Gästskribent Monica Söderlind: Tipping-point?

logo­DGSDet går undan nu. Under januari månad har den verklighet många av oss varnat för börjat bli fullt skönjbar, då den ena samhällsinstitutionen efter den andra larmar om att man inte längre klarar sitt uppdrag. I samband med det har också åsiktskorridoren börjat rämna och andra röster än de vanliga ”allas-lika-rätt”- röster börjar höras. Men tonläget i ”debatten” har höjts märkbart. Det som i ett slag öppnade många slumrandes ögon var nyårsnattens händelser runt om i Europa, och det sätt på vilket det hanterades i ett första skede. De omfattande trakasserierna i Köln och på flera andra ställen kom till slut till allmänhetens kännedom – efter att den tyska polisen initialt försökt dölja det, och till och med uttalade att nyårsnatten i Köln varit lugn – och dammluckorna öppnades på vid gavel. Det blev med ens alldeles tydligt att medias, myndigheters och politikers gemensamma agenda om att mörka händelser som kunde ”öka på rasismen i samhället” blivit kontraproduktivt.

Strax därefter sipprade det så sakteliga fram att också Sveriges myndigheter och media följde samma mönster. I minst två år hade poliser och arrangörer noterat att unga flickor sextrakasserades på ”We are Stockholm”-festivalen. Unga män, enligt uppgift oftast utomeuropeiska, tog sig friheter i trängseln framför scen och tafsade på unga flickor utan att det lett till några som helst märkbara konsekvenser utöver att flickorna drog sig undan från scenområdet till områden där det var mindre risk att bli tafsad på.

Det här borde fått de flesta att vakna upp, kan man tycka. Men istället tar inte minst namnkunniga vänsterkvinnor ny sats och påstår att inget är nytt under solen, detta har svenska män sysslat med i alla tider. Det är helt enkelt ett manligt beteende, dikterat av den könsmaktsordning som råder! Och där står diskussionen idag, åsikt mot åsikt. Samtidigt har vi en rikspolischef som ömmar mer för en mördare än för dennes offer. Och en statsminister som inte lyckas få många rätt i sin ämbetsutövning.

Kvällen den 29 januari eskalerade situationen ytterligare då en medborgarmobb attackerade ensamkommande ungdomar från Marocko på Sergels torg i Stockholm. Bakgrunden är att svenska myndigheter står handfallna inte minst när det gäller den aktuella gruppen. Poliser har vittnat om sin ”katastrofala arbetssituation, att de går på knäna, att de inte bemästrar situationen”. ”De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här”, säger han. ”Jag skulle aldrig släppa iväg mina barn till T-Centralen, det skulle ingen polis göra… Man tar in samma killar om och om igen och sedan släpps de ut igen eftersom man inte har en identitet eller exakt ålder, det upprepar sig hela tiden. Det är inte sällan som en grabb är ute på gatan innan polisen som grep honom är det”.

Dagen efter var det så en sedan länge utlyst demonstration på Sergels torg som flyttades till Norrmalmstorg. Denna händelse har kopplats ihop med medborgargardet kvällen innan.

Till exempel skriver Tino Sanandaji följande på sin Facebook-vägg: ”Det var full av nassar, i många fall samma low-IQ-trash som gav sig på gatubarn, utan att arrangörer tog avstånd från våld. Trött på haverister och lika trött på de med hög tolerans för haverism som agerar nyttiga idioter för DNs agitprop”. ” Maskerade huliganer och nassar var i er demonstration med utan markering. Det är extremt illa”

Även Alice Teodorescu är inne på ett liknande spår i sin måndagsledare: ”Helgens planerade attack i Stockholm mot ensamkommande och gatubarn, liksom den efterföljande demonstrationen som slutade i slagsmål, är fasansfull. Det hat som ligger bakom händelserna får aldrig relativiseras. Nynazister hör inte hemma på våra gator. Deras påstådda ambition om att ’skapa ordning’ förtjänar inga ursäkter, bara absolut avståndstagande.”

Jag var på Norrmalmstorg för att se vad som skulle hända. Det jag såg var några hundra alldeles vanliga människor, mestadels pensionärer av bägge könen, men också lite yngre män och kvinnor. De stod tysta och stilla och lyssnade på talarna och höll upp plakat med bland annat texten ”Avgå Löfven”. Gör det dem till nynazister? Gör det mig till nynazist att jag var där? Om det fanns några nynazister där var de både diskreta och lågmälda.

Avgränsade på andra sidan torget – på den sidan som vetter upp mot NK där bråket senare uppstod – stod ett hundratal vänstermänniskor. Men de var inte särskilt tysta, utan gapade och skrek för att försöka överrösta talarna i ”Folkets demonstration”.

Med tanke på hur olika vi beskriver lördagens demonstration tvivlar jag på att vare sig Tino Sanandaji eller Alice Teodorescu var där.

I tider som dessa är det av yttersta vikt hur man lägger orden för att inte hetsa upp stämningen ytterligare. Att man kallar en spade för en spade. Jag blir därför ytterst beklämd när bägge dessa debattörer, som jag hittills skattat mycket högt för deras förmåga att på ett förtroendefullt, sakligt och faktaunderbyggt sätt redovisa läget i olika sammanhang. Att just dessa två faller till föga och köper den falska mediebeskrivningen av demonstrationsdeltagarna gör mig ont.

Det gör också att jag än mer befarar vad som komma skall. Är det nu vi nått vägs ände? The tipping-point?

Monica Söderlind är före detta kemist och marknadsundersökare,  tidigare kommunalpolitiker i Ekerö kommun, numera pensionär. 

64 reaktioner på ”Gästskribent Monica Söderlind: Tipping-point?

 1. Carl G. skriver:

  Bra skrivet. Dags att debattörer uppträder anständigt och inte uttalar sig om händelser de inte vet mer om – utom vad som har skrivits i regim-media. Skäms på er Tino och Alice!!!

  Gillad av 12 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Man blir beklämd när två av de mest klarsynta mediaprofilerna,
   faller offer, dukar under, för propagandisterna, utan att ha fått egen insikt på plats,
   utan sannolikt bara går på andrahandsuppgifter från agendamakare…

   Sas, skrevs, det någonting om de rabiata vänsterprovokatörerna, gatans våldsparlament,
   som var inställda på att motarbeta fullt legitima demokratiska uttryckssätt!

   Gillad av 3 personer

   • Rolf Lindström skriver:

    Märkligt att Tinos och Alices, personer som ofta citeras och anses som sanningssägare, angrips direkt när de skriver kommentarer som inte passar in i mönstret att allt är ”invandrarnas fel”. Det finns ju hur många bilder som helst som visar på nazizternas närvaro vid demonstrationen. Naturligtvis har man rätt att anordna en demontration och den rätten skall inte ifrågasättas, oberoende av vilken politisk mening som framförs, men det blir bara fånigt när man försöker blunda för nazisternas närvaro. Det sänler trovärdigheten för syftet med demonstrtionen.

    Gilla

   • Ivar L skriver:

    @Rolf: Jag har inte följt detta jättenoga, men sett en hel del bilder. Dock inte några med nazistiska attribut. Det enda åt uniformshållet är vänstertyper. Eller har du länkar som ger mer än vanlig slögoogling?

    Gilla

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Din sammanfattning av de senaste månadernas händelser stämmer utmärkt och stora delar av samhället uppfattar nog att vi nått vägs ände. Det gäller inte bara allmänheten, som nu ser migrationsfrågan som den överlägset viktigaste, utan även stora delar av det politiska etablissemanget. Det är som ett yrvaket uppvaknande: Det här var inte vad vi tänkt oss, vad har vi gjort?

  Inom klimatologi och sociologi används begreppet ”tipping point” för att markera ett läge då en pågående trend, som tidigare varit knappt märkbar, snabbt accellererar och kanske är det så. Men som du själv skriver har utvecklingen pågått under lång tid och eftersom migrationens baksida mörkats av media och det politiska etablissemanget kanske känslan av att det plötsligt går snabbare, att vi nått en tipping point, bara är en illusion.

  Jag vill tro att det är så, att vi inte nått en tipping point utan snarare att effekten av de senaste årens massinvandring synliggjorts och alltmer diskuteras öppet. Plötsligt tillåts saklig information och argumentation.

  Och detta fyller mig med hopp. Sverige är en liten och fortfarande ganska homogen nation som tidigare under yttre påfrestningar visat prov på stor förmåga att lägga om kurs. Mitt hopp är därför att det vi nu upplever inte är en tipping point utan en vändpunkt!

  Visst kommer det bli sämre innan det blir bättre, men därefter tror jag Sverige klarar av att göra de strukturella förändringar som krävs, och därigenom än en gång bli ett föregångsland. Men nu inte i riktning mot något utopistiskt paradis, utan ett land som visar vägen ur det postmoderna, identitetspolitiska och utilitaristiska moras den västerländska civilisationen för närvarande befinner sig i.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det som skedde förra hösten var otroligt extremt. 70 000 ”ungdomar” skall nu placerad ut i gymnasiet. Detta motsvar plötsligt 15 % av det totala antalet. Detta i en åldersgrupp där man är mest påverkbar av vad som händer omkring en. Ett liknande sociologiskt och kulturellt experiment har aldrig utförts någonstans.
   Bo Adolfsson, Mölndal

   Gillad av 1 person

   • Jocke Andersson skriver:

    Dessutom är den överväldigande majoriteten av de nytillkomna eleverna av omskuret hankön.

    I åldersgruppen 15-19 uppvisar Sverige i dagsläget den största diskrepansen mellan könen I HELA VÄRLDEN.

    Ja, I HELA VÄRLDEN!

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2961141–abnorma-antalet-unga-man-ett-problem-for-sverige-

    Men detta talas det knappt om i samhällsdebatten. Dock så är det ett garanterat recept för allmänt kaos och sexuella ofredanden en masse.

    Jag lider verkligen med de svenska tonårstjejerna. För dem är livsförhållandena i det här landet verkligen helt annorlunda än för bara något år sedan. Det är främst unga, svenska tjejer som får betala priset för godhetsknarkarnas vansinne.

    Gillad av 1 person

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Monica Söderlind, för tänkvärda ord. Det förefaller högst sannolikt, att många fler tidigare sakliga och trovärdiga individer med invandrarbakgrund kommer att låta sig påverkas negativt av den massivt vänsteraktivistpropagandistiska beskrivningen av händelserna i Stockholm.

  Jag hade missat både Tino Sanandajis och Alice Teodorescus olyckliga uttalanden, men jag noterade att Johar Bendjelloul i morgonnyheterna i P1 etiketterade deltagarna i den tillståndsgivna demonstrationen och SD, som ansågs ligga bakom den, som ”extrema” och ”fientliga”.

  Sorgligt när integritet underordnas identitet hos bildade och välintegrerade personer, som rättmätigt har åtnjutit respekt och förtroende för sin saklighet.

  Gillad av 8 personer

   • Hortensia skriver:

    Jo, jag blev faktiskt överraskad – och besviken. Tydligen har min färgblindhet gjort mig sällsynt blåögd, men nu håller jag ögonen ordentligt öppna och skulle helst vilja ha ett par i nacken också. Det skulle onekligen underlätta tillvaron i ”Nya Afrabien”. 😉

    Gillad av 2 personer

 4. arne f jaderfa skriver:

  Jag som aldrig har demonstrerat i mitt liv försöker prata med folk i min omgivning, att skriva till kommunledningen att man försöker få alla man känner att rösta SD även om de måste sätta fågelskrämmor på vissa möten i kommunfullmäktige verkar inte hjälpa. Kanske ett möte i en med kommunen lokal, som den som återges på avpixlat där folk skriker ni har blod på,era händer kan hjälpa?

  De jag förstår minst, det är fortfarande de som verkar se problemen men som inte röstar och stöder SD. Jag hade gärna sett argumenten. Vi är vid en tippingpoint, skall vi lita på att de som målat in oss i ett hörn självmant tar oss ut detta?

  För första gången i mitt liv börjar jag känna en växande frustration med demokrati.

  Gillad av 2 personer

 5. Ingrid Clenman skriver:

  Till de som gjort lögnaktiga kommentarer om Folkets demonstration, tror jag vi kan räkna alla mainstream media i Sverige. Vi har till exempel Mona Sahlins vettlösa vredesutbrott i Expressen, Aftonbladet (som jag vägrar att läsa), Svenska dagbladets Tove Lifvendahl i går och säkerligen någon i Dagens nyheter (som jag vägrar att läsa) också. Det finns nog fler papperstidningar som deltagit i smutskastningen. Till och med Chang Frick på Nyheter idag lyckades blanda ihop gatubarnen på fredagskvällen med Folkets demonstration på lördagen. Och inte tror jag på någon av de beskrivningar som gjorts om den ”maskerade mobben” på T-banestationen och deras attack mot Marockanska gatubarn heller. Inga media som skrivit om händelserna hade någon representant närvarande på någon av platserna.. När det gäller Folkets demonstration kommer uppgifterna uppenbarligen från personer i motdemonstrationen. Vilka de var, ja kanske finns det någon normal människa som vet det, men jag tvivlar på det. Dessa vänsterextremister ställer inte upp offentligt, så ingen kan fråga ut dem. Sverige är verkligen unikt, dess motstycke finns inte i västvärlden. Hur har svensk journalistik kunnat sjunka så djupt? Det är sjukt.

  Gillad av 3 personer

  • gmiksche skriver:

   Du tror inte på någon av de beskrivningar som gjorts om den ”maskerade mobben” på T-banestationen. Inte jag heller. Som det brukar vara när man lite planlöst irrar omkring på Internet hamnade jag på en sajt där det påstods att mobben och järnrör var lögn, ja att några gatubarn överhuvudtaget inte fanns med i det som hände. Tyvärr kom något annat emellan och jag tappade tråden. Det som beskrevs på sajten och stöddes av ett avbildat polisprotokoll var ungefär följande: Polisen hade fått vetskap om att högerextremister delade ut flygblad vid Centralen, jag tror att det var i gången mellan T-banestationen och Sthm C, som uppmanade till våld mot de marockanska gatubarnen för att hämnas. De som delade ut flygbladen och deras supporter gjorde motstånd, fast inte långvarig. Ett handgemäng uppstod och en polis fick ett slag i ansiktet. Ett par tre stycken häktades men släpptes senare utan att åtal väckts. I protokollet nämndes inte att några gatubarn skulle varit involverade. Slut på protokollet. På sajten stod också att Aftonbladet hade förvrängt historien och att den därifrån spritts till svenska och senare till internationella media. Jag själv har sett svallvågorna i tysk press, Le Monde och NY Times.Det är faktiskt någonting som borde undersökas närmare. Om det är så som det framställts på sajten, så är det ju en skandal utan like.

   Gillad av 2 personer

   • Hortensia skriver:

    Kan det vara det här du tänker på?

    HOVS–HALLAR 3 februari, 2016 at 12:23 SVARA

    PS: Vad gäller ”huliganattacken” mot ”ensamkommande”, som valsat runt i media, så verkar den vara ett påhitt av någon journalist på Aftonbladet:

    http://newobserveronline.com/stockholm-attack-invented-by-controlled-media/

    The alleged “mass attack on migrants” by “neo-Nazis” at the Stockholm railway station last Friday never happened, and is a complete fiction invented by one far left Swedish newspaper which was then syndicated through the rest of the controlled media as “fact.”

    — Viket inte hindrat polisen från att GENAST inrätta en specialstyrka mot ”medborgargarden”!

    Gillad av 2 personer

 6. UH skriver:

  Jag var där och lyssnade en stund vid 15 – tiden, så jag har samma upplevelse som du av torgmötet. Att man som debattör eller förvränger eller döljer fakta i flyktingfrågan är ytterst omoraliskt – helt enkelt sorgligt.

  Gillad av 2 personer

 7. Aha skriver:

  Vad beträffar demonstrationen i Stockholm hade det varit bra om inblandade talare och arrangörer tillsammans gått i svaromål. Nu var det en, Jan Sjunnesson, som gjorde det i Expressen.
  I ett gemensamt svaromål skulle man neutralt ha beskrivit vad som hände och då beklagat att tiotal, tjugotal extrema blandade sig i demonstrationen samt berättat hur man framöver avser att hantera sådana situationer där extremhögern kan lockas till deras tillställningar.

  Efter det skulle man i gemensamma svaromålet gått till attack, att den stora frågan framöver blir dock att undvika att betydligt större mängder av odemokratiska människor från extremvänstern kommer för att förstöra deras demonstrationer. Visserligen är stora mängder poliser dem behjälpliga i att hindra dem från detta, men situationen är synnerligen olustig, rent fysiskt men också ur demokratisk synvinkel.
  Man skulle ha anklagat extremvänstern för att förstöra det demokratiska rummet, vilket är olagligt.

  Så skulle man agerat, men det gjorde man inte, agerandet har varit mjäkigt.

  Gillad av 3 personer

 8. Upplyst skriver:

  Jag deltog i folkets demonstration förra helgen, min första demonstration någonsin. Mitt syfte var att på plats bilda mig en uppfattning om vad som verkligheten händer vid dessa arrangemang, då jag upplevt att många klagat på medias snedvridna rapportering. Demonstrationen var mycket lugn och Polisen hade gjort en bra barriär mellan en stökig mobb och den legal demonstrationen.
  Denna vecka har inneburit en total katastrof för mig. Samtliga medier har utmålat oss, mig, med mörka epitet och dessutom påstått att 50 ”stöveltrampande” nazister marscherat fram och tillbaka framför oss och har detta inspelat. Jag såg då inga nazister utan vanliga människor i olika åldrar, men främst äldre. Främlingsfientlighet? Jag tro 99% inte hade en aning om vad som skett kvällen innan, och att bli ihopkopplad med den händelsen är absurd.
  Jag inte våga uttala mig eller deltaga i något längre och vanlig media kommer jag inte tro på längre.

  Gillad av 6 personer

 9. Ådärkomdenja skriver:

  Från morgonens SVT-nyheter:

  ”Invandring och integration är den
  klart viktigaste frågan för svenska
  väljare. Det visar en undersökning som
  Ipsos gjort för Dagens Nyheter.

  Hela 40 procent av de tillfrågade
  valde invandringen i topp, vilket är
  en FÖRDUBBLING från juni 2015. -Det är
  den största förändringen som vi sett i
  våra mätningar, säger Johanna Laurin
  Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

  Ipsos har även tittat på vilket parti
  som väljarna tycker har bäst politik
  inom respektive område. Sverigedemo-
  kraterna är då etta med 21 procent när
  det gäller invandring och integration.”

  – Stenen har iaf satts i rullning, och det har
  uppstått sprickbildningar i åsiktskorridorens
  ruttna väggar. Svenskarna äger nån slags
  flockmentalitet, och fårhjorden marscherar
  i den riktning ledarfåret med bjällran går.
  Samt, en fråga i taget skall dominera, fler
  bollar i luften är besvärligt för medelsvensson.
  Att folkvandringseländet nu äntligen samlat en
  kraftig opinionsomsvängning borde tyda på att
  tillfrisknandet hos vår ”fortfarande homogena”
  befolkning (jag delar inte den uppfattningen, som
  torgförs i ett inlägg ovan, Sverige är splittrat idag)
  kommer att accelerera.

  PK-fasaden har rämnat, gammelmedierna tvingas
  till verklighetsanpassning, i rikslögnarorganet DN
  under starka konvulsioner, men iaf. Att kritikerna
  Sanandaji och Teodorescu tappar fattningen och
  kylan så abrupt är beklämmande, och bringar deras
  oförvitlighet till ett ifrågasättande. Särskilt betr Tino S, som
  alltid varit noga med att hänvisa till vedertagna, objektiva
  källor, men denna gång falla in i godhetsmaffians riggade
  skvallerfälla. Hoppas han offentligt medger sitt klavertramp,
  betr AP finns mindre hopp, GP tycks ha återfallit till pudeltafflighet,
  och har redan klantat till misstaget ännu värre.

  Gillad av 3 personer

 10. elfyma+ skriver:

  Håller absolut med Monica, för jag var också där för att demonstrera.

  Det är märkligt så mycket dom vet som aldrig var där.
  Vet inte vad Teodorescu och Sanandaji skrivit, men det var mycket stolligheter och fria fantasier från etablissemangets medlöpare.

  Det fanns t o m dom som insinuerade att pensionärerna egentligen var maskerade huliganer och nazister, bl a Mona Sahlin. Man baxnar.
  De enda som var maskerade var de skränande motdemonstranterna. Jag kunde inte låta bli att skoja om dessa fria fantasier:
  https://varjager.wordpress.com/2016/02/01/nazister-demonstrerade-maskerade-till-pensionarer/

  Här en fylligare uppföljning av reaktionerna från media och politiker.
  https://janmilld.wordpress.com/2016/02/03/protester-mot-protest/

  Arrangörerna och deltagarna kritiserades för att inte markera mot ”nazisterna”.
  Hur ska vi kunna markera mot några som inte ger sig till känna på något sätt med symboler, klädsel eller åtbörder ? Vi kan ju inte utgå från att alla är ”nazister” och börja spotta på dem.

  De som stödde den olagliga motdemonstrationen har isf större anledning att skärskåda sig själva. Vänsterpartiets EP-kandidat Dror Feiler anförde en skara kommunister från vänsterns undervegetation, trots att partiet officiellt inte är kommunister längre. Varför tar inte partiet avstånd från detta ? Eller är de fortfarande kommunister -fast i smyg ?

  Gillad av 3 personer

 11. Willy Lindqvist skriver:

  Först försökte polisen i Köln dölja nyårstrakasserierna. Sedan framkom att likadana trakasserier av polisen dolts i Sverige. Därefter försökte man prata bort trakasserierna, inte minst i medier, med följd att förtroendet sjunkit för såväl polis som medier. För att inte tala om att ”ädla människor” kämpat för att marockanska gatubarn på inga villkor får hindras att fortsätta sin kriminella verksamhet i centrala Stockholm. Man tar sig för pannan och försöker hålla sig för skratt.

  Gillad av 4 personer

 12. Nils Nilsson skriver:

  Jag har exakt samma reflexion och upplevelse som Monica Söderlind. Jag bodde på hotel Nobis den aktuella helgen och kunde från tredje våningen höra och se hela händelseförloppet. Noterade inga nazister på Folkets Demonstration överhuvudtaget – var de där så var de väldigt anonyma. Däremot var AFA och RF med svans på andra sidan polisens avspärrning och där såg man hatet från mobben samt hörde okvädesorden, ropen och skriken.
  Tino och Alice är (har varit) mina två hopp i en annars förljugen media rapportering – synd att de uttalar sig utan att veta.

  Gillad av 6 personer

 13. Gösta Johnsson skriver:

  Jag har fortfarande hög tilltro till både Alice T och Tino S trots deras fadäs om folkets demonstration. Det måste vara tillåtet att demonstrera i en öppen demokrati. I detta fall hade man dessutom tillstånd. Att bli störda av rasisterna från AFA med flera utomparlamentariska grupperingar är tyvärr alltför vanligt och borde kunna bemästras av polismyndigheten.
  En av talarna var en kvinna från Centerpartiet som med rätta var upprörd i TV-programmet Opinion för någon dag sedan. Den som plockats in från vänsterrasisterna var sanslöst desperat i försöken att misskreditera demonstrationen och det allvarsamma den förmedlade och for dessutom fram med felaktiga anklagelser att SD var arrangör vilket visades sig inte alls stämma. Helt ”vanliga” bekymrade ”svenssons” deltog. Hoppas de genomför fler demonstrationer och att polisen gör sin uppgift korrekt och resolut.

  Gillad av 4 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Den ‘desperate vänsterrasisten’ var en uttalad SD-hatare, från ”inte-rasist-men”, ett hatfyllt och kulturmarxistiskt näthärke. Givetvis ‘lämplig’, ur ett SVT-perspektiv.

   Presenterad så här på deras egen sajt:
   – ”Henrik Johansson har ett förflutet inom antirasistisk opinionsbildning och föreläser även inom ämnet sedan 2010. Utöver detta är han intresserad av att träffa nya människor, nätverka och jobba med opinionsbildning på nätet. För närvarandet jobbar Henrik åt Socialdemokraterna i Dalarna som facklig-politisk ombudsman. Henrik föreläser även om hatet på nätet, Sverigedemokratisk argumentation och opinionsbildning på nätet.”
   _https://www.interasistmen.se/

   Gillad av 2 personer

 14. B skriver:

  Det är klart att man inte ska skriva om något som man inte vet något om. Jag var inte på demonstrationen och vet inte vad som försiggick, alltså ska jag inte säga något om vad som hände. Jag kan dock hålla med om att nynazister inte hör hemma på våra gator!

  Gilla

  • pllay skriver:

   I en demokrati har alla människor fri tillgång till våra gator, allt annat är att öppna dörren för totalitära krafter.
   Vi bemöter varandras ståndpunkter och ideologier i debatt och val, inte genom att förbjuda åsikter, din säkert välmenande kommentar av nynazisternas rätt till våra gator är ohyggligt farlig, inga, absolut inga åsikter är förbjudna i en demokrati!

   Gillad av 1 person

 15. Eric Falk skriver:

  Jag kan skriva under på Monicas beskrivning av demonstrationen. Jag och min sambo råkade bevittna den i ett senare skede ett tag efter att den hade startat. Vi skulle nämligen gå på ”Jersey Boys” på Chinateatern. Det var mycket folk som hade strömmat till och stod utanför polisens avspärrningar. Det gick lugnt till från arrangörernas sida och talarna kasserade in kraftiga applådåskor från åskådarna.

  Tino S och Alice T verkar ha klantat till det (tyvärr) och blandat ihop händelserna på fredagskvällen med demonstrationen på Norrmalmstorg på lördagen.

  Gillad av 2 personer

 16. lensof skriver:

  När en fredlig och planerad demonstration klumpas ihop med vad en medborgarmobb spontant ställer till med, ja då faller trovärdigheten helt hos dem som återger händelserna på detta sätt. När man vill ha fredliga försök till protester till att bli aggressiva och hotande, då förstår man att det är själva möjligheten att protestera som man angriper och vill förhindra. Därför att budskapet i protesterna är icke önskvärda. Och skall hindras till varje pris. Hopklumpningen blir då högst medveten. Målet var att sänka demonstrationen, göra den till något fel, som vi läsare bör lära oss att ta avstånd ifrån och till detta fick man oväntad men önskad hjälp.
  Jag trodde annat om Alice och Tino, såg dem som ljus i ett annars närmast totalt svenskt mediamörker. Synd att även dessa släcktes. Vad finns det då kvar?
  Annat än de förhatliga alternativa sidorna och nyhetssidor från utlandet?

  Gillad av 4 personer

 17. Fredrik Östman skriver:

  Det hade ju varit en välgärning att filma demonstrationen från något avstånd. Annars står ord mot ord.

  Vad som står helt klart är emellertid att politik och media samfällt gullar med den antidemokratiska extremvänstern. Ingen ondgör sig över att den dyker upp över allt och slåss, gapar och misshandlar. Ingen känner sig tvungen att ta rituellt avstånd från den på liknande sätt som du ovan tar avstånd från ‘nynazisterna’ i gatubilden. Trots att deras ambitioner är etter värre, deras metoder minst lika hårda och deras antal och organisationsgrad långt större.

  Gillad av 4 personer

 18. Hovs--hallar skriver:

  Jag skrev just till Tino och undrade vad han hade för underlag för sina skriverier om Folkets demonstration. Få se om han svarar.

  Själv bor jag på en ännu så länge lugn ort i Skåne och har lite dålig uppsikt över vad man håller på med däruppe i Kungl. Huvudstaden.

  Vad gäller ”medborgargardets” insatser på fredagen, så hann de enligt uppgift inte göra något överhuvudtaget förrän de konfronterades av en mycket generöst tilltagen polisstyrka. När det gäller sådana insatser har polisen plötsligt enorma resurser tydligen, trots att de säger sig ”gå på knäna”.

  Man skryter dessutom med att en särskilt insatsstyrka nu inrättas mot sådana hemskheter. Enligt min åsikt borde man först och främst använda sådana resurser för att återta kontrollen över ”no-go”-zonerna i förorterna… Men det är förstås INTE prioriterat.

  Gillad av 3 personer

 19. Lars Lind skriver:

  Min syster var med på Folkets demonstration , hon såg inte en enda uniformerad nazist….om någon av dom som kommit till en offentlig plats hyst nostalgiska känslor för Tredje Riket kan knappast läggas arrangörerna till last.
  Däremot tyckte hon det kändes mycket skrämmande att våldsbejakande kommunister gick runt och fotograferade människor .
  Det visade sig att deltagarna fotograferades och sedan kördes i Expos databas för att se om man fick träff.
  Sedan gjorde AB stor sak av att en man som varit medlem i något litet parti som lagt ner verksamheten hade kommit för att lyssna på Norrmalmstorg.
  I stället för nya gummiparagrafer mot ” näthat” behövs skydd mot att privatpersoner fotograferas på allmän plats och att deras foton publiceras i sammanhang dom inte godkänt

  Gillad av 6 personer

 20. Lars Lind skriver:

  ”lynchmobb” kallades de karlar som försökte schasa bort de marockanska gangsters som håller centrum i ett järngrepp .Hur som helst –det visade sig att det plötsligt fanns 100 tals kravallutrustade hårdföra poliser som kastade sig över ”skyddskåren” . Nej..det var inte ”nazister” det finns inte så många nazister , det var nog helt enkelt några män som fått nog av polisens flathet och ville tvinga polisen att visa korten.
  Tack för det ! Nu vet vi sanningen….det finns hur många poliser som helst och dom kan vara rejält tuffa , fast bara mot svenskar förstås .

  Gillad av 6 personer

  • elfyma+ skriver:

   Vet inte säkert vad som är sant om händelserna dagen före vår egen demonstration på Norrmalmstorg. Var inte i Stockholm då, vad än Expo och de andra insinuerar.

   Men enl. Inrikesminister Ygeman (idag på SVT-Furum) så var det ett hundratal maskerade personer som agerade medborgargarde och försökte jaga bort marockanerna som brukade hänga vid Centralstationen för att råna, stjäla och antasta tjejer.

   Ygeman berömde de 5 väktare som på egen hand lyckades stoppa de 100 personerna som av kommunisten Hans Linde utmålades som ”terrorister”.

   Denne Linde var f ö väldigt frikostig med terroriststämplarna. Det räckte med att hålla sina barn hemma på kvällarna av rädsla för våldtäkter och rån för att utpekas som ”terrorist”. Det var ju att utpeka ”utsatta grupper” som farliga. Källa:
   http://www.svtplay.se/video/6278199/svt-forum/svt-forum-08-02-09-00

   Har i likhet med Ygeman svårt att tro att ett hundratal ”terrorister” låter sig stoppas av ynka fem obeväpnade väktare med två veckors utbildning i konflikthantering.

   Misstänker att media grovt överdrivit även denna händelse (om den ens ägt rum).
   Ännu en storm i ett rödvinsglas på redaktionen?

   Gillad av 3 personer

 21. Pseudo von Nym skriver:

  Tino och Alice borde veta bättre, Tino brukar ju nämna DN:s fabricerade ”rasistiska brandmännen i boden”.
  När sedan GP går ut och smutskastar Ledarsidorna.se som högerextrem undrar man om det pågår nån smutsig maktkamp bland migrations kritikerna.

  Gillad av 5 personer

  • Winette Söderkvist skriver:

   Håller helt med dej, PSEUDO V, N. och flera andra kommentatorer (här i DGS) som riktat kritik mot Tino S. och Alice T. för deras fördömande och felaktiga påståenden om den demonstration, som enligt uppgifter -av sådana som var där- gick mycket stillsamt till .
   Även för mej, har dessa två personer fungerat som hoppfulla ”ljus i mörkret”. Med sina klara analyser grundade bland annat på fakta hämtade från SCB har de berört sådant som varit /och fortfarande tycks vara/ tabu i den rådande åsiktskorridoren. Det är, minst sagt modigt med tanke på alla drev som kan uppstå (och troligen uppstått) i alla möjliga media, inte minst twitter- och facebook-stormar,
   Med tanke på alla bra ledarkrönikor Alice T. skrivit i G-P, är jag beredd att denna gång nästan överse med hennes ”snedtramp”. Här tror jag att hennes utländska ”bakgrund” spelade henne ett rejält spratt…Dessutom har hon varit mycket ”i elden” på senare tid- och medverkat i både radio- och tv-paneler – på ett i mina ögon förtjänstfullt sätt.
   WinSo

   Gillad av 1 person

 22. Sixten Johansson skriver:

  Det är helt uppenbart att de två skilda händelseförloppen under två olika dagar har blåsts upp maximalt och osakligt för att förstora upp ett nazistiskt hot. Både i de små farliga högerextrema grupperna och i de stora, ännu farligare och av etablissemanget tolererade eller t o m kramade vänsterextrema grupperingarna finns anarkister och kriminella. Dessutom kan provokatörer uppträda på båda sidorna i olika syften. Alla publika händelser kan därför snabbt leda till ett eskalerande våld, hårdare motsättningar och tilltagande anarki. Det är mycket viktigt att alla regimkritiska manifestationer varudeklareras noga och ofta i förväg och videodokumenteras säkert. Ännu bättre vore att helt avstå från demonstrationer och i stället agera ännu skickligare och mer genomtänkt på nätet och på den mediala offentliga scenen.

  Det är nog inte bara samhällssystemet som står inför en tipping point. Myndigheter, politiker, media och den omedvetna allmänheten står nu inför det kritiska vägvalet att riskera att förlora ansiktet eller att köra ännu hårdare och aggressivare på pk-linjen mot det uppblåsta högerextrema hotet. Eftersom det inte finns några bra handlingsalternativ för att lösa de enorma praktiska problemen är det lättare att mobilisera all psykisk energi och maximala resurser mot en föreställd fiende. Vi måste nog i praktiken betrakta stora delar av pk-etablissemanget som psykiskt sjukt, utan verklighetskontakt – en reaktiv masspsykos till följd av extrem inre och yttre press och splittring. En psykotisk person kan leva länge med sina vanföreställningar och projektioner, men kan också utöva våld mot andra eller begå självmord, nu alltså backa ett helt samhälle mot stupet. Det gäller att väcka tillräckligt många till sjukdomsinsikt, så att etablissemanget tappar kraften.

  I dagens läge ser jag ingen bättre handlingslinje än den som Det goda samhället representerar. Det absolut viktigaste är sanningssökandet och dialogen. Det är det enda intellektuellt hedervärda såväl inom opinionsbildning som inom all journalistik, utbildning och vetenskap. Alla former av ideologi blir farliga om de får styra eller påverka sanningssökandet och sanningssägandet. Det här är den Mittens väg, där vi kan samlas oavsett bakgrund, förutsättningar och tillhörighet.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Det här är den Mittens väg, där vi kan samlas oavsett bakgrund, förutsättningar och tillhörighet.”

   Sympatiserar med vad du skriver. Befarar dock att DGS snart kommer att anses som en hatsite bland t ex Ledarsidorna och de andra som vågar sig på att kritisera nomenklaturan och har mage att kalla en spade för en spade.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Blev nog tyvärr oklart där,

    …en hatsite såsom t ex …

    är nog en bättre formulering. Saknar editeringsmöjligheter efter skickade inlägg. Slinter ofta på tangentbordet, tillhör en generation som skrev med skrivstil och hade radergummi (s k kautschuk om någon minns det ordet) i andra änden av blyertspennan.

    Gilla

  • Ivar Leek skriver:

   Sixten; utveckla gärna vad du menar med ”-agera ännu skickligare och mer genomtänkt på nätet och på den mediala offentliga scenen”!
   På den här ”scenen” , Det Goda Samhället ser jag inte att vi får till någon dialog med ”patienten” PK-etablissemanget, ”den mediala offentliga scenen” SVT, SR, DN, Sv.D. AB, Expressen, bjuder inte upp till ”dans” annat än på sina egna faktaresistenta villkor. ”Sanningssökande dialog” -med vem, hur ? i detta forum där vi i stort sett är överens saknas ju opponenten vi vill och måste påverka!!

   Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Precis som Ivar Leek och CMMK10 beskriver har dissidenterna varit nästan helt utestängda från den mediala offentliga scenen (= åsiktskorridoren), på samma sätt som SD har blivit avskuret från politiskt inflytande i dagisriksdagen. Det finns heller ingen alternativ stor mediaplattform och ingen alternativ politisk plattform. Inga stora förändringar är ännu i sikte och även om gluggar nu har öppnats mot gammelmedias åsiktskorridor kan det komma ett stort bakslag. Alltså kan vi bara fortsätta som hittills och uthålligt öka varandras och allt fler läsares och lyssnares kunskap och medvetenhet om hur media och politik fungerar och hur verkligheten ser ut.

   Den Mittens väg som jag i första hand tänkte på var just upplysningsprocessen och dialogen inom hela den systemkritiska dissidentrörelsen. Det sanningssökandet och sanningssägandet får inte bindas, styras eller låta sig påverkas ideologiskt, alltså som med eller mot något parti, någon religion eller liknande. Inget hindrar saklig upplysning om eller eventuellt personligt engagemang t ex i SD eller islam eller anti-islam, men det gäller att försöka separera all ideologi från själva andan och innehållet i upplysningsarbetet. När dialogen börjar fungera lika bra i andra alternativmedia som på Det Goda Samhället, då ökar möjligheterna till dialog med och utrymme i gammelmedia och fler vågar bli avhoppare både i media och i politiken. Samtidigt tar vi då också klart avstånd från ideologiseringen av journalistiken, utbildningssystemet och vetenskaperna, utan att kunna klassas och stämplas partipolitiskt för det.

   Gillad av 1 person

 23. Rikard skriver:

  Hej.

  För att förtydliga vad som sker:

  Under de senaste åtta åren, särskilt de två senaste, har media allt mer tvingats acceptera att problemformuleringsföreträdet glidit dem ur händerna. Man har inte längre tolkningsföreträde; det finns för många bloggar med kunnigt folk som kan debattera bildat, med underbyggda argument och med fakta och data från offentliga källor, såväl som anekdoter och berättelser från verkligheten helt enligt medias egen metod.

  Även de allt strängare lagarna för att styra öppen debatt i av den gamla hegemonien önskad riktning är otillräckliga.

  Det steg som nu inträder är resignerad reträtt inför alternativmedia (med ovanstående i beaktande) kombinerat av kraftfulla fördömanden för att förhindra att oppositionen i Sverige, splittrad som den är, börjar enas kring manifestationer. Det måste till varje pris framstå som omöjligt för medborgare att agera utanför av makten kontrollerade och sanktionerade kanaler.

  Vid nästa demonstration kommer troligen maskerade vänsterextremister starta upplopp inifrån, varvid tesen bevisas framför kameror. Innan någon klarhet kunnat skapas, om så sker överhuvudtaget, har medias fokus befästs i majoritetens sinne. Den uppvigling mot svenskar som pågår skall heller inte underskattas.

  Polisens agerande är föga förvånande; oavsett vilken regim det rör sig om används alltid polis till att markera att den lagstiftande makten inte får utmanas utanför av den själv bestämda regler. Om det sedan är Sovjetunionen eller Sverige eller Egypten spelar mindre roll.

  Var försiktiga. Håll ihop, och se till att evenemang filmas på håll så att hela situationen syns. Ha i förväg bestämda talespersoner, och hänvisa alla journalister till dessa. Tänk ut i förväg vilka frågor som är troliga, och förbered svaren i god tid innan det är dags. Försök formulera svaret så att det både svara på frågan samtidigt som ens egen agenda lyfts fram i positiv dager. Neutral men ordentlig klädsel hjälper – det får dessutom motdemonstranter att se än värre ut. Kom ihåg att det är retoriskt sunt att inte bara vara mot dåliga saker; att förknippas med att vara för positiva saker är viktigare:
  ”Stoppa diskrimineringen – likhet inför lagen nu!”
  ”Människor i [valfritt no-go område] har rätt till polis/ambulans/brandkår”
  Och liknande. Absolut inga lögner. Se till att kunna hänvisa med namn till personer eller rapporter.

  Allmänt hållna frågor ställer journalister för att kunna rama in dessa vid klippning före sändning. Var medveten om att den som intervjuar alltid är att betrakta som fientlig publik. Kom ihåg att det sista vänsterextremister vill diskutera är sakfrågor: de kommer att försöka skapa metadebatt om allt. Gå inte i den fällan. Drar man upp en eller annan avart bör det endast bemötas med ”Jag trodde vi skulle diskutera [X], men du kanske hellre diskuterar deltagarnas politiska bakgrund?” Åter, var förberedd och påläst om din motståndare. Att ha en öronplugg där någon annan kan meddela information medan de letar via telefonen (helst ur förberedda dossierer) kan fungera, men kräver träning i förväg.

  En sista varning: EXPO, AFA och Researchgruppen drar sig inte för att använda dödligt våld, och flera medlemmar är tungt kriminellt belastade samt har kopplingar till organiserad brottslighet och har även kontaktnät högt upp i statsapparaten. Det går inte att undgå att bli avslöjad och fördömd. hjälps åt, håll ihop, täck ryggen åt varandra och träffa aldrig företrädare från dessa grupper utan vittnen, på offentlig plats, och med förutbestämd avstämningstid.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 6 personer

 24. Mikael Steinwall skriver:

  Jag var också där, som åhörare på Folkets demonstration. Mitt intryck stämmer väl överens med Monicas och många ändras inlägg. Det känns så där att bli kallad för ”extrem våldsverkare ” av Mona Sahlin.

  Gillad av 3 personer

 25. Fredrik Östman skriver:

  Jag har inte läst en enda rapport om att något enda marockanskt gatubarn kommit till skada, inga rapporter om skadegörelse eller misshandel eller ens uppvigling, allmänfarlig skadegörelse eller upplopp. Ingenting. Fanns det maskerade ”medborgargardet” alls?

  Gilla

 26. Stefan Eriksson skriver:

  Stommen (den bärande konstruktionen) till samhällsbygget har drabbats av rötskador.
  En del av bjälkarna förmodas redan i byggskedet varit försvagade till följd av att virke angripet av rotröta använts.
  Dessvärre har ytterligare ett par svampars sporer fått spridning i den redan svaga konstruktionen.
  Dessa bägge företeelser går under benämningen rättsröta och den ännu värre mediarötan.

  Att i nuläget låta impregnera de rötskadade delarna av stommen gör den inte mer hållfast.
  Dessa delar bör bytas ut mot friskt virke.

  Gillad av 1 person

 27. Tino Sanandaji skriver:

  Jag har utöver bilder på maskerade ligister pratat med 7-8 ögonvittnen som oberoende av varandra bekräftat att det fanns högextremister på Folkets Demonstration, inklusive Nordisk Ungdom, Svenska Motståndsrörelsen samt polska extremister. Ett exempel:

  ”Angående Folkets Demonstration, och alla ”som var där och inte såg något” så kan jag understryka att det visst var maskerade herrar med tvivelaktigt syfte där. Jag och min bekant dök upp långt innan alla andra, vi var på väg till Armémuseet. Min uppfattning var att vi kom precis innan allt började ca 12:15-12:30. När vi står där dyker det plötsligt upp 10 personer och ställer sig exakt vid oss, rakade, några har svart huva över huvudet och ser allmänt otrevliga ut. Några skriker något mot vänstermobben.

  Vi rör oss sakta längs kanten ned mot Berzelii park då jag bedömer att det kan finnas risk för sammanstöt, om vänstern får för sig att rusa mot den lilla grupp som precis kom. Sedan precis innan mötet börjar kommer ytterligare 10-15 personer med ansiktsmasker, fler rakade skallar under huvor och beblandar sig med ”alla oskyldiga pensionärer och vanliga människor”.

  Sedan dyker vad jag uppfattar som medlemmar ur Nordisk Ungdom upp med en enorm svensk flagga som släpar pinsamt i rännstenen. Vad man sedan kan se är hur den här klungan med folk rör sig bakåt och hamnar runt flaggan. Samtidigt som det springer runt 2-3 rakade herrar och delar ut flyers för något som kallas ”yttrandefrihetsrörelsen”. Jag får självklart ingen men alla runt omkring får. Tycker det är pinsamt och jäkligt märkligt att alla som kommenterar på Facebook säger att dom ”inte sett något”” och tillägger ”Jag vill bara att rätt ska vara rätt. Man kan inte ha en s.k folkrörelse som är baserat på samma hyckleri som man är emot”

  Flera av ögonvittne är själva Sverigedemokraters och dylik utan motiv att ljuga, och även två av de som försvarade Folkets Demonstration medgav att de såg extremisterna.

  I demonstration ingår att hålla rent mot extremister. Det är för övrigt reglerna för alla, vänstern får också kritik när de låtit extremister delta. Sverigedemokrater hade varnat Folkets Demonstration att det skulle dyka upp högerextrema och ultranationalister och att de borde markera mot detta i sina tal, men Folkets Demonstration *valde* att låta bli. Man har fortfarande vare sig gett inte gett en sammanhängande förklaring annat än att förneka att de överhuvudtaget var där.

  Monica Söderlinds inlägg är oärlig och använder trixande för att vilseleda läsarna. I stället för att förklara varför man inte markerade mot maskerade ligister eller be om ursäkt försöker man luras och förneka sanningen.

  Alla som deltar i en demonstration ser inte allt, speciellt om de inte känner igen extremister eller vill blunda. Att Monica inte såg är irrelevant när det finns flera ögonvittnen och bilder. Har Monica och andra i Folkets Demonstration gjort en seriös ansträngning att utreda detta? Det har jag. Eller är syftet att med alla medel förneka och skylla ifrån sig?

  Kritiken är knappast att alla som deltog är nazister utan att extremister deltog protest eller avståndstagande. Monica låtsas ständigt missförstå och upprepar att de flesta var vanligt folk, som om det på något sätt motbevisar att det även deltog extremister.

  Att jag inte personligen var där ändrar inte att jag gjort ett uppriktigt försök att ta reda på vad som hände genom att fråga flera, som oberoende av varandra ger samma bild. Monica var där, men det hjälper inte när hennes vittnesmål som inte såg något är vilseledande till gränsen till ohederlig.

  Folkets Demonstration agerade haverists när de vägrade markera mot extremisterna till att börja med. Deras agerande i efterhand är lika otillförlitlig. I stället för att förstå skyller man ursinnigt ifrån sig med irrationaliteten och försök att vilseleda. Två raka fråga till Monica:

  Försäkrar Monica och Folkets Demonstration på heder och samvete att de utrett detta och att det inte deltog några högerextrema?

  Säg för argumentets skull att de deltog. Borde Folkets Demonstration ha tagit avstånd?

  Undanber:
  • Upprepa om och om igen att de flesta var vanligt folk, trots att det framgick i kritiken
  • Att säga att man själv inte såg, som om alla ser allt.
  • Att dra in irrelevanta saker som att det även deltog vänsterextrema eller klaga på media

  Det går inte att lita på en politiskt organisation som inte ens kan vara ärliga om det deltog högerextrema eller inte.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Det du beskriver är givetvis illa. Jag har ingen anledning att betvivla att det är sant. Det är svårt att hindra folk som man inte hör dig att ställa sig bland deltagarna. Men självfallet hade ett avståndstagande varit på plats. Till saken hör att Folkets Demonstration inte anordnats av SD, även om flertalet deltagare förmodligen sympatiserar med SD. Vad gäller SDs agerande så har partiledningen hårdhänt rensat ut folk som man menar inte hör hemma i SD. Lustigt nog har man fått kritik för det bl a i Aftonbladet med argumentet att utrensningen var odemokratisk. Varje parti har en svans. Eller består av själva svansen. Såsom vänsterpartiet. Och med stöd av detta parti regerar socialdemokraterna.

   Gilla

  • Hortensia skriver:

   Om alla talare, organisationer, politiska partier och kanske t o m alla DGS skrivglada privatpersoner, förutsätts inleda sina tal eller texter med att aktivt ta avstånd från alla kända och okända grupper och företeelser i samhället man inte sympatiserar fullständigt med…

   … så kommer väldigt lite vettigt att bli sagt – och avstånden mellan oss alla att öka.

   Om däremot även media och verklighetsfrånvända offentliga representanter eller privatpersoner kunde ägna sig åt att lyssna på vad andra verkligen säger, istället för att instinktivt ”ta avstånd” och klistra etiketter, skulle verkliga problem kunna beskrivas och förhoppningsvis lösas utan någon form av aktivism.

   Jag förmodar att arrangörerna av den tillståndsgivna och fredligt genomförda ”Folkets demonstration” varken hade bjudit in potentiella störningselement, som högerextremister, eller reella störningsfaktorer, som vänsteraktivister, och tycker att de enda som behöver be om ursäkt är de aktivister som inte respekterade demonstranternas rätt att föra ut sitt budskap.

   Tillägger att helrakade huvuden, enligt mina iakttagelser, förekommer i en oerhörd omfattning i det svenska samhället, men jag har snarare bedömt dem som ett modernare alternativ till ”överkammad-flint-frisyr” än som ett nazist-fascistiskt ställningstagande. 😉

   Gillad av 1 person

  • filanpuman skriver:

   Hej Tino. Med anledning av dina frågor följer här mina svar.

   Varför jag som åskådare på demonstrationen ”på heder och samvete” skulle behöva försäkra att ”folkets demonstration utrett detta (om det var några nynazister där?) och att det inte deltog några högerextrema”, förstår jag inte.
   Jag har heller aldrig förnekat att dem du beskriver som nynazister var på torget i anslutning till demonstrationen. Om du läser min text en gång till kommer du att finna följande mening:
   ”Om det fanns några nynazister där var de både diskreta och lågmälda”.
   Med vänlig hälsning Monica

   Gillad av 1 person

  • djkmmo skriver:

   Verkligen tragiskt att se dig springa i den diktatoriska våldsvänsterns band. Tyvärr förlorade du nu all demokratisk trovärdighet.

   Att kräva att demonstrationsanordnare skall föranstalta politisk registrering av demonstrationsdeltagare och avvisa människor bara för att våldsbejakande vänsterextremister inte gillar deras åsikter är rent motbjudande.

   Och nej, Folkets demonstration skall INTE ta avstånd från någon som ställer sig bakom manifestationens budskap och paroller och inte agerar konfrontativt eller använder offensivt våld (naturligtvis har man rätt till nödvärn och envarsingripande om man angrips av våldsbejakande vänsterextremister). Folkets demonstrations arrangörer skall INTE ägna sig åt tankeläsning eller ”ta avstånd” från människor på basis av lögner spridda av vänsterextrema media.

   Det finns, vad jag vet, inte ett enda exempel från demonstrationen på att någon som deltog i demonstrationen skulle använt offensivt våld. Inte heller du påstår att någon skulle *gjort* något fel, utan att vissa demonstrationsdeltagare kanske *tänker* fel. Och på den basen (tankebrott) så skall man alltså utestänga människor. Helt barockt resonemang, när det kommer från en förment ”demokrat” och ”liberal”.

   Att män har rakade huvuden är faktiskt inte helt ovanligt idag. Inte alla kör med överkammning, som du tydligen börjat med, utan de flesta väljer helt enkelt att låta det sista av håret falla när det börjar bli för tunt.

   Du borde skämmas Tiino Sannandaji!

   Gilla

 28. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet och kommenterat Hortensia. Jag har många bekanta som är flintisar helt eller i stort sett flintskalliga. Ingen av dem är varken fascister, nazister eller kommunister!
  Hur man kan placera in folk i kategorier av politik eller fack utifrån deras frisyrer är oerhört naivt.
  PÅ 1960- 0ch 1970-talet fanns så kallade raggare som ofta hade snaggad frisyr. De var inte varken höger- eller vänsterextremister utan förenades i sin hobby bilar och mest av allt amerikanska V8’or med mullrande motorljud.

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Tack Gösta, jag skulle själv gärna ha den lättskötta frisyren, men en osmickrande huvudform och farhågor om, att i egenskap av kvinna råka bli etiketterad som svårt sjuk, om jag låter lockarna falla, har hittills hindrat mig från att prova. 🙂

   Gilla

 29. Ivar L skriver:

  Jag tror förklaringen till Tino Sanandaji och Alice Teodorescus haveri är enkel att förstå:

  Det är skillnad på nazister och Sverigedemokrater helt enkelt. Eftersom både Tino och Alice är av vänstern är brunstämplade (implicit nazister eller i vart fall fascister eller åtminstone rasister) så tror jag de känner ett stort tryck att markera när riktigt nazism kommer på tapeten. Det är en helt annan sak än när Wolodarski säger att de går SD:s ärenden.

  Mitt i upphetsningen i samband med det som utspelade sig på Plattan och som bekvämt nog av media associerades ihop med Folkets Demonstration så trillade helt enkelt Tino coh Alice dit på samma brist de kritiserar hos andra; att inte hålla sig till fakta utan gå på känsla. Det är helt enkelt så att ”nazism” är som bajs, alla är livrädda att få det på sig när de tror att det är på riktigt.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Deltog? Hur ska man hindra någon från att ansluta sig till en demonstration? När man dessutom störs av en skränande vänstermobb som polisen – som vanligt skulle jag vilja säga, inte har ork att avlägsna. Om man nu inte har hårdhänta ordningsvakter som samlingen på de bilder jag såg uppenbarligen inte hade. Hur ska man då bli av med ”SDs svans” om jag förstår dig rätt? Jag var inte där. Jag kan bara kan bara gå efter fotona och dra mina slutsatser ur var olika skribenter säger. Är det någon av talarna som yttrat sig på ett sätt som förtjänar kritik?

   Gilla

 30. Tino Sanandaji skriver:

  Monica Söderlings svar bekräftar min bild av en oärlig haverist.

  ”Jag har heller aldrig förnekat att dem du beskriver som nynazister var på torget i anslutning till demonstrationen. Om du läser min text en gång till kommer du att finna följande mening: ”Om det fanns några nynazister där var de både diskreta och lågmälda”.

  Om du inte förnekar att nazister deltog som jag skrev, varför i helvete ifrågasätter du min
  saklighet?!?

  Jag läste din intetsägande mening ”om det fanns” redan. Du vägrar fortfarande medge i raka termer att extremister deltog och kritiserar offentligt mig och andra som påpekar detta. Samtidigt vägrar du dementera att nazister deltog, antagligen för att du vet att anklagelsen det är sant men inte vill erkänna det.

  Du är oärlig om vad som hände för att skylla ifrån ansvar. Fattar man inte skillnaden mellan sant och falsk ska man inte syssla med politik.

  Jag frågar dig en gång till. Stämmer min anklagelse att det deltog nazister och extremister? Ja eller nej? Kan du ge ett rak svar eller tänker du fortsätta vara hal?

  Gilla

  • Gösta Johnsson skriver:

   Du skriver om Monica citat ” fattar du inte skillnaden mellan sant och falskt” skall du inte vara politiker. Min fråga blir då; hur många politiker gör det? De flesta glider i sina svar och kommentarer och argument mellan sant och falskt. Inte många politiker är raka i sina svar och ärliga utan använder sig av t.o.m osanna uppgifter ibland om det gagnar deras syften. Jag har uppfattat Monica – jag såg henne i TV-programmet Opinion och har läst hennes svar – som en ärlig och just person. Hon kan ju inte ta ansvar för att diverse skumma typer smyger sig in i den aktuella demonstrationen vilket ju är nästan omöjligt att förhindra. Det kan ju til och med vara kollaboratörer från AFA och den våldsbejakande autonoma vänstern som saboterat och agerat som nassar eller likande typer.
   I TV nyligen stod Ylva J ( arbetsmarknadsminister) och påstod att ungdomsarbetslösheten sjunkit. Det hon inte förtydligade var att den sjunkit något för inrikes födda ungdomar i aktuellt intervall ( tror det var upp till 24 år) men ökat drastiskt bland utrikes födda ungdomar. Ett exemper på glidningmellan sant och falskt genom att inte redovisa fakta på ett begripligt sätt.

   Gilla

  • Gösta Johnsson skriver:

   Du skriver om Monica citat ” fattar du inte skillnaden mellan sant och falskt” skall du inte vara politiker. Min fråga blir då; hur många politiker gör det? De flesta glider i sina svar och kommentarer och argument mellan sant och falskt. Inte många politiker är raka i sina svar och ärliga utan använder sig av t.o.m osanna uppgifter ibland om det gagnar deras syften. Jag har uppfattat Monica – jag såg henne i TV-programmet Opinion och har läst hennes svar – som en ärlig och just person. Hon kan ju inte ta ansvar för att diverse skumma typer smyger sig in i den aktuella demonstrationen vilket ju är nästan omöjligt att förhindra. Det kan ju til och med vara kollaboratörer från AFA och den våldsbejakande autonoma vänstern som saboterat och agerat som nassar eller likande typer.
   I TV nyligen stod Ylva J ( arbetsmarknadsminister) och påstod att ungdomsarbetslösheten sjunkit. Det hon inte förtydligade var att den sjunkit något för inrikes födda ungdomar i aktuellt intervall ( tror det var upp till 24 år) men ökat drastiskt bland utrikes födda ungdomar. Ett exemper på glidning mellan sant och falskt genom att inte redovisa fakta på ett begripligt sätt.

   Gilla

  • filanpuman skriver:

   Hej igen Tino, som sagt jag såg inga nazister eller extremister i demonstrationen. Och – igen – om de fanns där störde de inte demonstrationen som genomfördes utan incidenser vad jag kunde uppfatta. Sorry.

   Gilla

  • Jan Rabe skriver:

   JANNE ( 15 febr )

   Hej Tino Sanandaji!

   Jag sätter mycket stort värde på dina sakliga, modiga framträdanden i olika sammanhang! Här är min version av vad som hände vid Norrmalmstorg: Kom dit ca 12.45. i ett hörn tilläts en hop motdemonstranter (vänster-) husera och hojta diverse ramsor, vidare såg jag ett par stycken med en svensk flagga, men dom föstes undan av polisen. 13.00 hade ca 3-400 personer samlats, dom flesta ”vanligt folk”, många pensionärer. Några ”högerextremister” kan ha dröjt sej kvar, men dom märktes inte under själva demonstrationen 13.00 till 15.00. Förste talaren, som menade att vi i folkets demonstration inte heller är några rasister, fick oss att ropa i talkör ”inga rasister på våra gator”, vilket måste ha gjort motdemonstranterna lite häpna! Sen kom kortare och längre tal, det ropades ”avgå Löfven” och ”avgå Eliasson”, Allt förlöpte lugnt på Norrmalmstorg såvitt jag kunde se. Jag lämnade torget ca 15.00, gick Hamngatan mot T-Centralen, I höjd med gallerian , ca 150 m från Norrmalmstorg såg jag dock två polispiketer, det hade varit ngt smärre slagsmål hörde man.
   Min uppfattning, är dom flesta i ”folkets demonstration” var vanligt folk, många pensionärer . Det är lite trist om det hela skulle framställas som en ”extremistdemonstration”. Jag önskar dej lycka till i fortsatt karriär och med upplysning gentemot faktaresistens och okunnighet!

   Gillad av 1 person

   • Gösta Johnsson skriver:

    Jag tycker det är synd att Tino låtit sig utnyttjas av vänsterhuliganerna. Jag gillar honom skarpt som den verkligt stabile och intellektuelle sanningssägaren i det annars lögnaktiga och hycklande PK-medierna ( de flesta). Tack vare så kallade alternativmedia kommer dock andra mer trovärdiga och oftast helt korrekta sanningar fram. Det finns tack och lov fler och fler som också vill förmedla fakta framför hel- och halvsanningar och manipulerande med svenska språket och språkbruket. Tack Janne för din upplysande bild av skeendet vid den aktuella demonstrationen. Jag tror på din version.

    Gilla

 31. Hortensia skriver:

  Förekomsten av ”nazister” kan diskuteras till förbannelse, men facit torde finnas hos media. Hur stor är egentligen sannolikheten att ingen medierepresentant verkligen dokumenterade hela händelseförloppet under en ”kontroversiell” tidsangiven, Stockholmsplacerad demonstration för demokrati?

  Avsaknaden av publicerat bildmaterial, vill jag påstå, säger mer än tusen ord.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.