ANDERS LEION: Det trivialas snara död 

Nu finns AI tillgänglig (säkrast på morgonen) för allmänheten. Den gör redan tungt jobb på några minuter, jobb som annars skulle ta timmar. 

Exempel: min latinlärare skulle lägga in en ny text i sin förnämliga app Legentibus. I denna skulle en översättning på engelska löpa parallellt. Det fanns en gammal översättning med ordlista. Ordlistan skulle moderniseras. Han tog ett litet stycke, skrev om det till den form han ville ha. Sedan sa han åt programmet att göra detsamma med hela ordlistan. Perfekt utfört och klart på några minuter. 

Detta kommer att bli många kontorsarbetares död. Alla de som hanterar texter kommer till stor del att kunna ersättas – om de inte skriver utifrån någon specialkunskap. 

Dagstidningarna kommer att dö. Verkshöjdens på deras texter är så låg att AI gör jobbet lika bra eller bättre. Fakta finns redan tillgängliga på nätet.  

Tidningarnas billigare nätversioner kommer att kunna leva ett tag till, men ingen behöver genomlida läsningen av deras texter. AI kommer at göra behändiga sammanfattningar, i punktform – eller på det andra sätt någon skulle vilja få texten komprimerad. Skribentens dåliga svengelska, skraltiga kunskaper och ointressanta åsikter slipper man.  

Hantverkarna – snickare, rörmokare, golvläggare, barnskötare, sjuksköterskor och andra kommer att fortsätta sina jobb som tidigare – kanske med hjälp av AI för att göra beräkningar, ritningar och annat. 

Vem sörjer – annat än de närmast berörda?

Anders Leion