Adonis

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det finns en syriskfödd, arabisk, vid det här laget 86-årig poet som kallar sig Adonis. Han har alltid fascinerat mig, inte för sin för mig okända poesi, som visserligen anses i världsklass – han är en alltid återkommande kandidat på tipslistorna inför Nobelpriset i litteratur – utan för sin pseudonym, Adonis. Enligt synonymer.se betyder det ”bildskön yngling, tvålfager ung man, pigtjusare, förförare, donjuan”. Rätt kaxigt av en arabisk lyriker. Kanske var det han som bildade skola och fick efterföljare som Madonna och Prince.

I våras utkom hans senaste bok, Våld och islam, på svenska. 188 sidor tyckte jag kunde vara hanterligt och köpte boken eftersom jag som sagt var roat nyfiken på personen. Jag läste, drog tjocka streck och markerade utropstecken och var alldeles vimmelkantig av upplevelsen när jag var klar. Om du tyckte Richard Dawkins uppgörelse med kristendomen i exempelvis Illusionen om Gud var en intressant övning i antireligiöst tänkande så var den boken bara förskola i jämförelse med Adonis. Att Adonis är så mycket mer övertygande än Dawkins kan bero på att Dawkins är en självdeklarerad ateist och fiende till kristendomen, medan Adonis framstår som någon sorts muslim som bara värjer sig mot det faktiskt existerande islam, det intoleranta, testuggande, självgoda, dekadenta och våldsälskande islam.

Det finns inget att försvara inom islam, säger Adonis:

Se vad som håller på att ske inom arabvärlden. Araberna förgör varandra. Man skär halsen av, utplånar och förödmjukar varandra… Det är så smutsigt alltsammans. Man har inte lyckats skapa en stat eller utvecklat medborgarskapet som institution… Umma har inte längre någon kreativ närvaro på något område av den mänskliga civilisationen. Arabvärlden deltar inte i det internationella samhällslivet. Den är borta… Tillbakagången saknar motstycke i mänsklighetens historia… Vi dör i förnedring… [det kommer] att finnas människor som kan skapa en annan värld och till och med ett annat islam. Det är självklart. Men inte genom att fortsätta i gamla hjulspår. Det måste till en radikal brytning.

Grundproblemet, förklarar Adonis gång på gång, är att islam inte tillåter folk att tänka:

Tyvärr måste man konstatera att det arabiska sättet att tänka, även om det utger sig för att vara modernt, är lika dogmatiskt och präglat av stammentalitet som tidigare. Inget får förändras eller rubbas. Allt måste förbli som det alltid varit, fast och statiskt… I de intellektuella miljöerna höjs röster för ett friare sätt att tänka. Men det räcker inte, vi måste gå längre. Det här är bara början. Nu är det dags att ifrågasätta islams grunder…

Muslimerna själva är inte särskilt intresserade av att tänka:

Även om deras syn på världen alltjämt är djupt religiös läser de inte ens sin egen Bok. Och de är skriande okunniga om språket i sin religions grundläggande text… [Det beror] först och främst på att de är rädda. Men också för att den som tänker kritiskt i det arabiska samhället förklarar krig mot detsamma. Tänkandet färgas av sådana hänsyn, av de intellektuellas rädsla. Sedan ska det erkännas att det inte finns några verkligt briljanta tänkare i vårt samhälle… Vår kultur bekämpar och fördömer än idag det som är annorlunda. En filosof som förkastar religionens klassiska vision tillåts inte vara en del av samhället.

Ett annat problem är att islam är perverst våldsfixerat:

Koranen är en oerhört våldsam text. Jag har räknat till 80 verser som handlar om helvetet. Sextiosex verser nämner paradiset… Kufr (vantro) och dess varianter förekommer i 518 verser, tortyr i mer än 370 verser. Av 3 000 verser handlar 518 om bestraffning… Ett exempel: ”Dem som förnekar våra tecken skall vi förvisso steka i eld. Så ofta deras hud varder genomstekt, skall vi giva dem en annan i stället, att de må smaka straffet”… ”Herre, lämna ingen enda av de otrogna kvar på jorden!”… Detta våld betraktas inte som våld utan ses som en seger för islam och för Guds vilja. Genom denna tankefigur har våldet blivit oupplösligt förbundet med islam… detta förklarar den rädsla som varje ifrågasättande av föreskrifterna och varje tillstymmelse till eget tänkande väcker. Om jag tänker riskerar jag bokstavligt talat mitt eget skinn.

Det handlar inte om religion, det handlar om makt:

Islam föddes som maktverktyg… Den sortens tro har förvandlat den islamiska politiken till en techne [verktyg] vars yttersta mål är att erövra och behålla makten. Arabernas hela historia är ett vittnesbörd om det. Deras kultur är en maktkultur… ända sedan begynnelsen har [muslimerna] varit erövrare. Läran tillfredsställer den mänskliga naturens svaghet för makt, pengar och våld. Islam har väckt habegäret hos människan.

Kvinnan betraktas som ett djur, en ägodel:

Idag ordnar Daesh i Irak och Syrien tävlingar för att utse den bäste koranläsaren och ger honom en tillfångatagen kvinna som pris… En bok med titeln Världens lyckligaste kvinna skriven av en wahhabitisk saudier är den mest sålda boken idag. Lyckligast är den kvinna som strängast underkastar sig föreskrifterna och därmed sin make… Om någons hustru blir våldtagen är det än idag först och främst makens anseende som måste räddas. Kvinnan påpekar för sin make ”det är din heder de har våldtagit”. Det viktiga är inte kvinnans kropp och psyke utan mannens heder.

Men muslimerna bryr sig inte, säger Adonis:

När man betraktar islam i dagens värld blir man bitter eller arg och upprorisk. Okunnighet, grymhet, obskurantism… Man halshugger människor, skär upp magen på kvinnor, våldtar och plundrar. Allt detta är tecken på det mänskligas död. Muslimerna kommenterar inte själva detta. Ibland höjs en röst någonstans, men någon verklig revolt ser man inte skymten av.

Jösses, utropar jag för mig själv, tänk om detta skrivits av någon svensk, till exempel antropologiprofessor Arnstberg. Det hade blivit korsfästelse direkt. Saken hade omedelbart avskrivits om grövsta islamofobi. Men Adonis, internationellt erkänd poet och Nobelpriskandidat tillika sannolikt muslim, kan inte så enkelt avskrivas. Jag har på senare år utsatts för så många vad jag bedömer som trovärdiga islamskeptiker,  Mohamed Omar till exempel, så att mina pk-inspirerade spärrar mot fritänkeri när det gäller islam gradvis har malts ned. Jag märker hur jag under läsningen av Adonis bok lite i taget övergår från att se islam som en problematisk religion till att betrakta det som en vedervärdig och farlig politisk ideologi. Jag önskar, faktiskt, att jag hade ärkebiskopen vid min sida för att ge mig argument för att Nobelpriskandidaten visar en felaktig bild av islam medan hennes kompisar med anknytning till det muslimska brödraskapet har en mer tillförlitlig och balanserad uppfattning.

Men tänk om Adonis har rätt. Tänk om vargar inte är att gosa med enär de är rovdjur. Hur i helvete ska man då kunna se någon reson i svensk politik som går ut på att vi dels ska finansiera dessa rörelser via statsbudgeten, dels multikulturellt ska anpassa oss själva efter deras kompromisslösa världsuppfattning.

Jag vet att Svenska Akademien inte väljer sina Nobelpristagare i litteratur på politiska grunder, utan endast konstnärliga, men om Akademien väljer Adonis till årets pristagare på konstnärliga grunder tror jag det skulle de de reformvänliga krafterna inom islam – som Adonis i och för sig misströstar om – den skjuts i baken de behöver för att genomföra den nödvändiga nyläsningen och omtolkningen av islams heliga skrifter.

41 reaktioner på ”Adonis

 1. larslindblog skriver:

  Vi vet ju sedan gammalt att när Shahen av Iran störtades avskaffades sekulär rättsordning.
  ”otrogna” kvinnor ställdes i en grop – och så kastade man stenar på dom-ej för stora ej för små-döden skulle vara så plågsam som möjligt.
  Om denna regim påpekade statsminister Palme att ” Iran bygger demokrati med pedantisk noggrannhet”
  Vi vet att kristna förföljs och saknar rättigheter i alla muslimska länder – även i goda fredliga tider.
  Vi kan ju tänka oss reaktionen hos media , FN , USA ,om ett kristet land skulle övergå till att tillämpa seder från Gamla Testamentet …..det finns massor av dödande och massakrer , utplånande av hela städer och byar..(Sodom & Gomorra ) osv…
  Men av rasistiska skäl ställer man inte samma krav på muslimer ; underförstått att dom ju är så okunniga , våldsamma, vidskepliga ,saknar impulskontroll , osv att man inte kan ställa krav på muslimer att uppföra sig på ett anständigt sätt mot sina grannar, om grannarna vill vara Buddhister , Ateister eller Kristna…Inte ens inom den muslimska gruppen kan man hålla sams utan massakrerar gladeligen varandra på dom mest plågsamma sätt man kan hitta på.

  Alla bevis finns -skrivna i eldskrift på väggen : Detta är en totalitär, grym , expansionistisk ,politik förklädd till religion .
  Att som ansvarig politiker rulla ut ”röda mattan” för utövare av detta i vårt land borde falla under någon § i brottsbalken.

  Gillad av 7 personer

 2. Christer Carlstedt skriver:

  Allahu akbar säger vår ärkebiskop och muslimska lärde.

  Större än vad? Jo, givetvis större än vårt mänskliga förstånd.
  Lik förgrymmat har präster suttit på sin kammare, eller i sitt tält, och ansett sig ha kommit fram till vad som är gudens avsikt och vilja.
  Det är väldigt duktigt gjort, med tanke på att de just sagt att gud är större än de begriper.

  En gud är per definition allvis och gör därmed inga misstag. Då blir det ju rätt så naturligt, att man som muslimerna menar, det inte kan bli tal om att revidera Koranen eftersom den är gudens ord.
  Hur man förklarar skillnaderna mellan första och andra utgåvan, där den senare är mera våldsbenägen, blir då litet av en gåta. Guden ändrade sig visst ändå?
  Rent praktiskt har man löst det så att det som sagts sist har företräde om det skulle gå på tvärs ned tidigare utsagor.
  Men nu jädrar får gud inte ändra sig mer!
  Hur var det nu med det där ”Allahu akbar” ?

  Sunni och Shia och alla varianter som finns anser att Koranen är gudens ord.
  Dessutom är det så fiffigt ordnat att om man dör i strid för Islam så har man en plats säkrad i paradiset.
  Nu slår man ihjäl varandra, förmodligen då till gudens stora förnöjelse. Båda parter i förvissningen om att om striden går illa för mig så är i alla fall därmed entrébiljetten till himlen fixad.
  Då inträffar ju det litet knepiga – om jag slår ihjäl min fiende så förpassar jag ju honom till paradiset, eller?????
  Själv ligger jag också rätt så bra till eftersom jag ju har dödat i gudens namn och till hans ära.

  Tänk om den jag slog ihjäl och jag blir grannar i paradiset?

  I dagens diskussioner hör man allt som oftast att SD kan man inte ha att göra med eftersom de har nazistiska rötter bakåt i tiden (vänsterns kommunistiska rötter verkar av någon märklig anledning inte lika anfrätta).
  Då ställer ju jag mig frågan hur man i det svenska samhället kan ge någon form av stöd och acceptans till en våldsideologi som islam? Det handlar ju inte ens om förgången tid.
  Skiten pågår ju just nu!

  Gillad av 7 personer

 3. BjörnS skriver:

  Det låter som en god sak att ge Adonis Nobelpriset. Det kan tilta strålkastaren mot Islams destruktiva roll, åtminstone för oss i väst. I Mellanöstern och Nordafrika kommer inget att hända, förutom kanske upprörda demonstrationer.

  Gillad av 3 personer

 4. Kim skriver:

  De åsikter Adonis har får en svensk inte uttrycka. Då blir svensken dömd för hets mot folkgrupp. Det innebär att vi inte öppet kan granska islam och försöka förstå dess ideologiska konsekvenser. Patrik lyckas här komma undan genom att citera Adonis. Kanske är det sådana indirekta diskussioner vi måste ägna oss åt för att kunna lyfta fram islams problem i ljuset.

  Jag har mycket svårt att förstå varför det politiska etablissemanget kräver tolerans mot en ideologi som förespråkar barnäktenskap, stening, stympning och kvinnomisshandel. En ideologi som propagerar för olagliga företeelser borde väl snarast betraktas som samhällsfarlig.

  Gillad av 7 personer

  • Stefan skriver:

   Muslimer, eller Islam, är inte för barnäktenskap, hustrumisshandel, stening och stympning.

   Den som behandlar sin kvinna bäst är bäst. Muhammad.

   Stening är ett förislamiskt straff. Koranen förespråkar spöstraff för otrogenhet t.ex. men utesluter inte förlåtelse.

   Barnäktenskap? Könsmogenhet räknades förr som vuxenhet, och är måttet i Koranen. Idag är det vanligt att utbildade muslimska kvinnor inte gifter sig förrän 35 eller t o m 40.

   Inom efterblivna ideologier som Saudiarabiens statsreligion t ex är det som Kim säger. Men vems Islam är det egentligen ?

   Även om de skulle få m

   Gilla

 5. Ulf45 skriver:

  Den syriske poeten Ali Ahmad Said Asbar, som är mest känd under sin pseudonym Adonis, som sedan många år tillbaka lever i exil i Paris, har länge betraktats som en av den arabiskspråkiga världens främsta kulturpersonligheter. Som Patrik mycket riktigt skriver är han en av de författare som vid åtskilliga tillfällen tippats få Nobelpriset i litteratur. När han nyligen var i Tyskland för att ta emot det prestigefyllda Erich Maria Remarque-priset intervjuades han av tyska Die Welt. Intervjun som publicerades den 17 februari 2016 kan läsas i länken nedan för den som behärskar någorlunda det tyska språket:

  https://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article152319848/Ein-moderner-Islam-ist-nicht-moeglich.html

  I intervjun för Die Welt gav Adonis uttryck för djup pessimism vad gäller den muslimska världens möjligheter att utvecklas mot fred, demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Grundproblemet, menade den åldrande poeten, är islam. Religionen kan, enligt Adonis, inte moderniseras eller reformeras, eftersom den då skulle förlora sin mening. Följaktligen, menade han, kommer islam inte att förändras.

  – Om man inte kan hålla isär religionen och staten går det inte att ha någon demokrati, och i synnerhet inte jämställdhet mellan könen. Alltså kommer vi att behålla ett teokratiskt system. Så kommer det att sluta.
  – Religionen styr allt; hur man förflyttar sig, hur man går på toaletten, vem man ska älska…
  – Araberna har inte längre någon kreativ kraft. Islam bidrar inte till intellektuellt liv och uppmuntrar inte till diskussion. Det saknas tänkande inom islam. Islam genererar inget tänkande, ingen konst, ingen vetenskap, inga visioner som kan förändra världen. Man är fast i upprepningar, som utgör tecken på att den arabiska kulturen nått vägs ände. Araberna kommer att leva vidare, men de kommer inte att bidra till att göra världen bättre.

  Gillad av 7 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Tack för länken! Ovan nämnda artikel i Die Welt efterföljs dessutom direkt av en mycket läsvärd intervju med den tyskegyptiske författaren Hamed Abdel-Samad: ”Mohammed war ein Massenmörder und ein kranker Tyrann” (27/9 2015). Där finns många andra artiklar också på temat Islamkritik.

   Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Jag föreställer mig, ULF45, att det i alla tider har blivit så plågsamt för tänkande, medkännande, normalbegåvade, icke helt samvetslösa muslimer, att efterleva pedofilprofeten Muhammeds blodtörstiga budskap om hat, hot, död, terror och besinningslöst våld mot förment värdelösa varelser – som icke ”hypermaskulina” män och värnlösa kvinnor, barn och djur – att de har dukat under.

   Rättroget muslimska män med mer passande psykopatliknande personlighetsdrag torde via sin hänsynslösa aggressivitet och tvångsmässiga sexualitet ha lyckats bäst med att främja islams framgångsrika utbredning medelst skoningslös avlivning av förhatliga individer och hejdlös avling av fler hatiska varelser med ”hypermaskulint”, ändamålsenligt oempatiskt muhammedanskt arv.

   Det hade sannolikt gynnat Sverige, om man parallellt med att förgäves försöka enas om en tillräckligt generös metod, för att lyckas fastställa ”ensamkommande barns” påstått låga ålder genom att magnetröntga knän och fotleder eller undvika att röntga tänder, handleder eller nyckelben, helt krasst hade infört obligatorisk magnetröntgen av hitresta, muslimska mäns och pojkars hjärnor… kan jag tycka.

   http://fof.se/artikel/psykopatisk-hjarna-inte-kopplad-for-empati

   Gillad av 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Då borde vi ge honom Nobelpriset,
  innan det är för sent…

  Vågar Svenska Akademien belöna,
  en konstruktiv Islamkritiker är väl ”den gravade hunden”…

  Man tvivlar starkt!

  Gilla

 7. Lars Åhlin skriver:

  Vad roligt att läsa en uppskattande recension av ”Våld och islam”. Jag har tidigare läst ett par recensioner på kultursidor som tycks anse boken vara islamofobisk smörja utan något värde (en av Fazlhashemi som annars skriver intressant).

  Det är så viktigt att man i Sverige får upp ögonen för det hot som wahabitisk och salafistisk islam utgör. Det verkar som att muslimska brödraskapet (lika extremistiskt som jihadism, även om våld inte är centralt hos dem) ligger bakom alla organisationer som i Sverige säger sig företräda islam. Avbryt då stödet de får idag, börja istället motarbeta dem, med nya lagar om inte dem som rör hets mot folkgrupp eller uppvigling räcker. Men stöd de moskéer och organisationer som tydligt visar att de tar avstånd från politisk islam och stöder personlig frihet och demokratin. För alla de muslimskt troende i Sverige för vilket kärnan är vördnaden inför Gud och kärleken till nästan måste kunna utöva sin variant av islam.

  Gilla

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Svetsaren skulle bli tokig förstås!
  Nåja bara tokigare)

  Ingen mer röstboskap skulle någonsin vilja sätta sin fot i Sverige,
  detta syndens depraverade land…

  Likaså Henrik Arnstad, hans bästa o insiktsfullaste rådgivare(?),
  skulle skrika sig hes: Islamofobi…

  Gillad av 2 personer

 9. oppti skriver:

  Inte roligt att på detta sätt helt skriva ner en religion som omfattas av så många vettiga människor.
  Men verkligheten talar för att det är sant och relevant.
  Fatalism parad med stark gudstro har aldrig varit en framgångsfaktor.
  Tur att Gallileo öppnade upp katolska kyrkan för vetenskapen och numera även fått sin gravplats innanför den, symboliskt visad i den kyrka i Florens där han flyttats in från en egen nisch till centrala kyrkokroppen.(Santa Croce)-en kyrka med flera stora tänkare och förlagan till USAs frihetsgudinna.

  Gillad av 1 person

 10. Gunilla skriver:

  Etablissemanget försöker nu misskreditera hans senaste bok genom att hävda att han delar samma syn på islam som IS. Hur långt/djupt kan etablissemnaget gå/sjunka i förnekelse för att försvara sin multikulturella illusion i Sverige.

  Gilla

 11. lensof skriver:

  Pseudonymen är kaxig men poeten är faktiskt vacker i sitt åldrande. Han var på Bokmässan och hade en diskret och sökande attityd, personifierade min bild av en äldre vis man med omedveten karisma.
  Köpte också boken, har inte läst den ännu men annat av honom. Han skulle vara en värdig Nobelpristagare men han är mer än poet. Han har blicken och sanningssökandet, detta gör honom stor och mycket ovanlig.
  Vi har alla anledning att ta till oss vad han skriver.

  Gillad av 2 personer

 12. Bengt-Åke Wennberg skriver:

  Jag vill gärna inflika att sätten att vidmakthålla och säkra sin makt över själarna tycks vara traderade i människans historia. Vi finner dem överallt och i alla kultirer och världsdelar. Vi själva är naturligtvis inte undantagna. Då giljotinen uppfanns betraktades den som ett ”humant” sätt att avrätta misshagliga människor som godtyckligt anklagades för förräderi mot ”folket”.

  Traditionen fanns naturligtvis också på Mohammeds tid. Så texterna – varken i Koranen eller Bibeln – är i detta perspektiv inte särskilt anmärkningsvärda. Det anmärkningsvärda är att sådana texter – liksom för övrigt de ”goda” filosoferna, som Aristoteles, i vår tid kan uppfattas som auktoriteter som säger ”sanningar” vilka ”bestämmer” hur vi människor skall leva.

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Oemotsägligt, Patrik, BRAVO!

  Du, Mohamed och Adonis framstår som enastående klarsynta, modiga och stridslystna förmedlare av denna väl underbyggda och välformulerade – högst berättigade – islamkritik.

  Ärkebiskop Antje Jackélens eventuella argument för sina muslimska bröders tolkningsföreträde och förmenta rätt att islamisera den kristna världen, saknar all relevans och bör lämnas därhän.

  Gillad av 1 person

 14. Hovs-Hallar skriver:

  ”… en vedervärdig och farlig politisk ideologi…”

  Jag kunde inte sagt det bättre själv. Och i Sverige idag finns det bara ETT parti man kan rösta på, om man vill ha gehör för den åsikten om islam. Övriga partier bjuder över varandra i sin iver att tala väl om, och på alla sätt gynna, denna främmande lära.

  En lära vars förespråkare Tage Erlander på sin tid klokt nog INTE ville ha hit!

  Men det var innan kulturvänstern och dess medlöpare tog över tolkningsföreträdet i svensk politik på 1970-talet och började censurera vad man fick och inte fick säga. Allt som kunde tolkas som ett självhävdande av den svenska kulturen blev förbjudet och istället skulle man lägga sig platt för allt främmande — ju mer främmande desto bättre.

  Gillad av 2 personer

 15. sten lindgren den yngre skriver:

  Det verkar som boken ger en ganska rättvisande bild av islam. Det är ett hämningslöst våld som nu utövas och tystnaden från mer än en miljard muslimer är massiv, ingenstans utom hos enstaka intellektuella ser man någon kritik mot islam. Det är ju rent fantasteri att tro att ett Nobelpris har någon inverkan alls. När vi i Sverige på så kort tid sjunkit ner i anti-intellektualism och helt övergett ett rationellt samtal baserat på fakta, hur djupt måste inte den muslimska kulturen sitta fast i samma hål? Det har pågått i hundratals år, samtidigt som islam har fått allt fler anhängare.

  Fint ge Nobelpriset till Adonis, men planera för guds skull inte för någon förändring bland muslimer. Det enda man kan göra och den viktigaste politiska fråga för Europas framtid är att arbeta för att få islam och muslimerna ut ur våra länder. Islam kommer aldrig att reformeras i Europa utan utnyttjar istället våra lagar som inte är anpassade för denna virus-liknande ideologi som kallas religion. Det är detta som behöver diskuteras, vilka åtgärder är mest effektiva för att minska islams närvaro i Europa. Det handlar om volymer, även här.

  Gillad av 3 personer

 16. Ami skriver:

  Det Adonis skriver är precis vad vi ältar på bloggen.
  Islam är en antisemitisk,hatisk, rasistisk ideologi. I alla andra sammanhang skulle det vara stört omöjligt att ens kunna recitera texter i Koranen utan att drabbas av represalier och riskera att bli åtalad för hets mot folkgrupp.
  I utmaningarnas Sverige så kan vem som helst bli kränkt av vad som helst. Rasifieringen står som spön i backen, vita män är djävulens verktyg men ingen blir kränkt av följande vers i Haditherna.
  ”Allah’s Messenger (may peace be upon him) as saying: The last hour would not come unless the Muslims will fight against the Jews and the Muslims would kill them until the Jews would hide themselves behind a stone or a tree and a stone or a tree would say: Muslim, or the servant of Allah, there is a Jew behind me; come and kill him; but the tree Gharqad would not say, for it is the tree of the Jews”

  Den yttersta dagen – då alla sanna muslimer får möta Allah – kommer inte förrän alla judar har blivit utrotade:

  Gillad av 2 personer

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  Vi får hoppas att Adonis viktiga bok kommer att läsas och inte drabbas av den bruna råttans stämpel och rensas ut från biblioteken innan den kommit fram.
  Visserligen bekymrar sig inte dagens ”vänsteretablissemang” för logiken i onödan men till slut måste det ju ändå bli jobbigt när man ständigt måste trassla in sig i syllogismerna.
  Emellertid om vi gör som Cecilia Hagen och bara betecknar boken som en metafor så kanske Adonis bok kan undgå det presumtiva bokbålet.

  Gillad av 1 person

 18. Linden skriver:

  Det man inte pratar mycket om alls är att det VARJE år brinner i ca 530 skolor.
  I genomsnitt är det 1,5 skolbränder per dag.
  Omfattande skolbränningar och annan helt vanvettig skadegörelse av både gemensamma resurser och privat egendom är bevis på att folkbytespolitiken, som illvilligt genomdrevs av herrar Reinfeldt och Fridolin, innebär ett veritabelt Sisyfosarbete och totalskenande kostnader för kommunerna, som tvingas hantera rikspolitikernas multikultikaos och måste tillhandahålla ”gratis” skola, subventionerad barnomsorg oavsett verkligt behov, icke-existerande bostäder, livslånga socialbidrag och oanständigt hänsynstagande till kulturellt inkompatibla, hitresta immigranters ohemula krav på positiv särbehandling.

  Immigranter, som i förfärande omfattning saknar respekt för andras egendom och liv och lem – och som underkänner vårt naturvetenskapligt baserade bildningsideal och uppriktigt tycks förakta i princip allt svenskt (utom våra pengar) och alla västerländska värderingar, kan inte förväntas vara aktsamma om de ”allmänna” tillgångar de aldrig har för avsikt att själva delfinansiera via skatt på vanligt, hederligt, produktivt lönearbete.

  Gillad av 2 personer

   • Hortensia skriver:

    JAG skrev alltså, som Hortensia • 7 oktober 2016 16:06:50

    ”Bra Rebecca! Påpekar dock, att kommunala skolor torde vara betydligt fler till antalet än de privata på de flesta orter i Sverige och dessutom sannolikt i större omfattning nyttjas av kommuninvånarna även på kvällstid, vilket nog är en troligare anledning till att fler kommunala skolor vandaliseras än att de privata alternativen skulle fredas av högre popularitet hos befolkningen.

    Omfattande skolbränningar och annan helt vanvettig skadegörelse av både gemensamma resurser och privat egendom är, enligt min uppfattning, bevis på att folkbytespolitiken, som illvilligt genomdrevs av herrar Reinfeldt och Fridolin, innebär ett veritabelt Sisyfosarbete och totalskenande kostnader för kommunerna, som tvingas hantera rikspolitikernas multikultikaos och måste tillhandahålla ‘gratis’ skola, subventionerad barnomsorg oavsett verkligt behov, icke-existerande bostäder, livslånga socialbidrag och oanständigt hänsynstagande till kulturellt inkompatibla, hitresta immigranters ohemula krav på positiv särbehandling.

    Immigranter, som i förfärande omfattning saknar respekt för andras egendom och liv och lem – och som underkänner vårt naturvetenskapligt baserade bildningsideal och uppriktigt tycks förakta i princip allt svenskt (utom våra pengar) och alla västerländska värderingar, kan inte förväntas vara aktsamma om de ‘allmänna’ tillgångar de aldrig har för avsikt att själva delfinansiera via skatt på vanligt, hederligt, produktivt lönearbete.”

    Gilla

   • Linden skriver:

    Berättigat påpekande.
    Vill samtidigt passa på att slå ett slag för Rebecca Weidmo Uvells blogg.
    Hon är en fri fågel som orädd borrar sig ner i oegentligheterna i samhället.
    Urtypen för en grävande journalist. Som det tyvärr råder brist på idag.

    Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Så förfärligt pinsamt, Alfons. Rent plågsamt att höra en sådan osminkat sanningsenlig beskrivning av dagens förfulade, allt mörkare och farligare Sverige. Usch!

   Gillad av 1 person

 19. phnordin skriver:

  Tack för denna recension av ”Vàld och Islam” av Ali Ahmad Said Asbar/ Adonis. Denna person har en given plats i den svenska kulturdebatten. Jag hoppas innerligt att den Svenska Akademin bjuder in personligheten för offentlig presentation av idéer och tankar kring Islam

  Gilla

 20. Birgitta C skriver:

  En sån rasist och islamofob som Adonis väl måste ses som då kan väl aldrig få Nobelpriset. Då har ju Nobelkommittén släppt in fel folk till sin fina fest. Svårt att fortsätta hålla Jimmie Åkesson ute då. Jag är förstås lite cynisk här som ni nog förstår. Men när man ändå är inne på det så ska det bli intressant att se vem som får SDs nyinstiftade eget nobelpris. SD ska ju ha en egen fest och ett eget pris har jag ju läst. Ett pris som visst ska tilldelas för arbete för fred och utveckling i Europa om jag förstått rätt.

  Gillad av 1 person

 21. Stefan D skriver:

  Tyvärr leder Adonis bok till fler missförstånd eftersom världen är större än arabvärlden, alltså också Islam. Samt att i händerna på klokt folk är Islam inte en maktgirig våldsideologi. På organisationen nivå är det tufft, något ljus sprids från Nahdlatul Ulama, världens största muslimska organisation, som leddes av Gus Dur som också var president i Indonesien under ett års tid, och som var för frihet och modernitet,dvs. inget tvång.
  Jag umgås inte med de muslimer som vill förtrycka andra.

  ”Det ska inte förekomma tvång i religionen” Koranen

  Idioterna plockar och väljer både i Koranen
  och i andra mindre auktoritära, ibland påhittade, källor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.