BIRGITTA SPARF: Gymnasielagen skördar fortfarande offer

Det mest osannolika och rättsvidriga migrationspolitiska beslut som någonsin fattats är Gymnasielagen, som klubbades igenom i juni 2018.

Annie Lööf svek alliansen och röstade med socialisterna. Sedan dessa har allt varit kaos runt de ”ensamkommande”. Vilket det för all del blev redan 2015, när 35 000 från främst Afghanistan, boende i Iran, passade på att flytta hit.

Lööf ville ge ”de här unga killarna en chans att studera på gymnasiet och skapa sig ett liv här i Sverige”. Trots att de redan hade fått avslag. Eftersom de ”medmänskliga konsekvenserna annars hade blivit för stora”. Men hur gick det sen?

För det första har villkoren för de som fick stanna på tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ändrats, gång på gång. De ska vara klara med sina studier efter si många år och skaffa sig en fast anställning efter så många månader efter avslutad utbildning.

Sedan ändrades detta, och de skulle direkt efter utbildning ha ett fast arbete. Sedan måste de ordna fram korrekta ID-handlingar, något som Migrationsverket inte varit speciellt intresserat av tidigare. Eftersom så gott som samtliga ljugit om sin ålder och inte var 17 år utan snarare 25 blev det hart när omöjligt att få fram handlingar som Migrationsverket kunde godkänna.

Tidsfrister och villkor flyttades hela tiden fram och tillbaka. Dessutom var största delen av dem kvar här i Sverige, trots avslag. Så när deras fall efter fyra år blev preskriberade kunde de börja om asylprocessen på nytt igen. Med andra ord: totalt kaos! För samtliga inblandade.

Mängder av dessa afghaner har tappert försökt följa myndigheternas ständigt ändrade direktiv. De har lärt sig svenska, de har pluggat, de har anpassat sig och integrerats.

Två vänner i Falun, varav den ena har genomgått frisörutbildning, har nu öppnat den kombinerade frisör- och skönhetssalongen Cactus. Den ena killens fru, som har uppehållstillstånd, står juridiskt för företaget. De har massor av kunder och affärerna rullar på. Ändå har ingen av dem uppehållstillstånd.

Från Falu-Kuriren 18 februari 2023:

”Den 11 augusti 2022 gick drömmen till slut i uppfyllelse när de slog upp dörrarna till sin alldeles egna skönhetssalong på Kung Gustafs torg i Falun. Och sedan dess har det rullat på i full fart. Månaderna som gått har kunderna blivit fler och fler, och när 2023 började var det med flera anställda i salongen. De har även ett antal praktikanter – enligt Eliyas både en möjlighet att ge tillbaka och ett sätt att hålla sig själv uppdaterad.” Vidare:

”Ett stor orosmoln har dock hängt över dem: ingen av dem har permanent uppehållstillstånd. Milad Hoseynis fick avslag för två månader sedan, och nyligen fick han nej även på sin överklagan.

I mitten av förra veckan fick Eliyas sedan samma besked på sin ansökan, som han lämnat in strax efter att talibanerna tagit över.

– De skickar inte tillbaka till Afghanistan just nu utan säger själva att det är oroligt och farligt i landet på grund av talibanerna. Så vi är som i luften. Vi vet inte vad vi ska göra, säger Milad.

En sak är dock säker: företagarduon är inte beredda att ge upp.”

Detta är rent absurt. Den ene kom hit 2013, den andre 2015. De har naturligtvis båda två fått avslag på sin ansökan minst en gång. Men de är ändå kvar här. Eftersom vi har en lagstiftning som medger att man stannar kvar, även efter avslag. Eftersom vi har en polis som inte mäktar med att verkställa utvisningar. Eftersom hela Sveriges migrationspolitik för länge sedan har totalhavererat.

Är det rimligt att dessa två driftiga killar, efter 10 och åtta år i landet, inte ens nu ska få uppehållstillstånd? De har kastats hit och dit, från hopp till förtvivlan och till hopp igen. De har visat vad de går för, ändå ska de fortsätta leva i total osäkerhet.

Nej, det är inte rimligt. Gymnasielagen var från första början en ogenomtänkt juridisk orimlighet. Den har skapat fler tragedier än den har skapat lyckliga slut. De ”medmänskliga konsekvenserna” blev väldigt stora, just på grund av den lagen. Inte tvärtom, som en genomgod Annie Lööf såg framför sig 2018.

Denna absurda och ständig förändrade lag skördar fortfarande sina offer. Det är grymt, det är sorgligt och det är helt ovärdigt.

Birgitta Sparf