BIRGITTA SPARF: Sveriges ansvar för barnen i Bangladesh

Ekot rapporterar att miljösituationen och luften i Bangladeshs huvudstad Dhaka är så dålig att livslängden för invånarna förkortas med åtta år och barnen blir sjuka och dör. Detta är naturligtvis helt förfärligt.

Jag kan bara se fyra tänkbara förklaringar till den katastrofala miljösituationen i Bangladesh:

1) Sverige envisas fortfarande med att köra sina sex återstående helt fossilfria kärnkraftsreaktorer. Istället för att, som i vintras, importera el från främst fossildrivna energikällor från andra länder. Vilket gjorde att vi under en enda timme importerade el motsvarande tre nedlagda kärnkraftverk.

2) Sverige avskaffade elbilssubventionerna på upp emot 70 000 svenska skatteriksdaler i november 2022, för de som har råd att köpa en sprillans ny Tesla.

Denna viktiga insats för det globala klimatet kostade oss skattebetalare endast 10 miljarder kronor sedan subventionen infördes 1 juli 2018, enligt Transportstyrelsen.

Vi kunde gott ha kostat på oss ytterligare minst 30 eller 50 miljarder för att på så sätt rädda barnen i Bangladesh. Istället för att som den nya högerregeringen gå SD:s ärenden, vilket SVT:s främste dammsugarreporter Johan Zachrisson Winberg hävdar.

3) Massor av svenskar kör fortfarande omkring i bilar drivna av diesel eller bensin. Istället för på en blandning bestående av träflis, koskit och majs.

4) Plastpåseskatten i Sverige är på tok för låg. Och sugrör i plast förekommer fortfarande, på vissa platser där samhället saknar insyn.

Nu behövs nya krafttag från Sveriges sida. Inte bara för att rädda barnen i Bangladesh, utan för att rädda hela det globala klimatet!

Birgitta Sparf