Bättre då att blåsa mer liv i alla kvasidebatter. Mer opium åt folket, så vinner man lite extra tid, innan verkligheten till sist kör om en i högsta fart.

  Gillad av 1 person

 10. uppstigersolen skriver:

  Men trollkarlarna och trollkvinnorna kan trollas bort. Tredje söndagen i september nästa år kan alla svenskar säga hokus pokus i valbåset och simsalabim alla sjuklöverpolitiker är ute i kylan. Lätt som en plätt.

  Gillad av 2 personer

 11. YvonneRosenthal skriver:

  Högskoleminister Helle Hellmark Knutssonhar lagt en proposition med anledning av snedrekryteringen till högskolor och universitet – studenterna kommer i hög utsträckning från hem med ” studievana”. Ministern vill att nivån på undervisningen skall anpassas efter elever från hem utan studiebakgrund. Dryga tredjedelen , 34 % (?) av eleverna i gymnasiet klarar inte gymnasiet. Polishögskolan har ” breddat ” kriterierna.. På KTH där man sedan flera år tillbaka ägnar minst en termin åt att lära studenterna det de skulle ha lärt sig på gymnasiet. Nu har man anställt doktor Anna Wahl – genusspecialist från Handelhögskolan varför inpluggande av ” onödiga könsmärkta kunskaper” lär minska drastistigt. Man behöver inte kunna räkna för att bli ingenjör.
  Allt är inte sossarnas fel . Jag önskar mig en lista på politiker och höga tjänstemän ” VDN” deklarerade. Vill ha namn på personer som har rätt erfarenheter, utbildning, kunskaper , integritet och som vill och kan ta ansvar och som inte delar upp mänskligheten i onda och goda utifrån exempelvis kön, pengar i plånboken, pigmentering som feminister, rasister, marxister, gröna muppar. Sara Skyttedal , Finn Bengtsson , Inger Enkvist ?

  Gillad av 1 person

 12. MartinA skriver:

  Mer medeltidsförakt 😦 Suck. Alltså, är det för mycket begärt att intressera sig för historien om man ska ta historiska exempel? Istället för att bara använda historien som prutt humor?
  Jag har också hört den här anekdoten. Och den stämmer nog etymologiskt. Men varför inte sätta sig in i Latin som kyrkospråk? Vad tanken var? Hur det fungerade? Problemen med en översatt bibel. Samhällsmodellens fördelar och nackdelar? Istället för att använda historien på det här ovärdiga sättet?

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Hej Martina,

   Vad gäller min egen akademiska kompetens inom exegetik så har jag en teol kand och har läst klassisk grekiska, latin och hebreiska. Utöver detta engelska, tyska, ryska. Jag talar som du säkert noterat om hur språket uppfattades, jag ger ingen redogörelse för det latinska kyrkospråket. Det får, den dagen det känns relevant, bli föremål för en separat text. Är det ovärdigt? Det anser jag inte.

   Pax et Bonum,
   /Helena

   Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    Så det vore ju fantastiskt spännande att få läsa något där du använder detta? Snarare än medeltidsförakt? Jag är så less på det. Visst, jag har säkert också använt den här anekdoten du använder i den här texten. Men varför håna de som kom före oss? När vi själva är så illa ute? Spelet mellan kyrka och stat och folk och lokala identiteter på medeltiden skapade ett stabilt samhälle. Där kyrkan fungerade som både en motvikt mot staten och som ett pan europeiskt nätverk för diskussion, samordning, kunskap. Där människor upplevde att de levde meningsfyllda liv. Där de hade både rätt och förmåga att kämpa för sina världsliga behov och intressen. Och där det sakrala samtidigt hade hög status. En värld där man istället för att sätta ut barn i skogen eller utkämpa oändliga krig mot grannarna istället tappade av en del av befolkningsöverskottet till att ägna sina liv åt att sträva efter någonting högre? En värld som skapade fantastiska insikter och kunskaper. Varför reducera allt detta till en synonym för okunnighet och dumhet?

    Se vad som hände när man översatte bibeln? Fruktansvärda stridigheter och revolutioner och staten som tog över kyrkan och använde den som en propagandaapparat för att stampa fram jättearméer som tvingade grannarna att skapa ännu större arméer ända fram tills vår civilisation förlorade sin själ och vilja att finnas till i första världskriget?

    Ok, jag ber om ursäkt för att jag är så förolämpande och aggressiv och ordmärkande vad gäller historia. Är nog helt orättvist mot dig och du använder bara en gängse anekdot för att göra en gängse poäng. Men jag skulle vilja se fem artiklar som undersöker vad vad kan lära oss ifrån den världen för varje sådan anekdot, om jag fine välja.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Vad jag skulle vilja be dig om är att du använder dina talanger till att vara vänlig och empatisk och omtänksam mot de som kom före oss? Bara för att någon inte vet något som du vet idag betyder inte att den inte vet och kan saker som du själv är oförmögen till? Eller att dens okunskap om en sak ingår i sammanhang som är större än vad vi kan vara idag, på många sätt?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Vi som lever nu är de som i hela svenskarnas historia har allra minst rätt att sätta oss till doms över de som var. Vi tog över någonting bra och starkt. Och när vi är borta har våra tre generationer eller vad det är med vett och vilje utrotat vårt eget folk. Vi är de sämsta som levat på femtusen år. Förstår du nu varför jag blir så hysterisk när någon hånar de som var bättre än vi?

    Gillad av 3 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Vi kommer väl ihåg skrönan(?),
    när blivande Karl XIV Johan med fru,
    landsteg i Helsingborg…

    Allmogen skulle hälsa det blivande Kungaparet välkomna!

    I brist på annat sa man på skånska:
    Vi vill ha rain, vi vill ha regn!

    Vilket tolkades som Viv la Rein…

    Leve Drottningen,
    som blev mäkta imponerad)

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    @Jan Bengtsson
    Vilket är precis mitt argument. Mitt klagomål mot vår Helena är att hon hånar att medeltidens folk ej kunde förstå predikan. Eftersom den hölls på latin. Jag känner en stor respekt för medeltidens samhälle och den medeltida kyrkan. Och kontrasterar den i min kommentar med just det som du nu uppmärksammar. Jag tycker att din kommentar högg i sten.

    Gilla

 13. bengtakewennberg skriver:

  Är helt enig med Dig om uttalandena i Almedalen. Frågan är förstås då hur de skulle låtit istället. Jag arbetar vidare med den frågan. Det är en fråga om att skapa en praktik som passar dagens samhälle men som ändå knyter an till våra demokratiska traditioner. Det vore bra om fler ägnade sig åt denna fråga än att bara klaga och gnälla. Kritik är nog bra men den måste ge några alternativ. Visst har vi en svår sits. Jag kan rekommendera läsning av ”Hitler, Stalin och Sverige” som handlar om hur den tidens politiker och elit lotsade Sverige igenom en närmast omöjlig situation.

  Gillad av 1 person

  • Mats Lindberg skriver:

   Du är inne på kärnfrågan; vad göra nu? Vi har vid det här laget läst massor av vittnesmål och problembeskrivningar och vi förfäras Men det saknas lösningar! Visst kan man kräva makthavares avgång, men vad ska komma i stället? Ännu en PK-klon? Då löser man ingenting, man gör bara mediavargarna lite blodtörstiga en stund. Jag efterlyser konstruktiva idéer från kunniga människor inom alla skrån. Vi vet ATT det är kris inom polisen, vården, skolan, med integrationen och våldet socialvården mm. Men HUR vänder vi utvecklingen? Där är det dödstyst. Snälla DGS-redaktionen, sök dessa skribenter. Det blir inte lätt, vem vill kasta sig för vargarna? Kritik är enkelt, konstruktivitet så mycket svårare.

   Gillad av 2 personer

   • Hovs-svartaste-hallar skriver:

    Alla vet redan att det bara finns EN möjlighet om vi vill sätta stopp för dagens vanvett — att rösta rätt vid kommande riksdagsval.

    Här finns fn. endast ETT parti som vi säkert vet kommer att få nog med röster för att kunna få ett massivt politiskt inflytande — plus ett nybildat parti som knappast uppnår 4 procent.

    Och bland det värsta kommer att bli det gnyl och den tandagnisslan som kommer att höras från vänsterklicken, den vänsterklick som vant sig vid att bestämma i samhället.
    Det kommer att bli som när Trump vann USA-valet — fast 10 x värre.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Sanna vittnesmål och problembeskrivningar är steg 1. Den informationen behöver föras ut till folk som ännu inte vet.
    Steg 2 är analysen av varför situationen har uppstått och där har vi på DGS och andra sajter nu kommit långt. Utan djuplodande felanalyser blir alla åtgärder verkningslösa på sikt eller bara kosmetiska.
    Steg 4 är att inventera möjliga lösningar. På DGS och andra sajter har många redan presenterat långa och bra listor på förslag. Mycket mer går att kläcka inför den dag då åtgärderna kan sättas i verket. Men just där finns två krux:
    Steg 3 är att få fram någon politiskt inriktad aktör som samlar in och bearbetar förslagen.
    Steg 5 är att identifiera en tillräckligt kraftfull aktör som kan verkställa även hårdföra åtgärder.

    Varje regimkritiker kan redan nu välja att engagera sig löst eller fastare i SD eller t ex i MED och bidra till ett internt samarbete kring stegen 3, 4 och 5. Men för den som vill avvakta med partiengagemang, t ex till årsskiftet, är det ingen större mening att kasta förslag rakt ut i luften här på DGS eller andra ställen. Det motsvarar mest bara fromma önskningar och ordmagi. Möjligen kan något snappas upp, men varför skulle vi mata den resursstarka, odugliga och skyldiga sjujuntan med konstruktiva förslag? Ett konstruktivt mål är att nästa år försöka hiva ut hela sortimentet av mollusker och deras kläggiga utsöndringar.

    Gillad av 2 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Konstruktiva idéer. KAnske är jag korkad men jag inbillar mig att människan i alla tider och även nu vill arbeta för ett bättre liv för sig och de sina. Förändringen skulle kunna komma av att vi öppnar dörren för alla medborgare att också börja göra det. Att vi införde en morot istället för bidrag – det kunde vara ett första steg (ex. göra all övertidsarbete skattebefriad).

    I Sverige är det näst intill omöjligt att bygga upp ett eget kapital, då ALL vår arbetstid är beskattad. Och vi håller på att arbeta ihjäl oss utan att det ens gynnar oss själva (även om pensionerade personer som bor på Östermalm inte tror det). Det finns intressanta systemidéer, fantastiska möjligheter till god förändring, men det är helt omöjligt att få människor att seriöst fundera över dem. Alla verkar bara vilja prata om problemen. Mycket sorgligt.

    DEn mest konstruktiva idén jag hittat är Kalle Gustafsons Tidfaktorekonomi, jag har försökt länge att peka på hans fullkomligen lysande systemidé utan att lyckas få ut idén till allmän diskussion. https://www.facebook.com/groups/2226668604225029/
    Kalle är 84 år men helt klar i huvudet, jag är rädd att han kommer att gå in i evigheten utan att någon får kännedom om hans kärleksfulla systemidé.

    Gillad av 1 person

 14. Hortensia skriver:

  Tänkvärt, Helena och kloka kommentatorer, men ”hokus, pokus” och ”simsalabim” i all ära – den viktigaste trollformeln, för svenskt vidkommande, är ju de magiska orden: ”Sesam, stäng dig!”…

  … att uttala högt och tydligt, senast i september 2018, så att en anständigt verklighetsförankrad, omsorgsfullt batikhäxebefriad regering äntligen kan öppna repatrieringsporten på vid gavel.

  Gillad av 1 person

 15. Bo Svensson skriver:

  Besparingsmöjligheter att välja bland:

  Allt skattefinansierat stöd till barn betalas ut etappvis i takt med att ungarna kan dokumentera införskaffat kunnande. – För pengarna köper man sin undervisning på en fri marknad. – Myndig och röstberättigad är man, när man vet och kan det som bestämts som miniminivå för att kunna fungera i ett utvecklat samhälle. – Bland annat att tillfredsställande behärska landets språk.

  Heltäckande dna-register för effektivare brottsutredning.

  Fängelsedömda som inte bedöms som en fara för allmänheten, får välja ett kortare straff med samma straffvärde i fängelser som liknar dem i t ex Bulgarien där kostnaden är runt en procent av svensk inhysning.

  Rättsväsendets totala kostnader kan lastas på den kriminella verksamheten via krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet. – Bör kompletteras med skattefinansierat belopp som hjälp med försäkringskostnaden.

  Billig utvisning/avvisning kan bestå i förpassning till bevakad enklav invid flygplats varifrån man är fri att ta sig vidare dit där man är välkommen.

  Och så måste vi säga upp diverse orimliga åtaganden man kan ha gjort beträffande vad andra folkslag har rätt att kräva av oss.

  Och viktigast av allt: Direkt makt för skattebetalaren att fördela sina pengar på de av de folkvalda godkända producenterna av skattefinansierade tjänster vilka därmed kan fungera på maknadsmässiga villkor.

  Gilla

 16. Linden skriver:

  Enligt Arbetsförmedlingen går bara 3-4 procent av nyanlända med låg utbildning på en vuxenutbildning efter två år med uppehållstillstånd i Sverige. Något som drastiskt minskar migranternas chanser att få jobb, enligt Annie Rubensson, integrations- och etableringschef på Arbetsförmedlingen.

  Enligt Arbetsförmedlingen går bara 3-4 procent av nyanlända med låg utbildning på en vuxenutbildning efter två år med uppehållstillstånd i Sverige. Något som drastiskt minskar migranternas chanser att få jobb, enligt Annie Rubensson, integrations- och etableringschef på Arbetsförmedlingen.

  Vem blir längre förvånad. Vår nya adel har förstått att skaffa sig enklare och mer lukrativa födkrokar än mödosamma studier.

  Bättre då att skaffa sig en identitet till.

  Eller varför inte leta upp en handikappad från hemlandet. Släktskapen lär inte kontrolleras.

  Kostnaderna för personlig assistent ersättning lär ha fyrdubblats på 2000 talet
  Och ska nu vara uppe i 25 miljarder per år.
  Vad är det för farsot som drar fram?

  Eller varför inte starta en pizzeria då ges lukrativa starta eget bidrag och lönebidrag + säkert några bidrag till.

  Sedan låter företaget man varva runt i släkten så tar det aldrig slut.
  MENA är duktiga på att vrida på bidragskranarna.

  Många har gett sig in i fastighetsbranschen där finns många sköna skattefria kronor att hämta. Klienterna står i kö.

  Så den stora frågan är hur länge det dröjer innan systemet braka samman?

  Gilla

 17. Martin skriver:

  Jag önskar politikerna lycka till med att få fram de resurser som krävs för att tillhandahålla bra utbildning, polis och sjukvård. Om det inte finns pengar nog idag kommer det naturligtvis inte finnas mer imorgon. Man måste skära ännu mera för att få fram medel och när man börjar ta bidrag från de arga unga männen kommer de bli ännu aggressivare och brottsligheten öka ytterligare i en ond spiral nedåt. Väljarna kommer, om de tänker kortsiktigt, ha svårt att avstå alla välfärdens gåvor och kommer därför inte att rösta på att nödvändiga resurser tas från välfärd och ges till polis, rättsväsende och utbildningssystemet som alla är avgörande på lång sikt.

  Gilla

 18. Johan utan land skriver:

  Så sant Helena. Vi står inför en riktig utmaning. Bara att kavala upp ärmarna och försöka göra det bästa av ett riktigt dåligt utgångsläge.

  Gilla

 19. Herbert Kristen skriver:

  Många här förutsätter att Staten av någon obegriplig anledning inte kan sänka kompetenskraven på personal i försvaret, sjukvården och polisen. Så är det förstås inte. Vi har bara inlett resan mot de inkompetenta monopolen.

  Gilla

 20. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Skall man drista sig till att begå en rent parentetisk kommentar avseende den luminösa Edlunds genomgående vederhäftiga och välinitierade debattinlägg, där det klara rena förnuftet städse strålar likt en förklarande ledstjärna i dessa mörksens tider, ber undertecknad DGS-konsument och hobbydebattör att få bryta staven över den diplomatiska formuleringen som knyter an till de statskonstnärliga charlatanerna under Almedalsspektaklet.
  Att dessa globalismens grandiosa gycklare i själ och hjärta menar väl och att den goda intentionen skulle ha genomsyrat teaterföreställningarna, kan vi högaktningsfullt avfärda med ett politiskt initierat och rationellt augurleende.
  Icke, sköna Edlund! Dessa Thalias skrupelfria styvbarn har allt annat än välvilja i åtanke där de uppför sina välregisserade aktstycken till eget fromma men till det suggestibla folkets fatala förlust.
  Andreas 🙂

  Gillad av 1 person

 21. Jonas Nilsson skriver:

  Frågan är om man menar vad man säger.
  Den som ristade orden Hoc est corpus meum i bordskivan var reformatorn Martin Luther. Att någon som gör anspråk på teologisk kompetens raljerar med de orden säger ännu mer än allmänt raljerande.
  Ibland är det lämpligt med pudlar. Problemet är att vi har mycket svårt för det i detta land, på vårt eget språk.
  Någon klagar på ungdomarna för elevernas urusla resultat. Borde inte lärarna vara de först ansvariga? Skolan är så genompolitiserad att tanken om kunskap som kan vara rätt och fel nästintill glömts. Tänk om ansvariga lärarutbildare tog sitt ansvar och erkände att vi misslyckats och presenterade nya grepp.
  Också poliskåren är genompolitiserad. Där är ändå förvånansvärt många kloka att sluta när deras ord inte tas på allvar. Det vore en avgörande vändning om polismans ord skulle gälla, också om de sa: detta är min kropp. Den som förlöjligade eller knäsatte polis ord borde bötfällas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.