Vilken framtid vill vi ha och har vi egentligen något val?

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Varje gång jag laddar ned ett nytt operativsystem för Iphone, Ipad eller MacBook  dyker plötsligt nya oväntade appar upp. För en tid sedan var det en hälsoapp som räknar mina promenadsteg och som räknar ut de kilokalorier och näringsämnen jag råkar sätta i mig. I det senare fallet räcker det med att fotografera matförpackningens digitala mönster med mobilen.

Den senaste gimmicken som tydligen är på gång är en mikrofon var som helst i huset som lyssnar på våra instruktioner. Man kan från sin favoritfåtölj fråga rätt ut i rummet efter den senaste börskursen för Ericsson, en aktuell väderprognos för Miami eller namnet på maratonsegraren vid den första olympiaden i Aten 1896 osv osv. Siri, allas vår sekreterare, finns alltid tillhands för att med behaglig röst svara på frågor och påminna om dagens alla ärenden, plikter och sammankomster. Hon låter lika tillförlitlig som Gun-Britt Lundberg som läste fondbörsens marknadsnoteringar i radio förr i världen.

Med den nya sexuella samtyckeslagen som är på gång kanske det ändå är tryggt att ha en allt i allo datoriserad Passepartout (Phileas Foggs betjänt i Jorden runt på 80 dagar) som, om nödvändigt, i lämplig digital form kan informera rätten vad som verkligen förelegat om man skulle hamna i en senare kanske omstridd samtyckessituation där ingen vet vart haren haft sin gång.

Det finns med andra ord snart inga gränser vad den digitala världen kan ta sig till utan att vi ens kanske tänker på saken. Hur kommer denna digitala värld att utvecklas och hur kommer vi att påverkas?  Böcker och tidningar håller på att försvinna i rask takt och ersättas med olika former av digitala medier. Utan att jag egentligen reflekterat över saken är numera de flesta av de böcker jag läser digitala liksom alla tidningar. De är billigare och kan laddas ned omedelbart vid vilken tid på dygnet som helst. Dessutom kan de läsas med vilken bokstavsstorlek eller återgivning som önskas och så vidare. Inte heller finns det några gränser för den musik man vill höra. För några dagar sedan lyssnade jag på en inspelning av Caruso från början av förra seklet. Om man vill så kan man jämföra Jussi Björling och Caruso sjungande blomsterarian ur Carmen. Det finns inga gränser.

I en nära framtid kan jag föreställa mig särskilda digitala tapeter med tre-dimensionell återgivning av allehanda information inklusive olika former av underhållning och utbildning. Ungefär som en science fiction-novell av Ray Bradbury.  Har man teknisk talang kan man ha en tredimensionell printer i källarens hobbyrum och ladda ned program för tillverkning av allt man kan föreställa sig. Det är till exempel fullt möjligt att på detta sätt själv producera sina skjutvapen!

Det är helt klart att elektriciteten innebar en revolution från det liv människan levde för 100 år sedan. Med det är knappast någon som ifrågasätter att datoriseringen av samhället och individens liv innebär en ännu mer radikal ändring.  Den är säkert i flera avseenden positiv men innebär också potentiella problem genom den sociala effekt som datorisering och avancerad kommunikation innebär. Det är därför hög tid att börja diskutera sådana frågor. Dit hör risken för en omfattande central övervakning och påverkan av individens liv samt social  uppspaltning genom att individer isolerar sig från uppfattningar som faller utanför det etablerade tankemönstret och man istället vänder sig inåt till den egna ”digitala” gruppen och dess anteciperade sociala trygghet.

Om inget görs kan vi by default vara på väg in i ett slags framtida ”1984”.

10 thoughts on “Vilken framtid vill vi ha och har vi egentligen något val?

 1. sten lindgren den yngre skriver:

  Jag tror vi till dels är där redan, varför är det till exempel tillåtet med cookies? Varför skall en website jag besöker ha rätt att veta vilka andra jag sedan går till, på morgonen börjar jag med SvD (gudmundson är åtminstone tillbaka) men nu är jag på DGS, registereras detta? Så kan jag få lite SVD reklam när jag sedan går vidare till ledarsidorna, gp och avpixlat.

  Men en app som kanske redan finns det borde vara en app som skyddar mot våldtäkter, fast kanske det behövs en mindre mottagare/sändare. Alla kvinnor kan ha en sådan insydd klänningen och sätta på när man går ut på kvällen, sedan spelar den in allt som sägs och laddar i realtid upp på molnet. Då blir det svårare för 5 ensamkommande att snacka ihop sig. Sen måste jag säga att jag häpnar varje gång jag läser om kvinnor som ”träffar” ensamkommande eller andra flyktingar och sedan raskt fortsätter hem till deras boende, lever de på en annan planet? Eller är de en av den stora grupp svenskar som vet att SD är nazister och att det är synd om alla flyktingar, och att det handlar om barn? Mina barn får en uppfostran som är mer anpassad till den tid vi lever, de kommer inte att göra samma misstag. De lär sig vilka man nog kan lita på och vilka man inte kan, och visst, markörerna är rasistiska. Man tackar etablissemanget för att ha tvingat mig till denna barnuppfostran.

  Liked by 1 person

 2. Höga kusten skriver:

  Ju mer information om oss själva som är i omlopp, ju mer detaljerad och intima uppgifter kan företag och andra intressenter använda sig av – om oss. Uppgifterna och kartläggningen utgör idag en kommersiell insyns- och övervakningsråvara, som går att förädla, och använda för syften och i sammanhang vi idag inte har den blekaste aning om. Olika appar utgör då enbart ett av sätten att få oss att frivilligt delge information om oss själva. Ett är säkert – andra vet snart mer om dig än vad du själv gör. Och dessutom – du vet inte ens vilka dessa andra är, eftersom även informationsråvaran till delar säljs. Informationen om dig går inte bara under huden. I varje lagrat blodprov och biopsi fångas även hela ditt genetiska jag. Vem vet, kanske återföds du själv i Kina eller Indien om några decennier, när du själv sedan länge blickar ned från änglarnas vita molntappar.

  Gilla

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Facebook är ett gigantiskt öververkningsverktyg!

  Zuckerberg lär indirekt ha finansierats av CIA i starten,
  genom ett ”litet” banklån på 500 Miljoner USD)

  Banken sägs vara ”CIA-relaterad”…

  Fast det är väl bara en konspirationsteori, eller hur Patrik…

  Men så är visst Mark också sonson till David Rockefeller)

  Bill Clinton lär för övrigt vara ”oäkta son” till samma David R…

  A small world, You might say…

  Gilla

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Om inget görs kan vi by default vara på väg in i ett slags framtida ”1984”.
  Det fruktansvärda scenariot har vi passerat för länge seden men socialister lät det ske obemärkt. Med den sociala svenska ingenjörskonsten kanske Du bör fråga Dig själv, äger Du ditt eget liv? När Du en gång dör kommer socialisterna att göra anspråk på eventuella reservdelar Du har i kroppen, med eller utan anhörigas samtycke. 1984 har passerat sedan länge i alla bemärkelser! Kriminaliserad till döds!
  Tack för ett fint inlägg!

  Gilla

 5. Gösta Oscarsson skriver:

  Jag associerar inte till 1984, utan snarare till Huxleys ”Brave new World”. Det som utmärker den boken är att människorna, med några få undantag, var lyckliga – bl.a. genom att de fick göra det de var förprogrammerade att kunna göra och dessutom då och då gå till ”The Feelies” där man vid en våldtäktsscen kunde välja mellan att känna sig vara han eller hon eller det isbjörnsskin som det hela försiggår på.

  Har alltid tyckt att Huxleys framtidsbild (tretusen år efter Ford) ligger mer i linje med vad i stort sett alla politiska rörelser strävar efter, nämligen lycka. OK muslimerna får – i bästa fall – sin lycka efter döden, men lik förbannat lycka.

  Gilla

 6. Sture skriver:

  @ Lennart Bengtsson,
  Vi befinner oss redan i 1984. Storebror ser oss redan via NSA (alla telefonsamtal är övervakade. och alla våra rörelser kan följas via iPhone). Vad som ännu saknas är alla våra rörelser inne i hemmet via detektor via TV (men den kommer). Vi är också hemligt övervakade via kameraöga på datorn och iPad. Likaså är ”dubbel-tänket” redan här, t.ex. ”krig är fred”, rasisterna kallas idag ”anti-rasister” etc. Snart kommer också pengarna att tas bort helt och då måste varje människa bära ett litet mikrochips mellan tumme och pekfinger vilket gör övervakningen total.
  Och anledningen till att George Orwell så träffande kunde beskriva denna utveckling beror på att han kände till dessa människor på Oxfords och Cambridges Universitet som drog upp riktlinjerna för att skapa en ”New World Order” (= ett Sovjetunionen i global skala med endast två klasser – nomenklatura och arbetsdjur). Han hade säker varit en del av denna rörelse av en viss typ av socialistiska intellektuella innan han drog öronen åt sig och klev av. Hans kunskap om deras planer var emellertid ett hot mot hans liv, varför han tvingades skriva under pseudonym. Dessa grupperingar av intellektuella ryms inom begreppet ”fabianister” och deras metod skiljer sig från de revolutionära rörelsernas på det sättet att de skyndar långsamt – men slutmålet är detsamma. Varje rörelse mot mänsklighetens förslavning (=Lyckoriket) skall vara så liten att ingen märker någonting förrän det är för sent. Jag kan bara rekommendera denna sidas kommentatorer att läsa Peter Krabbes utmärkta sajt [https://peterkrabbe.wordpress.com], för här finns en del av detta beskrivet.
  Således: Frågan är inte när 1984 kommer – denna period är redan här – utan hur vi skall lyckas slingra oss ur detta totalitära grepp.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Hallo, Sture!

   Du må sette en klistrelapp over kameraøyet på dataen! Og trenger du GPS på mobilen i det daglige? Du vet jo selv hvor du er?! GPS kan skrus av (se ‘Innstillinger’). Riktignok vet Google Maps at jeg befinner meg i Oslo, men ikke eksakt hvor…

   Bruk kontanter så mye du kan!
   Og kutt gjerne ut Facebook. Glad jeg aldri har begynt med den.
   Klokt også å rense ut cookies jevnlig på data og mobil. Det hindrer uvedkommende i å få et overblikk over mitt dagligliv (‘big data’).

   Noen små ting som kan gi en liten følelse av kontroll ☺️

   Liked by 1 person

   • Rune nilsson skriver:

    Ja, en klisterlapp har jag också satt på kameraögat. Någon I-Phone har jag inte skaffat och kommer heller inte att göra under överskådlig tid. Facebook är jag mycket skeptisk till låter därför vara. Jag använder också kontanter i största möjliga utsträckning.

    Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Tack, Lennart. Jag tycker det är helt fantastiskt, att vi (ännu) blixtsnabbt kan ta del av fakta, ögonvittnesskildringar, expertutlåtanden och amatörfilosofi från hela världen utan att uppgifterna PK-filtrerats genom rosaröda MSM-glasögon och en avsmalnande åsiktskorridors brunkletande kloaksystem.

  Det finns obesvarade frågor om hur den personliga integriteten ska kunna bevaras när ständig uppkoppling och obegränsad tillgång till omvärlden också riskerar att ge obegränsad insyn i folks privatliv och tidigare oanade övervakningsmöjligheter på distans.

  Full kontroll över vem som sagt eller gjort vad, eller var, har tidigare bara varit möjlig inom begränsade områden med liten befolkning… som Gotland. Måtte de modiga öborna kunna bevara sin medeltidsstad civiliserad och befria sig från MENA-männens medeltidsvärderingar.

  http://snaphanen.dk/2016/10/08/sondagskronika-bristningsgransen/

  Liked by 1 person

 8. jolaj skriver:

  Jag har gett upp. Jag inser att jag är övervakad, Jag är medveten om att den mat jag äter
  oftast är full av giftiga eller onyttiga ingredienser. Jag är klar över att den medicin, som läkarna har skrivit ut åt mig inte botar mig, men gör att jag överlever så länge jag tar den.
  So what?
  Jag gör inget som jag inte kan stå för vare sig någon annan ser det eller vet om det eller inte.
  Jag är i samma båt som världens alla andra 7 miljarder människor

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.