Ärkebiskopens valspråk

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Nu ska jag ge mig på ärkebiskopen igen. Du kanske tycker min iver att förfölja den stackars kvinnan verkar patologisk. OK, det här blir sista gången (om inget oförutsett inträffar), men det här är en grej som jag gått och tänkt på ett tag och så småningom kommit fram till är rätt anmärkningsvärd. Ursäkta att det blir lite teologiska spetsfundigheter.

Ärkebiskopens valspråk är ”Gud är större”. Första gången jag hörde det studsade jag lite. Gud är större, säger man så på svenska? Än vadå? Men som så ofta när man undrar över småsaker så lät jag frågan löpa, tänkte att kvinnan är ju tyska och uttrycket Gott ist grösser kanske inte låter fel på hennes språk.

Först senare upptäckte jag vad många upptäckt före mig, nämligen att uttrycket har sin direkta motsvarighet på arabiska och heter då Allahu akbar och är ett populärt muslimskt strids- eller jubelrop, det som terrorister brukar skrika innan de utlöser bomben eller skär av offrets hals.

På arabiska kan man tydligen säga Gud är större utan att det skaver. Uttrycket kan stå på egna ben.

I teologiska kretsar har ärkebiskopen fått en del kritik för sitt valspråk. Hon har då anfört att vadå, mottot har absolut inget med islam att göra, utan är hämtat från Första Johannesbrevet. Då har teologerna mumlat lite och dragit sig tillbaka, trots allt är ärkebiskopen en pamp i deras kretsar, en person som man inte retar i onödan.

Men jag, som inte är beroende av ärkebiskopen, öppnar min Bibel och läser Första Johannesbrevet 3:19, 20:

Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt.

Det går att begripa. Gud är större än vårt hjärta så om hjärtat säger en sak och Gud en annan så gäller det som Gud säger. Men när ärkebiskopen tar ut tre ord ur dessa verser och låter dem stå för sig själva så har hela meningen försvunnit. Det går inte att rekonstruera Bibelcitatet från ärkebiskopens valspråk. Visst, valspråket är förenligt med citatet, men det vore också förenligt med nästan vad som helst, till exempel så här:

Först kommer den lilla bocken Bruse. Sedan kommer Gud. Gud är större.

Det går också att förstå, men det har inget med Första Johannesbrevet att göra. På samma vis har ärkebiskopens motto inget med Första Johannesbrevet att göra.

Däremot har ärkebiskopens valspråk en hel del med det muslimska talesättet att göra enär det är en direkt översättning. Försök inte lura i mig att ärkebiskopen inte fattar detta.

91 thoughts on “Ärkebiskopens valspråk

 1. Anders F skriver:

  Jag är som Dengroth skeptiskt. Vad bry ni er om religiöst pjämmel? Är inte detta en sida för kloka mänskor? Släpp det där! Jag vill veta och kunna och deducera, inte tro och svamla och inbilla mig. Patrik, kom in i vetenskapens varma hägn.

  Gilla

 2. Sten Lindgren skriver:

  Det svar från ÄB som återges på annan plats på siten ökar knappast förtroendet. Det finns inte ett spår av ödmjukhet eller tillmötesgående utan budskapet är att de som höjer på ögonbrynen ger uttryck för en ”förbryllande okunskap”.
  ÄB representerar en personlighet som inte går att finna lösningar med genom resonemang, utan avsättning är sannolikt enda metoden, något som inte ligger i korten som det ser ut. Lite action á la Karolinska Institutet hade varit på sin plats.
  En annan person med liknande egenskaper är polischefen som i Agenda med Ygemans hjälp fick prata fritt i ett samtal som utmynnade i att det finns inga problem, möjligen var det inte så bra att Riksdagen hade beslutat något men det går att rätta till.

  Gilla

 3. 77711n skriver:

  Tack för ett välformulerat inlägg i saken. Jag reagerade nämligen direkt med avsmak när jag hörde henne säga detta första gången och upprepa uttrycket med viss nyansering i samma program, bekräftande mina värsta farhågor att det långt ifrån var fråga om en felsägning.

  Det är beklämmande att vi har företrädare överallt som inte står upp för de värderingar vi har haft så länge här i landet och att islamiseringen smygs in i de mest oväntade sammanhang. Som den övertygade ateist jag varit under hela mitt liv, blev jag ändå mycket illa berörd av denna solkiga nedsmutsning av en svenska kyrkans högsta företrädare.

  Gilla

 4. I reject reality and substitute my own skriver:

  Skillnad, skillnad mot när man spränger eller hugger ihjäl kvinnor och barn i Israel? Eller menar du att de ännu inte sprängt en tunnelbana än? Eller flugit flygplan i skyskrapor och dödat tusentals? Jag tycket du helt enkelt har fel och ägnar dig åt hårklyverier.

  Gilla

 5. I reject reality and substitute my own skriver:

  Man kunde inte kommentera ÄBs brev så jag skriver här att om man har mer är tre ursäkter eller förklaringen är mycket lång så ljuger man troligen.

  Gilla

 6. Lennart Göranson skriver:

  Som agnostiker, och med en viss benägenhet att gå mot strömmen när konsensusreflexen blir alltför tråkig, har jag faktiskt svårt att bli särskilt upprörd över ärkebiskopens valspråk. Om man med Gud menar den kraft som är upphovet till allt – universum, materien, tiden, vår existens – (vilket jag tycker är en ganska rimlig tolkning) så ligger det liksom i sakens natur att Gud är större än allt. Det finns inget som är större, alltså ”är Gud större”, vad man än jämför med. Och i synnerhet större än religionerna. Och alldeles särskilt mycket större än allt som har hänt under en mikroskopisk tidsperiod på en planet i ett obetydligt solsystem i utkanten av en galax som inte intar någon mer framträdande plats i universum. Och så kan man rimligen tolka Allahu akbar också. Om man så vill.

  Men jag kan förstå om den som inte är agnostiker kan stötas av en definition av Gud som reducerar dogmen och evangeliet och den kristna historien till futiliteter, för att inte säga förvillelser.

  Gilla

  • Bengt skriver:

   Passar som hastigast på att ta tillfället i akt att framföra min uppskattning för dina tänkvärda inlägg Lennart. I denna din kommentar till ärkebiskopens valsspråk visar du med önskvärd tydlighet din benägenhet att våga gå mot strömmen. Det är sådana som du som behövs i debatten men som tyvärr är alltför lätt räknade. (Hur ofta ser man en kaja som avviker från den stora flocken?!)
   Min komplimang innebär inte, som du väl erfarit, att vi alltid delar uppfattning i olika debattämnen. Denna gång gör vi det, men oavsett vilket uppskattar jag din självständiga tankeförmåga och ditt briljanta sätt att uttrycka dig!

   Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Biskopen Fredrik Modeus vill ha böneutrop i Växjö. Troligen vill han ställa in sig sig hos ärkebiskopen Antje Jackelén som har som sitt valspråk Gud är större. Det som islamister vrålar på arabiska när de skär halsen av kristna och otrogna..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.