Tystnaden en gång till

Patrik Engellau

Nyligen skrev Helena Edlund en artikel – som vid det här laget har lästs av nästan 10 000 personer! – som handlar om svenskarnas ”utbredda rädsla för att uttala sig kritiskt om situationen i landet”). Vissa slags synpunkter kan hota jobbet, säger Helena: ”[A]tt stå upp för sin åsikt är en lyx de flesta av oss inte har, om valet står mellan att tala eller ställa maten på bordet”. Resultatet, sammanfattar Helena, är att folk håller tyst:

Svensken håller tand för tunga. Psykologer, poliser, lärare och socialsekreterare. Sjuksköterskor, präster, väktare, affärsbiträden. Handläggare på Migrationsverket. Jurister. Journalister. Gode män. Politiker. Affärsmän. Personer ur alla läger förenas i samma ställningstagande: ”Jag har så mycket jag vill berätta om men jag kan inte göra det öppet.”

Häromdagen fick jag ett hårresande och bekräftande exempel på att Helena nog har rätt. En gammal vän till mig hade sett musikalen The Book of Mormon på China-teatern i Stockholm. Musikalen handlar om hur en grupp amerikanska nyexaminerade och välkammade mormonska predikanter i slips och vita skjortor reser till Afrika för att frälsa afrikanerna för sin lära.

Det går naturligtvis inte som mormonerna tänkt sig. Afrikanerna har en annan inställning till livet. De tycker att kvinnlig omskärelse och terroristdåd är naturliga saker och de begriper precis att man kan fördriva aids genom att ha sex med barn. Musikalens poänger ligger i kollisionen mellan mormonpredikanternas strama protestantiska prydhet och afrikanernas lössläppta och utmanande vidlyftighet. Denna motsättning river ned skrattsalvor och applådåskor. Publiken kan inte få nog av festliga kulturkonflikter och slippriga skämt om känsliga saker.

Min vän tyckte det hela var stötande. Han tog illa vid sig av den grova och, som han uppfattade det, rasistiskt laddade driften med afrikanerna och likaså de råa lustigheterna om Jesus. Han skrev en artikel som han tänkte skicka till sin lokaltidning.

Men då tog det hus i helsike, för han har två barn med framskjutna positioner på var sitt universitet, Uppsala och Lund. Barnen läste artikeln och sa tvärnej.

– Du kan inte publicera den där artikeln pappa, det kan drabba oss.

– Vadå, sa min vän, det här är ju en helt antirasistisk och politiskt korrekt artikel?

– Det spelar ingen roll, sa barnen, med våra positioner ska vi inte komma i närheten av ämnet.
– Hur kan ni skadas av att er pappa skriver en antirasistisk artikel? frågade min vän nästan indignerat.

-Det är ingenting att diskutera, pappa. Det blir ingen artikel.

Om begåvade och kloka barn, som älskar sin pappa, bedömer att deras karriärer kan påverkas negativt av att deras pappa skriver en artikel som så mycket som nuddar vid frågan om ras och kulturkonflikt, då är det andliga klimatet i vårt land sjukare än jag anat. Men uppenbarligen är vi där.

Min enda tröst är min tro att denna utrerade beröringsskräck är begränsad till det välfärdsindustriella komplexet och därför i huvudsak berör just de grupper Helena räknar upp (utom kanske affärsmännen och -biträdena). Hon nämner inte universitetsmänniskorna, men även de är skräckslagna för att hamna i förbindelse med tankar som på något vis kan anses smutsiga, det vet jag av egen erfarenhet.

I just det här fallet kan det smutsiga vara inte min väns åsikter, utan i att han, i egenskap av vit man och därmed förbjuden att ha några som helst synpunkter i rasfrågor – något som enligt en del stolliga uppfattningar är de rasifierades privilegium – törs öppna näbben. Sådant kan förstås sätta en stämpel på hela hans släkt. De framgångsrika barnen är nog inte ute i ogjort väder.

47 reaktioner på ”Tystnaden en gång till

 1. larslindblog skriver:

  Och det går bra att driva med kristna ! När Jesus framställs som ”läderbög” eller ett krucifix nedsänks i urin som ”konstnärligt projekt ” -så skriver tidningen Dagen att det är ”olyckligt och att dom kristna blir ”ledsna och sårade”
  Inte tillstymmelse till ”fatwor” eller rasande folkmassor ! Och när för en gångs skull en pingstpastor ; Åke Green , säger vad bibeln lär i fråga om ”samkönade äktenskap” blir han utsatt för mediedrev och anmäls för HMF . En anmälan polisen tar på stort allvar och startar en utredning . Inte tal om att lägga en sådan anmälan ”i balans” några år för att sedan avskriva .
  Alltså det som händer mig om jag blivit ; misshandlad , rånad , bestulen ,fått min skog ockuperad av migranter ,osv…
  Det känns mer och mer att vi lever med en ockupation ! Polisen är inte på vår sida , rättsväsendet är emot oss , vi utsugs av orimliga skatter , vi är otrygga överallt !
  Journalister tränger sig på och publicerar namn , adress, arbete , ev. skuldsaldo hos KfM mm.
  till vägledning för vänsterns stormtrupper i Afa-Expo som sedan vandaliserar fastigheten ,kontaktar arbetsgivare , grannar och ev. hyresvärd med diverse hotelser.
  Den 17 /3 ägnade DN visst 5 helsidor åt att försöka krossa (enl DN ”kartlägga” ) och göra livet surt för några som har fräckheten att inte älska ”massutmaning” .

  Observera att det aldrig görs samma typ av negativa reportage om vänstertidningar som badar i bidrag , Flamman , ETC-gruppens olika tidningar , och ytterligare ett tjugotal….

  Liked by 6 people

  • Anders skriver:

   ”Det känns mer och mer att vi lever med en ockupation !”
   Vi är ockuperade, men större delen av befolkningen förstår det inte. Inte än.

   Liked by 4 people

 2. Bo Svensson skriver:

  Men här talar vi ju fritt om allt. – Jag har funderat på vilka regler man kan ha på andra planeter, där det finns tydligare genetiska skillnader mellan olika folk. – Där somliga är fredliga, intelligenta och kompetenta medan andra är korkade, ansvarslösa och aggressiva och några skaffar omotiverat riklig avkomma. – De regler man måste ha kommit fram till där för att allt skall gå väl, kunde vi ha mycket att lära av också här på jorden så saken är värd att begrunda.

  Gilla

 3. Kim skriver:

  Det mest skrämmande i den här historien är att artikelförfattarens barn förväntar sig att de ska hållas skyldiga för vad fadern gör. Uppenbarligen räcker det inte längre att belägga sig med självcensur, för nu är man även ansvarig för vad personer i omgivningen säger. Följaktligen måste man se till att omgivningen håller tyst.

  Tydligen har vi nått en punkt där vi förväntas upprätthålla social kontroll över våra närstående, så att de inte äventyrar anseende, karriär och försörjning för oss genom att snudda vid åsiktskorridorens väggar.

  Elefanten i rummet blir allt större.

  Liked by 5 people

  • Cavatus skriver:

   Ja, men det är så det har blivit i det här samhället. Råkar du hamna bredvid en Sverigedemokrat på pendeltåget, kan du genast misstänkas för att sympatisera eller åtminstone bli smittad av en sådan paria (visst, lite extremt beskrivet, men generellt är det så vänsterdogmatikerna använder denna taktik för att kunna mobba ut dig).

   Det värsta är att folk går på det och lever upp till denna ”lepraepidemi”. Då är det inte snack om allas lika värde. Tokvänsterns dubbelmoral formligen skriker mig i ansiktet. Varför ser inte folk detta i allmänhet?

   Liked by 1 person

 4. Art chorizo skriver:

  Nu vet jag inte vad som är sant ovan, det låter som en satir, driva med afrikaner på teater i Stockholm på min ära, det tror jag när jag ser det. Se dock gärna Jordan Petersons videos, Kanada verkar vara något före oss på området och har börjat med positiv lagstiftning i ämnet, i linje med att man MÅSTE säga hen. Jag såg en debatt med Peterson, jag studsade när man inledningsvis sade att de finns personal utanför som kan ta hand om en om det blir för svårt känslomässigt, sedan studsade jag över att hans båda motdebattörer så tydligt antydde att det var en debatt de helst inte vill ta. Detta är början till öppet åsiktsförtryck, vi ser det i Bah-Kuhnkes hela gärning, hon vill tvinga museer att ändra deras verklighetsbeskrivning, hon driver en ren identitetspolitisk linje där vi skall bli förtryckta samtidigt som hon öppnar dörren för muslimerna. Detta har bara börjat, vilka ännu yngre politiker står i kulisserna, de kommer antagligen att vägra debattera med Åkesson och kräva att få skälla ut honom i riksdagen, eller helt enkelt förbjuda SD. Varför inte kräva att 50% av alla politiker är muslimer?

  Nu har muslimerna mördat folk igen, för en muslim är det, även om det inte står i tidningen, ingenstans ser man lösningen, den är denna: Antalet terrorister växer linjärt, eller kanske exponentiellt med antalet muslimer i väst, därför är den ENDA åtgärd mot terrorism som hjälper att minska amtalet muslimer i landet. Trump har rätt, rätt, rätt. Inget annat hjälper, även om ett ökat antal poliser, shoot on sight, hårdare straff och framförallt utvisning kanske hjälper på marginalen, men inte ens sådana åtgärder diskuteras, vi pratar om integratioooon. Det kan liknas vid att vrida händerna.

  Det verkar tämligen uppenbart att Sverige valts ut som bas för terrorism, man kackar inte i eget bo, hur länge skall andra länder tolerera detta? En terrorist uppvuxen i Malmö var tydligen ansvarig för ett nätverk som dödat 162 människor, Zlatan och terrorister, vad kommer framtiden att komma ihåg Malmö för?

  Det börjar med genus och HBTQXYZ och slutar med muslimsk terrorism. Just nu sätts ytterligare en indoktrinerande pjäs upp där vi skal förstå terroristerna, jihadisten, för att visas för skolbarn. Kommer den hit stannar mina barn hemma, de får lära sig att muslimer är farliga, är dumma mot tjejer och inte borde vara här.

  Liked by 5 people

 5. Bo Divander skriver:

  Mohamad Omar har vid flera tillfällen påpekat att muslimska imamer och lärde anser att Koranen är Guds ofelbara ord. Ingenting får ifrågasättas. Häromdagen hörde jag av en kollega att det har publicerats doktorsavhandlingar under pseudonym i Tyskland! Därför att författarna har påtalat senare tillägg här och där i korantexterna. Tänk er att något liknande skulle kunna hända inom bibelforskningen?! Nej, det skulle inte kunna hända. Tvärtom är de bibliska texterna satta under lupp, sedan slutet av 1800-talet. Hur ska islam kunna reformeras om ingenting får ändras? Det är en omöjlighet naturligtvis.

  Liked by 2 people

 6. MartinA skriver:

  Barnens agerande är oacceptabelt. Slödder. Anledningen till att de går på universitet är att skaffa sig status. Därför måste de hånas. Därför att när status delas ut för dåliga saker förvrids hela samhället.

  Liked by 1 person

 7. Johan Löfgren skriver:

  Det måste finnas många bakbundna akademiker på våra högre lärosäten. Priset är som sagt högt för de som öppnar munnen och intellektet, och det är nog därför många akademiker i ”exil” uttalar sig om tillståndet i Sverige.

  Liked by 1 person

 8. Jennifer skriver:

  Sorgligt med alla dessa böjda ryggar. Var är folks civilkurage? Är alla så rädda för att mista sina jobb, vänner, komma på kant med grannarna – eller vad handlar det om? Det går annars att skaffa både annat jobb och andra vänner. Grannarna kan man strunta i.

  Liked by 1 person

  • lottabo skriver:

   Civilkurage? Skönt för dig att du tillhör dem som inget har att förlora.
   Jag förutsätter att du står upp för oss andra utan civilkurage och med ”böjda ryggar”. OM du nu själv har detta civilkurage, så undrar jag varför du bara kallar dig ”JENNIFER”? Skriv ut hela ditt namn så kan alla googla det och konfrontera dig och dina åsikter…
   Klart som korvspad att folk är rädda om sina jobb, sina vänner och sin sociala status.
   ..”Det går annars att skaffa både annat jobb och andra vänner.”
   Eller hur…lätt som en plätt.

   Liked by 1 person

   • Jennifer skriver:

    För mig handlar det om att kunna se mig själv i spegeln varje dag utan att skämmas för mina handlingar och åsikter. Vara stolt över mig själv och hur jag bemöter min omgivning. Jag har ingen som helst tanke på att utsätta mig för någon slag ”konfrontation” av en okänd person. Jag har själv ALDRIG kommit med personliga påhopp på någon för mig okänd människa i något forum. Bara tanken att göra det är fullständigt främmande.

    Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Patrik pekar på något som verkligen är en del av grundproblematiken dag, nämligen kulturskillnader och den bristande förståelsen för dessa som särskilt finns bland beslutfattare.

  Startpunkten för det elände vi ser i arabvärlden går tillbaka till 9/11 och bakom denna tragiska händelse ligger radikaliseringen av islam.

  USA bemötte detta med våldsam kraft men med total tondövhet vad gäller förståelse för situationen i länder som Irak, Syrien, Egypten m fl. Resultat blev att man lierade sig med fel krafter, det man trodde var demokratiseringsrörelser visade sig vara islamradikala rörelser. Resultatet ser vi tydligt idag.

  Även i Sverige kan man nog hävda att den utbredda passivitet som kännetecknar vårt politiska system innehåller en betydande komponent av oförståelse för kulturella skillnader – i viss mån kombinerad med något slags multikulturell ideologi.

  Mycket av den allvarliga kriminalitet vi ser idag, t ex i Borås i natt, är kopplad till motsättningar mellan importerade folkgrupper, konflikter med rötter i etniska och religiösa motsättningar. Bristen på förståelse för religiösa motsättningar kan möjligen förklaras av att religionen i stort sett är avskaffad i Sverige, det kan då vara svårt att förstå att religion är något att bråka om. Men det kulturella, Sverige är ett internationaliserat land och väldigt många människor har egna erfarenheter av andra kulturer, både i privatlivet och i arbetslivet. Mot den bakgrunden är det konstigt att man totalt tabubelagt ämnet.

  Liked by 1 person

 10. larslindblog skriver:

  Nyheterna berättar om det senaste terrordådet i London. Jag tänker , att om vi i väst haft samma inställning till Islam som dom Islamska länderna har till oss hade några terrordåd aldrig inträffat. Vad jag menar ; Handel och turism , men ingen form av mission eller migration.
  Var och en är hemma hos sig själv helt enkelt.
  Det blir nog trevligast för alla parter.

  Liked by 4 people

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Så här galet har det faktiskt blivit i Sverige. Jag är övertygad om att om mina barn bott i landet skulle jag ha hamnat i en liknande situation. I ett fall gick det så långt för en tid sedan att jag fick en populärvetenskaplig artikel om klimat och rymdfysik refuserad då den oroliga redaktören fruktade att artikeln skulle leda till att ”felaktiga” frågor skulle börja ställas!? Blir nästa steg att utvecklingsläran hamnar i onåd hos debattredaktörerna?
  Det intellektuella hälsotillståndet i landet är allvarligt drabbat.

  Liked by 6 people

 12. uppstigersolen skriver:

  Att inte denna pjäs redan utsatts för mobbattacker måste bero på att det handlar om ”finkultur”. Min granne som har ett mycket ovanligt efternamn har råkat ut för samma sak, hans barn förbjuder honom att på Facebook ta upp något som överhuvudtaget kan uppfattas som kritik mot den rådande värdegrunden.
  Själv har jag ett av Sveriges tio vanligaste efternamn, det gör det lättare att komma undan även om namnet råkar synas någonstans.

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Hemskt, Patrik, men den bedövande tystnaden kan bara fortsätta att breda ut sig så länge PK-maffian verkligen tror, att en majoritet av befolkningen stöder deras självuppfattat ”goda” krafttag mot egentlig yttrandefrihet, jämlikhet och demokrati.

  Efter valet 2018 kan modiga, rättrådiga och sant demokratiivrande svenskar – förhoppningsvis! – kasta av sig det blytunga sjuklöveroket, så att vi återfår vett och sans i en sunt frispråkig, åsikts- och faktaspäckad, repressaliebefriad samhällsdebatt.

  Tack, Patrik, för denna underbara oas och för att du tillåter oss att skriva under pseudonym fram tills dess att de sista resterna av den kvävande åsiktskorridoren är rivna. Hoppas din vän vill publicera sin artikel här på Det goda samhället istället.

  Liked by 3 people

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Grundlagen ger oss vissa rättigheter. Tankefrihet (eftersom den inte kan kontrolleras), yttrandefrihet (fast fan tar bofinken efteråt om han kvittrar i otakt), tryckfrihet (censur är aja baja).

  Nu är ju det där med censur ett ganska relativt begrepp. Om jag skriver något för publicering i stora bladet och det inte faller redaktionen på läppen, så blir mina tankar och åsikter inte publicerade. Då skulle jag ju kunna påstå att jag blivit censurerad.
  Ändå kan jag i det fallet ha viss förståelse, för om någon bygger sig ett klotterplank, så är det inte så att jag har någon absolut rätt att få utnyttja det. Sedan kan jag ju förstås ställa mig frågan om den där refuseringen speglar ägarens intresse eller om det bara var redaktörens högst personliga synpunkter som blev avgörande.
  Jag får väl tänka mig att använda ett annat klotterplank även om det inte är lika stort och syns lika väl.

  Yttrandefrihet är bra. Det tycker alla. Jag har då inte hört någon som säger emot.
  Visserligen hänger det ju synnerligen intimt samman med tryckfriheten och dess problematik.
  Nu har det väl tyvärr visat sig att det i praktiken handlar ganska mycket om ett utanverk.
  För inte allt för länge sedan kunde olämpliga yttranden var den korta vägen till schavotten. Bokstavligen.
  I vår del av världen hugger vi inte huvudet av folk för att få dem att hålla truten.
  Vi har litet mer raffinerade metoder, om man nu tycker att smutskastning och uteslutning är någon form av raffinemang.

  Det är dock en sak som man kan uppfatta som avgjort sämre i dag än halshuggeriet.
  Decapaciteringen var otrevlig. Javisst! Fast den var en ganska kort pina. Dagens pariaskapande kan bli en livslång plåga. Inte bara för den ”felande” utan även för familjen och de eventuella vänner som inte lade benen på ryggen. Tala om guilt by assocation!

  När någon i tidigare århundraden hade utmanat makten vidtog en rättslig prövning av domare med lagbok i hand och eventuellt då sedan bödeln. Straffmätning verkställdes av personer som blivit officiellt utsedda för ändamålet och som hade givna regler att följa. Vi kan tycka kanske att det var litet si och så med rättssäkerheten, men man gjorde så gott man kunde med de förutsättningar man hade.

  I dag har den här makten flyttats från domaren och bödeln till en kanske trettiofemåring på en redaktion, som saknar varje form av livserfarenhet utanför redaktionen och tunnelbanan och definitivt inte har den visdom som borde vara en förutsättning för att alls få vara i närheten av att hantera andra människors väl och ve.

  Som om detta inte vore nog så anser sig tydligen allt fler vara manade att exekvera straffutmätning. Till och med småchefer kan nu med det magiska trollspöt, som kallas värdegrund, se till att odugligförklara någon från framtida avancemang och andra arbetsuppgifter med ett dåligt omdöme, som inte alls är relaterat till personens duglighet för arbetsuppgiften.
  Tillåts detta fortsätta ligger angiverisamhället runt knuten.

  Liked by 2 people

 15. Anna Kristina skriver:

  Är det månne tillåtet att vara lite överdrivet pedagogisk…?

  Beteckningen ras är ett mycket olyckligt begrepp. Ingen människa är den andre lik. Men egna barn är mer lika en själv, än mer avlägsna släktingars. Tidigare stora geografiska avstånd och relativ genetisk isolering, människor emellan, har skapat kluster av större ansamlade mänskliga genetiska olikheter.

  På dessa skillnader har människan velat sätta namn. För så är hon beskaffad. Hon har ett behov av att strukturera sin omvärld i för henne praktiska verbala byggblock. Ras blir då en mer folklig beteckning på mer synliga och uppenbara skillnader. Men för en genetiker eller evolutionsbiolog är rasbegreppet något mer flytande och svårfångat. Och det gör det därför svårt att använda praktiskt.

  Evolutionens urvalsmekanismer arbetar alltid med genetiska skillnader, och har så gjort i 4 miljarder år. Evolutionen som fenomen stannar aldrig upp, den pågår i detta nu. Populäriseringen av evolutionsbegreppet – den att den starkaste överlever – har lett till mycket missförstånd.

  I centrum för evolutionen ligger alltid reproduktiv framgång. Hur mycket av ens egna gener som tar sig in i framtiden. Alltså hur många egna barn man kan få på fötter och som överlever och som själva förmår producera egna barn, som också når reproduktiv framgång, osv, osv.

  Framgång sker också alltid på en viss spelplan, i en viss miljö. Framgång där kan innebära total utplåning i en något förändrad miljö. Det är ur brukandet av tillgängliga, och egna resurser, reproduktiv framgång hämtas.

  I ett modern samhälle där intellektuella skaffar få barn och satsar på egen karriär, slås de lätt ut, reproduktivt, av den mer fattiga delen av befolkningen, om de skaffar många fler barn, och som alla klarar av att fortsätta i föräldrarnas spår.

  I den evolutionära konkurrensen finns egentligen inga tydliga vassa klor och tänder. Skulle grupperna ovan leva genetiskt isolerade under mycket lång tid skulle allt större genetiska skillnader också upptå. Vissa skulle då börja kalla dem för rasskillnader, om de blev visuellt tydliga.

  I fallet ovan skulle de intellektuella snart försvinna om båda grupperna utnyttjade samma begränsade resurser. De mångfalt fattigare skulle med lätthet evolutionärt slå ut de intellektuella karriäristerna.

  Européer bär idag på cirka 1-3 procent Neandertalgener. Om de intellektuella tagit en del snedsteg då och då, hade även de funnits med i den fattiga populationens DNA.

  När man laborerar med evolutionär framgång och rasbegreppet bör man också veta att evolutionen själv är helt blind. Den rinner fram ungefär som en å eller bäck, utan förmåga att planera i föväg. Vattnet och gener tar sig enbart fram där den i stunden möter minst motstånd.

  Att sedan kultur som fenomen även den ligger bakom människans evolutionära framgång, leder för långt i denna kommentar. Men framgång är sällan evig. Även det visar evolutionen upp. Arters utdöende ingår även den i evolutionens olika utvecklingsvägar.

  Gilla

 16. Bamse skriver:

  ”De vita” är väl också en ras, om man nu skall använda det begreppet, dessutom ansatt från flera håll, också från de egna leden.
  ( När Erik Ullenhag hade tankar på att rensa ut begreppet ”ras” ur lagar och förordningar, tog det hus i helvete. Vad han inte förstod, var att han tog brödet ur munnen på mängder av ”antirasister” med alla deras sidoorganisationer.)

  Liked by 1 person

 17. Lars Åhlin skriver:

  Utöver den svenska tendensen till konformitet, och ”godhetsapostlarnas” hårda fördömande attityd, så tror jag att rädslan för att skada sin yrkeskarriär eller t o m mista sitt arbete har att göra med att offentliga arbetsgivare tagit till sig vissa privata arbetsgivares sätt att säkerställa ett enhetligt budskap till omvärlden genom att etablera en ”värdegrund” och beivra när medarbetare anses överträda denna. I näringslivet är värdegrunder kanske ganska harmlösa eftersom de gäller sådant som kvalitet, kundbemötande, CSR-frågor. Men värdegrunder blir giftiga och antidemokratiska när de skall upprättas också inom offentlig verksamhet och då gällande allmänna politiska principer.

  Det blir ingen ändring på situationen förrän människor med kontroversiella åsikter eller berättelser trots allt vågar träda fram öppet. Här finns en uppgift för oss pensionärer, som inte behöver riskera något (annat än möjligen för våra barns räkning enligt Patriks berättelse). Genom att inte väja för förbjudna ståndpunkter, men diskutera dem sakligt och så långt möjligt allsidigt, kan vi förhoppningsvis påverka debattklimatet.

  Liked by 3 people

 18. Leffeboy skriver:

  Om nu detta är en verklig historia ur livet så hoppas jag att din gode vän inte lydde sina barn utan försökte få sin artikel publicerad. Barnen vet inte alltid bäst.

  Gilla

 19. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Kan tänka mig att denna musikal är populär. Här tillåts man äntligen skratta åt främmande folks konstiga vanor, något som man självklart gör överallt i världen UTOM i idiotlandet Sverige.

  Det förvånar mig att detta stycke alls får spelas här i landet så som det ser ut numera, när glasspinnar och bakverk kan anses ”rasistiska”.

  Gilla

 20. Magnus skriver:

  Hur kunde vi låta vårt land bli så ängsligt och hjärntvättat?

  Hur kunde vi låta detta ske där många familjer, släktingar, vänner, grannar, arbetskamrater blivit så tydligt ställda i två olika läger? Osämja, avståndstagande, klippta band pga av frågor som migrationen, integration, kulturer och religoner?

  Varför är vi så splittrade?

  Vem och vilka skapade detta och varför skapades detta?

  Blev det så jobbigt för migrationsvurmarna som förstört vårt land att se och höra den stora massan till slut skita i ord som rasist, fascist, nazist och främlingsfientlighet?

  Vi som varit så timida i frågorna trots våra ståndpunkter ända tills moderaterna gick i säng med MP och där vårt tonläge närmade sig deras hösten 2015.

  Nu har det gått så långt då våra familjer, släkter, vänner, grannar, arbetskamrater redan har tagit avstånd från varandra där vi som är kritiska till migrations- och integrationspolitiken blir pöbeln i samhället. Folk tar avstånd från en, vi får svårt att försörja oss, våra vägar blir bara smalare och smalare.

  Gör detta oss tystare?

  Vår skuld är att vi vill Sveriges och dess befolknings bästa!

  Religionen PK med skriften den ”rätta värdegrunden” krossar vårt land!

  Liked by 1 person

 21. Stig Palm skriver:

  Sverige är den sista ‘DDR’ liknande staten i Europa.
  Tar vi då svenskens normala ‘lagombeteende’ därtill samt rädslan generellt att visa mod ger detta PK ledningen övertaget.

  Liked by 1 person

 22. Hedvig skriver:

  Det är en förbannelse att ha ett ovanligt efternamn och samtidigt ha framgångsrika barn – om man som pensionär fritt vill delta i den demokratiska samhällsdebatten. Det fungerar inte ens om man som jag är kvinnlig vit pensionär.

  Kanske jag ändå hade bedömt det som möjligt, att under eget namn länka till S-bloggaren Johan Westerholms artikel i dagens Ledarsidorna.se.
  Visste ni t ex att ”israeliska NGO Monitor har gjort en genomlysning av hur svenskt bistånd slussas vidare till olika biståndsorganisationer. Av 24 granskade är 15 av dessa svenskfinansierade organisationer motståndare till en tvåstatslösning. Inte bara motståndare, några av dessa företräder rena antisemitiska åsikter som göds med svenska biståndsmedel.”

  https://ledarsidorna.se/2017/03/intervju-med-ngo-monitor-bilden-av-sverige-ar-inte-den-vi-tror-den-ar/

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Antisemitismen frodas i Partiet,
   som officiellt har en annan agenda…

   Dess Ledare orerar istället,
   vitt o brett, om att vi aldrig får glömma Nazismens illdåd!

   Röster luktar ej, sa man redan på Romarnas tid!
   Eller var det betalning för toalettbestyr?
   Pengar kan man använda till att köpa makt med,
   i Allah fall röster!

   Liked by 1 person

 23. Anna skriver:

  Ja jisstes så fega vi är-ständigt sneglande om vi bryter mot ”värdegrunden” och doktrinen om ”allas lika värde”!
  Jag vet själv hur ängsliga folk är, åtskilliga vänner har blockat mig på Facebook sedan jag länkat till dikussioner här på DGS och till Ledarsidorna samt samhällskritiska artiklar i ”accepterade” tidningar som Expressen,SvD etc. Plötsligt bara försvann de utan någon förklaring eller diskussion. Och när jag länkar till någon artikel och uppmanar till diskussion ( jag är nyfiken på andras åsikter) så är det knäpptyst. Lägger jag däremot ut bild på husdjuren blir det en massa ”likes”!
  Men javisst,jag kanske är lika feg, jag vågar inte stå med mitt efternamn här till exempel.Varför? Svensk konflikträdsla delvis,men främst för att jag är arbetslös och söker jobb som en bäver. Med vetskapen om att arbetsgivare googlar sökande måste man hålla huvet lågt och officiellt ligga inom den förhatliga ” värdegrunden”, hur illa det än smakar och hur mycket man än skäms!

  Liked by 1 person

  • Jonas Nilsson skriver:

   Eller är det tvärtom – PE hänger ut två barn som befarar att deras fars skriverier avslöjar dem själva? Barn ska inte förmana sina föräldrar – är det sensmoralen i dagens blogg?

   Gilla

 24. annagustin2@gmail.com skriver:

  Hur kunde det bli så här? Såklart finns det flera svar på den frågan. Själv ser jag det ekonomiska systemet som den största anledningen. Vi har nu en hel yrkeskår (politikerna) som inte gör någonting annat än tjatar om att ”öka tillväxten”. Det är politikernas högsta mål idag. Då får inga etiska, estetiska eller moraliska funderingar stå ivägen. Hålla igång hjulen, öka tillväxten är det enda de bryr sig om. Rent praktiskt handlar det tex om att ge byggbolagen större möjligheter centralt i alla städer ….riva äldre (ofta älskade miljöer) till förmån för byggföretagens vilja att bygga, bygga, bygga…samma likriktade betonglådor överallt. Det ser likadant ut oavsett område som förändras. Egentligen en ren katastrof för medborgarna. Men det är bara ETT av mängder av exempel på hur man inte tar några andra hänsyn än de ekonomistiska. ALLT handlar om att förmera kapital och hålla igång börsen. Vi är så grymt lurade att man skulle kunna gråta varenda dag.

  Vad kan vi göra åt detta elände? Det är ju vi alla som bekostar det.
  Efter mer än 20 års grubblande och försök till att förstå allt FEL som sker…och kring VARFÖR, så kan jag inte se annat än att vi måste skapa NYA SYSTEM.
  1. Ett nytt demokratiskt politiskt system är nödvändigt (mer direktdemokratiskt)
  2. Ett nytt ekonomiskt system (här skulle man åtminstone lyfta frågan så att alla människor kan delta i sådana diskussioner, då det finns många olika tankar om hur vi skulle kunna förbättra samhället genom att ändra våra system).

  Själv förespråkar jag Kalle Gustafsons systemidé om Tidfaktorekonomi, som genom att bara göra en pytteliten förändring i skattesystemet – på sikt kan lägga om kursen för allt destruktivt som sker idag.
  Bara det faktum att vi har olika värdebas när vi räknar fram löner kontra när vi räknar fram vilken skatt vi ska betala in är värt att fundera över. För den som är intresserad att läsa, lyssna och själv fundera över hans systemförändringsidé….han pratade in detta 2014, han är idag 83 år men kom med sin idé 1969. Enda anledningen att den inte ens kommit ut till allmän diskussion är att hans idé hotar banksystemet….därför att medborgarna skulle börja bli självförsörjande och inte behöva gå till banken längre. Ett helt annat samhälle skulle växta fram om vi tog fasta på Kalles idé:

  Gilla

 25. 77711n skriver:

  Skrämmande – säger det mesta om hur de svenska universiteten förvandlats från sitt vetenskapliga och kritiska förhållningssätt med stort utrymme för yttrandefrihet och tankar.

  Fasansfullt inskränkt. En utveckling som är diametralt motsatt den som rådde för 30-40 år sedan.

  Gilla

 26. 77711n skriver:

  Vill också påpeka det skrämmande i vilka människor och värderingar som gör karriär – de mainstreamade, som går in i likhetsmallen. På min tid hade vi många ”kufar”, oliktänkande, fritänkare som ansågs värdefulla i sig för sina åsikter och lekamliga uppenbarelser i kläder och beteende.

  Gilla

 27. Anna Kristina skriver:

  Det är svårt att få syn på sig själv som kulturvarelse. Det är först i kontrasten, i mötet med andra man upptäcker sig själv.

  Tuiavil, Söderhavshövdingen från Upolu, på ögruppen Samoa, besökte Europa under tidigt 1900-tal. Hans beskrivning av den vite mannen, papalagi, är inte direkt nådig.

  Han beskriver, vid hemkomsten till Samoa papalagi – den vite mannen – så här, inför sina stambröder. Här lite fritt från hans tal;

  ”Bröder, var lyckliga över att ni inte känner den vite mannens svek och ondsinthet. Missionärer säger att Gud är kärleken. Och att måste man tillbedja honom. Att en sann kristen alltid har bilden av kärleken framför ögonen.

  Men missionären har narrat, bedragit och förvillat oss – med den store andens ord. För pengar är hans kärlek, pengar är hans gudom. Alla vita tänker på pengar, även när de sover. Det finns många som fått så krokiga händer av att ofta gripa efter plåten/ mynten och pappret/sedlarna att fingrarna liknar benen på stora skogsmyran. Många har även övergett sina vänner för pengar, sitt skratt, sin ära, sitt samvete, sin lycka, ja maka och barn. Och nästan alla ger bort sin egen hälsa för pengar”.

  Så kan beskrivningen av oss själva också se ut – genom en annan kulturs ögon. På motsvarande sätt beskrev naturligtvis även antropologer kulturerna på Samoa, fast i mer vetenskapliga termer, men utan att för det komma under skinnet på de enskilda människorna.

  Alla människor socialiseras in i sin egen kultur. Ingen kan heller ställa sig utanför värderingar. Alla människor är marinerade in i sin egen kultur. Och kultur levs alltid ut inifrån ett subjekt.
  Inga yttre formella oberoende beskrivningar i världen kan få en människa helt värderingsfri. Och kulturkonflikter i sig kan vara både pikanta och rentav krigiska och blodiga.

  Politisk korrekthet dock, utgörs egentligen av frysta värderingar. Värderingar som stelnat till inbillad korrekthet. Som om det fanns en enda korrekt mätstock för all mänsklig olikhet. Och det råkar vara just den mätstock man själv håller i handen. För mig är det ett uttryck för en mycket skrämmande intolerans. En toleransen egentliga antites.

  Kultur som mänskligt fenomen liknar mer en kraftigt böljande rörlig havsyta. Och på den ytan guppar vi alla fram. Vita män och hövdingar från Samoa. Och alla tusentals olika kulturer som föregått vår egen tid. Och alla har utvecklat, bevakat och gjort just sina värderingar till egna, och sett dem som det enda rätta – hur livet bör, rentav skall levas.

  Det är i den mer generella anpassningsförmågan människans mer kollektiva anpassningsförmåga ligger – inte generellt hos den enskilde individen. Han eller hon får egentligen endast en enda chans – den som tar vid, vid födseln, och då blir till just hennes kultur, vart det lider.

  Ingen enskild individ kan vara en hängiven hindu, kristen buddhist eller muslim, samtidigt, i en och samma person. Samma sak gäller för kulturen och ens plats i värderingslandskapet. Vi är alla fångna i endast en mindre position, och där blir vi fast via vår egen socialisation.

  Liked by 2 people

  • uppstigersolen skriver:

   Hej Anna Kristina. Du skriver alltid långt och jag måste tänka och engagera mig i dina texter. Ibland blir jag irriterad, mest på mig själv för att jag inte kan slöläsa vad du skrivit. Men om jag lutar mig tillbaka är det ofta njutbart.

   Gilla

 28. SD skriver:

  O.T.
  Ensamkommeriet” har i Sverige svällt över alla bräddar. 40 procent av alla ensamkommande minderåriga (som sade sig vara minderåriga) som kom till EU 2015, tog sig till Sverige. Resterande 60 procent blev asylsökande i de övriga 27 EU-länderna.

  I Sverige blir det hela tiden krångligare och snårigare att hantera det problem – eller på nysvenska ”den utmaning” – som behandlingen av dessa asylsökande, till största delen pojkar och män, kommit att bli. I åratal har jag försökt uppmärksamma svenska beslutsfattare på hur rakt och tydligt unga asylsökande som kommer ensamma och inte styrker sin ålder, hanteras i Norge, Danmark och Finland. Detta i hopp om att man i Sverige skulle vara intresserade av att lära sig och ta till sig hur man i övriga Norden följer sina egna utlänningslagar och hur det hela fungerar både bättre och mer kostnadseffektivt än här. Men de svenska öronen vill inte höra och de svenska ögonen vill inte se utanför det egna landets gränser. För vem kan väl lära världens mest humanitära stormakt något? En inställning som tyvärr har gjort att Sverige knappt kan kalla sig rättsstat längre och att det blivit ett land där jurister anser att man kan strunta i domar.

  http://meritwager.nu/allmant/malmo-stads-stadsjurist-tycks-markligt-nog-anse-att-domar-inte-behover-foljas/

  Liked by 1 person

 29. Hallsten Stenkilsson skriver:

  Ödet har gjort att min partner är en universitetslektor. Själv är jag universitetsutbildad, men yrkesverksam i privat verksamhet. Vi är bägge humanister. De senaste åren har vi haft flera uppslitande samtal om Sveriges ödesfrågor. Eller ja, samtal har det inte varit så mycket. För att samtala måste man vara två. Det har mest varit försök till diskussion från min sida och häftiga utfall och anklagelser från hennes. Inget bemötande i sak, utan hela tiden ett manövrerande runt och omkring.

  Jag har haft mycket nytta bl.a. av DGS och Stefan Molyneux (på Youtube) för att förstå vad som rör sig i en sådan här persons huvud, även om jag nog aldrig kommer att begripa det fullt ut. Men det verkar handla framför allt om att det viktiga är inte vad som är sant och inte och hur vi vill att Sverige ska utvecklas. I stället handlar det om vem som har sagt något och om att befinna sig på rätt sida, den goda sidan. I praktiken betyder det blind lojalitet mot den politiska och journalistiska eliten och en ovilja att ens upplysa sig om något annat av rädsla att hamna i fel sällskap. Jag måste säga att det har blivit en oerhörd besvikelse för mig att lära känna denna sida hos en i övrigt mycket intelligent kvinna.

  ”I don’t want you to think like me. I just want you to think” har någon klokt sagt. Jag har aldrig fått några sakliga invändningar på vad jag har sagt, utan bara ovett och undanmanövrer. Undantaget är en gång när jag tydligen hade petat med pinnen ända in i getingboets centrum och hon exploderade och vrålade av all kraft: ”Det är klart som fan att invandringen inte är lönsam!!!”

  Liked by 3 people

 30. Sixten Johansson skriver:

  Jag måste tipsa om en uppiggande tråd på Flashback i kategorin Politik: ”Paleokonservatism har blivit ungdomens nya protestkultur”. (Mitt öde är tydligen att aldrig vara i synk med min ålder, för ovetande om detta hade jag börjat orientera mig just åt det hållet).

  Det är en intressant och hoppingivande iakttagelse att 00-talets ungdomar i USA och även i Sverige börjar distansera sig från den barnsliga, humorlösa och totalitära vänsterliberalism som de har tvångsmatats med sedan första skriket. Le Pen verkar också nu vara populärast bland de unga, så även 90-generationen börjar omorientera sig. Det finns inga röststarka institutioner som kan kanalisera alt-right- och identitär-strömningarna, så internet är räddningen. Vi gamlingar kan alltså också sträcka ut en hand över föräldragenerationens huvuden och stötta de unga som med ålderns rätt och privilegium kan begå tankebrott ostraffat och reta gallfeber på åsiktspoliserna. (Varje kvinna som gör detsamma är förstås också extra mycket guld och heder värd).

  Liked by 1 person

 31. Multikultur till varje pris skriver:

  Är det konstigt att folk blir ängsliga och tysta, när våra makthavare, politiker och journalister är så ängsliga och tysta, så fort det handlar om baksidan av den så omhuldade multikulturen?

  Det går ju till exempel numera inte att få besked i floskelmedia om vad som egentligen ligger bakom de senaste terrordåden, förrän långt därefter — fastän det oftast direkt finns tecken på att de har muslimska förtecken.

  Men det är kanske meningen att terrordåden ska anonymiseras så att de snarast faller i glömska i mediebruset, så att folk inte ska stanna upp och reflektera om vad som egentligen händer? Det är kanske meningen att dåden ska skylas över så att folk helst ska vänja sig vid återkommande massmord på sina egna landsmän? Man ska helst inte se någon koppling mellan massinvandring av kulturbärare från terrorländer och ökade terrordåd?

  Det vore ju obekvämt för makthavarna att behöva få riktigt brännande frågor, om fler insåg att vi de facto befinner oss i ett krig, som den totalitära ideologin islam, med en väsentlig andel av dess till Europa invandrade anhängare, har förklarat mot oss alla som inte är muslimer.

  Hur många fler västerlänningar, män, kvinnor och barn, ska skrika sig hesa av smärta och plågor innan de dukar under i detta krig mot oss, förgäves ropande på hjälp?

  Våra makthavare rycker ju bara på axlarna. Och de rycker bara på axlarna mot alla oss andra som väntar på nästa terrordåd, de gör ju inget för att skydda oss, utan bara fortsätter i samma riktning med mer utopisk multikultur, som bara leder till fler dödsoffer och mer skräck, mer ängslighet och tystnad.

  ​https://www.youtube.com/watch?v=k-hjTQMtqU0

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.