Gästskribent Ronie Berggren: Asylskeppet Ocean Gala hotar rubba den norrländska gästfriheten

logo­DGSI onsdags tog jag en biltur till den lilla ödelagda hamnen i Utansjö i Härnösands kommun. Jag ville givetvis se det omtalade skepp som då just anlänt, Ocean Gala, tänkt att bli Sveriges största asylförläggning med plats för omkring 1 800 asylsökande. Detta i ett samhälle med ungefär 300 invånare.

Vi norrlänningar är gästfria och välkomnande och Härnösands kommun med 17 000 innevånare har redan tagit emot runt 2 000 asylsökande. Pensionärer, kyrkor, idrottsledare och enskilda engagerade har öppnat sina hjärtan, gett av sin tid och arbetat både för det varma välkomnandet och en fungerande integration

Men för projektet Ocean Gala finns inget politiskt eller brett allmänt intresse. Dels för att den lilla kommunens praktiska möjligheter att ta emot nästan 2 000 ytterligare personer är mycket begränsade, dels för att projektet Ocean Gala drivits helt över såväl lokalpolitikernas som lokalbornas huvuden.

Betänk följande: En utländsk ägare har renoverat ett skepp i utlandet och skickat skeppet till en okänd öde hamn i norra Sverige; hamnen ägs av en man i Stockholm vars band till lokalsamhället är mycket litet och som dessutom tycks sky medialjus.

Detta har gjorts utan de kommunala politikernas bifall och helt över huvudet på lokalbefolkningen. Ingen ansvarsfull entreprenör och ingen ansvarsfull hamnägare med känsla för lokalbefolkningen gör så.

Men detta har kunnat göras lagligt eftersom skeppsägaren slutit ett lukrativt avtal med Migrationsverket i dess desperata jakt på platser för de asylsökande som strömmat in i Sverige.

Så gör ingen ansvarsfull myndighet och så bör inte Sverige fungera. Det är hög tid för alla politiker på alla nivåer och från alla partier att inse att Sverige är en nation, bebodd och förvaltad av svenska medborgare samt att regeringen utgår från folket och har som primär uppgift att se till att just folket inte körs över.

På plats vid Utansjö hamn träffade jag en reporter från Sveriges radio som ville intervjua mig för ett inslag. Jag förklarade att en asylförläggning mitt i skogen med sex gånger så många asylsökande som lokalbefolkning inte är rimligt.

”Men det måste ju inte komma så många, det kanske bara blir 500?” invände reportern.

Jag svarade att det inte var siffran som var mest väsentlig utan övergreppet mot den norrländska lokalbefolkning som bara fått foga sig i händelseutvecklingen med ytterst få möjligheter att på allvar protestera. Något som visar på immigrationspolitiska brister som måste styras upp.

Min intervju togs inte med i P1:s Studio Ett-sändning. Det var beklagligt. Ocean Gala utgör nämligen ett allvarligt hot. Inte mot Sveriges existens eller svenskarnas framtid, men mot den varma norrländska gästfriheten. Likt så mycket annat bör gästfrihet nämligen inte missbrukas och vänlighet inte tas för given. Det hade behövt sägas i radio.

Ronie Berggren, konservativ debattör från Örnsköldsvik. Leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com) och vill se en enad västvärld inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.

22 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Asylskeppet Ocean Gala hotar rubba den norrländska gästfriheten

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta om något visar att den svenska emigrantpolitiken helt har spårat ut och där myndigheter med regeringens goda minne och massmedias stöd kör över landets medborgare. Jag skulle inte bli förvånad om nästa steg blir att medborgare tvingas ta saken i egna händer och helt enkelt måste försvara sin bygd. Massmigrationen börjar faktiskt likna en ockupation!

  Gillad av 5 personer

 2. Lisa C skriver:

  Otäckt att Migverket har carte blanche att köra över kommuner och samhällen, utom centrala Stockholm och andra platser där rikspolitierna finns. De har ingen aaaning om hur det är i och kring asylgettona.

  Gillad av 4 personer

 3. arne skriver:

  Vad är detta, vilka dumheter skribenten avslutar med. Skulle inte 1800, eller 500 asylsökande, man får anta en stor övervikt manliga sådana, utgöra ett hot mot ett samhälla på 200 personer? Vilken idioti. Jag tar bara det mest flagranta, hur många flickor i ålder 10-20 finns det i det norrländska samhället idag?

  Jag är så trött på alla dessa tilläg, att det värsta som kan hända det är att svenskarnas gästfrihet skulle försvinna, eller att SD får fler röster eller liknande, det är inte det värsta, det är det BÄSTA som kan hända.

  Det värsta är att en 12-åring svensk flicka blir gängvåldtagen, inte att någon börjar rösta SD. Det är det värsta. Man önskar att folk kan börja få sina prioriteter rätt, alternativt slutar att lägga till dessa avslut för att få PK-poäng.

  Anta att det kommit 9 miljoner asylsökande till Stockholm, det är väl storleksförhållandet?

  För övrigt skrev jag för 1.5år sedan till alla ledarskribenter om min ide att Bert skulla börja med färjor och direkt köra dem till Libyen och fylla dem, det är väl nästa steg?

  Gillad av 5 personer

  • Hortensia skriver:

   ”… att Bert skulla börja med färjor och direkt köra dem till Libyen och fylla dem,”…

   … tycker jag verkar vara en förfärlig idé, Arne, men det omvända – att fylla färjor med diverse ”hypermaskulina” lycksökarmigranter i Sverige och tömma dem i ett någorlunda civiliserat och samarbetsvilligt land, någonstans utefter Afrikas kust – vore väl en högst rimlig åtgärd?

   Det är… märkligt… kan jag tycka, att små, resurssvaga, svenska landsortskommuner, ens av ”naiva” Stockholmspolitiker och självuppfyllande Immigrationsverket, förväntas hantera de synnerligen negativa effekterna av afrikansk och mellanösterländsk, otyglad reproduktionsiver.

   Gillad av 2 personer

   • arne skriver:

    Hm, jo jag var ironisk när jag skrev om att skeppa asylsökanden direkt i Bert-ägda färjor.. man får hoppas att han inte läser detta..

    Hur är en man som Bert Karslsson funtad, är han helt enkelt i avsaknad av moralisk kompass, en sorts psykopat?

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Hortensia,

    ”att fylla färjor med diverse ”hypermaskulina” lycksökarmigranter i Sverige och tömma dem i ett någorlunda civiliserat och samarbetsvilligt land, någonstans utefter Afrikas kust ”

    Det är vad Italien gjorde länge och väldigt framgångsrikt. De packade bara ihop alla som kom från MENA och skickade dem till Libyen, ofta helt utan asylprövning. Men svenskarna gnällde något helt hysteriskt om detta, inte minst folkpartikärringarna i EU.

    Det är helt möjligt att göra något liknande för oss nu, men sannolikt krävs;

    1. Vi måste betala asylanterna för att lämna. Dels saknar vi helt förmåga att tvinga dem, dels har vi de facto aktivt lockat hit dem. Men även väldigt höga återvändarbidrag vore extremt lönsamma för oss. Den genomsnittliga MENA asylanten kostar 4-5 miljoner, så om vi ger dem en miljon för att försvinna, är det en fantastisk affär. Självklart måste samtidigt gränsen stängas och alla möjligheter att få asyl eller PUT här måste upphöra.

    2. Vi behöver hjälp från andra västländer. Vår förmåga att förhandla fram återvändaravtal med olika MENA stater är starkt begränsad och dessa länder ser oss, med all rätt, som byfånar man ska lura skjortan av. Men just de länder som är bäst på detta, t.ex Italien, är även de som vi har förolämpat mest. Rejäla ursäkter samt publik bestraffning av de värsta syndarna lär krävas!

    Men som jag har påpekat tidigare, är tiden knapp! Denna möjlighet lär bara finnas under max några år. Sen blir svenskarna som får lämna landet, om de kan.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Arne,

    ”Hur är en man som Bert Karslsson funtad, är han helt enkelt i avsaknad av moralisk kompass, en sorts psykopat?”

    Det tror jag inte. Jag var aktiv under tiden när NyD var det immigrationskritiska partiet i riksdagen och även om repressionen då inte alls var på samma nivå som senare, fick man en hel del skit från alla do-gooders. Bert utsattes även för viss personlig förföljelse, bland annat drog bankerna in lån, vilket skadade honom en hel del. Enligt hans egna uppfattning var detta helt beroende på hans politiska engagemang och jag har inga problem att tro på detta. Ingen stod upp för honom!

    Min starka misstanke är att Bert har konkluderat att om över 90% av befolkningen under flera årtionden röstar för antingen väldigt hög eller rent hysteriskt hög asylinvandring, tja då vill de väl ha detta och man kan lika gärna tjäna pengar på saken. Det är svårt att säga att han har fel och han har faktiskt, till skillnad från övriga asylbaroner, ett ganska starkt moraliskt case.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Ja, mina vänner, vi får väl hoppas att Bert snart går i pension, att övriga européer förlåter oss för våra politikers synder, att det finns tillräckligt mycket pengar kvar i statskassan för att muta afrikanerna med – och att de allra värsta, svenska proffspolitikerna och uslaste PK-propaganda-journalisterna avkrävs ”rejäla ursäkter samt publik bestraffning”.

    Helst vill jag se dem rullas i tjära och fjädrar och kölhalas på Ocean Gala, men det lär väl knappast hända, för istället har statsnaivisten Stefan Löfven fått löneökning med 4 000 kr i månaden. Ett 50-procentigt löneavdrag borde motsvara Löfvens mediokra prestation betydligt bättre. Hans ännu uslare föregångare, Ruinfeldt, borde avkrävas ett astronomiskt skadestånd för de permanenta skador han, med berått mod, åsamkade Sverige under sin långa regeringstid.

    ”Statsminister Stefan Löfven får 2,5 procent i höjd lön. Det nya arvodet blir 164 000 kronor i månaden, skriver Statsrådsarvodesnämnden”.

    ”Övriga ministrar i regeringen får nöja sig med 3 000 kronor mer i lönekuvertet varje månad. Deras nya månadsinkomst blir därmed 130 000 kronor.”

    http://www.expressen.se/dinapengar/klart-har-ar-stefan-lofvens-nya-lon/

    Gammelsvenska pensionärer torde generellt förväntas få nöja sig med cirkusministrarnas månadsbelopp – i total årsinkomst!

    ”2015 ökade inkomst- och tilläggspensionen med 0,9 procent, i snitt 100 kronor i månaden efter skatt. De med lägst pension fick i princip oförändrade pensioner. För kommande år prognostiseras inkomst- och tilläggspensionen öka.”

    https://secure.pensionsmyndigheten.se/pensionen2016.html

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ HORTENSIA,

    Jag gissar att Bert skulle vara villig att återbetala allt han har tjänat på asylanterna, minus de 100 miljoner han anser sig ha förlorat när bankerna drog in hans lån under NyD tiden om han fick en ursäkt samt de ansvariga straffades.

    Sen kunde han bli en utmärkt chef för repatrieringsverket!

    Pengar är verkligen inga problem nu. Repatriering skulle till stor del vara nästan omedelbart självfinansierade. Bara att stänga Migverket och alla boenden skulle vara en enorm besparing och hela samhället skulle snabbt börja funka bättre om MENA folket började lämna. Bostadsbristen skulle bara upphöra, polisen skulle komma vid brott, osv, osv.

    Och när jag ändå drömmer, så kan jag tillägga att ditt förslag om att ”rullas i tjära och fjädrar och kölhalas på Ocean Gala” vore en utmärkt inledning, som sen borde följas av direkt medeltida metoder.

    Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Arne,

   ”För övrigt skrev jag för 1.5 år sedan till alla ledarskribenter om min ide att Bert skulla börja med färjor och direkt köra dem till Libyen och fylla dem, det är väl nästa steg?”

   Du ligger VÄLDIGT långt efter! Flera ledarsidor har kommit med liknande krav vid olika tillfällen under minst 20 år. Om något har de sansat sig betydlig på senare tid, när de har insett att asylanterna faktiskt kan hamna nära dem.

   Annars håller jag helt med om detta med ”PK-poäng”. Gud vad tröttsamt det blir. Det är som att alla debattartiklar i Finland 1938 som föreslog ökad upprustning eller annars pratade om hotet från ryssarna skulle ha avslutats med något i stil med ”för det värsta som kan hända är ju att det skulle utvecklas ryssofobi”. Det är helt SJUKT! Vi ska skydda svenska kvinnor och ungdomar, inte vår absolut förbannade naivitet eller ”gästfrihet”

   Gilla

   • arne skriver:

    @utlandssvensk

    Haha, ja det får jag leva med vad gäller båtarna, vad gäller Bert så är det väl så som du skriver, men jag kan ändå inte förmå mig att själv bidra till att Stina,Lisa eller Anna blir våldtagna, efter argumentet att säljer jag inte inte bomber så gör någon annan det. Bert blir en aktiv länk i mord och våldtäkter, som kanske skett ändå, visst. Jag tror dock inte det, jag tror Berts och andras effektivitet skjuter upp den oundvikliga utförande-kollaps som migrationsverket skapat och som var delvis det som minskade flödet i höstas. om Sveriges alla Bert, Kamprad eller Wennström ger sig in i flyktingbranschen så tror jag vi kan knöka en enorm mängd asylsökanden in i småkommuner.

    Bättre med en total kollaps. Så som jag ser det så bidrar Bert nu aktivt till våldtäkter i Sverige, att 80 eller 90% av Sveriges befolkning är idioter/får är ingen ursäkt.

    Sen tror jag mer på piska än på morot, i Danmark går man steg för steg mot avvisningsläger, det tror jag är vägen fram, inte att ge pengar för att folk skall lämna.
    Men visst är förslaget orealistiskt, ett förfall med mängder av människor som inte får befinna sig i Sverige men gör det ändå är det troliga, med amnestier som resultat.

    Vi har gått från att vara det första landet med personnummer och precis folkräkning till kanske det västland med sämst koll på vem som befinner sig i landet. Endast stora muslimska terrordåd i Sthlm kommer möjligen att ändra kursen som sagt.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Arne,

    ”men jag kan ändå inte förmå mig att själv bidra till att Stina,Lisa eller Anna blir våldtagna,”

    Jo, du har en klar poäng där!

    Det är även därför jag själv aldrig har gett mig in i asylant hanteringen, även om jag var rent enormt frestad att köpa upp några villor bredvid de värsta syndarna och sen upplåta dem till Migverket. Göran Holm låg högt på min lista!

    Jag kan väl också tänka mig piska, men den praktiska verkligheten är sådan att det helt enkelt inte är realistiskt. Vi har inga tillgängliga tvångsmedel och om vi försökte börja tvinga i väg MENA folk nu skulle det snabbt bli våldsamheter som vi inte kan hantera. Betänk att hela ISIS bara består av 25-30 tusen krigare. Hur ska vi tvinga bort minst 10 gånger så många med vår redan sönderfallande genuspolis?

    Vidare anser jag att det i huvudsak är vi som har lockat hit migranterna och att det då är orimligt att bara sparka ut dem, även om vi kunde.

    Men det är som du säger, orealistiska drömmar, och det mest sannolika utfallet är väl amnesti för allihop.

    Gilla

 4. Janne skriver:

  Läste nyss om att företaget bakom kryssaren är inte registrerat för moms och inte heller har F-skattesedeln och att migrationsverket skulle betala samma summa oberoende av hur många migranter skulle placeras där.
  Kostnaden för avtalet blir 300 miljoner per år.
  http://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/nya-summan-flyktingboendet-pa-lyxkryssaren-beraknas-kosta-800-000-kronor-om-dagen
  Fartyget har inte heller tillstånd att gå in i hamnen och har polisanmällts

  Gilla

 5. Tahmas Nuri skriver:

  Supersmart av Migrationsverket, minsta motståndets lag kallas det. Varför tror ni inte att dom lade båten i STHLM? Tänk att ha 2000 från medeltiden mitt i city. Hade inte opposionen vänts för så hade den nog gjort det då, och de här vettvillingarna till politiker vet om det.
  Nu sitter de i hissen med sitt 300 000 000 kr projekt, men det är ju bara skattebetalarnas pengar och det finns mer i den kassakistan att gräva ur.
  Några miljarder hit eller ditt, det är kaffepengar i sammanhanget. Det viktiga är att upprättar håller konventioner och hittepå lagar om flyktingar och asylsökande., det är horribelt.
  Tänkte lite på hur en halvmiljon människor skall kunna integreras i samhället, vem skall utföra det här Sisyfos arbetet.
  Arbetslösheten har gått ner säger regeringen men det är inte så konstigt när Migrationsverket anställer tusenstycken om dagen. Men vad händer om två till tre år när kalaset skall betalas och alla dessa människor kommer in i statistiken som arbetslösa. Europas lägsta arbetslöshet 2020, jo tjena. Europas högsta blir det tal om.
  Jag hoppas att det finns flytvästar på båten, jag hade nämligen behövt en.

  Gilla

 6. Thor skriver:

  Jag skulle dock vilja ändra rubriksättningen till att överlevnadsinstinkten börjar vakna hos norrlänningarna. Gästfrihet förknippar jag med ett tillfälligt besök på högst ett par veckor. Här handlat det om livstidsförsörjning plus att det är underförstått att det ska komma dubbelt så många senare som anhöriginvandrare.

  Gilla

 7. phnordin skriver:

  Tack Ronie Berggren för en välskriven insändare. Jag sympatiserar starkt med dig och Härnösands kommun och föreslår att detta dåraktiga projekt bojkottas. Kommunen har förefaller det mig alltid visat samarbetsvilja men körs nu över av Migrationsverket. Detta är ett skandalöst agerande. Upp till kamp i Adalen

  Gilla

 8. Agneta Berglöw skriver:

  Inte undra på att det blir som det blir när cheferna Danielsson tidigare chef för rikspolisen,Eliasson nu chef för Rikspolisen tidigare varit chef på Migrationsverket o även Försäkringskassan.Från FK kom Bermudas- Svanberg o fick jobb på Migrationsverket.En sån soppa.Dessa chefer blir inte bättre för att man flyttar runt dem.Deras inkompetens breder bara ut sig ännu ännu mer.Bara man är en sann socialdemokrat kan man bli chef för vilka stora centrala samhälleliga verksamheter som helst.Ta mig långt härifrån

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.