MOHAMED OMAR: Bollywood kritiseras för “hindufobi”

Den indiska filmindustrin, känd under namnet Bollywood, har på senare tid utsatts för hård kritik, till och med bojkotter. Man anser att filmerna skildrar den inhemska kulturen och religionen på ett negativt sätt. 

Kritiken kommer framför allt från indiska hindunationalister som menar att filmerna sprider så kallad “hindufobi”. Man har bland annat noterat att det ofta förekommer kärlekspar där mannen är muslim och kvinnan är hindu. 

Det omvända, att göra en film om en hinduisk man som inleder ett romantiskt förhållande med en muslimsk kvinna, hade kränkt muslimer.

Hinduerna frågar sig varför de måste ta hänsyn till muslimernas känslor, samtidigt som muslimer inte visar samma hänsyn mot hinduer. Det påpekas att hinduerna alltid är förlorare i “kulturkriget” med islam. I Indien visas muslimerna hänsyn eftersom de utgör minoriteten och i Pakistan får de som de vill eftersom de är i majoritet.

En twittrare uttryckte det så här:

Situationen liknar den i västvärlden där “tolerans” alltid tycks innebära att kristendomen ska ta ett steg tillbaka så att islam kan ta ett steg framåt.

Kritikerna menar också att hinduiska präster ofta porträtteras som skurkar. I filmerna skojas det med hinduiska religiösa seder och bruk, medan islam alltid behandlas med respekt.

Bollywood har ett enormt stort inflytande i världen, och i många länder når indiska filmer än mycket större publik än amerikanska. I till exempel många afrikanska länder vet varenda människa vem Shah Rukh Khan är, en indisk filmstjärna, medan betydligt färre har hört talas om Tom Cruise.

Indiska filmer har under årtionden påverkat värderingar, språk och kultur i stora delar av världen utanför väst. Swahilimusiken i Östafrika, så kallad “taarabu”, hade till exempel låtit helt annorlunda utan inflytandet från indisk filmmusik. 

I den nya filmen Pathan (2023) uppträder den muslimska skådespelaren Shah Rukh Khan tillsammans med en hinduisk älskarinna klädd i orangea kläder. Eftersom den orange färgen symboliserar hinduismen och bärs av munkar, tolkas tilltaget som en kränkning riktad mot hinduer. Man menar att det hade varit otänkbart att visa en hinduisk skådespelare tillsammans med en muslimsk kvinna i hijab.

Samma ojämlikhet mellan religionerna tycks råda i verkligheten utanför filmens värld. Den hinduiska skådespelerskan Kareena Kapoor är gift med den muslimska skådespelaren Saif Ali Khan och de har gett sina barn muslimska namn. 

Det omvända förhållandet hade varit otänkbart. En hinduisk man hade inte kunnat leva öppet tillsammans med en muslimsk kvinna och ge barnen hinduisk namn. Det hade lett till upprörda känslor, hat och hot.

Mohamed Omar