Om Alliansen 2.0

bild[31]

Krister Thelin

Svensk inrikespolitik utgör inte någon munter anblick. Efter den sena höstens omläggning av migrationspolitiken, då det som tidigare inte kunde nämnas utan automatiska fördömanden helt plötsligt blivit högst godtagbart. Spekulationerna är dock omfattande hur länge den rödgröna minoritetsregeringen kommer att hålla, särskilt i ljuset av att ytterligare migrationspolitiska åtstramningar kan behövas. Miljöpartiet Det Godas smärtpunkt torde vara nådd. Och stödhjulet Vänsterpartiet har börjat gnissla. Dess Malmöavdelning beskyller till och med regeringen för att vara “rasister” – vilket tömt det begreppet på varje vettig mening. Och på oppositionssidan försöker “Jimmie” med fagert tal locka M med stöd i att störta regeringen. M:s partiledning gläds åt goda opinionssiffror men skyr regeringsmakten som vinterkräksjukan. Fokus läggs istället på symbolpolitik i riksdagen: KU-anmälningar och tillkännagivanden, vilka i sak intet betyder. Allianskamraterna ägnar sig åt profilering och det spretar åt skilda håll. En gemensam alliansbudget verkar inte omedelbart närliggande. Hotet om extraval finns som ett mörkt moln på himlen en sommardag.

Symbolpolitiken kan dock leda till att åskan kommer. Någon av de många KU-anmälningarna kan i sin förlängning och med egen dynamik omvandlas till en misstroendeförklaring, varvid statsministern igen spelar ut hotet om extraval – i förlitan på att delar av Alliansen inte vill eller vågar.

Ledarskribenten Svend Dahl i Dalarnas Tidning raljerade nyligen över S och föreslog att partiet skulle upplösa sig självt:

“Då kan högerfalangen utan att skämmas bli moderater eller liberalpartister, och de som sett till sina åsikter redan i dag är vänsterpartister skulle få en ny och förhoppningsvis bekvämare hemvist.”

SAP, vars åsiktsbredd, som Dahl illustrerar, är större än den inom Alliansen har en fördel i sin organisatoriska ram. Borgerlig splittring har varit en tillgång för S. Och vad som i andra länder är tillåtet, nämligen att genom valkartell gå samman inför ett val och efter valet dela mandaten, har S sett till att förbjuda.

Men det finns en annan utväg med i sak samma resultat: Växla upp Alliansen till version 2.0, det vill säga i formell mening ett parti. Partierna tvekar, huvudsakligen på grund av att de partiaktiva och ombudsmännen på sikt ser en risk för formell sammanslagning med förlorade uppdrag som följd, men också för att de skyggar för den pedagogiska kraft som måste utväxlas – och rädslan för den kanonad av kritik som kommer att komma från S: Fyraprocentsspärren är helt plötsligt inte ett hot mot de mindre allianspartierna längre och taktikröster behövs inte. “Fusk” kommer Löfven et consortes och Aftonbladets ledarsida att skrika. Vilket ju bara visar att det är ett helt rätt steg att ta.

Med Alliansen 2.0 kunde Alliansen lugnt syna ett hot om nyval. Inget att frukta. Och vi kunde låta väljarna bryta det nuvarande dödläget. Och utan Mp som migrationspolitisk kvarnsten runt halsen, vilket sänkte Alliansen i valet 2014, kan det bli ett riktigt bra resultat. Antingen det eller låtsasopposition i två och ett halvt år till med fel politik på de flesta områden. Extravalsfönstret stängs till midsommar. Vågar Alliansen med version 2.0 rita om spelplanen?

29 reaktioner på ”Om Alliansen 2.0

 1. Martin skriver:

  Alliansen vill inte regera. Hur de organiserar sig är följaktligen ointressant. Vem kan ta sådana kräk på allvar? Vad gör de i politiken överhuvudtaget, lyfter bidrag?

  Gillad av 6 personer

   • ABC skriver:

    Både Centerpartiet och Liberalerna är orosmoment vad avser en långsiktigt fungerande migrationspolitik. Jag litar inte på dessa partier. M är inte heller ett tillförlitligt parti. Fredrik Reinfeldt respekteras fortfarande i sitt partiet, vilket är obegripligt. Alliansen är således ingenting att sätta något hopp till. Visst är vänstern i Sverige dålig. Men är borgerligheten bättre? Jag tycker inte det. I grunden är det så att eliten svikit folket och i full enighet bestämt sig för att sänka Sverige. Nu har vi bara en lång utförslöpa att räkna med framåt. Så kan det gå när man har ett parlament till bredden fyllt av lallande idioter utan några tankar på att göra vad som är bra för det land de fungerar som lagstiftare och regering för.

    Gilla

 2. Aha skriver:

  Alliansen 2.0 torde för många bara vara intressant om den också inkluderar SDs invandringspolitik. Om så skulle bli fallet uppstår problematiken om man ska rösta på originalet SD eller kopian. För många kommer då originalet att gälla, många kommer också bojkotta Alliansen 2.0 så länge deras ledargarnityr består, ett ledargarnityr som genom invandringspolitiken i decennier framöver försatt Sverige i mycket stora problem.

  Egentligen skulle Sverige behöva en ”remake” av det politiska landskapet. Nya krafter med nya idéer som kunde sätta Sverige på en annan kurs.

  Gillad av 3 personer

  • modernghost skriver:

   Skulle Sverige haft politiker med gedigen bildning och rejäla lönsamma jobb att falla tillbaka på, skulle nuvarande situation förmodligen aldrig uppstått. Systemet måste ändras i grunden så att ingen skulle kunna nagla fast sig vid grytorna i generationer – riksdag får inte bli ett familjeföretag utan skyldigheten att arbeta.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Precis som i näringslivet.

   När kunderna saknas eller flyr till konkurrenterna,
   eller lönsamheten drastiskt sjunker,
   då får hen lägga ner verksamheten!

   Bygga upp något nytt o MER HÅLLBART…

   Gillad av 1 person

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Med den ledning som M har idag betraktar jag detta förnuftiga förslag som en omöjlighet. Alliansens ledning har inte heller förstått vilket prekärt läge som landet befinner sig i utan ägnar sig åt det som man har växt upp med och kan bemästra nämligen ett småskaligt taktikspel. De verkar lika oförmögna som regeringspartierna att ta itu med vad svenska folket förväntar sig att de skall göra. Om en NÖDVÄNDIG aktion skall komma till stånd måste den komma underifrån och från de partimedlemmar ute i landet som lever i verkligheten.

  Gillad av 4 personer

 4. BjörnS skriver:

  Vad som helst känns bättre än dagens situation som på ett mycket illustrativt sätt beskrevs i början av texten. En formell sammanslagning skulle kanske tvinga fram en tillnyktring. Ett stort problem, både för S och alliansen 2.0 (för att inte tala om MP, SD och V), är att det saknas en bredd med kunnigt, klokt och erfaret folk utan vilka en regering är handikappad. (Bevis: dagens regering!) Det är tveksamt om alliansen 2.0 kan skrapa ihop ett starkare lag än S och MP. Det är därför jag funderar på om inte en teknokratministär är att föredra.

  Gilla

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Då kallnar köttgrytorna helt plötsligt!

  Arbetslösa politiker får nog svårt…

  Men en hel del har generösa pensioner att se fram emot…

  Gilla

 6. arne f jaderfa skriver:

  Svårt att se med extremister som Annie Lööf. Alliansen 2.0 måste anamma SDs politik fullständigt i handling och antagligen gå ännu längre då problemen blir ännu värre i Sverige. Annars kommer SD att fortsätta växa. Men kanske ändå, det verkar som man borde kunna hitta politiker som förklaring i ordlistan

  Principlös – politiker

  Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Alliansen 2.0 som ett formellt parti borde, som Krister Thelin framför, ha bättre förutsättningar att nå – och behålla – regeringsmakten, än den tidigare alliansen av fyra självständiga partier, men ett sådant stort ”blockparti” riskerar, enligt min uppfattning, att minska väljarnas inflytande över politikerna ytterligare. Det är, med dagens kaotiska migrationssituation i åtanke, knappast önskvärt.

  Angående Socialdemokraternas stora åsiktsspridning bland de ”närmast sörjande”, utgör Johan Westerholm ett utmärkt exempel. Han håller envist fast vid S, trots att de insikter han via sina blogginlägg ger uttryck för i stor utsträckning, för en utomstående betraktare, tycks sammanfalla med ett annat riksdagspartis ideologi.

  http://ledarsidorna.se/2016/02/splittrad/

  Personligen vill jag se ett extraval snarast möjligt och jag kan tänka mig att en ”mesallians” (SD+M+KD) skulle gynna svenska folkets framtidsutsikter betydligt bättre än förnyade trohetslöften mellan de nuvarande allianspartierna. Centern bör, liksom MP, hållas utanför alla kommande regeringar tills partiledningarna har bytts ut, eller kommit till sans.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Har Sverige råd att låta V MP o C ingå i ett regeringsunderlag?

   Extremistpartier, skadliga för Sverige,
   på både kort o lång sikt…

   Gilla

 8. Maths Mathson skriver:

  Mycket bra förslag. Har själv tänkt i samma banor. Jag ser inget hinder för att respektive tidigare parti kan påverka politiken i samma utsträckning som i dagen uppsplittring. Istället ökar tryggheten och de små partierna behöver inte slåss med 4%-spärren. De kan fokuser på sakpolitiken och stärka Alliansen.
  Jag nästan utgår ifrån att tanken med ett Allianparti inte är obekant för de inblandade. Annars föreslår jag ett samlat upprop till alla Alliansens partier med önskan om att samtal och diskussioner startas med målsättning för ett samgående.
  Jag stöder gärna en sådan process.
  /Maths Mathson

  Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Förekomsten av minst tre mittenpartier har främst historiska skäl. Men motsättningen mellan Moderata samlingspartiet och dessa mittenpartier var politisk. Mitten är i Sverige inte modereringens och pragmatismens hemvist, utan den utrerade ideologins och idealismens. Pragmatismen har hittills stått att finna i S och M, ofta utskälld med ord byggda runt begreppet ‘betong’.

  Vilken politik skall alltså Alliansen 2.0 föra? Nu är det inte en tillfällig våg av pragmatismen som ideologerna i mitten ställs inför, utan ett fixerat partiprogram. De kommer aldrig att stiga av sina käpphästar. Det blir moderaternas uppgifter att ge efter. Och detta i ett läge där det precis har börjat gå upp för partikansliet hur skadligt det har varit att ge efter för den vänstra idealismen i Alliansen 1.0.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Översatt till enkel svenska: mittenpartierna skulle kräva att ett gemensamt parti skulle vara lika fisliberalt som Centern och folkpartiet Liberalerna tillsammans. Den optionen har stängts genom Alliansen 1.0 och dess fisliberala och socialistiska miss- och övergrepp.

   Gilla

  • arne f jaderfa skriver:

   Vad är hemlös vänster? Är det en person som tror på solidaritet med begränsad marknadsekonomi inom en nation, men inte supranationellt?

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Hemlös vänster är förstås en vänster som inte representeras av något parti eller någon organisation, antagligen på grund av att dess inkongruens är så omfattande att den inte kan användas för att samla en större skara av anhängare.

    Gilla

 10. Agneta Berglöw skriver:

  Vad gör allianspartierna hela dagarna?Skall dom tänka i 2,5 år fram till valet 2018?En del svar har varit att det är oerhört jobbigt att dra igång ett nyval! Unga människor sätt igång o arbeta som vi andra får göra varje dag.
  Så Löfven,Miljökatastrofen o det numer Vänsterpartiet som bara vilarpå en fot sedan igår skall få fortsätta att totalt låta Sverige gå under?
  Gör som i Schweiz genomför folkomröstning.Är det inte svenska medborgare som röstar fram vem som skall styra landet?Nu verkar Rosenbad vara ett självspelande piano.

  Gilla

 11. Sixten Johansson skriver:

  De små vinster som ett samgående formellt ger skulle ju ätas upp av att fyra partier tillsammans är mindre handlingskraftiga än ett enda. Tekniskt skulle det kunna lösas genom en politiskt obunden teknokratgrupp i mitten, så att det hela skulle bli en sorts expeditionsministär, men den skulle ändå innehålla alltför många bromsklossar och SD skulle fortfarande ställas utanför. Snabbare och effektivare vore att (m) snarast ser till att få regeringen fälld och extraval utlyst. Gissningsvis skulle då (m) och (SD) bli jämstora kring 25 procent och därmed kunna bilda regering, eventuellt tillsammans med KD.

  Ja, tidsfönstren stängs undan för undan. Extraval bör utlysas senast i sommar. Resultatet från partisprängningar eller eventuella nylanserade riksdagspartier måste nog hinna slå igenom i det allmänna medvetandet senast om ett år. Om inget radikalt annorlunda då har skett återstår bara att stödja SD, men till valet 2018 är nog loppet ändå kört.

  Gilla

 12. Lars Lind skriver:

  De icke-socialistiska partiledarna tycker det är viktigare med sina egna PL löner än att rädda Sverige.
  Min avsky gänget är gränslös

  Gilla

 13. Hovs--hallar skriver:

  Utmärkt förslag … om man nämligen har som överordnad strategi att hålla SD — nu Sveriges troligen största parti — utanför.

  Och vem skulle styra över migrationspolitiken i en sådan kartell — Annie Löööv kanske?

  Gilla

 14. Kim skriver:

  Om allianspartierna hade varit intresserade av att regera så hade de stjälpt regeringen genom att enas en gemensam budget vid budgetomröstningen i höstas. De valde att avstå. Själv kan jag inte se någon annan anledning än en gryende insikt om landets tillstånd – de är för fega för att ta över det sjunkande skeppet.

  Gillad av 1 person

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Jänkarna har ett bra talesätt: ”Sool me once; shame on you – fool me twice; shame on me”.

  Vad spelar det för roll annat än för politikerklassen och de som likt fästingar livnär sig via denna? Sverige kan inte räddas med demokratins metoder, och definitivt inte av det gäng Reinfeldtare (som en variant/kombination på Quisling, Benedict Arnold eller Judas) som styr regeringspartierna och dessas stödpartier L, m, C, Kd och V.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.