Till fördomarnas försvar

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Min fru och jag kör genom staden och hon säger ”kör inte via Nybroplan för där brukar vara så mycket trafik så här dags”. Då protesterar jag och svarar att hon har fördomar mot Nybroplan. Bara för att det varit tjockt i trafiken någon gång så här dags behöver det inte vara så idag. Hur skulle hon själv känna sig om hon varit Nybroplan och bli ratad sådär lättvindigt? Man måste väl ge Nybroplan en ärlig chans.

Vi satt fast i en kvart.

En gång klev jag in i fritaxi på Stureplan. Efter ett kvarter stod taxametern på 150 kronor. Jag frågade chauffören om han meckat med taxametern, men det förnekade han ilsket. Det skulle vara så där. Då vill jag stiga av, sa jag. Han tvingade mig att betala priset. Jag morrade och då förklarade han att han önskade ”slakta mig som en gris” och gjorde motsvarande hotfulla åtbörd med en hand över strupen.

Sedan dess åker jag inte fritaxi. Jag har utvecklat en fördom mot fritaxi. Det är förstås synd om alla hederliga, hårt arbetande fritaxiförare som råkar illa ut för att potentiella kunder har fördomar – jag är inte den ende – men jag tänker inte göra avkall på min inställning.

Så träffar jag en professor i nationalekonomi som förklarar att min fördom inte är en fördom utan vetenskap i nobelprisklass. En enskild fritaxi, klarlägger han, kommer sannolikt aldrig att träffa samma kund igen och därför har föraren goda incitament att klämma ur sin passagerare så mycket det bara går. Fritaxi är som gjort för att lura okunniga turister. Det är skillnad på Taxi Kurir och Topcab, säger han. Om en enda Kurirtaxi lurar en kund har hela bolaget förlorat en återkommande betalare för evigt och därför tolererar inte bolaget att enskilda åkare trixar med taxametern.

Kanske skulle jag kliva in i en fritaxi om föraren var svensk. Håll i dig, för nu handlar det om äkta fördomar som inte går att snacka bort med nationalekonomiska teorier. Jag inbillar mig nämligen att det vore mer sannolikt att en svensk förare skulle ha moraliska spärrar mot att ta 300 spänn från Stureplan till Karlavägen. I varje fall skulle han inte hota att knivdöda mig.

En gång för länge sedan var jag i Eritrea. Människorna var snälla, ingenting funkade som jag tycker det bör funka, men det var lätt att köpa hasch. Du kan slita mig i stycken, men om jag träffar en eritrean kan jag inte helt blockera tanken att han nog är snäll men knappast kommer att funka så bra i ett normalt arbete men att han kanske kan fixa lite hasch till mig. Jag vet att det är en fördom, men jag kommer att ha ögonen på honom om jag anlitar honom för ”enkla jobb”, till exempel gräsklippning. Han kommer att behöva bevisa sin kompetens för mig. Och vad är det för fel på det, förresten? Alla behöver väl bevisa sin kompetens i alla sammanhang?

Egentligen är man tokig om man inte håller sig med ett antal försiktighetsfördomar. Om jag vandrar hemåt en mörk natt och ser ett gäng speedade och skrålande unga heltatuerade män framför mig på trottoaren så går jag en annan väg. Jag har en fördom mot grupper av unga män som ser ut på det viset. Jag tror att jag riskerar att bli rånad. Vore jag en bättre människa om jag i stället intalade mig att de egentligen var en grupp mormoner på maskerad och att de inget hellre ville än att ställa mig några artiga frågor om mitt förhållande till Gud och att rånrisken därför var obefintlig?

59 reaktioner på ”Till fördomarnas försvar

 1. pllay skriver:

  Det här är så grundläggande så det ska över huvud taget inte behöva tas upp.
  Att generalisera samt att grunda våra beslut och åsikter efter försiktighetsprincipen
  är fundamentalt för alla levande organismer på vår jord.
  Att vänstern skriker rasist är i sammanhanget endast ett bevis på deras bristande insikt om livets villkor.
  Du kan utan att skämmas undvika Nybroplan, den har bevisat sig vara en generellt sett dålig väg till målet. Om några år kan du på försök ge den en chans igen.

  Gillad av 4 personer

  • lötta.lowgren skriver:

   att bli pådyvlad att man inte får ha fördomar är detsamma som att bli pådyvlad att man inte får tycka illa om någon. Men det gör vi ju lite till mans eller hur?

   Gilla

   • pllay skriver:

    Ropen skalla, fördomar till alla!
    Fullkomlig idioti att tro att vi skulle klara oss utan våra fördomar.
    Om en geting sticker blir vi misstänksamma mot gulsvartrandiga kryp, smart och ändamålsenligt.
    Själva grundbulten i sunt förnuft är att generalisera, skit i vänstern och dess propaganda.
    Lev förnuftigt med öppna sinnen och förnuftig inställning till omgivningen.
    När vi börjar ifrågasätta så här fundamentala beteenden är det verkligen illa ställt med nivån på debatten i Sverige.
    Dags att hyfsa debatten och lyfta blicken mot mer viktiga frågor, framtiden till exempel.

    Gillad av 1 person

  • Lars Åhlin skriver:

   Ja, naturligtvis är fördomar oumbärliga och förmågan att bilda dem är en värdefull del av vårt genetiska arv. Gissar att detta gäller alla djurarter med förmåga att minnas sina upplevelser, och förmåga att för sig själv kategorisera de fenomen/individer de stöter på.

   Vad som däremot skall kritiseras är oförmågan att när man lär känna en enskild individ (eller gatukorsning) bättre bedöma denna individ utifrån hans/hennes eget beteende istället för utifrån grupptillhörigheten. En sådan oförmåga är naturligtvis till skada för innehavaren. Men såvitt jag förstår kan den också (när det gäller människor av olika etnicitet) anses rasistisk.

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Ett belysande exempel i dagens G-P:

   Först …
   ”Antiziganismen är djupt rotad”

   ”Sverige är infekterat av antiziganism och situationen för mänskliga rättigheter är allvarlig. – När romer går in i en butik i dag är det påfallande ofta som de övervakas. Uppenbarligen är syftet att se om de stjäl eller inte.”
   http://www.gp.se/nyheter/sverige/antiziganismen-%C3%A4r-djupt-rotad-1.3075828

   … sedan kommer en nyhet,
   ”Ursula, 81 blev bestulen av unga kvinnor”
   ”Tre unga kvinnor frågade Ursula Arte om vägen. Då stal de samtidigt hennes halskedja.”
   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/ursula-81-blev-bestulen-av-unga-kvinnor-1.3077253

   Man skall nog inte förringa andras erfarenheter och kalla dem för fördomar.

   Gillad av 1 person

   • larslindblog skriver:

    Javisst…..Zigenare har misstrotts i 500 år sägs det……varför , undrar man ? Valloner drabbas inte…..Polacker , Japaner , Eskimåer , Pygmeer , Schweizare osv inte heller….
    Märkligt…..
    Jag använder inte ” romer” zigenarpredikanten Målle Lindberg säger att ordet är trams….

    Gillad av 1 person

   • Lennart Göranson skriver:

    @CMMK10
    Thomas Hammarberg lämnade i går över slutbetänkandet från Kommissionen mot antizigansim till Regeringen. Ett av kommissionens förslag är att Regeringen och partiledarna ska be om ursäkt för de historiska övergrepp som romer varit utsatta för. Ett exempel på sådana övergrepp är att romer utsätts för speciell övervakning när de går in i en butik.

    Om nu Regeringen bestämmer sig för att framföra en sådan ursäkt tycker jag att det vore rimligt om ledande företrädare för romerna samtidigt ber svenska folket om ursäkt för alla de stölder som har begåtts av romer. Oj, är jag fördomsfull nu? Är det inte så att många, kanske de flesta romer aldrig har stulit något? Men är det då inte så att de flesta svenskar, bland annat jag själv, aldrig har ägnat sig åt att övervaka romer som gått in i en butik? Så vem är mest fördomsfull, egentligen?

    Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Du är för härlig, Patrik, med dina finurligt komponerade, stilla betraktelser av stort och smått, men är inte fördomar – alltså vår generella förväntan på någon eller något – en högst rimlig summering av våra egna och/eller andras lärorika erfarenheter?

  Grundlösa vanföreställningar och vidskepelse är onda företeelser, som sveper in över landet med illitterata, extremreligiösa massor av migranter från dysfunktionella klansamhällen i tredje världen med uttalad motvilja mot vissa grupper, som man starkt fördömer. Det är nog så illa.

  Högst ofrivilliga och våldsamma kulturkrockar förbyter i allt snabbare takt gammelsvenskens tillitsfullt naiva och fördomsfria godtrogenhet mot realistisk, ofta statistiskt motiverad, street-smart, fördomsfull försiktighet. Det är gott så. Bränt barn bör sky elden.

  Gillad av 5 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är inte fördomar utan helt enkelt tecken på ett sunt omdöme och gott allmänförstånd. Det var vad Charles Darwin kallade ”survival of the fittest”.

  Gillad av 6 personer

 4. Gösta Svensson skriver:

  Att upptäcka generella tendenser och mönster är en överlevnadsstrategi. Utan den förmågan skulle människan förmodligen ha gått under för länge sedan. Det är inte att vara fördomsfull.

  Idag förväxlar många denna förmåga med något annat, något som handlar om att vara helt låst i sina föreställningar om omvärlden och som tvärtom hindrar oss från att utvecklas. Det är det sistnämnda jag tycker förtjänar att kallas fördomsfullhet.

  Gillad av 3 personer

  • Janne skriver:

   Fördomar är ju om man hyser obefogad rädsla eller dömmer på förhand utan att ha några belägg. Men om ens erfarenhet visar på att statistiskt sätt är många medlemmar av t.ex viss eticitet är starkt överreperesenterade i t.ex brott, är det en fördom om man är försiktig att låna ut mobiler till de? Är det fortfarande fördomar?
   Ta lexbase och söka på Taikon så får man 34 träffar och på Ratisit finns det 98 bosatta me det namnet. Vad drar man för slutsatser av det?

   Gillad av 1 person

 5. BjörnS skriver:

  Man bör se det som ofta kallas fördomar som nyttiga tumregler. Det är kostsamt att i varje situation samla in all tillgänglig fakta och utvärdera den grundligt. I fallet med fritaxin skulle det vara ogörligt och inte vara motiverat eftersom valet av taxi har ett ganska litet ekonomiskt värde för PE. Alltså använder man den informationen som man har och skapar dig enkla beslutsregler, t.ex undvik fritaxi när så är möjligt. En sådan tumregel blir en negativ fördom först när man inte ändrar tumregeln när ny information tillkommer. Exempelvis bör en prisreglering av fritaxi göra att PE omprövar sin tumregel.

  Gillad av 3 personer

 6. Göran Fredriksson skriver:

  Att agera fördomsfullt kan aldrig upphöjas till att bli likställt med att agera enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Även om vetenskapen inte uppnår nobelprisklass och om den beprövade erfarenheten bara är ens egen.

  Detta bör man vara tydlig med, Att agera fördomsfullt skall däremot inte försvaras.

  Gilla

  • lötta.lowgren skriver:

   att bli pådyvlad att man inte får ha fördomar är detsamma som att bli pådyvlad att man inte får tycka illa om någon. Men det gör vi ju lite till mans eller hur?

   Gilla

 7. Gunhild skriver:

  Implicit i begreppet fördom ligger att man dragit fel slutsatser om verkligheten. Och dessutom gjort det på ett yttest skralt underlag. Och att man då även hamnat snett i bedömningen av hur verkligheten ytterst är beskaffad. Och att man i och med det hamnat snett även i moraliskt hänseende.

  Men verkligheten själv ger sällan några tydliga svar. Det vet varje skridskoåkare som tvingas bedöma isens tjocklek och bärighet, och hur vädret skall arta sig – när han eller hon skall ge sig ut på en skridskotur.

  Man får inga självklara och givna svar. Däremot olika grader av sannolikheter, bedömda efter var och ens kunskap och erfarenhet – gärna säkerhetsmässigt uppbackade av att man även kan göra felbedömningar – och då tar med sig marginaler för det i form av isdubbar, räddningslina, torra kläder och pålitliga kamrater.

  Är kraven så höga att man hela tiden måste ha helt rätt eller fel – är det nog lika bra att lämna skridskorna på hyllan.

  Att den materiella världen kan vara svår att bedöma är i sig problematiskt. Men att även kunna förhålla sig till andra människor, som hela tiden själva gör egna bedömningar, försvårar avsevärt livet för en.

  För där studsar ens egna bedömningar mot andras bedömningar och agerande, beroende av val vi själv gör. Ofta i en yster dans. Och världen består av miljarder olika människor som alla förhåller sig i stunden till alla övriga i sina möten. Multikultur kallas ofta den mest ystra dansen för.

  Vi tvingas därför ständigt förhålla oss till sannolikheter. Fatta beslut, många gånger inom en bråkdel av en sekund. Vårt eget öde hänger dessutom ofta på att vi valt rätt. Men även mer långsiktiga val kan vara knepiga. Det känner vi väl igen från Tage Danielssons monolog om kärnkraften.

  Utan att bedöma via sannolikheter skulle vi inte kunna ta ett enda steg ut i världen. Att vandra vägen fram och hålla ”rätt och fel” i handen, hjälper då föga. Om man tror det, är man nog extremt väl inbäddad i sina egna fördomar. För vill man skriva upp livets alla sannolikheter på fördomarnas konto, ja då har man nog en mycket stor läxa att göra.

  Inom evolutionsbiologin teoretiserar man med hjälp spelteori i försöken att få grepp om sannolika vägval evolutionen tar. Och då växer ett mycket dynamiskt landskap fram. Och det är i det landskapet vi lever, och gör våra val i, även när vi skall ta oss från Nybroplan och upp till Karlavägen.

  Utan val baserade på sannolikheter, hade ingen av oss levt. Bara de som följt ”sannolikhetens rätta val” har kunnat ta sig den 3,5 miljarder år långa resan fram till denna stund. Vill man kalla den resan för en fördomsfull resa, sitter man nog extra hårt fast i korrekthetens kvicksand.

  Gillad av 4 personer

 8. arne skriver:

  Så är det, vi är inne i en dramatisk utbildning av det svenska folket där de lär sig om fördomarnas fördelar. De lär sig dessutom detta helt av egen erfarenhet och i motsats till etablerad kunskap som förmedlad av media. Visst det finns sökare och motvalskäringar som på denna blogg, men den spännande resan är den som en vanlig hygglig medelsvensson-mamma gör när hon får höra att dottern blivit tillsammans med en som heter Ahmed och ännu inte inser att hennes liv är förstört. Fler och fler gör erfarenheten på fler och fler vis, massmedie behövs inte mer, senast läste jag att att en småländsk veteranbilsträff utsatts för stenkastning av invandrare, skall vi gissa att dessa vrålåksägare nu har svårare att köpa MSMs bild av läget? Det är vidare intressant för man kan nog finna ”tipping points” i till exempel Facebook-flöden som upp till en punkt domineras av de som vill framhålla sin godhet mest, sen har vi de tysta som aldrig delar flyktinghistorier, men då problemen blir fler och fler så sitter fler och fler och vill dela att det var invandrare som våldtog, trakasserade, mördade och kastade sten igen, INTE Svenne-banan. Så vänder flödet …

  Fröet till något nytt ligger i den muslimska massinvandringen självt och de egna erfarenheterna av detta, en ny sanning håller på att byggas upp, inkongruensen mellan medias bild och sanningen kommer inte att vara för evigt, tyvärr verkar det som MSM har gett sig den på att varje svensk skall skaffa sig egna negativa erfarenheter av muslimsk massinvandring innan de ändrar sig. Jag hoppas att vi minns dem, SVT, SVD,DN,Aftonbladet, Expressen, GP… name and shame.

  Min överklassenklav tar nu emot ”ensamkommande” och vi har konflikten även här eftersom M-kommunledningen hellre svassar för Sthlm än väljarna, det har medfört att jag fått en fördom förmedlad via avpixlat och andra ställen bekräftad om afghaner på badhus så numera går jag inte dit mer. Jag har även sett somaliska ensamkommande hänga på märkliga ställen vid cykelvägarna från skolorna, man tackar våra politiker och alla andra för denna utveckling.
  Hundägare blir trakasserade på kvällen då de går ut med hunden förbi en skog som har blivit ett populärt tillhåll, samma skog döljer nu romska avföringsgropar så man får akta sina steg, badbryggan har fått bänkarna dekorerade med mänsklig avföring osv osv…

  Fördomen visade sig vara det mest effektiva sättet att förhålla sig till verkligheten och skydda sina barn. Jag uppfostrar mina barn därefter, alla är INTE lika värda.

  Gillad av 8 personer

 9. arne skriver:

  Jag rekommenderar boken ”In defence of discrimination”, den handlar om den andra änden av spektrumet, att vi alltid skall sträva åt att förbättra oss och att vissa människor, konstverk och kulturuttryck ÄR bättre än andra.

  Gillad av 1 person

 10. Tahmas Nuri skriver:

  Klart att det är bra att ha fördomar, fördomar är utmärkt sätt att inte hamna i trubbel.
  Dom som påstår att de är fördomsfria ljuger å det grövsta.
  En bra liknelse är att man stoppar gärna inte in handen i ett getingbo, för man vet att man blir stungen, precis som man går inte igenom Rosengård med en israelisk flagga i ena handen och en pride flagga i andra handen.
  Fördom? Absolut inte! Vett? Jajamen.

  Gillad av 4 personer

 11. oppti skriver:

  Men samtidigt bör man kunna be om ursäkt för sina fördomar.
  Alla är inte som man tror de skall vara.
  Men om alla får ta del av den ursäkten så är det de som drabbats av olägenheten som givit fördomen kraft som blir förödmjukad.
  Inte lätt att döma en hel nations agerande, inte ens för Hammarberg!

  Gilla

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Fördom låter inte så trevligt. Det har fått litet klang av dålig människa.
  Dock, hur man än vrider och vänder på det, så är det inte desto mindre en riskkalkyl.

  Nu vet ju jag att det krävs ett par tusen prover för att med 95% sannolikhet kunna fastställa att något som Du egentligen inte vet något om hänger samman på ett visst sätt. Ändå skulle jag uppfatta Dig som osedvanligt korkad om Du valde fritaxi med utlandsfödd förare igen när Du redan i första försöket fick ett 100%-igt negativt utfall. Det är liksom inte värt att göra 1000 tester för att få reda på hur det sannolikt ligger till.

  Antag att jag kommer med min bil och skall passera en obevakad järnvägsövergång med skymd sikt. Jag vet att det bara kommer ett tåg i timmen enligt tidtabellen och därutöver något godståg per dag utanför tidtabell. Antag att jag inte heller har koll på vad klockan är. Eftersom det bara tar fem sekunder för mig att passera, så borde jag ju kunna köra över och blunda eftersom sannolikheten att jag skall träffas av ett tåg bara är 1/700 ungefär.

  Vem tror att jag blundar?

  En litet märklig situation uppstår när det diskuteras avarter i umgängesformerna på badhus i landet. Bevisligen har flickor utsatts för oönskade närmanden. Nu kan man som rättroende svensk i åsiktskorridoren plötsligen inte dra alla utlandsfödda gossar över en kam. Inte heller har väl alla flickor blivit utsatta?
  Det är här som resonemanget spårar ur kapitalt.
  Jag har aldrig hört någon person i ansvarig ställning tala om hur stor sannolikhet för att övergrepp skall ske som vi skall förväntas acceptera.
  Vid vilken nivå tänker man porta de här individerna från anläggningarna?
  Vid vilken störnivå på biblioteken skall individer nekas fortsatt tillträde?

  Någon skulle säkert se mig som fördomsfull. Så länge dessa och även andra problem finns så är eventuella synpunkter på min fördomsfullhet fullständigt irrelevanta.

  Gillad av 3 personer

 13. Aha skriver:

  ”…grupp mormoner på maskerad”, fyndigt skrivit.

  Det Engellau skriver om (sina) fördomar är sprängstoff, själva essensen i det vänstern kritiserar när det gäller synpunkter på mångkultur och olika etniska grupper. Fan ta dig om du luftar generaliseringar/fördomar kring mångkulturen. Reva visade oss att det är förbjudet för polisen att göra id-kontroll på personer som har utländskt utseende, åker tunnelbana och som skulle kunna vara illegala invandrare.
  Men på motsatt sätt är det (naturligtvis) okay att ventilera negativa karaktärsdrag hos SD-röstare, för att inte säga spy galla över den vita mannen.

  Professor emeritus och antropologen Karl-Olof Arnstberg har på sin rekommendabla blogg på ett elegant sätt beskrivit nödvändigheten av fördomar, ett rationellt inslag i det dagliga livet, precis som Engellaus exempel visar.

  Av ovanstående framgår att vänstern är koko, en fördom som är rationell att bära med sig.

  Gillad av 7 personer

 14. Tritonen skriver:

  ”Främlingsfientlig” är ju fult att vara, sägs det. Jag tycker (förlåt: ”tänker”) att det är naturligt att vara avvaktande inför människor man inte känner. Det är väl också en evolutionärt gynnad egenskap, kantänka.

  Gillad av 2 personer

 15. Walfrid skriver:

  Det du beskriver är väl inte så mycket fördomar som snarare lärdomar.
  Jag har till exempel läst tillräckligt om brott mot åldringar för att veta att en viss folkgrupp släpper man inte över tröskeln eller inpå livet. Det är knappast en fördom utan en kanske livsräddande lärdom.
  Man behöver inte lära sig saker den hårda vägen alla gånger. Få av oss har personliga erfarenheter av lejon, men in i deras bur går vi inte.

  Gillad av 7 personer

 16. Drutten skriver:

  Fördom kan vara en form av systematiserad kunskap grundad på egen eller annans ofta anekdotiska erfarenhet och innebär en uppskattning av apriorisannolikhet som varit avgörande för människans överlevnad. Den som mött en tiger som går till anfall blir naturligtvis försiktig vid mötet med nästa tiger och är därför fördomsfull mot den tigern och förmodligen alla andra tigrar. Apriorisannolikhet kan erhållas inom ämnesdiscipliner som sociologi, socialentropologi, etnologi, kriminologi, nationalekonomi, genusvetenskap och många andra, men då kallas kunskapen vetenskap och inte fördomar, då den grundar sig på objektiva i stället för subjektiva kriterier. Vetenskaplig metodik börjar ofta med en hypotes som skall verifieras eller falsifieras. Subjektivt grundade fördomar kan tjäna som ”hypotesgeneratorer” för den vetenskapliga världen varvid vissa fördomar kan verifieras och andra falsifieras.
  I reserekommendationen för Venezuela kan man läsa: ”Våldsnivån i landet är mycket hög och väpnade rån och överfall är de största säkerhetsriskerna för utländska turister.” Är den rekommendationen en fördom eller kallas den något annat? Är blåljuspersonal fördomsfulla om de är extra försiktiga när de skall rycka ut i något av våra utanförskapsområden? Är jag en fördomsfull rasist om jag är extra vaksam om jag skall göra bilaffär med vissa typer av människor? Jag håller med PE om att det kan vara motiverat att vara fördomsfull emellanåt.

  Gillad av 1 person

 17. Fredrik Östman skriver:

  Själva begreppet ”fördom” är bevis på bristande kognitiv förmåga.

  Alla våra handlingsbeslut grundar sig på antaganden om vad som kommer att hända i framtiden och vilka konsekvenser detta kommer att ha. För varje möjligt utfall av vad som kommer att hända kan vi sätta en sannolikhet betingad av våra handlingar. Ingen av dessa sannolikheter är ett, för vi kan inte se in i framtiden. Om nu ett möjligt utfall betingat en viss handling med tämligen låg sannolikhet har följder som är katastrofala — rån, våldtäkt, lemlästning, död–, så är det orsak nog att se till att betinga denna sannolikhet genom egen handling så att den sjunker. Kort sagt: åk inte motorcykel, se dig om när du går över gatan, åk inte till Rinkeby o.s.v. Begreppet ”fördom” har inget med de grundläggande mekanismerna att göra, utan är bara heuristiker för att göra våra beräkningar snabbare.

  Vi vet inte ens bra nog hur vår hjärna fungerar för att kunna identifiera något som ”fördom” i kontradistinktion till något annat beräkningssätt som uppenbarligen inte ens fått ett namn, eller betraktat åt andra hållet, alla våra beslut måste ske i förväg, innan de omsätts och får konsekvenser. Alla våra handlingsbeslut är för-domar.

  Det är ytterst stötande att det finns insiktslösa människor som av påhittade ideologiska skäl vill använda statens våldsmedel till att styra på vilket sätt enskilda beräknar sannolikheter i sitt eget huvud i sin egen vardag. Jurister och politiker som fördömer fördomar är undantagslöst idioter eller ondsinta skadeverkare.

  Tankepolisen måste avskaffas. Det första steget är förstås avskaffandet av den s.k. diskrimineringsombudsmannen.

  Gillad av 4 personer

 18. Erik skriver:

  Vetenskap är till sin direkta natur att göra observationer, sammanställa data, försöka finna mönster, dra slutsatser.

  För sådana gärningar delas det varje år ut Nobelpris.

  Att anlägga ett vetenskapligt förhållningssätt gällande vissa befolkningsgruppers agerande låter sig ej göras ety det utmanar värdegrunden i bestämd form.

  Gillad av 1 person

 19. p2185 skriver:

  Jag tycker man ska vara rädd om sina fördomar. Det finns många som anser att de bygger på verifierade erfarenheter. Ibland kan de utsättas för överraskande prövning och kanske t o m behöva justeras. Jag känner ingen, inkl mig själv, som inte har olika grader av en inte sällan väl beprövad uppsättning fördomar.

  Gillad av 2 personer

 20. MartinA skriver:

  Modigt skrivet. Jag har också gått på pumpen av en friåkare som dessutom var invandrare. Han var däremot trevlig och förhandlade ner sitt pris litet för att vara hygglig, alltså ungefär vad min fördom skulle förvänta mig av en svensk friåkare alltså(inte för att jag någonsin sett någon). Sen finns det en effekt till av friåkare och det är att eftersom alla rötägg gör att det blir väldigt svårt för friåkare att få körningar så blir de helt enkelt tvungna att kompensera de få körningarna genom att klämma ur de stackare de råkar få in i taxin så mycket de kan.

  Gillad av 1 person

 21. Tahmas Nuri skriver:

  Jag läste en artikel om att det är fritt fram för kvinnor att bada toppless på badhus, vilket badhus vet jag inte men jag uppfattade som att det var en rättsdom, vilket skulle innebära samtliga badhus.
  Skälet till detta var att de människor som inte vet vilket kön de vill tillhöra skall kunna gå på badhus barbröstade, med eller utan bröst, det här beslutet är givetvis ivrigt påhejat av feminister och vänstern.
  Nu kommer vi till pudelns kärna.
  Hur kommer det hör att funka i praktiken. Vi vet redan att det förekommer sexuella närmande på badhus idag och vi vet vilka individerna är. Hur rimmar det här med segregerade badtider, icke segregerade badtider, tafsande unga pojkar och män?

  Om en människa inte har bestämt vilket kön man vill tillhöra, om än något, får den betydelsen att en kvinna som tror sig vilja vara man kan valsa in i ett badhus med exponerade bröst och med bara män och just sådana män som vi menar utan att råka illa ut.
  Av många dåliga idéer så är det nog topp tre.

  Vidare finns det en motion om att ta bort sexistisk reklam från offentligheten ergo en kvinna baddräkt. En person som tyckte det var en lysande idé var en föräldraledig pappa som hela tiden fick frågor från sin femårige son!!!! varför kvinnorna inte hade kläder. En synnerligen begåvad femåring eller en otroligt korkad sådan som måste fråga samma sak var femte minut.
  Återigen till pudelns kärna, hur kommer det här att rimma för pappan när han skall gå till ett badhus med sonen och det finns barbröstade kvinnor, kvinnor som just den dagen har valt att vara män, men har bröst?
  Pappan måste ju få ett nervöst sammanbrott när pågen börjar ställa frågor om varför de inte har kläder på sig.
  Jag erkänner att jag är förvirrad med all jämställdhet och likaberättigande, men det här tar priset. Att vara vänster och feminist måste vara extremt svår navigerat. Det enda handen verkar sällan veta vad den andra vill, det blir lite schizofrent över hela upplägget kan jag tycka.

  Gillad av 2 personer

  • Gösta Svensson skriver:

   Fast jag tycker nog att det vore festligt om ett gäng tjejer badade topless på en simhall någonstans i sverige samma dag som ett helt gäng skäggebarn blivit ditsläppta. Vilken härligt konkrdt krock mellan teori och praktik det skulle kunna bli! Inte för att jag tror att poletten skulle ramla ned ens då hos de riktigt rättrogna multikultitomtarna, men himla festlugt ändå.

   Gillad av 1 person

  • Bo skriver:

   Schizofrent och svårnavigerat en bra sammanfattning.
   Det är lätt att gå vilse i alla obegripliga associationer och ordnybildningar.
   Ex intersektionalitet eller varför inte queerteori eller black feminism jag fattar ingenting.
   Förr var ett fruntimmer ett fruntimmer. I bästa fall ett rejält sådant.

   Gilla

 22. Gunilla skriver:

  Stockholms stad uppmuntrar unga svenska tjejer att deltaga på en arrangerad ‘festival’ vars syfte främst är att ‘ensamkommande barn’ (övervägande unga män) skulle få möjlighet att träffa och ‘lära känna’ svenska ungdomar. De som inte ville gå misstänktes för rasism och främlingsfientlighet. Men det är helt normalt att vara avvaktande och kanske t.o.m misstänksam mot det man inte känner. DET KALLAS SJÄLVBEVARELSEDRIFT. Och vi är av naturen utrustade så för vår överlevnad. Samma med lärdomen av en tidigare dålig erfarenhet. Det är inte fördom. Svenska etablissemnaget vi att vi ska förkasta vår naturliga självbevarelsedrift för det mångkulturella målet.

  Gillad av 1 person

 23. Tahmas Nuri skriver:

  Klart man är främlingsfientlig, det vore rent ut sagt illa för hälsan om man inte var det. Om vi leker med tanken att PE: tatuerade killar eller killar med annat pigment än jag själv har ringer på dörren mitt i natten, så är jag väldigt tveksam om jag hade öppnat än mindre bett dem stiga in på en kaffe.
  Hela frågan om fördomar och främlingsfientlighet är en icke- fråga. Allas lika värde och rätt, fördomar och främlingsfientlighet är vänster floskler som inte bör aktas med ett svar ens.

  Gillad av 2 personer

 24. Sixten Johansson skriver:

  Fördom är enligt NE en ”negativ attityd mot individer och företeelser vilken bygger på vissa lätt identifierbara egenskaper hos dessa utan att annan tillgänglig information blir beaktad. Ofta är fördomar antipatier som bygger på felaktiga och nästan orubbliga generaliseringar, vilka hindrar rättelse även om starka motargument skulle uppbringas.”

  Den som klassar andras attityder och generaliseringar som fördomar kan alltså inte bara haka upp sig på den negativa hållningen, utan måste kunna presentera annan tillgänglig information som motargument och visa på vilket sätt grunden för generaliseringen är felaktig. De rasistiska antirasisterna, multikult-turisterna och deras svassande tjänare har varken motargument eller egen relevant erfarenhet, eftersom de lever segregerat och skyddat från verkligheten för det folk som de pösmyndigt förkättrar.

  Fördomar är personliga tumregler för hur risker och obehag ska minimeras. ”Ingen regel utan undantag!” skriker de förment toleranta pösmunkarna och -nunnorna. Men undantagen bekräftar också reglerna, alltså normerna / normalitetsintervallen och de sannolikhetsbedömningar som styr våra förväntningar och vårt agerande.

  Biologiskt är vi byggda för att snabbt anpassa oss till det normala, men att vara extra uppmärksamma på allt som är avvikande. Det avvikande kan innebära antingen risker eller möjligheter och i levande livet måste både individer och grupper hela tiden försöka bedöma bådadera. Men i vår ojämlikt luxuösa tillvaro slipper många i de privilegierade stånden använda hjärnan, så länge de kan leva i sin egen vadderade värld och bada i åsnemjölk för att skydda sin ömtåliga hy och sitt ännu ömtåligare ego. Åsnorna flockas omkring dem och skriar.

  Gillad av 2 personer

 25. tirutaa skriver:

  Små flickor kan kläs i huvudduk. Ja, det förekommer. Men hur tänker man då, barn är ju inte sexuella varelser. Långtifrån könsmogna. Varför ska deras vackra hår i så fall döljas? Ingen kan väl på fullt allvar vara så galen att han ens drömmer om att sexualisera ett litet barn. Att ett litet flickebarn skulle väcka en mans lustar. Och ändå klär man massor av små flickor i huvudduk.

  Vilken fördom mot män i allmänhet, en sådan generalisering. Att det finns enstaka sjuka män som kan tänka sig att ge sig på små barn, det vet vi. Pedofili kallas det då. Men alla män kan väl inte dras över en och samma kam! Blir inte alla män arga över en sådan kränkande fördom om att vara potentiella pedofiler, kan jag ju undra. Det borde de.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Ja du, jag blir inte eggad av en förpubertal flicka, inte heller de män jag känner, för oss får hon utan problem vara naken i leken, stojet och badandet.
   De som känner sig osäkra på sina egna eller sina manliga medmänniskors reaktioner kan jag kanske förstå att de kräver att barnen skall dölja sig och inte egga männen till våldtäkt.
   Läs ovan och förstå hur in i h-e långt ifrån vår kultur detta är. Fullkomligt verklighetsfrämmande! Ett hån mot hela den civiliserade mänskligheten, hur i h-e kan vuxna människor över huvud taget ens fundera i termer av kön och sexualitet då det gäller barn?

   Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   På sitt sätt en ögonöppnare ang. kulturskillnader.
   Ska vi klä flickorna i burka? och i så fall från vilken ålder?
   Eller ska vi låsa in pedofilerna?
   I grunden en fråga om hur vi värderar pedofiler och kvinnor/flickor i samhället.
   Är inte hela diskussionen fullständigt absurd, vi har sedan urminnes tider respekterat kvinnor/flickor i vår kultur, ska vi nu ge upp denna respekt för att tillfredsställa multikultivänsterns krav på anpassning till en för oss totalt främmande kultur.

   Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Alldeles riktig, Tirutaa, men det heter ju, att ”genom sig själv känner man andra”…

   … och i slöjtvångets barbariska ursprungsländer tycks pedofili, mer eller mindre, allmänt förekommande och omgärdas uppenbarligen inte alls av samma tabu, som i Sverige.

   De ”hypermaskulina”, religiöst och/eller kulturellt danade, dysfunktionella ”stamkrigarna” tar kanske bara för givet, att de allra flesta svenska män har samma sexuella preferenser – och lika svårt att motstå ”frestande” impulser till fysisk tillfredsställelse som de själva förefaller ha?

   Ekonyheterna rapporterade alldeles nyss, att ”barnäktenskap” är vanligt förekommande i Sverige. Skamligt, att svenska folket – svenska män, kvinnor och barn – ska behöva förhålla sig till sådan importerad perversion. Repatriera mera!

   Gilla

 26. 77711n skriver:

  Riskbedömningar och sannolikhetsbedömningar är skilda saker eftersom de har olika syften, särskilt vid val av vägval i livet som har att göra med säkerhet och vilket slags människa man själv är. Sannolikheter syftar till procent för att uppfyllas, risktagande till att undvika misstag, som man inte är särskilt intresserad av att bedöma. Allt sagt utan ambition av vetenskap, utan endast grundat på mitt spontant sunda förnuft, apropå ett av inläggen ovan.

  Gilla

 27. Gunhild skriver:

  Plockar man isär fördomar i uttrycken ”för” och ”domar”, uppstår plötsligt en kluvenhet.

  Jag förmodar att ordet har ett juridiskt frö inom sig. Att ingen skall dömmas på förhand utan en laga dom i en rättegång skett. Att inga fördomar skall finnas. Ingen skall dömas på förhand.

  Men ordet har ändrat karaktär. Och blivit till det som Sixten Johansson påtalar. Jag såg också att Fredrik Östman gav ordet en djupare innebörd. Tolkar jag honom rätt gav han ordet denna innebörd;

  Fördomar är att, inför en förestående handling eller intention, göra så rationella, snabba och sannolika bedömningar av framtiden och dess olika handlingsalternativ som överhuvudtaget är möjliga med det underlag och erfarenhet som finns tillgängligt i det givna ögonblicket för just den organismen i linje med dess nuvarande målsättning och med ett minne som också förmår inkorporera även detta ögonblickets val i sin erfarenhets- och minnesbank för vidare användning i liknande eller motsvarande situationer såvida inte döden själv avslutat denna möjlighet.

  Lägger själv in den tolkningen av ordet fördom i minnet.

  Gillad av 1 person

 28. Leif Lindau skriver:

  En fördom jag själv kom på att jag har har är att det är bra att kalla en spade för en spade och att då man pratar svenska använda svenska ord.På svenska säger vi judendom och kristendom och inte vad det nu heter på hebreiska och på gammalgrekiska. Islam är arabiska för Underkastelse och därför bör vi i logikens och svenskan namn kalla islam för Underkastelsereligionen.

  Gilla

 29. Lennart Göranson skriver:

  Min färskaste fördom är att aldrig mer köpa något av en skrikig utlandsfödd torghandlare på Hötorget, grundat på att ett kilo vit sparris för 200 kr visade sig vara ruttna inuti – samtliga! Det är naturligtvis samma situation som med Patriks friåkare: på Hötorget handlar besökare i city som är tillfälliga förbipasserande och i allmänhet ändå inte kommer tillbaka till samma torghandlare. Då är det rationellt för säljaren att försöka sko sig när man kan.

  Däremot har jag inga som helst fördomar mot en tystlåten utlandsfödd torghandlare på Kungsholms torg. Han lurar mig inte eftersom han känner igen mig och vet att jag kommer tillbaka nästan varje dag. Så det gäller att vara selektiv i sina fördomar.

  Gilla

 30. Hortensia skriver:

  Kanske dags för ännu ett massmigrationsinitierat nyord – vad sägs om ”räddfördom” som en koncentrerad beskrivning av företeelsen med gammelsvenskars sunt sviktande tillit till ny- och gammelanländas goda intentioner?

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Och de uppblåsta toleransskränarna lider av fördomsfobi, sanningsfobi och verklighetsfobi – och kniper i sin avvikelsefobi så ängsligt hårt ihop skinkorna att gaserna kommer ut som munväder.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.