BITTE ASSARMO: Värdegrundsriddaren Gardell och godheten

30 minuter är programmet där SVT:s Anders Holmberg, enligt programpresentationen, ”söker svar och går på djupet med en aktuell makthavare”. Onsdagen den 7 december var det komikern Jonas Gardells tur att bli intervjuad.

Man kan drista sig till att undra varför SVT definierar Jonas Gardell som en makthavare. Men om man kan sitt public service är det rätt lätt att förstå varför. Gardell är inte bara stenrik och egotrippad utan är dessutom sedan länge en av Kändissveriges mest uttalade SD-hatare. Det räcker för att public service ska se honom som en mäktig och viktig person.

Att finansiärerna, det vill säga majoriteten av folket ute i landet, struntar fullkomligt i Jonas Gardells politiska uppfattning spelar förstås ingen roll. Tittarna ska ändå matas med hans åsikter. Särskilt om Tidöavtalet förstås, som ju är ett rött skynke för medierna numera. Att Gardell inte läst avtalet (han hinner inte ens läsa sina egna mejl, förklarar han, för att visa hur oerhört viktig och upptagen han är) är ointressant i sammanhanget. SVT lyfter ändå fram honom som en tyckare av rang eftersom Jonas Gardell av obegripliga skäl anses representera den fina värdegrunden.

Jag säger ”av obegripliga skäl” därför att skälen är just det: obegripliga. I åratal har det räckt med att vara kritisk till SD för att bli betraktad som värdegrundsriddare, men vi skriver snart 2023 och det är dags att skrota den tanken. En SD-kritiker är inte per automatik god. Särskilt inte en som är så illojal mot samhället att han ifrågasätter en folkräkning som syftar till att klargöra hur många människor som uppehåller sig i landet illegalt.

Det gör Jonas Gardell. Han låtsas dock att han ifrågasätter vad han anser vara en ökad kontroll över medborgarna och spelar indignerad över att Richard Jomshof nu hotar att ringa på dörren:

”Jag tänker att vi svenskar faktiskt trivs med att bli lämnade i fred från överheten. Traditionellt har vi bott glest och skött oss själva och fan om någon länsfiskal ska komma här och lägga sig i att vi bränner hemma.

Vi har tjuvjagat, tjuvfiskat, legat runt, jobbat svart och snott med oss kontorsmaterial hem från jobbet – och det tror jag de flesta av oss vill fortsätta med. Vi ska vara hyggliga människor, inte perfekta.”

Förutsatt att han inte är direkt imbecill förstår han naturligtvis mycket väl att förslaget om folkräkning inte har ett dugg att göra med att inskränka hans eller någon annan hyfsat skötsam medborgares frihet att ligga runt, eller ens att sno en penna på jobbet.

Jag tänker att det är människor som Jonas Gardell som gör det möjligt för sådana som Rakhmat Akilov att uppehålla sig i Sverige illegalt. Kändisar som vill synas och höras till varje pris, som varken vet eller bryr sig om hur vanligt folk lever och som dessutom gärna vill visa att de står över oss andra. Om gemene man upplever att det är ett problem att det uppehåller sig tiotusentals människor illegalt i landet så måste kändisar som Gardell givetvis hävda att det inte alls är något problem utan att problemet ligger i vanligt folks intolerans. Det är ganska äckligt, för att uttrycka det milt.

Om en noggrann folkräkning ägt rum den där sommaren då Rahkmat Akilov byggde sommarnöje åt Jonas Gardells komikerkollega Özz Nujen, så hade fem människor kanske sluppit mista livet i april 2017. Jag hade gärna haft valfri tjänsteman på besök – eller för den delen Richard Jomshof själv – för att kolla hur många sängar som finns i mitt hem om det hade betytt att lilla Ebba och de andra offren för Drottninggatan-terroristen, hade fått leva. Och jag har mycket svårt att förstå att det finns folk som är beredda att offra våra egna barn på värdegrundsaltaret.

Å andra sidan – vad kan man förvänta sig av en person som på fullt allvar jämför SD med Irans mullor? Jo, jag fattar att det verkar som ett påhitt men icke. Jonas Gardell tycker att SD är ”slående lika” Irans mullor.

Det kan jag bara tolka som att han anser sig själv och andra homosexuella och transpersoner i Sverige vara lika utsatta som kvinnorna i Iran. Han är med andra ord antingen klövdum, som de sa i Värmland förr om människor som var fullkomligt hopplöst korkade, sanslöst arrogant eller totalt empatilös.

Oavsett vilket får han fortsätta framträda i de massmediala finrummen. Är man så god som Jonas Gardell får man nämligen sprida vilka stolligheter som helst utan att någon vågar så mycket som peta på helgonglorian.

Fotnot: I den här texten finns inga länkar till vare sig 30 minuter eller någon av Gardells senaste texter. Vill du se programmet, eller läsa texterna i sin helhet, så hittar du allt genom att googla.

Bild: Skärmdump från 30 minuter, SVT Play

Bitte Assarmo