Gästskribent Ronie Berggren: Asylskeppet Ocean Gala hotar rubba den norrländska gästfriheten

logo­DGSI onsdags tog jag en biltur till den lilla ödelagda hamnen i Utansjö i Härnösands kommun. Jag ville givetvis se det omtalade skepp som då just anlänt, Ocean Gala, tänkt att bli Sveriges största asylförläggning med plats för omkring 1 800 asylsökande. Detta i ett samhälle med ungefär 300 invånare.

Vi norrlänningar är gästfria och välkomnande och Härnösands kommun med 17 000 innevånare har redan tagit emot runt 2 000 asylsökande. Pensionärer, kyrkor, idrottsledare och enskilda engagerade har öppnat sina hjärtan, gett av sin tid och arbetat både för det varma välkomnandet och en fungerande integration

Men för projektet Ocean Gala finns inget politiskt eller brett allmänt intresse. Dels för att den lilla kommunens praktiska möjligheter att ta emot nästan 2 000 ytterligare personer är mycket begränsade, dels för att projektet Ocean Gala drivits helt över såväl lokalpolitikernas som lokalbornas huvuden.

Betänk följande: En utländsk ägare har renoverat ett skepp i utlandet och skickat skeppet till en okänd öde hamn i norra Sverige; hamnen ägs av en man i Stockholm vars band till lokalsamhället är mycket litet och som dessutom tycks sky medialjus.

Detta har gjorts utan de kommunala politikernas bifall och helt över huvudet på lokalbefolkningen. Ingen ansvarsfull entreprenör och ingen ansvarsfull hamnägare med känsla för lokalbefolkningen gör så.

Men detta har kunnat göras lagligt eftersom skeppsägaren slutit ett lukrativt avtal med Migrationsverket i dess desperata jakt på platser för de asylsökande som strömmat in i Sverige.

Så gör ingen ansvarsfull myndighet och så bör inte Sverige fungera. Det är hög tid för alla politiker på alla nivåer och från alla partier att inse att Sverige är en nation, bebodd och förvaltad av svenska medborgare samt att regeringen utgår från folket och har som primär uppgift att se till att just folket inte körs över.

På plats vid Utansjö hamn träffade jag en reporter från Sveriges radio som ville intervjua mig för ett inslag. Jag förklarade att en asylförläggning mitt i skogen med sex gånger så många asylsökande som lokalbefolkning inte är rimligt.

”Men det måste ju inte komma så många, det kanske bara blir 500?” invände reportern.

Jag svarade att det inte var siffran som var mest väsentlig utan övergreppet mot den norrländska lokalbefolkning som bara fått foga sig i händelseutvecklingen med ytterst få möjligheter att på allvar protestera. Något som visar på immigrationspolitiska brister som måste styras upp.

Min intervju togs inte med i P1:s Studio Ett-sändning. Det var beklagligt. Ocean Gala utgör nämligen ett allvarligt hot. Inte mot Sveriges existens eller svenskarnas framtid, men mot den varma norrländska gästfriheten. Likt så mycket annat bör gästfrihet nämligen inte missbrukas och vänlighet inte tas för given. Det hade behövt sägas i radio.

Ronie Berggren, konservativ debattör från Örnsköldsvik. Leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com) och vill se en enad västvärld inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.