Gästskribent Zulmay Afzali: SVENSKARS PANISKA RÄDSLA FÖR ATT KALLAS RASISTER ÄR SKADLIG FÖR SAMHÄLLET

logo­DGSI november 2005 mördades 19-årige Abbas Rezai på det mest brutala sätt. Jag lyssnade på dokumentären Hedersmordet på Abbas Rezai . Sveriges Radio den 2 oktober om det groteska mordet som begicks några år innan jag själv kom till Sverige från samma land som den unge Abbas: Afghanistan. Hans ”brott” var att han blev förälskad i en flicka som tillhörde en annan religiös klan än han själv.

Det chockerande och skrämmande är att hedersmordet inte begicks i Afghanistan utan här, i Sverige. Socialmyndigheterna kände till att det fanns motiv till och risk för att både Abbas och hans flickvän kunde komma att mördas, men gjorde inget för att förhindra det. Det kan mycket väl ha bidragit till att Abbas miste sitt liv.

Det som hände då ger anledning till en del allvarliga funderingar. Som: Vad har hänt sedan Abbas dog på grund av icke-svenska traditioner som han knappast var ensam om att omfattas av i det fria och demokratiska Sverige? Frågor kring det som kallas hedersvåld tas emellanåt upp offentligt, men försvinner snabbt igen efter några rubriker och inslag i media. Den stora skräcken för att ta upp svåra frågor relaterade till invandrare; svenskars paniska rädsla för att bli kallade rasister, nationalister, fascister, etc skadar samhället och försätter oss som kommit hit som asylsökande eller flyktingar i större fara än om dessa frågor diskuterades öppet. För de försvinner ju inte genom att man försöker tiga ihjäl dem.

Att polis, andra myndigheter, politiker och medierna dessutom mörkar hedersrelaterade brott och till och med undviker att ange signalement på gärningsmän när dessa är asylinvandrare eller barn till asylinvandrade, är förödande. Svenskars rädsla för att tala klarspråk skadar hela samhället och tilliten både mellan invånarna och deras tilltro till staten. Hur många fler Abbas Rezai och Fadime Sahindal, som ju också mördades i den så kallade hederns namn, måste dö på grund av samhällets tystnad?

Jag är bland annat lärare åt unga asylsökande afghaner. För något år sedan, under en av mina lektioner om demokrati, vände jag mig särskilt till de kvinnliga eleverna och förklarade att de i Sverige har rätt att själva välja vilka de vill umgås med och vilka de vill gifta sig med. En av dem frågade: ”Menar du att vi ska gå emot våra föräldrars vilja?”. Jag svarade att de inte behöver gifta sig med någon som de inte älskar, att de har rätt att bestämma själva vem de ska leva med. ”Men det är omöjligt, våra föräldrar kommer att bli rasande på oss”, sa eleven och jag kunde se att hon hade tårar i ögonen. Jag kunde inte säga något mer, jag visste att om jag gör det så kommer det ofelbart arga samtal från föräldrar nästa morgon och det kan också bli svårare för de här flickorna.

Afghanistan, som jag kommer ifrån, består av religiösa klansamhällen. Klanerna har delat landet och det pågår ständigt etniska konflikter mellan dem, som ofta leder till våld. När sedan personer med kopplingar till olika klaner kommer till Sverige tar de med sig sin klantillhörighet och fortsätter ofta att agera som i hemlandet med hot, trakasserier och våld också här. De överför sina traditioner på sina barn och släktingar i Sverige; tvångsäktenskap är vanliga liksom barnmisshandel, kontroll och förtryck. Vi är alla medvetna om det, men det görs ingenting för att stoppa det. Varför? För att slippa bli stämplade som rasister och främlingsfientliga? Men det som i själva verket sker är att Sverige upphör att vara en demokrati, att lagen inte är densamma för alla. Våldskulturen tillåts ju, märkligt nog, existera bland människor som säger sig ha sökt skydd gentemot just den.

Integration är inte något som enbart Arbetsförmedlingen och skolor ska syssla med. Integration måste hela samhället engagera sig i. Allehanda projekt som bedrivs av kommuner, företag, organisationer och privatpersoner är slöseri med både tid och pengar om vi inte samtidigt talar klarspråk och med skärpa informerar alla asylsökande, varenda en: män, kvinnor, unga, barn, om vad som gäller i Sverige och att det gäller även dem. Att när de beviljas uppehållstillstånd måste de leva efter det nya landets lagar och inte hemlandets. Att här inte existerar klaner och hedersvåld och att ingen kan tvingas gifta sig mot sin vilja. Eller stanna kvar i äktenskap han eller hon inte vill vara kvar i. De måste informeras om allt detta och om att döttrar har exakt samma rättigheter som söner, att svensk lag omfattar alla som befinner sig i landet, oavsett vilket land de kommer ifrån och vilken klan de tillhör. Att inte klargöra detta från allra första början är att svika dem som kommer hit och ger mycket allvarliga konsekvenser. Att man på myndigheter och i olika samhällsverksamheter inte klarar av att förhålla sig professionellt och tala klarspråk är fullkomligt oacceptabelt.

Det måste bli ett slut på rädslan för att etiketteras som ”rasist” för att man säger som det är. Ändrar vi inte förhållningssätt kommer vi att se många fler oskyldiga liv gå till spillo, särskilt i de parallellsamhällen som man av feghet låtit växa fram i Sverige. Vi tvingas farväl till den demokrati som Sverige varit så stolt över.

Zulmay Afzali är författare och lärare, zulmai.afzali@gmail.com

44 reaktioner på ”Gästskribent Zulmay Afzali: SVENSKARS PANISKA RÄDSLA FÖR ATT KALLAS RASISTER ÄR SKADLIG FÖR SAMHÄLLET

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Att svenskar slutat tänka självständigt och stå för sina åsikter av rädsla bli stämplade rasister är otroligt för mig som levt många år utomlands. Jag läser dessutom om egendomliga frikännelser av väldtäktsförövare och andra hemskheter och bara häpnar. För att inte tala om regeringens vägran lyssna på en grupp vederhäftiga medborgare som skrev ett brev och bad om sammanträde för att diskutera förhållanden. Det är inte en demokrati om valda representanter inte respekterar sina väljare. Oerhört! Det sägs att det behövs en chock för att förändra fast hållna attityder och trosartiklar. Måste förhållanden urarta totalt innan Sverige ser klart igen? Landet står ju dessutom inför ett svårt ekonomiskt läge enligt rapporter.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ditt Demokratiska parti i USA är ju precis likadant. Det hotar och stämplar alla som pekar på problem bland invandrare eller svarta. Det ljuger för de svarta om att de är dåligt behandlade för att försäkra sig om deras röster trots att detta leder till brottslighet och upplopp och andra sociala problem.

   Etablissemangets cynism känner inga gränser.

   Gilla

 2. katarinanadi skriver:

  Det är den svenska konflikträdslan! Den lärare, socialsekreterare, psykolog et cetera som ”vill göra något” stöter snabbt på patrull i form av chefer o kollegor som undrar om ”allt står rätt till”.

  Gillad av 1 person

 3. larslindblog skriver:

  Jag vet inte om Youtubeklippet var äkta med det påstods visa Kabul på 1950-60 talet under Kung Zahirs styre…breda avenyer , grönskande parker ,rent och snyggt , kvinnor i kjol och dräktjacka promenerar runt bland glasskiosker och affärer,….Det sades att kungen ville införa mer av västerländska ideal och t.o.m. begränsade sin egen makt till förmån för ett parlament . Kungen tänkte sig i framtiden enbart ägna sig åt representativa uppgifter.
  Om detta är sant är det nästan ett bevis för att västerländsk demokrati inte fungerar .???
  I ett land med olika stammar ,klaner , grupper behövs kanske en stark ledare ..en respekterad kung ,eller en stark och tuff president .? Kungen avhände sig makten och blev avsatt ?

  Gilla

 4. Birgitta C skriver:

  Det låter som att Sverige har en svår uppgift framför sig. Denna artikel är ju inte dem första som helt undviker att ta in invandrarna själva i kravet och strävandena till assimilering. Att för svenska samhället att informera , utbilda och förmå invandrare från klansamhälle att förändra sig i så omfattande grad till vårt sätt är nog långt ifrån genomförbart. . Antingen vi blir kallade rasister eller ej.

  Gilla

 5. Birgitta C skriver:

  Är det rätt om jag tolkar Zulmsy Afzali som att det finns en önskan att Sverige använder sina lagar tydligare så att de blir lika för alla . Dvs inte tar in hänsyn till religioner och andra traditioner etc etc vid bedömningar av brott och t ex om bärandet av täckande sjal och huvudbonad i Sverige ses som ett uttryck för kvinnoförtryck så ska vi insistera på att detta inte får bäras i Sverige på offentliga platser, i skolor osv. Med resultatet att kvinnorna då hålls inne helt och hållet . Och så får vi ta ställning till hur vi ska hantera det. Det är ju skolplikt i Sverige. Vem ska gå hem och tvångshämta dessa flickor som nu inte längre får gå ut??visst, inte vara rädda att kallas rasist? Men enkelt blir det inte. Jag ser fram emot konkreta förslag från artikelförfattaren själv .

  Gilla

 6. Ulla L skriver:

  Hur få t.ex. kulturinstitutionerna att förstå det självklara som skribenten redogör för i sin text? Nu senast är det Historiska museet som i godhetsivern förnekar att det fanns svenskar här i landet innan landet började kallas Sverige. Som om ett namnbyte gör att nu är det en ny befolkning i landet. Skrämmand. Det är bara ett sätt att hjärntvätta massan och förringa svenskarnas historia.

  Gillad av 2 personer

 7. JL skriver:

  Tack för att du skriver. Instämmer fullständigt men får avsevärt mer tyngd när det kommer från någon som vet vad han pratar om.

  Gilla

 8. BjörnS skriver:

  ZA har fullständigt rätt. Kanske en symbolisk handling kan hjälpa. Låt alla som vill söka asyl svära en en på Koranen, Bibeln eller lagboken att följa svensk lag. Utan en sådan ed är ansökan ogiltig. Då blir det åtminstone mycket tydligt vilka krav vi ställer på dem. Lagbrott ska också minska chanserna till uppehållstillstånd eftersom det signalerar ovilja att anpassa sig.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Det går ett svära vad som helst på koranen gentemot en otrogen eftersom det är halal att ljuga för en otrogen..Enda lagen i Sverige ska vara svenska lagboken.

   Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tack för detta, håller med om det mesta men vill göra ett påpekande. Visst finns det klarsynta som inte vågar säga vad de tänker av de skäl som artikeln tar upp. Ett ännu allvarligare problem är värderingar och beteenden i den politiska klanen i Sverige och då tänker jag på DN, SVD, SR, SVT, flertalet partier etc. Det är dessa som ägnar sig åt sitt märkliga sätt att ”skydda demokratin” genom att slå ned på alla oliktänkande. Vad som egentligen driver dessa intressen är lika svårt att begripa som att Hitler kunde få det stöd han fick på sin tid.

  Gilla

 10. Staffan Persson skriver:

  Tack!Vi sätter mycket stort värde på sådana här inlägg och önskar att de sprids så vitt som möjligt.De bör kunna hjälpa många tvehågsna svenskar att se verkligheten utan skygglappar.

  Gilla

 11. Lars Åhlin skriver:

  Jag håller naturligtvis helt med dig, Zulmay. Det är beklämmande att se valhäntheten och oförmågan hos svenska myndigheter att hantera kulturellt betingade konflikter. En egendomlig inställning tycks breda ut sig bland etniska svenskar – både invandringskritiska och tidigare flyktingvänliga, nämligen att så lite som möjligt skall göras för ”nyanlända”. De får skylla sig själva att de kommit hit, tycks man anse, och får stå ut med att skyfflas runt i Sverige under asyltiden och att när de fått uppehållstillstånd leva med förtryck och hot från sina klan- eller trosfränder, i miserabla baracker och i evig bidragsförsörjning. Förstår inte de som följer denna linje hur de bäddar för konflikter och fattigdom i Sverige!

  Gilla

  • Hovs-Hallar skriver:

   Vad menar du egentligen att ”Sverige” ska göra för dessa migranter, som inte görs idag?
   Är inkvarteringen inte ”fin” nog kanske? Du kan knappast vara omedveten om vilka enorma kostnader och problem (”utmaningar” på nyspråk) denna anstormning av migranter skapar?

   Och — har vi bjudit dem kanske? De allra flesta har inte ens några flyktingskäl — detta har förklarats åtskilliga gånger redan här på denna blogg — utan är här för att få del av våra generösa socialförsäkringssystem.
   Den ”eviga bidragsförsörjningen” är för dem som att vinna på lotteriet!

   På socialen vågar man nämligen inte säga nej till deras krav av rädsla för ”rasistkortet”, och därför har asylinvandrarna en egen gräddfil i systemet framför etniska svenskar.

   http://avpixlat.info/2016/02/26/socialsekreterare-berattar-vi-sarbehandlar-svenskar-negativt/

   ”…Hon visar oss en ansökan från en familj med härkomst i Somalia. Hon berättar att familjen bott i Sverige i knappt fyra år. Gång på gång kommer denna familj in med ansökningar till oss, som vi per automatik godkänner.

   I detta fall rörde det sig om en stor summa pengar för en ny barnvagn. Den barnvagn familjen ville ha kostade närmare 10 000 kronor. Detta är den sjunde gången som den somaliska familjen ansöker om en ny barnvagn och de får sin ansökan beviljad varje gång.

   Hade en svensk ansökt hade det blivit nej eller kanske sagt att de skulle kolla på en begagnad barnvagn, säger Helena….”

   Sverige borde omedelbart stänga mottagningen av ”asylmigranter” helt och hållet; man borde fö. aldrig ha öppnat mottagningen på nytt efter ”luciabeslutet” 1989.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Luciabeslutet

   Runt den 20 december 1989 kom runt 100 flyktingar om dagen till Sverige, i den största flyktingströmmen dit sedan andra världskriget och läget beskrevs som ”permanent kritiskt”… de skickades tillbaka med båt eftersom Sverige beslutat om nya bestämmelser med en invandringspolitik som inte skilde sig från övriga Europa och Norden

   Ja det var då det…

   Gilla

   • Lars Åhlin skriver:

    Jag blev medlem av SD tidigt 2015, i reaktion mot DÖ och 7-klöverns ovilja och oförmåga att hantera inflödet av migranter. Jag är fortfarande upprörd och rasande över den svenska asylpolitiken, oförmågan att se det islamistiska hotet, den fullkomligt onödiga ekonomiska bördor som ”godhetsapostlarna” lagt på det svenska samhället osv. Och personer som fått uppehållstillstånd på basis av lögner, och personer som kommer hit enbart för att bli bidragsförsörjda resten av livet, förtjänar inget och borde utvisas.

    Men jag är ganska förskräckt över att se stämningarna i flera kommentarsfält, inte bara på exempelvis Avpixlat, utan även här på DGS, numera tycks vara öppet fientliga och hatiska mot ”nyanlända” som sådana, och är önskar att alla nyanlända behandlas uselt. Detta kan jag inte ställa upp på – det är omöjligt att bestämma sig för att hata/ogilla personer som man inte vet något om, tycker jag. Dessutom tror jag det är destruktivt – skall vi någon gång kunna skapa en fungerande gemenskap och tillit med de nya förutsättningar som nu gäller, så måste vi själva bidra med viss generositet och öppenhet.

    Gilla

 12. JAN BENGTSSON skriver:

  Du missar nog en sak!

  Vad Du förordar kallas Assimilation)

  Att anpassa sig till landets lagar O seder!

  Då blir det lättare att komma in i det nya samhället via våra föreningar,
  men ej sk kulturföreningar som är ett gravt feltänk.

  Dags att fundera på att lägga ner dessa?

  Man slipper där träna svenska,
  en nödvändig ingrediens i vårt samhälle!

  Vore intressant att få veta om Du skrivit detta själv,
  eller om det är en översättning, med eller utan dator?

  Gilla

 13. B skriver:

  Du har säkert rätt i att en del av tystnaden kring så kallad hederskultur (hemskt ord egentligen, heder passar verkligen inte som benämning) har sin grund i vår rädsla för att bli kallade rasister och uthängda och kanske till och med utsatta för våld. Men jag tror att det är mer än så.
  Många människor har aldrig någonsin bett om att få hit alla dessa klankonflikter och religiöst och kulturellt motiverat våld. Självklart ska rättsväsendet och sjukvården ta hand om offren för ”heders”våldet, men vi får inte glömma att det då tas enorma resurser från annat. Resurserna är inte oändliga och satsar polis, domstolar och socialtjänst (inklusive tolkar) än mer på ”heders”brottsligheten så blir annat naturligtvis undanträngt. Jag vet att det låter cyniskt, men många tycker att det är viktigare att polisens resurser räcker för att komma när sonen riskerar att bli misshandlad på väg hem från kompisar sent på kvällen eller att mammas cancerbehandling inte skjuts upp i flera veckor än ännu mer motiverande tolkade samtal för att människor från dysfunktionella kulturer ska lära sig leva i ett civiliserat samhälle.
  Därmed inte sagt att alla människor från MENA är ociviliserade, så snälla, läs inte in det.

  Gillad av 3 personer

 14. Gunilla skriver:

  Du har rätt; det är en mycket farlig väg som det svenska etablissemanget valt. Frågan är om det ännu finns tid att vända galenskapen. Galenskapen; därför att makten går emot sitt folk som valt dem. I den storvulna humanitära stormaltens namn frångår man grundläggande demokratiska principer, utmanar det fria ordet genom etablissemangets åsiktkorridor och nu senast nya lagar som begränsar offentlighetsprincipen så att utländsk brottslighet ska undanhållas allmänheten. Man mörkar, snedvinklar och förvränger till att nedlåta sig till rena lögner mot folket i kampen för målet av multikulturellt paradis. För din information så har folket inte något att säga till om idag i Sverige. ‘Felaktiga’ röster blir snabbt tystade genom hot, uthängning eller, som du säger, rasist/fascist/…fob-anklagelser; varav flera anses som brottsligt och leder till straffbeläggande. Nu senast gängvåltäkten mot en rullstolsbunden kvinna på Gotland. Man vill hävda att man intr kunde häkta dem för hon hade inte skrikit och ‘våld’ hade inte förekommit. Det är ju precis det man täckt upp med nya begreppet ‘utsatt situation’ (som kraftigt berusad). Men är inte rullstolsbunden utsatt situation? Skriv gärna mera; helst i MSM för vi svenskar har ingen möjlighet. Historiens dom kommer att vara hård och brutal. Och, ja, jag talar om eventuellt krig.

  Gillad av 1 person

 15. oppti skriver:

  Varför skall vi förändra Afghaners kultur här?
  Det är väl en uppgift som bör ske i Afghanistan.
  Migration bör ske via stipendier och med skolade människor som i en cirkulär rörelse ser till så länderna utvecklas!
  Dessa unga män som utan skola kommer till Sverige är en belastning och kan om de misslyckas vända sin besvikelse mot samhället.

  Gilla

 16. Bengt skriver:

  Vi är så många, vi svenskar som känner oss mer eller mindre uppgivna för vad just den paniska rädslan för att kallas rasister ställer till med i vårt land. Ditt namn, Zulmay Afzali, och ditt ursprung borde rimligtvis bidraga till att det politiska och mediala etablissemanget tar dina kloka ord på allvar. Utan att stämpla dig som rasist. Måtte din röst bli hörd av dem som makten haver – ”ingen nämnd och ingen glömd”!

  Gillad av 1 person

 17. marianne leonir skriver:

  Din insikt om svenskarnas rädsla för att tala klarspråk gäller inte enbart integrationen även om den har satt fokus på ett fundamentalt snedvridet synsätt i Sverige. Det genomsyrar hela samhället inom olika områden. Det är ett nationellt särdrag i Sverige. Vi ska vara så snälla och då kan man inte ställa några krav.
  Vi kan inte skilja mellan att känna medlidande eller att ha medkänsla med någon. Jag hävdar att det är förödande att inte kunna inse den skillnaden även då det gäller alla asylsökande som nu kommit till Sverige.
  Att ställa krav på någon innebär för mig att jag bryr mig och ser den personen som någon likvärdig mig. Jag ställer mig bredvid och frågar vad jag kan ge för hjälp och vad jag förväntar mig att få tillbaka. Medlidande innebär att jag klappar personen i fråga på huvudet och säger ”stackars dig som inte klarar någonting. Låt mig som är så snäll och präktig ordna upp allting åt dig du behöver inte göra någonting.”
  Jag har uppmärksammat att de som har den sundaste inställningen i det här landet är de invandrare som har bott här en tid och som har en medfödd tåga i sig.
  De har inte heller låtit sig fördummas av alla politiska floskler om olika värdegrunder. Inte heller har de hunnit förgiftas av den svenska dubbelmoralen.

  Gillad av 1 person

 18. Bo Cedergren skriver:

  Mycket bra skrivet! Kommentarer överflödiga. Du vet givetvis hur viktigt det är att du skriver det här och inte en svensk. Du har den egna erfarenheten. Det är människor som du och Mohamed Omar som, förhoppningsvis, kommer få svenskar att vakna upp och se vad som sker i Sverige idag. Tack!

  Gillad av 2 personer

 19. Hovs-Hallar skriver:

  Heder åt artikelförfattaren. Men han arbetar i motvind. Svenska makthavare beslöt år 1975, i efterdyningarna av vänsterupploppen runt 1968, att Sverige hädanefter skulle vara ”mångkulturellt”. Man skrev in detta i grundlagen.

  Hade någon av dessa självtillräckliga makthavare överhuvudtaget ägnat en tanke åt vilka konsekvenser detta skulle få för Sverige?

  I och med att man inte längre erkände svenska normer och hävdvunnen svensk kultur som normerande för Sveriges befolkning, oavsett ursprung, så lämnade man dörren vidöppen för alla former av primitiva klankulturer att fritt breda ut sig i landet.

  Och på den punkten verkar makthavarna inte ha lärt sig ett skvatt sedan 1975. Istället för att erkänna sitt misstag fortsätter man medvetet driva en politik vars syfte är att slå sönder vårt svenska kulturarv. Allt som anses stå för en traditionell svensk kultur ska förstöras.

  Historien ska skrivas om så att personer från andra kulturer ska ”känna igen sig”! Någon specifikt svensk kultur ska inte längre få finnas, istället ska vi lära oss ”gilla” främmande klankulturer som vill vrida klockan tillbaka till medeltiden.

  När en rörelsehindrad kvinna nyligen blev gruppvåldtagen i Visby släpptes förövarna snabbt fria, med motiveringen att deras version av förloppet var mer övertygande än offrets version!

  Att förövarna enkelt kan prata ihop sig och enas om en gemensam, lögnaktig, version av förloppet låtsas myndigheterna inte förstå.
  I verkligheten handlar om en anpassning till ”mångkulturen”, en medeltida klankultur där en ensam kvinna är rättslös mot ett gäng män.

  Så vill myndigheterna ha det — och människor fortsätter lydigt rösta på dessa politiker som iscensatt alltsammans!

  Gillad av 1 person

 20. Ami skriver:

  Tyvärr har det gått så långt att det inte är någon väg tillbaka. Bara tanken att nämna ovan text i andra sammanhang än på bloggen så stämplas man som rasist och att gynna mörka krafter.
  Detta nya Sverige är etablissemangets våta dröm och feministerna älskar det. Sverige har som bekant inga problem alls, vi har bara utmaningar. Att skydda flickor och pojkar som riskerar att dödas för att deras kultur är från bronsåldern är utmaningar men absolut inga problem.
  Det är ruskigt sorligt att unga flickor tvingas bli bortgifta med medelåldersmän och vägrar dom så åker de ut via balkongen. Men som regeringen säger det är inget problem bara en utmaning.

  Gillad av 2 personer

 21. sten lindgren den yngre skriver:

  Ja, hur har det kunnat bli så här. Det är så svårt att ta in att dessa människor tillåtits komma till Sverige. En massiv repatriering är vad som krävs, dra in alla bidrag och dra in biståndet till Afghanistan om de vägrar ta emot sina medborgare. Sverige är på väg att slitas sönder och jag tycker synd om dessa flickor men kan inte se att de skall vara i Sverige, det är synd om många i världen och genom att ta hit dem så förstör vi vårt eget land, samtidigt som vi hjälper långt färre än vi annars kunnat. Afghaner verkar vara ett av de folkslag som sämst passar in i ett jämställt väst, jag vill helt enkelt inte ha dem här, jag vill inte se dem integrerade. Skicka hem dem och stöd skateistan.org istället.

  Gillad av 1 person

 22. Lasse skriver:

  Klanerna släpper inte sin makt bara för att medlemmarna flyttar till Sverige. Tvärtom kan klanen betyda en trygghet i ett främmande land.
  För övrigt tog det flera hundra ur innan bruket av de sk resonemangsäktenskapen dog ut i Sverige.

  Gilla

 23. larsanpe skriver:

  Satan i gatan vad bra skrivet med en logik och kunskap, fritt från rasism. Idioter och kriminella finns på många ställen i vårt samhälle men dessa hedersrelaterade kriminella har vi ju inte riktigt vant oss vid och sknar därför etablerade förhållningssätt. Yrvakna efter många år. Hoppas Zulmay bidrar till ett rejält kliv framåt. Delar gärna hans helt riktiga skrivning.

  Gillad av 1 person

 24. Hortensia skriver:

  ”Att man på myndigheter och i olika samhällsverksamheter inte klarar av att förhålla sig professionellt och tala klarspråk är fullkomligt oacceptabelt.” Och absolut sant, Zulmay Afzali.

  Icke desto mindre är det fullt begripligt, när man beaktar hur länge immigranter från dysfunktionella, utomeuropeiska länder har tagits emot och – i multikultireligionens heliga namn – beretts identitetspolitiskt motiverat företräde till tjänster inom myndigheter och media i Sverige.

  Det är verkligen inte bara ”fega” gammelsvenskar som underlättar vämjeliga skam-, skuld och hämndkulturers eskalerande infiltration av det gamla, hederliga, fredliga och tillitsfulla svenska samhället, där chockerande, vanhederskulturellt våld, hot och terror uppfattats som uttryck för svår sinnessjukdom hos enstaka individer – som följaktligen inte kan hållas ansvariga för sina barbariska handlingar, utan måste erbjudas vård och evig curling inom det svällande VIK.

  Jag hade personligen gärna velat få fortsätta leva i den godmodiga villfarelsen, att endast komplett galna makar, fäder, bröder, farbröder och kusiner med berått mod begår bestialiska mord på sina värnlösa – oftast unga kvinnliga – anförvanter… och att sådant barbari aldrig någonsin skulle kunna bli utbrett i ett förment civiliserat land, som Sverige, enbart p g a Sjuklöverns ”naiva” migrationspolitik…

  Gillad av 1 person

 25. phnordin skriver:

  Hej,
  Utmärkt skrivet. Många av dagens problem med integration/assimilering kommer från det faktum att migranter kommer till Sverige icke för att leva som svenskar utan att fortsätta leva som i sitt hemland.

  Gillad av 1 person

 26. Per Litzen skriver:

  Mycket bra skrivet. Huvudet på spiken! Hoppas det träder fram fler afghaner med samma inställning. Hur påverkar Du dina landsmän? Det är såna som Du som kan få svenskarna att börja tala klarspråk!

  Gilla

 27. Apg17 skriver:

  Det bästa du kan göra för Sverige är att återvända till Afghanistan. Skapa en ny framtid i ditt hemland. Du kan göra en enorm insats för demokrati och kvinnofrid där. Sverige behöver inte dig och dina åldersbluffande landsmän.

  Och du. Kalla mig inte rasit.

  Gilla

  • Karin skriver:

   @APG17.
   Läs gärna Zulmay Afzalis böcker utgivna av Merit Wagers förlag, så inser du kanske att Zulmay är något så ovanligt som en ”riktig” flykting i Sverige. Det är möjligt att Sverige idag är lika farligt för honom som Afghanistan, men ännu tror jag inte det.

   Gilla

  • Tanten skriver:

   Förfärligt svarat. Läs gärna hans böcker ”En främling korsar ditt spår” och ”Hederlighetens pris”. Han har larmat om hur historier fabriceras, men ingen bryr sig. Om någon enligt lagarna haft anledning få asyl så är det han.

   Gilla

  • Bengt skriver:

   @ Apg17 9 oktober, 2016 at 13:47

   En häpnadsväckande kommentar av dig! Jag har för lite underlag för att påstå att Zulmay är bättre för Sverige än vad du är, så det avhåller jag mig ifrån. Däremot beklagar jag att du så till den grad nedvärderar hans tyngd i en debatt som hämmas av ”rasiststämpel”.

   Gilla

 28. Sven skriver:

  Arbetslösheten bland etniska svenskar är i stort sett obefintlig. Ca 4,6 miljoner personer har ett arbete varav ca 3,3 miljoner är inom det privata näringslivet vars förtjänster ger det skatteunderlag som betalar för all offentlig konsumtion i Sverige.
  Sverige har varken ekonomiska eller personella resurser att se till att svensk lag efterlevs av alla invånare på alla platser. Ännu mindre finns det resurser att bibringa personer från främmande kulturer vårt sätt att leva, våra normer och kulturella värderingar.
  När den etniske svensken har gjort sin arbetsdag är det familjen som har högsta prioritet. Att ägna fritiden till att umgås med lågt utbildade personer från en främmande medeltidskultur är för de allra flesta helt uteslutet.

  Gilla

 29. My skriver:

  Visserligen en gammal film nu från 2005. Men man får en liten inblick hur hederskulturen fungerar i Afghanistan och hur kvinnor har det där.

  Love Crimes of Kabul – Documentary – Afghanistan.

  Gilla

 30. bomarkusson skriver:

  Tack för att du skriver om detta.
  Det behövs verkligen inte mycket för att bli rasist och brunråtta i Sverige.
  Tyvärr har det gått för långt. Det finns ingen väg tillbaka. När kollapsen kommer, och den kommer ganska snart, får vi höra att det är ”rasisternas” fel. Ingen politiker eller PK journalist kommer att tillstå att de har orsakat den genom sin enastående aningslöshet.

  Gilla

 31. Folke Lidén skriver:

  Du ska ha en eloge för ditt försvar för demokratin och för din kamp mot hedersvåld.
  Du har även rätt i att vi ”Svenskar” är/har varit livrädda för rasiststämpeln.
  Jag tillhör inte denna av etablissemanget skrämda och förhånade skara. Därför vill jag ge dig ett ärligt uttryck för mina åsikter. Du bör var tacksam. Du efterlyser ju uppriktighet.

  Sverige ska inte ta emot ett sexsiffrigt antal människor, från dysfunktionella länder, varje år.
  Vi kan hjälpa på plats men vi kan inte, som nu håller på att ske, avveckla vårt välfärdssamhälle.

  Gilla

 32. www skriver:

  ”Gästskribent Zulmay Afzali: SVENSKARS PANISKA RÄDSLA FÖR ATT KALLAS RASISTER ÄR SKADLIG FÖR SAMHÄLLET”

  Ni har redan satt text-transform: uppercase i ert stylesheet, ni behöver inte köra med all caps även i den faktiska texten. Ser ju förjävligt ut när man kopierar och klistrar i forum eller dylikt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.