Om den Goda Medelklassen

bild[31]

Krister Thelin

”Den skötsamma medelklassen”. Smaka på begreppet. Är den samhällsbärande eller bara – i sin brist på progressiv glöd – värd förakt? Kälkborgerlighet” eller ”småborgerlighet”  väcker mest löje: småttiga perspektiv, ängslig  anpasslighet och gnetigt självintresse. Inga visioner, ingen vilja till radikal samhällsomvandling eller stora och djärva tankar.  Den finns dock där, klämd mellan olika eliter, kulturella och kapitalstarka, å ena sidan, och den stora ”massan”, å den andra. Marxismen lever på sina håll och klassanalysen har inte helt spelat ut sin roll, i vart fall inte som retorisk figur. Efter kommunismens kollaps har den dock förlorat sin legitimitet. Nu har den ersatts av postmoderna förklaringar där allehanda ”strukturer” ingår; genus, ras eller andra kollektiva identitetsmarkörer har ersatt klass i samhällsomdanarnas verktygslåda. ”Strukturella hinder” istället för ”klasskamp”. Men det är inte medelklassen som serverar nytt vin i gamla läglar, det är de självutnämnda eliterna i kultur och medier. Medelklassen är fullt upptagen med att sköta sitt jobb och ordna sin privata tillvaro . Göran Hägglund försökte för några år sedan lyfta fram ”verklighetens” folk, men kom av sig inför den närmast hånfulla kritiken. Det borde han inte ha gjort.

Medelklassen kan lika gärna betecknas som den ”allmänborgerliga” delen av valmanskåren. Den struntar i nyanserna och gränserna mellan de nuvarande fyra partier som utgör Alliansen. Det är däremot sådant som sysselsätter de politiska proffsen och partikadrarna (”partisterna”) i symbios med de politiska kommentatorerna. En Demoskopundersökning för ett par år sedan visade, att av dem som betecknade sig som borgerliga och Alliansanhängare ville tre fjärdedelar, det vill säga procent, att det hellre gick bra för Alliansen som helhet än för ett vart av de däri ingående partierna. Hade frågan ställts till partisterna hade förmodligen lika stor andel satt det egna partiet före. För den borgerliga medelklassen är det ett problem. Dess formella företrädare gynnar hellre de intressen som föder dem och ger dem uppdrag, det vill säga partiet, än dem vars uppgift det är att företräda. Marx iakttagelse står sig: Intresset ljuger aldrig. Vår regeringsform och vallag ger främst en partirepresentation i riksdagen. Enskilda ledamöter är medvetet underordnade partiet. Om vi haft majoritetsval i enmansvalkretsar, hade banden mellan valda och väljare varit betydligt starkare. Och partistyrelsernas inflytande betydligt mindre. Hanteringen av den beramade ”decemberöverenskommelsen” 2014 bär syn för sägen. Få riksdagsledamöter var informerade eller inblandade, när partiledningarna, inför det av statsminister Löfven skickligt utspelade nyvalskortet, ingick överenskommelsen som skulle gälla till 2022. Den höll som bekant inte länge. DÖ dog. Ironiskt nog på initiativ av det parti, KD, som varit dess främsta tillskyndare För KD, och numera också Liberalerna, mot vilka fyraprocentsspärren grinar i ansiktet (ett starkt incitament för decemberavtalet) ligger lösningen i att bilda vad som i praktiken är en valkartell genom uppväxling av Alliansen till ett parti ( Om detta har jag skrivit bland annat här).

Redaktören för denna blogg luftar ibland tanken på ett nytt parti som skulle ta tillvara den skötsamma medelklassens intressen. Frustrationen över nuvarande ordning bör dock inte leda till ytterligare splittring på den borgerliga kanten, en splittring som är och har varit S största tillgång. Det tynande pågående försöket med Borgerlig framtid (eller vad firman nu är sedan interna strider gjort att en avsatt ordförande tagit namnet med sig) visar att nya partier inte är lösningen.

Vad som behövs är att Alliansen inte låter sig skrämmas från att undersöka hur långt en borgerlig politik bär i riksdagen. Borgerligheten behöver tuffa till sig. Istället för att bekämpa SD och tävla i avståndstagande borde energin läggas på undersöka vilket stöd som SD kan ge i enskilda sakfrågor. Redan nu tar Alliansen emot SDs stöd i de många men meningslösa tillkännagivanden med vilka man försöker hålla humöret uppe. Väljarna är inte imponerade. Samtidigt strävar S efter att också få SDs stöd för ändrade regler för exempelvis offentlig upphandling. S har större vana vid att vara ett maktparti och är mer hänsynslös. Kampanjen från vänsterns sida att ”fula ut” SD (dess bakgrund och enskilda ledamöters bristande omdöme gör förvisso saken inte alltför svår) har ett enda syfte: Hindra de borgerliga från att ta makten med stöd av SD. Det är vänsterns mardröm, nu när valmatematiken och klimatet inte räcker till för ”blocköverskridande uppgörelser, underförstått på S villkor och under dess ledning.

Alternativet till en mera resolut och samlad borgerlighet, till den goda medelklassens fromma, är fortsatt låtsasopposition i två år till. Varför skall väljarna sätta sin lit till de borgerliga partierna 2018 och ge dem sitt förtroende, om de inte redan nu vågar vad som är varje oppositions skyldighet: gripa regeringsmakten? Det har inte blivit en gemensam Alliansbudget, men nu sätter utskottsarbetet igång. Se till att utskottsbetänkandena speglar den majoritet som går att få i skilda frågor – med stöd av SD. Syna dess politik, i stället för att odla beröringsskräcken och i praktiken låta det misslyckade decemberavtalet styra. Annars kommer kanske S och lägger beslag på SD 2018. Och är det bättre att den nuvarande rödgröna politiken skall fortsätta att försämra landet i ytterligare två år? Tro på er egen propaganda om regeringspolitikens allmänna fördärvlighet och handla därefter. Medelklassen räknar med er – än så länge!

41 reaktioner på ”Om den Goda Medelklassen

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  S vill regera genom varaktig söndring!

  Mardrömmen är att Alliansen samarbetar med SD!

  Då är S regeringsmedverkan historia, en ökenvandring väntar!

  Man (S)låss bokstavligen för sin överlevnad som maktfaktor!

  Annars väntar en PASOKifiering!

  Gilla

  • B skriver:

   Jag förstår inte varför det skulle vara värre att ta stöd av Sverigedemokraterna än att, som sossarna gjort i alla år, ta stöd av Vänsterpartiet (som tidigare till och med hade ordet kommunisterna i partinamnet). Sedan är det väl också så att ju större Sverigedemokraterna blir desto fler vettiga människor väljs väl in i partiet, så på sikt kommer det nog att blir ett parti som de flesta andra.

   Gillad av 3 personer

 2. sten lindgren den yngre skriver:

  Jag håller med om detta trots vårtorna på SD. Jag läste ett utklipp av den storögde Jan-Erik Larsson, där han upptäckt att någon upptäckt att folk röstade på Trump trots Trump. Det är så klart så med SD också, man röstar på SD trots SD. Man suckar djupt när den senaste videon med antisemitism avslöjas eller när knäppskallar motionerar om att begränsa Bonniers inflytande pga etnicitet. Allt står inte rätt till hos SD, men det som talar till deras fördel är att de inte vill avskaffa mig och min familj. Det räcker för tillfället även om man börjar tro att varenda en i toppen behöver rensas ut.

  Alice T skriver om detta idag, vad är vunnet på att låta de radikala krafterna inom SD vinna? SD är här för att stanna, de är också en (allt större) del av #detnyalandet. Det är lustigt hur vänstermedia i SR nu gullar med Farc-terroristerna och surt konstaterar att många Colombianerna är dumma och inte alls vill belöna de som mördat deras söner utan vill ha dem i fängelse, de skall minsann förlåta och tro på bot och bättring, alltmedan SD bär på en arvssynd som aldrig går ur.

  Så jag stöder SD trots SD, men när är det slut med pinsamheter?

  Gillad av 6 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  ”Medelklassen räknar med er-än så länge!”

  För varje gång Alliansen underlåter att driva igenom sina egna förslag i riksdagen trots att det vore möjligt, kommer ett antal som var alliansväljare 2014 att ge upp. Hur ser då den mekanism ut som skulle göra att stödet för Alliansen blir större 2018 än 2014?

  AKBs strategi synes vara att hota Alliansväljarna med att lägga sig platt för de rödgröna även 2018 om inte Alliansen blir större än de rödgröna. Med Björklunds besked om att han kan tänka sig att regera tillsammans med (s) riskerar han att (L) åker ur riksdagen 2018 och KDs riksdagsplatser är även de osäkra. Risken har därför nu ökat dramatiskt att en röst 2018 på ett Alliansparti, oavsett vilket, blir en bortkastad röst.

  Att Alliansen visar musklerna nu i höst är dess sista möjlighet att överleva. Gör man inte det har (s) än en gång lyckats splittra sina motståndare. Att vänta på bättre tider har alltid varit den obeslutsammes och senfärdiges strategi.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   SD tackar o tar emot!

   25 % är sannolikt ett absolut minimum 2018.
   Uppåt 30 är ingen utopi.
   Alla man pratar med kommer att rösta på SD nästa gång!
   Än fler, när Stefan öppnar foderluckan…

   Största parti blir man med största säkerhet!

   Såsom varande det enda verkliga oppositionspartiet…

   Ynkligt att höra Stefan ställa krav på Mp:s medverkan,
   i en blocköverskridande regering!

   Dags att han börjar njuta av sin väl tilltagna pension 2018…
   Vi orkar inte mer!

   Gillad av 2 personer

 4. tomas skriver:

  Det land i Europa som kommer att kunna ”rädda sig” undan från islamisering längst är Schweiz. ”Direktdemokrati” är ett måste i en värld där ”alla” fattiga/outbildade vill ta del av och därmed rasera Europas välstånd..
  ”The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations,”

  Gillad av 5 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Det finns få länder i västvärlden där medelklassen har så litet politiskt inflytande som i Sverige. Om rörligheten och språkkunskapen vore bättre skulle säkert den svenska medelklassen söka sig utomlands i mycket större utsträckning ån vad fallet är idag.
  I sin desperation över vänsterns otidsenliga socialism i kombination med ett verklighetsfrämmande ”miljöparti” och en handlingsförlamad allians söker sig många även inom medelklassen till SD inte för att de i första hand gillar deras politik utan snarare att de i dagens situation ses som den minst dåliga. Detta avspeglas i opinionsundersökningarna. I stället för att ta itu med sina tillkortakommanden gör alliansen och dess media och SVT allt för att smutskasta SD i förhoppningen att väljarna skall få avsmak för partiet. Detta är knappast troligt då väljarna inte är så korkade som man tror och väl känner till alla dumma felsteg som de mer ”salongsfähiga” partimedlemmarna från de ”fina” partierna gjort liksom för den delen representanter för kyrka och fack. Allt detta och lite till kan var och en lätt hitta genom några Gogelklickningningar. Och detta görs också.

  Av denna anledning krävs det faktiskt betydligt mer av alliansen. Att visa ett Björklunds samhällsansvar genom att redan nu berätta att han utan att blinka kan stödja S lär knappast ge mera röster till L från medelklassen och de radikala har mer coola partier än L att vända sig till. Risken är därför stor att L liksom KD sjunker under 4% gränsen i valet 2018 genom detta alldeles onödiga utspel.
  När det gäller medelklassens röster finns det bara en sak att göra nämligen att föra en bättre politik och verkligen ta itu med landets alla problem.På sikt är skolan och en planlös migrationspolitik de största problemen. När det gäller försvaret är säkert redan loppet kört och här får man vara fatalist och hoppas på NATO även om ett ryskt hot idag saknar realitet. Ryssland har betydligt mer angelägna bekymmer och på sikt från sin allt mäktigare östliga granne. Ett annat allvarligt problem är ekonomin där nu alltfler skuldsätter sig över öronen. Även om irländarna förr i världen kunde försörja sig genom att tvätta skjortor åt varandra så går detta inte särskilt bra i en globaliserad ekonomi. Det räcker att titta på Grekland.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Liberalerna har nog gjort sig överflödiga nu!

   Kanske en del frisinnade går över till KD o räddar ett parti kvar)

   Liberalerna kan vi nog undvara,
   med Birgitta Ohlsson lurandes i vassen…

   Jag HADE en icke-socialistisk regering,
   med Björklund som Statsministerkandidat som bästa alternativ.

   Nu har Janne gjort bort sig fullständigt!

   Gillad av 1 person

 6. BjörnS skriver:

  Den strategi KT förespråkar tror jag är riktig. Dock, ska alliansen ta makten måste de ha en i förväg uppgjord politik. Ett maktövertagande måste förberedas. Budgeten är det centrala redskapet men det bygger på att pusslet lagts på en mängd olika politikområden. Allt kan man naturligtvis inte hinna med men en trovärdig alliansagenda inom invandring, polis, skola och försvar behövs. Den finns inte idag.

  Gilla

 7. Anders skriver:

  Varför ska någon lägga sin röst på partier som förstört Sverige? Vem vill ha tillbaka en ”borgerlig” regering som åter ska öppna migrationskranarna för fullt? Medelklassen bör istället lägga sin röst på SD, som faktiskt är det enda parti som står för normala värderingar.

  Gillad av 9 personer

 8. larslindblog skriver:

  Jepp ! Jag har aldrig förstått varför alliansen inte går ut med en valsedel , sedan kan väljaren kryssa den partiledare man önskar gynna.
  Dom ickesocialistiska partierna verkar totalt ointresserade av en förändring.
  Personligen är jag bränd av alliansens asylantpolitik och kommer att i ren självbevarelsedrift rösta SD oberoende av hur många ”dåliga skämtare , f.d nationalsocialister , obegåvade förslagsställare ,eller bara töntiga företrädare Expressen/AB än lyckas hitta.
  Att liberalernas Jan Björklund nu börjar sondera terrängen för en regeringssamverkan med sossarna just för att stoppa en tillnyktring i asylant/migrationfrågan visar hur opålitlig borgerligheten är i den frågan.

  Gillad av 6 personer

  • MartinA skriver:

   L kommer aldrig att samarbeta med vänsterpartierna. Om de ställde sig jämte kommunisterna i mp och v så skulle det bli uppenbart för alla och envar att det inte finns någon skillnad mellan dem och det skulle L inte överleva.

   Gilla

 9. MartinA skriver:

  Decemberöverrenskommelsens död var bara tarvligt taskspeleri för att ta bort namnet. Borgarna insåg att det var otroligt impopulärt och låtsades upphäva den. Men fortsatte sedan likadant.
  Borgarna är en katastrof för sverige. De har de senaste tjugofem åren bedrivit en besinningslöst svenskfientlig politik. Ingen glömmer Reinfeldt. Ingen glömmer vilka som rev upp Luciaöverrenskommelsen. Det enda de har att erbjuda är mer förstörelse och mer svenskfientlig sadism.

  Gillad av 4 personer

 10. Ami skriver:

  Alliansen är död, länge leve Alliansen.
  Mitt tycke för Löfven behöver vi inte gå in på men en sak har han sagt som jag håller med om och det är att AKB skall tala ur skägget när det gäller samarbete eller stöd av SD.
  Det är helt oacceptabelt att en partiledare inte berättar för sin väljarkår i vilken riktning hon ämnar ta innan valet. Sveriges väl och ve stå på spel och det är inget att leka med.
  2018 är ett nådens år och kommer att vara det året då svenska folket avgör vår framtid. En framtid som antingen fortsätter i socialismens och ismlamiserings tecken eller gör avstamp i en ny framtid där våra högt aktade medborgare kommer först. En framtid där extremfeminism, rasifiering och antikulturism för evigt läggs i lådan märkt med ”Svenska misstag under historien”
  En förutsättning för en ny framtid är dock att SD en gång för alla rensar ut sina lik i garderoben, filmer där partitoppen raljerar om nazister och judar hör inte hemma i Sverige. Det är en skam för ett parti som i dagsläget har cirka 1,6 miljoner sympatisörer.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs-Hallar skriver:

   Alla partier har några pinsamheter i sina garderober. Men inget annat parti än SD utsätts ständigt för en närgången granskning av sina gamla pinsamheter.

   Ett exempel var när Skavlan i en tv-intervju häromåret försökte förödmjuka Jimmie Åkesson genom att från sin lilla fusklapp läsa upp något läskigt uttalande som någon SD:are gjort NÅGOT DECENNIUM TIDIGARE!

   Följden blev en våldsam folkstorm mot Skavlan i framförallt NORSK media:

   https://affes.wordpress.com/2015/03/30/sds-fejkade-folkstorm-mot-skavlan/
   ”…Skavlan er en skam for Norge som nasion…”

   De vanliga svenska vänsterbossarna typ Anders Lindberg stödde däremot självklart Skavlan.

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Då lägger man väl för säkerhets skull sin röst på SD)

   Då vet man vad man får!

   Mer Löfvén tål vi definitivt ej…

   Skadliga Disney Alice måste bort från Kulturdepartementet,
   kräver nog vi Allah, utom Islamisterna…

   Fridolin måste avlägsnas snarast möjligt,
   undrar om han är PRAO i skolan e var han tagit vägen?
   Pappaledig?
   Minister verkar han knappast vara längre!

   Gilla

 11. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Bra skrivet och ännu ett exempel på hur man kan beskriva det gap som föreligger mellan allmänheten/väljarna och partiaktiva. Tyvärr blir slutsatsen att någon nära förestående vändning inte är att vänta. Moderatledningen skulle behöva utrustas med något slags tekniskt hjälpmedel som gör att de blir medvetna om vilken opinion som råder bland deras potentiella (och jag menar potentiella) väljare. Borgerligheten/medelsvensson skulle behöva något slags pedagogik så att de bättre förstår sitt eget intresse, ett första steg är kanske att våga hävda sitt intresse och inte fortsätta att vara nedtryckta i skorna

  Gillad av 2 personer

 12. Lars Åhlin skriver:

  Jag brukar inte ägna mig åt konspirationsteorier. Men tanken att Reinfeldt m fl drev sin migrationspolitik för att överbelasta och sänka det svenska välfärdssystemet ligger nära till hands, särskilt när man erinrar sig Reinfeldts bok ”Det sovande folket”. Anna Kindberg Batras idé just nu tycks vara att hoppas och vänta på det kaos och de kriser hon förväntar sig att nuvarande regering kommer att ha skapat till 2018, för att göra vänstern så omöjlig att de aldrig mer kan komma tillbaks i regeringsställning.

  Men det är ju våra liv och vårt välbefinnande de spelar med! Hur kan de tro att vi bönder (i schackspel, men också mjölk-dito) skall nöja oss med att offras av partistrategiska skäl? Att medvetet avstå från att ta ansvar för landet i syfte att främja sitt eget parti är så lågt en politiker någonsin kan komma. Dessutom gör de sig naturligtvis omöjliga i kommande val.

  Gillad av 6 personer

  • MartinA skriver:

   Reinfeldt fick jobb på Goldman Sachs litet mer än ett år efter att han slutade. Regeringen ränner till amerikanska ambassaden varje vecka och rapporterar dit snabbare än till resten av regeringen, som första stora wikileaks bekräftade. Och åker och får strategiska instruktioner på bilderberg mötena varje år.
   Dessutom är migrantuvecklingen snarlik i hela nordeuropa. Så provinsiella förklaringar duger ej.

   Gillad av 1 person

 13. Lennart Jonasson skriver:

  Sverige skulle alltså bli ett bättre land om alliansen samarbetade med SD i vissa sakfrågor och ett än sämre land om sossarna samarbetade med SD i vissa sakfrågor?

  Problemet med stort P är att ”medelklassen” är fångade i samma förnekande och önsketänkande bubbla som alla sjuklöverister,

  Polisen fångar inga bovar, skolan befinner sig i fritt fall, äldrevården, sjukvården försämras osv. Ökade skatteuttag, högre avgifter mer upplåning men mindre samhällsservice. Skulle vändningen på dessa eskalerande problem gömma sig i alliansens tillkännagivanden? Tillåt mig småle. Den ängsliga anpassligheten präglar i huvudsak de som ingår i etablissemangen och i mindre grad den medelklass som handlar från ett gnetigt självintresse

  Det som behövs är mäktiga alexanderhugg inom statsapparaten, myndigheterna, SKL, partistöd, presstöd, SVT med mycket mera. Nya oppositionspartier förutom det enda skulle möjligtvis få fart på en allt mer frustrerad medelklass.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Idealet vore kanske en SD-regering i minoritet,
   som kunde samarbeta på båda håll)

   För Sveriges o svenskarnas bästa!

   Gilla

 14. Boris skriver:

  Tänk att du varenda gång du skriver måste peta in något negativt om SD Krister. Det framstår närmast som en tvångsmässig handling.
  Ursäkta om jag låter negativ Krister men varenda krönika från dig handlar om hur Alliansen(om det nu överhuvudtaget finns någon sådan) skall agera för att komma till makten. För dig verkar allting bara handla om att ta makten. Vad man gör när man fått makten verkar vara oväsentligt.
  Alliansen är precis lika skyldig som S till den soppa som Sverige hamnat i. Ge mig ett enda skäl till att jag skulle ge dem chansen igen. Alice Teodorescu skriver i dagens GP en som vanligt lysande krönika. En röst på L är en röst på S. Och frågan är om inte detsamma gäller C. Och snart kanske även en röst på M är en röst på S då SD numera verkar framstå som det enda parti som vill fälla S.

  Gillad av 4 personer

 15. modernghost skriver:

  ”Medelklassen räknar med er…”

  Efter Reinfeldt?! – Ni måste skämta.
  Ingen räknar längre med etablerade kålsuparna, dock är det väldigt få som vågar säga det rakt ut. Svenskar är, nämligen, väldigt fega.

  Gillad av 4 personer

 16. Anders skriver:

  Liksom Nils Lundgren häromdagen måste Christer Thelin markera sin distans till SD (”dess bakgrund och enskilda ledamöters bristande omdöme”). Jaha, bakgrund i Bevara Sverige Svenskt, om jag förstått saken rätt. I dagen läge vore det verkligen en nåd att få still bedja om. Och vad gäller vissa ledamöters bristande omdöme så slår ledande företrädare för alliansen SD med hästlängder. Vad sägs om Annie Lööf med hennes 60 miljoner invånare? Eller Anders Borg som tyckte att Sverige borde ta efter Nigeria? Eller förre statsministern (som ju fortfarande har betydande inflytande över M) med sina tomma fält och skogar? För att inte tala om de närmast psykotiska ledamöter för L.

  Den övre borgerlighet som Lundgren och Thelin representerar är anemisk och inget att bygga på. Den vill inte smutsa ner händerna, och kommer heller inte att ha något inflytande. Historiens vind har redan blåst förbi den, för att använda lite hegeliansk-marxistisk tankegods. Detsamma gäller för de svenska borgerliga partier, som kallas Alliansen. Helt andra krafter kommer att ta vid.

  Gillad av 7 personer

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Sverige Demokraterna och svenska folket skall få chansen att avpollettera ut det korrupta socialistiska etablissemanget. Så långt har det nuvarande gänget med Löfven/BATRA sjunkit!
  Hoppas det kan ske innan svenska svensson upptäcker konsten att överleva utan utplundrad egendom ifrån nästan.

  Gillad av 1 person

 18. Hovs-Hallar skriver:

  Tjahaja — ”Borgerlig framtid” har blitt av med namnet sitt ser jag.
  Kanske man skulle byta till ett sedan tidigare inarbetat namn — som

  ”Ny Demokrati”!

  😀

  Gillad av 1 person

 19. Bo Hansson skriver:

  Ja, det behövs nya politiska krafter som slutligen undanröjer den våta DÖ-filten som ännu ligger över 7-klövern. Det behövs en sund politik som ser till en långsiktig samhällsutveckling och därmed tar på sig ett samhällsansvar som nuvarande partier knappt kan stava till. Detta är ambitionen och målet med Borgerlig Framtid – som efter en intern tarmrensning gör en nystart under kommande helg i Lund.

  Följ vår utveckling och bedöm själva – ska samhället kunna vändas i rätt riktning krävs att allt fler faktiskt kavlar upp ärmarna och aktiverar sig, istället för att hålla krampaktigt i fåtöljens armstöd. Våra kommande generationer förtjänar en bättre framtid än vad nuvarande utveckling indikerar!

  /Bo Hansson, t f ordförande Borgerlig Framtid

  Gillad av 2 personer

 20. Fredric Morenius skriver:

  Hej Alla,

  Jag är ordförande för Borgerlig Framtid i Stockholm och tänkte räta ut ett par missförstånd i Krister Thelins artikel. Följande relevant har skett:

  Ordföranden för Borgerlig Framtids partistyrelse har efter samarbetsproblem uteslutits ur partistyrelsen. Denne person innehade tyvärr administrationsrättigheterna till domänen borgerligframtid.se samt ett par Facebook-sidor relaterade till Borgerlig Framtid. Detta skapade problem då han var ovillig att släppa kontrollen över dessa resurser, varför partiet nu påskyndar processen med det sedan tidigare planerade namnbytet.

  Det finns inga interna slitningar eller dylikt i partiet, tvärtom. Om en vecka har Borgerlig Framtid valt en uppgraderad och urstark ny partistyrelse som tillsammans med partimedlemmar och övriga drivna kommer att genomdriva det paradigmskifte svensk politik har framför sig.

  Vi ser fram emot att forma svensk politiks framtid tillsammans med er!

  Mvh,
  Fredric Morenius

  Gillad av 1 person

  • Tahmas skriver:

   Jo tjena, hur kan ett parti tillåta att en person äger rättigheter till partiet. Har ni koll på det nu?
   Vad kommer ni att heta och vilka ingår i den urstarka partistyrelsen.
   Det svajar som man brukar säga.

   Gillad av 2 personer

  • Boris skriver:

   Ursäkta mig men ni känns mer än lovligt naiva. En enligt dig urstark styrelse som inte ens har koll på vem som äger domännamnet. Den du. Min röst får ni inte men ni får gärna stjäla röster från den s.k. Alliansen.

   Gilla

  • Boris skriver:

   Du påstår att ni har en urstark partistyrelse. Men ni är väl allihopa politiker från andra partier eller hur? Det innebär att ni alla har varir med och utformat Sveriges migrationspolitik och därmed bidragit till den soppa som Sverige sitter i. Innan jag ens lyssnar till vad ni har att säga så anser jag att ni skall be hela Svenska folket om ursäkt för de handlingar ni utfört eller medverkat till.

   Gilla

 21. Tahmas skriver:

  Håller med Anders det är beklämmande hur deras beröringsskräck tar sig uttryck.
  Hela media Sverige käbblar om motionen och om Oscars Sjöstedts ”skämt” hur många har inte skrattat åt skämt som har varit både antisemitiska, afrofobiska, kristofobiska m.m.
  Cecilia Hagen kallar Hanif Bali för brunråtta och vill ha hjälp av läsarna hur man bäst utrotar dem, hennes chef stöttar henne. Hanif Bali är född i Iran och läser man på så är hans uppväxt inte helt oproblematisk, men har har lyckats och gör det han gör förbaskat bra så hennes rasistiska påhopp är etter värre än Sjöstedts trams på en privat fest.

  SD har många sympatisörer som är judar eftersom det är det enda partiet som tar deras situation på allvar.
  SD är ett demokratiskt parti invalt av 12.9% av väljar kåren 2014 och vare sig Thelin eller Lundgren eller andra vill det så kommer partiet att nå mellan 20-25% i nästa val. Vi behöver SD, vi behöver ett starkt SD och vi behöver ordning och reda i Sverige. Inget flams, inget trams och inte mer floskler.

  Gillad av 2 personer

 22. Johan utan Land skriver:

  Skall man sammanfatta borgerlighetens insatser det senaste halvseklet så blir betyget blandat. På pluskontot finns förstås att den lyckades stoppa den till synes oövervinnerliga röda maskin som infiltrerad av marxister höll på att köra över allt motstånd och införa planekonomi i vårt land. Viktigast var att stoppa löntagarfonderna men de genomförde även en del andra till synes tråkiga men viktiga reformer. Främst skattegynnat aktiesparande och jobbskatteavdraget. Hanteringen av bankkrisen på 90 talet sköttes också efter omständigheterna väl. Vissa andra ingrepp som taxiavregleringen och bortslumpandet av Stockholm Energi var mindre lyckade men kan skyllas på en naiv övertro på marknadslösningar.

  Det som drar ner totalbetyget till ett stort fett underkänt är naturligtvis avskaffandet av Luciabeslutet under Bildt och regeringen Reinfeldts huvudlösa agerande i invandringsfrågan. Det nuvarande borgerliga ledarskiktet är inte mycket bättre. De låtsas ha nyktrat till och de har lurat en del väljare och stabiliserat sina opinionssiffror men konkret gör de ingenting. De skulle säkert redan idag kunna skaffa sig en minoritetsregering med stöd av SD om de kom med förslag som ligger i mittfåran av europeisk politik. Man behöver inte ens gå till Ungern. Det skulle räcka långt att följa Finlands exempel.

  Idag är alliansen snarare en del av problemet än lösningen. Vad borgerligheten skall göra vet jag inte riktigt. Kanske satsa på Borgerlig framtid. Kanske hålla för näsan och rösta SD. Kanske emigrera – lättare sagt än gjort och väldigt defaitistiskt. Kanske strunta i allting, huka sig och hoppas att det blåser över. Kanske delta i de initiativ PE tycks vilja starta här på DGS. Det viktiga är nog att man försöker göra någonting alls även om det inte är så mycket. Det mest konkreta jag kan föreslå är att slänga ut TVn, säga upp TV-licensen (i den ordningen) och köpa färre dagstidningar.

  Gillad av 2 personer

  • Tahmas skriver:

   Johan utan land
   Håller med. En röst på alliansen kan bli en röst på Lövfen. Lövfen ville att SD skulle lägga ner och tro katten att han vill det när han nu har förstått att hans dagar som statsminister är räknade.
   Alliansen är ett skämt och jag hoppas att den upplöses i beståndsdelar. Bara tanken på att AKB skullen bli statsminister får mig att darra. Låt Hanif Bali bli partiledare så finns det en chans att vi kan få Sverige tillbaka på vägen tillsammans med SD.

   Gilla

 23. Björn skriver:

  Ska man sammanfatta de senaste årens vanstyre av Sverige, är kan det liknas vid en enda lång föräldrafri fest! Några naiva fjortisar hade köpt cola och chips för att ha en mysig kväll tillsammans, men ryktet kom ut! Snart anslöt pöbelhopar från när och fjärran och den goda stämningen var som bortblåst! Inredningen slogs sönder, drickan o snacksen tog slut! Föräldrarna hade varnat för detta, men nu är det för sent……..

  Gilla

 24. Mia K skriver:

  Hej! Det är ju medelklassen som byggt upp vårt samhälle, och samtidigt är det vi som drabbas allt med av dagens migrationspolitik med brist på bostäder, låg kvalitet i skolor och vi får betala kalaset. För mig är det självklart att rösta på den enda oppositionen i landet, SD för att om möjligt vända utvecklingen från Bilderbergtrogna!

  Gillad av 1 person

 25. Hortensia skriver:

  ”Den moderate riksdagsmannen Finn Bengtsson ställer inte upp för omval 2018. Han är inte nöjd med hur hans parti har utvecklats.”

  http://www.dn.se/nyheter/politik/finn-bengtsson-m-staller-inte-upp-for-omval/

  ”Bengtsson, 58, var en av decemberöverenskommelsens hårdaste kritiker. Att han nu avrundar riksdagsarbetet beror bland annat på att han är besviken på att M inte arbetar hårdare för att driva igenom en Alliansbudget. Han framhåller också att partiet är alltför toppstyrt.

  ‘I detta läge finns det ingen anledning för mig att kandidera till en riksdagsplats som i praktiken blir en statistroll’, sade han i ett tal vid Östgötamoderaternas förbundsråd i helgen, ett anförande som finns återgivet på Facebook.”

  Jag håller tummarna för att hedersmannen Bengtsson kan finna en lämpligare partitillhörighet och erbjudas en tongivande roll i en ny, fräsch, Sverigevänlig och kompetent regering!

  Gilla

 26. Hans L skriver:

  Krister
  Jag tror i motsats till dig att ett nytt parti (eventuellt en ny partikonstellation) vore den injektion som det sovande politiska livet skulle behöva för att medborgarna ska känna att de inte bara är ”valboskap” och de skulle kunna få tillbaka en del, i alla fall, att de förtroende för politikerna som de en gång åtnjöt.
  Alternativ I
  Allianspartiet, bestående av M, KD, C, L
  Alternativ II
  Borgerlig framtid (eller vad namn fastställs till i Lund kommande helg)
  Ledamöter rekryterade från samhälles olika områden. Personer som jobbat i ”verkligheten” och inte gått den politisktadliga vägen.

  Reformera riksdagen. 175 ledamöter istf för 349 (jfr andra länder). Betala ledamöterna för deras inkomstbortfall+ arvode för arbete ”i rikets tjänst”.

  Att det behövs krafttag och en genomgripande förändring framgår allt tydligare när man ser dagens opinionssiffror. Att den rödgröna ”regeringen” missköter sig på ett så flagrant sätt som den faktiskt gör och inte bara det utan att inte se problemen (nysvenska: utmaningarna) som Sverige står inför!

  Och väljarna reagerar inte. Är vi så likgiltiga i Sverige inför de genomgripande förändringar (och försämringar) som obönhörligen kommer?

  Var finns den karismatiske ledare som kan ta på sig rollen att få Sverige på rätt väg?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.