PATRIK ENGELLAU Trollfabriken

Jag har aldrig besökt eller ens sett en trollfabrik. Detta är genant att behöva erkänna för en person som utger sig för att vara daglig ledare för en blogg som påstår sig ”skapa samtidens självförståelse”. Däremot har jag jobbat på tankesmedjor eller think tanks som väl är ungefär samma skrot och korn: man anlitar personer som man anser tänker klokt, skriver hyggligt och i bästa fall inte begär någon ersättning och säger åt dem att publicera efter bästa förmåga. Sedan får man se hur det går.

TV4:s Kalla Fakta har efter några månaders fejkad anställning hos Sverigedemokraterna kunnat avslöja att partiet har en trollfabrik vilket föranleder två slags kritik. Den första kritiken är att det innehåll som de sverigedemokratiska tänkarna publicerar skulle vara falskt. Falskt kan betyda påhittat men avsett att vara humoristiskt som när SD:s tevekanal Riks publicerar en tecknad parodi på den bekanta glassbilen med den fula musiken som glider fram på förortsgatorna. Men SD:s fula musik är hos SD utbytt mot minaretutrop som kallar de trogna till bön. Många tycker nog att detta är hädiskt snarare än ironiskt och roligt.

Ett annat slags innehållskritik som riktas mot trollfabriken, eller i varje fall mot sverigedemokraternas publicistiska verksamhet, beskrivs så här av Morgan Johansson i SvD 22 maj 24: ”Sverigedemokraterna talade om att skapa desinformationskampanjer på arabiska för att så misstro mot Sverige och svenska politiker… Det är uppenbart att planen var att av partipolitiska skäl försöka exploateraoch förstärka den misstro mot den så kallade LVU-kampanjen har lett till i olika invandrargrupper… Kampanjen, som handlar om att socialtjänsten i Sverige felaktigt omhändertar muslimska barn, har fått mycket allvarliga följdverkningar i Sverige… Att den förvärrade hotbilden är på riktigt har vi också blivit smärtsamt varse om. Förra året brändes vår ambassad i Bagdad ner… Men detta tycks inte bekomma SD det minsta. I ’Kalla Fakta’ resonerar SD:s kommunikatörer om hur man borde sätta upp falska hemsidor på arabiska för att försöka hetsa muslimer mot politiker i Sverige.”

Morgan Johansson anklagar inte SD för att ha gjort detta men antyder att det ligger i farans riktning: ”… man avser fortsätta att arbeta på detta sätt”.

FN:s Barnkonvention blev svensk lag för fyra år sedan. De internationella förberedelserna har pågått i årtiondena med den svenska socialstaten som drivande kraft. Jag har med stigande oro följt händelserna och skrivit ett halvdussin artiklar där jag varnat för de gräl som skulle kunna komma om socialsekreterarstaten kom i konflikt med principerna bakom arabisk barnuppfostran (se exempelvis https://patrikengellau.wordpress.com/2015/02/02/socialsekreterare-i-alla-lander-forenen-eder/). Tänk dig själv att en arabisk pappa får på sig några orosanmälningar för att han gång på gång misshandlat sin sexåring i enlighet med den arabiska kulturens principer för aga. Läs dessa formuleringar i Barnkonventionen och fråga dig om du tror att socialen skulle dra sig för att använda sina starkaste legala verktyg till barnens beskydd? Tänk på att allt handlar om ”barnens bästa” så som detta begrepp tolkas av den svenska socialstaten. Den svenska socialstaten? Är inte detta i första hand föräldrarnas ärende? Nej, enligt den nya lagen, som araberna till sin förvåning tvingas lära känna, är föräldrar inte särskilt berörda.

Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.

Staten, regionerna och kommunerna är skyldiga att säkerställa rättigheterna i konventionen. Även privata aktörer är skyldiga att följa barnkonventionen, såsom friskolor som utför tjänster åt staten. Föräldrar eller vårdnadshavare är inte direkt bundna av konventionen, men kan bli det indirekt genom olika lagar, till exempel föräldrabalken. 

Tänk dig hur detta måste låta i Baghdad vid diskussioner i den arabiska familjen. Jag kan inte föreställa mig att den svenska socialen inte skulle göra sin plikt och använda sina verktyg i enlighet med tydliga instruktioner i lagen oavsett vad Baghdad-pressen tycker. Jag kan inte heller föreställa mig att araberna inte skulle bli rasande och anklaga svenskarna för barnarov.

Ett annat klagomål på trollfabriken som jag har svårt att begripa gäller inte innehållet i dess meddelanden utan distributionsmetoden. Trollfabriken anklagas för att låta sina klienter klaga anonymt vilket skulle innebära att sverigedemokraterna kan framföra sina budskap utan att ange sin identitet. Varför exempelvis centerpartiet skulle förlora på att sverigedemokraterna uppträder anonymt, om de nu gör det, är inte glasklart för mig. Vem litar någonsin på anonym information eller information av osäkert ursprung? Om beteendet mot förmodan ger fördelar åt sverigedemokraterna kan ju centern göra likadant. Vilket de ibland påstås göra.

Patrik Engellau