Etablissemangets eliter får en varning

8-26-13_11971

Patrik Engellau

En av pamparna i ”etablissemangets eliter” – uttrycket är hans eget även om han inte betecknar sig själv på det viset – är Javier Solana, tidigare generalsekreterare i Nato och utrikespolitisk talesman i EU. I Dagens Nyheter framför han allvarsord till sina kollegor och varnar dem för att ta lätt på vad västvärldens ”högerpopulister” kan ställa till med.

Han menar att högerpopulisterna visserligen framför andra klagomål än dem som gäller ekonomin, men att ekonomin, enkannerligen globaliseringens effekter, som står i centrum för denna nya politiska konflikt. Globaliseringen har lett till tre saker, hävdar Solana. För det första har miljontals fattiga människor i tredje världen blivit rikare, vilket lett till att ”ojämlikheten mellan länderna har ovedersägligen minskat i betydande grad”. För det andra har de rika i de rika länderna blivit rikare. För det tredje har vanliga människor i de rika länderna knappast fått det bättre utan hotas i ökande utsträckning hotas av arbetslöshet och utanförskap. Då är det ”bäddat för en revolt mot etablissemanget”.

Därför uppmanar Solana sina kollegor i etablissemangets eliter att vidta skarpa åtgärder, för ”Det otänkbara kan ske. Populisterna kan vinna. Det är hög tid för de nationella ledarna att visa att de vet vad som pågår.” Man anar att Lövfen, Kinberg Batra, Lööf och Busch ivrigt läser detta till morgonkaffet för att veta vad de ska göra.

Här är några av Solanas lösningar. Etablissemangets eliter måste:

 • ta ”djärva initiativ mot ojämlikhet”
 • ”arbeta ut system som garanterar att medborgarna får det bättre på lång sikt i en globaliserad värld”
 • visa ”kreativitet och förmåga att lösa problem”
 • ”samarbeta om att förbättra det globala styret”

Mer konkret blir det inte. Är inte Solanas lösningar samma floskler som etablissemangets eliter strött omkring sig i decennier? När det blir praktisk politik av det hela slutar det i alla fall med ytterligare tio miljoner kronor till i lärarlöner i utsatta området vilket leder till status quo plus att ett litet antal lärare får bättre betalt medan Sverige fortsätter att sjunka i PISA-ligan.

Det plågsamma problemet för en stor del av västvärldens medborgare ser ut så här. Vi har tappat tron på etablissemangets eliter. För varje ny dag får de en ny chans att säga något som kan återväcka vår tilltro till dem, men dagarna går och chanserna försummas. Det är inte så mycket vi begär av dem, bara tillräckligt för att få oss att nära ett hopp som vi kanske inte ens riktigt tror på men ändå vill ge en chans. Men inte ens sådana halmstrån erbjuds.

Alternativet är högerpopulisterna. Man ser på dem och man suckar. Tänk om det hade varit på allvar. Tänk om det handlat om att tillsätta ledning på fyra år för ett bolag jag äger utan att jag hade rätt att stoppa och ersätta om de kör i diket. Vem vill vara så ansvarslös med sin egendom att han spelar med oprövade, otydliga kort? Att vi kanske redan ligger i diket är ingen tröst.

Något tredje finns dock inte.

53 thoughts on “Etablissemangets eliter får en varning

 1. tomas skriver:

  Vilken ‘dold agenda’ styr Javier Solana? De enda populister jag känner till är ‘flyktingpopulisterna’, Angela ‘wir schaffen das’ Merkel, Fredrik ‘öppna era hjärtan’ Reinfeldt. Men dom verkar inte vara så poupulära bland ‘tysta majoriteten’ längre.
  Läser i DN idag avseende Tyskland:
  ”allt för många muslimer gör att jag känner mig som en främling i mitt eget land”

  Liked by 3 people

 2. Folke Lidén skriver:

  Hur ska vi värdera alla dessa högt uppsatta floskelproducenter? Dumma dumbommar eller intelligenta idioter? Kan det vara så illa att det inte finns några ”lösningar” inom ramen för de västerländska demokratierna? Det är en skrämmande tanke som slår mig ibland. Vad händer när tillräckligt många slutar tro på ”det öppna samhället” och ”demokratiska värderingar”?
  Vi är väl inte där än, men nog förefaller vägen snitslad och klar!

  Liked by 2 people

 3. Gunilla skriver:

  Det kanske är världens gång; Romarrikets uppgång och fall, Digerdöden, krig och missväxter. Jorden är överbefolkad och naturen finner alltid ett medel; antingen i naturfenomen eller i krig och farsoter. Lämlarna äter varandra när de blir för många. ‘Vår’ tid har kanske kommit till vägs ände. Det kanske är bättre att inte vara med i det som riskerar att komma. Jag minns alltid i första avsnittet av ‘Holocaust’ det gamla paret som tog gift tillsammans när de efter Kristallnatten förstod vartåt det barkade.

  Liked by 3 people

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är troligt att den utveckling som Solana beskriver är oundviklig. Vad vi ser är en fortlöpande meritokratisering där dugligt folk på global skala snabbare förbättrar sin ekonomi och sin levnadsstandard och de mindre dugliga faller vid sidan. Den begåvningsreserv som tidigare fanns bland de ”lägre” klasserna assimileras raskt i ett dynamiskt globalt samhälle. Eftersom intelligens och begåvning huvudsakligen är ärftlig är detta sannolikt en oundviklig utveckling. Ett land som Sverige har preliminärt valt att förneka detta och i stället använda politiska begrepp (politisk korrekthet, kön etc) som kriterier för meritering. På sikt kan detta bli ännu mer förödande.

  Liked by 1 person

  • Hovs--hallar skriver:

   Den fråga du inte verkar ta upp är denna:
   Varför väljer Sveriges makthavare att konsekvent och och i gigantisk skala satsa på att importera JUST den sortens folk du kallar ”förlorare”?
   Dvs. personer med oftast låg IQ och utan relevanta yrkeskunskaper, från dysfunktionella kulturer i MENA-länder.

   Vilka effekter på Sveriges ekonomi och sociala trygghet kommer denna massimport att leda till?

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Fortsatt S-styre genom importen av bidragsberoende röstboskap).

    Tills att VOLYMEN är stor nog att rösta på det egna partiet hizb-ut-tahrir,
    som förordar segregrering o införande av Sharia lag i Sverige!

    Gilla

 5. Tahmas skriver:

  Goddag yxskaft Javier Solana.
  Det satsas på helt fel saker. Vi har satsat på halta hästar under decennier utan att det har gett resultat.
  Det som oroar etablissemanget är att något som de själv har varit med att skapa och som har exploderat de senaste tio-femton år sedan, och det blev ingen fluga- internet.
  Det går inte längre hindra någon från att söka upp något idag.. än. Hela eliten darrar på manschetterna eftersom det har tappat kontroll över folket, likställt med vad som hände under kommunismens fall.
  Som det ser ut nu så försöker etablissemanget bara att släcka bränder, det uppstår små små bränder överallt och en sådan som Solana kommer ut med sin lilla EU mugg och kastar lite vatten. På något sätt är det tragiskt att se dessa makthungriga kvinnor och män tappa kontrollen mer och mer.
  Om populism är att sätta medborgare och kultur främst så undrar jag vad problemet är med det?
  Någon håller på att öppna dörren till hönshuset.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Halta hästar?
   Problemet är väl snarast en mångfald av STON o impotenta VALACKER…

   Då blir garanterat inga föl gjorda…

   Då får vi importera ponnies istället…

   Liked by 1 person

 6. Fredrik Östman skriver:

  Problemet är att etablissemanget bakat ihop globalisering, i betydelsen frihandel, som vi blir rika av, men antiglobalisering, i betydelsen extrema skattenivåer och moraliskt betänkliga bidragssystem, som vi blir fattiga av och som leder till okontrollerad massinvandring som vi blir ännu fattigare av, i en kaka. De förmår inte dela på den igen. Höger och vänster har blivit ”mitten-höger” och ”mitten-vänster”. Merkel står till vänster om Gabriel, Reinfeldt till vänster om Löfvén och Cameron till vänster om Blair. Så uppstod det odelbara och i egna ögon ofelbara etablissemanget.

  Problemet är alltså att etablissemanget redan gjort precis det som Solana föreslår: fantasi- och historielöst antagit att vänsterns lösningar på hemmaplan kan på något sätt ”kompensera” för högerns lösningar inom världshandeln. Men — om vi kort bortser från att vänsterns trams inte leder till något gott över huvud taget — det är inte kompensation som behövs, utan konkurrenskraft!

  Liked by 1 person

 7. gmiksche skriver:

  Alla kort har varit oprövade en gång. I Österrike har ”högerpopulisterna” regerat tillsammans med högern vid sekelskiftet utan att landet gått i graven eller att medborgerliga rättigheter ifrågasatts. Dock med resultatet av en europeisk politisk bojkott av tidigare icke skådat slag. En förvarning för vad som komma skulle. Med benägen svensk medverkan. En av de tre ”vise” männen som skulle ta demokratisk temp på Österrike var nämligen svensk. Världsbäst på att bedöma andra men utan insikt om den egna ruttenheten. Det finns en god chans att Österrike går i bräschen igen om två månader, då presidentvalet ska göras om. Eller USA, Trumps aktier har gått upp på sistone.

  Liked by 1 person

 8. Staffan Persson skriver:

  Bra att Du sticker ut hakan här ,i slutstycket.Men ändå:sitter t ex just nu och lyssnar på Sten Heckschers beskrivning av hanteringen på KI.Eller ta Clinton Foundation/Saudiarabien.Eller vårdarbetarnas demonstrationer för att slippa bli behandlade som tuggummin och katapulter för chefers administrativa karriärer.Polischefen som finner det naturligt att använda 14 % uppklarningsprocent som golv.De nordiska kyrkorna som vill dölja korset.Försvarsförfallet.Oenigheten inom EU som hela tiden slätas över med ord.Europas ledande politiker förlorar delstatsval efter delstatsval.Europas länder ser fram emot hög BNPbelastning för en integration som ingen har en aning om hur den ska gå till,gällande hundratusentals människor utan känd identitet,och med i okänd men sannolikt hög frekvens ointegrerbar religion/kultursyn.

  Ja,vi blir med vissa mått rikare och rikare.Kapitalismen i förening med teknikens utveckling lyckas med detta, trots ett delvis korrupt och inkompetent etablissemang.Och frukterna fördelas uppenbarligen mycket ojämnt.Jag kommer att tänka på den äldre kvinna i Hull som intervjuades inför Brexit:”They say I will lose 2000 £ a month on Brexit.Well,which people do they think are getting 2000 £ a month?Certainly not me!”

  Men vad ska vi göra med dem som presenterar alternativ?Jag får ibland intryck av en ganska okritisk och delvis faktaresistent inställning till ex Trump,även i detta debattforum.Man skriver att man inte ska fästa sig så mycket vid vad han kläcker ur sig,det är bara ett sätt att fånga uppmärksamhet et c.Man tror att han ska växa med uppgiften.I beg to differ.Jag tror att de som anser att han redan tappat lusten att ta på sig några presidentuppgifter och mer eller mindre avsiktligt saboterar sina chanser, ligger närmare sanningen.

  Och tittar vi på närmare håll :varför är alla ”anti-etablissemangpolitiker” utan undantag så angelägna att vi ska visa större förståelse för Putin??Varför är SD inte bara emot EU,det kan jag förlåta,men även emot NATO?Varför tror man att Ryssland skulle vara styrt av ett bättre etablissemang än EU och USA?Den aktuella ryska regimen är ett maffiastyrt bensinbolag med expansiva planer.

  Det har talats om behovet av ”en mjuk fransk revolution” i västvärlden.Tittar man på förebilden så -alldeles bortsett från blodigheten-tog den ytterst vindlande vägar med tiden och slutade på ett helt annat ställe än den började.Ska man tro att historien är ”klokast” och vi människor bara instrument för detta?Men varför ska man tro att ”historien” är ”klok”?Alltför många tröstar sig med banaliteter av typen ”det som sker det sker,vad kan jag göra åt det?”Men det är människor som skapar historien.Frågan är bara hur man ska kunna bryta sig ur denna återvändsgränd mellan ett halvkorrupt och delvis inkompetent etablissemang och en perspektiv-och aningslös nyhöger(”Alt-höger”).

  Jag läste en bok ”Prehension” om handens revolutionerande funktion för intelligensens och språkets utveckling.När förmänniskorna kom ner från träden befann de sig i en desperat situation.De var i allt underlägsna rovdjuren.Evolutionen gynnade en slumpartad lösning-de händer som inte längre behövde gripa grenar kunde frigöras för andra uppgifter,lärde sig använda verktyg,omformades,startade kedjeprocesser.Utgången var på intet sätt given från början.Nöden är uppfinningarnas moder.Det var oerhört inspirerande läsning.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Du är alldeles för pessimistisk avseende Trump!
   Han månar om det amerikanska folket,
   då ej enbart vita.

   Han har en agenda om assimilering, helt nödvändig om USA skall överleva…

   Demokraterna har en Identitetspolitisk agenda precis som S i Sverige!
   Import av röstboskap, till Globalisternas fromma.

   Hilliary är köpt av mäktiga kapitalintressen,
   är ej ‘någon småfolkets vän’.

   Som strävar efter Världsherravälde…
   Enbart Putin kämpar emot, därav fientligheten.
   Givetvis är ej Putin Guds bästa barn,
   har berikat sig ohemult på sitt folks bekostnad.

   Men ändå lite av vårt hopp, mot ett aggressivt USA…
   Ryssland o Brics är ett reellt hot mot Globalisterna!

   Liked by 3 people

  • Hovs--hallar skriver:

   Bara en sak: Från extremhögerhåll beskylls SD för att vilja ”…manipulera Sverige in i NATO”…!

   Du använder däremot SD:s tveksamhet inför NATO som argument för att SD i själva verket är ”Ryssvänligt”!

   Märkligt hur man kan avända ”Guilt by Association” på olika kreativa sätt.

   Traditionellt har ju Sverige åtminstone officiellt upprätthållit en linje om ”alliansfrihet” — även om man i verkligheten självklart sett sig som en del av Väst — men detta har vad jag märkt INTE lett till några konspirationsteorier om ”ryssvänlighet”.

   Men när SD inte tveklöst vill hoppa på Nato-tåget är man genast ”ryssvänner”.

   Liked by 3 people

  • Jaxel skriver:

   Kan tyvärr inte (av tekniska skäl) gilla. Skulle annars gjort det.

   Har också mycket svårt att ”förlåta” överslätande förhållningssätt till Putin. Kan svårligen tänka mig att rösta på ett parti som på minsta sätt går Putins ärenden. Den mannen är en gangster.

   Och Trump verkar med förlov sagt en aning galen. Om än det inte är lika tydligt som vad gäller omdömet om Putin.

   Liked by 1 person

   • gmiksche skriver:

    Om Putin är en gangster, då är han i gott sällskap. Blair, Bush II, Hillary, Hollande (ledande vid inblandningen i Libyen med förfärande resultat, oljestaternas ledare, Erdogan, Ukrainas nuvarande ledning, you name it..

    Gilla

   • ryden2 skriver:

    Vad är då svenska politiker om inte gangstrar? De försnillar svenskarnas skattepengar på massinvandring och kör Sverige i diket? De degraderar etniska svenskar till andra klassens medborgare. Gör Putin det med sina medborgare?

    Gilla

 9. I reject reality and substitute my own skriver:

  Nja Patrik. Väger man in att media i stort styrs av etablissemanget och dess eliter och det verkar rimligt att anta att de fortfarande är de som lyckas påverka opinionen mest i deras favör så står det utom allt tvivel att om folk kunnat besluta efter vad som verkligen sker utan filter så hade högerpopulisterna redan varit i god majoritet. Se bara hur opinionen svängt i invandringsfrågan från att 30% inte vill ta emot fler till 60%, inte mycket är annorlunda, den enda skillnaden är att det skrivs, en smula, mer om problemen. Problem är avgrundsdjupa och om verkligheten beskrivs som den är så tror jag att ”populister” hade fått 60-70% i varje europeiskt land.

  Patrik målar en inte helt korrekt bild, saker förändras steg för steg, se på exempelvis Danmark som jag bodde i för 25 år sedan, debatten där då hade nått längre än vad vi nått i Sverige idag och man har nu en solid opinion mot invandring och islamisering, ändå har de inte kaos. Varför? Då kastade man ägg på världens näst fulaste politiker Mogens Glistrup i Fælledparken varje sommar (han var hack i häl på Yassir Arafat), senare skulle Poul Nyrup aaaaaaaldrig samarbeta med Danskt Folkeparti. Vad har hänt? De som sade aaaaaaaaldrig har tagit bakdörren och andra har tagit vid och gradvis anammat samma position som Mogens hade för 25 år sedan, mer eller mindre. Samtidigt har DF blivit professionellt och skulle med större framgång nu kunna ta pinnen. I Sverige har vi redan sett en del aaaaaldrig-politiker ta bakdörren och fler lär det bli.

  I Sverige har vi kört strutsen och problemen är djupare än i Danmark så ett så ”lyckligt” scenario som i Danmark lär vi inte se, vi har inte den tiden, de 25 åren. Men den senaste svängen på femöringen har gått hejdundrande fort, en fördel med en systemtrogen press är att den aldrig undersöker vilken åsikt politikerna hade förr, de har alltid en rätt och riktig åsikt här och nu, så även om Kindberg-B och kanske till och med Fridolin anammar hela SDs politik (även den som ännu är inpackad) så kommer ingen att starta drev efter dem för det, det handlar ju om baaaaarn, bara att det nu är svenska baaaaarn, med svenska skattebetalande och i svenska val röstande föräldrar man börjar bry sig om.

  Liked by 2 people

  • Hovs--hallar skriver:

   Bra rutet. Särskilt gillar jag detta:
   ”…en fördel med en systemtrogen press är att den aldrig undersöker vilken åsikt politikerna hade förr, de har alltid en rätt och riktig åsikt här och nu, så även om Kindberg-B och kanske till och med Fridolin anammar hela SDs politik (även den som ännu är inpackad) så kommer ingen att starta drev efter dem för det…

   Just det. SD har fått sin politik kopierad på punkt efter punkt, utan att kopierarna velat låtsas om vad de gjort. Patetiskt.

   Liked by 2 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Vi bör vara lyckliga för att det förra året blev 165.000. Om det bara hade blivit 50.000 så hade det under många år kunnat bli ytterligare ”bara 50.000”. Den klassiska berättelsen om ”hur man kokar en groda” beskriver vad vi upplevt och sluppit.

   Själv har jag inte några 25 år av upplevelser av ”det danska”. Prenumererade dock på Weekendavisen under något år och det var efter det att jag hade läst en artikel där man skrev om ”Det usigelige” – vilket var en seriös genomgång av vad vetenskapen hade att säga om de internationella variationerna i IQ. En artikel som aldrig (jag upprepar aldrig) skulle kunna publiceras i svensk press. Såg då hur denna kvalitetstidning gång på gång skrev om i Sverige otillåtna ämnen. Så visst! Danskarna har en helt annan tolerans för det ”osigelige”.

   Gilla

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Visst är det floskler herr Solana strör omkring sig.

  Jag tror nog att det finns skäl i, som så ofta, att titta efter vad som inte sägs.
  I det här fallet sägs inte att de sämst ställda i de ”rika” länderna inte utgör vare sig någon skatte- eller avgiftsbas. De riktigt förmögna knappast heller.
  En utarmning av den arbetande medelklassen skulle obönhörligen leda till att samhället som vi känner det skulle sluta att fungera.

  Den dagen som medelklassen inte längre anser sig ha råd att flyga på semesterresor är det dags att stänga ner Arlanda och Landvetter och åtminstone den svenska eliten finge ta sig till Köpenhamn för att flyga till sina möten och semesterparadis.

  Sviktar skatteunderlaget så får nog nya vägbyggen skjutas på framtiden. Likaså ger ett utökat skatteuttag från medelklassen till en underklass genom transfereringar inga pengar över till den gemensamma infrastrukturen.
  Sjukvård, äldreomsorg, polis, militär och skola är i dag inte direkt överfinansierade.

  Globaliseringen, som många pratar så vackert om, medför även att för häftiga skatteuttag driver bort företag till områden där det finns billigare insatsråvaror, varav arbetskraft är den viktigaste. Kapitalet har ingen hemvist.

  Vi har nu haft ett par regeringar som medvetet ökat behovet av transfereringar i ekonomin genom att släppa in människor i landet som man redan från början vet inte kommer att bidra till det gemensamma systemet. Undantag finns givetvis. Det är inte undantagen som är placerade i utanförskapsområdena.
  Nuvarande regering påstår att den svenska ekonomin är stark. De är ivrigt påhejade av rättrogna.
  Märkligt nog kan de inte ge en god förklaring till ett lånebehov på på ett antal hundra miljoner kronor om dagen i den så kallade högkonjunkturen.
  Än mindre kan de nog svara på var och hur mycket man behöver låna i den lågkonjunktur som garanterat kommer.

  Vad jag tror att herr Solana säger till eliten är att om ni inte passar er och ser till att få litet styrsel på de problem ni genom underlåtenhet har åstadkommit så kommer det här att gå käpprätt åt h…e, och ni kan se era förmögenheter upplösas. Ingen kan bli rik på aktieaffärer när det inte finns en marknad för produkterna som ni producerar, vare sig det handlar om tjänster eller varor.

  Som elit ligger ni jädrans pyrt till om det kokar över i medelklasskitteln.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Framför allt försvinner många välbetalda jobb o excessiva pensionsförmåner!

   Man önskar en modern Reduktion,
   indragning av oförtjänta förmåner!

   Sänkta löner o pensioner…
   Retroaktivt!

   Liked by 1 person

 11. Kristina von Heland skriver:

  Vad de sa i Tyskland-hon torskade rejält i egen valkrets-var att det inte fanns något bättre att rösta på. Nu kom ett nytt parti upp och då blev det dit rösterna gick. Och de nya är ju onda för att Merkel och de etablerade säger det?
  Samma som med SD i Sverige. Ju mer de fortsätter-Sverige går under om inte vi styr- ju värre blir det med tilltron på etablissemanget.
  Brexit ett exempel och England sjönk inte och ekonomin rullar på.
  De ångar på utan att lägga örat till marken och lyssna på spåret när tåget kommer-de tänker om tåget kommer och när de äntligen ska lyssna kör tåget över dem.
  De nya partierna vinner terräng inte för att de är så bra nödvändigtvis men för att de gamla är så otroligt usla. La jag ut på min FB för flera år sedan-snart kommer tåget…
  Och det är medborgarnas fel-och lite så är det då man har den ledning man förtjänar. Då röstandet blir en formsak utan personligt engagemang.
  Du la upp svaret från BÄ. Ett symtomatiskt svar i paritet med de andra svaren.
  Ringaren av Hasse Alfredssson-livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller den med något. Kan höras på Youtube. Roligt med saker som åldras men samtidigt alltid är aktuella. Som vi här kanske?

  Gilla

 12. Jaxel skriver:

  Samma gamla vanliga förakt från etablissemanget.

  Det folk verkligen oroar sig för finns inte med på listan. Folks oro bygger egentligen på helt andra saker än det
  de själva anger. Folk i gemen, åtminstone den allt större andel som stöder ”högerpopulisterna” är både obildade och dumma – de begriper inte ens vad de egentligen är oroade för.

  Samma resonemang som här i Sverige när man var tvungen att försöka ”förklara” SD:s framgångar i valet.

  Knappast en särskilt framkomlig väg att bemöta och vinna över dem som stöder högerpopulisterna”. Men, vafan, bättre att ägna sig åt att slåss med väderkvarnar än att slakta några heliga kor.

  Det är tvärtom så att det är etablissemanget som vägrar att se verkligheten som den är – inte folket. Om man nu skall generalisera.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Den andel väljare som tillkommit till SD efter valet,
   är både framgångsrik o välutbildad!

   Som i det längsta trott o hoppats,
   att övriga partier skulle inse faktum,
   att man är på väg mot avgrunden med svindlande fart utan att bromsa!

   Nu inser man att det i praktiken,
   bara finns ett alternativ att rösta på!

   Liked by 1 person

   • Anders F skriver:

    Ju fler bilbränder desto fler röster till det parti som vill lösa problemet. Är ju en smärre skandal dagligen. MSM bryr sig knappt om att mörka längre. Det står ”efter avtjänat straff ska personen utvisas”.

    Gilla

 13. seniorciticen skriver:

  Det kanske behövs lite ”högerpopulism” för att balansera den vänsterextremism som fått för stort utrymme under de senaste decennierna. En vänsterextremism som försökt kuva den lilla människan men låtit eliten kapa åt sig allt större del av kakan – i första hand banker och finansinstitut.

  Liked by 2 people

 14. Hovs--hallar skriver:

  Jovisst — men inte ett ord av denne Solanas om VÄNSTER-populisterna!
  Sådana som en viss Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande, som via av henne startade nätverk (Hilda och Ruben) kan manipulera tillsättningen av domare i Sverige. Och detta helt utan demokratisk insyn!

  http://ledarsidorna.se/2016/09/hilda-ruben-sant/

  Sedan 2010 kontrollerar nätverken Hilda och Ruben tillsammans Domarnämnden med en förkrossande majoritet. Det bör därmed inte vara någon slump att ordföranden i Högsta domstolen, Stefan Lindskog, riktar samma form av kritik mot lagen mot terroristresor som Anne Ramberg. För att ingå i något av nätverken förutsätts att nätverkens värdgrund delas och accepteras.

  — Detta innebär att Ramberg et consortes via Domarnämnden kan manipulera in sina likasinnade på höga poster inom rättsväsendet. Folk som, likt Ramberg, är oerhört engagerade i att individer som av oss vanliga dödliga ses som farliga terrorister behandlas med silkesvantar av det rättsväsen som vi naivt nog trodde var till för att skydda OSS!

  Kort sagt: terroristkramare, och som dessutom gör allt för att vidmakthålla massinvandringen från dysfunktionella kulturer till Sverige. Helt utan demokratisk insyn.

  Detta är bara EN aspekt av kulturvänsterns allmänna infiltration av strategiska poster i Sverige. Redan för decennier sedan har samma kulturvänster lyckats ta kontrollen över skolväsendet — och förstört det.
  Likaså förgiftar man den högre utbildningen genom sitt post-marxistiska dravel om ”genus” och ”identitetspolitik”.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Symptomatiskt är att i RUBENS NÄTVÄRK, bara män givetvis,
   ingår såväl flyktingaktivisterna Anders Danielsson som Dan Eliasson, fd Säpochefer…

   Vad dessa har där att göra är en fullständig gåta,
   för en normalbegåvad Medborgare/väljare…

   Här har SD ett Sisyfos jobb,
   att rensa ut skiten ur stallet!

   Två antika legender inblandade)

   Liked by 1 person

 15. Hovs--hallar skriver:

  PS: se även Thomas Gürs utmärkta artikel i SvD, http://www.svd.se/att-hantera-ett-langvarigt-utanforskap/om/ledare — vars slutkläm lyder:

  vi kommer att behöva göra upp med hållningar om kulturrelativism, normkritik etcetera vilka undergräver de gemensamma värderingar som ett öppet, fritt, jämställt och demokratiskt samhälle som vårt måste vila på. Inget av detta kommer att bli enkelt. Men alla andra alternativ kommer att förvärra konsekvenserna av det utanförskap som vi måste hantera….

  Denna artikel kunde, med smärre justeringar, användas som underlag för SD:s integrationspolitik inför valet 2018. Undrar om herr Solanas skulle stämpla detta som ”högerpopulism”?

  Liked by 2 people

  • Webby Suarez skriver:

   Kompletterar med kritiske Johan Westerhoms (s) synpunkter: ”Skall dessa partier, kanske framför allt S och M, klara sig ur denna knipa med trovärdighet i behåll krävs något så oerhört smärtsamt som personalutbyte. Vare sig migrationsminister Morgan Johansson eller statsminister Stefan Löfven har längre någon trovärdighet kvar. Inte heller Anna Kinberg Batra har några större mängder av den varan. Som Angela Merkel i de tyska väljarnas ögon.”

   http://ledarsidorna.se/2016/09/ett-ovardigt-upptradande/

   Finns det någon ledande politiker inom maktpartierna (s) och (m) som har ‘hedern i behåll’? Ygeman framhålls ibland, men hans stöd till Dan Eliasson, samt bluffuttalandet om snabbdeportation av 80 000 olagligen vistandes avslagsasylanter och andra illegaler, sorterar bort även inrikesministern. Sveriges förmåga betr avvisningar i myndighetsregi begränsas till 4 000 individer per år, vilket en inrikesminister måste vara underkunnig om. Hans utspel är därför ren ”vänsterpopulism”, för att använda gycklarnas egen klichémetodik.

   Liked by 3 people

   • gmiksche skriver:

    Förutsättningen för att en inom sjuklövern verksam politiker ska ha hedern i behåll är att vederbörande kan visa att åtminstone internt ha opponerat sig mot partilinjen. Att i efterhand komma och svänga in på SDs linje räddar inte hedern. Förhoppningsvis ej heller den politiska karriären.

    Gilla

 16. Björn skriver:

  Det tragiska är att majoriteten svenska väljare inte tar till sig vad som händer i samhället! ”Jag röstar som jag alltid gjort”, typ! Inte förrän Bingolotterna slutar komma i postlådan inser de faran!

  Gilla

 17. Ami skriver:

  Hur är det ställt i ett land vars utrikesminister är portad från ett demokratiskt land och istället måste vi skicka en oppositions ledare för att försöka få till en diplomatisk dialog.
  Regeringen Löfven borde skämmas inför världens ledare, tyvärr är han för självgod för att inse hur dålig han och hans hittepå regering är.

  Liked by 1 person

 18. Apg17 skriver:

  Dramaturgin i denna konflikt är intressant att analysera. De som hårdast driver tesen om en ”polarisering” eller växande klyfta mellan elit och folk tycks mig vara eliten/etablissemanget. Konflikten tycks vara önskvärd. Rimligen borde de inse att provokationer (t.ex anklagelser om rasism eller populism) inte är en framkomlig väg för att öka förtroende och väljarstöd.

  Senaste veckans debatt i Sverige hade fokus på regeringsfrågan och 7-klöverns förhållande till SD. Här gavs en möjlighet till försoning. Men icke! Inget samarbete. Rasistiskt parti. Aldrig samarbeta. Inget avgörande inflytande.

  Samtidigt twittrar Moderaterna det ena förslaget efter det andra som direkt hämtats från SD’s tidigare motioner. Förstår de verkligen inte hur otroligt provocerande detta är?

  Bifogar klipp från Tyskland som har relevans till ämnet:

  Liked by 2 people

 19. Bjarne Däcker skriver:

  Kolla in http://www.svt.se/nyheter/utrikes/dystert-lage-for-merkel-efter-delstatsval När SVT rapporterar om valet i Mecklenburg-Vorpommern så kan de inte nöja sig med att skriva att det nya partiet AfD har fått fler röster än CDU. SVT måste nödvändigtsvis skriva ”det högerpopulistiska AfD”. Den statliga televisionen kan inte nöja sig med att rapportera. De måste också tala om för oss hur vi skall tänka och hur vi skall tolka verkligheten. Som mediekonsument måste vi hela tiden vara medvetna om att media utsätter oss för ett patetiskt hjärntvättningsförsök. Media förstår inte att det bara får motsatt effekt. Hundratals skoltimmar med kristendom och psalmverser skapade en generation av ateister.

  Liked by 3 people

  • gmiksche skriver:

   SVT använder samma språkbruk som ex vis tyska media. ”Populistisk” håller på att förlora sin funktion som brännmärke. Om historien kommer att utvecklas som jag tror kan det bli ett adelsmärke.

   Gilla

 20. Tahmas skriver:

  När skall etablissemanget sluta bete sig som barn gällande SD och deras europeiska systerpartier.
  Har de inte lärt sig att för varje påhopp, varje smutskastning, varje avslöjande av personer som har skyddad identitet och varje kissfläckiga gammelkommunister och själv utnämnda experter på Aftonbladet som försöker knäcka Moderskeppet lyckas inte.

  Liked by 1 person

 21. Björn skriver:

  ”Populistiska” partier borde väl va endast av godo, då de speglar just vad det stora flertalet medborgare tänker o tycker! Det är av den anledningen vi aldrig hör talas om ”vänster-populistiska” partier!

  Liked by 2 people

 22. Johan utan Land skriver:

  DN borde tacka DGS. Detta var första gången på väldigt länge som jag överhuvudtaget tittat på dess sajt. Dessvärre för DN så återvinner de inte mig som läsare genom detta.

  Solanas andra punkt är intressant: ”arbeta ut system som garanterar att medborgarna får det bättre på lång sikt i en globaliserad värld”.

  Det låter ju bra men systemet finns redan. Det kallas för marknadsekonomi, eller kapitalism för den som vill provocera vänstern.

  Övriga av Solanas punkter är lite flummiga men det verkar som om han vill ha mer överstatlighet fast inte bara i Europa utan över hela vår jord. Nästan så man anar en världsregering bortom den Solanska dimman. Skämt åsido tar jag av mig foliehatten och konstaterar att våra härskare inte heller denna gång lyckades ingjuta förtroende för deras politik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s