BITTE ASSARMO: Så bisarr är dokumentären om Agnetha Fältskogs stalker

Nu har även jag sett den hårt kritiserade dokumentären om den man som i åratal förföljde ABBA-stjärnan Agnetha Fältskog och det var en minst sagt bisarr upplevelse. Det blir ju lätt lite märkligt när man låter en dömd stalker sitta och utgjuta sig om sin kärlek och passion, som om han var en helt vanlig och normal man när han i själva verket vägrade ta ett nej och ställde till ett helvete för den kvinna han påstår sig ha älskat. Men skulle dokumentären ha stoppats enbart för att Fältskog själv bad om det? Tveksamt.

Det finns mycket att anmärka på i Take a Chance, som streamar på Prime Video. Men att Agnetha Fältskog bett filmskaparna att inte genomföra den, och själv vägrat vara med i den, är i sig inget skäl för kritik. Det är givetvis oerhört jobbigt för henne att konfronteras med en film om den man som ägnat åratal av sitt liv till att kartlägga hennes rörelser, men samtidigt är historien i sig så pass intressant att den har ett visst allmänintresse. Det finns dessutom kvinnor som har betydligt sämre förutsättningar för att freda sig från stalkers än just hon.

Samtidigt är den här filmen en bisarr uppvisning i narcissism – så till den milda grad att man faktiskt kan tala om lyteskomik. Gert van de Graaf är uppenbarligen inte helt frisk, och har en självbild som är minst sagt bedräglig, så när regissören Maria Thulin göder hans ego låter hon också hela världen se ett mänskligt förfall som kanske borde ha stannat mellan fyra väggar. Det blir fullkomligt absurt när hon låter honom orera som vore han den viktigaste människan i världen samtidigt som vartenda ord han säger kommenteras av psykologer och andra experter på stalkers.

Det känns helt enkelt som om regissören inte riktigt vet vilket ben hon ska stå på. Hon vill uppenbarligen göra en dokumentär som känns objektiv och som lyfter en annan sida av den händelse som var och varannan svensk redan känt till i decennier, men det är ett vanskligt företag för hur kan man förhålla sig objektiv till en man som i åratal förföljer en kvinna och begränsar hennes frihet genom kvävande dyrkan?

Inte helt lätt – och är det ens anständigt att försöka? Oavsett vilket som är hennes mål har hon inte lyckats nå det. Take a Chance är en bisarr historia som lämnar en fadd eftersmak.

Bild: Skärmdump från IMDb

Bitte Assarmo