Gästskribent Franciskus Urban: Inte nödvändigt gå över floden efter vatten

logo­DGSPå den opinionsbildande internetsidan Det Goda Samhället uppmanar Mohamed Omar kristna i Sverige att ”gå till Rom”, det vill säga konvertera till den romersk-katolska kyrkan . Han tar avstamp i Sveriges relation med Polen på 1500-talet; en tid som präglas av den lutherska reformationen och då Sverige till sist, genom den världsliga maktens försorg, kapar banden till just Rom.

Anledningen till rådet är, skriver han, att ”Svenska kyrkan sjunker djupare ner i förvirring”. Men att en vandring till Rom skulle vara en logisk nödvändighet då ”allt fler kristna [börjar] vända blicken mot Rom i hopp om en trygg hamn” kan inte lämnas utan kommentar. Den föreställningen måste förstås som ett uttryck för just den förvirring som råder. Och förvirring är, i fråga om Kyrka, ett symptom på osäkerhet och kunskapsbrist.

Vad man som kristen borde söka och dras till är i stället ursprunget; rötterna. Rörelsen borde syfta bortom Rom och ta den allvarligt menande ända till den odelade Kyrkan. Och då är den romersk-katolska kyrkan varken det enda och kanske inte heller det närmsta alternativet för alla.

Mohamed Omar trycker på storlek som en viktig aspekt. Han skriver hur han själv inte är troende, ”men om jag var kristen skulle jag gå till Rom. Det är rådet jag ger till mina kristna vänner. Jag tänker så här: Rom är världens största kyrka och om jag går med blir den ändå lite större.” Samma resonemang kan man självklart även som ortodox eller gammalkatolsk anföra!

Ett av problemen i debatten om kyrkan i vårt land är den i många fall rådande oförståelsen av begrepp. Nordisk-katolska kyrkans biskop Roald Nikolai skriver om detta:

”Slik ordet ”katolsk” ofte brukes i dagens kirkelige debatt, kan man ledes til å tro at uttrykket betegner Den romersk-katolske kirke i motsetning til luthersk eller ortodoks kirkeliv. Bruken av ordet «katolsk» som konfesjonsbetegnelse er imidlertid noe nytt. […] Ordet «katolsk» betegner derfor ikke et spesielt kirkesamfunn, men et kvalitetskrav. For å kunne kalles «katolsk» må et kirkesamfunns tro og ordninger være i samsvar med helheten. Likesom de andre kjennetegnene på kirken i trosbekjennelsen – «én», «hellig», og «apostolisk» – uttrykker også attributtet «katolsk» en uoppgivelig side ved kirkens liv i verden. Overalt må det åndelige liv fremstå som det skal være. Katolisitetens virkelige motsetning er selvbestemt religiøsitet – det at jeg gjør meg selv til øverste autoritet i mitt åndelige liv. Her må vi velge målestokk.”

Men Mohamed Omar gör en viktig iakttagelse även om inte hela bilden ges. Många väljer att lämna majoritetskyrkan som, trots sin storlek, upplevs vara på fel väg. Fler väljer att konvertera och somliga har genom åren valt att gå över vattnet till andra sammanhang. Många har sökt svaren på ännu längre håll; i andra kulturer. Men tack och lov kom möjligheten till oss; möjligheten att leva och växa i Kristus; han som är vägen, sanningen och livet, utan att behöva korsa en enda riksgräns. Möjligheten kom via Norge (!) i form av Nordisk-katolska kyrkan som står i den odelade kyrkans tro och lära.

Törsten är svår. Men det är inte nödvändigt att gå över floden efter vatten att släcka den med. Svaren finns oftare närmre än man anar.

Fr. Franciskus Urban är präst i Nordisk-katolska kyrkan och biskopsvikarie för Sverige

13 reaktioner på ”Gästskribent Franciskus Urban: Inte nödvändigt gå över floden efter vatten

  • Fr. Franciskus Urban skriver:

   Även om det inte är min sak som präst i Nordisk-katolska kyrkan att kommentera Antje Jackeléns valspråk (sådant får de hantera internt i SvK), är jag i färd med en artikel om hur språket i den kristna världen – i synnerhet i vårt land – har kommit att sekulariseras och visa tecken på ängslighet. I den kontexten skulle också hennes valspråk kunna fungera som exempel. Var kommande artikel kommer att publiceras är ännu oklart. Kanske här? Vi får se.

   Gilla

 1. Tahmas skriver:

  Alternativet är att vara kyrkolös som i mitt fall. Jag är djupt troende men tillhör ingen kyrka efter mitt utträde ur Svenska Kyrkan och på grund av ÄB och förfallet, jag följer Jesus Kristus och det räcker. För mig är också viktigt att bejaka Jesus judiska härkomst, jag läser både Tanach (Torah), GT och NT så jag är nog närmare Messiansk än något annat.

  Kristendomen är ytterst viktig i dagens värld och det är på tiden att kristna visar vägen. Islam har länge fått stå emotsagd och har fått dominera debattklimatet.
  Det är dags att byta fokus från det destruktiva till det oövervinneliga.

  Liked by 1 person

  • Fr. Franciskus Urban skriver:

   Till Kristendomens själva väsen hör gemenskapen, församlingen, uppslutningen (inte minst runt biskopen). Som kristen är det omöjligt att leva utanför denna gemenskap. Detta visste vår Herre och därför instiftade han sin Kyrka, för han visste att vi inte skulle klara oss på egen hand. Vi måste vara ödmjuka och erkänna att vi behöver henne; Kyrkan som moder och lärare.

   Gilla

 2. Trode skriver:

  Finns det något annat land med makthavare som verkar för att förstöra landets välstånd, byta befolkning, ,religion och värderingar?

  Gilla

 3. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Gud är ”större” än precis ALLT det människor debatterar/krigar om. GUD ÄR ALLT – precis ALLT! Varenda partikel – varenda cell – varenda ”ondska” eller ”godhet” – allt mörker och ljus. Gud ÄR tanke, känslor, instinkter – bliss och våld och ”olyckor” …. ALLT
  https://gunillasolara.wordpress.com/2011/12/26/bortom-religionerna-finns-gud-gudinnan-gudomligheten/
  https://gunillasolara.wordpress.com/2016/02/07/den-oandligt-karleksfulla-skapelsen/

  Gilla

 4. Lasse W skriver:

  Visst finns det många som tycker att katolicismen är attraktiv när den svenska kyrkan sviker. Egentligen är det inte så mycket som skiljer förutom sakramenten. Men det är otroligt hur krångligt det är att bli katolik. Jag känner en som konverterat och det var bara ”too much”. Synd tycker jag som gillar den katolska kyrkan. Den är mänskligare och mer relevant på det hela taget.

  Gilla

  • Fr. Franciskus Urban skriver:

   Vi måste nog konstatera att det är en hel del mer, förutom sakramenten, som skiljer SvK från det du kallar katolicismen. Exempelvis får förståelsen av de heliga handlingarna (sakramenten) implikationer på det moraliska livet. Synen på Traditionen skiljer sig liksom förhållandet till såväl helgon som förhållandet till Gudsmodern. Vidare finner du skillnader i litrugi.

   Det som kan upplevas som ”krångel” handlar egentligen om att försäkra sig om att den som vill tas upp i kyrkan har tillräckligt med kunskap för att veta vad man bekänner sig till. Det är ju trots allt inte fråga om medlemskap i en fotbollsklubb, utan det är ett beslut som handlar om liv eller död.

   Pax+
   Fr. Franciskus Urban

   Gilla

 5. akelaslair skriver:

  ”Vad man som kristen borde söka och dras till är i stället ursprunget; rötterna.”
  Som salafisterna då. I så fall… gå försiktigt. Snälla.

  Gilla

  • Fr. Franciskus Urban skriver:

   Tillbaka till ursprunget; rötterna; källan innebär att på nytt söka Sanningen som livets källa. Skillnaden (i den jämförelse du vill göra) är att Kyrkan och den kristna tron bejakar livet. Och allt som har med liv, sanning, kärlek och förlåtelse att göra kräver försiktighet.

   Gilla

 6. Fr. Franciskus Urban skriver:

  Tack för inspel, frågor och tankar. Jag har besvarat vissa kommentarer individuellt och vill nu bjuda in er alla att läsa en lite längre text som, på olika vis, tar upp det var och en av er berör. Det är en text jag skrev i Påsktid men som återanvänts i olika sammanhang just i detta syfte: att peka på det centrala i kristen tro.
  Pax+
  Fr. Franciskus Urban

  Här är texten: https://www.facebook.com/notes/nordisk-katolska-kyrkan-i-karlskrona-st-nikolaus/det-%C3%A4r-f%C3%B6r-livet-korset-b%C3%A4rs/1345018412192219

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.